In een vroegere bijdrage schreef ik, diëten helpen niet. Dat was uiteindelijk bedoeld als diëten helpen niet of nauwelijks om te vermageren. Alleen indien men anders leert eten en drinken kunnen die een hulp zijn. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Anderzijds kunnen diëten wel degelijk belangrijk zijn voor uw gezondheid.
Een goed en volgehouden dieet kan uw helpen in de strijd tegen veel chronische aandoeningen en verouderingsprocessen vertragen.
Daar gaan we even iets meer over schrijven. Ik zal nadien opnieuw mijn eerste bijdrage publiceren, u kunt dan het beste van de twee samen voegen, dat zou perfect zijn.
Ik heb mijn inspiratie nu voornamelijk gehaald uit de methode Kousmine.
Indien u er alles wil over weten ga dan eens op internet en zoek die naam op. Hetgeen hier belangrijk is en niet of nauwelijks aan de beurt kwam in mijn eerste bijdrage is wel heel belangrijk. Het zuur- basis evenwicht en het mesenchyme.
Heel veel mensen hebben het moeilijk met het probleem, zuur basis evenwicht.
Men spreekt altijd over de pH.
Men gaat ervan uit dat van spreekt van een oplossing die:
zuur is van 0 tot 7 ph.
neutraal is rond de 7
alkalisch is van 7 tot 14.
Onze biologische vochten schommelen altijd rond de 7 pH.
Wat lager is word als zuur of acidose genoteerd.
Wat hoger is basis of alkalisch.
Metingen hebben uitgewezen dat ons bloed in normale toestand altijd en beetje neigt naar acidose en de weefsels en vooral het mesenchyme, het milieu waar onze cellen in baden, altijd een beetje alkalisch hoeft te zijn.
Tijdens de dag zullen onze activiteiten (spieren, stress en voeding) in ons bloed de tendens tot verzuren verergeren. Het mesenchyme moet dat compenseren door zuur op te nemen en alkalisch af te staan aan het bloed.
Zie als voorbeeld de verzuring van de spieren bij zware inspanningen bij wielrenners.
Tijdens de nacht wanneer we rusten moeten onze lever, longen en nieren dan het evenwicht herstellen. Wanneer dat onvoldoende gebeurt zal dat te hoge zuurgehalte aanleiding geven tot chronische toestanden.
Hoe kan me dat vaststellen?
Door een aantal tekens zoals.
s Nachts onrustig slapen, vaak wakker worden rond 1 uur en smorgens nog moe opstaan.
Zure oprispingen, constipatie, migraine, beladen tong, nachtelijk zweten.
Chronische luchtwegen aandoeningen, wit verlies bij de vrouw, enz
Wat kunt u er aan doen? Op uw voeding letten.
s Avonds een lichte maaltijd en liefst niet later dan 18 uur.
s Morgens ook licht en gezond eten. Een voorbeeld vindt u ook in La crème Budig van Kousmine.
Opgepast niet overdrijven indien u wil vermageren.
Hoe verloopt de spijsvertering?
Over het ganse verloop van de spijsvertering gaan bepaalde enzymen tussenbeide komen.
Het speeksel in de mond is eerder iets basisch, bevat ook enzymen, dus goed en lang kouwen.
Ter hoogte van de maag wordt alles zeer zuur door de pepsine die de eiwitten splitst in polypeptden en aminozuren.
Vanaf de uitgang van de maag, in het duodenum, wordt alles eerder opnieuw geleidelijk meer alkalisch. Daar zal de trypsine van de exocriene pancreas de polypeptiden en aminozuren verder transformeren. Ondertussen zullen de vetten door de lipase uit de pancreas, samen met de vloeistof uit de galblaas, aangevallen worden en de amylase van de pancreas de koolhydraten verder degraderen. Al deze enzymen hebben een alkalisch milieu nodig om optimaal te werken.
In het colon zal dan het milieu opnieuw wat zuurder worden om de acidofiele bacteriën hun werk te laten doen. Dit is zeer belangrijk om toe te laten dat door fermentatie de rest van de spijsvertering gunstig verloopt: de verdere afbraak en opname van de suikers en eiwitten.
Veronderstel nu dat door uw slechte etensgewoonten dat systeem ontwricht wordt, wat gebeurt er dan?
Indien door de verkeerde voeding, (vb te veel vlees), de alimentatiebol nog te zuur is in het duodenum, zal de spijsvertering niet gunstig verlopen, de pancreas enzymen kunnen hun werk niet doen in een te zuur milieu, met als gevolg: geen fermentatie in het colon maar een stinkend rottingsproces met auto intoxicatie.
De lever zal dan trachten de toxinen die in de bloedstroom worden opgenomen te neutraliseren maar kan dat op de duur niet meer aan en dat kan het begin zijn van veel chronische aandoeningen.
Wat moet men doen om dit te vermijden?
Witte suikers vermijden want die hebben de neiging de bacteriële flora in de darm te verstoren, ten voordele van de collibacillaire flora.
Te veel vlees zal meer rotting voort brengen.
Goed en lang kouwen, de amylase van de speekselklieren is belangrijk voor het in gang zetten van de afbraak van suikers en eiwitten.
Suikers die langzamer verteren en veel groenten en fruit zijn belangrijk, maar niet samen eten met vlees. Zie mijn verdere bijdrage.
Gemengde granenbrood en voor gevoelige personen, gluten vrij eten en soms lactose vrij zijn belangrijk.
De lever sparen door minder alcohol, koffie en een licht avondmaal.
Hoe kunnen we helpen om de zuurtegraad in het bloed onder controle te houden?
Om ons bloed te zuiveren hebben we vooral de longen en de nieren.
Zuren ontstaan voornamelijk uit eiwitten. Er bestaan twee soorten zuren.
- De organische of zwakke die hoofdzakelijk van plantaardige oorsprong zijn en goed verteerbaar en weinig schade aanrichten.
Dat zijn o.m citroenzuur, oxaalzuur, azijnzuur
en worden na transformatie uitgeademd.
- De Minerale of sterke zuren zoals urinezuur, zwavelzuur, fosforzuur, enz, die van de dierlijke eiwitten komen worden langs de nieren uitgescheiden. Maar dat gebeurt veel langzamer en moeilijker, zodat ophoping kan ontstaan en het teveel afzet in onze organen en mesenchyme en zou ziekte bevorderd.
Vergeet ook de zeer belangrijke rol van de lever niet in het ontgiften.
Het mesenchyme.
Het mesenchyme omvat al de niet circulerende vochten van ons lichaam waarin onze cellen baden en dient o.m. als een tampon systeem, met andere woorden het is onze vergaarbak van alle overtollige en toxische producten die we ons leven lang opstapelen.
Wanneer dus de lever, de nieren en de longen niet meer volstaan gaat de rest naar de vergaarbak. Wanneer er ook daar overbelasting is, kunnen chronische ziekten ontstaan.
Zoals we reeds schreven, dient het mesenchyme dus ook als tampon voor ons zuur-basis evenwicht.
Het is door aan die overbelasting te werken dat veel homeopaten ons lichaam trachten te ontslakken om nadien, na ontgiften, de therapie beter te laten werken.
U vindt op internet, onder Kousmine, hele lijsten van voeding die eerder alkalisch of zuur is.
Ik ga dat hier niet herhalen.
Volgende keer de vroegere bijdrage.
|