Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

18-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel van Jehay te Amay.

 

 

Kasteel van Jehay


.

 

De volledige site van het kasteel van Jehay, compleet met kapel, tuin en dorp, werd gebouwd tussen bossen, vijvers en weiden. De stroom van Paix-Dieu is eveneens dichtbij gelegen. Twee kastanjedreven vullen de rijkdom van de site prachtig aan. In de Middeleeuwen duidden de monniken van Aulne deze streek al aan als 'sylva', ofwel belangrijk bos. Het park rond het kasteel is ook nu nog een van de mooiste parken van de Provincie Luik. Het strekt zich uit aan weerszijden van een laan, waar een lindendreef op uitkomt. De laan wordt van de buitenwereld afgesloten door een monumentale poort met een gietijzeren hekwerk. Laantjes, taxusbosjes, vrijstaande bomen en een arboretum zijn alle op zorgvuldige wijze aangeplant. De bezoeker treft in deze tuin niets aan dat daar bij toeval is beland. Twee poorten geven toegang tot nog twee andere lanen. Een haagbeukenlaan van tweehonderd jaar oud omringt de slotgrachten en herinnert ons aan het park zoals het vroeger was. Aan de oostzijde bevindt zich een oude ijskelder, bereikbaar via een smal, laaggelegen pad dat parallel loopt met hoofdlaan. Hier zijn de overblijfselen zichtbaar van een andere oude haag.

Rond 1130 verkrijgt Henri de Jehain zijn vrijbrieven, waardoor hij deel uitmaakt van de oude aristocratie van het Luikse land. Zijn nazaten onderscheiden zich als ridders tijdens de oorlogen door hun gewapende deelname voor het prinsdom Luik. Het kasteel gaat later over in handen van enkele andere families die tijdens het Ancien Régime groot aanzien genoten. Een telg van de familie de Mérode, wordt tijdens de Dertigjarige Oorlog gouverneur van de stad en het

kasteel van Luik. Het gaat hier om Jean de Mérode. In 1680 wordt de familie van den Steen de trotse eigenaar en blijft dat ook tot de recente aankoop van het kasteel door de Provincie Luik. Tijdens de oorlog tussen de familie Horne en de familie de la Marck, werd het kasteel gedeeltelijk verwoest. De noodzakelijke heropbouw gebeurde in de 16de en 17de eeuw en was bepalend voor het huidige uiterlijk van het kasteel. De architectuur dankt haar bijzondere gezicht aan de dambordgevel die is opgetrokken in een combinatie van witte zandsteen en bruine baksteen. Het geheel is opgesmukt met torens en slotgrachten, en bestaat uit vier verschillende bouwvolumes, die door binnenplaatsen en bruggen over de slotgrachten verbonden worden.

Het L-vormige kasteel werd grotendeels aan het begin van de 16de eeuw gebouwd. De westvleugel grenst direct aan de slotgracht. Het is een typisch gotisch bouwwerk. De indrukwekkende gevels in kalksteen die de binnenplaats omzomen zijn daarentegen ontegensprekelijk 19de-eeuws. Hun stijl is neogotisch. Ze werden tussen 1860 en 1864 heraangelegd door de architect A. Balat.

De bijgebouwen en de oude boerderij op het domein zijn bij ingrijpende verbouwingen voorzien van nieuwe venster- en deuropeningen en van trapvensters. Ze worden ingesloten door twee vierkante hoektorens uit de 17de eeuw. De ruime schuur die vroeger het erf afsloot werd afgebroken. Nu biedt een majestueuze torenpoort toegang tot het geheel van park, kasteel en boerderij. Het portaal wordt bekroond door een wapensteen van de familie de Mérode-Lynden uit 1622 en biedt toegang tot een binnenplaats geflankeerd door twee trapgevels uit de 19de eeuw. De oorspronkelijke poort, die uitkwam op een ophaalbrug, werd vervangen door een boogpoort.

De kasteelkapel, dicht bij de toegangspoort van het kasteel gelegen en voorzien van een kleine begraafplaats omringd door water, is nu de parochiekerk van Jehay, gewijd aan Saint-Lambert. De ingang bevindt zich nu aan de kant van het dorp. De hoofdbeuk uit de 16de eeuw bestaat uit zandsteen en werd rond 1635 gerestaureerd. In datzelfde jaar werd de vierkanten toren toegevoegd met een klein leistenen dakpaviljoen

.

DIEREN NIET TOEGELATEN

Kunstliefhebbers zullen in verwondering staan bij de uitgebreide en veelzijdige collecties: meubilair, zilverwerk, schilderijen, wandtapijten, boeken, ...

.

Naast het bezoekersonthaal, de winkel en een gezellige ruimte ontdek je ook tentoonstellingszalen. De oude paardenstallen vormen het decor voor tijdelijke tentoonstelling over tal van thema's.

Een echte aanrader!

ps.


19/03/13 - 21u06 Bron: Belga Krant HLN

Schilderij van Brueghel ontdekt in kasteel van Jehay

In het kasteel van Jehay, in de provincie Luik, is een schilderij van Brueghel ontdekt. Volgens de provincie zou het om een werk van Pieter Brueghel de Jonge gaan.

Het kleine schilderij op hout werd ontdekt tijdens werken. Op basis van de elementen in haar bezit meent de provincie dat het wellicht om een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge gaat. Het werk zou geschilderd zijn tussen 1615 en 1620.

Het schilderij toont het gezicht van een man die een schilderspalet vasthoudt, wat doet vermoeden dat het om een zelfportret van een Vlaamse schilder gaat.

Het schilderij is gerestaureerd. Het grote publiek kan het werk bekijken van zodra het toeristische seizoen begint. Het kasteel van Jehay ligt in Amay.


Gesloten op maandag.
Laatste toegang om 17u.

Groepsbezoeken: het hele jaar op reservatie.

Zondagen in juli en augustus (behalve 1e zondag van augustus), rondleiding in het kasteel om 14u en 15u30 (inbegrepen in de toegangsprijs).

Tarief kasteel: € 5 per persoon.
Tarief park: € 2,50 per persoon.
Kinderen jonger dan 6 jaar oud : gratis.
Huur audiogids: € 1,-.

 

Nadere inlichtingen

telefonisch op : +32 (0) 85 82 44 00

via fax : +32 (0) 85 82 44 39

online

via e-mail


Route via Antwerpen naar Amay







Route via¨Poperinge naar Amay


.


Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (11)
10-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne... provincie Namen

Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne...

.

... een verdedigingswerk dat later een historische woning werd en een natuurlijk onderkomen.

De burcht van Lavaux-Ste-Anne dateert uit de 13e eeuw. Oorspronkelijk was de burcht niet meer dan een eenvoudige uitkijktoren, maar langzaamaan heeft hij zijn huidige allure gekregen, met zijn slottoren en -gracht.

Pas in de 17e eeuw werden de luxueuze appartementen aan de binnenplaats gebouwd, net als de monumentale renaissance-poort.

In het begin van de 20e eeuw maakte de 'Ligue des Amis du Château de Lavaux-Ste-Anne' zich sterk om het kasteel open te stellen voor publiek en om er musea in onder te brengen. In 2004 laat de Ligue de gebouwen restaureren, worden de musea heringericht en wordt het geheel aangepast aan de natuurlijke en landelijke sfeer van Famenne.

Het leven van de kasteelheren

.

De kasteelheren van Lavaux-Ste-Anne wisten wat leven was!

Elk deel van hun luxueuze residentie had een duidelijke functie: eetkamer, muzieksalon, jachtkamer, schrijfkamer, jufferskamer, boudoir van Mevrouw, kapel, badkamer, ...

De begane grond wordt versierd door antieke meubels. Ensceneringen roepen een beeld op van het dagelijkse leven in de 17e en 18e eeuw: manier van tafel dekken, samenstelling van de menu's, beheer van het domein, evolutie van de hygiëne en de positie van de vrouw, ...

.

 

Natuurmuseum

Seizoen na seizoen laat de natuur haar charmes zien in het bos, de velden, bij de rivieren en de vijvers.

Op de eerste verdieping laat een indrukwekkende collectie geprepareerde dieren een glimp zien van de grote verscheidenheid aan fauna in Famenne. De jacht was een van de voornaamste tijdverdrijven van de kasteelheren van Lavaux: de ruimte die de jacht inneemt, vertelt u alles over zijn geschiedenis, folklore en het wildbeheer.

Er is een kleine ruimte speciaal voor kinderen: hier kunnen ze de verschillende grote soorten wild die in de bossen leven aanraken, ruiken en bekijken.

.

De vochtige zone bestaat uit de vijver, het moeras en de weiden.

Vrije bezoeken

Het kasteel Lavaux-Sainte-Anne, de drie musea en de omliggende vochtige zone zijn vrij te bezoeken.

Verspreid over de verschillende verdiepingen van het kasteel vindt u verklarende borden of zaalkaarten; Deze borden vindt u ook buiten.

Een buggy mag niet in het kasteel gaan omdat er te veel trappen zijn.

Winkel

In de ontvangstruimte bevindt zich een grote winkel. Hier kunt u talrijke producten kopen die te maken hebben met uw bezoek aan het kasteel of aan de vochtige zone: souvenirs, zwijnen- en (dam)hertenhuiden, schoolartikelen, mondproducten, boeken en kaarten.

Vanaf juli 2007 verkoopt de winkel ook een speciaal bier, de Sainte Anne. U kunt deze in het restaurant proeven.


Café - restaurant

Een kader dat eenvoudigweg magisch en uniek is in België. Droom weg in de tuin of in het café-restaurant. Proef de keuken in gezelschap van uw vrienden, familie of collega's. Als u alleen rustig een glaasje wilt drinken, zal de charme van het café zeker uw goedkeuring kunnen wegdragen.

Geopend van woensdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur. Avondopening alleen na reservering.

Juli en augustus, alle dagen geopend.

Suggestie- en menukaarten en arrangementen voor groepen van minimaal tien personen.

Mr Henry Joachim; jps@natrad.be ; 0498/19 50 77 ; www.natrad.be


Openingsuren

Open van woensdag tot zondag van 10u tot 18u (17u van 1november tot 1 april)

Verkoop van kaartjes laatste 1u15 voor sluitingstijd

Open elke dag tijdens de schoolvakanties


Contact

               

 

 


Les Amis du château ASBL

Rue du Château,8

5580 Rochefort

Tél.: 084/38 83 62 - Fax.: 084/38 73 02

info@chateau-lavaux.com

www.chateau-lavaux.be

route

 

 

 .

 

 

Tarieven



INDIVIDUEEL

 

Volwassenen

Kasteel en waterzone 8,00€

   
   

Senioren/Studenten

Kasteel en Waterzone 7,00€

   
   

Kinderen (vanaf 3 jaar)

Kasteel en Waterzone 5,00€

   
   

GROEP (min.15 pers.)

 

Volwassenen

Kasteel en Waterzone 7,50€

   
   

Senioren/Studenten

Kasteel en waterzone 6,50€

   
   

Kinderen (vanaf 3 jaar)

Kasteel en Waterzone 4,50€

   
   

 


Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (11)
09-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Reinhardstein

 

Kasteel Reinhardstein, de Metternichburcht.

.

Is heel mooi zowel het kasteel als de omgeving, maar doet stevig schoeisel aan.

BEKNOPTE GESCHIEDENIS

In de romantische vallei van de Warche werd in 1354 het kasteel van Reinhardstein gebouwd door

Renaud van Waimes met de toestemming van Wenceslas van Luxemburg.

In 1442, na het verval van Waimes komt het kasteel achtereenvolgens in neerdalende vrouwelijke

lijn in handen van de families de Zivelle ,Brandscheidt en Nassau .

In 1550 door het huwelijk van Anna van Nassau met Willem van Metternich wordt Reinhardstein

het bezit van deze belangrijke Rijnlandse familie.

In 1812 verkoopt graaf van Metternich , vader van de gelijknamige kanselier en voorzitter van het

Congres van Wenen , het kasteel. Er breekt een periode van verval en volledige destructie aan.

Maar in 1965 ontdekt Professor Overloop bij toeval de ruïne. Onder de indruk van de site , bouwstijl,

en de verborgen geschiedenis besluit hij in 1969 het kasteel te reconstrueren met de hulp van gepassioneerde

en lokale ambachtlieden en met recuperatiemateriaal. De eerste reconstructie werd gerealiseerd in 18 maanden.

ARCHITECTUUR

Het kasteel van Reinhardstein is de enige in België bestaande "Burg" , naar analogie met de vestingen in de

Eifel.

Het kasteel bestaat uit verschillende onregelmatige gebouwen telkens aangepast aan de rotsen.

De trappen die uitgehouwen zijn in de rotsen vormen de enige toegang tot het kasteel en de binnenkoer.

In het kasteel hebben we de zaal van de wachters , de ridderzaal en de kapel, door sommige als de mooiste van

dit type gecatalogeerd.

Op de verdieping het salon , de eetkamer en de raadkamer, telkens met muren in vakwerk,in tegenstelling tot de grote vertrekken.

Van de privé-vertrekken kan men naar de slottoren via een overdekte verbinding. Deze slottoren had oorspronkelijk

negen verdiepingen en werd in de periode van Lodewijk XIV ingekort tot vijf verdiepingen. De slottoren is maar gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek.

KUNSTCOLLECTIE

In het interieur is een belangrijke verzameling aan kunstwerken, waaronder sculpturen, schilderijen en wandtapijten,

diverse harnassen, helmen en hellebaarden enz.

Een collectie liturgische misgewaden vanaf de XVI de eeuw tot de XIX de, waarvan een gedeelte tentoongesteld is in het

museum " Schatten van de Kathedraal " in Malmedy, behoort eveneens tot deze verzameling alsook een kribbe met gearticuleerde

gepolychromeerde en levensgrote beelden .

Tot slot vindt men in deze verzameling een grote collectie marionetten terug. Enkele van deze marionetten zijn momenteel in restauratie en zullen later ondergebracht worden in de nog te restaureren St.Hubertustoren

.

 

Praktische informatie

Het kasteel is open tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties (België en Nederland): carnaval, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Allerheiligen, Kerstmis en Nieuwjaar.
Sluitingsdagen: 24, 25 en 31 december + 1 januari.


Bezoekuren

Zaterdag en zondag om 11u15 en 14u30

Feestdagen om 14u30

Schoolvakanties: weekend, dinsdag, donderdag om 14u30

Groepen en scholen: het hele jaar op reservatie.

Adres:

Chemin du Cheneux 50
4950 ROBERTVILLE (WAIMES) (OVIFAT)

Open

van woensdag 2 januari 2013 tot maandag 30 december 2013

WE, feestdagen en schoolvakanties


Bezoek de website van het kasteel voor alle openingsuren

http://www.reinhardstein.net/blog/?page_id=54

De openingsuren kunnen aangepast worden wegens privé-evenementen in het kasteel.


Prijs van het bezoek

Volwassenen € 6,50

Kinderen 6 tot 16 jaar, studenten en senioren € 5

Gratis toegang voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Met de kaart betalen is niet mogelijk


 

Nadere inlichtingen

telefonisch op : +32 (0) 80 44 68 68

via fax : +32 (0) 80 44 69 99

online

via e-mail

.



Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (5)
08-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pottenbakkerijmuseum Raeren en vandaar naar LIMBOURG

Pottenbakkerijmuseum Raeren.


.

 

Het Pottenbakkerijmuseum Raeren heeft een belangrijke verzameling keramiek. Raerens aardewerk, zoals kannen en kruiken, werd in de 15e eeuw in heel Noord-Europa gebruikt. Deze kruiken zijn dan ook te zien op Vlaamse en Hollandse schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Een van die schilderijen is 'de boerenbruiloft' van Pieter Brueghel de Oudere.

Vanaf de 16e eeuw raakten pronkkruiken in zwang. Dit keramiek in Renaissancestijl was rijkelijk versierd en diende als drink- en schenkvaten. Deze waren in trek bij vele hoven in Europa. Daarom is het niet verwonderlijk dat Raerens aardewerk in vele Europese musea te vinden is.

De meest omvangrijke en compleetste verzameling Raerens keramiek is natuurlijk in Raeren te vinden. De collectie is aangevuld met vondsten uit archeologische opgravingen. Het Pottenbakkerijmuseum Raeren is gehuisvest in de burcht van Raeren(14e-16e eeuw). Het museum geeft inzicht in de technologische en kunsthistorische ontwikkeling Raerens keramiek. De sociaal-culturele context wordt ook belicht.

De waarde van deze collectie van het Pottenbakkerijmuseum Raeren wordt onderstreept door de titel 'Europees Cultureel Erfgoed'. Deze is in het jaar 2007 toegekend.

Toegangsprijzen enkelingen geen afspraak opletten op maandag gesloten. Nagezien ook de prijs is ok. Ook opletten als men niet in groep gaat is de taal Duits, want hier ben in de Oostkantons.

Volwassenen € 3,-
Jeugd tot 18 jaar, 65+ en groepen €2,-
Kinderen tot 12 jaar gratis

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag 10.00-17.00 uur
Gesloten op maandag

Faciliteiten

·       Rondleidingen

·       Een rondleiding is voor maximaal 25 personen

·       Meerdere talen mogelijk

·       Minimaal 3 weken van te voren een afspraak maken

·       Combinatie met demonstratie in het pottenbakkers atelier mogelijk.

·       Museumshop

·       Jaarlijkse keramiek markt (2e weekend in september)

·       Tijdelijke tentoonstellingen

·       Gelegen inkasteel Raeren

Pottenbakkerijmuseum Raeren

Burgstraße 103
4730 Raeren BE

Ingedeeld bij:

Cultural Heritage

Museum

History

BE Deutschsprachige Gemeinschaft


.

Na dit bezoek wil ik jullie naar voor mij een plaats in België
dat je toch eenmaal moet naartoe gaan.
Op deze kleine kaart zie je al Limbourg staan ja we blijven
in Wallonië.
Het is veel om te lezen, ieder kan gaan bezichtigen of de wandeling maken , maar het voornaamste
GAAT NAAR DE PLACE SAINT- GEORGES

Vanuit Raeren naar Limbourg.

.

 

 

Maak kennis met het middeleeuwse stadje Limbourg

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Een brokje geschiedenis

 

 

Limbourg ligt op een uitstekende rotspunt, hoog boven een bocht van de Vesder. De plek is strategisch zo belangrijk, dat er al snel een versterkte burcht wordt gebouwd.

 De ‘Place Saint-Georges’ (Sint-Georgesplein)

Tegenover het schooltje bevindt zich een stenen tafel. In de 18de eeuw stond er op die tafel een hoog stenen kruis. Het belang van waterbevoorrading tijdens een belegering blijkt uit de aanwezigheid van een grote vierkante waterpomp en een diepe put uit ca. 1510. Vlakbij die pomp stonden het perron en de gerechtsboom.

.

De huizen rond het plein dateren uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Naast woningen van vroegere magistraten met uitgebreide jurisdictie in het hertogdom treft u er nederige huisjes aan van ambachtslui en gewoon werkvolk. Sommigen hebben hun vroegere elegante interieur bewaard: met stuk versierde plafonds, houtsnijwerk en schouwen van roze marmer uit Baelen.

Daar is een Brasserie Saint-George,maar ook gesloten
op maandag.

Op andere dagen kan men er iets drinken, eten en er is ook taart te verkrijgen.

 

De ‘Arvô’

Het oude stadhuis (nr. 30) met zijn schitterende interieur is een perfect kader voor prestigieuze kunsttentoonstellingen. Het indrukwekkende schaalmodel op het gelijkvloers toont de versterkte stad in 1632. De ‘Arvô’ is van mei tot eind september toegankelijk.
Het gebouw werd tussen 1681 en 1687 opgetrokken. Het diende als vergaderzaal voor de Staten van het hertogdom. Tot 1703 was het ook de zetel van het hoge gerechtshof en van de feodale kamer.
Om het gebouw binnen te gaan, moet u onder de ‘arvô’ of de ‘onderdoorgang’ lopen.
In de boog van de ‘arvô’ ziet u een stenen blazoen met het Bourgondische kruis en het jaartal 1681. De vensters van de bovenverdiepingen hebben nog hun oorspronkelijke gedrukt gebogen lateien.
Helemaal in de top van de gevel ziet u het wapenschild van de stad.
Het oudste stadszegel van Limbourg is op een reuzensteen op de ondermuur links afgebeeld. Het is overigens al wat rest van het eerder vermelde kleine stadhuis dat in het midden van het plein stond. Het oorspronkelijke kleine stadhuis, dat al in 1446 als ‘hal’ wordt vermeld, deed dienst als ‘scepenhuis’.

De Mariafontein

De fontein dateert van 1675. Hij vervangt de oude fontein die door de Franse bezetters was verwoest. Het water van de fontein komt nog altijd uit de waterput van het oude stadhuis.
Omdat ze negen jaar eerder aan de cholerapest waren ontsnapt, die in de benedenstad voor ontelbare doden had gezorgd, plaatsten de Limburgers er als dank in 1875 een gietijzeren beeld op. Het huidige beeld uit 1960 is het werk van Joseph Gerard van Polleur.

 

De oude burcht

Het kasteel Poswick, het herenhuis bij de zuidelijke Ardense Poort, domineert het plein. Het recente gebouw (1910) ziet er erg fraai en verfijnd uit. Heel opvallend is de voorgevel met zijn vele vensters.

 

De Sint-Georgeskerk

De kerk, die momenteel wordt gerestaureerd, is jammer genoeg niet toegankelijk.
Het middeleeuwse gotische gebouw heeft moderne glasramen en fraaie 18de eeuwse zijaltaartjes. Centraal boven het altaar ter ere van O.L.V. van de rozenkrans hangt een schilderij waarop de heilige Anna en Maria staan afgebeeld. Links bij het koor staat de theoteek (1520), een drie verdiepingen hoge gotische toren met gebeeldhouwde taferelen uit het leven van Jezus. Hierin wordt het Heilige sacrament bewaard en uitgestald.

Een trap met 28 treden leidt naar de crypte. Die deed dienst als munitiedepot. Boven de afsluiting staat een geelkoperen Mariabeeld uit de 15de eeuw. De biechtstoelen zijn in Lodewijk XV-stijl. Het schilderij achteraan dateert uit de 17de eeuw en is van de hand van Damery (Luikse school).
De kerk is ook een waar kerkhof: niet minder dan 295 mensen zijn hier begraven!

 

Door een steegje loopt u verder naar beneden.

Achter de tuinmuur lag het huis van de provoost: zie de inscriptie ‘Dominus providebit’ (de Heer zal voorzien) op de bovenbalk. Tegen de noordelijke gevel van het laatste huis staan een grafsteen en een Christusbeeld. Het is de enige grafsteen met een Nederlandstalige tekst ter herinnering aan Anna de Hack, die in 1635 overleed. Via de trappen ernaast komt u bij een met roosters afgezette put.

Bij de benedenpoort staat een dikke linde uit 1713 waaraan heel wat misdadigers zijn opgeknoopt. De nacht voor hun terechtstelling brachten de gevangenen door in een kleine cel die in de rots was uitgehouwen. De cel keek uit op de prachtige smeedijzeren poort van het kasteel van Andrimont. Het kasteel, dat dateerde van 1862, werd in 1914 door de Duitsers platgebrand. Het vroegere middeleeuwse kasteel stond op het tegenoverliggende grasveld, maar werd in 1781 door Jozef II van Oostenrijk opgegeven.

Deze noordelijke toegang tot de versterkte stad werd verdedigd met twee vierkante torens, die tijdens de vorige eeuw opnieuw zijn opgebouwd. De torens doen denken aan de twee 15de eeuwse poorttorens. Die stonden via een houten constructie met elkaar in verbinding en de enige toegang was een ophaalbrug over de slotgracht. Volgens een plan uit 1745 moest men nog twee andere versterkte poorten door om in het stadje te geraken. Al deze versterkingen zijn echter tijdens de diverse belegeringen vernield.

 

Langs het kasteel loopt u terug naar de bovenstad.

Hier lag de oude herberg ‘de Gouden Ster’, waarvan al in 1639 sprake was. De herberg bestaat uit drie in elkaar verstrengelde gebouwen. Bij het oude kruis onder de twee linden aan de linkerkant vond elk week de biggenmarkt plaats.

 

Op de wallen

Via het paadje bij een Y-splitsing komt u bij de hogergelegen garages.

De gedenksteen maakt deel uit van de ‘Mensenrechtenroute’. Vanop de zitbanken in de schaduw van de kastanjebomen hebt u een prachtig uitzicht op de vallei. Het lange spoorwegviaduct met zijn 22 bogen overbrugt de Vesder. Verderop liggen de eerste uitlopers van het plateau van Herve.

 

Loop nu verder naar de bovenstad.

Achter de stenen muur gaan enkele kazematten of munitiebunkers schuil, die soms voor het publiek toegankelijk zijn.

Links vallen de huizen met nr. 118 en 124 op: het huis aan de linkerkant is een laag, bakstenen gebouw; het huis rechts is indrukwekkend door zijn gevel en de 18de eeuwse kalksteen.

 

Wandeling buiten de poorten

U verlaat het plein langs de noorderpoort, het kwetsbare punt van de vesting. Volg de linkermuur tot op het einde en neem het smalle paadje tussen muur en weide. Rechts ziet u een restant van de oude slotgracht. Aan een T-splitsing slaat u rechtsaf. Op de volgende T-splitsing 200 m verder gaat u linksaf.

Na 150 m ziet u het kasteel dat nu dienst doet als internaat van de Franstalige Gemeenschap. Het park telt heel wat zeldzame bomen. Een eindje verder komt u bij de boerderij van ‘Petite Halloux’, waarvan de harmonieuze gevel van baksteen en roze kalksteen sinds 1774 de weg naar Goé verfraait. Volg de asfaltweg naar rechts tot aan de twee linden en de Sint-Annakapel. Het achthoekig gebouwtje uit 1774 is in 1947 gerestaureerd. Beneden ligt het leengoed van ‘Grande Halloux’, waarvan al in 1646 sprake was. De gebouwen liggen in een driehoek rond een binnenhof met een grote ingangspoort.

Als u nog een eindje wilt wandelen, steekt u met het kapelletje links van u het kruispunt over. U volgt de oude weg naar Verviers die u bij de ‘Comagnes’-hoeve brengt, een grote kasteelhoeve. De naam ‘Comagnes’ verwijst naar de vroegere gemeentegronden waarop de schapen graasden. Tegen de heuvel verderop ligt het waterzuiveringsstation voor het water van de stuwdam van de Gileppe. Net voorbij het manegeterrein volgt u bij de Y-splitsing de asfaltweg naar rechts. Steek de hoofdweg over en na 2 km bent u opnieuw op het Sint-Georgesplein.
Verder zet ik hier geen foto's op het is het geheel dat je moet bekijken en zeker je wagen niet op de place Saint-George parkeren, geniet van het 18 en 19de eeuw. De wandeling moet ieder voor zichzelf kiezen, het is natuurlijk heel mooi.


 

 


Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (13)
04-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Kasteel van Belœil. Provincie Henegouwen.

 

 

 

 

 

Welkom op het Kasteel van Belœil .
Het Domein van Belœil is sinds de XIVde eeuw de residentie van de Prinsen de Ligne.


.


Het park is 25 ha groot en vormt samen met het kasteel één van de mooiste bezienswaardigheden van België. In elk van de salons getuigen echt antiek meubilair en de vele tentoongestelde verzamelstukken van het glorierijk verleden, dat elke dag opnieuw de band legt met heden en toekomst.




.

 

De Franse tuin biedt een harmonische afwisseling van water en

groen, van schaduw en licht en is 25 hectaren groot. Bij het

onderhoud wordt nauwgezet toegezien op behoud van het

oorspronkelijk ontwerp van 1664.

Dit prachtig kader leent zich uitstekend voor het organiseren van feesten met prestige.

 

 .

 

 

Musicales de Belœil op 7 september 2013

Vanaf 15 uur kom de artisten beluisteren in het park van het Kasteel van Beloeil.

Sinds meer dan 20 jaar is dit evenement een belangrijke moment die je niet mag missen. Meer dan 15 000 personen komen iedere jaar in Beloeil voor de klassieke muziek.

Het kasteel van Beloeil, op Henegouws grondgebied, staat al acht eeuwen lang tussen de slotgrachten.

.

 


Deze grote heerlijkheid van de Prinsen de Ligne was oorspronkelijk een middeleeuwse vesting. ln de loop der eeuwen is het een lustslot geworden. ln 1515 begon Antoine de Ligne met de aanleg van een park rond het kasteel. Honderdvijftig jaar later werd de ruimte voor het voorplein geflankeerd door twee nieuwe vleugels. Het kasteel werd in 1900 verwoest tengevolge van een brand - de twee vleugels bleven echter intact. ln 1906 werd het kasteel terug opgebouwd.

In zijn inleiding tot de genealogische geschiedenis (1950) schreef Prins Albert de Ligne: "Onze familie is altijd verbonden gebleven met Henegouwen, en heeft de prinsen gediend die in deze provincie aan de macht waren. Onze voorouders hebben onder hun vlag gevochten. Zij zetelden in de Raden van de graven van Henegouwen, de Franse koningen, de Bourgondische hertogen, de Oostenrijkse keizers, de Spaanse en de Belgische koningen, maar zij zijn altijd Henegouwer gebleven. Zij waren van Ligne, zij zijn en blijven van "LIGNE".

.

 


De wieg van deze familie stond in het dorpje Ligne, 8 kilometer ten noordoosten van Beloeil. De familiewoning, waarvan er niet veel meer overblijft, stond aan de oevers van de Dender. Vanaf de 11° eeuw wordt de familie in de oudste, Latijnse akten LINIA of LIGNIA genoemd. De familieleden worden beschreven als "paladijnen", "mannen van eer", "trouwe mensen met een goede reputatie". We kunnen niet met zekerheid vaststellen wanneer de landhuizen in Beloeil en Ligne gebouwd zijn. Wie weet, misschien wordt het geheim op een goede dag wel ontsluierd door een van de 25.000 stukken in het archief die momenteel worden geklasseerd...

.

Beloeil maakt deel uit van het erfgoed van de Lignes, een nalatenschap van de Condés. ln de familiearchieven bevindt zich een akte van 6 april 1394, waarin Catherine, dame van Condé en Beloeil, verklaart dat "haar neef Jean, Sire van Ligne en Grantbruecq haar kasteeltje, stad, gronden, bezittingen, bijgebouwen en landerijen van Bailleul in Henegouwen zal erven" op voorwaarde dat hij haar een rente betaalt. ln de loop van de 15° eeuw vestigen de Lignes zich dus definitief in Beloeil. Het huidige kasteel werd voorafgegaan door een hele reeks andere, ruwere en minder comfortabele kastelen. Van kasteeltje over vesting naar lusthuis: de gebouwen zijn duidelijk mee geëvolueerd met de tijd. Ook het karakter van Beloeil is mee veranderd; de overgebleven funderingen en torens doen ons denken aan de kasteelheren die eeuwenlang strijd leverden voor 's lands vrede en veiligheid.

Vandaag is het domein toegankelijk voor bezoekers.

Het kasteel is geen anoniem, statisch museum. Uit de

verscheidenheid van de voorwerpen kunnen we afleiden hoe de

kunst in het algemeen is geëvolueerd. De boeken in de

bibliotheek illustreren de geschiedenis van de boekdrukkunst,


vanaf de uitvinding tot vandaag. Het meubilair is een staaltje van
 
het vakwerk dat de beste Franse meubelmakers uit de 17e en 18e

 eeuw afleverden. De schilderijen waarop u de meeste
 
familieleden terugvindt die hier hebben gewoond, stellen de

 belangrijkste feiten uit hun leven voor.

ln de 17e eeuw werden her en der de allermooiste tuinen naar
 
Frans model aangelegd. Tien opeenvolgende generaties stonden,
 
tussen 1515 en 1780, in voor het ontwerp en de aanleg van de

tuin van Beloeil.

 

 

Het Domein is open :

Voor enkelingen :

de weekends en feestdagen van april, mei, juni en september 2013, van 13 u tot 18 u ; alle dagen van 1 juli tot 31 augustus 2013, van 13 u tot 18 u. Laatste toelating : 17 u 15.

OPGELET : RONDRIT MET TREINTJE IN HET PARK ALLEEN TIJDENS DE WEEKENDS.

UITZONDERLIJK GESLOTEN OP 10 MEI 2013.

Voor groepen :

minimum 20 personen ; reservatie minimum 15 dagen voor het bezoek ; elke dag, op aanvraag, van 1 april tot 31 oktober 2013, van 10 u tot 18 u ; bezoek in het Frans, Nederlands, Engels ; 1 uur begeleid bezoek ; 20 minuten rondrit met treintje.

Tarief

De prijzen zijn alleen geldig buiten evenementen en tentoonstelling (voor andere prijzen zie "Evenementen").

Tarief volwassenen

Kasteel, park

8 €

Trein (tijdens weekends en feestdagen)

2 €

Bezoek van het park

4 €

Abonnement Kasteel, Bezoek van het park

20 €

Tarief kinderen (van 6 tot 12 jaar, kinderen - 6 jaar : gratis)


Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (7)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele wegwijzers naar Het Kasteel van Belœil. Zie richting ATH


Hasselt -Belœil.

..

Antwerpen -Belœil.

.



Oostende - Belœil.


.
.


Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (6)
03-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De scheepslift van Strepy-Thieu Provincie Henegouwen

Watertoerisme

.


Scheepslift van Strépy-Thieu

Om de Belgische kanalen ook toegankelijk te maken voor schepen tot 1350 ton, werd besloten een enorme Kabellift nabij Strépy-Thieu aan te leggen voor zwaarder scheepsverkeer. De lift verplaatst schepen over een hoogteverschil van maar liefst 73,15 meter, werkelijk een spectaculair gezicht! Bezoekers kunnen met de lift omhoog en zien hoe de schepen in de lift gaan. In de zomer kun je zelfs met de boot een doortocht van de kabellift maken. Let op! Dit kan alleen op zondag.
Dit is het mooiste via boot met de lift naar boven , prachtig landschap vanuit de boot daar boven
en terug reis is via treintje naar de startplaats.

 

Tickets zijn verkrijgbaar bij de scheepslift zelf op de Rue Raymond Cordier 50 in Thieu. Opgelet ik herhaal een halfuur op voorhand .Vanaf Bergen rijd je over de E42 richting Brussel. Dan neem je afslag 21 en rijd richting 'Strépy-Thieu'.

Zie je het hoogteverschil van het kanaal , ga op een zondag dan kan je met de boot mee, zie uren.
Sorry dat ik het zoveel herhaal maar het is de moeite waart tijd enkel bootvaart+lift (tickets nemen) en terugkeer via treintje 1.30uur.

Het bezoek aan de scheepslift van Strépy-Thieu, de grootste scheepslift ter wereld, staat bol van de ontdekkingen: een indrukwekkende machinezaal, een wondermooi panorama met zicht op de site en de omliggende streek, een filmvertoning over de bouw en de werking van de lift aangevuld met maquettes en interactieve spelen, tentoonstelling van fossielen die tijdens de opgraafwerken op de werf gevonden werden, interactieve spektakelwandeling "Pays de Génies" met hoogtepunten van de Belgische creativiteit op diverse gebieden: kunst, muziek, schilderen of strips, in gezelschap van beroemde Belgen. De kanaallift bezoeken, is echter ook de mogelijkheid hebben om hem per boot over te steken.
Voor mij persoonlijk mooier dan Het Hellend Vlak van Ronquieres waar de schepen omhoog getrokken worden.
Neemt men er alles bij duurt het 3uur, dat is een film over hoe alles gebouwd werd en technische details. Ingangsprijs duurder dan wat normaal is maar ik zou het niet doen als je kinderen bij hebt, wees gerust die hebben zich geamuseerd op de boot en het treintje.

Bezoek
Laatste bezoek om 17u.
Duur van het bezoek: ongeveer 1u30.terugreis via treintje.
Bezoek mogelijk in het Frans, Nederlands, Duits en Engels.

Bootovertocht
Als je gaat dit is een aanrader dus op enkel op zondag voor individuele bezoekers, zie vertrekuren stroomopwaarts of stroomafwaarts, terug via treintje, dus je moet dit uurrooster wel respecteren, maar je gaat het je niet beklagen.
Individuele bezoekers: enkel op zondag van mei tot september. Vertrek: 11u30 en 15u15 (stroomafwaarts) - 13u30 en 16u30 (stroomopwaarts).
Groepen: woensdag tot zondag, maart tot oktober (niet op zondag in maart of op Pasen). Vertrek: 11u30 (stroomafwarats) - 13u30 en 16u30 (stroomopwaarts).

Toegang tot boot moeilijk voor personen met beperkte mobiliteit.Eigenlijk heel moeilijk geen aanrader spijtig genoeg de ene site zegt van wel ik heb gebeld ze zeggen van niet.

Informatie en reservaties

http://voiesdeau.hainaut.be

Hier lees je er meer over prijs, opgelet een half uur voor de boottocht met lift je  tickets gaan afhalen
Individuele bezokers: Scheepslift van Strépy-Thieu
Tel: +32(0)78/05 90 59 - E-mail :
info.strepy_thieu@hainaut.be

Groepen (minimum 20 personen): Commerciële cel - Groepsreservaties
Tel: +32(0)78/05 90 59 - E-mail :
:
info.voiesdeau@hainaut.be

Restaurant aan boord: Nee

Nadere inlichtingen

telefonisch op : +32 (0) 78 05 90 59

via fax : +32 (0) 65 39 71 80

online : http://voiesdeau.hainaut.be

via e-mail



 

 


Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (10)
02-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom bij de Grotten van Hotton! Provincie Luxemburg.

Welkom bij de Grotten van Hotton!

Uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië. Alleen de Grotten van Hotton zijn volledig beschermd. Twee sterren in de Michelingids.




.

Grotten van Hotton

Daal neer in de ondergrond en ga op ontdekkingstocht in de grotten van Hotton. Een tocht van 6 kilometer lang en 70 meter diep neemt u mee doorheen de verschillende afzettingen van de grotten. Subtiele verlichting maakt de grotten een ware streling voor het oog.

De grotten van Hotton liggen in de Calestienne, een zeer bijzondere geologische zone. Het is een smalle strook van kalksteen die zich uitstrekt tussen de Ardennen, de Famenne en de Condroz.

Omdat de grotten pas in 1958 per toeval werden ontdekt, zijn ze nu nog altijd in goede staat, veel beter dan vele andere grotten, die vaak te lijden hebben gehad onder de vele bezoekers.

Tijdens een geleid bezoek van 70 minuten wordt uitgelegd hoe deze grotten werden gevormd en welke rijkdommen ze allemaal herbergen.

Omdat de grotten van Hotton zo speciaal zijn, zijn ze geklasseerd door de Commission royale des Monuments, Sites et Fouilles en sinds kort ook erkend door het Waalse Gewest.

" Betreed de reuzengalerijen. Kijk in een 35m diepe put. Bewonder de broze draperieën. Luister naar de grommende stroom. Beleef dit ondergrondse avontuur met onze gidsen."

de temperatuur in de grot is 12°

De nieuwe traject is driemaal zo lang en tweemal zo diep. Hier ondekt u de rijk vorm- en kleurschakeringen van de kalkafzettingen
(terugkeer via lift).

Openings uren

April > Oktober Deze maanden moet men als famile met kinderen niet reserveren
Alle dagen van 10.00 tot 17.00 (18.00 in juli en augustus)
Laatste rondl : 16.00 (17.00 in juli en augustus)

November> Maart
Rondleidingen op vaste uren
Elke week-end rondleiding om 12.30 - 14.00 - 15.30
Alle dagen : enkel na afspraak, voor groepen van min. 20 pers.

Reservatie : 00 32 84 46 60 46

Kerstmis-Krokusvacantie
Alle dagen rondleidingen om 11.00 - 12.30 - 14.00 - 15.30

Gesloten op 25/12 en 01/01

Tarief per persoon en kinderen onder de 12 jaar.

Tarif général :

 

Volw:

9,5 €

Kind (- de 12 ans):

6,5 €

Tarif groupes (min. 20 pers.) :

 

Volw:

8 €

Kind (- de 12 ans):

5 €

http://www.grottesdehotton.com/



.


.




.

Naast de indrukwekkende grotten kunt u een wandeling maken in de Tuin van de Calestienne er is een ook een speelplein voor kinderen deze zijn gratis.

.Daar is ook een cafetaria met terras.

.


Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (10)
01-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel en tuinen van Freÿr sur Meuse provincie Namen.

Kasteel en tuinen van Freÿr sur Meuse

.

De sfeer van Versailles tegen de grandioze achtergrond van de Ardense Maasoever. Dit schitterende bouwwerk in renaissancestijl dat werd uitgebreid tot een hertogelijke woning, heeft destijds heel wat koninklijke gasten ontvangen. Het interieur van het kasteel is verfijnd en kosmopolitisch. Volgens een historische verhandeling uit 1675 zou men hier het eerste kopje koffie hebben geproefd!
De prachtige klassieke tuinen in verschillende stijlen worden vooral gekenmerkt door de driehonderdjarige sinaasappelbomen en de oranjerieën, die behoren tot één van de oudste van het land. Zij bieden de bezoeker onder andere het plezier te verdwalen in 6 km doolhof of om weg te dromen aan de voet van het charmante Trianon.

 

Ook open op paasmaandag, 1 mei, Hemelvaart, pinkstermaandag, 21 juli en 15 augustus, evenals op woensdag tijdens de Belgische en Nederlandse schoolvakanties, volgens het uurrooster van de overeenkomstige maand.
Groepen min. 20 pers. tijdens normale openingsuren, zoniet 25 pers.
Duur van het bezoek: 90 min.
Individuele bezoekers: infoborden voor het kasteelbezoek en brochures voor het tuinbezoek.
Gidsen voor groepen mits supplement.


Persoonlijk is deze weg beter berijdbaar.

.

Maas, linkeroever: Dinant 6 km - Hastière 7 km.

 

Elk jaar worden op 1 mei in de namiddag de sinaasappelbomen in de tuin gezet.

Kinderen jonger dan 12 in het bijzijn van hun ouders: gratis.

Nadere inlichtingen

  • telefonisch op : +32 (0) 82 22 22 00
  • via fax : +32 (0) 82 22 83 23
  • online : http://www.freyr.be
  • via e-mail
    • Adres:
      Domaine de Freÿr asbl
      Freÿr 12
      5540 HASTIEREBelgium (FREYR)

     

    • Open
      • van maandag 1 april 2013 tot zondag 30 juni 2013
        • Weekends en feestdagen : 11:00-17:00
      • van maandag 1 juli 2013 tot zaterdag 31 augustus 2013
        • Weekends en feestdagen : 11:00-17:00
        • Dinsdag-vrijdag : 11:00-17:00
      • van zondag 1 september 2013 tot vrijdag 15 november 2013
        • Weekends en feestdagen : 11:00-17:00

 


Categorie:Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië
» Reageer (15)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!