Vlakbij het Martin Gropiusmuseum, langsheen de huidige Niederkirchenstrasse, staat een restant van een 150km lange scheidingsmuur.
Door de bouw van deze muur, die begon op 13 augustus 1961, sloot de toenmalige DDR (Deutsche Demokratische Republik) Oost-Berlijn en de rest van de DDR hermetisch af van West-Berlijn. Immers, tussen oktober 1949 (= het ontstaan van de DDR) en augustus 1961 vluchtten meer dan 2,7 miljoen mensen van Oost- naar West-Berlijn en die enorme vluchtelingenstroom wilde de DDR absoluut stoppen. Tot eind 1989 (= einde van de DDR) kwamen aan de Berlijnse Muur ten minste 136 vluchtende mensen om het leven, de meesten door geweerkogels van DDR-grenstroepen.
De Berlijnse Muur werd wereldwijd tot symbool van de Duitse deling na WO2 en bovendien ook symbool van de Koude Oorlog tussen Oost en West. Deze scheidingsmuur staat trouwens onder monumentenbescherming.
Martin Gropius Bau Niederkirchenstrasse7, Berlin-Kreuzberg
Dit bijzondere gebouw werd door Martin Gropius ontworpen in Italiaanse renaissance-stijl en opgebouwd tussen 1877 en 1881. Tijdens de laatste dagen van WO2 werd het bouwwerk ernstig beschadigd door bombardementen. De wederopbouw begon in 1978 en in 1998-99 werd een grote renovatie doorgevoerd.
Voorheen werd dit fraaie gebouw onder meer gebruikt als museum voor toegepaste kunst; vandaag is het vooral bedoeld voor grote exposities met een tijdelijk karakter of als congrescentrum.
Het Martin Gropiuscomplex is een van de beroemdste en mooiste expositiegebouwen in Duitsland en tegelijk een belangrijk tentoonstellingshuis in Europa.
Tot 1990 stond dit complex vlakbij de Berlijnse Muur en dat kan je vandaag nog ter plekke vaststellen...
Enkele sprekende buitenbeelden van het markante Martin Gropiusgebouw werden toegevoegd.