NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Over mijzelf
Ik ben De Geeter Eric
Ik ben een man en woon in Eeklo (België) en mijn beroep is op pensioen.
Ik ben geboren op 17/04/1947 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Kweken van Zangkanaries(waterslagers) en fietsen.
Ik ben voorzitter van de Koninklijke Eeklose Waterslagers en ook ga ik graag een ritje doen met de fiets. Adres Schaperijstr. 117 9900 Eeklo telf. 0484670117 email eric.de.geeter@telenet.be
Inhoud blog
 • Wedstrijd Franco-Belge
 • Uitslag wedstrijd enkel bij de K.G.W.
 • VOLGENDE WEDSTRIJD BIJ M.W.
 • Wedstrijd enkel bij de K.G.W.
 • kalender 2018-2019
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Welkom op mijn blog!
  Foto
  Nieuws HLN
 • Ook het privéleven van Mathieu van der Poel loopt op wieltjes
 • Laurens Sweeck schudt in Essen solo uit de pedalen en boekt tweede triomf van seizoen
 • Zo hou je je dataverbruik binnen de perken
 • IN BEELD. Albert en Charlène tonen zich als wilde weldoeners en delen kerstcadeaus uit
 • Onvoorzichtige toeristen riskeren hun leven voor selfies op bevroren Pools meer
 • KOERS KORT. Clement hangt fiets aan de haak - Geen moordende cols in Tirreno - Matthews wil debuteren in Ronde van Vlaanderen - Van Loy skipt crossweekend
 • Na hun vechtpartij: Pamela Andersons ex-man Tommy Lee verzoent zich dan toch met zoon Brandon
 • Na hun vechtpartij: Pamela Andersons ex-man Tommy Lee verzoent zich dan toch met zoon Brandon
 • Taylor Swift trakteert op haar verjaardag: populairste concert ooit is te bekijken op Netflix
 • Taylor Swift trakteert op haar verjaardag: populairste concert ooit is te bekijken op Netflix
  Foto
  Foto
  Foto
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  agenda

  Belangrijke data in mijn agenda

  zangkanaries waterslagers

  03-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het africhten van jonge zangkanaries
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Kanaries  fokken is niet zo moeilijk, maar fijne zangers en melodieuze prijswinnaars scheppen is een ander paar mouwen, zoals de Belgische kanariefokkers het in het Vlaams uitdrukken.
  Indien er geen eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de zang van de kanarie, is de zaak eenvoudig, omdat iedere gezonde mankanarie zingt, waarmee echter alleen de "kanariebezitter" genoegen neemt.
  De liefhebber of fokker van zangkanaries daarentegen tracht de zangkwaliteit van zijn vogels in de nafok te behouden en op te voeren en de fok van kwaliteitsvogels, of het nu om Harzers of Waterslagers gaat, vereist de voortdurende aandacht en studie van de liefhebber, die naast de dagelijkse verzorging en de spannende foktijd een groot deel van zijn vrije tijd in beslag neemt.
  Wie meent dat met het op stok brengen der jonge vogels het voornaamste werk  gedaan is en dat hij verder rustig kan afwachten tot de jonge mankanaries volledig op zang zijn, komt volkomen bedrogen uit. Iedere jonge mankanarie moet worden opgeleid en afgericht, eer hij tot een volwaardig en rustige zanger kan promoveren. Eigenlijk begint de zangopleiding niet bij het opkooien, maar al tijdens de fok; hij zet zich voort bij de jonge vogels in de voliëre en wordt beëindigd met de laatste africhting in de zangkooi.
  Een hoofdregel bij de aanvang der africhting is de scheiding der geslachten, want de jonge mannen dienen zo spoedig mogelijk in een aparte vlucht of voliëre te worden ondergebracht, zodat ze niet meer gestoord kunnen worden door poppen. Bevordelijk voor de goede zangontwikkeling is het onderbrengen van jonge mankanaries buiten het gehoor van poppen, maar niet iedereen beschikt over zoveel ruimte, dat hij deze afstand kan bewaren. De liefhebber verdeelt zijn voliëre derhalve in drie vluchten; één voor de jonge mannen, één voor de jonge poppen en in de derde vlucht worden de oude fokpoppen geplaatst. Enkele zeer goede oude mannen worden als voorzangers in de vlucht met de jonge mannen tezamen geplaatst. In het begin zal de jonge mankanarie een ware cacaphonie van korte rollen en fluiten laten horen, waarin de geroutineerde zangkanariefokker nog maar weinig vast omlijnde toeren kan ontdekken. De jonge vogels zingen niet de gehele dag, hetgeen te wijten is aan diverse omstandigheden, zoals ligging van de voliëre, zonlicht, aard der stam waaruit de vogels zijn voortgekomen. Over het algemeen liggen de"zangstudie-uren" tussen 8-10 uur s'morgens en 3-5 uur s'middags. Veel succes.

  03-10-2011 om 16:43 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (55 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diplomas van vroeger
  Ik had de eer om een oud diploma van 1954 te mogen aanschouwen zoals u kan zien op de fotos waren dat echt pareltjes om te krijgen. Nu is dat niet meer te bekostigen.  27-12-2010 om 13:43 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (31 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  09-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Water om te drinken en te baden voor kanaries.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Naast het voedsel heeft de vogel natuurlijk water nodig. Als het drinkwater chloor bevat mag het niet zo uit de leiding worden aangeboden, maar moet u het eerst een paar uur laten staan. Koken is nog beter. In de speciale drinkfonteintjes, die ook een water voorraad voor meer dagen kunnen bevatten, kunt u het water beter niet laten staan totdat er algvorming optreedt, u kunt beter dagelijks vers drinkwater verstrekken. Alleen in geval van nood, bijvoorbeeld als u voor twee dagen op reis moet, doet u er meer in. Water in drinkbakjes moet u altijd verversen als het verontreinigd is door voedselresten of mest. Het badwater moet in ieder geval iets anders zijn dan het drinkwater, dat wil zeggen: drink - en badwater moeten afzonderlijk worden verstrekt. Weliswaar kunt u niet beletten dat de vogel af en toe uit zijn bad drinkt, maar in de regel zal het zuivere drinkwater hem toch beter smaken. Ververst u ook het badwater dagelijks. Het moet wel eerst wat gestaan hebben en op kamertemperatuur zijn.

  09-11-2010 om 16:49 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (32 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voeding van de kanarie. deel 5
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het dagelijkse voedingsmengsel.

  In principe kan men zeggen, dat een kleine vogel dagelijks een derde deel van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig heeft en dat hij twee keer per dag vers voedsel moet krijgen. Precies op de gram nauwkeurig kan ik u echter niet aangeven, hoeveel voer uw kanarie nodig heeft. Dat is een kwestie van uitproberen, want het voedingsmiddel is afhankelijk van veel omstandigheden. Van voedsel, dat rijk is aan calorieën eet hij minder dan van calorie-arm voedsel. Een vogel, die in een kleine kooi bijna allen maar zit te zitten, heeft minder nodig dan een vogel die in een grote volière veel beweging heeft, eieren legt, broedt en jongen grootbrengt, iets presteert dus. En ook een vogel die in een buitenvolière aan allerlei weersomstandigheden is blootgesteld, heeft meer nodig dan een dier dat in een gelijkmatig warme kamer leeft. Observeert u uw kanarie: is het s'morgens verstrekte voedsel al in korte tijd opgegeten en zoekt de vogel kort daarop vootdurend en onrustig naar meer, dan heeft hij - tot aan de namiddag- of avondvoeding- te weinig gekregen. Is er echter bij de tweede voedering van de eerste nog wat over, dan was het te veel. Als uw pleegdier echter plotseling het dubbele of slechts de helft van zijn normale portie eet hoeft hij nog niet meteen ziek te zijn. Bij ziekte spreken andere tekenen een duidelijkere taal. Geen enkele vogel eet jaar in jaar uit evenveel. Enkele mogelijke oorzaken daarvan - broeden, grootbrengen van de jongen - heb ik al genoemd. Ook tijdens de rui, als dus het vederkleed vernieuwd wordt, kan een vergrote eetlust optreden. U moet dan trouwens zonder meer zorgen voor een gevarieerd en goed voedsel. Dat is in de nazomermaanden - de ruitijd - eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. 

  06-11-2010 om 15:08 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (21 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voeding van de kanarie. deel 4
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Kracht en opfokvoer.

  Naast het zaad en groenvoer eten kanaries ook erg graag kracht -, zacht -, opfok- oftewel eivoer. Ze voeren het niet alleen aan hun jongen, als het tot broeden komt, maar eten 't het hele jaar door ook graag zelf. Vooral voor en tijdens de rui kan uw vogel dit eiwitrijke voedsel goed gebruiken. Dat kracht - en opfokvoer is in de dierenspeciaalzaak kant - en - klaar te koop. Het verdient aanbeveling, dit bijvoer niet met het zaadmengsel te vermengen, maar het in aparte schaaltjes aan te bieden.

  Vitaminen, mineralen en sporenelementen.

  Vogels, die het hele jaar door, of toch een groot gedeelte ervan, naast hun zaadvoedsel ook groenvoer, fruit, gekiemd zaad en krachtvoer aangeboden krijgen, nemen op die manier ook de voor hen noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen op. U moet alleen extra vitaminen toedienen op advies van de dierenarts.
  Vitaminepreparaten moeten, in tegenstelling tot de zojuist genoemde soorten bijvoeding, worden gemengd met het zaadvoedsel of met het drinkwater. Een tekort aan mineralen en sporenelementen kan door Gistocal, gemalen eierschalen ( die, als ze niet gekookt zijn, tevoren op de kachel of in de oven verhit moeten worden, om overbrenging van ziekten te voorkomen ) of door bijna puur uit kalk bestaande rugschilden van de inktvis ( sepia ) of vogelgrit worden aangevuld.

  03-11-2010 om 18:26 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (31 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voeding van de kanarie. deel 3
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Fruit en groenvoer.

  Wat u uw troeteldier naast het hoofdvoedsel altijd en vooral regelmatig moet geven, is vers groenvoer en /of minstens fruit. Van vers groenvoer worden liefst vogelmuur, sla of spinazie en paardebloemblaadjes gegeten.
  Als u groenvoer in de vrije natuur zoekt moet u voorzichtig zijn: er kunnen insekten - en onkruidverdelgingsmiddelen opzitten. Dat is funest voor uw vogels. Haalt u uw groenvoer dus als het kan alleen maar uit uw eigen of andermans tuin, waarvan u precies weet, dat er niet gespoten wordt. Ook gekochte sla of spinazie moeten, evenals fruit, grondig gewassen worden, voordat ze aan de vogels worden verstrekt. Maakt u ook niet de fout te grote hoeveelheden van dit bijvoedsel te geven, want dat kan gemakkelijk diaree veroorzaken. Fruit is (vooral in de winter) een goed vervangingsmiddel voor groenvoer. Ook jonge knoppen en verse blaadjes van fruit - en loofbomen zijn bij kanaries zeer geliefd. Als groenvoer kunt u ook beschouwen halfrijpe gras - en onkruidzaden, waar de vogels dol op zijn.

  01-11-2010 om 12:30 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (24 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voeding van de kanarie. deel 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gekiemde zaden:

  Vinkesoorten, dus ook de kanarie, eten naast de droge zaden ook graag gekiemd zaad. Dat is goed en gezond, maar het moet met enige zorgvuldigheid worden klaargemaakt, zodat het niet zuur wordt. Naar gelang u één, weinig of veel vogels heeft, neemt u een kleine of grotere zeef, en vult deze met het volgende mengsel: 45% raapzaad   5% negerzaad  45% witte millet   5% hennep.
  U hangt het in een bak water, zodanig dat de zaden met water bedekt zijn. Na twaalf uren neemt u de zeef eruit en spoelt het mengsel met koud zuiver water goed af. Dan hangt u de zeef weer in de met  vers water gevulde bak. Na weer twaalf uren nogmaals goed spoelen. Dan hangt u de zeef voor de derde keer in de waterbak. Maar nu moeten de zaden boven water blijven en - omdat u de zeef ook nog afdekt met een bord - alleen maar in de vochtige lucht hangen. Na ongeveer viereentwintig uur beginnen de zaden te kiemen. U haalt de zeef eruit, spoelt een derde keer goed met koud water, zet de zeef op een badhanddoek, die het resterende vocht eruitzuigt, en u kunt u vogels het voer aanbieden in platte schaaltjes. Platte schaaltjes zijn bijzonder belangrijk, omdat dit gekiemde zaad gemakkelijk gaat schimmelen of zuur wordt als het in een te dikke laag blijft liggen. Let u er in elk geval op, dat het gekiemde zaad niet muf of bedorven ruikt en geen schimmelvorming laat zien. Het is goed, uw vogel af en toe zo'n vitaminerijk kiemvoer te geven.

  30-10-2010 om 00:00 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (14 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voeding van de kanarie.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zaad- of krachtvoer.

  Kanaries zijn op de eerste plaats zaadeters.Dat betekent echter niet, dat ze uitsluitend, en alle, zaden eten. Tot hun voedsel behoren ook gekiemd zaad, vers sla, vogelmuur, stukjes fruit en verder jonge knoppen en verse blaadjes van fruitbomen. Sepia's of beter nog vogelgrit ter aanvulling van hun behoefte aan kalk mag niet ontbreken. En natuurlijk moet drinkwater - en afzonderlijk badwater - aanwezig zijn.
  Het hoofdvoedsel.
  Toch moet het hoofvoedsel bestaan uit een mengsel van kleine zaden. dat er ongeveer zo uitziet:
  50% raapzaad         3% hele gepelde haver
  40% witzaad           2% lijnzaad
   2% negerzaad     0,5% blauwmaanzaad
   2% hennep          0,5% wit slazaad
  Dit mengsel moet uit rijpe, droge en schone zaden bestaan. Om het meteen maar bij voorbaat te zeggen: elke kanarie heeft zijn eigen individuele smaak en zijn voorkeur voor de een of andere zaadsoort. En wat hij graag lust hangt ook wel een beetje af wat hij gewend was te krijgen voordat u hem mee naar huis nam. In een volière is het mogelijk, de verschillende zaadsoorten in kleine potjes apart aan te bieden. U kunt daarmee vermijden dat van een voedselmengsel de een of andere soort nooit wordt gegeten omdat de vogels het niet lusten, terwijl dat bij u helemaal niet opvalt in het mengsel van zaad en pellen. U gooit met de schijnbaar leeggegeten voedselresten ok deze versmade zaden in de vuilnisemmer. Bovendien zal de vogel die op zoek is naar zaden die hem smaken met zijn snavel in de voerbak rondwoelen. Daarbij valt de helft van de inhoud op de grond, waar het in aanraking komt met mest en afvalresten. Biedt u daarentegen de verschillende zaadsoorten apart aan, dan merkt u al spoedig welke soorten nooit gegeten worden; die hoeft u voortaan niet meer te kopen. Later kunt u ertoe overgaan in een dierenspeciaalzaak of een zaadhandel kant - en - klare mengsels te kopen, die de door uw vogels geweigerde zaden niet bevatten. Vooral voor de houder van één enkele kanarie zijn kant - en - klare verpakkingen natuurlijk handiger. In de kooi hoort steeds een bakje onkruidzaad te staan, waarin de vogel heerlijk kan 'snuffelen' naar lekkere zaden. De vogel zal er gezonder en glanzender door blijven. Natuurlijk wordt hiervan niet alles opgegeten.

  27-10-2010 om 00:00 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (24 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belangrijke tips voor de aankoop van vogels.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Als u een kanarie wilt kopen moet u op een paar punten letten. U kunt beter de vogel van u keuze een tijdje observeren eer je over gaat tot de aankoop. Punten waar u zeker moet op letten:
  De bevedering:
  *Is de bevedering glad, rein en volledig. Of zijn de vederen ruw, bevuild of zijn er kale plekken, vooral op de kop of aan de hals.
  De poten:
  *Zijn de poten van de vogel rein enIsluiten de hoornschubben glad aan. Of zitten er kloven in, steken de schubben uit, ontbreken misschien tenen of gedeelten daarvan en zijn de nagels te lang en kromgegroeid,
  Het gedrag:
  *Is de vogel monter, hipt, vliegt, eet drink hij, poets hij zich op, houdt hij aandachtig zijn omgeving in de gaten.
  Of zit hij bol op de stok of op de grond, houdt hij zijn ogen meestentijds gesloten, ademt hij moeilijk en reageert hij niet op gebeurtenissen buiten de kooi?
  De spijsvertering.
  *Laat de vogel op gezette tijden zonder zichtbare inspanning wat vallen, is de  bevedering rond de cloaca rein. Of probeert hij; vootdurend drukkend en met zijn staart wippend, tevergeefs zijn ontlasting kwijt te raken en is de bevedering rond de cloaca aan elkaar geplakt en vuil?

  Is ook maar één van deze dingen negatief, laat u dan de vogel waar hij is, maar wijst u de verkoper daar eerst op, zodat hij zich om de blijkbaar zieke vogel kan bekommeren.
  grt eric732

  19-10-2010 om 16:35 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (41 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als het een zanger moet zijn.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat willen de meeste vogelliefhebbers die een kanarie nemen. Een tip vooraf: koopt u in november of december een jonge man uit een serie, die al heeft leren zingen. U moet echter beslist bedingen, dat u mag ruilen voor het geval de zanger een zwijger blijkt te zijn.
   De betere zangers zitten  bij een goede kweker apart in kleine zangkooitjes en u heeft de mogelijkheid, ze te beluisteren bij hun zangoefeningen en er degene uit te kiezen, waarvan het gezang of repertoire u bijzonder bevalt. Neemt u de tijd en luistert u nog een poos naar de vogel van uw keuze.
  Als u waarde hecht aan een bijzonder goed ontwikkelde zanger, raadpleegt u dan iemand die gespecialiseerd is in zangkanaries. Niet alle kanaries hebben een aangename zang, net zo min als alle kanaries geel zijn. Sommige zingen hard en schril. Dit kan vooral in een kleine woning ertoe leiden, dat u zich door het gezang meer gestoord dan geamuseerd voelt.
  Vooral bij kleurkanaries, die in de eerste plaats op mooie kleuren worden gefokt is de zang niet zo goed of bij een waterslager die uitsluitend op zang word getraind. Dus denk goed na alvorens u een zanger aanschaft. grt eric732

  16-10-2010 om 11:27 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (36 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  13-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén vogel of een paartje?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De een weet het al zeker, dat hij maar één enkele vogel wil houden, de ander overweegt, of een paartje toch niet beter zou zijn. Als het een  paartje wordt moet u echter een tijdje wachten tot het mannetje bij u gewend is en met u vertrouwd geworden is, voordat u het vrouwtje erbij plaatst. Maar daarop kom ik nog uitvoeriger terug. Eerst valt het volgende te zeggen over dit onderwerp: één vogel is aan te bevelen voor vogelliefhebbers met een kleine woning, die echter veel thuis zijn en graag willen dat de vogel contact krijgt met zijn verzorger en zeer tam wordt. Voor vogelliefhebbers, die eveneens geen erg ruime woning hebben, maar die overdag buitenshuis zijn of verder weinig thuis zijn, is een paartje geschikter. Als de dieren elkaars gezelschap hebben, is de afwezigheid van hun verzorger niet erg-vooropgesteld, dat de vogels voldoende bewegingsvrijheid en steeds vers voedsel en drinkwater tot hun beschikking hebben. Vogelliefhebbers met een grotere woning of met een tuin kunnen natuurlijk meer vogels in een volière houden. Altijd, als men waarde hecht aan een zanger-dus een goed en veelvuldig zingend mannetje-moet men kiezen voor één vogel. Maar daarmee zijn we al bij het volgend punt: u wilt beslsist een zanger (later meer daarover)

  13-10-2010 om 14:06 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (38 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overwegen voor de aankoop.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu en dan zal ik enkele onderwerpen inlassen voor de liefhebbers die overwegen een zangkanarie (waterslager) aan te schaffen.
  Eerste overwegingen.
  U zou eerst eens grondig moeten overwegen, of u of een ander, aan wie u een
  vogel heeft toebedacht, een huisdier kan verzorgen, ook al is het 'maar' een kanarie. De huisvesting zal weinig problemen opleveren. Een kooi zoals een kanarie die nodig heeft, is bijna in iedere woning of in elke kamer te zetten of te hangen, als er aan enkele basisvoorwaarden wordt voldaan. Maar ook de kanarie verlangt toch dat men hem verzorgt, voedsel en water geeft, dat men zich dus om hem bekommert-en wel dagelijks. Hij is namelijk een normaal huisdier en een heel normale vogel, en niet-omdat er zoveel van zijn-een gemakkelijk te onderhouden 'artikel', dat men ook wel eens drie dagen lang in het donker kan laten zitten vasten. Een kanarie, hoe klein ook, is bovendien een medebewoner van uw huis, die u, als u bijvoorbeeld maar éénkamerwoning heeft, niet zonder meer uit de weg kunt gaan. Misschien krijgt u het dan na enige tijd van de vogel op uw zenuwen-of de vogel van u. Alleen al het 'tip-tip' van het heen en weer springen van de ene zitstok op de andere kan een zenuwachtig mens na verloop van tijd nog nerveuzer maken; misschien dat zijn gezang u zelfs te veel wordt, ook komt dat voor. Als u, aan de andere kant, de ene sigaret na de andere rookt, vindt de vogel dat allesbehalve prettig. Ik schrijf dat niet omdat het zo zal zijn, maar omdat het zo kan zijn. Ik zou graag vermijden, dat u een dier in huis haalt dat u enige tijd later liever kwijt dan rijk bent. Een dier is geen voorwerp, dat men naar believen kan verschuiven of weggeven. Een dier, ook een kanarie, voelt zich het beste op een hem vertrouwde plaats. En eenvoudig het raam open en naar buiten, bijvoorbeeld als het vakantie wordt, dat kunt u uw kanarie helemaal al niet aandoen. Op z'n laatst de volgende herfst gaat hij dood, als hij tenminste niet al veel eerder, door zijn opvallende kleur, gegrepen is door een kat of een roofvogel of als hem niets anders is overkomen. Nu we toch net bij het woord 'vakantie' zijn: voor deze tijd, die ook een vogelliefhebber ten deel valt, of voor het geval u om andere redenen afwezig bent, geldt evenzeer, dat u voor de koop al moet overleggen, wie in zulke gevallen de vogel kan verzorgen. Want normaal gesproken zult u uw kanarie immers thuislaten, en hem niet mee op reis nemen. Misschien ook is de kanarie, die u zou willen kopen, niet uw eerste huisdier. Misschien heeft u al een hond, een kat, een cavia of een papegaai. Dan moet er een beetje overwogen worden hoe men de 'nieuweling' tussen het gezelschap kan voegen  en hoe men kan voorkomen dat er tragedies ontstaan. Datzelfde geldt als u reeds een kanarie en later een tweede huisdier wilt nemen. Maar over dit punt later meer. Overdenkt u dus grondig, of de kanarie bij uw levensomstandigheden en uw leefgewoonten past, voordat u het besluit neemt, een kanarie aan te schaffen
  Grt. Eric732

  10-10-2010 om 12:18 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (34 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook vogels worden verkouden.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Frisse lucht is voor vogels net zo belangrijk als een straaltje zon. Sluit uw buitenvolière 's winters dus niet hermetisch af, maar zorg er wel voor dat de beestjes geen kouvatten.
  Een kanarie die aan buitenlucht is gewend kan best wat koude verdragen, als hij maar droog en uit de tocht of de gure wind zit. Plotse temperatuurverschillen of tocht kunnen oorzaak zijn van kouvatten. Laat de vogel niet baden voor het slapengaan, omdat hij dan niet meer voldoende kan drogen. Vogels die kougevat hebben zitten als een zielig bolletje in elkaar gedoken met de kop tussen de veren en hebben soms diaree. De vleugels hangen naar beneden en de ademhaling is bemoeilijkt. Veelal vloeit uit de neus een slijmerige vloeistof, de vogel moet vaak niezen. De oplossingen zijn bismutcarbonaten, verkrijgbaar bij de apotheker, en warmte. Maak een ziekenkooitje, zet dat op een warme plaats(boven 35 graden Celsius) en dek het zo mogelijk af. Een vogel kan best wat warmte hebben, wees dus niet te bevreesd voor overhitting. Plaats het diertje, als het weer beter is, niet direct terug op de oude plaats maar laat het geleidelijk aan wennen aan de temperatuurverandering. Als een vogel door zijn poten zakt, gaan automatisch zijn klauwen dicht. Het kost een vogel dus geen kracht om zich vast te houden, maar juist om zich los te maken. De voeding van kanaries is essentieel. De vogels hebben het korste maag-darmgeheel. Binnen 1,5 uur na de voeropname wordt de feces al uitgescheiden. Een vogel heeft een cloaca, dit betekent dat urine en feces door hetzelde gaatje word uitgescheiden. Een vogel kan niet kauwen, dus wordt het voer via de krop met een klier-en spiermaag verteerd. In de kliermaag wordt met peosine en HCI(zoutzuur) de eerste inweek van het voer gedaan, dat vervolgens in de spiermaag met grit verder wordt vermalen. Grit in het voedsel optimaliseert dus de spijsvertering.
  De ruitijd van een kanarie situeert zich aan het eind van de zomer. Deze rui duurt ongeveer 6 weken. De rui is een natuurlijk proces, maar vraagt veel energie van het diertje om een volledig nieuw verenkleed te ontwikkelen. Als de rui eerder start, of langer duurt dan de standaardperiode, Is er veelal sprake van wanvoeding of bewegingsbeperking. U moet het diertje afwisselend vitaminerijk voederen.


  25-09-2010 om 17:12 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (29 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groente en kruiden voor de vogels.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Paardenbloem(Taraxacum officinale) Andere namen: Molsla, leeuwentand, pisbloem, hondsbloem, kaarsjesbloem,enz.
  Grootte: 15-30 cm.
  Vindplaats: Weiden, veldwegen, grazige terreinen tuinen, braakliggende gronden, eigenlijk overal.
  Bloeitijd: april-september.
  Kenmerken: Het is een overblijvend kruid met gaafrandige tot bochtig veerspletige, langgerekte bladeren. De bloemen zijn helder geel in uitsluitend uit lintbloemen bestaande hoofdjes die op een lange uit de wortelstok ontspringende holle bloemsteel staan. Paardenbloemen hebben een korte, dikke en krachtige wortelstok. De geur is kruidachtig, de smaak is bitter. De lichtbruine zaadjes zijn voorzien van een zweefinrichting voor de verspreiding door de wind.
  Oogst: Vooral de zaadknoppen oogsten na de bloei. Ze kunnen ook in de diepvries bewaard worden.
  Bestandsdelen: Paardebloemen bezitten bitterstoffen, anorganische zouten, pro-vitamine A(caroteen), vitamine B4, C en D, taraxarine(een bitterstof), saponine, slijmstoffen, choline, enzymen, kalium, calcium, mangaan, zwavel, kiezelzuur, chloor, ijze.
  Eigenschappen: Therapeutisch onthouden we dat Paardebloem aansterkend is, bloedzuiverend, eetlustopwekkend, galsecretie bevorderend, bij leverproblemen, urinedrijvend, broeddrift stimulerend, vitamine A en C aanvullend. Een hele gamma van nuttige eigenschappen.
  Gebruik: In het voorjaar kunnen we vooral de bladeren gebruiken, later ook de bloemen. Vogels eten ook graag de lange wortelstok. De rijpe zaaddoosjes kunnen ook vergaard en ingevroren worden.
  Men kan ook Paardenbloemextracten kopen en in het drinkwater doen. De plant is erg nuttig voor alle inlandse vogels en kanaries.
  Grt eric732

  21-09-2010 om 17:43 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (20 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzorging in najaar en winter.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Wat je er insteekt in het najaar, dat komt erin het voorjaar weer uit". Als beginnend liefhebber was ik aanwezig op de vergadering van de plaatselijke vogelvereniging(K.E.W.) toen ik deze woorden hoorde van enkele goede kwekers. Mijn belangstelling was wel gewekt en in de loop van het gesprek werd het mij helemaal duidelijk. Het kwam erop neer dat vogels die in de winter een optimale verzorging krijgen dit zullen belonen in het erop volgende kweekseizoen. "En wat is dan een goede verzorging". De tips die ik toen kreeg zijn mij altijd bijgebleven en ik pas ze nog altijd toe. En ook als ik mijn "vogelronde"  doe steel ik veel met mijn ogen bij de topkwekers.
  - Vermijd overbevolking in uw kooien, het is beter enkele lege kooien te hebben dan dat alles overvol zit, vogels hebben behoefte aan beweging.
  - Houd de vochtigheid in uw hok onder controle, deze is belangrijker dan temperatuur. Kanaries kunnen temperaturen onder nul best verdragen als ze maar droog en tochtvrij zitten.
  - Zorg voor voldoende lichtsterkte vooral op donkere dagen. Kanaries die te donker zitten zullen minder bewegen en minder voedsel opnemen en dat is niet bevordelijk voor hun gezondheid- Maak de dagen in de winter niet te lang, een daglengte van 10 uur is meer dan voldoende, anders balanceren uw vogels op de grens van al of niet in broedconditie komen.
  - Houd ook in de winter uw kooien vrij van ongedierte, dit wordt soms wel eens over het hoofd gezien.
  - Verstrek tijdens koudere perioden wat extra haver onder de zaadmengeling. Dit is goed voor hun energiebehoefde. Zorg ook voor wat dagelijks afwisseling onder vorm van fruit of groente. Appel, peer, banaan zorgen voor extra suikers. Broccoli, savooikool, komkommer,krulkool, spruitjes geeft dan weer extra vitamen en mineralen.
  - Geef ook minstens eens per week eivoer in deze periode, eventueel een beetje groenten-of vruchtensap toevoegen om het wat rui te maken. Een lepeltje honing oplossen in water en onder het eivoer mengen, kanaries zijn hier verzot op.
  - Ook onkruidzaden zijn een lekkernij voor kanaries, zolang ze te vinden zijn geef ik volop teunisbloem, zuring, brandnetel, weegbree, distel, kruiskruid, vogelmuur......
  - En last but not least.....steeds zuiver drinkwater, als het kan twee keer per dag verversen.

  Kanaries die kunnen bewegen in zuivere kooien en daarbij kunnen genieten van een gevarieerde voeding in een droge en tochtvrije ruimte zullen niet gemakkelijk ziek worden en in de kweek goede resultaten geven!

  grt. eric732

  15-09-2010 om 19:34 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (34 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaden en Bessen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De vogels lusten ook graag groen en bessen zoals de teunisbloem.

  Grootte:
  60-90 cm.
  Vindplaats:
  Vrij algemeen, zandige terreinen, opgespoten gronden, braakliggende gronden, in duinen, bij rivieren.
  Bloeitijd:
  Juni- September.
  Kenmerken:
  Tweejarige plant. Het is een plant die in het najaar kiemt, overwintert en in het volgend voorjaar bloeit, zaden maakt en in het najaar afsterft. De bladeren zijn lancetvormig, zijn 10 cm. lang en 3 cm. breed. De kleur is als die van tabaksbladeren. De gele bloempjes verwelken, vallen af en het zaad gaat zich daarna vormen in de steeltjes. In de herfst barsten de steeltjes die inmiddels zaaddoosjes zijn geworden, open en laten de zaden los.
  Oogst:
  Ofwel de plant afbreken en het zaad eruit schudden, ofwel de ganse plant in de volière hangen. Ook de jonge scheuten en bladeren kunnen gevoerd worden.
  Bestandsdelen:
  Zaad is een rijke bron van essentiële vetzuren. Er word een hoogwaardige olie geperst uit zaden.
  Eigenschappen:
  Uit de bladeren kan men een thee tegen diaree bereiden en uit de bloemen een siroop tegen ademhalingsproblemen maken. Bladeren en wortels kunnen als groente gegeten worden.Goed voor de rui en uitstekend zaad om vogels af te richten voor de wedstrijden.
  Gebruik:
  Het zaad wordt door de vogels op prijs gesteld. Het liefst worden de zaadjes gegeten als ze nog in de zaaddoosjes(aren) zitten.

  Grt.
   eric732

  29-08-2010 om 11:44 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (26 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  24-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijwilligers werk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Iedere club of vereniging heeft het tegenwoordig soms lastig om vrijwilligers te krijgen om hun organisatie op punt te stellen nochtans zijn de vrijwilligers nodig of anders gaat het niet.
  Naar schatting een op zes Belgen zet zich sporadisch of geregeld belangeloos in voor lokale verenigingen of grotere organisaties. In principe kan iedereen vrijwilliger worden. De wet defineert een vrijwilliger als iemand die in een georganiseerd verband onbezoldigd werk verricht dat een groep of de hele samenleving ten goede komt. Doordat de activiteit niet word betaald en plaatsvindt in de vrije tijd, is er geen enkel bezwaar om ze met een job te combineren. Werknemers zijn niet verplicht om aan hun baas mee te delen dat ze in het weekend een bv. een Rode Kruis post bemannen. Dat is een privéaangelegenheid. Hetzelde geldt voor wie in het onderwijs staat.

  Toestemming nodig.

  Ambtenaren vallen niet onder die tolerantieregel. Voor elke activiteit die zij naast het ambt uitoefenen, moeten ze toestemming krijgen van hun overste. Zo wil men vermijden dat de goede naam van een openbaar ambt zou lijden onder een "gekleurd" engagement. In de praktijk blijkt de meldingsplicht nogal wat ambtenaren af te schrikken. Binnen de vrijwilligers blijven zij een ondervertegenwoordige groep.
  Mensen met een uitkering moeten dat melden aan de RVA. Zodra dat is gebeurd, kunt u aan de slag. Komt er binnen de 12 dagen geen antwoord dan mag u ervan uitgaan dat de aanvraag is aanvaard.

  Vrijwillergswerk is onbezoldigd. Dus u moet niet bang zijn om u vereniging te helpen en bovendien bent u verzekerd.

  24-08-2010 om 18:55 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (13 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom is groenvoer zo goed?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gebruik van groenvoer in de vorm van jonge plantjes en onrijpe zaden is als onderdeel van het voedingsprogramma van onze zaadetende voliërevogels reeds lang bekend. Door ervaring en uitwisseling tussen vogelliefhebbers voliërehouders, is de toepassing de laatse 25 jaar erg gegroeid. Sommige gaan in de tijd dat er overvloed aan deze onkruidzaden te vinden is, deze wilde planten verzamelen en drogen om zo een voorraad te vormen om deze zaden dan in een ongunstige periode te kunnen verstrekken. Het effect van die gedroogde zaden op de conditie van de vogels is echter niet groter dan van de normale handelsvoorraden. Het enige voordeel is, dat de grote verscheidenheid in soorten gunstig kan werken. Maar hoe zit het nu met de biologische waarde van groenvoer? Waarom geven de zaadetende vogels zelf de voorkeur aan jonge en onrijpe zaden en vers groen? Daarvoor moeten wij eerst iets over de spijsverteringsorganen van de vogels vertellen. Dat begint met achter in de slokdarm een verwijding, de zogenaamde krop. Hierin wordt het voedsel opgeslagen en voorgeweekt om verder te worden verteerd of om aan de jongen te worden gevoerd. De maag van de vogels is samengesteld in het eerste kleine deel, de kliermaag. Daar worden door de kliertjes in de maagwand verteringssappen-enzymen genoemd-afgescheiden. Het pepsine, een van deze enzymen verkleint de eiwitten tot kleinere delen, namelijk tot peptonen. Het tweede deel van de vogelmaag is van binnen bekleed met verhoornd weefsel en bestaat uit krachtige spieren. De malende werking van deze spiermaag, gecommandeerd door het centraal zenuwstelsel, heeft nog een groter effect door de aanwezigheid van grit, maagkiezel of kleine steentjes. Daarna komt het voedsel in de dunne darm waarin het opnieuw wordt bewerkt door de enzymen. Ditmaal afgescheiden door de alvliesklier, ook wel pancreas of buikspeekselklier genoemd, onder andere het trypsine dat de reeds gesplitse eiwitten verder afbreekt tot hun samenstellende delen, de aminozuren. Dat wil zeggen, worden door de darmwand doorgelaten en in het bloed opgenomen, waarna ze als bouwstenen dienen voor de eigen lichaamseiwitten van de vogel. De opbouw hiervan vindt plaats in de lever. In de jonge nog groeiende planten en ook in de zich naast suiker, koolhydraten, vitamines, vetten enz. ook eiwitten, aminozuren en amiden, dat zijn aminozuren in opbouw. De belangrijkste eigenschap van de amide en aminozuren is dat ze volledig verteerbaar zijn. Het vogellichaam zelf bevat geen amiden maar gebruikt de amiden uit het halfrijpe onkruidzaad en groenvoer voor het maken van de nodige aminozuren. Aminozuren waaruit de eiwitten zijn samengesteld zijn er velerlei. Van de vele bekenden zijn er een tiental nodig voor de vorming van eiwitten die mens en dier nodig hebben. Dit zijn de zogenaamde essentiële aminozuren waarvoor door proeven is gebleken dat ze niet in het lichaam worden gemaakt. Ingewikkelde eiwitten vormen soms ketens van een groot aantal aminozuren, hoewel niet meer dan 20 verschillende . Zo zijn er ook hormonen, zeer gecompliceerde eiwitten, die uit meer dan 200 aminozuren zijn samengesteld terwijl het eiwit hemoglobine, onderdeel van het bloed, bestaat uit 574 aminozuren. De afbraak van eiwitten vergt energie van het vogellichaam, maar ook de tijd die nodig is voor de inwerking van de enzymen op de eiwitten. Door de hoge lichaamstemperatuur van het vogellichaam verloopt de stofwisseling snel. Het is dan ook een volkomen duidelijke zaak dat de vogel veel baat heeft bij volledig verteerbare aminozuren en aminoden uit het onrijpe onkruidzaad en het groene voer en de gestelde vraag naar de voorkeur voor jong groen en onrijpe zaden moet dan ook uit instinctieve drang van de vogel worden verklaard. Het wordt nu ook begrijpelijk waarom een plant als muur bij onze jonge vogels zo in trek is. Dit kruid wordt namelijk al eeuwen gegeten door jonge vogels met de voor hun lichaamsopbouw grote eiwitbehoefte. Vogelmuur blijkt een heel hoog gehalte aan aminozuren te bezitten, meer dan de meeste andere jonge planten. Een eenvoudige proef zal u dat bewijzen. Ten gunste van de vruchtvorming-zaden-worden de eiwitstoffen geconcentreerd, terwijl de oude plant cellulose vormt en gaat verhouten. Het ligt dan ook voor de hand dat alle vogelliefhebbers en -kwekers trachten hun vogels van het zo nuttige onrijpe onkruidzaad- in de breedste zin van het woord- en groenvoer te voorzien. Het verzamelen hiervan is tegenwoordig vooral in de dichtbevolkte industriegebieden niet gemakkelijk maar ook is er het gevaar dat de onkruidzaden, welke wij zo graag voor onze vogels willen gaan plukken; met verdelgingsmiddelen bespoten zijn, wat de onherroepelijke dood van onze vogels zal betekenen. Neem nooit enig risico, want de mogelijk om voldoende veilige onkruidplanten te vinden is zeker aanwezig. Er zijn honderden planten in onze natuur welke voor dit doel zeer goed geschikt zijn, maar er moet wel iets voor gedaan worden om ze te vinden. Durft men helemaal geen onkruidzaden te gaan plukken, dan kan voor tuinbezitters het volgend toch uitkomst brengen. Een klein hoekje van de tuin vrijhouden voor de zo hoog nodige zaden van vogelmuur en zo mogelijk wat ander kruiden te zaaien. Dat levert zeker een succes op daar de vogelmuur, mits niet te veel zon, en een beetje voedzame grond, weelderig groeit en ze altijd wel wat onbespoten groen of onrijpe zaden ter  beschikking stelt waar uw vogels in de kweekperiode u dankbaarheid voor zullen tonen. grt eric732

  17-08-2010 om 16:44 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (19 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In het jaar 1922 was de Belgische Waterslager of Mechelse kanarie nog weinig bekend in de omgeving van Eeklo. Wel bestond er toen een zangkanarievereniging van Harzes,gevestigd in café "De Appel" gelegen op de hoek van de Collegestraat en de Vlamingstraat. Deze vereniging verdween in de dertiger jaren. Wel was er sedert 1918 een vereniging"De Gentse Waterslagers" in café "Amsterdam" gelegen op de Kouter, dicht bij de vogelmarkt en zij was aangesloten bij de Nationale Bond Van Belgische Waterslagers, die het systeem van open kooien gedurende de wedstrijden hanteerde.
  -In de loop van het voorjaar van 1922 verzamelde Dhr. Jozef De Pauw een vriendenkring rond zich van een zestal liefhebbers van gewone kanaries en in het voorjaar van 1923 werden vogels aangekocht bij de Gentse Maatschappij en bij Dhr.Victor Debrandt bekend kweker van St.-Niklaas. Deze liefhebbers lieten zich lid maken van de Gentse vereniging "De Gentse Waterslagers".
  Op initiatief van Dhr. De Pauw Jozef werd op het eind van het jaar1924 een vergadering belegd met het doel een maatschappij te stichten van waterslagers. Een eerste bestuur werd verkozen, dat als volgt samengesteld werd. De Pauw Jozef werd de eerste voorzitter- de andere leden waren Lehoucq Cyriel, Ryckaert Gustaaf, Foré Evarist, Staelens Gustaaf, De Meyer Gustaaf e.a.. Als clublokaal werd voor het café "Monty" op de markt gekozen, dat later ingeruild werd voor het café"Du Nord" in de Stationstraat, uitgebaat door mevrouw Marie Buyck. Het nieuwe bestuur organiseerde hun eerste wedstrijd gedurende het speelseizoen 1925-1926. Voor die wedstrijd werden de nodige kooien met de stootkar in Gent opgehaald, en dit gedurende de drie opeenvolgend jaren. Op 13 juni 1937 slaagde Dhr. De Pauw Jozef te Mechelen in het examen van keurmeester.
  -Ondertussen naderen wij de oorlogsjaren en was het ledenaantal fel aangegroeid. Het voedseltekort aan zaden, dat vooral de verenigingen van de agglomeraties Antwerpen en Gent trof, wisten onze leden op hun manier te omzeilen. In hun tuin bleef altijd wel een lapje grond over om kanariezaad , raap- of koolzaad of trosgierst te kweken. Velen ontzagen zich niet wilde zaden, te gaan zoeken in de polders of bij landbouwers de "afval" van het dorsen te gaan verzamelen, zelfs tot in Nederland. In 1941 werd Dhr. Barbiaux Raf secretaris van onze vereniging en slaagde hij er in, om in Brussel voor de leden van onze vereniging, zaden en granen te bekomen bij de bevoorradingsdiensten. Deze mogelijkheid bracht met zich dat van uit Maldegem, Kaprijke, Sleidinge, Waarschoot en de omgeving van Zelzate, zich nieuwe leden aanboden, zodat tegen het einde van de oorlog de maatschappij 100 leden telde.
  - Na de bevrijding kende de maatschappij een ongekende bloei en werden de ontbonden kleinere verenigingen terug zelfstandig, zoals Kaprijke, Sleidinge, Maldegem en Zelzate. Deze aangroei bracht onvermijdelijk elk jaar een groter aantal vogels met zich mee, Geleidelijk stelde zich dan ook het probleem van de afzet of de verkoop van onze waterslagers. De betaalde prijzen waren belachelijk laag en er werd geen rekening gehouden met de kwaliteit van de vogels, zodat de kwekers overgeleverd waren aan de willekeur van de toevallige opkoper. Andermaal slaagde Dhr. Barbiaux-toen secretaris van de N.B.B.- erin een overeenkomst te sluiten met een grote exporteur, zodat al de beschikbare vogels afgenomen werden aan prijzen die in verhouding waren met de puntenwaarden bekomen in de wedstrijden. Deze regeling betekende een zeer ernstige stimulans voor de kwaliteitskweek.
  - In 1965 sloot hun lokaal café "Du Nord" haar deuren en werd er kortstondig verhuisd naar het café "Belle-Vue" in dezelfde straat. In 1967 dringt zich een nieuwe verhuis op. De nieuwe thuisbasis wordt het voetballokaalcafé "De Klok" in de Molenstraat.
  -Doorheen de jaren kende onze vereniging vele goede en uitmuntende kwekers. Enkele bekenden wil ik hierna vermelden, wellicht worden er vergeten: Stichter , nationaal voorzitter, keurmeester en geboren verteller Jozef De Pauw. Stuwend lid Dhr.Barbiaux Raf- vele jaren secretaris van onze vereniging en van de Belgische Ornothologishe Unie. En verder: Heene Edmond,Daemers Hector, De Cremer Maurits, De Jonghe Albert, Van Vooren Marcel(keurmeester), Van Watermeulen Alfons(keurmeester), Wulfaert Albert, Van Hulle René, Roegiers René(keurmeester) en zoon Marcel, Lammens Gustaaf, Lampaert Eddy(keurmeester), Mevrouw Dokter De Baets en Mevrouw Van Branteghem Paula.
  -De periode tussen 1968 en 1973 werd gekenmerkt door een vermindering van het aantal leden en van de activiteitenkalender. In 1972 wijkt men uit naar de kring van het Oostveld bij Jozef Slock en Georgette. Samen met enkele enthousiastelingen, zoals Joris Pieters, Jozef Van Verdegem, Rene Praet, Herwin De Vos, Van Doorslaer Willy en Haegeman Joris werd een nieuw bestuur gevormd. Hier brengt de club zeer actieve jaren door, met o.a.het inrichten van het B.O.U.-kampioenschap voor Harzers en Waterslagers in 1978 (1200 vogels). In die periode slaagden achtereenvolgens in het examen van keurmeester: Joris Haegeman, Jozef Van Verdegem, Joris Pieters, en Herwin De Vos.
  -Het inrichten van laatst genoemd kampioenschap was dan ook de ideale gelegenheid om het 50-jarig bestaan van onze vereniging te vieren en om tevens Dhr. De Pauw Jozef voor zijn meer dan 50 jaar lidmaatschap uitgebreid te huldigen.
  - Na 21 jaar in de Kring-Oostveld te hebben verbleven, is daar in de zomer van 1993 ook een einde aangekomen wegens sluiting van het lokaal. Doch in het Sparrenhof aan de Brugsesteenweg te Eeklo, hebben de uitbaters Isabelle en  Filip boven hun feestzaal een prachtige zolderruimte vrijgemaakt voor onze vereniging, zodat vaste keurkamers en de nodige ruimten konden ingericht worden. Daar zijn we hopelijk voor vele jaren gehuisvest.
  - Zeker in de laatste vijftig jaar jaren heeft onze vereniging haar plaats op het nationaal en internationaal podium opgeëist. De vele trofeeën en titels behaald in deWereld -en de Bondskampioenschappen door onze leden, getuigen van kwekerskunde en zangkennis, zoals daar zijn: Bertrand De Vlieger, Albert De Jonghe, Paula Van Branteghem, Alfons Van Watermeulen, Joris Pieters, Rene Praet, Jozef Van Verdegem en voornamelijk de familie Janssens Gilbert. 
  - Reeds meerdere malen was onze vereniging verantwoordelijk voor de organisatie van het Kampioenschap der Belgische Ornothologishe Unie en de internationale wedstrijd "Franco-Belge", die telkens als geslaagd mochten beschouwd worden.
  - In november 1997 heeft Zijne Majesteit Koning Albert 2 onze vereniging de toestemming gegeven om de titel van"Koninklijk" in haar naam te voeren.
  -Tevens te vermelden dat met het slagen van het examen als keurmeester door Dhr. Rudy De Decker, de maatschappij over vier keurmeesters beschikt, hetgeen als uitzonderlijk mag beschouwd worden.
  - Het zou prachtig zijn als naar aanleiding van dit artikel zich nieuwe leden zouden aanmelden, die zich willen toeleggen op de kweek van de tenor onder de kanarierassen. maar we moeten ons wel realiseren dat waterslagers uitsluitend idealisten als fokker nodig heeft. Deze vogel stelt namelijk hoge eisen om succesvol te zijn. Wil men dit ras kweken dan adviseren we slechts zich tot ëën kweker te wenden, die over een prima stamboom van vogels beschikt.
  - Geïnteresseerden mogen altijd contact opnemen of informatie inwinnen bij de voorzitter , Dhr. De Geeter Eric-Schaperijstraat 117 9900 Eeklo  Telf. 09-3775952  GSM/ 0485-701203 of emailadres eric.de.geeter@telenet.be


  30-12-2009 om 00:00 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (40 Stemmen)
  >> Reageer (37)
  28-11-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historiek van de Waterslager kanarie Deel 7
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Na Italië gaan we verder met de landen.
  -Spanje: De belangstelling voor onze zangkanaries nam een aanvang in het Zuiden van Spanje en dit een dertigtal jaren geleden, voornamelijk rond Sevilla. Hoe dan ook de liefhebbers en kwekers in Spanje kregen de smaak te pakken want over gans Spanje en meer bepaald in Valencia- Sevilla-Madrid- Malaga- Seregoen-Votoris - Diablo- San Sebastian- Almers enz. nam de kweek gestaag toe. Ons keurmeesterskorps verzorgde de opleiding van nieuwe keurmeesters aldaar, zodat nauwe vriendsschapsbanden ontstonden. Het is begrijpelijk dat Spaanse liefhebbers zich bij ons regelmatig komen bevoorraden en dat onze keurmeesters er regelmatig optreden om wedstrijden te keuren.
  -Venezuela: Waar Spaans de nationale taal is,  bestaat ook hier een  grote belangstelling voor onze waterslagers, doch de verre afstanden bemoeilijken een regelmatig contact met de Belgische liefhebbers.
  -Andere landen van Europa: Ook in Duitsland- Zwitserland- de landen van de Balkan- Oostenrijk- Tjecho-Slowakije en Turkije bestaat er een groeiende belangstelling voor de waterslagers. Recent werden Duitse en Zwitserse keurmeesters gevormd in de schoot van ons keurmeesterskorps.
  -Griekenland: De vraag naar waterslagers is de laatste tien jaar ongewoon, groot geworden, zodat er niet aan voldaan kan worden vanuit België. Ieder jaar treden verschillende van onze keurmeesters aldaar op, om verschillende wedstrijden te keuren.
  -U.S.A.: Er zou een passieve weerstand vanwege de harzerkwekers bestaan, die de waterslager geen goed hart toedragen en aldus, op bedekte wijze de uitbreiding bemoeilijken. Nochtans bestaat er een kleine organisatie van liefhebbers, maar er is een duidelijk gemis aan contacten met Europa en aan technische raad en dit laat zich aanvoelen. Enkele leden zijn aangesloten bij Vlaamse clubs en bekomen hun ringen van hier. Enkele keurmeesters werden in de N.B.B. gevormd en bijna jaarlijks gaan enkele Belgische keurders  wedstrijden keuren in de U.S.A.

  De Koninklijke Belgische Federatie van Kanarieliefhebbers of kortweg KBF., die in België als onze zustervereniging mag beschouwd worden en haar meeste leden en clubs in Vlaams-Brabant, de provincies Antwerpen en Limburg, alsook in Luik en omgeving telt, heeft recentelijk haar eigen ontstaansgeschiedenis verwoord in een zeer opmerkelijke tekst, die terug te vinden is op http://wwwwaterslager.be/kbfk/historie.html 

  Dat was een korte historiek van de kanarie (waterslager) in de loop van de volgende weken zal ik de historiek van de Koninklijke Eeklose Waterslagers hier doen verschijnen. grt. eric732 Voorzitter K.E.W.

  28-11-2009 om 00:00 geschreven door DE GEETER ERIC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (19 Stemmen)
  >> Reageer (0)

  Foto


  Archief per week
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 09/10-15/10 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 03/10-09/10 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 28/12-03/01 2010
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009

 • K.E.W. uitslagen B.O.U.

 • Foto

  dewandelendefietser
 • dewandelendefietser

 • Foto

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Foto

  Laatste commentaren
 • poker judi online (fitri putri)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • RE: McDonald's Menü: Große Rabatte für größere Lebensmittelqualität (Kho Gỗ)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • RE: McDonald's Menü: Große Rabatte für größere Lebensmittelqualität (Kho Gỗ)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • fdgfdg (fgfdg)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • Bandar Togel (Bandar Togel)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • Daftar Poker (Daftar Poker)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • Situs poker online terpercaya (sallly)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • Bandar Togel (Bandar Togel)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • Bandar Togel (Bandar Togel)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • PokerQQ (PokerQQ)
      op HISTORIEK VAN ONZE VERENIGING K.E.W.
 • Kanaries waterslagers is prachtig van zang
  Foto

  Foto

  Foto

  Zoeken met Google  Inhoud blog
 • Wedstrijd Franco-Belge
 • Uitslag wedstrijd enkel bij de K.G.W.
 • VOLGENDE WEDSTRIJD BIJ M.W.
 • Wedstrijd enkel bij de K.G.W.
 • kalender 2018-2019

  Dropbox

  Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!