Categorieën
  • gebouwen (0)
  • handel en nijverheid (0)
  • infrastructuur (0)
  • instellingen en verenigingen (2)
  • personen (2)
  • EREMBODEGEM-vroeger

    14-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinner uw gemeente !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Weinig mensen zijn geïnteresseerd in het verleden van onze gemeente aangezien de meesten inwijkelingen zijn. Dit begon in de jaren1960 toen velen onze gemeente bevolkten door de goede ligging van de verbinding Brussel en Gent voor het woon-werk-verkeer via het spoor. En nu door de uitbreiding van Aalst naar onze gemeente met een overaanbod van appartementen; plus daarbij mensen uit alle hoeken van de wereld die niet langer in de steden kunnen of mogen vertoeven. Na de fusie der gemeenten heeft onze gemeente als dorpsgemeenschap zijn eigenheid verloren zoals weleer. Herinner nog de plaatselijke politici en de gemeenteambtenaren waar de mensen steeds terecht konden zonder hun auto te moeten buiten halen.
    Nu deze tijden zijn veranderd is Erembodegem een slaapgemeente geworden. Enkel een grootwarenhuis doet hier de mensen bewegen met hun auto's, evenals de files 's morgens en s' avonds enerzijds, als de scholen pal in het centrum, als het woon-werk-verkeer komende en gaan van de Brusselsesteenweg naar de industriezones; welke auto's onze gemeente het centrum met zijn smalle en bochtige wegen moeten doorkruisen.
     Daarom deze site om te weten hoe Erembodegem was toen ze nog een zelfstandige gemeente was.
    In het parochieblad uit de jaren 1949-1950 bracht Valère Gaublomme wekelijks een artikel "Erembodegem in de verste tijden" uit. Gegevens die hij opgezocht had in de rijksarchieven vanaf de middeleeuwen. Een poging om via het bisdom een copy van deze parochiebladen uit 1949 te bekomen heeft niets opgeleverd, aangezien volgens hen niet meer in hun bezit zijn. Indien iemand nog knipsels van deze parochiebladen in zijn bezit heeft van het jaar 1949 met de gegevens over het verleden van Erembodegem; zou een grote dienst bewijzen, al is het een copy door te sturen naar deze site.

    Iedereen die een onderwerp of goede gedigitaliseerde foto's heeft over deze gemeente kan een bijdrage leveren deze naar deze site "MM" door te sturen zodat ze kunnen geplaatst worden op deze site.

    14-06-2013 om 07:23 geschreven door MM  


    >> Reageer (0)
    21-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.scholen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Gemeentelijke jongensschool met uiterst rechts van de middelste rij: Omer Mollaert (x Maria Weymans) °Ere 29-4-1897 zv. Eugène, molenaar op de Hogeweg & Maria Joostens.
    Deze school vormde één geheel met het gebouw tussen het gemeentehuis en het politiebureau.





    21-06-2013 om 16:29 geschreven door MM  


    Categorie:instellingen en verenigingen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dokter Ghyselen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als jonge dokter woonde hij eerst bij de weduwe Mollaert-Reyntens en haar twee kinderen; waar hij de voorste twee kamers huurde, daar er niets te huren was op de gemeente. Tot dat madame Olivier de woonst ernaast te koop stelde. Haar vader Jean Baptiste, die deze molenaarswoning grondig verbouwde, kocht het op 15-5-1912 van weduwe Mollaert-Joostens.
    Dokter Ghyselen bood de weduwe Mollaert-Reyntens aan het ouderlijk huis van haar man zaliger aan te kopen, daar hij zelf de woning die hij gedeeltelijk huurde wou kopen. Maar ze weigerde, daar de woning van madame Olivier zodanig was afgeleefd door de huurde, kunstschilder De Bruyn en familie, die deze bewoonde sinds 7-11-1931. Op 1-3-1937 verhuisde de familie De Bruyn naar het huis "Messidor" aan de Leuvestraat. Eén van hun kinderen werd later advokaat.
    Uiteindelijk kocht de jonge dokter Ghyselen de molenaarswoning van madame Olivier. Later in 1935 huwde Robert Ghyselen met Elisabeth Prové.
    In 1949 verbouwden ze de woning tot een moderne woning met plat dak.
    De dokter stierf op 14-5-1968. Tot ongeveer 8 jaar voor het overlijden van de weduwe verbleef ze op deze woning dat na haar vertrek leeg stond. Tot het in 2005 werd verkocht en opnieuw, maar tot op de ruwbouw werd gerenoveerd door het nieuwe jonge koppel. En tenslotte op 1-3-2008 deze woning verliet voor de nieuwe eigenaars.






    Bijlagen:
    ghyselen robert arthur.1_resize.jpg (45 KB)   

    21-06-2013 om 10:27 geschreven door MM  


    Categorie:personen
    >> Reageer (0)
    19-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dokter Van Impe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen










    Het huis van dokter Van Impe was de laatste jaren onbewoond, nadat de vroegere meid het huis mocht bewonen tot haar overlijden.
    Als men de kaarten van vroeger vergelijkt met de luchtfoto bemerk je dat de scheidingslijn overeenkomt met het vroegere wegje.






      kadasterkaart 1815

    19-06-2013 om 11:52 geschreven door MM  


    Categorie:personen
    >> Reageer (0)
    12-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemeentebestuur en politiek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    12-06-2013 om 18:47 geschreven door MM  


    Categorie:instellingen en verenigingen
    >> Reageer (0)





    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!