Deze stamboom legt de onderlinge relatie tussen onze toekomstige baby K en de ganse olifantenfamilie uit. Dumbo, de oudste en grootste inwoner van de Egyptische Tempel, heeft geen enkele bloedband met de baby. Zij heeft dan wel een mannelijke naam, maar is de matriarch van de groep. We hopen dat ze zich als leidster niet te dominant gaat opstellen naar de kleinste aanwinst. Yu Yu Yin heeft al een tijdje met Phyo Phyo samengeleefd. Ze zijn samen van Engeland naar Antwerpen gekomen. Biologisch gezien zijn er onderling geen banden. Het laatste jong van Yu Yu Yin is in Engeland tijdens de geboorte gestorven. Aangezien Phyo Phyo niet veel later de kleine May Tagu zoogde en Yu Yu Yin nog melk gaf, heeft ook zij May Tagu gezoogd. Yu Yu Yin heeft een belangrijke rol als spreekwoordelijke tante. Zij zal vermoedelijk May Tagu uit de buurt houden bij de bevalling van Phyo Phyo en Phyo Phyo helpen om het vruchtvlies rond de baby te breken. Wij hopen dat zij ook voor de nieuwe baby een fantastische tante zal zijn. Nu dolt ze alvast vaak met May Tagu door het perk. Deze baby zal voor Phyo Phyo de vierde telg zijn. Na twee jongens en meisje May Tagu hopen de verzorgers nu op een tweede meisje. Alle geboorten verliepen voorspoedig. Wij rekenen op haar ervaring als moeder om ook deze geboorte van een leien dakje te laten gebeuren. Alexander heeft met deze bevruchting belangrijke sporen van zijn tijdelijk verblijf in de Zoo nagelaten. Hij zorgt voor een mooie aanwinst voor het kweekprogramma. Alexander heeft al 12 nakomelingen op zijn palmares en bewijst zich eens te meer als kweekstier in Europa.
Zie je mijn roze slurfje ? Nu weet je dat er roze olifantjes bestaan, al is het maar beperkt én tijdelijk tot mijn slurfje, mijn oortjes en een beetje rond mijn oogjes.
Hét Olifantenblog en van alles over Khai Mook
17-11-2009
Het afslachten van mijn lievelingen
Luister en kijk eerst naar het liedje ! Lees dan hieronder de vlaamse tekst
Door de eeuwen : op het land, dat behoorde aan : de olifant. Zachtjes wiegend : een reusachtig zicht. De trots van de natuur : zachtaardig en puur !
Bloed en slachting, een schrikbarend geblaas. Ze gebruiken machine geweren, om Jumbo te doden. Miljoenen van hen, zijn reeds gedood. Er is geen genade, mijn God, ze hebben geen rechten !
Refrein : Achter de heuvels daar in Afrika. In de schaduw van het groen, de stilte van het verleden. De herinnering is levendig, daar in Afrika Hoor het tromgeroffel, dat de karavaans begeleidt. Maar hier in het land, onder de purperen lucht. Over de loop van het geweer, zien ze de olifanten sterven. Het doet me wenen.
Schreeuwende jagers en ratelende geweren. Ze doden om het geld, ze doden voor 't plezier. Bijna iedere " Jumbo " is gedood. Er is geen genade, mijn God, ze hebben geen rechten !
Refrein : Achter de heuvels daar in Afrika. In de schaduw van het groen, de stilte van het verleden. De herinnering is levendig, daar in Afrika Hoor het tromgeroffel, dat de karavaans begeleidt. Maar hier in het land, onder de purperen lucht. Over de loop van het geweer, zien ze de olifanten sterven. Het doet me wenen.
Achter de heuvels daar in Afrika. In de schaduw van het groen, de stilte van het verleden. De herinnering is levendig, daar in Afrika Hoor het tromgeroffel, dat de karavaans begeleidt.
Bulletje, geboren januari 2009. Kibo is gevonden in een waterput die voor het vee was gegraven. Het was duidelijk dat hij daar al enige tijd vastzat, de randen van zijn oren waren enorm verbrand en zijn rug zat vol blauwe plekken.
Kibo is het nieuwe olifantje waar ik peetouder van word. Dit keer is het een bulletje. ik hoop dat ook hij uiteindelijk terug naar de wildernis kan zoals Kinna.
Het begin ! Door de geboorte van het babyolifantje K , ben ik op het idee gekomen om daar ook een blogje over te maken ! Ik hou enorm veel van die dieren, vandaar dit blogje. Ik zet er al het één en ander op , maar ondertussen zoek ik verder naar van alles en nog wat , wat met olifanten te maken heeft, zowel Aziatische als Afrikaanse.Veel leesplezier dus.
Olifanten eten uitsluitend plantaardig eten, maar wel een heleboel. Een olifant maakt tot 150 kg. eten per dag soldaat, hoofdzakelijk een combinatie van hooi of gras en takken. Daarbij komt wat groente en fruit voor de afwisseling en krachtvoer voor de nodige vitamines. Belangrijk is dat de dieren wel veel kunnen eten, maar toch niet te zwaar worden. Dus krijgen ze bv veel erwtenstro. Dat is stro gemaakt van het loof van erwten of van bonen, arm aan voedingswaarde, maar wel een goed vulmiddel. Het gras mag niet bespoten zijnen liefst ook niet afkomstig van een veld met besmetting. dan halen de dikhuiden er hun neus voor op. Ze zijn ook bijzonder kieskeurig voor de houtsoorten die je voorschotelt. Berk, Amerikaanse eik en de meeste wilgensoorten vinden ze héérlijk. Bij Olm en Linde kunnen de verzorgers zich de moeite besparen om het uit te laden. Dat laten de dieren toch liggen. Behalve om te eten, gebruiken ze takken om op hun buik te krabben, om insecten weg te jagen.... om de schrikdraad proberen af te breken
Het olifantje dat zondag in de Antwerpse Zoo werd geboren, krijgt de naam Khai-Mook, wat "parel" betekent. Het kalfje komt vandaag ook voor het eerst buiten. Dat de naam met een "K" zou beginnen, stond al vast. Het grote publiek deed meer dan 8.000 suggesties en daaruit hebben de verzorgers nu de naam Khai-Mook gekozen. Baby-olifant is geboren in Antwerpen maar waarom moest de naam eigenlijk met een "K" beginnen? "Elk dier dat dit jaar in de Zoo of Planckendael wordt geboren, krijgt een naam die begint met een "K"", vertelt Rudy Van Eysendeyk, directeur van de Zoo. "Vorig jaar was dat de letter "J", volgend jaar de letter "L". Door de naam weten we dan altijd onmiddellijk hoe oud een dier is."
Andere dierentuinen hanteren hun eigen syteem of helemaal geen systeem. "Dieren die naar hier verhuizen, behouden hun originele naam, het lettersysteem is dus niet helemaal waterdicht."
Het olifantje zet vandaag ook zijn eerste stappen buiten.
Het begin ! Door de geboorte van het babyolifantje K , ben ik op het idee gekomen om daar ook een blogje over te maken ! Ik hou enorm veel van die dieren, vandaar dit blogje. Ik zet er al het één en ander op , maar ondertussen zoek ik verder naar van alles en nog wat , wat met olifanten te maken heeft, zowel Aziatische als Afrikaanse. Veel leesplezier dus.
Annabel , de publiekslieveling te Emmen ,hier nog levend en gezond, is op in een gracht gevallen toen twee spelende olifanten haar ongewild een duwtje gaven. Na enkele uren konden ze haar eruit takenlen, maar ze was zo gestresseerd en waarschijnlijk ook wel gekwetst, dat ze haar hebben moeten laten inslapen.
De Zoo heeft alle verloven voor dit weekend ingetrokken, want uit nieuwe hormoonmetingen bij aanstaande moeder Phyo Phyo lijkt baby K er nu toch snel aan te komen. Het wordt spannend, want baby K heeft maar één kans op de twee om de zware geboorte te overleven.
Het was reeds een goed teken dat Phyo Phyo een slijmprop verloor. De bevalling was nu wel volop aan de gang en werdt het vol spanning afwachten wanneer het allemaal zou beginnen.