Gluten intolerantie.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het probleem van gluten intolerantie is onvoldoende gekend en wordt verzwegen door de media.
Men denkt, ten onrechte, dat alleen mensen met de ziekte coeliakie er last mee hebben.
Waar zit het probleem?
De laatste jaren merken we een toenemend aantal gevallen van overgevoeligheid op aan gluten.
Wat is gluten?
Gluten is een amorf eiwit dat in combinatie met zetmeel, aangetroffen wordt in sommige granen waarvan de belangrijkste, voor ons in het westen, tarwe, rogge en gerst zijn..
Door genetische manipulatie zou er een tarwe soort ontstaan zijn, die nu tot 80 % bestaat uit en eiwit, genaamd gluten, vroeger zou dat percentage veel minder geweest zijn.
De bedoeling zou zijn dat muizen en ratten het niet meer lusten of er aan dood gaan.
Voor de mens speelt dat blijkbaar geen rol?
Het grootste deel, ook ongeveer 80 %, van gluten zou gliadine zijn ook een eiwit natuurlijk.
Gliadine heeft de eigenschap van alles samen te houden door een soort agglutinatie, hetgeen interessant is om het deeg samen te houden.
Het gluten vormt dus een soort skelet die de vulling draagt.
Het nadeel is wel dat heel wat mensen door het te hoge gehalte aan gluten er slecht op reageren.
De slijmvliezen worden er door aangetast.
Dat uit zich onder twee mogelijke vormen.
- De slijmvliezen van maag en darmen.
Vooral de dunne darm reageert daar geprikkeld op.
De reactie komt onmiddellijk op gang met als gevolg: diarree telkens na de maaltijd.
Dat fenomeen is al langer gekend, zeker in geval van coeliakie, maar andere mensen kunnen er ook gevoelig aan zijn.
Ik heb zo een jonge man gekend die gedurende vele jaren chronische diarree had.
Ondanks alle onderzoeken ook in de kliniek, werd de oorzaak niet ontdekt.
Het was moeilijk leven en hij was 10 kg vermagerd.
Toen hij strikt gluten vrij begon te eten, was hij op korte tijd helemaal genezen en had hij opnieuw zijn ideaal gewicht.
- De slijmvliezen van de bovenste luchtwegen.
Dit is een nieuw fenomeen dat haast niet gekend is.
Ik heb het ook persoonlijk ondervonden.
De laatste jaren had ik constant wat keelpijn, veel taaie, plakkende slijmen in de mond en de keel. Hoesten hielp helemaal niet en medicatie ook niet.
Tot W. Kunnen me zei dat ik waarschijnlijk gluten intolerant was.
Mijn hele leven al at ik graag boterhammen en nu zelfs bruin brood, (het arme mensen eten van vroeger.) Ik dacht er niet aan dat het meel van nu niet meer te vergelijken was met dat van mijn jeugd jaren.
Ik nam dus gluten vrij brood en op minder dan drie dagen was mijn keel genezen, geen slijmen meer, gedaan met hoesten.
Sindsdien heb ik al bij enkele mensen hetzelfde probleem ontdekt.
Op internet vindt U meer over een gluten vrij dieet.
Niet iedereen is echt allergisch aan gluten, veel mensen hebben er wel een min of meer grotere intolerantie aan.
Voor sommigen, waaronder ik zelf, volstaat het van gedeeltelijk gluten vrij te eten voor anderen zal dat 100 % zijn.
U moet het zelf uitproberen.
U zult trouwens kunnen merken dat de voeding industrie stilaan het probleem wel kent.
Geleidelijk aan wordt op sommige voedingsproducten aan gestipt: gluten vrij.
Nu weet U waarom.
|