Enigma is een band uit Ibiza, Spanje, gevormd door de in Roemenië geboren producent Michael Cretu en nu woonachtig in Duitsland. Enigma maakt voornamelijk ambient en new-age muziek. Enigma scoorde eind 1990 een grote hit met 'Sadeness', een nummer dat opviel door het gebruik van Gregoriaans gezang. Cretu's ex-vrouw Sandra, zong regelmatig in diverse nummers. Op zaterdag 29 januari 1994 keerde Enigma terug naar onze hitlijsten met de single 'Return To Innocence' waarvan het gezang mij aan Noord-Amerikaanse indianen herinnerde. Nadien slaagde Enigma er niet meer in te scoren in onze Radio 2 Top 30.
De meditatie bij Enigma werd iets later verstoord door CB Milton, pseudoniem van Clarence Milton Bekker of Clarence Bekker (Suriname, 11 april 1968). Deze Nederlandse zanger en rapper uit de tweede generatie eurodance scoorde vanaf zaterdag 29 januari 1994 in onze hitlijsten met het dansnummer 'It's A Loving Thing'.
Op zaterdag 29 januari 1994 werd ons gezinnetje door Disney meegesleurd op een vliegend tapijt. Peabo Bryson en Regina Belle zongen toen samen het titelnummer uit de animatiefilm 'Aladdin'. De single verscheen nu pas in onze hitlijsten alhoewel de soundtrack al op 31 oktober 1992 in de Verenigde Staten was uitgebracht.
Lang duurde onze roes -veroorzaakt door het zeemzoeterig geluid van 'Aladdin'- niet want iets hoger in de Radio 2 Top 30 van 29 januari 1994 stonden Chaka Demus & Pliers met Jack Radics & Taxi Gang te trappelen van ongeduld om in de Top-10 te geraken met een leuke cover van 'Twist And Shout'. Deze classic werd in 1961 geschreven door Phil Medley en Bert Berns (later gecrediteerd als Bert Russell). De original was voor The Top Notes, in 1962 gecoverd door The Isley Brothers, Brian Poole & The Tremeloes in 1962, The Beatles in 1963 en The Who in 1970 en 1984. Maar de covers zijn legio... Het was de allerlaatste single van Chaka Demus & Pliers in onze hitlijsten en zij geraakten hiermee tot de 8ste plaats.
Het origineel geproducet door een piepjonge Phil Spector:
Mooie cover uit 1962:
Deze cover doet aan 'La Bamba' denken:
The Beatles baseerden zich op de versie van The Isley Brothers. Met een verkouden Lennon in een glansrol:
Geweldig historisch moment:
Live op het Festival van Wight in 1970:
Live medley uit 1970:
De hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 29 januari 1994 was een merkwaardige single waarin een Amerikaanse rapper zich afvroeg wie hij was. Ik vroeg mij toen vooral af waar zijn naam vandaan kwam... Snoop Dogg, pseudoniem van Calvin Cordozar Broadus Jr. (Long Beach, Californië, 20 oktober 1971) ook bekend als Snoop Doggy Dogg, Snoop Lion en Snoopzilla, is een Amerikaans rapper, zanger en acteur. Zijn werkterrein is hiphop, gangstarap, G-funk, West Coast hiphop, pop, reggae. Met 'What's My Name (Who Am I)' wist hij toch vijf weken in onze hitparade te blijven hangen met een 17de plaats als hoogste notering.
En daarmee vielen er toch nog 20 nieuwkomers in de Radio 2 Top 30 van januari 1994 te bespeuren. Iets gemist? Geen nood, gewoon naar beneden scrollen op deze muzikale blog. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
Het popliedje 'I Got You Babe' geschreven door Sonny Bono in 1965 kreeg in 1993 en in 1994 hernieuwde aandacht. Het origineel van Sonny & Cher werd herhaaldelijk gebruikt in de film 'Groundhog Day' en kwam opnieuw terecht in de Britse hitlijsten. Cher nam een nieuwe versie op met Beavis en Butt-head, twee tekenfilmfiguurtjes en daarmee scoorde ze in onze Radio 2 Top 30 vanaf zaterdag 22 januari 1994. Verwar Sonny Bono vooral niet met Paul David Hewson alias Bono van U2.
Maar niets gaat boven het origineel! Luister maar:
De drie musketiers waren eigenlijk met z'n vieren want d'Artagnan vergezelde hen altijd. "The Three Musketeers" (Nederlands: "De Drie Musketiers") is een filmversie uit 1993 naar het boek van Alexandre Dumas, geproduceerd door Walt Disney Pictures onder regie van Stephen Herek. De filmmuziek werd gecomponeerd door Michael Kamen. Samen met Bryan Adams schreef hij het popnummer 'All For Love', dat Adams samen met Sting en Rod Stewart uitbracht. Op muzikaal vlak waren ze dus slechts met drie, maar wat een kracht verzameld op één podium. Hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 22 januari 1994 en toeval of niet, die dag steeg Bryan Adams opnieuw van 2 naar 1 met 'Please Forgive Me', zijn single die al 12 weken genoteerd stond. Hij verjoeg daarmee Meat Loaf van de hoogste stek die al 13 weken genoteerd stond in onze hitlijsten met 'I'd Do Anything For Love'.
Björk Guðmundsdóttir geboren in Reykjavik op 21 november 1965 is een IJslandse zangeres en songwriter. Zij zong enige tijd bij The Sugarcubes (wellicht de succesrijkste IJslandse band ooit), maar heeft sinds 1993 ook een solocarrière onder de naam Björk. Zij kwam samen met de Britse componist van filmmuziek David Arnold terecht in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 29 januari 1994 met het nummer 'Play Dead'. Dat lied werd gebruikt in de film 'The Young Americans' uit 1993 met Harvey Keitel in de hoofdrol.
'Kids In America' is een lied geschreven door Marty en Ricky Wilde, respectievelijk de vader en de broer van Kim Wilde. Op zaterdag 29 januari 1994 waren er niet minder dan 8 nieuwkomers in de Radio 2 Top 30 en de tweede in het rijtje was een eendagsvlieg, vermoedelijk van Belgische makelij. Het elektronisch en Progressive House/Euro House project Euphrasia scoorde toen eventjes met een cover van 'Kids In America'. Producer was Peter Neefs en de zangstem, die akelig geleek op die van Kim Wilde, was van Barbara De Jonge.
Het machtig origineel uit 1981:
Drummer/zanger Phil Collins scoorde vanaf zaterdag 29 januari 1994 opnieuw in onze hitlijsten. Zijn nieuwste single heette toen 'Everyday', een rustig voortkabbelende popballade waarop zijn drumtechniek niet echt op de voorgrond kwam. Toch wist de Brit in de maand februari 1994 op te klimmen tot een mooie achttiende plaats in onze hitparade.
Morgen komen er nog 5 nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van zaterdag 29 januari 1994 aan bod want het was toen een vruchtbare week geweest. Afspraak dan op deze muzikale blog via de unieke link http://blog.seniorennet.be/djmico1951/ - Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot morgen!
De Britse boysband Take That had eind 1993 nog een vurig duet gezongen met Lulu (een mooie cover van 'Relight My Fire'). Op zaterdag 8 januari 1994 kwamen Robbie Williams & co opnieuw terecht in de Radio 2 Top 30 met hun single 'Babe', ditmaal zonder de Schotse zangeres. Het was een smekende bede met op het einde het geluid van een onbeantwoorde telefonische oproep die mij altijd aan Pink Floyd doet denken...
Kent Lövgren, beter bekend als Melodie MC, is een Zweedse Eurodance/Techno/hiphop artiest, die actief was tussen 1992-1998. Hij was de hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 8 januari 1994. Wie denkt dat dit een onehitwonder was heeft het mis want de Zweed scoorde nogmaals met een andere single in de maand februari 1994. De Top 3 was al weken lang onveranderd gebleven: op 1 Bryan Adams, op 2 Meat Loaf en op 3 Roch Voisine.
Eind 1993 had de debuutsingle van Frankie Goes To Hollywood een kleine revival gekend want 'Relax' stond toen opnieuw genoteerd in onze hitlijsten. Hetzelfde gebeurde met 'The Power Of Love', een prachtige ballade die opnieuw was uitgebracht. FGTH sprong op zaterdag 15 januari 1994 meteen binnen op nummer 13 zodat de single toen al voor de 11de week genoteerd stond in de Radio 2 Top 30. Maar na twee weken was het plaatje alweer uit onze hitparade verdwenen.
Was deze heruitgave dan toch bedoeld als kerstsingle? (zie foto met sneeuwlandschap)
Het is moeilijk te geloven maar 'Gone To Soon' was de 9de en allerlaatste track uit de elpee 'Dangerous' (1991) die op single werd uitgebracht! Het was een ode aan Michael Jacksons vriend Ryan White, een tiener uit Kokomo, Indiana die van school was gestuurd omdat hij besmet was met HIV/Aids. The King of Pop scoorde met deze slow een middelmatige hit want hij bleef net buiten de Top 10 steken (op een 11de plaats) en na amper 4 weken was hij alweer verdwenen: inderdaad, "gone too soon"... Mooie nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 15 januari 1994.
De song werd geschreven door Larry Grossman en Buz Kohan. Dionne Warwick zong dit origineel in 1983 als een ode aan de veel te vroeg overleden Elvis, Janis Joplin, Karen Carpenter, e.a.:
Die dag slaagde Meat Loaf er opnieuw in op nummer 1 te komen staan met 'I'd Do Anything For Love' i.p.v. Bryan Adams. Hij had al weken op het hoogste schavotje gestaan en zijn single stond nu al 12 weken genoteerd in onze hitlijsten.
Blijkbaar was toen bijna iedereen in een treurige stemming want op zaterdag 22 januari 1994 stonden The Radios genoteerd in onze hitparade met het prachtige maar droevige 'Teardrops'. Het melancholisch geluid van de viool van Erno Olah en de accordeon van Alain Van Zeveren zullen daar wel toe bijgedragen hebben. Prachtige productie van Werner Pensaert die de vergelijking met buitenlandse producties met glans kan doorstaan! Heel emotioneel gezongen door Robert Mosuse...
Toen de Pet Shop Boys op zaterdag 1 januari 1994 terechtkwamen in de Radio 2 Top 30 met hun nieuwe single kregen ze van mij de prijs van een van de langste songtitels ooit. 'I Wouldn't Normally Do This Kind Of Thing' is een hele mondvol en toch bleef dit plaatje vier weken hangen in onze hitlijsten en klom het op tot nummer 14.
Het Zweedse viertal Ace of Base had op Nieuwsjaarsdag 1994 ook een nieuwe single in de aanbieding. 'The Sign' verscheen toen voor het eerst in onze hitparade om er 14 weken lang in te vertoeven. De Scandinavische popgroep behaalde zelfs een mooie zesde plaats als hoogste notering.
Zoals ik reeds eind 1993 aankondigde had Frank Sinatra een album uitgebracht met onverwachte duetten. Een ervan kwam op single uit en dat was een versie van 'I've Got You Under My Skin' die hij zong samen met Bono van U2. Opmerkelijke nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 1 januari 1994. De song werd gecomponeerd door Cole Porter in 1936 en hij kwam voor in de musical 'Born To Dance' gezongen door Virginia Bruce. Ol' Blue Eyes nam het lied op in 1956 en tien jaar later was het weer een hit voor de Four Seasons.
Het origineel uit 1936:
Een van de bekendste versies:
Frankie Valli haalde zijn falsetto weer boven in 1966:
Iets hoger in onze hitlijst van zaterdag 1 januari 1994 stond een eigentijds geluid van de Duitse eurodance-groep Culture Beat. Als ik het nummer 'Anything' nu opnieuw hoor na al die jaren dan ben ik ervan overtuigd dat Pat Krimson een fan was van dit genre en dat hij hier de mosterd haalde voor 2 Fabiola. Allerhoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van die feestdag.
Maar het kan ook zijn dat Pat Krimson van 2 Fabiola goed geluisterd had naar 'Never Alone' van 2 Brothers on the 4th Floor. Deze Nederlandse eurodancegroep scoorde vanaf zaterdag 8 januari 1994 twaalf weken lang in onze hitparade en wist op 19 februari 1994 zelfs een mooie derde plaats te bereiken.
Met behulp van de teletijdmachine worden wij vanaf vandaag op deze tijdlijn teruggebracht naar het jaar 1994. Zowel op muzikaal vlak als op politiek gebied. Waar was jij 22 jaar geleden? En dan nu eerst de nieuwsberichten uit de maand januari 1994.
Nieuwsberichten uit de maand januari 1994.
- De NAVO stemt toe tot het Partnerschap voor vrede, een defensieve samenwerking met landen uit Midden- en Oost-Europa. Rusland treedt later in 1994 toe.
- Op 1 januari treedt de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA, het vrijhandelsverdrag tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico) in werking. In Chiapas, Mexico komt het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger in opstand.
- Diezelfde dag wordt de televisiezender Muslim Television Ahmadiyya (MTA) opgericht en zendt hij uit vanuit Londen.
- Ook op Nieuwjaarsdag 1994 stelt Proximus in België het eerste netwerk voor mobiele telefonie open.
- Op 31 januari kondigt BMW de overname van Rover aan.
De Oostendse kok Arnaud Hintjens was vooral geïnteresseerd in oude bluesplaten, meestal geïmporteerd uit Engeland. En zo spoelde hij aan in Brussel waar hij met de groep Freckleface één elpee opnam en later met Paul Decoutere uit Zeebrugge de groep Tjens Couter oprichtte en nadien met TC Matic enkele successen boekte in het Engels. Na enkele jaren ging Hintjens solo en onder de naam Arno scoorde hij nu in het Frans en kijk, al snel lag ook Frankrijk aan zijn voeten met Michel Piccoli en Jane Birkin als grootste fans. 'Vive ma liberté' was een redelijke hit op de radio in 1993 maar raakte niet in de Radio 2 Top 30 maar wel in mijn Persoonlijke Top 3800 Aller Tijden.
Jimi Hendrix stak ooit zijn gitaar in brand en Pete Townhend sloeg ze regelmatig aan diggelen. John Hiatt was er het hart van in en daarom schreef hij het protestnummer 'Perfectly Good Guitar' in 1993. Jammer dat de Amerikaanse singer/songwriter hiermee niet scoorde in onze hitlijsten want enkel 'Have A Little Faith In Me' was in onze contreien een succes in 1989.
Toen Isabelle Adam met 'Hé lekker beest' (1990) haar eerste succes had voorspelde ik haar een mooie carrière. Mijn zwager keek me toen met grote ogen ongelovig aan maar in 1993 kreeg ik toch wel een beetje gelijk want 'Jij mag altijd op me rekenen' van Isabelle A was toen een mooie zomerhit. Voorzien van een mooie gitaarsolo vanaf 2:50 min. en een heus achtergrondkoor stond deze single wekenlang genoteerd in de Vlaamse Top-10. Het tengere meisje uit 1990 (toen 'Hé lekker beest' een grote nummer één-hit was die negen maanden in de hitparade bleef staan) was op drie jaar tijd een volwassen vrouw geworden.
Op de BRTN was 'Morgen Maandag' in 1993 een kijkcijfersucces dankzij Mark Uytterhoeven en Wouter Vandenhaute als presentatoren maar ook dankzij de vaste gasten, Xavier Debaere (een typetje van Lucas Van den Eynde) en het duo van de broers Raf en Mich Walschaerts. Ik had geopteerd voor de single 'Leve Kommil Foo' van Kommil Foo maar die is niet te vinden op het internet maar wel 'Ik drink' uit dezelfde cd 'Plank'. Het was een plezier om toen zondagavond naar TV te kijken, want zelden heb ik zo hartelijk gelachen als toen. Tegenwoordig is dat helemaal anders...
Op zaterdag 7 augustus 1993 vond de uitvaart plaats van Koning Boudewijn en daarop zong Will Tura een kerkversie van 'Hoop doet leven' en 'Ik mis je zo', een hit in de Vlaamse Top-10 van 1984. Het lied herwon hierdoor aan interesse en op de full cd 'Hoop doet leven' staan ook beide kerkversies. De nieuwe versie van 'Ik mis je zo' heb ik evenwel niet op het internet gevonden, vandaar deze oorspronkelijke studioversie.
In het jaar 1993 namen we afscheid van Koning Boudewijn.
Tot zover mijn muzikale kijk op het jaar 1993. Vanaf morgen begin ik met het jaar 1994: eerst de nieuwsberichten uit de maand januari gevolgd door de nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van die wintermaand. Te volgen op deze blog "Muziek is mijn passie", maar ook geschiedenis boeit mij enorm. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
Een beetje blues op een regenachtige dinsdagochtend in het midden van deze kwakkelzomer kan nooit kwaad. Van Morrison bracht in 1993 zijn album 'Too Long In Exile' uit met daarop het schitterende 'Lonely Avenue' geschreven door Doc Pomus dat hij koppelde aan 'You Give Me Nothing But The Blues' dat hijzelf componeerde. 'Lonely Avenue' was een hit in de Verenigde Staten voor Ray Charles in 1956. Geniet van deze live uitvoering opgenomen in Belfast op 6 september 2012.
Hallelujah, hier is Brother Ray:
In 1993 was het vreemdelingenprobleem al actueel maar nog niet zo extreem als nu. Raymond van het Groenewoud stak zijn nek uit door 'L'étranger c'est mon ami' uit te brengen wat hem niet altijd in dank werd afgenomen in sommige kringen. Jean Blaute zorgde voor de productie van deze single waarvan ik het origineel niet gevonden heb op het internet maar wel deze goede live versie. Raymond nam zoals altijd een standpunt in, al was het maar door zijn geweldige begeleidingsgroep om te dopen tot "Zijn Vlaamse Mustafa's".
In de maand juni 2016 was het ter gelegenheid van het WK Voetbal in Frankrijk al "Kevin De Bruyne" wat de klok sloeg maar in 1993 schopte Kris De Bruyne "keet in de lobby" met zijn rockend nummer 'Waar ik voor leef'. Of die single ooit in de Vlaamse Top 10 belandde durf ik te betwijfelen maar in die periode hoorde ik de Vlaamse bard hiermee wel enkele malen op de radio en ik ben hem niet vergeten. Chris Peeters en Thé Lau verleenden hun bijdrage als muzikant op deze single.
Will Tura schreef samen met Dennis Peirs in 1992 het lied 'Hoop doet leven', een ontroerende hommage aan zijn veel te vroeg overleden broer Jean-Marie Blanckaert. Deze toerde als drummer rond onder de naam Billy-O en dan begrijp je beter deze tekst: "Hij wordt de nieuwe drummer van de band - Deze jongen barstend van talent - Hij droomt van een ster die straalt aan 't firmament - Hij weet wat hij wil en hij werkt zo fel - Laat hem maar doen, hij komt er wel - Maar hij wil zo veel en hij leeft zo vreselijk snel"... Het nummer eindigt dan ook met een lange drumsolo. 'Hoop doet leven' staat op de gelijknamige cd die in 1993 werd uitgebracht.
Het toeval wil dat hij vandaag 76 kaarsjes mag uitblazen. Proficiat Will!
Wanneer Will Tura eindelijk wat kan rusten in het zuiderse St. Tropez komt telefonisch het bericht van het overlijden van Z.M. Koning Boudewijn... Will komt terug naar Brussel en zal tijdens de begrafenisplechtigheid op 7 augustus 1993 alle Belgen ontroeren door zijn vertolking van 'Ik mis je zo' en 'Hoop doet leven'. Enkele dagen later komt zijn nieuwe single, die dadelijk in alle hitlijsten scoort, op de markt: 'Boven de wolken'. De 'Hoop doet leven'-cd haalt goud in voorbestelling en bevat ook Tura's bijdrage aan de begrafenis van Koning Boudewijn. De tekst van 'Hoop doet leven' wordt natuurlijk aangepast aan de situatie. Het lied is een persoonlijke favoriet van Koningin Fabiola.
Een single die nooit in onze hitlijsten terechtkwam is 'Mister Blue' van René Klijn (°8 september 1962) met de saxofoon van Candy Dulfer op de achtergrond. Het was de best verkochte single van 1993 in Nederland. De Nederlandse zanger/fotomodel werd beroemd toen hij te gast was in het televisieprogramma 'De Schreeuw van de Leeuw' met Paul de Leeuw en hij openlijk sprak over zijn ziekte. De opbrengst van de single ging integraal naar het aidsfonds. Toen hij op 5 september 1993 overleed aan aids werd zijn as later uitgestrooid in de Hudsonrivier in New York in het bijzijn van de Leeuw. Triest verhaal maar toch een prachtig nummer!
Het origineel werd geschreven door Vince Clarke (Yazoo) in 1983:
"29 Palmbomen en 1 Plant" is een flauw grapje dat indertijd vaak verteld werd over de single '29 Palms' van Robert Plant, dé stem van Led Zeppelin. De knappe song scoorde ook nooit in de Radio 2 Top 30 maar hij staat wel in mijn Persoonlijke Top 3800 Aller Tijden. Wat velen niet weten is dat Twentynine Palms een plaats is in de Amerikaanse staat Californië.
'Awuwa (Zij wil dansen)' werd in 1993 vaak gedraaid op de radio maar slaagde er helaas niet in te scoren in onze hitparade. De Zuid-Afrikaanse zanger Johannes Kerkorrel en Tandie Klaasen stonden Stef Bos bij en samen zongen zij op dit vrolijk dansnummer. Thandi Klaasen (zoals haar naam op het internet lichtjes anders gespeld wordt) werd geboren als Mpambane en is een Zuid-Afrikaanse jazzzangeres, de moeder van Lorraine Klaasen.
Met 'Josephine' raakte de Britse zanger/gitarist Chris Rea wèl in onze hitlijsten van 1985 maar 'Julia' had minder geluk want met die single uit 1993 scoorde hij niet in de Radio 2 Top 30. De sympathieke singer/songwriter staat bekend om zijn krasse zangstem en geweldig gitaarspel, genoeg om een mooie plaats te bekleden in mijn Persoonlijke Top 3800 Aller Tijden.
1993 was een bijzonder jaar voor Will Tura want hij had verscheidene hits die weliswaar niet terechtkwamen in de Radio 2 Top 30 omdat ze in het Nederlands gezongen werden en daarom verwezen werden naar de Vlaamse Top 10. Een regel van de toenmalige BRTN die nu achterhaald is. 'Boven de wolken' werd toen regelmatig op de radio gedraaid, en terecht!
Onlangs verscheen een Winnie de Poeh-wolk boven een benefiet voor kinderen. Geweldig, toch?