fabeltjesland
Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    23-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Fabeltjesland.

    Enkele jaren geleden, kort nadat ik ontslag nam uit de reclamewereld waar ik werkte als copywriter (reclametekstschrijver), begreep ik plots wat die nachtmerrie die me al jarenlang kwelde, me wilde vertellen.

    Die nachtmerrie ‘zei’ me dit: ‘Dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen’.

    Die nachtmerrie ‘zei’ me: ‘Kijk naar het gedrag van dieren in gevangenschap en vergelijk met dat van de mensen!’

    En dus deed ik dat.

    En ik zag iets bizars.

    Zag dat al die dieren stress hadden en wist dat stress ziekte nummer 1 is in onze maatschappij én oorzaak van alle ziekte (zie  ‘De kleur van stress’ van dokter Luc Swinnen).

    Dieren, zo blijkt, willen vrij zijn.

    Zijn ze niet vrij, dan gedragen ze zich raar.

    Wat straks volgt is het typisch gedrag van dieren in gevangenschap of typisch gedrag van dieren die niet vrij zijn.

    Lees je de krant, dan zie je, raar maar waar, dat wij mensen of mensheid dat gedrag in heel veel gevallen ook vertonen.

    Zou het kunnen dat wij ook niet vrij zijn?

    Ja, zou best kunnen want ik had als reclamemaker immers het recht het gedrag, het koopgedrag meerbepaald, van grote en kleine mensen te manipuleren.

    En 'manipuleren’ is 'beïnvloeden'.

    En ‘beïnvloeden’ is 'invloed uitoefenen op'.

    En ‘invloed’ is 'inwerking van een persoon, zaak of omstandigheid op een andere.' en 'het vermogen om op anderen in te werken.'

    Anders gezegd, ik heb op andere mensen ingewerkt.

    Zoals alcohol op een mens inwerkt.

    Of drugs.

    Of anti-psychotica.

    Heb niet alleen hun koopgedrag beïnvloed, maar ook hun gedrag, want wie het koopgedrag beïnvloedt, beïnvloedt ook het werkgedrag (om te kunnen kopen moet je geld hebben en dus werk) en het thuisgedrag (wie uit werken is, is niet thuis voor partner of kind(eren)).

    Gedrag is 'wijze waarop iemand reageert op de omgeving'.

    En die omgeving was, dankzij mijn actie, niet reclamevrij maar integendeel heel erg bomvol reclame of 'Koop! Koop! Koop!'.

    Correctie: die omgeving was 'dankzij' de grondwet niet reclamevrij, want reclame is immers wettelijk en dus ook grondwettelijk.

    Reclame is niet in strijd met de grondwet, want mocht het dat zijn, dan zou reclame immers niet wettelijk, maar verboden zijn.

    Voor ik over ga naar het bizarre en pijnlijke gedrag van dieren die niet vrij zijn, eerst nog dit: ik wil niemand kwetsen of pijn doen, maar ik wil helpen. Ik weet dat wat u gaat lezen heel hard kan zijn, want dat was het voor mij ook eenmaal ik de overeenkomst tussen het gedrag van dieren in gevangenschap en dat van mensen zag. 'De waarheid kwetst', zegt het spreekwoord. En ik ben het daar wel en niet mee eens. De waarheid kwetst, maar enkel en alleen omdat men een leugen heeft geloofd. Het is dus eigenlijk de leugen en niet de waarheid die kwetst.

    Over naar 'want dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen' en 'mensen zijn precies als dieren met dezelfde wens: vrij zijn.'

    Stereotiep gedrag.

    Over de hele wereld lijden dieren in gevangenschap. Dit lijden manifesteert zich in verschillende vormen, vooral in bepaalde gedragspatronen die obsessief en repetitief zijn. Ze worden „stereotiep gedrag” genoemd. Een hele reeks diersoorten kunnen dit gedrag vertonen, zowel wilde dieren die werden gevangen gezet, als dieren die in gevangenschap zijn gekweekt.

    > Repetitief gedrag is typisch gedrag voor autisten

     

    Op en neer lopen.

    Valt vaak op bij grote katachtigen, en ook bij beren en olifanten. De dieren lopen een vast traject eindeloos op en neer,waarbij ze de poten vaak telkens op exact dezelfde plek neerzetten. Planten in het hok worden platgelopen en de bodem slijt af, waarbij soms een duidelijk uitgesleten spoor ontstaat.

    > Dit gedrag noemen wij, mensen, ijsberen. Dit gedrag zien wij bij mensen die stress hebben, maar ook bij sommige psychiatrische patiënten en bij gevangenen.

    Heen en weer slingeren.

    Kan zich voordoen bij grote apen (zoals chimpansees) en olifanten. Olifanten slingeren heen en weer van flank naar flank of soms van voor naar achter, waarbij ze eerst de ene voorpoot opheffen en dan weer de andere. Dit gedrag doet zich ook voor bij psychiatrische zieken.

    > Patiënt F. zit constant te wiegen, zelfs in zijn bed.

    > Patiënt G. is constant aan het trampelen of constant ter plaatse aan het trappelen en wrijft ook constant aan zijn gezicht.

    > Patiënt J. trekt constant aan zijn vingers en wrijft constant over zijn gezicht

    > Een tic nerveus is, zo je wil, een vorm van repetitief gedrag. Is, de naam zegt het zelf, iets wat mensen doen omdat ze nerveus zijn of stress hebben.  

    > Stotteren is 'snel herhalen', stotteren is ook stressgebonden.

     

    Zich over-verzorgen en mutileren.

    Primaten over-verzorgen zichzelf en andere vaak. Dat kan liggen aan verveling of stress. Wijfjes over-verzorgen hun jongeren om interactie met andere primaten te vermijden als ze zich kwetsbaar of bedreigd voelen. Chimpansees rukken zich het haar uit, vooral op de bovenarmen. Sommige primaten (en zelfs papegaaien) over-verzorgen soms in die mate dat het obsessief wordt en tot mutilatie leidt. Er zijn zelfs gevallen bekend van primaten die hun eigen staart afkauwen.

    > Borderline en automutilatie;

    > Auto-immuunziekten zijn, zo je wil, een vorm van automutilatie;

    > Kanker is, zo je wil, een vorm van automutilatie.

    > Kunnen ergens ook als automutilatie geïnterpreteerd worden: tatoeages, piercings, roken, overmatig drinken of eten, te weinig eten (anorexia nervosa), druggebruik, te veel zonnen, te veel sporten, te veel softdrinks (suiker), plastische chirurgie (borstvergrotingen en -verkleiningen,...),... eigenlijk alles wat te veel of verslaving is of ernaar neigt.

    > Oververzorgen: het is in onze maatschappij heel belangrijk er goed uit te zien. Ik denk aan mode, reisjes naar de zon en zonnebank, plastische chirurgie, beauty salons, beauty contests à la Miss België en Miss Belgium Beauty, maquillage, kapsels (gel, kleuringen,...), diëten, sporten voor de lijn, aerobics, zumba, fitness,... Doorblader de damesboekjes of kijk naar de reclameblokken en u zal zien dat deze maatschappij heel veel bezig is met verzorging. Overdreven veel. Is er bezeten van. Boekjes staan vol met verzorgingsproducten en tips om er goed uit te zien. En dat alles maakt dat de tieners of pubers en dan voornamelijk de meisjes verschrikkelijk bezig zijn met hoe ze eruit zien. Dat de druk om er goed uit te zien en de perfecte maten te hebben alsmaar groter wordt. En die druk of dat ideaalbeeld geeft hen stress en stress is, héél belangrijk, een dik- of dunmaker. En dat noemen we een vicieuze cirkel.

    > Stress is ergens angst en dus ook een zweetmaker. Dus: veel deodorants en parfums of geurtjesverdoezelaars en veel mensen met zweetproblemen. (Ikzelf had vroeger, toen ik nog in de reclame werkte, heel veel last van okselvijvers. Zweette overmatig en had ook constant klamme handen. Ben ik allemaal van verlost nadat ik opstapte.)

    >Het adagium 'big is beautiful' is misschien wel politiek correct, maar het is vanuit biologisch standpunt dikke quatsch. Dik is daar immers synoniem voor ongezond en ongezond is voor de mens die op zoek is naar een partner niet aantrekkelijk. Dikke vrouwen krijgen dikke baby's en dat is niet echt gezond. Weten we allemaal intuïtief en dus vinden we dikke vrouwen meestal minder aantrekkelijk.

    >Een psychiatrische patiënte vertelde mij dat ze door haar medicatie van een A- of B-cup naar een D- of E-cup was geëvolueerd. Eenmaal ze gestopt was met de medicatie, keerden haar borsten terug naar hun oorspronkelijke cupmaat. Bijsluiter van Risperdal (anti-psychoticum) zegt dat mannen tengevolge Risperdal borsten kunnen krijgen en Risperdal is een dikmaker. Wanneer er alsmaar meer dikke mensen zijn, moet je je dus afvragen of hun geest wel in orde is. Las in de krant '4 op 10 geestelijk niet in orde' , maar denk dat het cijfer veel hoger is. Er zijn immers heel veel ongezonde lichamen en het spreekwoord zegt 'een gezonde geest in een gezond lichaam'. Een ongezond lichaam is dus ergens een signaal dat de eigenaar van dat lichaam geestelijk niet helemaal in orde is. Wederom een vicieuze cirkel: we voelen ons niet goed, gaan daardoor meer eten (omdat serotonine ook aangemaakt wordt in de maag of darmen – weet niet precies meer waar), worden daardoor dikker, gaan ons daardoor nog slechter voelen, enzovoort enzoverder en uiteindelijk krijg je een volk van mammoeten. Is het toeval dat er in de VS zoveel extreem dikke mensen zijn? Is het toeval dat in het reclameland der reclamelanden zoveel extreem dikke mensen zij? Denk het niet. Zou het kunnen dat sedert de komst van tv- en radiocreclame in België het aantal zwaarlijvigen is toegenomen? Zou kunnen. Lijkt mij het onderzoeken waard.

     

    Nek draaien.

    Vertoond door giraffen die hun nek en hoofd herhaald heen en weer buigen.

     

    Kauwen op en bijten in tralies van de kooi.

    Beren, paarden, giraffen en andere dieren bijten in of kauwen op de tralies van hun kooi. In één zoo beten giraffen gaten in de deuren van hun hok zodat zonlicht binnen kon.

    > Nagelbijten

    > Roken is zuigen, is een vorm van bijten of kauwen in die zin dat je iets in je mond stopt.

    > Idem dito voor eten, snoepen (kauwgum, chips) en tussendoortjes (candy bars, chips,...)

    > Succes van kookprogramma's en kookboeken is enorm en buiten proportie, chef-koks zijn goden geworden.

     

    Hyperagressiviteit

    Komt voor bij primaten en grote katachtigen. Elke ongewone stimulatie - b.v. voedsel in het hok gooien buiten de normale voedermomenten- kan tot agressie leiden en dieren met een lage status kunnen aangevallen worden.

     

    > Agressie, zowel fysiek als verbaal, stijgt en wordt alsmaar driester, extremer of gekker. Er is vrij regelmatig een moeder of vader die tilt slaat. Er zijn vrij regelmatig gezinsdrama’s. Pedofilie is agressief gedrag tegenover 'een soortgenoot met een (voor die pedofiel toch) lagere status'. Seriemoordenaars. Massamoordenaars. Hans Van Temsche. Kim De Gelder.

    > Er zijn in België naar schatting 8 verkrachtingen per dag.

    > Pesten is een plaag geworden. Er wordt gepest op het werk, op school, op het net, enz. Pesten is veelal het aanvallen van mensen met een lagere status.

    > Veel agressie in films in games.

    > Echtscheidingen, vechtscheidingen. Ook tussen man en vrouw gaat het duidelijk niet goed.

    > Partnergeweld.

    > Aantal collocaties neemt toe.

    > Zelfmoord. 7 mensen per dag doden zichzelf.

    > Concurrentie is oorlog. Er is zowel concurrentie tussen mensen (voor de beste job of functie), bedrijven (voor de markt), steden, landen, werelddelen en ook de politiek is een en al concurrentie.

    > Mensen worden met woord en beeld afgemaakt. BV's worden afgemaakt in roddelbladen, het publiek afmaken of belachelijk maken van gewone mensen in reality-programma's is bijna dagelijkse kost geworden.

    > Media-aandacht voor agressie is enorm (reality-programma's over interventies van de politie,...)

    > Aantal allergieën stijgt. Een allergie heeft te maken met overdreven gevoeligheid voor bepaalde stoffen en met het aanmaken van antistoffen tegen die vaak onschuldige stoffen (katteharen, pollen,... zijn slechts schadelijk wanneer er hele grote hoeveelheden van ingenomen worden) of met een overdreven agressieve reactie tegen die stoffen. Allergieën hebben dus te maken met 'afweer' en 'vechten tegen'. Bij narcose of psychose verdwijnen allergieën. Beelden, gedachten kunnen een allergie oproepen (de gedachte aan luizen of vlooien zorgt voor jeuk, het zien van een foto van een poes kan bij iem. die allergisch is aan poezen al voldoende zijn om een allergische reactie uit te lokken)

    > Dieren in gevangenschap hebben meer stress. Stress betekent vecht of vluchtreactie. Vecht = agressief. Stress betekent ook, omdat het synoniem is voor vecht- of vluchtreactie, energie. Energie in de vorm van suiker. We weten dat stress ziekte nummer 1 is in deze maatschappij en we weten dat stress = suiker. Is het dan niet logisch dat het aantal grote en kleine mensen met suikerziekte alsmaar toeneemt? Denk het wel.


    > Er is, in België, niet alleen een hele zware reclamedruk er is ook een enorme belastingdruk. 'Druk' betekent 'stress', 'stress' betekent 'meer agressie'. Belastingdruk is tegenwoordig historisch hoog. Agressie is, denk ik, ook historisch hoog want is de afgelopen jaren fel toegenomen en alsmaar extremer geworden. Allemaal toeval? Of heel logisch?

    > Reclamedruk is afgelopen jaren serieus toegenomen. Aanvankelijk was er geen reclame op de openbare zender, nu is er ook sponsoring en reclame voor de eigen programma's. Op de openbare radiozenders is er wel reclame en ook sponsoring. Reclameblokken van de commerciële zenders duren langer dan vroeger en er zijn steeds meer en meer onderbrekingen tijdens een programma. Steden hangen vol affiches (More O'Ferral en 20M², abribus), er zijn guerilla-marketingacties, prijzenoorlogen, enz. Een en al strijd om de aandacht van de klant. Een en al strijd om de klant. In steden komen er meer psychoses voor dan op het platteland. Psychiater Dirk De Wachter vermoedt dat het te maken heeft met een te veel aan prikkels. Dé reclameformule bij uitstek is AIDA. A van Attention (trek de aandacht = prikkel), I van Interest (wek interesse), D van Desire (wek lust op) en A van Action (zet aan tot actie)

    > Er is ook een enorme prestatiedruk. Iedereen moet presteren en wie niet presteert verliest zijn job. Ook kinderen moeten meer en meer presteren. Op school ligt de lat heel hoog. En zelfs als ze ontspannen, ligt de lat hoog. Voetballen bijvoorbeeld is presteren geworden. Kinderen moeten schitteren op het veld en voor veel ouders is het matchke van de zaterdag bittere ernst geworden. Kinderen van de tegenpartij die een fout begaan, worden uitgescholden, scheidsrechters worden uitgescholden, andere ouders worden uitgescholden... en dat al op het allerlaagste niveau (Duiveltjes). Geloof me niet, ga zelf eens kijken.

    > Hooliganisme is verminderd, maar dat heeft, denk ik te maken met de stewards en zwaar politie-toezicht. Neem die weg en de boel ontploft. Heel wat scheids- en lijnrechters hebben de afgelopen jaren afgehaakt tengevolge het toenemend fysiek en verbaal geweld.

    > Rechtbanken hebben een serieuze achterstand. Betekent dat er veel uitgevochten wordt voor de rechtbank.

    > Toenemende agressie op tram, trein en bus.

     

    Abnormaal moederlijk gedrag.

    Hiertoe behoren over-verzorging, afstoten van de jongen of zelfs opeten van de jongen. In zoo’s doden ijsberen en grote katachtigen zoals tijgers soms hun jongen en eten ze op. Veel zoos halen babyprimaten bij de moeder weg omdat ze verworpen worden. De jongen worden dan door mensen gevoed. Dat leidt soms tot problemen als de jongen terug in de groep moeten gebracht worden. Sommige van die ongewenste apen eindigen in het asiel. Veel primaten lijken in zoo’s hun jongen te verwerpen. In de vrijheid leren wijfjes-chimpansees hoe ze moeten omgaan met hun jongen door hun moeder, zussen of tantes aan het werk te zien en te helpen. In gevangenschap is dat vaak niet mogelijk. Abnormaal gedrag wordt overgedragen op de afstammelingen.

     

    >Abortus is ergens 'het verwerpen van een ongewenst jong'. Er zijn in België 50 abortussen per dag.

    > Postnatale depressie is ergens abnormaal moederlijk gedrag.

    > Veel kinderen worden aan hun lot overgelaten.

    > Gelezen in 'Dichtbij en toch veraf. Werkboek voor familieleden van psychotische patiënten': 'Het is niet de schuld van het gezin. Er wordt wel eens verteld dat schizofrenie het gevolg is van de opvoeding. De ziekte zou het gevolg zijn van de opvoeding en van het gedrag van vader, en vooral moeder. De ideeën stammen uit een tijd toen gedacht werd dat schizofrenie geen ziekte was met een biologische basis maar een gedragsmatige aanpassing aan een gekke wereld. Het was de these van de 'antipsychiatrie' dat schizofrenie een normale reactie was op een 'zieke' omgeving. Een hypothese die echter nooit wetenschappelijk getoetst was.' -

    > De erkende psychiatrie betwist wat hierboven staat. Maar psychiater Dirk De Wachter zei wel dat hij vermoedde dat psychoses te maken hadden met een te veel aan prikkels. Ik vind ‘te’ synoniem voor 'gek' of 'ongezond'. Ik deel dus de mening dat schizofrenie een normale reactie is op een zieke, in dit geval 'onvrije' omgeving.

    > We leven in een consumptiemaatschappij en dus moet je consumeren om erbij te horen. En dus gaan de kinderen naar crêches en bij onthaalmoeders, voorschoolse en naschoolse opvang, internaten (kinderinternaten) en komen veel tieners thuis in een leeg huis. Ouderen worden achtergelaten in bejaardentehuizen.

     

    Andere site, zelfde verhaal.

    Wat volgt zijn fragmenten uit de tekst 'Informatie over de bont-industrie' die ik vond op http://adl-nl.enviroweb.org/pages_en/bont.html#modderfokkers. Is een site tegen de bontindustrie, maar wat het gedrag betreft van de dieren in gevangenschap wil ik wel dit zeggen: ik heb diezelfde verhalen ook gelezen op andere sites van universiteiten (Oxford bijv.) en dierentuinen of niet Gaia-achtige bronnen. Geloof me niet, ga naar http://www.caps-uk.dircon.co.uk/zoos/zfaq.htm (is de tekst die u zonet las over stereotiep gedrag) of ga naar de website van het Roslin Institute. Het Roslin Institute waarover ik dit las: Roslin Institute is one of the world's leading centres for research on farm and other animals. It has internationally recognised programmes on molecular and quantitative genetics, genomics, early development, reproduction, animal behaviour and welfare and has pioneered methods for the genetic modification and cloning of farm animals.

    Our research aims to provide new opportunities for three industry sectors: animal breeding, biotechnology and animal production. This research also informs national and international policy on animal welfare, the environment and genetic diversity.

    Informatie over de bont-industrie

     

    Nertsen in de kooi

    Een pelsdierfokkerij ziet er overal ter wereld hetzelfde uit. Kleine kooien, gemaakt van draadgaas, staan aanééngesloten in lange rijen onder een afdak. Soms in meerdere lagen op elkaar. In het voorjaar worden de dieren geboren. Na zeven maanden in een veel te kleine kooi worden ze gedood en gevild. Nertsen en vossen zijn wilde dieren. Dat betekent dat ze nooit wennen aan het leven op een pelsdierenfokkerij. In gevangenschap kunnen zij niets van hun natuurlijke gedrag vertonen. In hun krappe kooi kunnen zij geen prooien bejagen, geen holen bouwen, rennen of vluchten. Aan levenslange opsluiting kunnen zij zich niet aanpassen. Stress en verveling is het gevolg. En dat maakt de bontfokkerij tot een wrede vorm van intensieve dierhouderij.

    > Stress en verveling, stress is ziekte nummer 1 in onze maatschappij en is volgens dr. Luc Swinnen van de CM en auteur van 'De kleur van stress' oorzaak van alle ziekte. We zien stress op school, op het werk, thuis, enz.

    > Veel kinderen zijn schoolmoe. Veel kinderen vervelen zich op school.

    > ADHD heeft te maken met aandacht. Rilatine is het ADHD-medicijn.  Rilatine ging van 250.000 dagdosissne in 2004 naar bijna 1,5 miljoen in 2012.

    Gek van frustratie

    Nertsen zijn eigenlijk wilde roofdieren. Ook na honderd jaar gevangenschap zijn ze nog ongedomesticeerd. Ze hebben dezelfde eigenschappen als nertsen in het wild. Geen wonder dat ze gek worden van verveling en frustratie als ze in een klein kooitje moeten leven. Dat is ook te zien. Nertsen vertonen in gevangenschap heel vaak abnormaal gedrag. Bijvoorbeeld door het eindeloos herhalen van zinloze bewegingen. Vaak bijten nertsen hun eigen staart en vacht kapot. Of ze lopen steeds rondjes of draaien voortdurend met hun kopje rond de drinknippel.

    > Gek van verveling en frustratie: nogal wat kinderen vinden school vervelend en frustrerend. (Zie studie WHO) Gevolg: ADHD of gedragsstoornissen, pestgedrag,... Mijn zoon vindt school saai en vond school in het lagere 'veel te veel werken'.

     

    Een kwak afvalvoer

    Het voer dat de nertsen krijgen bestaat uit een klodder gemalen slachtafval van kip of vis, dat wordt vermengd met meel. Eén à twee keer per dag kwakt de fokker deze brij boven op de kooi. Wel een groot verschil met zelf je kostje vangen!

    > Onze eetgewoonten gaan erop achteruit. We eten alsmaar sneller en ongezonder omdat er geen tijd meer is om deftig te koken.

    Vossenfokkerij in Nederland

    Elk jaar worden er in ons land 20.000 vossen gefokt voor hun vacht. Op ongeveer 10 bedrijven worden vossen gehouden in kleine kooien. In mei worden de jonge vosjes geboren en na zeven maanden als de wintervacht op z'n mooist is worden de dieren op het bedrijf geëlektrocuteerd. Op de fokkerij valt niets te beleven voor de avontuurlijke en slimme vos. Een vossenkooi is 64 cm. breed, 100 cm. lang en 75 cm. hoog en meestal zitten er twee vossen in opgesloten. Het voer bestaat uit een prak slachtafval van kip en vis. Rennen in een kooi is uiteraard uitgesloten. De dieren zitten met duizenden dicht op elkaar, in de stank van elkaars uitwerpselen en geurvlaggen. Vossen zijn bang voor mensen, maar op de fokkerij kunnen ze niet vluchten.

    > Rennen op school is uitgesloten, kinderen sporten te weinig, school is synoniem voor zwijgen en stil zitten, vereniging van ouders van ADHD-patiënten heet 'Zit Stil'. Zoals mijn dochtertje jaren geleden zei: 'Je mag niet wiebelen op je stoel en je moet zwijgen en luisteren!'

     

    Welzijnsproblemen van vossen in een kooi

    Vossen horen niet in krappe kooien. Het zijn ongedomesticeerde roofdieren die nog dezelfde kenmerken bezitten als hun wilde soortgenoten. Ze raken gestresst en ontwikkelen vaak stereotiep en zelfbeschadigend gedrag. Bij vossen is dit het duidelijkst zichtbaar. Ze zijn schuw en bang voor mensen. Uit stress verminken ze zichzelf door hun staart kapot te bijten en soms weigeren ze wekenlang te eten. Spontane abortussen komen veelvuldig voor en de jongensterfte is hoog, ongeveer 50%. In veel van de gevallen zijn de dieren uit angst en frustratie door de eigen moeder doodgebeten of zelfs opgegeten. Vossen lopen vaak langdurig in rondjes of draaien voortdurend met hun kopje. Dit abnormale gedrag wordt veroorzaakt door de onnatuurlijke huisvesting van de dieren. In november wordt op abrupte wijze een einde gemaakt aan dit treurige bestaan. De vossen worden dan geëlektrocuteerd.

    > 'Spontane abortussen' is synoniem voor 'misval'. Een 'vroeggeboorte' is ergens ook een poging tot abortus in die zin dat zonder couveuses en dergelijke prematuurtjes ten dode opgeschreven zijn. Er zijn tegenwoordig steeds meer en meer kinderen die te vroeg (of te laat, ook ongezond) geboren worden.

     

    Vossenfokverbod

    De zeer ernstige welzijnsproblemen die vossen op fokkerijen kennen, zoals onder andere het verminken van zichzelf en het doodbijten van de eigen jongen, brachten de minister van Landbouw er in 1995 toe de vossenfokkerijen in Nederland te verbieden. Dit voorstel werd door de gehele Tweede Kamer gesteund. Dat betekent overigens niet dat de betreffende fokkerijen hun hekken direct moeten sluiten; er geldt een overgangs-termijn. Bestaande vossenfokkerijen mogen in die tijd niet uitbreiden en er mogen geen nieuwe vossenfokkerijen bij komen. Op 1 april 2008 moeten de bestaande bedrijven hun deuren sluiten.

    > Het aantal familiedrama's is niet meer te tellen. Ook abortus is ergens het doden van het eigen jong.

     

    Chinchillafokkerijen

    Naast nertsen en vossen worden er in Nederland ook jaarlijks een paar duizend chinchilla's gefokt om hun prachtige pels. Voor de bedrijven die zich hier mee bezig houden gaat het slechts om een nevenactiviteit. Geen enkele chinchillafokker is voor zijn brood afhankelijk van de bontfokkerij. Er is nauwelijks informatie over het leven van chinchilla's op fokkerijen. De gegevens die wel bekend zijn duiden op ernstige welzijnsproblemen. Van nature is de chinchilla een vriendelijk dier, maar in gevangenschap is het angstig of agressief. Dit uit zich onder andere in het toebrengen van verminkingen aan zichzelf of aan soortgenoten. Zelfs kannibalisme komt voor, vooral bij moeders die hun kroost opeten. De jongen-sterfte is abnormaal hoog en loopt op tot boven de 25%. Alles wijst er op dat het slecht is gesteld met het welzijn van de chinchilla.

    > Typisch voor gevangenschap is angstig en agressief gedrag. Beide zijn het gevolg van stress, want stress zorgt voor een vlucht- (angst) of vechtreactie (agressie). Er is nog een derde reactie en dat is het bevriezen (freeze). Een burn-out kan als bevriezen bekeken worden. Een depressie ook.

     

    Karakul lamsbont

    Nog een bontsoort die verkocht wordt als verantwoord bont is afkomstig van het Karakul-lammetje. Al eeuwen lang worden kuddes Karakulschapen gehouden in Centraal Azië en Namibië. De volwassen schapen hebben een vacht van dikke, rechte wol. Bij hun geboorte hebben de lammeren fijne, glanzende zwarte krulletjes. Na enkele dagen verdwijnen die en krijgt het lam een stuggere, grijze vacht. Om het zachte Karakulbont te verkrijgen, worden de lammeren kort na de geboorte gevild. Meestal gebeurt dit binnen 24 tot 48 uur. Men doodt de dieren door hun keel door te snijden.

    Het bont komt onder verschillende 'merknamen' op de markt. De bekendste zijn Persianer, Swakara en Astrakan. Bont afkomstig van ongeboren Karakullammetjes heet Breitschwanz oftewel breedstaart. Deze lammetjes worden dagen tot zelfs weken voor de geboorte uit de moeder gesneden. Door de barre leefomstandigheden van de moederdieren treden er vaak spontane abortussen op, maar er worden ook miskramen opgewekt om dit nog fijnere bont te verkrijgen.

     

    Tenslotte: zelfmoord.

    Flipper, de tuimelaar uit de serie 'Flipper', pleegde volgens zijn trainer O'Barry zelfmoord omdat zijn bassin te klein was. Hield zijn adem in tot hij dood was. Dolfijnen worden bij de meest intelligente dieren gerekend. Zijn, volgens sommige, na de mens de slimste zoogdieren.

    > 7 zelfmoorden per dag

    > 'Roken' zei een vriend me ooit: 'Is een door de maatschappij aanvaardde vorm van zelfmoord.' En ik kan hem daarin volgen. Roken is immers dodelijk. is kankerverwekkend, slecht voor het hart, enzovoort.

    PS. Indien u deze tekst beoordeelt, wilt u dan zo vriendelijk zijn om mij een mailtje te sturen en uw beoordeling te verklaren? Dank u.

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    23-07-2014, 00:00 geschreven door karl vandaele
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 21/07-27/07 2014
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!