Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis C virus.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Deze ziekte werd pas in 1989 ontdekt, bijna de helft van de patiënten die erdoor besmet zijn weten het zelf niet. Tot rond 1990 werden veel mensen besmet door bloedtransfusies. Actueel word het bloed eerst getest en besmet bloed wordt niet meer toegediend.
In België zouden meer dan 100000 mensen drager zijn van het virus.
Het virus wordt overgedragen door rechtstreeks fysisch contact met besmet bloed, zelfs door speeksel, seksueel contact, er moet wel altijd contact zijn met besmet bloed, besmette bloedtransfusie, bij druggebruikers door de besmette naalden, piercing, enz..
De besmetting verloopt meestal onopgemerkt en kan 10 tot meer dan 20 jaar onopgemerkt blijven, maar de betrokkene kan ondertussen, als drager van het virus, heel wat andere mensen besmetten.
Tijdens de acute besmettingsperiode kan de patiënt zich gewoon moe voelen en sneller een andere infectie oplopen door aantasting van zijn immuun stelsel, uitzonderlijk krijgt hij zichtbaar geelzucht.
Ongeveer 2 op de 10 genezen spontaan en zonder problemen en elimineren het virus helemaal.
De rest wordt chronisch drager van het virus en kan dan anderen verder besmetten.
Na 10 tot 20 jaar kan zich in de aangetaste lever stilaan levercirrose ontwikkelen die dan ook nog na een aantal jaren kan degenereren in een hepatocellulair carcinoma.
De levercirrose op zich is ook gevaarlijk en kan uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.
De behandeling van hepatitis C is actueel zeer doeltreffend in de meeste gevallen. Tussen de 50 en de 80 % geneest na een aantal kuren met een antiviraal middel (ribavirine) en een specifiek interferon. Het percentage van genezing hangt af van het genotype van het virus.
Het komt er dus op aan tijdig de diagnose te stellen en dat kan door een bloedanalyse.
Toch zijn er mensen die zich ziek blijven voelen zelfs na de behandeling.
Daar kunnen wij soms hulp bieden.
Het relaas is dan gelijklopend met de behandeling van hepatitis A of B.
Biosaneren, immuniteit opbouwen en lever verzorgen. Dat hebben we een aantal keren meegemaakt, telkens kwamen de patiënten voor andere problemen en wisten soms niet dat ze drager waren van het hepatitis C virus.
|