Inhoud blog
  • 33 Een zorgmedewerkster op pensioen
  • 32 Gezondheidsbussen - valbus
  • 31 De wet op de patiëntenrechten: Bevraging - resultaten
  • 30 De wet op de patiëntenrechten bestaat al tien jaar.
  • 29 Vooruitgang en verandering volgens vrouwen
    Zoeken in blog

    EmpathischeZorg
    Werkplekleren
    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 Blog Empathische Zorg als vormingssite zorgverleners
    Blog bij de website : selecteer de url hieronder dan met rechtermuisknop:Koppeling openen.
    http://users.telenet.be/siti4/Dr.%20MM%20empathische%20zorg/Empatische%20zorg%201.htm

    1 Vormingssituaties en werkplekleren voor zorgverleners.

    Ontwerp Dr. Marleen Moeremans - Redactie en digitale omgeving siti4 siti4@pandora.be

    We vertrekken van de (leer)ervaringen, de vragen en de behoeften van de zorgverleners, als overstappen naar de zorgsituatie van patiënten, bewoners. De info en aanpak is tevens bruikbaar voor de vele vrijwilligers in de zorginstellingen en in organisaties zoals ziekenzorg.
    Doel is dat de zorgverleners gevoeliger worden voor een empathische zorg, gericht naar de hele mens (holistisch)  en ingebed in waarden zoals aandachtige nabijheid (presentie), respect, luisterbereidheid. Dit is geen gezondheidsrubriek, wel een vormingssite.

    Aflevering 1 Bewegen - Voeding
    in voorbereiding Aflevering 2  Vergeten - Gezondheid -  Communiceren en ICT - Stress - Ontspanning
    in voorbereiding Aflevering 3 Waarden - spiritualiteit - emoties - intimiteit

    Aanvullingen: 
    We vullen geregeld de afleveringen aan met reacties van gebruikers en nieuws uit de (gespecialiseerde) media. Opzoeken in een webbladzijde van de vormingssite Empathische Zorg: toetsen Ctrl en F samen indrukken en typ het woord dat je wilt zoeken.

    Reacties sturen naar redactie siti4 siti4@pandora.be

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 Holistisch, empathisch en zelfzorg
    2 Empathische zorg: holistisch en empathisch
    Empathische zorg is een vormingsprogramma.
    De ruggengraat van deze publicatie zijn de vragen en situaties van zorgvragers en zorgverleners op de werkvloer.
    Holistisch:  aandacht voor de totale zorgcontext. Specialismen in de zorg zijn bijzonder belangrijk zijn, maar de 'totale' (oudere) patiënt/bewoner moet aan zijn trekken komen in zijn uniciteit, zijn waarden, zijn respect, zijn integriteit.
    Empathisch:  inlevingsvermogen. Dat kan pas als er een persoonlijke betrokkenheid is van de zorgverleners. .
    Zelfzorg: We zullen geregeld stilstaan bij de 'zelfzorg' van de zorgverleners. Zonder deze noodzakelijke zelfzorg zullen er zaken vierkant draaien en dit in het nadeel van de patiënt in een ziekenhuis of de bewoner in een woon- en zorgcentrum. Empathische en holistische zorg begint bij de leerervaringen van een goed begrepen zelfzorg.

    >> Reageer (0)
    17-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 Empathische zorg: themata
    3 Empathische zorg: Tijdens een pauze noteerden we de volgende uitspraken van zorgverleners als we het hadden over empathische zorg. Zorg in kleine dingen voor anderen. Iemand verwees naar Levinas 'gezicht van de Ander'. Emmanuel Levinas (Frans-Litouws-joodse) denker van het 'gelaat van de ander': een pleidooi voor het 'kleine goede'. Het geluk dat er in bestaat om te zien naar de ander, gevoelig te zijn voor de nood en de vraag van de ander. Het 'ik' dat zich laat onttronen door de ander en zich laat vervoeren door die andere wereld. Wij zijn geen super zorgverleners. Meer en meer zien we belang in van het informeel leren op de werkvloer door te babbelen, te overleggen met de verschillende actoren: collega's, artsen, management, vrijwilligers en met onze patiënten en bewoners.

    >> Reageer (0)
    02-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 Rolstoelgebruikers – ‘Wauwgevoel’ en ‘Hoe is dat toch mogelijk?’
    4 Rolstoelgebruikers – ‘Wauwgevoel’ en ‘Hoe is dat toch mogelijk?’
    Empathische zorg wordt geprikkeld door directe ervaringen. Ervaringen die een ‘Wauwgevoel’ en ‘Hoe is dat toch mogelijk?’uitlokken. Dit ervoeren we onlangs nog aan de Kust. Op de dijk zie je verschillende soorten rolstoelgebruikers. Vlak voor en na de drukste periodes zie je bussen met groepen met personen met fysieke beperkingen die voor enkele dagen logeren in hotels en medische instellingen. Telkens krijg je prikkels om je in te leven in deze personen en in hun familie en begeleiders.
    Zo keek ik onlangs met ‘empathie’ naar een vader die met een strandrolstoel (ballonachtige wielen) zijn zoon  reed in de kleine golven. De jongen schreeuwde het uit van de pret toen zijn voeten de oprollende golven voelde. Ik had een positief wauw – gevoel.

    Verhalen omtrent hindernissen voor rolstoelgebruikers zetten ook aan voor Empathische zorg in de zin van ‘Hoe is dat toch mogelijk?’.
    We hebben het dan niet enkel over de toegankelijkheid van trottoirs, gebouwen, openbaar vervoer… die tot het openbaar domein behoren.
    ‘Hoe is dat toch mogelijk?’ hoorden we ook van bezoekers aan het indrukwekkende MAS- museum (Museum aan de Stroom - Antwerpen). Liften die traag of niet werken, toiletten moeilijk bereikbaar enz. Men verzekerde ons dat er beterschap komt.

    >> Reageer (0)
    14-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 Zout: Mag ik geen zout meer eten?
    5 Zout: Mag ik geen zout meer eten?
    Wij gebruiken zout als smaakmiddel en smaakversterker bij het koken. Zout wordt ook gebruikt om te pekelen, om de bewaring te verlengen.
    Er is de laatste jaren heel wat inkt gevloeid over (bijkomend) zout in de voeding. Sommigen waren sterke voorstanders van een eerder zoutarm dieet; anderen waren voor zout met mate. Het gaat dan niet enkel over het extra zout dat personen strooien, soms als een automatische handeling. Men schat dat zowat driekwart van het zout dat wij eten komt via 'voorbereide' gerechten: pizza, ijs, brood, vleeswaren, chips, borrelnootjes...

    Zout is een van de smaken naast zoet, zuur, bitter, zout en umami (in soyasaus). In veel kookprogramma's wordt nogal kwistig omgegaan met zout, meer dan in vele keukens. Zout - laten we dit niet vergeten - is een 'smaakverdieper'. In heel wat gevallen geeft wat zout een verdiepte werking van de aanwezige smaken maar geeft geen bijkomend aroma. Smaakverdiepers met bijkomend aroma zijn bijv. knoflook en citroensap.
    Soms gebruikt men een klein beetje zout om de scherpe smaak van een sinaasappel te verzachten.

    Mag ik geen zout meer gebruiken?
    Jawel, maar met mate. Voor bepaalde personen is zoutarm dieet aangewezen: arts raadplegen.
    Tip : Probeer bij oudere bewoners en patiënten niet elk 'bijkomend' zout te bannen. Voor hen is eten bijzonder belangrijk en houden ze aan hun eetgewoontes, daarbij hoort wat zout strooien. Ga stapsgewijs te werk : reductie van bijkomend zout en vooral van die gerechten en borrelhapjes die veel zout bevatten.

    >> Reageer (0)
    19-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 Empathische zorg: voorbeelden
    6 Empathische zorg: voorbeelden

    Zorgverleners die nieuwe leerervaringen opdoen en ze bespreekbaar maken op de werkvloer en naar patiënten en bewoners.

    BEWEGEN tellen; meten is weten.
    Maak voor jezelf of met je collega's een telling van het 'aantal keren' en 'hoe lang' bewegen'.
    Ga na hoe je kunt komen tot een haalbaar doel.
    Daarover kan je dan gemakkelijker communiceren in de Empathische zorg.

    Zorgvragers wandelen meestal zelf graag Bewoners en patiënten aanzetten tot bewegen, gaat makkelijker als zorgverleners vertrekken van hun eigen (leer)ervaringen. We stellen vast dat vele zorgvragers graag en geregeld wandelen, ook op vakantie (wandelvakantie). Ze praten erover met elkaar in de koffiepauze en wisselen ervaringen uit. Dit geheel van informeel leren wordt werkplekleren als ze dit doorgeven aan patiënten en bewoners in het kader van Empathische Zorg

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 Holistisch bewegen: fysiek, mentaal, sociaal
    Empathische zorg: 'holistisch' bewegen fysiek, mentaal, sociaal

    We stimuleren bij onszelf als zorgverleners en bij de zorgvragers het

    fysiek bewegen: fysiek actief zijn en blijven

    mentaal bewegen: cognitief actief zijn en blijven

    sociaal bewegen: opzoeken en ontmoeten van anderen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 Empathische zorg: verrijk de wandeldoelen
    Empathische zorg: verrijk de wandeldoelen - holistisch

    In een zorginstelling is wandelen zeker een welkome oefening en biedt variatie.
    'Verrijk' de wandeldoelen in de instelling zoals het bezoek aan een binnentuintje, een winkeltje, een stille ruimte, een tentoonstelling, een ontspannende activiteit, een tijdelijke opstelling in de gemeenschappelijke eetruimte, cafetaria, ontspanningsruimte, revalidatieruimte, kapsalon, prikborden met nieuwtjes van personeel en patiënten/bewoners. Het sociale speelt hier een belangrijke rol en het communicatieve: actief en passief luisteren bij elk wandeldoel.

    Luister naar de voorkeuren, kijk naar realisaties binnen andere instellingen; spreek erover met de collega's en directieleden.

    Betrek de vrijwilligers in deze aanpak en de bezoekers.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 Empathische zorg: accenten buiten het fysieke
    Empathische zorg: accenten leggen buiten het strikte fysieke. Holistisch.

    Bewegen
    Bewegen moet met PLEZIER gebeuren, zeker voor ouderen.
    Fietsen en wandelen: geen competitie, geen prestaties.
    Samen bewegen is leuker en interessanter.

    Eten
    Eten gebeurt best met PLEZIER en met ANDEREN
    Tafelen is meer dan eten.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 Overgewicht - vettaks - obesitax
    10 Overgewicht - vettaks - obesitax

    Overgewicht zeker onder vorm van obesitas, echte zwaarlijvigheid, is een gezondheidsuitdaging van eerste orde.
    Ouderen die weinig bewegen en niet 'verstandig eten' (te veel onverzadigde vetten, suikers ...) zullen - afhankelijk van de persoonlijke aanleg - vlug verdikken. In samenspraak met de diëtisten, keuken en management zoeken we naar structurele aanpakken.
    De laatste jaren is er sprake van het invoeren van een vettaks (fat tax), zoals bijv. in Denemarken, Hongarije is dit sinds 2011. Voor ongezonde en vette levensmiddelen (frites, chips...) zou deze bijkomende 'gezondheidstaks' komen, waarvan de opbrengst kan worden gebruikt voor preventiecampagnes. De meningen daaromtrent zijn bij ons verdeeld, al gaat iedereen akkoord dat zwaarlijvigheid dient aangepakt te worden, maar zonder gezondheidspolitie. Scholen en bedrijven kunnen de automaten geleidelijk verwijderen met 'ongezonde' frisdrankjes. In sommige openbare besturen geeft men stukjes fruit als tussendoortje. In het algemeen zou men de gezonde voeding meer moeten promoten en goedkoper maken. Plus de beperking van het vleesverbruik. Acties zoals de veggiedag verdienen steun, op voorwaarde dat er keuzevrijheid is.
    Obesitax is (tijdelijk) in voege in sommige vliegtuigmaatschappijen voor echt zwaarlijvige passagiers.

    Empathische zorg: overgewicht niet culpabiliseren maar ook niet verdoezelen
    Overgewicht lijkt ons geschikt als overstap naar de zorgvragers toe; vettaks en obsesitax zouden we beperken tot discussies tussen zorgverleners op de werkvloer.
    Af en toe iets vettigs eten (friet met...) kan maar alles met MATE.

    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 23/05-29/05 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!