Inhoud blog
  • Penningkohier_1580_Lijst_deel 2
  • Penningkohier_1580_Lijst_deel 1
  • Penningkohier_1580_deel_3
  • Penningkohier_1580_ deel_2
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Genealogie Eeklo
    Bronnenpublicatie
    15-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penningkohier_1580_deel_1

    HET VIJFDE-PENNINGKOHIER VAN EEKLO (1580) Deel 1

     

     

    Inleiding

     

    Dat Alva’s vermaarde penningkohieren waardevolle werkinstrumenten zijn, uit zich in de vele publicaties waarvoor ze als basis dienen. In het bijzonder voor het bestuderen van de bedrijfsstructuur tijdens de tweede helft van de 16de eeuw  kenden ze veel bijval[1].  Opvallend maar niet verwonderlijk is de vaststelling dat de onderzoekers zich in het bijzonder toespitsen op eerder kleine plattelandsdorpen. De verklaring ligt ongetwijfeld in het arbeidsintensieve karakter van een dergelijk onderzoek voor een stad. Dat de complicaties voor een stedelijke entiteit groter zijn dan voor een landelijk gebied, is evident. Dank zij de integratie van de computer en de beschikbaarheid van rekenbladen werd de verwerking van het Eeklose penningkohier echter aanzienlijk vergemakkelijkt en voor geïnteresseerden toegankelijk gemaakt[2]. 

    Voor Eeklo hebben we slechts één penningkohier teruggevonden, namelijk dat van de vijfde penning van 1580. Uit de stadsrekeningen blijkt nochtans dat dergelijke belastingen hier meermaals werden geheven, weliswaar niet eerder van deze omvang, met name 20% op het totale onroerende bezit en op de tienden[3]. Belastingen die onder deze noemer schuilgaan, zij het met een variabele aanslagvoet, staan bekend als vijfde (20%), tiende (10%), twintigste (5%) en honderdste penning (1%)  en werden meermaals door de Staten van Vlaanderen, ten voordele van de Spaanse kroon, geheven. 

    De belasting te Eeklo, waarover we het zullen hebben, kwam er op initiatief van de hertog van Alva, die in dienst van Spanje naar de Nederlanden afzakte om orde op zaken te stellen. Bij zijn aankomst trof hij hier een zo goed als lege staatskas aan.

    In een streven om de macht van de Staten, die nog steeds de traditionele beden  moesten goedkeuren, te ondermijnen, hervormde hij het belastingsstelsel. Eenmalig werd de honderdste penning op alle bezittingen - zowel op roerend als op onroerend goed - geheven. Daarnaast was er een permanente belasting van een twintigste penning op de verkoop van onroerende goederen en een tiende penning op de verkoop van roerend goed en op export. 

    De inning van de honderdste penning verliep nagenoeg probleemloos. Voor de Vlaamse bevolking was een dergelijke belasting trouwens niet nieuw: Sporadisch was vanaf 1543-45 een belasting van 1% geheven op onroerend  en roerend bezit. De kat werd pas in 1571 de bel aangebonden toen Alva  ook aan de tiende en twintigste penning een permanent karakter wilde geven. Het verzet van de Staten resulteerde in 1572 evenwel in een opschorting en in 1574 in de definitieve afschaffing van deze belastingvorm. 

    Inmiddels had Alva op 18 december 1573 de Nederlanden verlaten en het bestuur overgedragen aan Requesens. Bij plakkaat van 7 juni 1574 schafte deze de beruchte Raad van Beroerte en de gehate penningbelasting af. 

    De oorlogsperikelen in de jaren tachtiger van de 16de eeuw noodzaakten de Spaanse bezetter in 1577 - in een ultieme poging om extra geldmiddelen te verwerven - om terug te grijpen naar de “penningbelasting”. Om de vereiste fondsen bijeen te krijgen werd een belasting van “eenen dobbelen thienden penninck” (20%) op de huurwaarde der onroerende goederen ingevoerd. Concreet betekende dit een belasting  van 20% op de (geschatte) pachtwaarde van huizen, gronden, graanmolens en tienden. Deze belasting moest betaald worden door de gebruiker en niet door de bezitter. Hierdoor werden de twee invloedrijkste standen, de adel en geestelijkheid (met haar talloze instellingen), uit wiens rangen men verzet verwachtte, gespaard. 

    In de eerste helft van 1580 verscheen te Eeklo een messagier van de Raad van Vlaanderen met de bekendmaking van de belasting, kort daarop gevolgd door de bode van het Brugse Vrije die de Eeklose Wet inviteerde op de “generaele vergaderinghe”, waarop de modaliteiten van de belastingsheffing kenbaar werden gemaakt[4]  

    Nog in de loop van 1580 werd te Eeklo een aanvang genomen met het opstellen van het kohier. Op 21 juni 1581 sloot stadsgriffier Philips Ysembaert de door hem “gheregistreerde ende ghescreven twee boucken” af. Daarin waren de onroerende goederen en tienden opgetekend, volgens de onderrichtingen met vermelding van de naam van de pachter en de eigenaar, de aard van het belaste huis met de bijbehorende erven, de aard van de landerijen, de oppervlakte van het onroerende goed en de jaarlijkse pachtprijs. De belastingplichtigen moesten zelf instaan voor het invullen van hun “billet”, dat door de commissarissen Gheeraert Diericx en Jan Huyghe werd ingezameld. Bij meningsverschillen rond de opgegeven jaarlijkse huur, of het equivalent ervan wanneer de eigenaar het goed zelf gebruikte, kon het pachtcontract of  getuigen worden gevorderd. Op die huurwaarde werd dan de vijfde penning of 20% belasting geheven. 

    De onvolledigheid en de slordigheid van de notities in het Eeklose kohier roepen vragen op. Had de Wet voorkennis van het feit dat de inning uiteindelijke geen doorgang zou vinden? De lacunes zijn te opvallend en te onaanvaardbaar voor een belastingskohier! Toen het kohier, zij het in zeer onvolledige vorm “afgewerkt” was, werd van overheidswege besloten van de inning  af te zien.

     

    De bron

     

    Het Eeklose kohier van de vijfde penning, afgesloten op 21 juni 1581, wordt bewaard in het stadsarchief van Gent onder “reeks 28, nr.15/68B”. Het bestaat uit twee papieren katernen, respectievelijk van “Eeckeloo binnen” en “Eeckeloo buiten”, door de griffier “boucken” genoemd.

    Elke katern is onderverdeeld in een aantal rubrieken, met daarop aansluitend het globale bedrag. Op het einde van elke katern wordt het eindtotaal weergegeven van de huurwaarde en de te innen vijfde penning. In de katern “Eeckeloo buiten”  wordt een eindtotaal berekend voor de volledige stad.

     

     

     

    Overzicht van de te innen vijfde penning:

    LOCATIE

    EIGENDOM

    PACHT

    TOTALEN

    Folio

    Eeklo-binnen

    131p. 9s. 5gr.

    160p. 17s. 2gr.

     292p.  6s.  7gr.

      1 – 43

    Balgerhoeke

      32p. 9s. 6gr*

    47p. 18s. gr.**

     

      1 –  6v

    Eeklo-buiten

     

      74p.   0s. 6gr.

     

      7 – 11v

    Bus,Peperstr.,Zandvleuge

     31p. 17s. 7gr.

      79p. 14s. 4gr.

     111p. 11s. 11gr.

    12 – 22v

    Raversch.,Nieuwendorpe

     16p. 15s. 3gr.

      28p. 18s. 4gr.

      45p.  13s.   4gr.

    23 – 31v

    Moerstr., Boterhoek

     14p. 16s. 8gr.

      19p. 18s. 9gr.

      34p.  15s.   5gr.

    32 – 37v

    Oostveld, Vrombautstr.

     14p.   1s. 2gr.

      32p.   6s. 1gr.

      46p.    7s.   3gr.

    38 – 45v.

    RENTEN

     

     

      geen 5e pen.

            46v.

    TIENDEN

     

       4p.    0s. 0gr.

     

     

     

     

              12s  0gr.

     

     

     

     

                4s. 0gr.

     

     

     

     

      24p.   0s. 0gr.

      29p.  12s.    0gr.

             47

    TOTAAL

     

     

    644p.   7s. 10gr.

     

    * onvolledig; ** geen totaal van pacht opgegeven.

    De geldwaarden werden afgerond op groten. Kleinere bedragen in miten, deniers, corten en oortjes werden niet opgenomen. 

    Zoals eerder gezegd nam men het hier niet zo nauw met de begeleidende richtlijnen. De weerslag daarvan laat zich op elk niveau van informatie duidelijk voelen. 

    De katern van “Eeckeloo binnen” telt 43 niet-genummerde folio’s, die twee rubrieken, “Eyghen” (eigendom) en “Pacht” bevatten. De eerste 55 bladzijden hebben betrekking op de eigenaars-gebruikers, de resterende 30 op de pachters. Ze zijn grosso modo alfabetisch op de voornaam gerangschikt.

    De aanvang luidt “Register vande billieten vanden Ven pennynck der stede ende vryhede van Eecloo binnen zoo wel vande eyghendomme als vande pachten vanden jaere xvcende lxxxtich”.

     

    Onder “Eyghen” komen de eigenaars voor die hun onroerend goed  zelf gebruikten, met daarnaast de aard, soms de oppervlakte en de geschatte jaarlijkse huurwaarde en de daarop berekende vijfde penning. Het ontbreken van gegevens is bij deze groep gebruikers bijna de regel. Opgaven als deze zijn dan ook schering en inslag:

    “Aernaut blomme gheeft over een behuusde hofstede staende int

    susterhuusstraetken, ghetaxeerd xs.gr.

    Noch een bilcxken lants ligghende inde kerckstraete, ghetaxeerd x s.gr.

    Somme  xx s.gr.

    Den  Ven pennynck  iiij s.gr.”

     

    Het is duidelijk dat we op basis hiervan moeilijk een overzicht van de bedrijfsgrootte kunnen maken. Maar ook dat het voor de controleurs een quasi onmogelijke opgave was, de juistheid van de gegevens na te gaan. 

    Onder “Pacht” vinden we naast de naam van de pachter ook nog die van de eigenaar, de jaarlijkse pacht, de aard, oppervlakte van het goed en de berekende belasting.

    Ook hier ontbreekt vaak de oppervlakte van het gepachte goed en moeten we ons tevreden stellen met vermeldingen als: “een behuysde hofstede, een hofstedeken, een huus, een cleyn huusekin, een partyken lants, een bilcxken lants,”…etc. 

    De katern van  “Eeckeloo buiten” was oorspronkelijk evenmin gefolieerd maar, kreeg vermoedelijk in de 19de eeuw een bladnummering. Deze vangt aan met één en eindigt bij 47. Den buiten werd in tegenstelling tot den binnen per wijk gegroepeerd en pas daarbinnen opgesplitst in de rubrieken eigendom en pacht. De zowat 94 bladzijden behandelen vijf wijken: Balgerhoeke, de Busakker-Peperstraat-Zandvleuge, Raverschoot-Nieuwendorpe, Moerstraat-Boterhoek en Oostveld-Vromboutstraat. De rubriek “Renten” slaat op de rentelast van de stad, waarvoor uiteindelijk geen vijfde penning werd geboekt. De tienden daarentegen werden wel belast.  

    Bij grondig nazicht bleek deze katern evenwel onvolledig te zijn. Meteen rezen vragen: hoe groot was het verlies? Welk stadsdeel was onvolledig!Vlug bleek dat de verloren items betrekking hadden op Balgerhoeke en thuishoorden bij de eigenaars-gebruikers. De omvang bepalen vroeg wel enig rekenwerk. Eigenlijk bleek het best mee te vallen. Het verlies zou circa 4 pond gr. aan vijfde penninggeld bedragen. Aan gemiddeld 2 p.gr. per bladzijde zou enkel de eerste folio verloren zijn gegaan. 

    Op de latente slordigheid van het document, met een zeer hoge graad van onvolledigheid tot gevolg, hebben we reeds gewezen. Dat dit bij de verwerking, niettegenstaande de uitgevoerde extrapolaties, voor significante afwijkingen kan zorgen, is vrijwel zeker. Zonder deze rekenkundige ingreep was evenwel geen synthese mogelijk.

    Een opsomming van enkele hiaten toont voldoende aan hoe problematisch de accuratesse wel is. Vergelijking met de resultaten van de eerder aangehaalde gelijkaardige onderzoeken, waar duidelijke raakpunten in voor komen, mag ons laten veronderstellen dat de gehanteerde coëfficiënten relevant zijn.

    Als voornaamste tekort noteerden we het achterwege laten van de oppervlakte bij huizen en akkerland. Slechts bij 1275 van de 1586 of  79,5% van de taxaties werd opgenomen. Omdat dit tekort van circa 20% ons inziens te zwaar zou doorwegen bij de besluitvorming probeerden we deze leemten door middel van een correctiecoëfficiënt aan te vullen. Daar de waardeschaal van de akkergrond te Eeklo, als kleine stad, variabeler was dan in een plattelandsdorp, konden we ons niet behelpen met één algemeen gemiddelde. Daarom hebben we alle gekende oppervlakten  per locatie opgedeeld en een gemiddelde waarde per gemet akkerland opgesteld. De onbrekende gegevens werden volgens onderstaande tabel aangevuld:

     (Zie dl 2)

     

    15-08-2006 om 00:00 geschreven door erik

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penningkohier_1580_ deel_2

     

    HET VIJFDE PENNINGKOHIER VAN EEKLO 1580  Deel 2


    Locatie

    gr/gemet

    Locatie

    gr/gemet

    Locatie

    gr/gemet

    Eeklo-centrum

    147

    Bus

    90

    Raverschoot

    73

    Balgerhoeke

    132

    Moerstraat

    87

    Nieuwendorpe

    72

    Moeie

    120

    Ganzepoel

    84

    Vlotte

    60

    Boterhoek

    105

    Pokmoerakker

    81

    Galgenakker

    69

    Paardenkerkhofakker

    102

    Oostveld-Heiakker

    81

    Schaperij

    39

    Oostakker

    99

    Vrouwenstraat

    78

     

     

     

    Het is duidelijk dat in de bewoningskernen te Eeklo en Balgerhoeke, waar de grond in kleinere percelen was opgesplitst, de prijs per gemet hoog was. De prijs van de overige gronden wordt in sterke mate bepaald door de kwaliteit. Voor magere, zanderige grond, in het zuidoosten van de stad, tegen de grens met Lembeke en Waarschoot, bedroeg de gemiddelde grondprijs slechts 39 groten per gemet.  

     

    Pogingen om volgens een analoog patroon ook een waardeschaal voor huizen op te stellen, bleek niet mogelijk: te veel indicatoren ontbraken om tot een representatief cijfer te komen. De aard van het huis, de staat, de omvang van het bijbehorende erf en de ligging zijn allemaal bepalende factoren waarover gegevens ontbraken.

     

    Een belemmerende factor was verder de vaststelling dat twintig (1,2%) dubbele notities voorkwamen, dit voor een getaxeerde waarde van 19p. 4s. 2gr. Enkel een verregaande slordigheid kan hier aan de basis liggen, aangezien de Eeklonaar zeker niet opgezet was met een dubbele vermelding.

     

     

    De bedrijfsstructuur

     

    Voor alle duidelijkheid willen we stellen dat pas van een “bedrijf” sprake is vanaf het ogenblik dat er naast grondgebruik ook bewoning is en dit alles geëxploiteerd wordt door dezelfde persoon.

    Circa  5% van de eigenaars-belastingbetalers beschikten over geen woning maar beheerden toch gronden. Een ruim deel van hen woonde in bij verwanten, maar aangezien ze aan het gestelde criterium niet voldeden, werden ze niet in de cijfers van de bedrijfsstructuur opgenomen. Hun preciese aantal kon niet worden bepaald, daar enkele niet-Eeklonaars, die in het bijzonder bos beheerden, ook in voornoemde categorie terecht is gekomen.

    Evenmin werden die personen opgenomen die het leeuwendeel van hun inkomsten niet uit hun grond putten. Alle bewoners van huizen met minder dan 0,5 ha werden als dusdanig beschouwd. De 50% van alle woningen die onder deze noemer schuilgingen zijn overwegend centrumpanden.

    Zuiver informatief worden ze in de tabellen cursief weergegeven.

     

    Na het aanvullen van de ontbrekende oppervlakten door middel van de berekende gemiddelde prijs per roede akkerland, waren we in staat een quasi volledige lijst van belastingplichtigen te Eeklo in kaart te brengen volgens de geëigende  classificatie: pacht, gemengd en eigendom.

     

    Voor de bedrijfsgrootte hebben we een  opsplitsing in zeven groepen voorzien. De bewoning op percelen kleiner dan 0,5 ha of (zoals vaak voorkomend in Eeklo-Binnen zonder opgave van oppervlakte, werd informatief weergegeven:

     

    Pacht

     

    -0,5ha

    -336r

    0,5 – 5ha

    337 – 3369r

    5 – 10ha

    3370-6736r

    10 – 15ha

    6737-10105r

    15 – 20ha

    10106-13474r

    20 – 25ha

    13475-16843r

    +25ha

    +16844r

    Totaal

    96

    23

    6

    1

    4

    -

    2

    134/ 36

     

    Opvallend is dat het merendeel van de gepachte bedrijven, 77%, tussen 0,5 en 10 ha groot was.

     

    We noteerden 36 bedrijven, of 13,5% van het totaal aantal bedrijven, die uitsluitend uit pachtgoed bestonden.

    Ook dient opgemerkt dat beide bedrijven groter dan 25 ha eigendom van geestelijke instellingen waren: de Lazarije of het Rijke Gasthuis van Gent en het St.-Janshospitaal van Brugge.

     

    Van de 96 woningen met een oppervlakte beneden de 0,5 ha, waren er 94 zonder expliciete opgave. Het gros van deze woningen was te situeren binnen Eeklo-Centrum en in Balgerhoeke.

     

    Gemengd

     

    Het is evident dat de meeste landbouwuitbatingen uit pachtland en eigendom waren samengesteld: de grootgrondbezitters, die over voldoende middelen beschikten om een hofstede in eigendom uit te baten, woonden veelal buiten de stad en verpachtten hun goed. De onderste lagen van de bevolking beschikten niet over de nodige financiële armslag om een landbouwbedrijf op poten te zetten. Restte dus nog de middenklasse, zij die wel genoeg geld hadden maar te weinig grond bezaten om hun  landbouwbedrijf rendabel te maken. De 138 gemengde bedrijven in handen van deze Eeklonaars, vormden met 51,7% ook de grootste groep. In tegenstelling tot tal van verwerkte penningkohieren, maar dan steeds van plattelandsdorpen, waarin het aandeel pachtland dit van eigendom ver overtrof, houden de twee groepen in Eeklo elkaar in evenwicht. Het percentage pachtland in de door de gemengde bedrijven ingenomen oppervlakte bedroeg 51,9%, tegen 48,1% eigendom.

     

    -0,5ha

    -336r

    0,5 – 5ha

    337 – 3369r

    5 – 10ha

    3370-6736r

    10 – 15ha

    6737-10105r

    15 – 20ha

    10106-13474r

    20 – 25ha

    13475-16843r

    +25ha

    +16844r

    Totaal

    2

    51

    50

    22

    7

    5

    5

    142/  140

     

    Net als bij de integraal uit pachtgrond bestaande bedrijven  ligt het zwaartepunt bij de gemengde bedrijven  met 72,1% ook tussen de 0,5 en 10 ha.

     

    In tegenstelling tot de alleen uit pachtgoed samengestelde bedrijven, waarvan de grootste boerderijen  volledig eigendom van geestelijke instellingen waren, krijgen we hier een gelijkmatiger verdeling: van de twee bedrijven waarin geestelijke instellingen participeerden was het Goed ten Moere, eigendom van het St.-Janshospitaal in handen van Cornelis Danckaert, die toch voor 25% eigen inbreng zorgde; Martens Thomaes, die pachtte van het klooster van Oosteeklo, brachten slechts voor 3% eigendom in. Volledig in particulier bezit waren de bedrijven van Jan de Muunck met circa 60% eigendom, dit van Hubrecht Claeys met 56% eigen inbreng en van Willem de Coorebytre met 25% eigendom.

     

    Eigendom

     

    -0,5ha

    -336r

    0,5 – 5ha

    337 – 3369r

    5 – 10ha

    3370-6736r

    10 – 15ha

    6737-10105r

    15 – 20ha

    10106-13474r

    20 – 25ha

    13475-16843r

    +25ha

    +16844r

    Totaal

    189

    69

    15

    15

    9

    -

    -

    282/93

     

    Dat de landbouwbedrijven volledig in eigendom van de uitbater de 20 ha niet te boven gingen, was voorspelbaar.  Amper 25% van dit soort uitbating was groter dan 5 ha. Het percentage van de bedrijven tussen 0,5 en 5 ha stijgt hier tot 74.2%. Ook neemt het aantal woningen met een oppervlakte kleiner dan 0,5 ha gevoelig toe. Aan de basis daarvan ligt het stedelijk karakter van Eeklo, dat binnen het centrum bijna uitsluitend kleinere woonpercelen telde.

    Daartegenover staat dat geen enkele grote hoeve (+15 ha) in eigendom geëxploiteerd werd.

     

    16-08-2006 om 00:00 geschreven door erik

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penningkohier_1580_deel_3
    Het vijfde-penningkohier van Eeklo (1580) Deel 3

    Aantal bedrijven

     

    Uit bijgaande tabel blijkt dat de bedrijven tussen 0,5 en 10 ha, in totaal 214, de meerderheid uitmaakten. Zoals gezegd worden erfjes kleiner dan 0,5 ha niet als “bedrijf” erkend. Wanneer we deze groep buiten beschouwing laten, stijgt dit aantal “middelgrote” bedrijven zelfs tot circa 80%.

     

     

                                                   Pacht              Gemengd                   Eigendom       Totaal

                -0,5 ha                        96                    2                                 189                  287 (51.5%)

                0,5 -  5  ha                  23                    51                                 69                  143 (25.7%)

                5    - 10 ha                    6                    50                                 15                    71 (12.8%)

                10  - 15 ha                    1                    22                                   9                    32 (  5.8%)

                15 –  20 ha                    4                      7                                  -                     11 (  2.0%)

                20 –  25 ha                    -                      5                                  -                       5 (  0.9%)

            


               

                Totaal                          132                  142                             282                  556  (100%)

     

     

    Dit heeft voor gevolg dat we een sterke versnippering van het landbouwlandschap krijgen. Wanneer we de massaal aanwezige kleine boerderijtjes erbij betrekken, rest de grotere bedrijven nog weinig, een verschijnsel typisch voor onze streek. 

    De gemiddelde grootte van de gepachte en gemengde bedrijven is het dubbele of het drievoud van die van de bedrijven in volle eigendom: gemengd noteren we 7 ha 94 a, bij pacht 12 ha 8 a en in eigendom slechts 3 ha 87 a. Hierin zijn de woonkernen kleiner dan 0,5 ha niet meegerekend. Met voorgaande cijfers lopen we parallel met de eerder in voetnoot 1 aangehaalde plattelandsdorpen. Het verschil tussen een kleine stad als Eeklo en een landelijke woonkern situeert zich in het centrum, waar bij eerstgenoemde veel meer huizen en kleine hofsteden voorkomen met een oppervlakte van minder dan 0,5 ha. In Moorsele bijvoorbeeld waren slechts 9,3% van de bedrijven kleiner dan 1 ha. Hierbij hoefde de auteur slechts acht woonhuizen buiten beschouwing te laten. Te Eeklo daarentegen was niet minder dan 51,5% van de woonsites kleiner dan 0,5 ha. Een duidelijk signaal dat te Eeklo heel wat andere beroepsactiviteiten  vertegenwoordigd waren dan landbouw.  

    Volledigheidshalve  moeten we opmerken dat Eeklo 38 personen telde die gronden uitbaatten, maar volgens het kohier over geen woning beschikten. In 47% van de gevallen ging het om bos door de eigenaars zelf in gebruik genomen, 16 personen of 42% was gemengd goed en 4 of 11% enkel pacht. Bij de laatste twee ging het bijna uitsluitend om landbouwland. Normaliter mogen we deze personen als Eeklonaars beschouwen, daar ze hier ook belasting betaalden. Een transactie die volgens het reglement gekoppeld was aan een verblijfplaats binnen de stadsgrenzen.

    Indien de commissarissen hun taak naar behoren hadden vervuld, waren de exploitanten hier “pro memorie” opgenomen. Aangezien ze hier ook getaxeerd werden, gaan we ervan uit dat ze hier ook werkelijk verbleven. De meest voor de hand liggende verklaring is, dat het ging om jonge volwassenen die bij hun ouders inwoonden. 

     

    Voor die “huislozen” kunnen we dezelfde opdeling maken:

     

    -0,5ha

    -336r

    0,5 – 5ha

    337 – 3369r

    5 – 10ha

    3370-6736r

    10 – 15ha

    6737-10105r

    15 – 20ha

    10106-13474r

    20 – 25ha

    13475-16843r

    +25ha

    +16844r

    Totaal

    7

    19

    11

    1

    -

    -

    -

    38/31

    Zoals blijkt gaat het vrijwel uitsluitend om goed kleiner dan 10 ha. Het enige grotere onbehuisde goed werd door Jooris Buusse in pacht gehouden van het St.-Janshospitaal te Brugge. Alles wijst erop dat Jooris bij zijn moeder (-weduwe) inwoonde.

    De totale oppervlakte van deze groep bedroeg 141 ha 74 a.

     

     

    Grootgrondbedrijvers

     

    Werden als “grootgrondgebruiker” gecatalogeerd, zij die een bedrijf groter dan 20 ha uitbaatten.

     

     


    Gebruiker                  Grootte                   Pachtgebruik                             Eigen bezit

                                       in roede          particulier       geestelijke instell.

     

     


    Bolle Jacop dhaude      14634              400                                                    14234

    Claeys Hubrecht          19907              7457                1200                          11250

    Danckaert Cornelis      21300                                     21300

    Danckaert Jan              16428              16428

    Dhaene Aernaut           45450                                     45450

    Dherckere Matheeus    33300                                     33300

    Dhooghe Christoffels    15535              7235                                                  8300

    Van Hecke Jan            15900              3900                                                  12000

    Heyns Pieter                21600                                     21600

    Martens Thomaes        22650                                     21975                            675

    Mussche Christoffel     13500                                     13500

    De Muunck Jan           24485              2100                 7800                         14585

    Raes Jan                      13821              3214                  8357                           2250

    Staes Jan                     15600              2100                  9600                           3900 

     

    Particulier en geestelijk grondbezit lijken elkaar ongeveer in evenwicht te hebben gehouden.

    In 64% van de gevallen werkte de boer op geestelijk goed, hetzij volledig (35,7%), hetzij gedeeltelijk (28,3%). Slechts uitzonderlijk bezat de pachter van geestelijke instellingen zelf grond en indien die er al was, werd hij vaak zelf verpacht. 

     

    Het bezit per stand

     

    De geestelijkheid

     

    Het aandeel van de geestelijke instellingen in het grondbezit was te Eeklo aanzienlijk. Niet minder dan 21,5% van de berekende oppervlakte behoorde de kerk toe. Binnen deze 21,5% was de Lazarij te Gent met 132 ha 78 a 87 ca -te situeren rond hun ontginningshoeve, bekend als “het Groot Goed”- het nadrukkelijkst aanwezig[1]. Op de tweede plaats noteerden we het St.-Janshospitaal te Brugge, met 99 ha 12 a 37 ca.[2]. Daarna volgden de abdij van Oosteeklo, het klooster ten Doorn van Eeklo en de abdij van Waarschoot. Het overige kerkelijk bezit werd verdeeld onder een vijftiental instellingen. Naast het klooster ten Doorn bezat ook de plaatselijke geestelijkheid een deeltje van de koek: de armendis, het hospitaal, de kerk, het O.-L.Vrouwaltaar en het St.-Elooisaltaar.

     

     

    De 21,5% of 491 ha 77 a 26 ca in bezit van geestelijke instellingen was als volgt opgedeeld:

     


    Instelling                                                          Oppervlakte (roede)                % aandeel

    Abdij van Eekhout te Brugge                             5400                                       1,6%

    Abdij van Oosteeklo                                       43576                                     13,1%

    Abdij van St.-Andries                                     11700                                       3,5%

    Abdij van Waarschoot                                    21222                                       6,5%

    Armendis van Eeklo                                        17570                                       5,3%

    Begijnhof van St.-Elisabeth Gent                      12931                                       3.9%

    Hospitaal van Rijsel                                         10580                                       3,2%

    Hospitaal van Eeklo                                          2118                                       0,6%

    Kerk van Adegem                                               400                                       0,1%

    Kerk van Eeklo                                                 5130                                       1.5%

    Kerk van St.-Jan te Gent                                   4500                                       1,4%

    Klooster Jacobinessen Brugge                           3080                                       0,9%

    Klooster ten Doorn te Eeklo                            28034                                       8,5%

    Klooster van de Zwarte Zusters Gent                3000                                       0,9%

    Lazarij  te Gent                                               89420                                     27,0%

    O.-L.Vrouwaltaar te Eeklo                                  400                                        0,1%

    St.-Janshospitaal te Brugge                              66750                                     20,1%

    St.-Antonius te Brugge                                      1536                                        0,5%

    St.-Elooisaltaar te Eeklo                                      500                                        0,2%

    Vuldershuis te Gent                                           3313                                        1,0%

               

     

    De adel

     

    Gebrek aan informatie liet ons niet toe het bezit van de kleine adel in beeld te brengen. Nergens werd de vermelding  jonckheer of  jonckvrauwe gebruikt. Enkel van de familie Hauweel weten we dat ze tot de adel behoorde. Lieven, Christiaen, Cathelyne en Elysabeth Hauweel bezaten te Eeklo 21 ha land. Dit is slechts 0,9% van de totaal berekende oppervlakte. Daarnaast hadden heel zeker nog enkele leden van de lagere adel hier gronden liggen.

     

     

    De derde stand

     

    De gronden van de zogenaamde “middenstand” werden op uitzondering van hun eigen woning en bos praktisch altijd verpacht. Het ging dan ook vaak om handelaars, renteniers of personen die een openbaar ambt uitoefenden en die door erfenis of aankoop landbouwgronden hadden verworven waar ze zelf geen gebruik van maakten.

    De belangrijkste verpachter was Cornelis van Pottelberghe, die met 39,5 ha toch enige afstand nam van Jan van Hoorebeke met 30,2 ha. De overige grote namen waren Jan Lauwers met 26 ha en Heyndrick Goederthier met 17,3 ha. Zij waren allen afsetenen, personen die niet te Eeklo woonden.

    Uit de stad zelf vinden we in de lijst alleen Jan Yman en Jooris Kervyn, met respectievelijk 16 en 15,2 ha. Beide families behoorden op dat ogenblik tot het kruim van de Eeklose bevolking.

    Van 149 van de 196 tot de derde stand behorende verpachters vonden we geen sporen terug. Ongetwijfeld woonde een groot deel onder hen buiten de stad en verbleef een gering aantal nog bij hun ouders. 

     

    Hieronder een overzicht van het bezit per stand. Voor de derde stand werd gepachte en eigen grond bijeengebracht. 

     


    Geestelijkheid                                   Adel                            Derde stand               Totaal

     


                491,8 ha                                  21 ha                           1776,5 ha                    2289,3 ha

                21,5%                                     0,9%                           77,6%                         100%

     

     

    Tienden

     

    Onder de last van de vijfde penning vielen niet alleen de gronden maar o.a. ook de verpachte tienden. Oorspronkelijk zorgde een tiende voor het levensonderhoud van de pastoor en het onderhoud van de kerk. Al vroeg werden deze rechten ingepalmd door de grote abdijen en kapittels. In de 16de eeuw noteerden we reeds een doorgedreven versnippering, waarbij kleine delen naar kleinere geestelijke instellingen en particulieren gingen.

    Te Eeklo waren het O.-L.-Vrouwkapittel van Doornik en het St.-Salvatorskapittel van Harelbeke de grote bezitters[3]. Hun beider territorium strekte zich uit over het hele grondgebied van het oude West-Eeklo. Lieven en Jan de Grave pachtten in 1580 deze tiende voor 124 p.gr. 17-08-2006 om 00:00 geschreven door erik

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penningkohier_1580_Lijst_deel 1

    Het penningkohier … ook een genealogische goudmijn

    Hoeveel honderden, zoniet duizenden genealogen hebben, bij gebrek aan primaire bronnen, hun opzoekingen noodgedwongen bij het begin van de 17de eeuw moeten stopzetten. Enkel de meest gepassioneerde brengen de moed op om de niet zo onmiddellijk voor de hand liggende documenten te raadplegen.
    De eeuwwisseling van de 16de naar de 17de eeuw vormde niet alleen op politiek vlak een scharnierpunt in de geschiedenis, maar is dit ook bij genealogisch onderzoek.
    Ervaren vorsers weten evenwel dat het geen noodzakelijk eindpunt moet zijn! Enkel moet, bij gebrek aan parochieregisters, de aanpak bijgestuurd worden. Specifiek voor Eeklo kan men voor de 16de eeuw op het stadsarchief terugvallen op de Staten van Goed, de stadsrekeningen en enkele losse documenten. Pas wanneer men vreemde archieven gaat consulteren wordt het aanbod aanzienlijk verruimt. Hiervoor verwijzen we in het bijzonder naar de archieven van geestelijke instellingen die te Eeklo grootgrondbezitter waren. Belangrijk zijn het Rijke Gasthuis of de Lazarije te Gent en het St.-Janshuis of St.-Janshospitaal te Brugge. Helaas hebben deze bronnen enkel betrekking op pachters en/of renteplichtigen; op een beperkte groep stadsgenoten dus.
    Van een heel andere aard, met een circa totale opname van de bevolking, waren de belastingsdocumenten. Helaas zijn die voor Eeklo maar sporadische bewaard gebleven en voor niet geoefende oud-schrift lezers eerder moeilijk toegankelijk. Van voornoemde periode is slechts het reeds eerder beschreven vijfde penningkohier van 1580 bewaard gebleven. Van 1580 tot 21 juni 1581 werd aan het kohier gewerkt. Pas dan kon stadsgriffier Philips Ysembaert de “twee boucken” afsluiten. Volgens reglement noteerde men de naam van de pachter en de eigenaar, de aard van het belaste huis met de bijbehorende erven, de aard van de landerijen, de oppervlakte van het onroerende goed en de jaarlijkse pachtprijs. De aanslagbiljetten moesten door de belastingplichtigen zelf ingevuld worden en overgemaakt aan de commissarissen Gheeraert Diericx en Jan Huyghe. Bij twijfels rond de opgegeven jaarlijkse huur, of het equivalent ervan wanneer de eigenaar het goed zelf gebruikte, kon het pachtcontract worden gevorderd of zelfs getuigen worden opgeroepen.
    Voornoemde bron die we in 1970 leerden kennen, bevatte ons inziens, niettegenstaande de vele restricties die op het document rusten, zoveel interessante gegevens dat we er meer ruchtbaarheid en betere toegankelijkheid willen aan geven. Onder de vorm van twee tijdschriftpublicaties – in Appeltjes van het Meetjesland [jg.51 (2000) pp. 43-72 & jg.52 (2001) pp.369-372] en De Eik [jg.25 (2000) pp. 215-238] – en nu in een blog willen we het zo beruchte belastingskohier opentrekken voor genealogen en geïnteresseerden in de sociaal-economische geschiedenis van de stad.

    Toelichting bij de lijst

    De lijst werd opgebouwd rond acht kolommen.

    De eerste kolom geeft de ligging van de kavel. Vaak zijn de gegevens vaag: vermeldingen als Eeklo-Binnen, Eeklo-Buiten, Bus-Peperstraat-Zandvleuge en Raverschoot-Nieuwendorpe zijn locatieomschrijvingen die zeer ruim zijn. Een vergelijking met de inhoud van de Staten van Goed kan voor sommige families een gedeeltelijke bijsturing toelaten

    De nummering in de tweede kolom werd door ons, na alfabetisch rangschikken van de eigenaars, toegevoegd. Het is naar dit nummer dat de lijst van de “pachters” verwijst. (kolom 4).

    De eigenaars zijn aanwezig in de derde kolom. Om de persoonsgebonden kavels samen te houden werden de namen met kleine verschrijvingen gecorrigeerd; o.a. Buquet en Buket, De Muynck en De Muunck, Mathys en Matthys, Pinckele en Pynckele…etc, zijn onder één naam aanwezig.

    De Pachters uit kolom 4 werden alfabetisch, met verwijzing naar de kavelnummering, in een afzonderlijke lijst, “Index Pachters”, opgenomen. Aldus zijn zowel eigenaars als pachters alfabetisch consulteerbaar.

    Onder “Status”, kolom 5, komt de vorm van uitbating voor: “B”, wanneer het perceel door de bezitter of eigenaar werd gerund; “H”, wanneer het goed in huur werd gegeven.

    Kolom 6, de “Aard”, leert ons om welk goed het gaat: BH = behuisde hofstede, BR = brouwerij, CA = kamer, CH = Cleyn huuseken, huisje, H = hofstede, Hu = huis, La = land, BO = bos, HEI = heide, Me = meers, M = molen, SMIS = smis, SO = sompeling, BOG = bogaard, TIEND = tiende, VLEES = vleesbank.

    Daarnaast hebben we het gebruik van 1/3, 1/4 = een derde, een kwart van ..; xxPAR = part van.., ook combinatie als LABO = land & bos komen voor.

    De “Oppervlakte” van kolom 7 kent twee waardereeksen. Deze aanwezig in het document en weergegeven in het gewoon lettertype en voor “Land” de cursief berekende oppervlakte.

    Kolom 8 geeft de jaarlijkse huurwaarde in groten weer.
     

    LIJST VAN EIGENAARS EN PACHTERS VAN ONROERENDE GOEDEREN TE EEKLO IN 1750

    PLAATS

    NR

    EIGENAAR

    PACHTER

    STATUS

    AARD

    OPP roede

    WAARDE groten

    Boelare

    1

    ACKER VAN Jan

    B

    BH

    240

    Pokmoere

    2

    ACKER VAN Jan

    B

    ME

    666

    120

    Balgerhoeke

    3

    ALAERTS Cornelis

    WESTVOORDE VAN Marten

    H

    LA

    1200

    960

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    4

    ALLAERTS Gillis

    ROO DE Jan

    H

    LA

    1400

    336

    Balgerhoeke

    5

    ARENS Jan

    BLOMME Sacharias

    H

    LA

    400

    108

    Balgerhoeke

    6

    ARENS Jan

    ROELOF Cornelis (wed)

    H

    LA

    1800

    792

    Eeklo-Buiten

    7

    ARENS Jan

    BREE DE Joos

    H

    LA

    1050

    420

    Eeklo-Binnen

    8

    ARMENDIS EEKLO

    CAES Reynier

    H

    LA

    670

    201

    Eeklo-Binnen

    9

    ARMENDIS EEKLO

    CASTELEER DE Jan

    H

    LA

    1600

    480

    Eeklo-Binnen

    10

    ARMENDIS EEKLO

    HUUGHE Jacob

    H

    ME

    600

    468

    Eeklo-Binnen

    11

    ARMENDIS EEKLO

    HUUGHE Jacob

    H

    LA

    1200

    360

    Eeklo-Binnen

    12

    ARMENDIS EEKLO

    POELE VANDE Guillame (mre)

    H

    LA

    1800

    1200

    Eeklo-Binnen

    13

    ARMENDIS EEKLO

    TOLLINS Eloy fs Daneel

    H

    LA

    500

    396

    Eeklo-Binnen

    14

    ARMENDIS EEKLO

    WULF DE Berthelmeeus

    H

    LA

    1600

    480

    Oostveld-Vrombautstraat

    15

    ARMENDIS EEKLO

    STAES Jan fs Laureyns

    H

    BH

    9600

    2400

    Boelare

    16

    BAECKE Willem

    B

    BH

    180

    Raverschoot-Nieuwendorpe

    17

    BAES Berthelmeeus

    B

    CH

    12

    36

    Moerstraat

    18

    BAES Cornelis

    B

    BH

    1800

    660

    Moerstraat

    19

    BAES Cornelis

    B

    LA

    700

    180

    Balgerhoeke

    20

    BAES Pieter

    B

    H

    150

    240

    Spriet

    21

    BAETS DE Aernaut

    B

    BH

    600

    Eeklo-Binnen

    22

    BAETS DE Thieryn

    MEUSEVOET Jan

    H

    LA

    900

    312

    Boelare

    23

    BAEYAERT (VAN) Abraham

    B

    BH 1/2

    180

    Moeie

    24

    BAEYAERT (VAN) Abraham

    B

    LA

    690

    160

    Raashekke

    25

    BAEYAERT (VAN) Abraham

    B

    BO

    900

    80

    Schaperij

    26

    BAEYAERT (VAN) Abraham

    B

    BO

    150

    240

    Boelare

    27

    BAEYAERT (VAN) Jan (wees)

    BAEYAERT (VAN) Abraham

    H

    H 1/2

    360

    Potterstraat

    28

    BAEYAERT Gillis

    B

    BH

    10

    120

    Boelare

    29

    BAEYAERT Pieter

    B

    BH

    50

    360

    Eeklo-Binnen

    30

    BAEYAERT Sebastiaen

    B

    BH

    720

    Grote straat

    31

    BAEYAERT Sebastiaen

    B

    BH

    240

    Vlamingstraat

    32

    BAEYAERT Sebastiaen

    B

    CH

    120

    Boelare

    33

    BAEYAERT Willem

    B

    Hu

    40

    240

    Kerkhof

    34

    BAKE Eloy

    B

    CH

    Kerkhof

    35

    BAKE Eloy

    B

    HuPAR

    120

    Markt

    36

    BAKE Eloy

    B

    Hu

    480

    Eeklo-Binnen

    37

    BAKE Victoor

    B

    BH

    240

    Eeklo-Binnen

    38

    BARDUYN Chipriaen Mre.

    HUBRECHT Gillis

    H

    LA

    900

    480

    Raverschoot

    39

    BART(S) Jan

    B

    H

    200

    120

    Eeklo-Binnen

    40

    BARTS Paesschier

    SANT Jacob

    H

    H

    120

    Brugsestraat

    41

    BAZYN Pieter

    B

    BH

    240

    Eeklo-Binnen

    42

    BEKE VANDER Gillis (mre)

    CROOCK DE Vincent (wed)

    H

    LA

    1200

    288

    Eeklo-Binnen

    43

    BEKE VANDER Gillis (mre)

    KEMPE Adriaen

    H

    LA

    900

    360

    Kerkstraat

    44

    BEKE VANDER Gillis (mre)

    STAES Jan fs Laureyns

    H

    LA

    2100

    960

    Oostveld-Vrombautstraat

    45

    BEKE VANDER Gillis (mre)

    CLAEYS Hubrecht

    H

    BO

    3000

    702

    Eeklo-Buiten

    46

    BERCHEM VAN Jeroomimus

    B

    BH

    35

    120

    Potterstraat

    47

    BERCLAS Laureyns

    B

    BH

    12

    120

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    48

    BERGHE VANDEN Francies

    COOREBYTRE DE Pieter

    H

    LA

    1650

    720

    Moerstraat-Boterhoek

    49

    BERGHE VANDEN Francies

    BLONDEEL Pieter

    H

    H

    1200

    960

    Bogaertmoerstraat

    50

    BERGHE VANDEN Jacob (mre)

    B

    LA

    1400

    360

    Grote straat

    51

    BERGHE VANDEN Jacob (mre)

    B

    BH

    400

    840

    Eeklo-Binnen

    52

    BERGHE VANDEN Jacop (kind.)

    LIPPENS Philips

    H

    LA

    2800

    840

    Honderd bunder

    53

    BERGHE VANDEN Jan (wed)

    B

    LA

    900

    210

    Moerstraat

    54

    BERGHE VANDEN Jan (wed)

    B

    LA

    900

    210

    Moerstraat-Boterhoek

    55

    BERGHE VANDEN Jan (wed)

    B

    H

    3450

    1200

    Moerstraat-Boterhoek

    56

    BERGHE VANDEN Jan (wed)

    B

    LA

    150

    30

    Bus

    57

    BERGHE VANDEN Joos

    B

    LA

    2550

    680

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    58

    BERGHE VANDEN Joos

    B

    BO

    75

    30

    Hazelaarhoek

    59

    BERGHE VANDEN Vincent

    B

    LA

    750

    150

    Honderd bunder

    60

    BERGHE VANDEN Vincent

    B

    LA

    750

    210

    Moerstraat-Boterhoek

    61

    BERGHE VANDEN Vincent

    B

    H

    700

    360

    Moerstraattraat

    62

    BERGHE VANDEN Vincent

    B

    LA

    650

    160

    Moerstraat-Boterhoek

    63

    BERTHOLF Jan (wed)

    B

    BH

    6600

    2160

    Eeklo-Binnen

    64

    BERTHUM VAN Jacob

    BERTHUM VAN Claeys

    H

    BH

    1200

    Grote straat

    65

    BEYLAERT Christoffels

    B

    Hu

    10

    180

    Weststraat

    66

    BEZOETE Jan

    B

    BH

    120

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    67

    BEZOETE Pieter

    DHAENE Vincent

    H

    LA

    600

    480

    Cocquytstraat

    68

    BLANCKAERT Barthelmeeus

    B

    BH

    200

    240

    Nieuwstraat

    69

    BLANCKAERT Barthelmeeus

    B

    ME

    2100

    360

    Oostveld-Vrombautstraat

    70

    BLANCKAERT Pauwels (wed)

    B

    LA

    600

    90

    Vrombautstraat

    71

    BLANCKAERT Pauwels (wed)

    B

    H

    50

    210

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    72

    BLANCKAERT Pieter

    BLANCKAERT Matthys

    H

    H

    432

    Kerkstraat

    73

    BLOMME Aernaut

    B

    LA

    375

    120

    Zusterstraatje

    74

    BLOMME Aernaut

    B

    BH

    120

    Crommewalstraat

    75

    BLOMME Antheunis

    B

    BH

    24

    150

    Boelare

    76

    BLOMME Jan

    B

    BH

    14

    540

    Dam

    77

    BLOMME Jan

    B

    BO

    350

    90

    Eeklo-Binnen

    78

    BLOMME Jan

    ONDERMERCK Jan

    H

    BH

    384

    Vrombautstraat

    79

    BLOMME Jan

    B

    H

    300

    120

    Vrombautstraat

    80

    BLOMME Jan

    B

    LA

    150

    90

    Balgerhoeke

    81

    BLOMME Joos

    B

    BH

    700

    360

    Ooststraat

    82

    BLOMME Matheeus

    B

    BH

    40

    300

    Oostveld

    83

    BLOMME Matheeus

    B

    BO

    900

    150

    Moorthamerstraat

    84

    BLOMME Michiel (kind)

    LUCHTERPAEU Fransoys

    H

    BH

    480

    Balgerhoeke

    85

    BLOMME Sacharias

    B

    BH

    1100

    600

    Balgerhoeke

    86

    BLOMME Sacharias

    B

    LA

    200

    40

    Balgerhoeke

    87

    BLOMME Sacharias

    B

    LA

    700

    200

    Eeklo-Binnen

    88

    BLOMME Sebastiaen

    HEYNTKENS Jan

    H

    LA

    300

    480

    Eeklo-Binnen

    89

    BLOMME Sebastiaen

    PAUWELS Pieter

    H

    LA

    900

    504

    Eeklo-Binnen

    90

    BLOMME Sebastiaen

    B

    LA

    900

    180

    Potterstraat

    91

    BLOMME Sebastiaen

    B

    BH

    540

    Eeklo-Binnen

    92

    BLOMME Symoen (hoirs)

    SINAEY VAN Vincent

    H

    Hu

    384

    Boelare

    93

    BLOMME Thomaes

    B

    BH

    25

    300

    Eeklo-Binnen

    94

    BLOMME Thomaes & Sebastiaen

    KERF Jan fs Lieven

    H

    M 1/2

    960

    Balgerhoeke

    95

    BLOMME Willem

    B

    BH

    1125

    450

    Zusterstraatje

    96

    BLOMME Willem (wed)

    B

    CH

    60

    Raverschoot

    97

    BLONDEEL Adriaen

    B

    BH

    400

    265

    Eeklo-Buiten

    98

    BLONDEEL Aernout

    BLONDEEL Sebastiaen

    H

    LA

    960

    240

    Broeken

    99

    BLONDEEL Arnaut

    B

    LA

    1200

    270

    Brugsestraat

    100

    BLONDEEL Arnaut

    B

    CH 1/2

    16

    Raverschoot

    101

    BLONDEEL Arnaut

    B

    BH

    500

    360

    Raverschoot

    102

    BLONDEEL Arnaut

    B

    LA

    400

    100

    Eeklo-Buiten

    103

    BLONDEEL Boudewyn

    POPPE Symoen

    H

    LA

    1200

    960

    Moerstraat-Boterhoek

    104

    BLONDEEL Boudewyn

    CLAEYS Gheerolf

    H

    BH

    6450

    3870

    Raverschoot

    105

    BLONDEEL Christoffels (wed)

    B

    CH

    75

    120

    Balgerhoeke

    106

    BLONDEEL Cornelis

    BLONDEEL Jan fs Victor

    H

    LA

    300

    264

    Balgerhoekse meersen

    107

    BLONDEEL Cornelis

    B

    LA

    300

    90

    Blakstraat

    108

    BLONDEEL Cornelis

    B

    LA

    600

    150

    Moerstraat

    109

    BLONDEEL Cornelis

    B

    LA

    800

    240

    Raverschoot

    110

    BLONDEEL Cornelis

    B

    BH

    200

    300

    Raverschoot

    111

    BLONDEEL Cornelis

    B

    ME

    75

    30

    Balgerhoeke

    112

    BLONDEEL Jan

    STAES Pieter

    H

    BH

    240

    Blakstraat

    113

    BLONDEEL Jan

    LANTSCHOOT VAN Pieter

    H

    LA

    405

    144

    Raverschoot-Nieuwendorpe

    114

    BLONDEEL Jan

    LANTSCHOOT VAN Pieter

    H

    BH

    2400

    1320

    Balgerhoeke

    115

    BLONDEEL Jan (vader)

    BLONDEEL Silvester fs Jan

    H

    H 1/2

    1800

    1320

    Raverschoot

    116

    BLONDEEL Jan fs Arnout

    B

    BH

    400

    240

    Balgerhoeke

    117

    BLONDEEL Jan fs Michiel

    H

    LA

    2

    120

    Honderd bunder

    118

    BLONDEEL Jan fs Pieter

    B

    LA

    1150

    280

    sHondswegelken

    119

    BLONDEEL Jan fs Pieter

    B

    CA

    600

    240

    sHondswegelken

    120

    BLONDEEL Jan fs Pieter

    B

    LA

    286

    90

    Spriet

    121

    BLONDEEL Jan fs Pieter

    B

    LA

    150

    90

    Wulfakker

    122

    BLONDEEL Jan fs Pieter

    B

    LA

    1300

    240

    Balgerhoeke

    123

    BLONDEEL Jan fs Victor

    B

    BH

    500

    240

    Balgerhoeke

    124

    BLONDEEL Jan fs Victor

    B

    LA

    250

    80

    Balgerhoeke

    125

    BLONDEEL Jan fs Victor

    B

    LA

    150

    80

    Balgerhoekse meersen

    126

    BLONDEEL Jan fs Victor

    B

    ME

    350

    80

    Eeklo-Buiten

    127

    BLONDEEL Jan fs Victor

    B

    LA

    360

    60

    Eeklo-Buiten

    128

    BLONDEEL Jan fs Victor

    B

    LA

    1000

    180

    Balgerhoekse meersen

    129

    BLONDEEL Joos

    B

    ME

    100

    30

    Balgerhoekstraat

    130

    BLONDEEL Joos

    B

    BO

    450

    90

    Eeklo-Buiten

    131

    BLONDEEL Joos

    BLONDEEL Pieter fs Michiel

    H

    LA

    50

    20

    Moerstraat

    132

    BLONDEEL Joos

    B

    BO

    200

    50

    sHondswegelken

    133

    BLONDEEL Joos

    B

    BH

    4350

    1440

    sHondswegelken

    134

    BLONDEEL Joos

    B

    LA

    3400

    960

    Zandvleuge

    135

    BLONDEEL Joos

    B

    LA

    1125

    320

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    136

    BLONDEEL Joos/GOEDERTHIER Heyndrick

    CORTHALS Jacop

    H

    BH

    900

    1080

    Kerkhof

    137

    BLONDEEL Lieven

    B

    BH

    30

    120

    Raverschoot-Nieuwendorpe

    138

    BLONDEEL Lieven

    VERHEYE Jan

    H

    BH

    480

    Raverschoot

    139

    BLONDEEL Lieven fs Frans

    BLONDEEL Adriaen

    H

    LA

    800

    360

    Markt

    140

    BLONDEEL Pauwels

    B

    BH

    480

    Raverschoot

    141

    BLONDEEL Pieter (broer)

    BLONDEEL Arnaut

    H

    LA

    768

    192

    Balgerhoekstraat

    142

    BLONDEEL Pieter (dhoirs)

    B

    H

    400

    240

    Balgerhoekstraat

    143

    BLONDEEL Pieter (dhoirs)

    B

    LA

    1200

    240

    Maroyendamme

    144

    BLONDEEL Pieter (dhoirs)

    B

    LA

    300

    72

    Eeklo-Buiten

    145

    BLONDEEL Pieter (wed & dhoirs)

    B

    LA

    300

    72

    Balgerhoekstraat

    146

    BLONDEEL Pieter (wed)

    B

    H

    400

    240

    Balgerhoekstraat

    147

    BLONDEEL Pieter (wed)

    B

    LA

    1200

    270

    Moerstraat

    148

    BLONDEEL Pieter (wed)

    B

    LA

    300

    72

    Raverschoot

    149

    BLONDEEL Pieter fs Jan

    B

    BH

    4800

    1500

    Raverschoot

    150

    BLONDEEL Pieter fs Jan

    B

    CA

    100

    240

    Raverschoot-Nieuwendorpe

    151

    BLONDEEL Pieter fs Jan

    CALFEER Everaert

    H

    BH

    600

    720

    Dam

    152

    BLONDEEL Symoen

    B

    LA

    200

    40

    Dullaert

    153

    BLONDEEL Symoen

    B

    ME

    150

    40

    Ganspoel

    154

    BLONDEEL Symoen

    B

    ME

    300

    66

     

     

    18-08-2006 om 00:00 geschreven door erik
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penningkohier_1580_Lijst_deel 2


    19-08-2006 om 00:00 geschreven door erik
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)

    LIJST VAN EIGENAARS EN PACHTERS VAN ONROERENDE GOEDEREN TE EEKLO IN 1750

    PLAATS

    NR

    EIGENAAR

    PACHTER

    STATUS

    AARD

    OPP roede

    WAARDE groten

    Ganspoel

    154

    BLONDEEL Symoen

    B

    ME

    300

    66

    Grote straat

    155

    BLONDEEL Symoen

    B

    BH

    25

    300

    Oostveld

    156

    BLONDEEL Symoen

    B

    LA

    1558

    240

    Pokmoere

    157

    BLONDEEL Symoen

    B

    LA

    900

    144

    Blakstraat

    158

    BLONDEEL Symoen fs Jan

    B

    LA

    1400

    300

    Blakstraat

    159

    BLONDEEL Symoen fs Jan

    B

    LA

    700

    160

    Blakstraat

    160

    BLONDEEL Symoen fs Jan

    B

    LA

    150

    40

    Raverschoot

    161

    BLONDEEL Symoen fs Jan

    B

    H

    200

    300

    Raverschoot

    162

    BLONDEEL Symoen fs Jan

    B

    LA

    1500

    300

    Raverschoot

    163

    BLONDEEL Victoor (kind)

    BLONDEEL Symoen fs Jan

    H

    LA

    288

    72

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    164

    BLONDEEL Victoor (kind.)

    MEERE VANDER Pieter

    H

    BH

    1440

    Raverschoot

    165

    BLONDEEL Victoor (wees)

    BLONDEEL Cornelis

    H

    LA

    1200

    378

    Balgerhoeke

    166

    BLONDEEL Vincent

    BAES Pieter

    H

    LA

    627

    276

    Balgerhoeke

    167

    BLONDEEL Vincent

    BLONDEEL Jan fs Victor

    H

    LA

    500

    308

    Balgerhoeke

    168

    BLONDEEL Vincent

    B

    ME

    200

    120

    Pokmoere

    169

    BLONDEEL Vincent

    B

    ME

    450

    90

    Visstraat

    170

    BLONDEEL Vincent

    ZOETAERT Jan fs Willems

    H

    BH

    900

    1440

    Raverschoot

    171

    BOBBELAERE Laureyns

    B

    LA

    200

    30

    Raverschoot

    172

    BOBBELAERE Laureyns

    B

    LA

    50

    10

    Peperstraat

    173

    BOCSTAL VAN Jacop

    B

    BH

    170

    120

    Bus

    174

    BOELINS Jan

    B

    BH 1/2

    1500

    840

    Woestijnakker

    175

    BOELINS Jan

    B

    LA 1/2

    150

    30

    Eeklo-Buiten

    176

    BOGAERT Jan

    BLONDEEL Pieter fs Michiel

    H

    LA

    400

    204

    Grote straat

    177

    BOGAERT Jan

    B

    Hu 1/2

    6

    120

    Grote straat

    178

    BOGAERT Paesschier

    B

    H 1/2

    60

    Brugsestraat

    179

    BOLLAERT Guillame

    B

    BH

    15

    120

    Balgerhoeke

    180

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    BH

    500

    600

    Balgerhoeke

    181

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    LA

    600

    120

    Balgerhoeke

    182

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    LA

    6000

    1600

    Balgerhoeke

    183

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    LA

    900

    240

    Eeklo-Buiten

    184

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    LA

    700

    240

    Eeklo-Buiten

    185

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    LA

    750

    240

    Eeklo-Buiten

    186

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    LA

    2100

    480

    Eeklo-Buiten

    187

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    BO

    884

    240

    Eeklo-Buiten

    188

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    BO

    300

    90

    Eeklo-Buiten

    189

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    LA

    400

    80

    Eeklo-Buiten

    190

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    SMIS

    400

    240

    Eeklo-Buiten

    191

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    LA

    500

    90

    Zuidstraat

    192

    BOLLE Jacop dhoude

    B

    ME

    200

    60

    Balgerhoeke

    193

    BOLLE Jan fs Jan

    B

    BH

    800

    420

    Balgerhoekstraat

    194

    BOLLE Jan fs Jan

    B

    BH

    700

    420

    Eeklo-Buiten

    195

    BOLLE Jan fs Jan

    B

    LA

    900

    180

    Eeklo-Buiten

    196

    BOLLE Jan fs Jan

    B

    LA

    800

    210

    sHondswegelken

    197

    BOLLE Jan fs Jan

    B

    LA

    400

    80

    Grote straat

    198

    BOSSCHE VANDEN Laureyns

    B

    BH

    180

    Grote straat

    199

    BOSSCHE VANDEN Laureyns

    B

    H

    30

    180

    Weststraat

    200

    BOSSCHE VANDEN Symoen

    B

    BH

    240

    Raverschoot

    201

    BRABANDERE DE Joos

    B

    BH1/4

    1800

    120

    Nieuwstraat

    202

    BRAUWAEN VAN Pieter

    B

    BH

    3000

    960

    Nieuwstraat

    203

    BRAUWAEN VAN Pieter

    B

    LA

    1200

    320

    Nieuwstraat

    204

    BRAUWAEN VAN Pieter

    B

    LA

    150

    150

    Nieuwstraat

    205

    BRAUWAEN VAN Pieter

    B

    MO

    900

    150

    Nieuwstraat

    206

    BRAUWAEN VAN Pieter

    B

    LA

    462

    120

    Raverschoot-Nieuwendorpe

    207

    BRAUWAEN VAN Pieter

    SADONIS Pieter

    H

    LA

    1000

    312

    Raverschoot-Nieuwendorpe

    208

    BREE DE Cornelis

    KEYSERE DE Marten

    H

    LA

    1200

    432

    Balgerhoeke

    209

    BREE DE Joos

    B

    BH

    1800

    600

    Moerstraat

    210

    BROUCKE VANDEN Jooris

    MATHYS Vincent

    H

    LA

    1800

    960

    Brugsestraat

    211

    BRUINE DE Joos

    B

    BH

    16

    180

    Potterstraat

    212

    BRUINE DE Joos

    B

    BHPAR

    Potterstraat

    213

    BRUNEEL Jan (wed)

    B

    BH

    16

    60

    Boterhoek

    214

    BRUUSSCHAERT Laureins

    B

    LA

    450

    90

    Moerstraat-Boterhoek

    215

    BRUUSSCHAERT Pieter

    STAES Thomaes

    H

    BH

    1350

    960

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    216

    BRUYNE DE Adam (kind.)

    MARTENS Thomaes

    H

    LA

    675

    288

    Weststraat

    217

    BUCK DE (BUUCK) Jan

    B

    BH

    120

    Raverschoot

    218

    BUCLAERE VAN Victoir

    B

    BH

    100

    120

    Bus-Peperstr.-Zandvleuge

    219

    BUCQUET Pieter

    LEM Jacop

    H

    BH

    360

    Eeklo-Binnen

    220

    BUISTERMAN Aernaut

    FEYE Mathys

    H

    LA

    150

    144

    Eeklo-Binnen

    221

    BUKET Pieter

    WULFRAEM Pieter

    H

    BH

    480

    Eeklo-Binnen

    222

    BUQUET (BUKET) Lucas

    B

    BH

    50

    120

    Oostveld

    223

    BUQUET (BUKET) Lucas

    B

    LA

    600

    120

    Eeklo-Binnen

    224

    BUQUET (BUKET) Michiel (wed)

    BUQUET (BUKET) Tobias

    H

    Hu

    240

    Boelare

    225

    BUQUET (BUKET) Pieter

    B

    LA

    400

    90

    Perdekerkhofstraatje

    226

    BUQUET (BUKET) Pieter

    B

    LA

    300

    80

    Weststraat

    227

    BUQUET (BUKET) Pieter

    B

    BH

    50

    660

    Zandvleuge

    228

    BUQUET (BUKET) Pieter

    B

    LA

    750

    180

    Boelare

    229

    BUQUET (BUKET) Sacharias

    B

    BH

    150

    720

    Boelare

    230

    BUQUET (BUKET) Sacharias

    B

    LA

    900

    240

    Boelare

    231

    BUQUET (BUKET) Sacharias

    B

    CH

    120

    Moeie

    232

    BUQUET (BUKET) Sacharias

    B

    LA

    600

    180

    Brugsestraat

    233

    BUQUET (BUKET) Jacob

    B

    BH

    25

    240

    Eeklo-Binnen

    234

    BUS Jan

    B

    BH

    9

    60

    Moorthamerstraat

    235

    BUS Pieter

    B

    BH

    25

    240

    Cocquytstraat

    236

    BUUCK Pieter

    B

    BH

    360

    Dam

    237

    BUUCK Pieter

    B

    LA

    900

    180

    Lekestraat

    238

    BUUCK Pieter

    B

    LA

    453

    120

    Moeie

    239

    BUUCK Pieter

    B

    LA

    336

    90

    Moeie

    240

    BUUCK Pieter

    B

    LA

    300

    90

    Moer

    241

    BUUCK Pieter

    B

    ME

    738

    150

    Paradysstraatje

    242

    BUUCK Pieter

    B

    ME

    250

    70

    Raverschoot

    243

    BUUCK Pieter

    B

    LA

    737

    150

    Raverschoot

    244

    BUUS Marten

    B

    LA

    350

    60

    Bus

    245

    BUUSSE Joos (wed)

    B

    BH

    200

    300

    Bus

    246

    BUUSSE Joos (wed)

    B

    LA

    500

    120

    Eeklo-Buiten

    247

    BUUSSE Joos (wed)

    B

    ME

    300

    120

    Molenstraat

    248

    BUUSSE Joos (wed)

    B

    LA

    900

    240

    Vrombautstraat

    249

    BUUSSE Joos (wed)

    B

    LA

    700

    120

    Eeklo-Binnen

    250

    BUUSTERMAN Aernaut

    VOLDERE DE Niclaeys

    H

    LA

    3600

    1920

    Oostveld-Vrombautstraat

    251

    CAES (KAES) Gillis

    B

    LA

    1500

    210

    Boelare

    252

    CAES Reynier

    B

    BH

    48

    180

    Weststraat

    253

    CAES Reynier

    B

    LA

    600

    80

    Potterstraat

    254

    CAES Sebastiaen

    B

    BH

    30

    240

    Raamstraat

    255

    CARETTE Jan (wed)

    B

    BH

    120

    Eeklo-Binnen

    256

    CASTELEER DE Adriaen(kind.)

    PITTE VANDE Claeys (wed)

    H

    BH

    384

    Moeie

    257

    CASTELEER DE Adriaen(kind.)

    GHENACHTE VAN Victoor

    H

    LA

    300

    216

    Spriet

    258

    CASTELEER DE Jan

    HUUGHE Jan

    H

    BH

    480

    Weststraat

    259

    CASTELEER DE Jan

    B

    CH

    120

    Balgerhoeke

    260

    CLA(E)YSSENS Alaert

    WESTVOORDE VAN Marten

    H

    LA

    212

    144

    Clynckerstraatje

    261

    CLAEYS Barthelmeeus (dhoirs)

    MULAERT Aernaut

    H

    LA

    1385

    360

    Eeklo-Binnen

    262

    CLAEYS Barthelmeeus (dhoirs)

    WISPELAERE DE Adriaen

    H

    ME

    1271

    432

    Eeklo-Binnen

    263

    CLAEYS Barthelmeeus (kind.)

    KERVYN Jan

    H

    LA

    600

    360

    Moeie

    264

    CLAEYS Barthelmeeus (kind.)

    KERVYN Lieven de jonghe

    H

    LA

    600

    720

    Moeie

    265

    CLAEYS Barthelmeeus (kind.)

    SEGHERS Pauwels

    H

    LA

    1477

    576

    Eeklo-Binnen

    266

    CLAEYS Barthelmeeus (wezen)

    STUVERE DE Barthelm. (wed)

    H

    BH

    880

    Oostveld-Vrombautstraat

    267

    CLAEYS Berthelmeeus (kind)

    CLAEYS Hubrecht

    H

    ME

    1200

    720

    Heirweg

    268

    CLAEYS Hubrecht

    B

    H

    1350

    240

    Heirweg

    269

    CLAEYS Hubrecht

    B

    HEI

    3300

    540

    Heirweg

    270

    CLAEYS Hubrecht

    B

    LA

    600

    60

    Oostveld

    271

    CLAEYS Hubrecht

    B

    LA

    6000

    1080

    Boelare

    272

    CLAEYS Pieter

    B

    BH

    18

    180

    Cocquytstraat

    273

    CLAEYS Wauter (wed)

    B

    CA

    90

    Balgerhoeke

    274

    CLAEYSSENS Alaert

    ZWAEF DE Cornelis

    H

    LA

    300

    156

    Kerkstraat

    275

    CLAEYSSEUNE Allaert (hoirs)

    HUUTERYE Jan

    H

    Hu

    192

    Boelare

    276

    CLAEYSSONE Aelaert

    MODDE Fransoys

    H

    Hu

    240

    Kerkstraat

    277

    CLAEYSSONE Allaert (hoirs)

    REYNDOOR Jan

    H

    Hu

    840

    Pokmoere

    278

    CLAEYSSONE Allaert (wed)

    GHENACHTE VAN Vincent

    H

    LA

    600

    180

    Balgerhoekse meersen

    279

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    ME

    480

    130

    Crommewalstraat

    280

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BH

    290

    1080

    Kerkstraat

    281

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    LA

    1248

    200

    Kerkstraat

    282

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    LA

    1050

    240

    Moerstraat

    283

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    320

    66

    Moerstraat

    284

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    36

    24

    Moerstraat

    285

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    100

    30

    Oostveld

    286

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    1500

    48

    Ziedelingen

    287

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    370

    240

    Ziedelingen

    288

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    1556

    300

    Ziedelingen

    289

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    308

    80

    Ziedelingen

    290

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    175

    78

    Ziedelingen

    291

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    992

    240

    Ziedelingen

    292

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    390

    96

    Ziedelingen

    293

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    150

    48

    Ziedelingen

    294

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    422

    114

    Ziedelingen

    295

    CLAEYSSONE Allaert (wed-erf)

    B

    BO

    180

    66

    Kerkstraat

    296

    CLAEYSSONE Jacob dhaude

    B

    BH

    360

    Eeklo-Binnen

    297

    CLAEYSSONE Jacob jonghe

    B

    ME

    529

    180

    Kerkstraat

    298

    CLAEYSSONE Jacob jonghe

    B

    BH 1/2

    100

    180

    Eeklo-Binnen

    299

    CLAEYSSONE Paesschier

    LAMBRECHT Pieter fs Vincent

    H

    LA

    700

    528

    Kerkhof

    300

    CLAEYSSONE Paesschier

    B

    BH

    12

    240

    Moeie

    301

    CLAEYSSONE Paesschier

    CONYNCK DE Jooris

    H

    LA

    1230

    480

    Eeklo-Binnen

    302

    CLAEYSSONE Thomaes

    DIERICKX Gheeraert (Mre)+D373

    H

    BH

    1200

    Eeklo-Binnen

    303

    CLAEYSSONE Thomaes

    DYSERYNC Pieter

    H

    ME

    900

    792

    Kerkstraat

    304

    CLAEYSSONE Thomaes

    B

    BH

    360

    Kerkstraat

    305

    CLAEYSSONE Thomaes

    B

    LA

    580

    180

    Oostveld

    306

    CLAEYSSONE Thomaes

    B

    HEI

    1900

    240

    Eeklo-Buiten

    307

    CLERCK DE Francies

    BOLLE Jacop fs Jan

    H

    LA

    1440

    360

    Oosteinde

    308

    COEYERE DE Fransoys

    H

    BH

    100

    300

    Eeklo-Binnen

    309

    CONYNC(K) DE Pieter

    COEYERE DE Fransoys

    B

    LA

    1800

    180

    Crommewalstraat

    310

    CONYNCK DE Claeys

    B

    Hu

    30

    180

    Akkerstraat

    311

    CONYNCK DE Jan

    B

    LA

    600

    160

    Boelare

    312

    CONYNCK DE Jan

    B

    BH

    500

    480

    Moeie

    313

    CONYNCK DE Jan

    B

    LA

    300

    80

    Moeie

    314

    CONYNCK DE Jooris

    B

    LA

    600

    208

    Weststraat

    315

    CONYNCK DE Jooris

    B

    BH

    60

    300

    Brugsestraat

    316

    CONYNCK DE Laureyns fs Vincent

    B

    BH

    15

    300

    Eeklo-Binnen

    317

    CONYNCK DE Pieter

    CONYNCK DE Vincent

    H

    BH

    40

    720

    Eeklo-Binnen

    318

    CONYNCK DE Pieter

    THEEMS VAN Jheronimus

    H

    BH

    960

    Eeklo-Binnen

    319

    CONYNCK DE Pieter

    THEEMS VAN Jheronimus

    H

    LA

    600

    240

    Raverschoot-Nieuwendorpe

    320

    CONYNCK DE Pieter

    VELDE VANDE Lieven

    H

    H

    8400

    4032

     

     

     

    >> Reageer (0)
    21-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    21-10-2006 om 11:46 geschreven door erik

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (23 Stemmen)

    NAAM

    d_D

    d_M

    d_J

    g_D

    g_M

    g_J

    VADER

    MOEDER

    DOOPPETER

    DOOPMETER

    BRON

    … ON DE Niclais

    10

    1

    1621

    Philips

    Niclaeys Vermeere

    Janneken tzutters (de Zuttere)

    146/3239

    …PRER DE Joannes

    25

    3

    1629

    Joannes

    PAU DE Anthonia

    Martinus Standaert

    Maria Joos

    146/3267v

    ACKE Maria

    17

    11

    1630

    Georgius

    NISENS Catherine

    Petrus Acke

    Maria Standaert

    146/3274

    AERCKE Barbera

    22

    2

    1626

    Jan

    SEYS Joanna

    Guilliaeme de Baets

    Barbelken Keymeulen

    146/3256v

    AKEN VAN Joosken

    11

    6

    1626

    Jooris

    NYSENS Chaetelyne

    Joos Waldack

    Tanneken Nysens

    146/3257v

    ANDRIES Henricus

    16

    3

    1629

    Judocus

    HENDE VANDEN Anna

    Henricus de Croocq

    Elizabetha Prysbier

    146/3267v

    ANDRIES Maria

    14

    1

    1631

    Joannes

    HAINDRIX (HENDRIX) Judoca

    Joannes van Schooris

    Maria Verdonck

    146/3275

    ARCKE Catharina

    15

    2

    1628

    Joannes

    SEYS Joanna

    Andreas Seys

    Catharina Lanckenback

    146/3263

    ARCKE Leonardus

    18

    7

    1629

    Joannes

    DOPGHIETER Clara

    Joannes de Mey

    Digna Bettens

    146/3269

    ARCKE Maria

    2

    3

    1623

    Jan

    CHEIS Joanna

    Joannes Leblaui

    Maria Arcke

    146/3245

    ARCKE Maria

    7

    7

    1624

    Jan

    SES Janneken

    Jaques Kervyn

    Maeiken van Hoeye

    146/3249v

    ARCKE Susanne

    29

    5

    1631

    Joannes

    DOBGITER (DOOPGIETER) Clara

    Cornelis Dobgiter

    Susanna Toebast

    146/3277

    ARKE Sernatina

    9

    1

    1633

    Joannes

    DOBGITER (DOOPGIETER) Clara

    Judocus Blanckaert

    Anna Dobgitere

    146/3282v

    ARNAUT Anna

    6

    7

    1631

    Jacobus

    TEMMERMANS Elizabetha

    Petrus Derker

    Laurentia van Poucke

    146/3277

    ARNAUT Maria

    18

    3

    1629

    Jacobus

    TEMMERMANS Elizabetha

    Arnoldus de Rycke

    Jacoba Temmermans

    146/3267v

    ASSCHE VAN Joanna

    26

    12

    1627

    Adriaen

    FERICX Dua

    Jan Tsionckers

    Elizabeth Muylars

    146/3262v

    ASSCHE VAN Joanna

    19

    9

    1627

    Joos

    FERICX Anna

    Pieter de Neve

    Janneken wed. Marten van Assche

    146/3261v

    ASSCHE VAN Livyntken

    17

    2

    1614

    Jan

    Guilliame Bolengier

    Maria fa Heyndrick de Croocq

    146/3228

    ASSCHE VAN Maria

    17

    2

    1614

    Jan

    Adriaen van Hurssen

    Vyntken vr. Albert Lequet

    146/3228

    AUEROGHE Adriaen

    20

    11

    1633

    Michaelis

    Emesoete Maria

    Martinus Rogirs

    Margareta Emesoete

    146/3286v

    AUROGGE Paesschyne

    26

    3

    1612

    Jan

    Pieter vander Cruycen

    Maeyken de Rycke

    146/3222v

    AUROGHE Joanna

    11

    2

    1629

    Michailus

    EMESOETE Maria

    Laurentius Auroghe

    Margareta Emesoete

    146/3267

    AUROGHE Martina

    15

    11

    1630

    Michaelis

    EMESOETE Maria

    Judocus Standaert

    Adriana Aueroghe

    146/3274

    AVE (DHAVE) Judocus

    11

    3

    1632

    Georgius

    FERI(C)X Anna

    Jacobus Billet

    Chrostophora de Koyere

    146/3279v

    BAEDTS DE Joannes

    2

    5

    1627

    Guilliaeme

    AERCKE Maria

    Bauduwyn Schyvinck

    Elizabeth d'Hertoghe

    146/3260

    BAEROEN Jaques

    18

    10

    1615

    Pieter

    Jaques Wauter

    Jaquemyne Goetals

    146/3231v

    BAET(S) DE Maria

    22

    2

    1623

    Guilliaeme

    ARCKE Maria

    Pauwels Blondeel

    Tonyntken Beernaerts

    146/3245

    BAETS DE Betken

    24

    1

    1627

    Thieren

    PAU DE Janneken

    Chaerles Immens

    Margriete Lievens

    146/3259

    BAETS DE Guillaeme

    11

    7

    1610

    Guilliaeme

    Jan Grootaert

    Chathelyne vande Velde

    146/3217v

    BAETS DE Jacobus

    13

    8

    1628

    Guillelmus

    ARCKE Maria

    Jacobus Veltganck

    Margareta de Meyer (smeyers)

    146/3265

    BAETS DE Joannes

    13

    5

    1629

    Diric

    PAU DE Joanna

    Joannes de Pau

    Anna de Pau

    146/3268v

    BAETS DE Maria

    9

    2

    1625

    Thieren

    PAU DE Janneken

    Joos de Wulf

    Tanneken Poppe

    146/3252v

    BAETS DE Pieter

    21

    10

    1625

    Guilliaeme

    AERCKE Maria

    Servaes Aercke

    Joanna Seys

    146/3255

    BAETS DE Pieter

    20

    1

    1623

    Tieren

    CROES Chatelyne

    Pieter Croes

    N.N.

    146/3244v

    BAETS DE Servaes

    3

    3

    1619

    Guilliaeme

    Servaes de Lateur

    Maria van Geesdale

    146/3236

    BAETS Petronelle

    9

    8

    1609

    Jan (Adegem)

    Jan Lippens

    Christyne van de Walle

    146/3216

    BAETZELAERE VAN Anna

    5

    12

    1632

    Geerardus

    NIWENHUYSE VAN Elizabetha

    Livinus van Baetzelaere

    Christina van Niwenhuyse

    146/3282

    BAROEN Pieter

    2

    6

    1613

    Pieter

    Geeraert de Vitseren

    wed. Claere Palyncks

    146/3226v

    BATS DE Joanna

    31

    7

    1633

    Diric

    Pau de Joanna

    Petrus Martens

    Judoca de Pau

    146/3285v

    BATS DE Margareta

    25

    5

    1631

    Guilelmus

    ARCKE Maria

    Vincent van Ghenachte

    Elizabeth de Brie

    146/3276v

    BATSELES Georgius

    6

    1

    1629

    Georgius

    SPURT VANDER Anna

    Georgius Batseles

    Elizabetha Ertvelde

    146/3266v

    BATZELE Adrianus

    3

    11

    1630

    Georgius

    VERSPURT Anna

    Adrianus Pinckel

    Anna Ver(b)eken

    146/3274

    BATZELS Anna

    17

    4

    1633

    Georgius

    Verspurt Anna

    Matheus Segers

    Elizabeth Standaert

    146/3284v

    BAUTERS Guilliaem

    21

    2

    1622

    Gillis

    EECKEN VANDER Tanneken

    Guilliaeme de Croocq

    Elizabet de Pau

    146/3242v

    BAUWENS Aernaut

    25

    12

    1617

    Jooren

    NN

    Christyne Stevens

    146/3234

    BAUWENS Catharina

    6

    3

    1633

    Laurentius

    BLONDIELS Maria

    Geerardus van Bruwaenen

    Catharina de Suttere

    146/3283v

    BAUWENS Christiaen

    30

    11

    1614

    Clooren

    Vincent Geenens

    Juge Goetals

    146/3230

    BAUWENS Heyndrick

    1

    4

    1620

    Philips

    Heyndrick de Croocq

    Anna van Schooris

    146/3237v

    BAUWENS Joanna

    21

    10

    1629

    Laurentius

    BLONDEEL Maria

    Egidius de Wael

    Joanna Blondiel

    146/3270

    BAUWENS Joannes

    10

    5

    1626

    Laureyns

    BLONDEEL Maria

    Jan Bauwens

    Maria vr. Gillis Billiet

    146/3257

    BAUWENS Jooris

    20

    9

    1620

    Jooren

    Jooris Geernaert

    Tanneken Pimpe

    146/3238

    BAUWENS Joosken

    28

    11

    1627

    Laureyns

    BLONDEEL Maria

    Joos Goetals

    Cecilie Blondeel

    146/3262

    BAUWENS Maria

    9

    4

    1622

    Lippen

    PLASSCHAERT Anna

    Jan van Ooteghem

    Maria vander Heyden

    146/3243

    BECAERT Pieter

    16

    3

    1625

    Jan

    MEGRO betken

    Pieter Becaert

    Elizabeth Becaert

    146/3252v

    BECK Margreta

    18

    3

    1611

    Pieter

    Jan de Wulf

    Chathelyne van Themick

    146/3219v

    BEELAERT Chatelyne

    8

    2

    1620

    Joanas

    Pauwels Evesack

    Cornelia Neyts

    146/3237v

    BEELAERT Geeraert

    9

    10

    1617

    Jooris

    Geeraert de Weert

    Janne Vercyen

    146/3234

    BEELAERT Guilliaeme

    17

    4

    1623

    Janas

    N. Janneken

    Francois Souffraen

    Chyntken de Neve

    146/3245v

    BEELAERT Joanna

    1

    1

    1626

    Jonas

    N. Joanna

    Jan Raes

    Anna Vercruysse

    146/3255v

    BEELAERT Petronella

    1

    11

    1629

    Egidius

    ARDEVELT Anna

    Joannes Waldack

    Petronella Beelaert

    146/3270

    BEERGHE VANDEN Pieter

    16

    6

    1625

    Guilliaeme

    N. Anna

    Pieter vanden Beerghe

    Anna Bus

    146/3253v

    BEERNAERT Christianus

    20

    8

    1619

    Christiaen

    Xipriaen (Christiaen) van Doorne

    Lauryns Pynckel

    146/3236v

    BEERNAERT Janneken

    24

    2

    1622

    Christiaen

    N. Janne

    Loduick de Rave

    Anna vr. Antonius Verbrugge

    146/3242v

    BEERNAERT Pieter

    12

    3

    1617

    Cornelis

    Jan de Sutter

    Lievina van Schoonacker

    146/3233

    BEKAERT Chaterine

    17

    3

    1611

    Jan

    Pieter Francq

    Chatelyne Wallemans

    146/3219v

    BEKE VANDER Matheus

    9

    4

    1612

    Willem

    Pieter Matheeus

    vr. Pieter Rogiers

    146/3222v

    BERAL Jooris

    30

    10

    1616

    Jooris

    Jooris Moor

    Petronelle Muylaerts

    146/3232v

    BERGE VANDEN Guilliaeme

    20

    6

    1610

    Willem

    Vincent vanden Berge

    Jaquemyne Coorebyters

    146/3217v

    BERGE VANDEN Petronelle

    21

    8

    1622

    Guilliaeme fs Joos

    VULDER DE Anna (Vulders)

    Antonius Pynckels

    Petronella Derckere

    146/3243v

    BERGHE VANDE Vincent

    24

    5

    1620

    Guilliame

    Vincent vande Berge

    Lauryne fa Adriaen Pynckele

    146/3237v

    BERGHE VANDEN A…

    24

    1

    1634

    Judocus

    Thirens Livina

    Judocus de Wispelere

    Anthonina Thirens

    146/3288

    BERGHE VANDEN Guilelmus

    21

    12

    1629

    Petrus

    ROO DE Petronella

    Jacobus Clais

    Petronella van Niewenhuyse

    146/3270v

    BERGHE VANDEN Cornelia

    7

    5

    1614

    Willem

    Jaques Antier

    Janne de Rave

    146/3229

    BERGHE VANDEN Cornelie

    15

    2

    1614

    Willem

    Pieter Baroen

    Magriete van Bruaen

    146/3228

    BERGHE VANDEN Jan

    6

    6

    1624

    Guiliaem

    NIEUWENHUYSE VAN Nelleken

    Jan de Pau

    Maeyken Mattheeus

    146/3249v

    BERGHE VANDEN Janneken

    31

    7

    1612

    Guilliam

    Jaques van Hoorde

    Tanneken Martens

    146/3223v

    BERGHE VANDEN Jaspaert

    2

    6

    1615

    Vincent

    Joos Pauwels

    Joosyne van Hecke

    146/3231

    BERGHE VANDEN Joosken

    17

    2

    1613

    Vincent

    Cornelis Vlamme

    Chatelyne Joos

    146/3225

    BERGHE VANDEN Judoca

    10

    10

    1632

    Petrus

    ROO DE Petronella

    Judocus vanden Berghe

    Petronella vande Wostyne

    146/3281v

    BERGHE VANDEN Susanna

    25

    2

    1618

    Vincent

    Adriaen Sanders

    Janne Rave

    146/3234v

    BERNAERT Joannes

    14

    4

    1624

    Christiaen

    N. Joanna

    Anthonius Schoorman jonckheere

    Margriete Vilains

    146/3249

    BERNAERTS Anthone

    29

    3

    1615

    Pieter

    Pieter de Croocq

    Adriaene Janssens

    146/3230v

    BEYS Joannes

    26

    10

    1633

    Petrus

    Meyere de Catharina

    Jacobus Ryckaert

    Anna de Rycke

    146/3286v

    BIELAERT (BEELAERT) Judoca

    22

    4

    1631

    Judocus

    WETTERE DE Maria

    Heremanus Dobelere

    Margareta Dobelers

    146/3276v

    BIELAERT Joanna

    21

    9

    1631

    Egidius

    HARTEVELT Anna

    Livinus Kerckaert

    Joanna Hardevelt

    146/3277v

    BIELAERT Judocus

    2

    8

    1628

    Egidius

    ARDEVELT Anna

    Judocus Bielaert

    Catharina Coene

    146/3265

    BIELAERT Margareta

    21

    12

    1628

    Judocus

    WETTE VAN Maria

    Judocus de Bruyne

    Margareta Dobelers

    146/3266

    BIELAERT Philipus

    28

    8

    1633

    Egidius

    Ardevelt Anna

    Philipus Lemier

    Jacoba de Waele

    146/3286

    BILLET Betken

    30

    8

    1625

    Jacobus

    MUYLAERT Betken

    Marten de Gheetere

    Betken van Liere

    146/3254

    BILLET Gillis

    25

    7

    1621

    Jaques

    MUYLAERT Betken

    Vincent de Coorebytere

    Baerbelken de Keyser

    146/3240v

    BILLET Jacquelina

    2

    5

    1632

    Jacobus

    MUYLAERT Elizabeth

    Maria van Geesdaele

    Joannes Lambrecht

    146/3280

    BILLET Joannes

    19

    11

    1632

    Petrus

    REYST DE Barbara

    Joannes Pycke

    Catharina de Suttere

    146/3282

    BILLET Maria

    5

    7

    1628

    Petrus

    REYS DE Barbara

    Joannes Blondeel

    Petronella Derker

    146/3264v

    BILLIET Aernout

    13

    4

    1623

    Jaques

    MUYLAERT Betken

    Adriaen Pynckel

    Barbelken de Reys

    146/3245v

    BILLIET Chatelyne

    18

    11

    1627

    Jaques

    MUYLAERT Elizabeth

    Jan de Wispelaere

    Chatelyne vr. Jan Lambrecht

    146/3262

    BILLIET Elizabeth

    3

    12

    1625

    Pieter

    REYS DE Barbera

    Joannes Schoorman

    Elizabeth vr. Not. Ryssens

    146/3255v

    BILLIET Guillielmus

    27

    3

    1630

    Petrus

    REYS DE Barbara

    Matheus Lambrecht

    Laurentia van Poucke

    146/3271v

    BILLIET Jacobus

    17

    2

    1630

    Jacobus

    MUYLLAERT Elisabetha

    Adriaen van Asche

    Elisabetha Latuer

    146/3271

    BILLIET Jan

    16

    9

    1632

    Pieter

    REYS DE Barbara

    Pieter Meus

    Betken Muylaert

    146/3246v

    BILLIET Michiel

    5

    11

    1624

    Pieter

    REYS DE Barbara

    Michiel van Hoorde

    Jaequelyne van Hierssche

    146/3251

    BILLIET Petronelle

    23

    2

    1620

    Jacobus

    Inghelbert van Urssen

    Elisabet Croocq (de Croocq)

    146/3237

    BILLIET Petrus

    23

    6

    1630

    Judocus

    VLIGER DE Joanna

    Petrus de Pau

    Elizabeth Costers

    146/3272v

    BLANCKAERT Chathelyne

    14

    1

    1612

    Philipe

    Pieter Buuck

    Chathelyne Lippens

    146/3222

    BLANCKAERT Petrus

    31

    10

    1614

    Philips

    Jan van Schooris

    Katelyne van Ghenachte

    146/3229v

    BLANCQUAERS Cornelis

    20

    12

    1625

    Jan

    FONTINY Margriete

    Cornelis van Hende

    Elizabeth de Coorebytere

    146/3255v

    BLANCQUAERT Jan

    16

    5

    1619

    Philips

    Pieter Vlaminck

    Janneken sIonckers

    146/3236

    BLANQUAERT Bartholomeeus

    5

    2

    1610

    Philips

    Adriaen Sanders

    Margriete Dobbelaers

    146/3217

    BLEU LE Maria

    24

    4

    1625

    Jacques

    N. Elizabeth

    Adriaen Pynckele

    Janneken Dobbelaere (Dobbelaers)

    146/3253v

    BLOME Judoca

    17

    8

    1631

    Joannes

    CONSYNS Catharina

    Petrus Blondeel

    Consyns Petronella

    146/3277

    BLOME Livinus

    17

    9

    1628

    Joannes

    COUSINS (COUSYNS) Catharina

    Livinus Cousyns

    Margaretha Cousyns

    146/3265v

    BLOMME Chaerle

    10

    9

    1625

    Jan

    COUSYNS Chatelyne

    Chaerle Waldack

    Chyntken ?aeniaels

    146/3254v

    BLONDEEL Anna

    26

    3

    1622

    Pauwels

    N. Anna

    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 16/10-22/10 2006
  • 14/08-20/08 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !