Dinsdag 6 januari 2009: 125 jaar geleden overleed Gregor Mendel
Vandaag, dinsdag 6 januari 2009, is het precies 125 jaar geleden dat op 6 januari 1884 de op 22 juli 1822 in Heinzendorf bei Odrau (Oostenrijks Silezië, tegenwoordig Vrané-Hynčice in Tsjechië) geboren Oostenrijkse Augustijn en grondlegger van de genetica Gregor Mendel op 61-jarige leeftijd in Brünn (Moravië in Oostenrijk-Hongarije, tegenwoordig Brno in Tsjechië) overleed.
Gregor Mendel
Hij ligt begraven op het centraal kerkhof van Brno waar o.a. ook de componist Leos Janacek (1854-1928) begraven ligt.
Graf van Gregor mendel
Mendel bestudeerde in het klooster door middel van kweekproeven de overerving van eigenschappen en stelde een theorie op over hoe eigenschappen zich gedragen bij overerving en kruising.
Om dit te bestuderen kweekte Mendel vele jaren erwten op de binnenplaats van het Augustijnenklooster van Sint-Thomas in Brno, waarbij hij nauwkeurig bijhield welke plant welke was, door te nummeren, en ook bijhield welke plant welke bestoof (hiertoe moest hij persoonlijk de stampers bestuiven met een penseel en de meeldraden wegknippen), en op die manier probeerde statistiek te kunnen bedrijven. Hij was door zijn abt minder belast met zielverzorgende taken, en kon zich hierdoor veel richten op zijn onderzoek.
Hij wordt vaak de vader van de genetica genoemd. De wetmatigheden die hij ontdekte bij de bestudering van de overerving, worden nu nog de Wetten van Mendel genoemd. Wanneer iets overerft op een manier zoals Mendel dat beschreef, wordt dat een Mendeliaanse overerving genoemd.
Toen hij in 1866 zijn ontdekkingen publiceerde onder de titel "Experiments on Plant Hybridization" trokken deze weinig aandacht.
In 1900 werd zijn werk echter herontdekt door de Nederlands bioloog Hugo de Vries (1848- 1935) en de Duitse bioloog Carl Correns (1864- 1933) en sinds die tijd zijn de Wetten van Mendel een begrip geworden in de genetica en de biologie.
Vandaag 100 jaar geleden vond in Messina de dodelijkste aardbeving uit de Europese geschiedenis plaats
Vandaag, 28 december 2008, is het precies 100 jaar geleden dat op 28 december 1908 in de Siciliaanse stad Messina de dodelijkste aardbeving uit de Europese geschiedenis plaatsvond.
Tussen 5u20 en 5u30 in de ochtend vond er in de straat van Messina, die Sicilië scheidt van Italië en waar de Afrikaanse plaat onder de Eurazië plaat glijdt, een aardbeving plaats die vandaag 7.5 op de schaal van Richter zou laten noteren.
De aardbeving werd gevolgd door een dodelijke tsunami met golven tot 12m hoog.
Over heel Sicilië werd melding gemaakt van naschokken.
Het aantal slachtoffers schommelt tussen de 60.000 en de 200.000 in Sicilië en Italië. Daardoor is het de meest dodelijke aardbeving uit de Europese geschiedenis. De bevolking van Messina werd van 150.000 teruggebracht tot enkele honderden. De meeste zuiditaliaanse steden verloren de helft van hun bevolking.
Messina zelf werd volledig met de grond gelijk gemaakt waarbij ook het grootste gedeelte van de antieke gebouwen werden vernietigd.
De stad werd nadien opgebouwd volgens een regelmatig stedenbouwkundig plan.
Daarbij werd er voor gezorgd dat de gebouwen beter tegen aardbevingen zouden bestand zijn.
Tijdens de wederopbouw werd de lokale bevolking over gans Italië verspreid.
850 overlevenden vertrokken in 1909 met het schip "Florida" vanuit Napels naar New York in de Verenigde Staten.
Na twee weken kwam het schip in dichte mist in aanvaring met het luxepassagiersschip de "Republic". Aan boord van de Florida kwamen drie mensen om het leven. Er brak paniek uit op het schip en kapitein Angelo Ruspini moest zelfs enkele malen in de lucht schieten om de wanhopige passagiers terug tot bedaren te brengen.
Uiteindelijk konden de overlevenden van de aardbeving én de scheepsramp voet aan wal zetten in de haven van New York en aan een nieuw leven beginnen.