Vanalles en nog wat
Welkom op mijn blog!

Inhoud blog
  • pide = Turks plat brood
  • Börek (Turks gevuld deeggerecht)
  • Sjisj-kebap
  • Izmir köfte
  • Lahmacun (Turkse pizza)

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Zoeken in blog


    Nieuws HLN
  • Apple stelt nieuwe iPhone 16 voor: minst dure model kost 969 euro
  • Apple toont nieuwe iPhone 16 bomvol AI aan de wereld, maar daar zal je bij ons voorlopig weinig aan hebben
  • Ook in Frankrijk loop je risico: zo vermijd je een torenhoge gsm-rekening op vakantie
  • Van Flip 6 tot volledig vernieuwde draadloze oortjes: dit kondigde Samsung aan in Parijs
  • Vakbond Samsung kondigt uitzonderlijke staking van onbepaalde duur aan, bedrijf verwacht geen impact op productie
  • “We hebben oorlog tegen de floppydisk gewonnen”: Japan kapt nu pas met hét opslagmedium van de jaren 80
  • Wat is het veiligst: Apple, Android of Windows? En hoe helpt je telecomprovider?
  • Vanavond stelt Apple de iPhone 16 voor: dit zijn alle geruchten op een rijtje
  • REVIEW. Galaxy Buds 3 Pro schitteren in geluidservaring, maar falen voor niet-Samsung gebruikers
  • REVIEW. Met Surface Pro 11 wil Microsoft AI-tijdperk in gaan: lukt dat ook en heb je er iets aan?

    Nieuws VTM

    Tips, Trucs, en nog veel meer
    Hier kun je terecht voor je vragen over photoshop, pinacle, en ook nog een andere hobby van mij KOKEN
    14-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Izmir köfte



    500 gr lams- of rundergehakt
    1 geperst teentje knoflook
    1 fijngehakt uitje
    gehakte verse peterselie
    1 -2 sneetjes witbrood, geweekt in water of melk
    1 ei
    2 theelepels komijn (djinten)
    zout, peper
    bloem
    olijfolie/boter
    1 blik tomaten
    1 gesneden groene paprika
    1 theelepel suiker
    zout, peper

    -------------------------------------
    Vermeng het gehakt met de knoflook, de ui, het uitgeknepen brood, het ei, de komijn, de gehakte peterselie, zout en peper. In Turkije kneed men het gehakt langdurig met de hand, maar u kunt ook de deeghaken van de mixer gebruiken. Vorm van het gehakt kleine ovale balletjes die in de palm van de hand passen en rol ze even door de bloem. Bak de balletjes in een combinatie van olijfolie en boter tot ze bruin zijn en haal ze uit de pan. Bak in dezelfde pan heel even de paprika en voeg het blik tomaten toe. Laat dit een paar minuten stoven, doe er dan zout, peper en suiker bij en breng de saus aan de kook. Leg vervolgens de gehaktballetjes in de saus en laat ze ± een uur op een kleine pit stoven, of gebruik een vlamverdeler. Af en toe even roeren kan geen kwaad.

    14-10-2007, 13:01 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lahmacun (Turkse pizza)


    500 gr bloem
    1 theelepel gedroogde gist
    4 -6 eetlepels melk
    2 eieren
    zout
    2 theelepels suiker
    4 eetlepels boter
    2 uien
    1 klein. tomaat
    2 eetlepels fijngehakte peterselie of fijngesneden dille
    2 eetlepels boter
    1 kg rundergehakt
    versgemalen zwarte peper, zout, milde paprikapoeder


    Strooi de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe de gist met de handwarme melk, de eieren, wat zout, de suiker en de gesmolten en afgekoelde boter in het kuiltje en kneed van de ingredi- enten een samenhangend en soepel deeg. Verdeel het deeg in stukken ter grootte van eieren en laat het onder een vochtige theedoek 10 minuten rijzen.
    Pel voor de vulling de uien en snipper ze fijn. Dompel de tomaat even in kokend water en trek er het velletje af. Snijd de tomaat klein en schep de tomaat, de peterselie of dille, de boter en het gehakt door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper, paprikapoeder en zout. Verwarm de oven voor op 180 èC. Rol elke portie deeg uit tot een dikte van 1/2 cm en verdeel ze over 2 beboterde bakplaten. Strijk het vleesmengsel met een lepel op het deeg en laat het deeg nog 5-10 minuten rijzen. Bak de pizza's midden in de warme oven in 20-25 minuten gaar.

    14-10-2007, 12:53 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harissa




    Ingredienten:

    Voor 4 Personen:
    6 spaanse pepertjes
    5 teentjes knoflook (geperst)
    1 eetlepel koriander
    1 eetlepel komijn
    1 eetlepel azijn
    3 eetlepels olijfolie
    zout

    Bereidingswijze:

    Haal de zaadjes uit de pepertjes en hak ze fijn.
    Doe de pepertjes, de koriander, de komijn en de knoflook bij elkaar en stamp het geheel fijn in een vijzel.
    Voeg het zout, de azijn en de olijfolie toe en roer goed door elkaar.

    Weetjes:

    Deze Marokkaanse dipsaus is vrij sterk, gebruik dus met mate!
    Harissa wordt als smaakmaker opgediend bij salades, vis, vlees en gevogelte en kan ook worden gebruikt als dipsaus.

    Voor een mildere versie kan je wat pepertjes vervangen door paprika.

    Als je na gebruik een laagje olijfolie over de harissa giet, is deze vrijwel onbeperkt houdbaar in de koelkast.

    14-10-2007, 12:46 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confituur in 10 minuten

    strawberry_jam.jpg








    Op dit moment is er veel rood fruit rijp in onze moestuin/boomgaard. We plukken handenvol frambozen, bessen, aardbeien en kersen. Nu en dan weten we niet wat we er mee aan moeten en dreigt het gewoon te bederven. Dat is natuurlijk jammer. Wie een magnetron heeft, kan in een paar minuten een prima potje jam te voorschijn toveren, zelfs zonder een pan of schaal vies te maken! Zo is het fruit voorlopig even bewaard, om later op brood of in toetjes en gebak gebruikt te worden.

    Ook zonder magnetron kan het prima, in een klein pannetje.

    Het steriliseren va het potje kan ook in de magnetron: vul het potje voor 4/5 met heet water en breng het in de magnetron op vol vermogen aan de kook.

    Zodra het goed kookt kan het op 1/4 vermogen 5 minuten doorkoken.  

    Giet een beetje van het water af in een klein pannetje en kook op het vuur het deksel een paar minuten uit, of laat het meedraaien in de afwasmachine.

    Nodig:

    Voor de magnetronmethode: een glazen potje per ongeveer 250 gram fruit, een lepel om te roeren.
    250 gram fruit naar keuze
    250 gram (of ietsje meer) geleisuiker,  100 gram geleisuiker speciaal of 250 gram gewone kristalsuiker en een eetlepel citroensap.

    Zonder magnetron: een pan om het potje uit te koken, een pan voor het koken van de jam.

    Maak het fruit schoon en haal alle steeltjes en pitjes weg.

    Snijd de vruchten in kleine stukjes.

    Doe het fruit in het potje, kook het even op vol vermogen zodat het wat inklinkt.

    Voeg de suiker toe en breng weer aan de kook. Als de jam kookt, kun je op een veel lager vermogen (kwart tot ontdooistand) verder gaan. Roer iedere minuut goed door. 

    Jamkokers die op het fornuis aan de gang gaan: jam aan de kook brengen in het pannetje en dan het vuur laag draaien. Regelmatig roeren.

    Afhankelijk van het fruit is de jam na 1 tot 5 minuten klaar.

    Voeg als je het lekker vindt een scheutje likeur, wodka of andere sterke drank toe.

    Haal met ovenwanten uit de magnetron. Laat even afkoelen, draai dan het deksel erop en zet het potje op zijn kop om af te koelen.

    Of als je met pannetje werkt: giet de jam in de schoongemaakte jampot en sluit af.

    14-10-2007, 12:38 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marokkaans brood

    (Houd rekening met rijstijd van in totaal 2 uren!)

    Benodigdheden (voor drie kleine broden):
    500 gram bloem van harde tarwe of half-om-half gries van tarwe en bloem.
    30 gram verse gist (of 2 dessertlepels droge gist).
    ongeveer 3 dl. lauw water.
    1 theelepel suiker.
    1 eetlepel olijfolie.
    1 theelepel zout.
    bloem om te bestuiven.
    bakpapier

    Kuiltje maken in de bloem, de gist oplossen met wat van het lauwe water en de suiker.
    De olie en zoveel water toevoegen dat een soepel deeg gekneed kan worden, dan pas het zout erbij.
    Een kwartier kneden (7 minuten in de kneedmachine op halve kracht).
    Onder een vochtige doek een uur laten rijzen bij kamertemperatuur.

    Het gerezen deeg in drie bollen verdelen.
    Door de bloem rollen.
    Uitdrukken tot ronde plakken van 2 cm dikte.
    Op een bakplaat, bedekt met bakpapier, een uur laten rijzen onder een vochtige doek.
    Dan drie of vier keer inprikken met een punt van een grote vork, of met een zeer scherp mesje als volgt insnijden: 4 rechte sneden langs de rand, die elkaar bij de uiteinden kruisen.

    Ongeveer 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 225 graden Celsius.
    Het brood is dan goudbruin.
    Men scheurt het in punten.

    14-10-2007, 12:35 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merguez Met Saffraanrijst En Pikante Ratatouille



    1/4 rode paprika
    1/4 groene paprika
    1/4 gele paprika
    6 tomaten
    1 - 2 spaanse pepertjes
    1 courgette
    1 aubergine (zie tip)
    solo bakboter
    1 - 2 gehakte uien
    1 teentje geplette knoflook
    1 eetlepel tomatenpuree
    zout en
    cayennepeper
    1 eetlepel gesnipperde basilicum
    750 gr. merguez (zie tip)
    200 gr. rijst
    400 gr. water
    1 dopje saffraanpoeder

    Maak de ratatouille: schil de paprika's en snij ze in kleine dobbelsteentjes.
    Dompel de tomaten even in kokend water, verfris ze snel en verwijder de pel.
    Verwijder de pitjes en snij ze in kleine stukjes.
    Snij ook de Spaanse pepertjes in kleine stukjes.
    De courgette en de aubergine snijdt u met de schil in kleine dobbelsteentjes.
    Smelt een noot Solo en laat de uien glazig worden zonder te kleuren.
    Doe er de paprika's en de gesnipperde pepertjes bij.
    Voeg de knoflook toe en laat het wat uitzweten onder de deksel.
    Doe er de courgette, de aubergine en de tomatenpuree bij en laat het nogmaals uitzweten.
    Voeg dan de tomaten toe.
    Laat het mengsel opkoken en breng op smaak met zout en cayennepeper indien nodig.
    Doe er dan de basilicum bij.

    Bak of rooster de merguez.
    Kook de rijst in 400 gr. water met het saffraanpoeder en een snuifje zout.
    Als de rijst gaar is, strijkt u individuele potjes in met Solo en drukt u de rijst in de potjes.

    Warm de ratatouille eventueel even terug op.

    Voor het serveren stort u de rijst op de borden en verdeelt u de ratatouille en de merguez.
    Schenk hierbij een glaasje rosé, Cote de Provence.

    Info: Voor 4 personen Bereidingsduur 1 uur.

    Tip:
    Merguez zijn pikante zuiderse worstjes, die bereid zijn met runds- of lamsvlees.
    U kan ze vervangen door lamskoteletjes.
    Die moet u wel kruiden met zout, cayennepeper en knoflook (of knoflookpoeder).
    Rooster de koteletjes op de grill of op de barbecue.

    14-10-2007, 12:29 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tajine Van Vlees met Courgettes


    2 kg vlees
    2,5 kg courgettes
    4 uien
    1 soeplepel tijm
    1,5 koffielepel saffraan
    2 koffielepels peper
    200 g boter
    zout

    Snijd het vlees in stukken.
    Laat boter smelten, voeg vlees, zout, peper, saffraan en fijngesneden uien toe.
    Met water bedekken, deksel op de pan doen en op halfhoog vuur zetten.
    Af en toe roeren en indien nodig water toevoegen.

    Intussen de courgettes in stukjes van 4 cm snijden, zonder ze te pellen. Ze wassen, laten uitlekken en besprenkelen met zout, peper, saffraan en tijm die tot poeder vermalen is.
    Goed mengen.

    Als het vlees gaar is, het uit de pan halen en de courgettes erin doen.
    Voor de helft met water bedekken, met deksel op pan even laten koken en dan zonder deksel verder laten sudderen.
    Als de courgettes gaar zijn de saus laten indikken tot ze dik is, nazien op kruiden en van het vuur halen.

    Voor het opdienen de stukken vlees weer in de pan bij de courgettes doen.
    Zachtjes opwarmen.
    Het vlees op een dienschotel leggen, de courgettes erop en alles met de saus bedekken.
    Zeer heet opdienen.

    14-10-2007, 12:25 geschreven door evieken  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermicellisoep
    500 g lamsvlees, in kleine stukken
    5 lamsbotten met nog wat vlees eraan
    5 uien, gesnipperd
    1 theelepel peper
    1/2 theelepel saffraan
    boter
    1/2 glas olie
    500 g vermicelli
    4 tomaten
    zout

    Doe het vlees, de uien, de botten, en de geschilde en in vieren gesneden tomaten in een pan.
    Voeg een klont boter toe, de olie, peper en zout, en de saffraan.

    Schenk eveneens 2 liter water in de pan.
    Breng aan de kook en laat op zacht vuur 1 uur zachtjes koken.

    Twintig minuten voor serveren giet u 3/4 van de bouillon (zonder groenten en vlees) in een andere pan.
    Voeg daar 1 liter water, 1 klont boter en de vermicelli aan toe en breng aan de kook.
    Laat het al roerend daarna nog 5 minuten doorkoken.
    In principe moet de vermicelli al de bouillon opgenomen hebben.

    Doe de inhoud van deze pan bij de andere, waar u de botten uit verwijderd hebt.

    Warm nog even goed door en serveer direct.

    14-10-2007, 12:18 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melktaart

     

    4 plakjes diepvries bladerdeeg
    6 dl melk
    1 kaneelstokje
    2 eieren
    3 eetlepels suiker
    2 1/2 eetlepel maïzena
    1-2 eetlepels kaneelpoeder

    Verwarm de oven voor op 160 °C.
    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Breng een halve liter melk met het kaneelstokje aan de kook en laat de melk op een zacht vuur ca. 10 minuten trekken.

    Splits de eieren. Klop de dooiers los met de suiker.

    Roer de maïzena met de rest van de melk tot een glad papje en voeg dit al roerende aan de hete melk toe.

    Breng het geheel aan de kook en blijf roeren tot een stevige pap ontstaat. Laat de pap iets afkoelen.

    Vet een lage taartvorm (doorsnede 22 cm) in en bekleed de vorm met bladerdeeg.

    Roer de eidooiers door de pap.
    Klop de eiwitten stijf en spatel deze luchtig door de pap.
    Strijk de pap in de vorm uit en strooi er kaneelpoeder over.

    Bak de taart in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.

    Laat de taart in de vorm afkoelen.

    14-10-2007, 12:12 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.APPELBOLLEN: vegetarisch, veganistisch en vedisch

    8 plakjes bladerdeeg
    4 appels, het liefst goudrenetten
    50 gram amandelen
    ½ theelepel vanillepoeder
    wat munt
    25 gram roomboter of plantenmargarine voor veganisten
    1 eetlepel oerzoet  

    Pannetje
    blender
    kwastje
    deegroller
    appelboor
    bakpapier en bakblik

    Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en haal het klokhuis er met de appelboor uit. Maal de amandelen met de vanillepoeder en munt in de blender zo fijn mogelijk. Smelt de boter in een pannetje, doe er de oerzoet bij en maak wat karamel. Maak van 4 plakjes bladerdeeg rondjes waar je wat karamel op uitstrijkt met het kwastje en zet er daarna de appels op. Vul de appels met het amandelmengsel. Rol de 4 overgebleven plakken bladerdeeg plus de stukjes afval van de rondjes uit totdat ze goed over de appel passen en aansluiten op het rondje. Aandrukken zodat er geen sap uit de appelbol kan lopen. Bestrijk de buitenkant met karamel en zet de appelbollen op bakpapier op het  bakblik en bak de bollen in 30 min goudbruin.

    14-10-2007, 12:10 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. OLIEBOLLEN vegetarisch, veganistisch en vedisch



    Ingrediënten

    250 gram volkorenmeel
    250 gram volkoren bloem
    1 zakje gist
    ½ liter melk of sojamelk voor veganisten
    3 appels
    2 bananen
    100 gram rozijnen
    12 dadels
    10 gedroogde abrikozen
    4 plakken ananas
    wat ananassap
    1 theelepel vanillepoeder
    2 theelepels munt  

    frituurpan of pan met olie
    bord met keukenpapier
    ijsbollentang



    Bereiding
    De appels schillen en in kleine stukjes snijden.  De bananen pellen en in schijfjes snijden.

    De dadels ontpitten en kleinsnijden. Doe dat ook met de abrikozen en ananas. Meng het fruit met de bloem, meel, gist, vanillepoeder, munt en rozijnen. Roer er de melk doorheen en maak een dik beslag. Zet de afgedekte kom met beslag op een warme plek om een uur te rijzen. Zet de frituurpan aan op 180 graden. Laat met de ijsbollentang wat beslag in de hete olie glijden en bak de oliebollen in ongeveer 5-6 min gaar en bruin. Laten uitlekken op keukenpapier.

    14-10-2007, 12:09 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.handelingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    op volgende website kun je over 900 handelingen afhalen

    http://rapidshare.com/files/16008398/900_Actions.rar.html

    16-02-2007, 22:44 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    02-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egypte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Open bestanden kameel, strand, lucht

    Foto strand dupliceren + achtergrond wegdoen

    Voeg kameel helemaal in figuur strand

    è    laag: kameel + dupliceren

    Lucht ook helemaal invoegen in strand; zorg ervoor dat de 3 foto’s mooi op elkaar liggen

    Lagen juist zetten: kameel boven, lucht in’t midden en strand onderaan

    Maak laagmasker op kameel (ganse laag)

    è    op laagmasker zwart (rechts) – wit (L) verloop

    Laag kameel zonder laagmasker gebruiken als volledig zicht (voor de verdere selecties)

    è    op LMM van kameel staan en activeren

    è    zorg ervoor dat voorgrond wit + achtergrond zwart is

    è    met penseel (wit) over piramides vervren of met andere selectie-toets en dan opvullen met emmertje

    è    ook kop + ketting van kameel volledig zichtbaar maken

    Kameel + strand uitvinken

    Laagmasker toepassen op laag lucht

    è    verloop maken in LMM van wit (boven) naar zwart (onder)

    speel met wat zwart/wit verven in LMM zodat je links ook de zee terug ziet tevoorschijn komen ipv lucht achter de piramides

    petje selecteren in laagminiatuur van kameel

    è    kleuren : afbeelding

    è    aanpassingen

    è    kleurtoon / verzadiging

    è    opvullen met kleur

    Tekstlaag invoegen

    è    Arial Black; 48 pt, zwart, laageffecten: slagschaduw (35% dekking, afstand 43px, grootte 5 px) gloed buiten, gloed binnen, schuinkant en reliëf

    Tekstlaag dupliceren

    è    duplicaat (onderste): kleur tekst veranderen in rood, effect: gloed buiten uitvinken

    Bovenste tekstlaag, laagmasker op toepassen: radiaal verloop niet te groot

    http://users.telenet.be/philipperaes/Avondschool/Module2/0005000.jpg

    http://users.telenet.be/philipperaes/Avondschool/Module2/0006618.jpg

    http://users.telenet.be/philipperaes/Avondschool/Module2/0006778.jpg

    02-10-2006, 21:21 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Magische groeten uit Parijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Samenvoegen foto's + dupliceren

    Van de Bovenste laag tulpen een laagmasker maken met een radiaal verloop (zwart in het midden)

    Het rood selecteren met de magische staf

    Rood selecteren in originele tulpen

    Selectie omdraaien

    Laagmasker met tulpen (reeds radiaal verloop)

    Selectie vullen met zwart

    Overbodige lagen uitvinken

    foto's om oefening te maken...

    http://users.telenet.be/philipperaes/Avondschool/Module2/0006546.jpg

    http://users.telenet.be/philipperaes/Avondschool/Module2/0006613.jpg

    02-10-2006, 20:58 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    14-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katuit Dendermonde 2006
    fotos zijn op komst omdat ze nog niet online staan, maar je kunt mij wel al emailen en zal ze je dan emailen met alle  fotos om de oefening t maken

    14-09-2006, 23:05 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katuit Dendermonde 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maak een nieuwe afbeelding 15cm breed, 10 cm hoog, res: 300px/inch

    plaats 4 hulplijnen elk op een halve cm van de kant

    open de foto Katuit 1
    pas de afbeeldingsgrootte aan waarbij we een foto willen van 15/10cm, res 300 px/inch
    denk aan het behouden van de pixel bij het aanpassen van de resolutie
    nadien pixels herberekenen om overbodige pixels weg te doen
    we voegen de foto in ons nieuw bestand en noemen de laag "vage achtergrond"
    pas nu de filter gaussiaans vervagen op de laag toe : 6 px vervagen
    we zetten de dekking van onze laag op 60%

    we openen de foto Katuit 2
    we gebruiken het gereedschap uitsnijden en stellen in de optiebalk de gegevens in Breedte 5 cm, Hoogte 5 cm en res 300px /inch
    snij uit de foto de groene potlooddrager met potlood
    voeg de foto in ons nieuw bestand en dupliceer laag
    hernoem de lagen potlooddrager en potlood
    we gaan van de laag potlooddrager enkel een perfect (shift)vierkant overhouden, het potlood moet daar niet helemaal bij zitten
    de rest van de foto moet weg
    op de laag potlood - die boven laag potlooddrager staat gaan wehet potlood selecteren en een stuk rook van het potlood
    gebruik de toverstaf en lasso (vergeet niet in te zoemen)
    de rest moet verwijderd worden
    selectie omkeren en deleten
    we gaan de laag potlooddrager omlijnen met een zwarte omlijning opties 5px zwart, midden
    we ankeren de 2 lagen aan elkaar zodat verplaatsingen voor beide lagen gebeurt. ga op één van beide lagen staan en klik naast de andere
    laag.
    we kunnen nu onze foto met vrije transformatie beetje kantelen

    open de foto Katuit 3
    er staat een vervelende witte vlek op de foto
    we gaan die wegwerken door de ganzen te klonen over de witte vlek
    uitgelijnd moet aanstaan
    het kan zijn dat dit niet van de eerste keer lukt, probeer de koppen van de ganzen te laten uitkomen (halve koppen / dieren zijnniet realistisch)
    pas je penseelgrootte aan indien nodig
    we gaan de foto uitsnijden, geen afstanden maar wel de resolutie invullen 300 px /inch
    we voegen de foto in ons nieuw bestand.
    we moeten de foto nog verkleinen met vrije transformatie
    (shift = verhoudingen behouden)
    vul naast staande gegevens in de optiebalk B 5cm H 3,3 cm
    hernoem laag als ganzenhoeder
    omlijn de laag met een kader - opties 5 px, zwart, midden
    plaats de ganzenhoeder in de linkerbovenhoek

    GEEN ENKELE FOTO MAG BUITEN DE HULPLIJNEN KOMEN

    Open de 3 reuzen: Goliath, Indiaan en Mars
    selecteer de reuzen Goliath en Mars uit hun bestand en plaats ze bij Indiaan
    je zal meerdere gereedschappen door elkaar moeten gebruiken, inzoemen is de boodschap
    magnetische lasso, gewone lasso, toverstaf, spatiebalk indrukken om foto te verplaatsen
    doezelaar 2-3px
    pas de afbeeldingsgrootte aan
    hoogte 7 cm, Breedte 5,25cm Res: 300 px/inch
    Indien je tevreden bent van het resultaat, maak je van de 3 lagen één laag
    Laag> één laag maken
    plaats de foto in je werkbestand en noem de laag reuzen
    draai de foto een beetje
    plaats slagschaduw en rand rond de foto (laagstijl)
    slagschaduw Hoek 120° afstand 17 px
    Rand: verloop (kleuren uit de reuzen) positie, buiten, grootte 6 px

    Open de foto's Katuitvuurwerk 1,2 en 3
    Plaats Katuitvuurwerk 2 volledig in Katuitvuurwerk 1
    pas de laagmodus aan in modus lichter
    werk de vervelende lantaarnpalen weg met kloonstempel (gebruik de donkere gedeeltes
    van de hemel) -> 2x want staat in beide lagen
    Katuitvuurwerk 3 maak een ovale selectie met doezelaar 50px,knip en plak dit vuurwerk
    ook in katuitvuurwerk 1
    pas de canvasgrootte aan van katuitvuurwerk 1 de rechterzijde moet met 25cm verkleinen.
    verenig de 3 lagen tot één laag
    we gaan de foto uitsnijden
    3cm op 3 cm, resolutie 300 px
    plaats hem in ons werkbestand
    kantel de foto een beetje
    geef de foto laagstijl gloed buiten

    Open de vlaggenzwaaier
    uitsnijden: Breedte 3,5cm op 5cm Hoog; resolutie: 300 px/inch
    voeg de foto in werkbestand
    draai tot dat vlaggenstok evenwijdig staat met rand van foto vuurwerk
    omlijn foto met 3px zwarte lijn

    gebruik het masker voor horizantale tekst (Dendermonde)
    Arial Black, 36 pt
    Typ de tekst DENDERMONDE
    maak nieuwe lege transparante laag : Dendermonde
    omlijn de selectie met 4px gele omlijning

    gebruik het masker voor horizontale tekst (Katuit 2006)
    Arial Black, 36 pt
    typ de tekst KATUIT 2006
    maak nieuwe lege transparante laag : katuit 2006
    omlijn de selectie met 10 px rode omlijning

    plaats de tekst

    controleer nog eens de volgorde van de lagen

    controleer of geen enkele foto tekst buiten de 4 hulplijnen staat (symmetrie)


    Veel maakgenot!!!!

    14-09-2006, 22:56 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handeling The big Picture
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier voor de gratis download van deze handeling

    http://www.panosfx.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=27

    14-09-2006, 10:51 geschreven door evieken  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie foto's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een mooie handeling die je kunt gebruiken als je bv mooie foto's hebt van vakantie....

    klik hier voor gratis download voor deze handeling

    http://www.panosfx.com/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=26 

    14-09-2006, 10:37 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-09-2006, 10:17 geschreven door evieken  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    13-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoon machtig...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13-09-2006, 23:51 geschreven door evieken  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)

    Archief per week
  • 08/10-14/10 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 11/09-17/09 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • Hallo
  • Groetjes uit Oostende
  • via de mooiste blogjes
  • fijne zondag
  • Gefeliciteerd...

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken met Google



    Een interessant adres?



    Mijn favorieten
  • Kasteel De Rozerie
  • Corona Direct Verzekeringen
  • Betaal minder verzekering voor je wagen


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!