
De gemiddelde Belg eet alsmaar minder vlees. Dat blijkt uit cijfers over de periode van 2004 tot en met 2009 die de federale overheidsdienst Economie recent publiceerde. In vergelijking met 2004 verorberden we in 2009 een vijfde minder varkensvlees. Wel lag in 2009 meer kip, konijn en wild op de borden dan vijf jaar eerder.
Uit de "bevoorradingsbalansen vlees" van de FOD Economie blijkt dat de gemiddelde Belg in 2009 zowat 90 kilogram vlees consumeerde, wat ruim 6 kilogram minder is dan in 2004. Naast varkensvlees verloren ook runds-, schapen- en geitenvlees terrein.
Toch blijft varkensvlees de onbetwiste nummer één van de vleesconsumptie in België, met in 2009 nog ruim 40 kilogram per inwoner. Kip (20,45 kilogram) sprong de laatste jaren over rundvlees (18,09 kilogram) naar de tweede plaats. De cijfers werden berekend op basis van de vleesproductie en worden uitgedrukt in karkasgewicht.
|