1. Lamsnavarin 2 kg lamsstoofvlees bakken in boter en olie + ui + wortelblokjes. Vlees bestrooien met bloem + stukjes tomaat + look + p+z. Koud water erbij, koken en dan 1 uur sudderen. Ondertussen spruitjes + wortelen en rapen blancheren. Vlees eruit, vocht zeven. Vlees terug aan de kook brengen met de geblancheerde groenten. Halfuur sudderen + zilveruitjes + p+z, nog 15 minuten sudderen.
2. Lamsbout
Lamsbout inkerven en look en rozemarijn erin steken. In braadslede met olijfolie bestrijken. 10 minuten in oven op 220°, dan oven op 200°, errond veel sjalotjes leggen. Lamsfond verwarmen en over het vlees gieten. 1 uur in oven en regelmatig bedruipen. Braadvocht zeven en klontjes boter er door scheppen + p+z. Vlees serveren met saus, gebakken sjalotjes en gebakken krieltjes.
3. Moussaka Aubergines spoelen, droogdeppen en 15 minuten op bakplaat in warme oven. ui en look snipperen, worteltjes in staafjes. Groenten stoven in olijfolie + lamsgehakt, rul bakken + bik gepelde tomaten + paprikapoeder, kruiden, 5 minuten laten sudderen. Aubergines in lengte halveren, vruchtvlees eruit een bij gehakt mengen. Ovenschaal invetten. Lege aubergines naast mekaar en vullen met mengsel. Feta erover kruimelen + olijfolie. 25 minuten in oven en 5 minuten grillen. Lekker met Griekse pasta.
4.Griekse balletjes Balletjes maken van lamsgehakt en bakken. In olijfolie gele + rode + groene paprikareepjes bakken + tomatenblokjes (diepvries) + blikje tomatenpuree toevoegen. Balletjes in beboterde ovenschotel. Fetakaas erover, dan de saus. Bovenop plakjes mozarella. Halfuurtje in oven op 180°. Serveren met Griekse pasta en sla.
5. Lamsragoût Raapjes in boter lichtjes bruinen + kristalsuiker. Lamskoteletjes bakken in boter + p+z + ajuin + wortelen + warm water + laurier + look : 1 uur 45 laten sudderen. Laatste 45 minuten : aardappelen +raapjes erbij.
6. Lamskoteletjes met dragon Lamskoteletjes inwrijven met look. Sjalotjes snipperen , in steelpan + wijnazijn + witte wijn + water + 3 lepels dragon, laten inkoken. Vocht zeven. Maïzena + melk mengen + eierdooier + p+z. Steelpannetje au bain-marie en kloppen tot de saus dik wordt, langzaam de ingekookte vloeistof erbij + vlokjes boter + dragon + citroen. Koteletjes bakken in olijolie + p+z. Lekker met gestoofd witloof.
7. Irish stew Stukjes mager lamsvlees 30 minuten koken in licht gezouten water, regelmatig afschuimen. Aardappelblokjes erbij en 30 minuten sudderen + wortelen + prei + zilveruitjes + tijm, nog eens 30 minuten sudderen + peterselie + room + vlokjes boter + p+z. Afwerken met koriander.
8. Lamskoteletjes met honing en mosterd Kerf de koteletjes hier en daar in en steek er stukjes look in. Marineer ze een uurtje in citroensap + olijfolie + sojasaus. Droogdeppen en bakken. In ovenschotel leggen en bestrijken met honing en mosterd. 10 minuutjes in de oven.
9. Griekse schotel Lamsfilets in blokjes snijden, feta verkruimelen, ui en look snipperen. Griekse pasta koken. Vlees bruin bakken in olijfolie. In kookpot ui en look kleuren in olijfolie + paprikareepjes (diepvries) + blik tomatenstukjes + 1/2 l water + blokje vleesbouillon + lamsvlees + pasta + 2/3 fetakaas + p+z + cayenne + paprikapoeder. Alles in ovenschotel gieten + rest van feta, 35 min. op 180 °.
|