Foto
Welkom op mijn blog!
Foto
Inhoud blog
  • Groene thee is goed voor de lijn
  • Kermend katje tussen glasscherven
  • Lieve vrienden
  • Vogel bouwt nest in asbak
  • Coca-Cola lanceert pralines
    Foto
    Foto
    Laatste commentaren
  • daar ben ik nog eens ann xxxxx (bo)
        op Lieve vrienden
  • dag blogmaatje (boomer)
        op Lieve vrienden
  • dag ann even een groet van mij (boomer)
        op Lieve vrienden
  • liefs en knufs hopelijk gaat het je beter ann xxxx (boomer)
        op Lieve vrienden
  • een jaar alweer ben je weg ann (boomer)
        op Lieve vrienden
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Lieve Papa, ik mis je nog elke dag, je dochter Ann
    Mijn favorieten
  • Nele
  • Besoto
  • Wiely
  • Brigitta
  • Jackie
  • Lydia
  • Mia
  • Saartje
  • Boomer
  • Ton
    Mijn favorieten
  • Loes
  • Harry
  • Marianne
  • Mandy
  • De westhoek
  • Monique
  • Cécile
  • Indra
  • Annie
  • Krikie
    Mijn favorieten
  • Mariska pps
  • Rachel
  • Magda
  • Lydie
  • Eliane
  • José
  • Sonja1948
  • Nicole
  • Betty
  • Saagje
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn blogje is mijn thuis
    Van alles en nog wat
    14-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming wil dagelijks brood

     

    Brood is en blijft hét basisvoedingsmiddel. Nagenoeg drie op vier Belgen eet dagelijks brood . Vlaanderen verbruikt 92 broden per persoon per jaar. Meest populair is grijsbrood. Al consumeren we brood het meest, toch eten we dit niet meer op dezelfde manier als vroeger, zo toont een onderzoek van Libelle aan.

    Bij het ontbijt wordt hoe langer hoe minder brood gegeten. Sinds de jaren '70 zien we een opkomst van meer modieuze alternatieven, zoals muesli en cornflakes. Vanaf de jaren '90 kwamen de vloeibare ontbijtvormen erbij.

    Lunch

    Tijdens de lunch is brood veranderd van 'onderlegger' naar basis van de maaltijd. Brood is dan ook makkelijk hanteerbaar en hierdoor een ideale snelle hap,  je kan je boterhammen zelfs samen met de collega's , aan je bureau eten. Uiteraard heeft dit een invloed op de rol, de smaak, de textuur en vorm van het product.

    Bijgerecht
    Maar zelfs bij de avondmaaltijd staat brood op tafel. Het avondmaal is in Vlaanderen een belangrijk familiemoment dat meestal thuis plaatsvindt en zorgt voor ontspanning na een (zware) dag. Meestal gaat het over warme maaltijden en is brood een bijgerecht. De avondmaaltijden staan voor genieten, samenhorigheid en ontspanning.

    Complexe smaak

    Tegenwoordig is brood meer dan alleen een voedingsmiddel. De huidige consument beoordeelt brood niet alleen op prijs, maar ook op smaak, gezondheid en identiteit. Er is een sterk verlangen naar de smaak van vroeger en men wil ook terugkeren naar de natuurlijke smaken en eerlijke producten die voor brood gebruikt werden. De geur, kleur, textuur, structuur en zelfs geluid prikkelen al onze zintuigen. Hoe complexer de smaak, hoe meer de consument geniet van zijn boterham.

    Weekend
    Er is ook een duidelijk verschil tussen week en weekend. Tijdens de week is er weinig ruimte voor ontbijt in het algemeen. Tijdens het weekend wil de consument iets speciaals en wil hij zichzelf en zijn gezin verrassen. Dan kan zowel het broodontbijt als de broodlunch wel iets exotischer of uitgebreider zijn met sandwiches of pistolets. Tijdens de werk week valt het dan weer op dat er meer grootbrood (de traditionele boterham) wordt geconsumeerd dan in het weekend.

    De belangrijkste troeven van brood:

    -Brood is een uitstekende bron van complexe koolhydraten: de ideale energieleveranciers. In tegenstelling tot enkelvoudige suikers spreiden deze koolhydraten de energie veel beter over een etmaal.

    -Brood is ook een goede bron van plantaardige eiwitten. In een gevarieerde voeding is het goed eiwitten van plantaardige oorsprong samen met eiwitten van dierlijke oorsprong te gebruiken. Bepaalde aminozuren die in het ene eiwit ontbreken worden aangevuld met aminozuren die in het ander eiwit aanwezig zijn, waardoor uiteindelijk een volwaardig eiwit ontstaat.

    -Om brood te bakken is in principe geen vetstof nodig. Om de smaak te verbeteren wordt soms vet toegevoegd, waardoor speciaal brood verkregen wordt. Bij voorkeur wordt hiervoor plantaardige, onverzadigde olie gebruikt rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en zonder transvetzuren.

    -Verder is brood, zeker wanneer er zemelen en vezels in verwerkt zijn, een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. De meeste B-vitaminen zijn er rijkelijk in aanwezig. Vezelrijk brood is een goede bron van mineralen zoals fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, selenium en zink.

    -In brood wordt, om baktechnische- en smaakredenen, zout toegevoegd. Gezien het belangrijk aandeel van brood in onze dagelijkse voedselinname heeft de overheid de hoeveelheid toegevoegd zout aan banden gelegd (minder dan 2 %). Het gebruik van gejodeerd zout wordt aanbevolen omdat dit de aanbreng van natrium vermindert en de behoefte aan jodium optimaliseert.

    -Wellicht de belangrijkste troef is de aanwezigheid van vezels in brood. Uiteraard geldt dit vooral voor brood waar extra vezels aan zijn toegevoegd. Daardoor kan je zeker zijn dat je zowel oplosbare als onoplosbare vezels opneemt.

    -Onder de granen bekleedt haver een bijzondere plaats. Haver is rijk aan bèta-glucanen (samengestelde suikers), die vooral in de oplosbare vezels van het graangewas terug te vinden zijn. Onderzoek wijst uit dat bèta-glucanen het cholesterolgehalte doen dalen en onze immuniteit versterken als deze voldoende worden ingenomen.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (7)

    14-10-2010
    Aangenaam
    Er is inderdaad van alles te lezen op je blog. Trouwens een heel smaakvol blog. Als nieuwkomer heb ik daar allemaal geen verstand van. Misschien komt dat nog wel, tenminste als er ergens hulp komt opdagen. Ondertussen zal ik het moeten stellen met het plakken van mijn url. Nog een fijne avond gewenst. http://blog.SeniorenNet.be/troosteloze_melancholie

    14-10-2010 om 17:46 geschreven door Firmin


    Maak er een fijn weekend van, je ontbijtkorf heb je toch al zie ik
    Image Hosted by ImageShack.us

    14-10-2010 om 13:23 geschreven door Jasmijn2


    Donderdaggroetjes..
    Goedemiddag lieve Ann, heel mooi geschreven, heb graag alle soorten brood. Bedankt voor uw lieve reactie, breng u warme groetjes op deze frisse dag en wens u een leuke donderdag, knufje en liefs, Indra-
    34nnv51.jpg

    14-10-2010 om 12:28 geschreven door Indra-


    Gezellige donderdag ...lieve vriendin
    Image and video hosting by TinyPic Wat een morgen mistig en koud brrr Toch kom ik met lieve groetjes en een knuffel In bloggenland Een gezellige donderdag wensen

    14-10-2010 om 10:16 geschreven door eliane


    Veel plezier
    fijnedonderdagintangebe.jpg
    Liefs, Carine xXx

    14-10-2010 om 09:56 geschreven door wiely


    goede morgen anneke
    hmmm, en dan nog zelf gebakken, hier willen ze geen ander meer ... hihi ... maak er een mooie dag van en leg de dikke truitjes maar klaar hoor .... lieve groetjes
    Image and video hosting by TinyPic

    14-10-2010 om 07:56 geschreven door besoto


    Nu nog een kop koffie en ik kom bij jou broodjes eten hahahaha hé Meiske

    Image and video hosting by TinyPic
    Bewaar goed die schat in jezelf,
    Zachtmoedigheid.
    Graag wens ik u een mooie dag toe.

    LIEFS MIA

    14-10-2010 om 00:49 geschreven door Mia




    Foto

    Goede morgen, fijne dag iedereen!
    Foto

    Archief per week
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 28/11-04/12 -0001

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek
  • Leg de puzzel zelf in elkaar.
  • Fijne maandagavond
  • He keppe fijne paasdagen hè,alles ok met jou daar in Brugge!
  • Hallo, fijne start van de nieuwe week ....
  • Weekend-Groetjes

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!