Op woensdag 27 februari heeft de organisatie Friends of the Earth, "The Big Ask" -campagne gelanceerd in Brussel. Met deze campagne ijveren ze voor een sterke klimaatwet in Europa. Friends of the Earth vragen de politici om werkelijk actie te ondernemen en dit door hun steun te geven aan een klimaatwet die jaarlijkse reducties in broeikasgassen geven. Hierdoor wordt verzekerd dat de verantwoordelijkheid niet bij een volgende legislatuur gelegd kan worden.
De Big Ask campagne nodigt iedereen uit om postkaarten te sturen (ze bestaan in papieren versie en online) naar de voorzitters van alle democratische politieke partijen, om hun steun te vragen voor een sterke klimaatwet. Om jouw online postkaart in te vullen en te versturen klik op: The Big Ask
We hebben als mens de natuurlijke neiging om anderen en onszelf te vergelijken aan de hand van overeenkomsten en verschillen. We zoeken 'gelijkgezinden' en voelen ons niet op ons gemak bij 'andersgezinden'. We kennen een waarde toe aan deze gelijkenissen en verschillen.
We hebben beelden, ideeën en meningen over wat de werkelijkheid is, over wat waarheid is.
Het is makkelijk communiceren met mensen die gelijke beelden, ideeën en meningen er op nahouden. Het is de uitdaging om met 'andersgezinden' tot een goede communicatie te komen. Meestal komen we niet zover en belemmeren juist de mogelijkheid om op gelijkwaardige voet te communiceren, vanuit de beelden, ideeën en meningen die we hebben eigengemaakt over die ander.
Kloppen onze beelden, ideeën en meningen altijd? Of nemen we ze voor waar aan zonder ze verder te onderzoeken? Jammer genoeg ontstaan er snel vooroordelen. Vooroordelen geven een eenzijdig, ongenuanceerd en vervormd beeld weer over hoe die 'ander' is. En kunnen als excuus gebruikt worden om iemand oneerlijk te behandelen: vooroordelen kunnen dus leiden tot discriminatie. Door vooroordelen krijgen mensen niet de kans om te laten zien wie ze zijn of wat ze kunnen.
In de dertien Vlaamse centrumsteden komt er tegen 2009 een meldpunt waar mensen terecht kunnen met klachten over discriminatie. Zo'n meldpunt zal bemiddelen tussen het slachtoffer en de vermeende dader om een oplossing te zoeken. Dit jaar gaan er al vijf meldpunten van start in de volgende steden: Antwerpen, Mechelen, Leuven, Gent en Genk.
Om er meer over te lezen, klik
hier
Wat men al niet met plastic kan doen: zin en onzin...
(bron: friends of the earth)
Wist je dat.... er in de Stille Oceaan een tapijt van plastic drijft met een oppervlakte tweemaal zo groot als de Verenigde Staten? Voor meer info klik hier .
Je kan natuurlijk je plastic (zak) op originele manier hergebruiken...Om te weten te komen hoe, klik hier.
De ecologische voetafdruk meet het menselijke verbruik van de natuurlijke rijkdommen. Dit verbruik wordt vergeleken met het vermogen van de natuur om deze rijkdommen te hernieuwen.
De ecologische voetafdruk wordt uitgedrukt in hectaren van het aardoppervlak.
De voetafdruk (van een land, een stad of een persoon) is de totale oppervlakte die nodig is
om het voedsel en de vezels te produceren die dit land, deze stad of persoon verbruikt,
het afval te verwerken dat afkomstig is van het energieverbruik van het land, de stad of de persoon,
voor de infrastructuur van het land, de stad of de persoon.
Slechts 1/4 van het aardoppervlak is biologisch productief (bossen, zoetwatergebieden, kuststreken, weiland, ).
In 2001 bedroeg de ecologische voetafdruk 2,2 hectaren aardoppervlak per persoon - dat is 21% meer dan er beschikbaar is. Deze overschrijding betekent dat het natuurlijke kapitaal sneller wordt uitgegeven dan het zich kan herstellen.
De ecologische voetafdruk van de gemiddelde Belg bedraagt 4,9 ha van het aardoppervlak dat is 2,7 keer de ruimte die beschikbaar is per inwoner (1,8 ha van het wereldoppervlak).
(Bron informatie zie: http://www.wwf.be/eco-footprint/nl )
Klik hier om je persoonlijke voetafdruk te berekenen en hier om te weten te komen wat je kan doen om hem te verkleinen.
Voor de creatieve vrouwen onder ons:
Misschien heb je uit nieuwsgierigheid ondertussen besloten zo een keeper of mooncup uit te proberen....(zie bericht hieronder)
Wat doe je dan met je nog niet gebruikte oude tampons?
Wel een spookje maken bv... Of hoe je je tampons kan omtoveren tot kleurrijke en weelderige knutselpoppetjes. Te vinden op tamponcrafts .
Hieronder een korte inleiding - tekst van FWF zelf :
Fair Wear Foundation zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Kleding voor de Nederlandse markt wordt veelal gemaakt in lagelonenlanden. Te vaak wordt die goedkope kleding duur betaald door onacceptabele arbeidsomstandigheden.
Fair Wear Foundation is een initiatief van ondernemersorganisaties in de modebranche, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties. FWF is gestart in Nederland, maar werkt momenteel hard om soortgelijke initiatieven in andere landen te bundelen in een Europees initiatief. Daartoe is FWF in overleg met "stakeholders" op Europees niveau en in buurlanden: bedrijven, vakbeweging, maatschappelijke organisaties.