Om een mooi beeld te geven over de Durme zal ik een fotoreportage aanmaken die start vanaf afwaarts de Durme. Dus aan de monding van de Durme in de Schelde, op linker oever te Tielrode en rechteroever te Hamme.
Opwaarts te Lokeren werd de Tijdurme afgesloten door een dam.Dit om destijds het tij uit het centrum van Lokeren te houden om wateroverlast te vermijden.Dit zou één van de oorzaken zijn van de verzanding van de Tijdurme.De betreffende dam bevindt zich achter de oude verbrandingsoven van de Intercommunale Durme-Moervaart.
Het grote herkenningspunt aan de monding van de Durme in de Schelde is het standbeeld van de Hamse schrijver Filip De Pillecyn. Dit beeld staat op de rechter oever van de Durme en Linker oever van de Schelde.
Om even duidelijk te zijn : men bekijkt steeds de rivier van opwaarts naar afwaarts. Voor de Durme met de rug naar Lokeren gericht ( de Durme ontspringt namelijk boven Lokeren) heeft men dus op : -linkeroever de volgende gemeenten : Lokeren, Waasmunster (Sombeke, Elversele), Temse (Tielrode). -rechteroever de volgende gemeenten : Lokeren, Zele (-Durmen),Hamme (St. Anna), Waasmunster en terug Hamme. Hamme verschijnt tweemaal op rechteroever. Hier kom ik later nog op terug wanneer ik de geschiedenis van de Durme verhaal.
%%%FOTO1%%% Foto 1 :is genomen vanaf de Statiebrug te Lokeren richting Durmelaan ter hoogte van het postgebouw. Het schip, een spits van 37 m wordt momenteel aangewend als clubhuis en cafetaria.
Ondertussen werd deze omgeving door de afdeling Bovenschelde omgevormd tot een ware eerder kleinschalige jachthaven.Oude bouwvallige en verlaten steigertjes werd vervangen.