Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken in blog
Behandeling van ziekte en pijn
31-03-2010
Aspartaam.
Aspartaam.
1. Aspartaam, ook
genoemd canderel, natrena , nutrasweet =
E 951. .
Het is niet de eerste
keer dat ik alarmerende berichten ontvang over het gevaar van aspartaam. Ik zal
er dus even over schijven.
U kunt daar heel veel
over lezen op Internet . De meeste gegevens haal ik trouwens ook uit de
veelvuldige publicaties omtrent het onderwerp.
Aspartaam werd ontdekt
door James Schlatter in 1965.
Het werd snel een
groot succes wegens zij meerwaarde als zoetmiddel en zijn veel lagere prijs
vergeleken met andere zoetmakende stoffen als onze gekende suiker.
Het werd reeds in 1981
erkend door de FDA. in Amerika en toen het gekocht werd door Montsanto in 1985
veroverde het snel de wereld.
Bij het FDA. en het
department van gezondheid zouden 92 gedocumenteerde ziekmakende symptomen
bekend zijn en toch worden er wereldwijd nog miljoenen tabletten gebruikt in de
consumptie.
Wat moeten we daarover
denken? Er zijn evenveel voorstanders als tegenstanders voor het gebruik van
aspartaam in de voeding. De voorstander vinden we zoals meestal hoofdzakelijk
bij de producenten.
Theoretisch is het wel
mogelijk dat iemand die overgevoelig is er ziek door wordt.
Aspartaam wordt gelinkt
aan heel veel en ernstige gezondheidsproblemen.
Men spreekt o.a over
MS, fibromyalgie, en andere spierpijnen of krampen, depressie,
angstaanvallenzelfs ADHD,diabetis en de andere chronische problemen
zelfs over cerebrale aandoeningen en kanker.
In heel veel voeding
zit dus aspartaam.Het wordt erkend
onder het getalE 951.
Hoe zou aspartaam uw
gezondheid kunnen schaden.
Door bvb te veel
frisdrank te drinkendie te oud is of
koffie die nog te heet is ( boven de 32 graden geserveerd) gesuikerd met een
paar tabletjes aspartaam.
Een beetje scheikunde
en meer.
Aspartaam is de methylester van de dipeptide aminozuren,asparginezuur (40%) en phenylanaline,
(50%), twee dierlijke aminozuren die we nodig hebben om te leven.
Het zijn
neurotransmitters die in de hersenen informatie overdragen. Te veel ervan kan schadelijk zijn, eerst door overprikkelng van
het zenuwstelsel, ( denk aan ADHD) en daarna door vernietiging en celdood.
(denk aan Alzheimer of Sclerose of Parkinson en alle andere problemen van het
zenuwstelsel). Eigenaardig genoeg is het de fabricant van aspartaam die ook op
zoek is gegaan naar medicatie tegen depressies omdat aspartaam ook het
serotonine gehalte in de hersemnen verlaagt.
Gelukkig houdt de
bloedhersenbarriëre meestal het teveel tegen op voorwaarde dat de barriëre
haar rol speelt, wat niet altijd het geval is. Dit geldt vooral voor
Asparginezuur.
Maar ook phenylanaline
speelt hier een belangrijke rol.
En dan spreken we nog
niet over DKP (dikentopiprazine) dat volgens sommige onderzoekers
verantwoordelijk zou kunnen zijn voor voor o m hersentumoren.
Ook diabetis en
DNAschade wordt genoemd.
De spijsverterings
enzymen peptidase en esterase breken aspartaam aftot methanol (10%) en deze is op zich toxisch,
er zouden gevallen gesignaleerd zijn vanms en lupus.
Methanol wordt vooral gevaarlijk wanneeer aspartaam verkeerd en te lang wordt
opgeslagen of verhit wordt boven de 32 graden. Het vrije methanolwordt
danzeer giftigen kan tot blindheid en tot de dood leiden .
De symtomen van
methanol vergiftiging zijn trouwens zeer breed en gaan van hoofdpijn naar
geheugenstoornissentotzenuwontstekingen en blindheid.
Indien u
enzymatische spijsverteringstoornissen hebt kunt u dus gevoeliger zijn voor dergelijke stoornissen want methanol moet op zijn beurt worden afgebroken
in de dunndarm door het enzyme trypsine (pancreas), dat inwerkt op de methylgroep
van aspartaam en het afbreekt tot formaldehyde en later tot mierzuur.
Die twee laatste
producten kunnen op hun beurt gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.
Formaldhehyde is zeer
toxisch voor het zenuwstelsel en mierzuur zou onder meer de mitochodrieen
aantasten,wat even gevaarlijk zoniet nog erger is.
Alles hangt naturlijk af van de dosis zoals u
al weet.
En daar zijn de
producenten overtuigd dat ze ver onder de gevarenzone blijven, de tegenstanders
aanvaarden dat argument niet.
Volgens mijn bescheiden
mening moet men elk geval apart bekijken.
Men weet nu toch ook
dat bepaalde mensen overgevoelig zijn aan bepaalde stoffen en dan heb ik het
niet alleen over een allergische reactie.
Het kanook een
soort anergische reactie zijn waarbij het lichaam de toxische stoffen
gewoon aanvaardt en ze ophoopt waarna de symptomen geleidelijk ontstaan.
Indien u dus een
ernstige chronische ziekte hebt probeer dan even hetvolgende.
Gedurende een maand gebruikt u dan geen enkel
product waarin aspartaam ziten dat zijn niet alleen de meeste zoete
dranken zoals cola of andere frisdranken,
in heel veel voedingsproducten zit dat ook.