Men moet onmiddellijk het onderscheid maken tussen lactose intolerantie en allergie aan melk.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wat is lactose intolerantie?
Alle melkproducten bevatten lactose.
In de dunne darm wordt de lactose gesplitst in glucose en galactose door en enzym: lactase.
De glucose kan dan opgenomen worden in de bloedbaan en gebruikt worden door het organisme.
De galactose moet ook nog omgezet worden in glucose. In uitzonderlijke gevallen gebeurt dat niet en krijgen we te maken met een te hoge galactosemie in het bloed en ophoping in lever en nieren wat op zijn beurt ernstige ziekten kan veroorzaken, maar dit is eerder uitzonderlijk.
Volgens de Amerikaanse statistieken zouden ongeveer 70 % van de bevolking lijden aan een min of meer ernstige vorm van lactose intolerantie.
Dat uit zich dan in opgezwollenheid van maag en darmen door gasvorming (koolzuurgas, waterstofgas) en melkzuur, met vaak krampen en diarree.
Bij de geboorte heeft de baby langs zijn moeder meestal voldoende lactase meegekregen om de melk te verteren, moedermelk is meestal geschikt maar toch zijn er gevallen gekend waar de moedermelk, wanneer de moeder te veel zuivelproducten inneemt, te veel lactose bevat en problemen kan geven bij de baby.
In de loop van de volgende twee jaar verliest de baby geleidelijk de mogelijkheid de lactose te splitsen, vandaar dat de symptomen vaak maar in de loop van de volgende jaren ontdekt worden.
Toch zou vooral bij de Noord Europeanen en er in de loop der eeuwen een gedeeltelijke verbetering zijn ontstaan tegenover die intolerantie, omdat ze in staat zijn wat lactase aan te maken door genetische aanpassing. De meeste mensen zijn nu in staat nog voldoende lactase aan te maken om kleine hoeveelheden melkproducten te verteren.
Voor gevoelige personen raadt men aan het bij een paar kopjes melk per dag te houden, dit lijkt voldoende om calcium op te nemen en alleen harde, (Hollandse) kazen te eten.
Voor kinderen bestaat er nu ook lactose vrije melk zoals Zero lactose.
Melkallergie is iets helemaal anders.
Dit is een reactie op eiwit uit de melkproducten. ( Koe, schaap, geit, paard.)
Melkallergie is eerder zeldzaam, slechts 2 %.
De reacties op allergie zijn ook helemaal anders en kunnen gevaarlijk zijn. Ik noem ze even op: naast maag en darmproblemen kan er een allergische reactie optreden en dit uit zich soms in urticaria maar kan ook de ademhaling aantasten en eindigen in anafylactische shock.