-Geen poriën in de
huid;
-Transpireert door
miljoe-
-transpireert door transpireert via
de tong
nen poriën in de
huid
joenen poriën in de huid
-Scherpe, gepunte
voor-
- Geen scherpe
gepunte
-geen scherpe, gepunte tanden
om vlees
mee
voortanden
voortanden
te
verscheuren
-Kleine
speekselklieren
-Goed ontwikkelde
-Goed ontwikkelde in de mond(er
bestaat
speekselklieren, nodig
speekselklieren,nodig geen
noodzaak
om granen en planten
om granen en planten om
planten en
granen
voor te
verteren
voor te verteren
voor te verteren
-Zuur speeksel;
geen
-Alkalisch speeksel;
veel
-Alkalisch speeksel;veel
ptyaline-enzym
om
ptyaline om
granen
ptyaline om granen
granen voor te verteren
voor te verteren
voor te verteren
-geen platte kiezen
om
-Platte kiezen om
voedsel
-Platte kiezen om voedsel mee te malen
mee te malen
voedsel mee te malen
-Erg sterk
hydrochlorisch
-Maagzuur 10
maal
-Maagzuur 10 maal
maagzuur om taaie
dier-
minder sterk dan
bij
minder sterk dan bij lijke weefsels als
spieren
vleeseters
vleeseters
en beenderen te verteren
-Darmstelsel driemaal
-Darmstelsel
zesmaal
-Darmstelsel zesmaal de lichaamslengte zo-
de
lichaamslengte;
de lichaamslengte
dat snelrottend vlees
plantaardig
voedsel
het lichaam vlug kan
rot niet zo snel en kan
verlaten
dus langzamer door
het lichaam gaan
Gebaseerd op een schema van A.D. Andrews, Fit for Men
Wetenschappelijk onderzoek van de
laatste twintig jaar wijst duidelijk op een verband tussen het eten van
vlees en kanker van de dikke darm, de endeldarm, de baarmoeder en de
borst. Deze vormen van kanker komen haast niet voor bij mensen die
nauwelijks of geen vlees eten, zoals de zevende dag adventisten,
Japanners en Indiërs. Ze komen echter veel voor onder bevolkingsgroepen
die een grote hoeveelheid vlees eten.
Waarom lijken vleeseters vatbaarder te zijn voor dit soort ziektes?
Eén reden die door biologen en voedingsdeskundigen gegeven wordt, is
dat het darmkanaal van de mens gewoon niet geschikt is om vlees te
verteren. Vleesetende dieren hebben een kort darmstelsel
(driemaal de lishaamslengte), zodat ze het ontbindende,
vergifproducerende vlees snel uit het lichaam kunnen werken. aangezien
plantaardig voedsel veel minder snel rot dan vlees, hebben
planteneters darmen van minstens zes keer de lengte van hun lichaam. De
mens heeft een lang darmkanaaal, zoals een herbivoor. Als hij vlees
eet, kunnen de gifstoffen de nieren dus overbelasten, wat tot jicht,
artritis, rheumatisme en zelfs kanker kan leiden.
Kan een vegetarisch dieet de gezondheid verbeteren of herstellen? Voorstanders van
het vegetarisme hebben al jarenlang "ja" op deze vraag geantwoord, maar
tot voor kort kregen ze maar weinigsteun van de moderne wetenschap. Nu
hebben medische onderzoekers echter bewezen dat er verband bestaat
tussen het eten van vlees en dodelijke ziektes als hartkwalen en
kanker. Sindsdien wordt het vegetarisme met andere ogen bekeken. Vanaf de
zestiger jaren hadden wetenschappers het vermoeden dat een op vlees
gebaseerd dieet op een of andere manier verband hield met de
ontwikkeling van aderverkalking en hartziektes. Al in 1961 stond er in
het Journal of the American Medical Association: "Negentig tot
zevenennegentig procent van de hartziektes kan voorkomen worden door
een vegetarisch dieet." Vanaf die tijd hebben verscheidene grondige
studies wetenschappelijk bewezen dat na alcohol en tabak, het eten van
vlees de voornaamste doodsoorzaak is in West-Europa, de Verenigde
Staten, Australië en andere welvarende gebieden in de wereld. Het
menselijk lichaam is niet in staat de zeer grote hoeveelheid dierlijk
vet en cholestrol te verwerken. De wetenschappers zijn het daar bijna
unaniem over eens dat een min of meer vegetarische leefwijze het enige
en beste cholestrol verlagende dieet is. En minder cholestrol in het
bloedserum betekent minder kans op vaatvernauwing en het gevreesde
hartinfarct. Een vegetarische voedingswijze zou ons dus na korte tijd
al van welvaartziekte nummer één af kunnen helpen.
Alle
belangrijke religieuze geschriften van de wereld bevelen de mens aan,
te leven zonder onnodig te doden. Het Oude testament gebiedt: "Gij zult
niet doden" (Exodus 20:13). Dit is van oudsher verkeerd geinterpreteerd
al zou het uitsluitend van toepassing zijn op moord. De
oorspronkelijke Hebreeuwse tekst luidt echter "lo tirtzach", wat duidelijk betekent "Gij zult niet doden". The complete Hebrew English Ditionary vermeldt, dat met het woord tirtzach vooral in het klassieke Hebreeuws "elke vorm van doden" bedoeld wordt en niet noodzakelijkerwijs het doden van een mens.
Alhoewel het Oude Testament enige regels over het
eten van vlees bevat, is het duidelijk, dat het vegetarisme toch als de
meest ideale situatie gezien wordt. In Genesis (1:29) vinden we een
uitspraak van God zelf: "Zie, Ik geef u al het zaaddragende
gewas op de hele aarde met alle bomen die zaadvruchten dragen, die
zullen u tot voedsel dienen". In de latere boeken van de Bijbel
veroordelen belangrijke profeten het eten van vlees.
Voor vele christenen zijn de grootste struikelblokken in
dit verband het geloof dat Christus vlees at en de vele verwijzingen
naar vlees in het Nieuwe Testament. Nauwkeurige studie van de
oorspronkelijke Griekse manuscripten toont ons echter dat de
meeste woorden die als "vlees" vertaald zijn, zoals trophe, brome en andere, eigenlijk gewoonweg "voedsel" betekenen, of "eten" in de ruime zin van het woord. Het Griekse woord voor vlees is kreas
en dit wordt nergens gebruikt in verband met Christus. Nergens in het
Nieuwe Testament staat een directe aanwijzing dat Jezus vlees heeft
gegeten. Dit komt overeen met de beroemde voorspelling van Isaïas over
de verschijning van Jezus (Is. 7:14-15) "Daarom geeft de Heer Zelf u
een teken: Zie, de maagd zal vrucht dragen en een zoon baren en zij zal
hem noemen: Immanuel. Boter en honing zal hij eten, zodat hij weet het
kwade te versmaden en het goede te verkiezen".
In Thus Spake Mohammed (de vertaling van de Hadith
door Dr. M. Hafiz Syed), vragen de leerlingen van de profeet Mohammed
hem: "Voorwaar, worden wij beloond als we viervoeters goed behandelen
en ze water te drinken geven?" Mohammed antwoordt: "er zijn beloningen
voor het goed behandelen van elk dier."
Boeddha stelde het principe van "ahimsa",
geweldloosheid, en het vegetarisme in als de twee fundamentele stappen
op weg naar zelfverwerkelijking. De Vedische geschriften van India, die
nog ouder zijn dan het Boeddhisme, leggen ook de nadruk op
geweldloosheid als ethische basis voor het vegetarisme. "Men kan
nooit vlees verkrijgen zonder levende wezens te verwonden," zegt de
Manu Samhita ons "Nadat men goed heeft overdacht, op welk een
weerzinwekkende manier we aan vlees komen en hoe wreed het opsluiten en
slachten van belichaamde wezens is, zou men zich volkomen van het eten
van vlees moeten onthouden."
Zoals het in de Bhagavad Gita gezegd wordt: "Offer
Mij met liefde en toewijding een vrucht, een bloem, een blad of wat
water en Ik zal het aanvaarden."
Vlees voedt weinigen ten koste van
velen.Voor de produktie van vlees wordt graan,dat mensen hadden kunnen
eten? aan slachtvee gevoerd. Volgens informatie die verzameld werd door
het departement van Landbouw in de Verenigde Staten, gaat meer dan 90%
van al het geproduceerde graan als voer naar slachtvee-koeien, varkens,
lammeren en kippen- dat uiteindelijk op tafel terecht komt. In Engeland
is dat 85%. Het is echter een ongelooflijke verspilling graan te
gebruiken om vlees te produceren. Cijfers van datzelfde Departement van
Landbouw tonen aan, dat we voor zestien kilo graan dat aan koeien
gevoerd wordt, maar één kilo terug krijgen in vlees. Stel je eens voor
dat je achter een bord zit met een half pond biefstuk erop. En stel je
dan een kamer voor met 45 tot 50 mensen ieder met een lege kom voor
zich. De hoeveelheid graan die nodig is geweest om uw biefstuk te
produceren, had al deze kommen kunnen vullen.
Bovendien verspillen rijke landen
niet alleen hun eigen granen om slachtvee te voeden. Ze gebruiken er
ook eiwitrijk plantaardig voedsel voor uit arme landen. Dr. Borgstrom
schat dat één derde van de Afrikaanse pinda-oogst (pinda's geven
dezelfde hoeveelheid eiwitten als vlees) in de magen van koeien en
kippen in West-Europa belandt. Ook Nederland speelt hierin een rol;
voor de veevoedergrondstoffen die Nederland importeert wordt elders één
miljoen hectare grond gebruikt. In onderontwikkelde landen consumeert
een persoon gemiddeld 200 kilo graan per jaar, waarvan hij het meeste
ook als graan opeet. De gemiddelde Europeaan of Amerikaan daarentegen,
verteert 1000 kilo per jaar, door er eeerst bijna 90% van aan dieren te
voeren om er vlees voor terug te krijgen.
Als u vegetariër wordt zou je dat duizende euros per jaar schelen.