De vetten.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vlees bevat ook vet, vooral verzadigd vet en dat is niet echt aangewezen, denk aan uw cholesterol.
Vetten worden ook als reserve aangelegd, kunnen energie verschaffen maar moeten daarvoor eerst omgezet worden in koolhydraten wat opnieuw meer energie vraagt.
Vetten zijn calorierijk: 9 Kcal tegenover 4 Kcal voor koolhydraten.
De vetdepos stapelen zich ook gretig op met alle gevolg vandien.
Er wordt heel weinig aan dacht besteed aan de vetten in dat boek, misschien wel omdat men er weinig last van heeft indien men de andere raadgevingen strikt opvolgt.
Toch enige bijkomende uitleg.
U kunt er alles over lezen op internet, maar er staan ook veel onzekerheden in over de noodzaak om voldoende vet te eten. Wat lezen we zoal.
Vetten of lipiden zijn onmisbaar in een goede voeding. Ja maar onder welke vorm?
Samen met koolhydraten vormen ze de belangrijkst bron van energie.
Vetten worden onderverdeeld in twee categorieën.
- De verzadigde vetten met veel verzadigde vetzuren, vooral in vlees en melkproducten.
- De onverzadigde met 70 % onverzadigde vetzuren, vooral te vinden in de oliën en vis.
Vetten worden alleen maar omgezet in koolhydraten wanneer de reserve van koolhydraten is uitgeput en aangezien we toch te veel eten en zeker te veel zoetigheid, stapelen ze zich op in het lichaam, met als gevolg zwaarlijvigheid en toxemie.
Heel kort iets over vezels.
In vlees zitten er zeer weinig, des te meer in groenten en fruit.
We hebben vezels nodig om een goede stoelgang te bewaren en ons te beschermen tegen aambeien.
Eieren.
Tenzij eieren rauw gegeten worden, stollen de aminozuren door de hitte en gaan verloren.
Maar ook rauw zijn ze soms af te raden door de giftige stoffen die ze bevatten komende uit de voeding die ze krijgen en mogelijke besmetting.
Eieren bevatten ook veel zwavel, ( denk aan een rot ei) wat giftig is voor lever en nieren.
U ziet dat U niet te vel eieren moet eten.
De melkproducten.
Dat is een belangrijk onderwerp, vooral voor kinderen.
Alleen de moedermelk is echt aangewezen. Koeienmelk is voor runderen, is uw kind soms een rund, vraagt de auteur zich af?
Hebt U al een dier gezien die andere melk drinkt dan die van zijn moeder of minstens van een soortgenoot? De mens maakt weer al een uitzondering.
Is dat vooral geen economische kwestie?
Er bestaat heel veel informatie over de invloed van de consumptie van melkproducten en het verband met ziekten als, hartziekte, kanker, artritis, migraine, allergie, oorontsteking, verkoudheid, hooikoorts, astma, ademhalingsmoeilijkheden, en nog veel meer.
Melk is volgens dat boek vooral een politiek, economisch en financieel probleem.
De melkindustrie wordt gesubsidieerd. Volgens de Los Angeles Times, met bijna drie miljard dollar per jaar in Amerika.
Nu eens wetenschappelijk.
- De moedermelk van de vrouw is anders samengesteld dan die van de koe.
- Om melk te verteren en af te breken zijn er een paar enzymen nodig:
Renine en lactase.
Bij mensen zijn die na hun derde jaar zo goed als verdwenen.
- In alle melk bevindt zich caseïne, voor de ontwikkeling van de beenderen.
Caseïne stolt in de maag en vormt een taaie kleverige moeilijk te veteren brei die wel heel geschikt is voor een koe, die een vier-magenspijsverteringsstelsel bezit, maar niet voor de mens.
Bij de mens vergt het heel veel energie om die brei kwijt te raken, daarna blijft ze trouwens nog een hele tijd kleven in de darmen, dat geeft lethargie
- De bijproducten van de melk laten ook nog giftig slijm achter, dat is heel zuur en wordt zo opgeslagen in het lichaam, dat dus verzuurt.
- Vergeet niet dat ondanks de strengere controle er ook nog vaak resten van antibiotica in de melk aanwezig zijn hetgeen de vorming van resistente bacteriën kan bevorderen.
- Elk melkproduct is geconcentreerde voeding. Er mag dus geen ander geconcentreerd voedsel worden bijgevoegd.
Dus, melk met brood, met havermout, met kaas is uit den boze.
Yoghurt met fruit is niet aan te raden.
Indien U melk drinkt, neem er dan niets anders bij.
En onze babys dan?
Alleen moedermelk is ideaal en liefst langer dan een paar maanden.
Een tijdje geleden hoorde ik met verwondering het volgende.
Het is geen verhaal maar werkelijkheid. De Russinen willen allemaal een kind voor hun dertigste, anders voelen ze zich mislukt.
Wanneer ze een baby krijgen zijn er twee opmerkelijke dingen die wij niet kennen.
a. De baby drinkt moedermelk zeker minimum tot hij zes maanden oud is en soms tot zijn twee jaar, hij krijgt nauwelijks nog koeien melk nadien.
b. De baby mag alleen door zij dichtst bijzijnde familie worden gezien tot hij de ouderdom van zes maanden heeft bereikt.
Vreemden worden op afstand gehouden en waarom?
Omdat het kind niet in staat is weerstand te bieden aan vreemde bacteriën en
virussen waar het niet tegen bestand is.
Zijn moeder heeft hem wel tijdens haar dracht beschermd tegen veel familiaal
aanwezige bacteriën en virussen maar niet tegen die van de vreemden, zelfs verre
familileden krijgen het kind niet te zien.
Russen zijn dat gewoon en vragen niet de baby te zien voor hij zes maanden oud is.
Dat is nog al wat anders dan hier in het westen waar kinderen van enkele weken de wereld rond worden meegesleurd.
Kaas.
Eet alleen witte kaas, de gele is bewerkt en eet liefst kaas met groenten.
Niet te veel pizza dus en niet met alles erop en er aan.
En de calcium dan voor onze kinderen?
Calcium uit de moedermelk is de beste.
Calcium uit koeienmelk is veel grover en verbonden met caseïne.
Koeienmelk is ook nog bewerkt en dat degradeert het calcium.
Waar haal ik dan mijn calcium?
Groene groenten bevatten veel calcium
Ook fruit bevat veel calcium. Eet ook eens wat noten, sesamzaad, dadels, vijgen, pruimen.
Alle melkproducten zijn zuurvormend behalve boter dat vet is en neutraal.
Vet vertraagt echter de digestie van proteïne, dus eet ze niet samen.
Boter met koolhydraten kan echter wel.
Vergeet het volgende niet.
We nemen melkproducten voor calcium, maar dat calcium wordt hoofdzakelijk gebruikt om melkproducten te neutraliseren, die anders veel te zuur zijn.
We hebben er dus maar weinig aan. Heel wat mensen en vooral kinderen krijgen last van de luchtwegen wegens te veel melkproducten. Ga er dus verstandig mee om.
|