De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
26-07-2019
Regen... en familiearchief...
Iedereen praat over het warme - extra warme - weer.
Dus zullen wij maar even vermelden dat het hier stevig aan het regenen is... maar de begeleidende donder en bliksem zijn iets minder welkom !
Vandaag hebben we heel wat tijd gestoken in het verder ingeven van personen uit onze stamboom : heel boeiend en... soms verrassend om familienamen tegen te komen die je niet onmiddellijk in onze "familie" verwacht... boeiend !!! En nu natuurlijk zoeken naar de nodige illustraties : we hebben heel veel foto's maar op de meeste oude foto's zijn er geen namen bijgeschreven...speuren dus !!!
FOTO : een mooi document uit 1933 : onze mama, Hubertine Peeters, moet een modelles geven !!!
Na enkele jaren volleybal bij de Kruisheren in Maaseik besloten we in ons dorp Lanklaar een eigen volleybalclub op te richten: bij de schoolploegen mochten immers geen oud-leerlingen meespelen. We schrijven anno 1968 en de locatie : het voormalige tennisterrein van hotel Beau Séjour !
Het werd een heel mooie periode en bladerend in mijn archief kwam ik deze uitnodiging tegen (KLIK op de FOTO) uit 1963 !
Naam van onze vereniging : LAVOC (Lanklaarse volleybalclub) !
Actiefoto's publiceren we bij gelegenheid nog eens !
En nu werken we verder... tijdens deze tropisch warme dagen !!!
Wat doe je zoal bij een temperatuur van bijna 40° ? Presentaties maken , lezingen en dagtrips voorbereiden !
KLIK op de FOTO : voorpagina van een "schrijfboek" dat mijn oom Pol Peeters volschreef in 1936 : "Geschiedenis van ons dorp Lanklaar " !!!
Op die voorpagina een beeld van verpleegster Edith Cavell , gefusilleerd tijdens de Eerste Wereldoorlog : zo gaf hij zijn leerlingen steeds veel verhalen mee uit de geschiedenis van ons land. Dergelijke beelden weken heel wat reacties los tijdens vertelavonden !
Hij bezorgde dus ook schrijfboeken met een verhaal in het Frans : het levensverhaal van Edith Cavell staat immers volledig op de binnenzijde van de frontpagina gedrukt : dat verhaal vertaalde hij dan voor zijn leerlingen: taal en geschiedenis , burgerzin, ...... vakoverschrijdend werken in...1936 !!! En toch werd hij na WOII tot 2 jaar gevangenis veroordeeld want... hij had een fles wijn gegeven aan een Duitse aalmoezenier die geen wijn had om een mis op te dragen...
Schoonvader Theo Conings (°Lanklaar 23-06-1911 en +Genk 22-12-1976 - burgemeester van Lanklaar van 1960 tot 1971) was kleermaker van beroep : dat zagen we in de papîeren en de zegels voor het aanschaffen van textiel.
Hij had ook een mooi "uithangbord" gemaakt dat ik - gelukkig - heb kunnen redden tijdens het "opruimen" !
KLIK op de FOTO
Het "paneel" is wat verweerd... maar we kunnen dat nog wel eens netjes restaureren : kleermaker , damen en heren: hij maakte kostuums voor de heren, en mantels voor de dames !
Zoals beloofd, hier een afbeelding van de "ravitailleringszegels" die schoonvader-kleermaker Theodoor Conings konden toelaten om aan het nodige "textiel" te geraken om zijn beroep uit te oefenen !
KLIK op de FOTO
Hij maakte kostuums voor heren en... mantels voor dames !!!
Een uniek document in ons familie-archief !!! Ravitailleringszegels op de "kleederkaart" !!!
Wanneer ik een beetje "tijd" heb blader ik doorheen mijn documenten om een beetje "stof" toe te voegen aan de familiegeschiedenis. Zo kan ik nu de Tweede Wereldoorlog en de familiegeschiedenis aan elkaar koppelen via een documentje over de "Ravitailleering" !
KLIK op de FOTO : een voorbeeld van een kaart om textiel te kunnen aanschaffen. Later publiceer ik nog wel een voorbeeld van "zegels" !
SchoonvaderConings Theo(later burgemeester in ons dorp Lanklaar) was kleermaker en dus had hij "textiel" nodig om zijn beroep te kunnen uitoefenen. In oorlogstijd moest dat altijd aangevraagd worden: hier een korte uitleg !
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de meeste gemeentebesturen een specifieke dienst opgericht die zich moest bezig houden met de ravitaillering. Geen overbodige luxe, want het systeem vroeg heel wat administratie en opvolging. Er werden rantsoeneringkaarten uitgereikt aan iedereen die een identiteitskaart kon voorleggen.
Deze kaarten waren voorzien van een strook per 30 dagen en men diende zich maandelijks op de bevoegde dienst aan te melden. Er werd telkens een strook afgeknipt en in ruil ontving men een reeks genummerde zegels. Met deze zegels kon men die maand dan de daaraan toegewezen hoeveelheid van een gerantsoeneerd product kopen. Dit moest gebeuren tegen de officieel vastgelegde prijs en in een vaste winkel waar men verplicht was ingeschreven. De zegeltjes op zich hadden dus geen financiële waarde, maar ze waren wel vereist om legaal te kunnen inkopen. Het aantal zegels dat je kreeg – en dus ook de omvang van je persoonlijke rantsoen - werd mee bepaald door je leeftijd, je geslacht en je beroep. Mensen die zware arbeid moesten verrichten (zoals metselaars, metaalarbeiders of stratenmakers), maar ook zwangere vrouwen en zieken in verpleging kregen zo een extra rantsoen uitgereikt.
Dit systeem duurde na de oorlog nog voort tot 1949 ! Dit document dateert uit1946 ,even na WOII!!!
Aan al onze vakantiegangers en thuisblijvers bezorgen we nog eens snel onze Boodschap voor een Betere Wereld in enkele talen: deze vertalingen zijn heel bruikbaar om te bezorgen aan mensen die "vreemde" talen spreken : zo hopen we ons getal van 819 talen en 44 dorpsdialecten nog uit te breiden !!!
En... gezien de steeds weer oplopende internationale spanningen mogen we zeker onze boodschap blijvend verspreiden !!!
Antwoord aan : frans.medaer@skynet.be
Nederlands :
WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN
OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE NU EN LATER TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN
SOLIDARITEIT, VERTROUWEN en WEDERZIJDS RESPECT!
Frans :
« Nous voulons un monde, plein de sécurité, dans lequel tous les jeunes, bien entourés, peuvent développer tous leurs talents, pour qu’ils puissent les mettre à la disposition des autres - aujourd’hui et demain - , dans un esprit de solidarité, de confiance et de respect mutuel. »
Engels :
Our goal is to build a better and safer world, where all children receive a good education and are able to develop their talents to the full, so that now and later as adults they can help each other in a spirit of solidarity, trust and mutual respect.
Duits :
Wir wollen eine sichere Welt, in der alle Jugendlichen, mit guter Betreuung, ihre Begabungen optimal entwickeln können, damit sie diese jetzt sowie als Erwachsene in den Dienst der anderen stellen, in einem Geist von Solidarität, Vertrauen und gegenseitigem Respekt !
We kijken uit naar reacties... en stellen graag andere talen ter beschikking !!!
Als de telefoon "rinkelt" - of één of andere tune laat horen - is het weer... : uitvaart in Mariaheide, morgen zaterdag 20 juli , en... 's avonds 17.30 Mis Mariaheide en dan snel naar Meeswijk...
En... - het noteren waard - nog een lezing erbij : op uitnodiging van de vereniging Veldeke uit As : vertelavond in het dialect op 24 september : thema : "de Maaskant van vreuger tot nouw" ... We gaan er zeker wat info over As bijvoegen !!! En... we hopen dat ze in As het "Lankers" verstaan !!!!!
Bladerend door het Archief van het Belang van Limburg (juli 1961) kwam ik dit artikel tegen met ook een foto van de afbraak van de oude kerk.
We stonden er met velen bij toen de toren werd omgetrokken. Eerst met een lege camion...maar dat lukte niet: het voertuig ging zelfs een beetje omhoog ! Toen werd de laadbak volgeladen met zware brokstukken enz... en dan lukte het : de toren zakte in elkaar en doorboorde het prachtige doksaal... waar we zo dikwijls gezongen hadden met ons mannenkoor... of samen met "Sjarel de Köster" !!! Met de chiroleiding hadden we nog gevraagd aan pastoor Bierkens om de kerk te behouden als lokaal, zaal voor volleybal enz... maar helaas ...
KLIK op de FOTO
We waren dus heel ver voor op onze tijd : een "nabestemming" voor vele kerken wordt nu gezocht..
Een vereniging uit ons dorp - we zullen de naam nog niet vermelden - viert binnen afzienbare tijd het 60-jarig bestaan en... ze vroegen me om wat documentatie voor hen bij elkaar te sprokkelen.
Dus... het archief van het Belang van Limburg doorbladeren en... daar kom je uiteraard ook "ander" dorpsnieuws tegen !
KLIK op de FOTO (een overdruk uit de krant... dus iets onduidelijker wegens "gerasterd"...)
Zo vond ik deze foto in de editie van zondag 3 juni 1962. Mijn broer Nico heeft de Chirokerels van Lanklaar goed voorbereid om een "sportdiploma" te halen !!! In het artikel vermeldt de reporter deze prestatie naast de Eerste Prijzen die we behaalden met de Muziekkapel van onze Lanklaarse Chiro !!!
We vertellen nog wel meer over deze prestatie(s) !!!
Zoals ik eerder vermeldde staan er enkele foto's van de optocht in 1905 ( 75 jaar Belgische Onafhankelijkheid) op een postkaart :
KLIK op de FOTO
De 2 foto's links tonen vrij duidelijk een groot aantal "Lanklaarnaren" , feestend in 1905. We zullen nog enkele details uitvergroten en kunnen dan zeker een naam "plakken" op een aantal personen !!! De hoofdonderwijzer, postbodes, de leden van de gemeenteraad, muzikanten van de fanfare...
Bladerend in het archief vond ik een mooie kopie van de affiche uit 1905 die de feestelijkheden in ons dorp Lanklaar - (Lanklaer destijds) - aankondigde ter gelegenheid van de 75e verjaring van "België's Onafhankelijkheid.
KLIK op de foto
Het programma zelf stak er niet bij... jammer. Er bestaan wel postkaarten met foto's van de feestende "dorpelingen" !
Kaartmateriaal is uitermate interessant ! Een kaart leert ons niet alleen heel veel over de "geografische constellatie" in een bepaalde periode - (zoals men de sitiuatie toen waarnam met de hulpmiddelen die er waren) - maar ook veel over de "spelling" van de namen destijds !
KLIK op de FOTO : kaart van Christopher Maire : circa 1735 !
De namen van de "dorpen" zijn al heel leerrijk : Rothem , Stockem , Eesden, Loedt , Wucht, .... Ons eigen dorp Lanklaar staat vermeld als "Lanclaert" : als je nauwkeurig kijkt zie je de hele kleine spatie tussen de letters c en l maar... op latere kaarten vind je soms Landaert of Lendaert : men heeft dan c en l tegen elkaar als 1 letter gelezen: zo krijg je de d ... Weer wat bijgeleerd hé !
Christopher Maire(°Lawkland 1697- + Gent 1767) was een Engelse jezuïet en astronoom. Hij studeerde theologie en filosofie in Luik.
Voor mijn volgende lezingen probeer ik zoveel mogelijk aspecten uit onze regionale geschiedenis bij elkaar te brengen. Het gaat dan uiteraard niet alleen over teksten maar vooral ook over "beelden" : postkaarten , foto's, ingescande documenten en... schilderijen!
Een man die vele "beelden" uit onze Maaslandse historie vastlegde op doek was Christoffel Dijkman.
KLIK op de FOTO : de Vuchterbrug !
Christoffel Hendrik Dijkman werd op 29 december 1879 in een molenaarsgezin te Sint Maartensdijk, op Tholen geboren. Al op de lagere school werd Chris aangespoord om tekenlessen te gaan nemen. Maar pas na zijn huwelijk in 1902 met Aaltje Noorlander, komt het ervan. Volgens de autobiografische schets, die hij op 73-jarige leeftijd schreef, trok hij op de Academie in Rotterdam aandacht met zijn schetsen. Toen hij later de Academie in Amsterdam bezocht, prees zijn leermeester Allebé hem als 'een geboren schilder' en adviseerde hem 'buiten te gaan schilderen'.
In 1915 gaat Dijkman naar de Academie in Den Haag; de 'Haagsche School', zoals hij die in zijn autobiografische schets noemt. In Den Haag schilderde Dijkman een groot aantal stadsgezichten en van de omgeving van Den Haag maakte hij vele mooie landschapstaferelen. Met name uit de periode 1910-1925 zijn zijn schilderijen in musea terecht gekomen. Dijkman signeerde zijn werk met C.H. Dijkman of C. Dijkman.
In 1925 vertrekt Chris Dijkman naar de Maasvalllei. Hij gaat zich 'Henk' noemen en signeert zijn schilderijen vanaf dat moment met Henk Dijkman, H. Dijkman en Dijkman zonder voorletter. Henk is zeer productief in die tijd en wordt bij de verkoop van zijn werk geholpen door Bert Gorissen in het Belgische Vucht. Hij woont een tijd lang in die plaats en trouwt er met Rika van Veelen. Na een paar jaar verhuizen ze naar Maastricht. Het huwelijk loopt stuk en in 1943 trekt Dijkman in bij de familie Wouters in Borgharen, waar hij achter hun café een houten optrekje heeft, dat hij 'zijn atelier' noemt. Tot aan zijn dood op 11 december 1954 werkte Dijkman in Maastricht en omgeving en ook in die periode legde hij veel historisch interessante plekjes op doek en paneel vast.
(Info : site: http://www.christoffeldijkman.nl ) : op de site staan veel schilderijen... dus ook uit onze regio ! We gaven er reeds eerder enkele...
We zijn ze eens duidelijk aan het inventariseren , al onze aanvragen : optredens , lezingen...
En het is niet eenvoudig wat de lezingen betreft! De onderwerpen : 1. Historische Schelde-Maas-Rijnverbindingen en het ontstaan van de oude kanaalarmen van de Zuid-Willemsvaart , 2. Onze regio tijdens de Groote Oorlog , 3. Boodschap voor een Betere Wereld (het hele verhaal en voorbeelden) 4. Anecdotes uit de geschiedenis van het Maasland 5. Vroeger en Nu (al dan niet met muziek erbij...)
En... soms denk je : "daar" kom ik nooit meer en dus combineer ik alle elementen in 1 lezing ... maar , er zijn zo al 3 aanvragen (van plaatsen waar ik ooit was) om 1 element daar uit te "lichten" en er dieper op in te gaan ... niet eenvoudig...
Zo vroeg de Kring COV Bree-Peer voor een tweede lezing: klik op de FOTO : samen met voorzitter Claes op 13 maart ... 2018...
Dus zoek ik de presentaties op van de lezingen die ik "daar" gaf en... probeer ik in te schatten wat slechts heel even behandeld werd... Natuurlijk speur je ook naar "nieuwe" elementen !
Dit beeld kan ik u niet onthouden omdat het een zeldzame waarneming is: deze morgen in Maasmechelen dit "beest" , uiteraard een rups maar... deze keer geen processierups maar een 'Teunisbloempijlstaart '. Het oog is zeer goed te zien...
KLIK op de FOTO
Het "wordt" een vlinder uit de familie pijlstaartenen volgens opzoekingen zouden er nog maar slechts enkele waarnemingen genoteerd staan. De spanwijdte varieert tussen de 37 en 60 millimeter. De achtervleugels hebben een gele kleur en zouden te zien zijn als de vlinder al vliegend nectar drinkt. Olijfgroen is de overheersende kleur van de voorvleugels. (Meer info bij vlinderstichting.nl)
We eindigen onze verslaggeving over ons mooi verblijf aan de Moezel met de familiefoto.
KLIK op de FOTO
Hopelijk kunnen we volgend jaar weer genieten van een samenzijn "all-inclusive"... en daarmee bedoel ik deze keer niet alleen de formule maar de hele familie !
Latijn en Geschiedeniszijn 2 vakken die ik mijn hele leven met heel veel plezier heb gegeven! Die kon ik weer even combineren toen ik samen met kleinzoon Thibault al vertellend door Trier rondwandelde !
KLIK op de FOTO !
Vroeger kon je dagelijks eeninspecteurover de vloer krijgen... onaangekondigd. Nu weet men jaren op voorhand dat er een doorlichting zal zijn ! En... de combinatie Latijn-Geschiedenis deed me - met de glimlach - aan een anekdote denken.
Ik had in de Latijnse les , bij het onderdeel Cultuur , met veel enthousiasme verteld over de Eburonen en hun gevecht tegen de Romeinen... Dus... de volgende les gingen we dat in de klas eens een beetje in de praktijk "bekijken": banken opzijgeschoven, Romeinen links en Eburonen rechts... foto's van wapens (nog geen "smartboard" toen)... en... net toen de aanval zou beginnen: "Klop , klop" op de deur : de inspecteur kwam binnen... en tot mijn grote vreugde vond hij het geweldig !!!
We hebben weer "even" tijd om een beetje te werken aan degenealogieMedaer... en aanverwanten...
Natuurlijk is er ook aandacht voor onze "familie-patroonheilige" :Sint-Medardus.
KLIK op de FOTO : kleinzoon Thibault poseert even bij een mooi beeld van de goede heilige Medardus aan de Moezel ! 2 "heiligen" ???
Zo brengen we voor en na aan ons "nageslacht" wat weetjes bij over de famlilie in al haar aspecten... in de hoop dat ze ons "werk" zullen verder-zetten ! En ... daar horen natuurlijk enkele weerspreuken bij :
WatSint-Medardusgeeft voor weer, brengt hij ook in de oogsttijd weer.
ZoektSint-Medardin regen troost, dan zendt hij die ook in de oogst.
Als St. Medardus zijn sluizen openzet, is er voor zes weken weinig pret.
Medardus met zijn regen, hou je in zes weken niet tegen...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek