Wat is een Barista?
Een Barista een professional die zeer goed getraind is in het zetten van verschillende soorten koffies, met name espressokoffie. Het woord Barista is afkomstig uit Italië en wordt nu ook een steeds meer gebruikte term in de horeca sector.
Barista is een vak dat al lang wordt beoefend door "koffie freaks", echter heeft de Barista sinds 2001 erg aan populariteit gewonnen. Steeds vaker worden professionals ingehuurd door Horeca zaken om een product te serveren van hoge kwaliteit.
Wat doet (en weet) een Barista De Barista heeft zowel de techniek als de kennis in huis om een "perfecte" kop espresso te zetten. Het is niet zomaar iemand die een kopje koffie kan zetten; De barista is als de kok in de keuken. Hij beschikt over kennis van bereidingswijze, espressomachines en vaak ook Latte Art Technieken. Een Barista is iemand die is gepassioneerd door koffie.
De Barista heeft de kwaliteiten om goede bonen te selecteren, de koffie op de juiste manier te malen en vervolgens de koffie machine dusdanig te bedienen dat de koffie wordt geserveerd met een zo hoog mogelijke kwaliteit. Consistentie is hierbij essentieel.
Wat is een espresso:
De betekenis van het woord espresso in het italiaans is "uitgedrukt" wat een zeer letterlijke beschrijving is voor het bereidingsproces van espresso. Espresso heeft betrekking op een speciale manier van koffiezetten, niet op de manier van branden of de oorsprong van de bonen. Een speciaal espresso apparaat wordt gebruikt om warm water door aangedrukt koffie te drukken. De gemiddelde doorloop tijd voor het zetten van een goede kop espresso is ongeveer 20 seconden.
Het procedé luistert nauw; de koffie moet van hoge kwaliteit zijn, de maling moet perfect en op de machine afgestemd zijn en de machine moet aan nogal wat eisen voldoen. Pas als al deze zaken in orde zijn krijgt u de zachte smaak van espressokoffie en de beroemde crèmelaag (crema). *Crema zeer belangrijk dat hoeft op elk tasje te staan, als je tasje leeg is zit de crema vast rondom de bovenrand ,in het volledig tasje is de crema al iets lichter van kleur en dan zit de crema in het tasje behalve de kant waar je gedronken hebt, prima dan heb je de correcte espresso. Zie foto, opgelet dit kopje is niet naar de juiste norm geschonken er zit al teveel koffie in maar heb dit gedaan om mooi de crema en de rand te tonen.Om goed te zijn moet het één cm onder de rand zijn van het voorverwarmde kopje en schoteltje. Maar wees gerust het smaakte lekker hoor.
.
Koffie wordt graag gedronken, omdat het gezellig is en omdat het een opkikkertje geeft. De populariteit van espresso, maar ook cappucino, koffie verkeerd en caffe latte, is de laatste jaren erg toegenomen. Mede door de opkomst van Barista's, koffie professionals en koffiebars lijkt hier voorlopig nog geen einde aan te komen.
*Espresso dient een zachte, volle en complexe smaak te hebben die nog geruime tijd in de mond achterblijft. Een soort bonbon van koffie die je weer even opfrist.
Waarom krijg je in een restaurant een glaasje water bij een espresso?
Echte Italianen drinken voordat ze hun espresso drinken een glas water, om de mond te spoelen. Hierdoor is hun smaak neutraal van alles wat ze hebben gegeten en kunnen ze extra goed genieten van de smaak van espresso.
Wat is Cappuccino:
Inleiding Cappuccino is een Italiaanse koffiesoort die wordt bereid met melkschuim, warme melk en espresso]. Cappuccino wordt in Italië vrijwel uitsluitend in de ochtend gedronken. Een populair ontbijt bestaat uit een cappuccino en een cornetto, een (zoete) croissant.
Bereidingswijze Een cappuccino bestaat uit 1 deel espresso en gelijke delen gestoomde melk en melkschuim. Een traditionele cappuccino van 150ml bestaat dus voor één derde uit espresso. en voor twee derde uit melk.
Om een goede cappuccino te maken is het van groot belang om een goede espresso. te kunnen zetten. De espresso is de basis van de cappuccino. Voor het maken van een sterkere cappuccino of espresso wordt vaak een aangepaste koffie soort gebruikt. Een donkere koffieboon heeft een sterkere smaak. Een goede espresso machine is een van de hulpmiddelen die de kwaliteit van de drank kan verhogen.
Een aantal machines hebben de mogelijkheid om automatisch opgestoomde melk op de espresso doen. Door middel van 1 druk op de knop wordt de cappuccino afgemaakt. Echter is deze methode voor veel barista's een doorn in het oog. Goede kwaliteit melk dient handmatig opgestoomd te worden in een melkkan welke vervolgens in de espresso. wordt geschonken.
Het opstomen van melk is als volgt: 1. Neem een koude schone conisch gevormde melkkan. 2. Vul de kan tot het begin van de schenktuit met koude Volle Melk. 3. Blaas de stoom even uit om de ongewenste condens te verwijderen 4. Breng de stoomtuit in de melkkan tot ongeveer 3 cm van de bodem. 5. Draai de stoomkraan open en wacht 2 seconden tot de melkkan rustig is. 6. Breng de stoomtuit nu langzaam naar het melkoppervlak. Een paar keer kort blazen en "lees" de melk. Zonder bellen! 7. Houdt met de vrije hand de zij- of onderkant van de kan beet. 8. Als u voelt dat de kan warmer wordt, breng dan de stoomtuit naar beneden tot ongeveer 1 centimeter van de bodem en laat de melk door de kan karnen/draaien. Dit is een belangrijk moment. Als u met de vrij hand voelt dat de kan warm wordt (niet meer dan 65/70 graden) draai dan de stoomkraan rustig dicht. Een mooie schenkbare creme is nu het resultaat. Vergeet niet de stoom uit te blazen en schoon te maken. 9. Neem de melkkan en observeer het resultaat. Direct gebruik is hier gewenst. 10. Als er toch kleine belletjes in de melk zitten, geef dan 1 of 2 ferme tikken met de kan op de werkbank. 11. Schenk de melk door de espresso en schudt vervolgens rustig heen en weer met het kannetje waardoor de melkschuim ook in het kopje komt.
Latte art:
De "kunstenaar", de barista, schenkt met een speciale techniek de geschuimde melk in de crèmelaag van een espresso. Met schijnbaar simpele bewegingen van het schenken van schuim ontstaan de meest prachtige en uiteenlopende motieven zoals blaadjes, hartjes en appeltjes. Deze techniek vereist een hoge kwaliteit van apparatuur en ingrediënten en vooral persoonlijke aandacht van de barista
..
Koffie en gezondheid:
koffie en gezondheid: is koffie nu gezond of ongezond? Een kop koffie bevat honderden stoffen, waarvan wij slechts ten dele weten wat voor een invloed zij hebben op de gezondheid van de mens. De ene stof heeft een positieve invoed, de andere wellicht wat negatief, maar wat het effect nu tesamen is, zeker in combinatie met andere voedingsstoffen: dan weten we het vaak niet.
Er zijn veel onderzoeken geweest naar de gezondheidseffecten van koffie, en ze spreken elkaar soms nog wel eens tegen.
In koffie zit cafeïne waaraan veel goede bijwerkingen aan toegedicht kunnen worden, maar ook minder goede. In filterkoffie en andere koffie die goed heeft kunnen trekken zit bijna 2x zoveel cafeïne als in espresso-koffie. Bent u gevoelig voor cafeïne, neem dan juist een espresso, hoewel u juist zou denken dat die meer cafeïne zou bevatten. Daarentegen houdt het filter weer andere stoffen tegen die minder goed voor de gezondheid zouden zijn. Zet u koffie met kokend water of niet, hoe heter het water hoe meer stoffen vrijkomen, de koffie kan ook verbranden.
Verder bevat koffie veel anti-oxidanten zoals chlorogeenzuur die van goede invloed zou zijn op diabetes type 2 (wat door hoge bloeddruk, hoge cholestorol, en teveel buikvet in de hand wordt gewerkt). Koffie zou niet alleen preventief werken op de ziekte van Alzheimer, maar Alzheimer zelfs kunnen genezen, zowaar!
We vinden nog wel meer artikelen van de positieve effecten van koffie op de gezondheid.
*Het idee fixe dat koffie ongezond zou zijn is echter nooit aangetoond, met name dat koffie een ongunstig effect zou hebben op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
We gaan de onderzoeken niet herhalen, op internet vindt u nogal wat artikelen over de effecten van koffie op de gezondheid (soms alleen nog bij muizen getest). Vanuit de industrie gesponsorde websites worden slechts de positieve effecten benaderd, andere juist wat meer de negatieve, maar overigens ook dat dat meer met de gevoeligheid van het individu te maken heeft.
Wij zijn niet overtuigd, niet van schadelijke effecten, maar ook niet van de positieve effecten van koffie op de gezondheid. Zoals zoveel dingen: geniet van uw koffie of espresso, teveel zorgen zijn slecht voor uw gezondheid.
Als wij dadelijk weer onze koffie kunnen drinken zijn we weer helemaal blij en of het zo is of niet: wij denken dat blije mensen gezonder zijn!
Categorie:Dranken allerlei
|