Ronde camenbert verdelen in 8 partjes. Eieren breken + enkele druppels water + p+z, klutsen. Stukjes kaas door ei en door paneermeel halen, goudbruin bakken in olie, laten uitlekken op keukenpapier. Peterselie kort bakken in olie en laten uitlekken. Serveren met rode aalbessenconfituur.
2. Gamba's
Gamba's bakken in olijfolie tot ze rosé zijn. Vis eruit, dan look + stukjes ontvelde tomaat + p+z + dille + basilicum + koriander + saffraan stoven, gamba's er terug bij. Serveren met peterselie.
3. Garnaalcocktail Mayonnaise + room + ketchup + whisky + tabasco. Rand van coupe doppen in eiwit en fijngehakte peterselie. Sla en tomaatjes en geplette eitjes in coupe, dan garnalen dan cocktailsaus. Serveren met schijfje citroen.
4. Scampi's Scampi's pellen, ui snijden + sjalot + look, tomaten pellen. Ui bakken met scampipellen op hoog vuur in olijfolie, look + bloem, roerbakken + tomatenpuree + kippebouillon, 15 min. zachtjes koken. Nadien wat laten trekken, saus zeven, goed uitduwen. Sjalot en look in olijfolie stoven + scampi + p+z, saus erbij + room + tomatenblokjes.
5. Scampi cardinale Scampi's pellen en kort bakken op hoog vuur + sjalotjes + champignons, flamberen met cognac + room + tomatensaus (sjalot fruiten in olijfolie + tomatenpuree, 15 minuten sudderen + p+z), kruiden + peterselie. (uit : Monieks' ultieme top 100 kookboek)
6. Sla met Sint-Jacobsvruchten Groene sla + appelstaafjes + pijnboompitten mengen. Vis kort bakken in boter + lente-uitjes, blussen met balsamico en laten karameliseren op hevig vuur tot azijn verdampt is. Warme vis over de sla + nog appelstaafjes + pijnboompitten. (uit : Monieks's ultieme top 100 kookboek)
7. Koninginnehapje met spek en kaas Corsendonk in blokjes snijden. Champignons fijnhakken. Spekjes bakken in droge pan + champignons. Witte saus maken + nootmuskaat + p+z, van het vuur de stukjes kaas erbij, roeren, + spek + champignons. Serveren in warme pasteitjes.
8. Ei in gelei Eieren (4) hard koken, 4 gelatineblaadjes 10 minuten weken in koud water, uitknijpen en oplossen in 3 dl sterke kippebouillon + p+z. Laagje gelei in vormpje + peterselieblaadje + bieslook + gepelde eieren + volgieten met gelei. Laten opstijven in koelkast. Serveren met sla en gepelde garnalen.
9. Champignons en scampi's Scampi's pellen, steeltjes van champignons fijnsnijden. Champignons vullen met kruidenkaas en 1 scampi, naast elkaar zetten in ovenschaal + steeltjes ertussen + gevogeltefond, 20 minuten op 200°. Kookvocht en steeltjes in steelpan laten koken + mascarpone + peterselie + bieslook + p+z.
10. Tomaat met geitekaas en eitje Tomaten doormidden snijden en vullen met geitekaas + peper + provençaalse kruiden. In elke halve tomaat een ei breken + peper. Ovenschaal invetten met olijfolie, tomaten erin, 7 minuten op 180°. Serveren op een bedje van sla.
11. Italiaanse scampi's Gepelde scampi's wikkelen in flinterdunne Italiaanse ham. Kort bakken in boter + look + peper, even laten bakken. Scampi's eruit, 1 lepel water bij braadvocht, losroeren + room + 2 lepels tomatenpuree. Scampi's erbij + peterselie.
12. Gamba's in looksaus Gepelde gamba's bakken in olijfolie. In een schaal leggen. Paprikapoeder + cayenne + peterselie + zout + cognac in de pan + look, opwarmen. Gamba's er weer bij, enkele minuten laten sudderen. Opdienen met frans brood.
13. Tongrolletjes Orloff Leg in een pan bevroren courgetteschijfjes (colruyt) + sjalot en bevroren hondstongrolletjes. Overgieten met witte wijn + visbouillon + tijm + laurier, 15 minuten garen. Vis uit de pan en in een ovenschotel. Op elk rolletje een plakje gandaham + sneetje trappistenkaas (chimay), 2 minuten grillen tot de kaas kleurt. Courgettes mixen + p+z.
14. Scampibrochettes Witte wijn + citroensap laten koken, gepelde scampi's erin, in 2 minuten laten gaar worden. Afgieten, kookvocht opvangen. Scampi's marineren in peterselie + olijfolie + look. Scampi's op brochettestokjes rijgen met afwisselend een rolletje rauwe ham (plakje ham in 3 reepjes snijden en oprollen). Kookvocht + sjalot + wijnazijn met frambozen inkoken + room + evt. sausbinder + p+z. Scampibrochetten bakken op de grill of barbecue.
15. Scampi's met curry Ui fruiten in boter + kerriepoeder. Bloem + kippebouillon + melk + p+z + nootmuskaat = bechamelsaus. Tagliatelli koken. Gepelde scampi's bakken in olijfolie met 4 teentjes look. Room roeren door currysaus.
16. Gegratineerde scampi's Scampi's bakken in olijfolie + p+z. Ui + look bakken in olijfolie + beetje paprikamix (diepvries), laten stoven + tomatenblokjes (diepvries) + cayennepoeder. Langzaam mengsel van gesmolten boter en bloem toevoegen. Scampi's erbij en alles in ovenschaaltjes verdelen. Parmesan erover en gemalen mozarella + olijfolie. Grillen tot het licht kleurt.
17. Duet van scampi en heilbot Scampi's bakken in boter, pellen. Pijpajuin, sjalot en look stoven, scampi's erbij + sherry + visfond, laten koken + tomatenpuree + ketchup + room + sambal. Op elk bord 3 sneetjes heilbot en 6 scampi's errond + peterselie. Opdienen met frans brood.
18. Gegratineerd witloof met zalm Witloofstukjes stoven in boter + citroen + room + reepjes gerookte zalm + bieslook. Van het vuur 1 eierdooier toevoegen. Mengsel in ovenschaaltjes en laten grillen. Serveren met frans brood.
19. Warm geitekaasje Geitekaasjes wikkelen in Gandaham, 5 minuten in oven op 150°. Room luchtig kloppen + 2 lepels Luikse siroop + eierdooier. Geitekaasjes + saus kleuren onder de grill en serveren op een bedje van sla.
20. Sint-Jacobsschelpen St-Jacobsvruchten lichtjes kleuren in boter + p+z, vis eruit, champignons bakken + sjalot + peterselie + witte wijn + eierdooier vermengd met room + saffraan. Schelpen vullen met vis en champignons + garnalen + paneermeel + vlokje boter, 5 minuten grillen in de oven. Serveren met citroen.
21. Scampi's met appel en curry Kook de scampi's in kokend water met dille. Pel ze en wikkel elke scampi in ontbijtspek. Bak ze in boter en haal ze uit de pan. Stoof blokjes jonagold kort in de boter + curry + room + citroensap. Saus laten indikken + p+z.
22. Scampi's op zijn Grieks 4 gepelde tomaten stoven in 300 cc water + p+ z + mespunt sambal. Twee uien + 3 teentjes look stoven in boter + peterselie. Botersaus verdelen over pannetjes, scampi's erbij, aluminiumfolie erover, 10 minuten in oven op 190°. Tomatensaus verwarmen, als ze kookt, room bijdoen. Vlak voor het serveren tomatensaus over de pannetjes.
23. Geflambeerde scampi's Ongepelde scampi's 15 minuten koken in groentebouillon. Scampi's pellen, even aanbakken in boter en flamberen met cognac. Scampi's eruit, in braadvocht ketchup + curry + p+z + room.
24. Kipcocktail anders Snij groene asperges en 1 gare kipfilet in stukjes. Meng er partjes mandarijn onder. Meng mayonnaise met droge sherry, citroensap, room en kerriepoeder. Serveer in kommetjes.
25. Sushi Maatje in stukjes snijden, appel in kleine blokjes, sjalot snipperen. Mengen met bieslook, olijfolie, notenolie, ciderazijn, p+z. Verdeel dit mengsel over plakjes gerookte zalm en rol op. Saus : mayonaise + beetje ciderazijn + appelsap + kerrie. Sausspiegel op koude borden, in het midden de zalmrolletjes, errond schijfjes radijs. Versieren met maïskorrels en dille.
26. Scampi in de wok Scampi's wokken in olijfolie, laten uitlekken op keukenpapier. Flinterdunne prei en tomaat en look wokken. Scampi's toevoegen + stukjes mozarella + basilicum. Besprenkelen met citroen en serveren met basilicum.
27. Surprise-papillot Courgette in plakjes + olijfolie + p+z, roosteren op de grill/barbecue. Courgette op aluminiumfolie leggen, geitekaasje erop + tijm + witte wijn + olie + p+z. Papillot goed sluiten, 10 minuten grillen/roosteren, serveren met rucolasalade en gebakken pijnboompitten.
28. Gebakken witloof met geitekaas De stronken witloof in de helft doorsnijden, bittere kern verwijderen, + p+z. Bakken in boter met gesneden kant in de boter. In ovenschaal leggen met gebakken kant naar boven + bouillon + suiker, afdekken met aluminiumfolie, kwartier in overn. Folie weghalen, op elke halve stronk witloof een schijf geitekaas + tijm + honing, 5 minuten grillen zodat de kaas een mooi korstje krijgt.
29. Zalmbonbon 1 blik kingkrab laten uitlekken, krab fijnprakken en mengen met geplet hardgekookt ei + citroen + peper. Plakjes gemarineerde zalm met dille (kant-en-klaar) openleggen en lepel krabsla erop. Zalm draaien tot die een bonbon vormt. Bonbon op dunne plakjes komkommer + dille + room + druppeltjes balsamico.
30. Scampi's en sint-jacobsvruchten met champagne Prei, courgette, wortel, rode paprika heel fijn snijden en roerbakken in olie + p+z + gehakte koriander. Scampi's en doormidden gesneden sint-jacobsvruchten bakken en uit de pan halen. pan blussen met champagne + room, laten inkoken + p+z. Vis en groenten op borden schikken + saus + cayenne + koriander.
31. Feestchampignons Snij de steeltjes van 12 grote witte champignons in stukjes. Vul elke champignon met kruidenkaas en leg bovenop een gepelde scampi. Zet ze naast elkaar in een ovenschotel, leg er de steeltjes bij, giet er gevogeltefond bij (1 bokaal), afdekken en 20 min in oven op 200°. Kookvocht en champignonsteeltjes in een kom aan de kook brengen + 150 gr mascarpone + peterselie + bieslook, laten inkoken. Schik op elk bord 3 champignons, lepel er saus rond en serveer met groene tagliatelli.
32. Torentje van zalm, peren en geitekaas Olie 4 soepkommetjes lichtjes in, leg er plakken gerookte zalm in en laat dit over de rand hangen. Snij een stuk verse zalm tot tartaar, vermeng met sjalot, kleine stukjes peer in de schil, verkruimelde geitekaas, stukjes komkommer, witte selder, tomaat, olijfolie + curry. Vul de kommetjes met de mengeling, vouw dicht met de overhangende gerookte zalm en plaats in de koelkast. Leg op een bord gemengde salade + schijfjes peer en keer het soepkommetje om, in het midden van het bord.
33. Sint-jacobs met kruiden en parmezan Spoel de sint-jacobsvruchten en dep ze droog. Leg ze naast elkaar in een braadpan, kruiden met peper, dragon, kervel, bieslook en peterselie + boter. Aan elke kant 3 minuten bakken. Leg de vis op een bedje van rucola en bestrooi rijkelijk met parmezan(schilfers).
34. Ossestaartcappuccino Room stijf kloppen. 1 blik heldere ossestaartsoep verwarmen en een scheutje sherry toevoegen. Soep in koppen gieten en voorzichtig de room erover. Bestrooien met peper en versieren met een takje tijm. (kan ook met een blik/pot wildbouillon).
35. Rosbief met venkel-citroenboter Snij 1 kleine venkel in stukken, verwijder de wortelaanzet. Kook de venkel gaar, samen met een halve citroen in ongeveer 5 minuten. Afgieten, citroen verwijderen, laten uitlekken en venkel mixen met boter + zout + geraspte citroenschil. Oprollen in plastic en 1 dag laten opstijven in koelkast. Leg plakjes gebraden rosbief op een bedje sla, op vlees een plakje venkel-citroenboter + beetje groen van de venkelknol. Seerveren met toast.
36. Scampi's met peterselie en basilicum Laat stukjes diepvriestomaat (colruyt) 10 minuten stoven in olijfolie + rode pesto. Roerbak 10 minuten de oesterzwammen in olijfolie. Bak de scampi's in olijfolie + look, voeg de oesterzwammen toe + p+z. Voeg 1 plantje fijngesnipperde bladpeterselie toe + 1 plantje fijngesnipperde basilicum + mespuntje paprikapoeder en cayenne.
37. Bordje gerookte zalm 1,5 dl frambozenazijn + 5 cl water in een pan aan de kook brengen, bijna helemaal laten uitkoken + 125 gr koude boter + 30 gr poedersuikeer. Saus moet beige en troebel zijn + witte peper. Sneetjes gerookte zalm op bord schikken, 2 minuten onder de grill, saus erover lepelen. Serveren met toast, evt met granaatappelpitten.