Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

20-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De waarheid stinkt: parfum moet je zelf kiezen (en dit is waarom)

 

 

 

 

De waarheid stinkt: parfum moet je zelf kiezen (en dit is waarom)

 

 

Krijg jij van je partner steevast parfums die je verschrikkelijk vindt? Volgens recent onderzoek is dat volkstrekt normaal, want we worden enkel aangetrokken tot parfums die onze eigen, natuurlijke geur aanvullen. Daardoor is het bijna onmogelijk om het perfecte flesje voor iemand anders te kiezen.

Dat is de conclusie die geurenexpert dr. Jan Havlicek van de Charles University in Praag maakte na een experimenteel onderzoek.
Daarvoor liet hij 12 vrijwilligers twee verschillende parfums aanbrengen. Eén daarvan hadden ze zelf gekozen, terwijl de andere hen willekeurig werd toegewezen. Vervolgens nam de onderzoeker staaltjes van beide geuren, die hij daarna voorlegde aan 21 vrouwen. Stuk voor stuk vonden ze de zelf gekozen parfums het aantrekkelijkst.
"We gebruiken al duizenden jaren parfums en al even lang denken we dat die onze natuurlijke lichaamsgeur maskeren. Maar eigenlijk is er een sterke, individuele interactie tussen die geur en het parfum", zei dr. Havlicek in de Sunday Telegraph. "We kopen dan ook enkel parfums die onze eigen geur aanvullen. En daarom is het natuurlijk ontzettend moeilijk om een geurtje te kopen voor iemand anders."
Natuurlijk is dat voor mannen geen reden om voortaan geen parfum meer cadeau te doen, want er is altijd wel een flesje bijna leeg. En als dat toch niet het geval is, zijn we natuurlijk ook blij met een nieuwe ring of oorbellen. Moeilijk zijn we niet, toch?

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (6)
16-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoera hier betalen vrouwen bij de kapper niet meer dan mannen

 

 

 

Hoera: hier betalen vrouwen bij de kapper niet meer dan mannen

 

 

In Denemarken heeft de Raad van Gelijke Kansen beslist dat vrouwen met kort haar niet meer geld horen neer te tellen dan mannen in kapsalons. De redenering dat een vrouwelijke coupe meer tijd en producten vereist, werd van de tafel geveegd omdat prijslijsten heel vaak mikken op mannen en vrouwen apart, wat botst met de wet op gendergelijkheid.

In februari 2012 legde een Deense vrouw klacht neer omdat haar kapsalon 60 euro aanrekende voor een knipbeurt (plus eventueel nog supplementen voor lang haar), terwijl mannen nog geen 50 euro moesten betalen. Gezien haar korte, jongensachtige coupe vond ze het ronduit oneerlijk dat ze meer geld moest neertellen dan mannen met even korte haren.

Voor de rechten van haar haar
Als tegenreactie opperde de eigenaar van het salon dat kapsels van vrouwen meer tijd kosten en dat er meer producten worden gebruikt. Toch oordeelde de Raad van Gelijke Kansen dat de misnoegde vrouw aan het langste eind trekt. De prijslijst van het kapsalon refereerde namelijk puur naar het geslacht van de klant, wat in strijd is met de Deense wet op gendergelijkheid. "Geen mens mag een ander mens direct of indirect discrimineren op basis van geslacht", klinkt het.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (8)
31-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat we echt doen wanneer we knipperen

 

 

 

Wat we echt doen wanneer we knipperen

 

 

 

Wist u dat we ongeveer 10 procent van onze wakkere uren met gesloten ogen doorbrengen? Een mens knippert gemiddeld 15 tot 20 keer per minuut. Volgens een nieuwe studie doen we meer dan enkel onze ogen bevochtigen. Zo zou zelfs de kleinste knipperbeweging een rustmoment zijn voor ons brein.

Japanse onderzoekers van de Osaka universiteit hebben ontdekt dat onze hersenen een razendsnelle powernap doen wanneer we knipperen. Aan de hand van hersenscans konden ze zien dat regio's die nauw verbonden zijn met onze aandachtsspanne kortstondig 'offline' gaan.

Tijdens deze vluchtige momentjes zouden we onze gedachten laten dwalen. We lassen knippermomenten bovendien ook strategisch in: op het einde van iemands zin, op het einde van een gelezen zin of op het moment dat een acteur even buiten beeld verdwijnt of het camerastandpunt verandert.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (21)
30-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdrekenen en briefjes schrijven op sterven na dood?

 

 

Hoofdrekenen en briefjes schrijven op sterven na dood?

Technologie maakt het leven gemakkelijker, maar doet ons tegelijkertijd een aantal vaardigheden vergeten, zoniet verleren. Uit de resultaten van een rondvraag bij 1.000 volwassen Britten ontstond een lijstje van de snelst verdwijnende vaardigheden. Eens kijken wat er zoal met uitsterven bedreigd is.

De snelst verdwijnende vaardigheden zijn:

* Brieven schrijven
* Opzoeken in een papieren woordenboek of naslagwerk
* Hoofdrekenen
* Kaartlezen
* Een bibliotheek bezoeken
* Boardgames spelen
* Een postkaartje sturen

Op sterven na dood?
Volgens 670 van de 1.000 ondervraagden zijn handgeschreven briefjes en postkaartjes zo goed als uitgestorven in deze moderne wereld vol e-mails en sms'jes. Woordenboeken en naslagwerken zijn volgens 60 procent van de deelnemende Britten overbodig gemaakt door websites als Wikipedia en ook kaartlezen is verleden tijd, met dank aan de gps. Eén op vier ziet de handige rekenmachines op mobiele telefoons, tablets en computers dan weer als een moord op het hoofdrekenen. Tot slot verliezen ook bibliotheken en boardgames hun charmes door e-readers, apps en online spelletjes

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (7)
24-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je winkelroutine bepaalt je eetpatroon.

 

Je winkelroutine bepaalt je eetpatroon.

 

Niet iedereen die naar te veel en/of suikerrijke of vette voeding grijpt, doet dat om dezelfde redenen. Grofweg zijn er vijf categorieën, waartoe je behoort als je aan drie voorwaarden voldoet. We sommen ze op:

 

1) De geheime volpropper

Te herkennen aan:
- Altijd op dieet, maar houdt nooit vol
- Als je je laat gaan, eet je tot je vol zit... en dan nog wat meer
- Je laat je gaan als niemand kijkt (omdat je je schaamt) en een eetbui kan dagen, zonet weken duren
- Je bent ontevreden over je lichaam, ook al heb je een normaal gewicht

De reden:

"De basis voor dit gedrag is meestal de nood om te controleren. Ze hebben zeer strikte ideeën over wat goed is en wat niet, en meestal houden ze zich ook heel goed aan wat mag en wat niet", legt psychiater Helena Fox uit.

"Maar dat is net het probleem: ze ontzeggen zichzelf zoveel, dat de balans soms doorslaat en ze overcompenseren in de andere richting."


2) De happy eter

Te herkennen aan:
- Voeding is een bron van geluk voor deze eten, zowel eten, klaarmaken, tv-programma's bekijken, kookboeken lezen, uit gaan eten als dinertjes organiseren.
- Je hebt meestal (licht) overgewicht, maar vindt dat geen probleem
- Je maakt je geen zorgen over hoe gezond de voeding is die je klaarmaakt
- Je hebt een stabiel gezinsleven en geen emotionele problemen

De reden:

"Eten maakt deze persoon gelukkig, het versterkt een gelukkig gevoel of het brengt mooie herinneringen naar boven. Dat kan perfect oké zijn, maar sommigen worden niet meer gelukkig zonder eten, en dat is een probleem", legt professor eetstoornissen Julia Buckroyd uit.

 

3) De troostzoeker

Te herkennen aan:

- Je eet als je ongelukkig bent, niet als je honger hebt
- Je verlangt vaak naar zoete en vette voeding
- Je krijgt je gewicht niet onder controle, wat je ongelukkig maakt
- Je maakt je zorgen over een 'tekort' aan voeding

De reden:
"Overeten om emotionele redenen is een slechte manier om er mee om te gaan. Dit komt vooral voor bij depressieve types, die altijd zullen teruggrijpen naar vette en suikerrijke voeding omdat dit in de hersenen chemische stoffen vrijmaakt die hen een warm en gelukkig gevoel geven", analyseert dokter Fox.

 


4) De panieksnacker

Te herkennen aan:
- Je eet te veel in stressy situaties, zoals een deadline op het werk
- Je loopt vaak naar de snoepmachine of houdt een doos vol snoep op het werk
- Druk doet je panikeren, maar eten geeft een veilig gevoel
- Je eet voeding snel, zonder veel te kauwen of de smaak op te nemen

De reden:
"Dit is gelijkaardig aan eten om emotionele redenen: het is een manier om ergens mee om te gaan, maar niet de goede manier. Ook deze eters grijpen naar vet en suikers", verklaart dokter Fox. Ook op chemisch niveau speelt iets: het hormoon greline wordt vrijgemaakt door stress. Het voorkomt paniek, maar het wekt ook honger op.

 


5) De koelkastmagneet

Te herkennen aan:
- Je loopt naar de koelkast als je even niets te doen hebt
- Je brengt je tijd meestal thuis door
- Je eet volwaardige maaltijden maar hebt nooit honger
- Voeding is functioneel, geen plezier

De reden:
"Verveling is een vaak voorkomende reden voor overeten omdat het, weliswaar tijdelijk, een leegte opvult. Huismoeders en freelancers vallen vaak in deze categorie. Sommigen eten de hele dag door maar nooit een echte maaltijd: zo is gemakkelijk uit het oog te verliezen hoeveel er werkelijk gegeten wordt. Langdurige verveling lijdt meestal tot ontevredenheid, en kan uiteindelijk lijden tot emotioneel overeten", zo waarschuwt Buckroyd.


Gebeurt dat vaak?
Best wel:

- 1 op 5 mensen lijdt aan een eetstoornis,
- 60 procent van die groep doet aan overeten.
- De helft van de overeters heeft een depressie
- de meerderheid (60 procent) van de overeters is vrouw
- Anorexia is een minder groot probleem, als je kijkt naar de aantallen.

Overeten is in één beurt elke hoeveelheid voeding consumeren die te veel is voor één persoon.

 

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (10)
23-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boos, kalm of verlegen? Deze sporten passen bij je humeur.

Boos, kalm of verlegen? Deze sporten passen bij je humeur

 

 

 

We wisten al langer dat sporten je humeur positief kan beïnvloeden, maar het is ook zo dat bepaalde gevoelens vragen om een specifieke sport. Ontdek hieronder welke sport past bij jouw humeur.

1. Boos
Als je dringend wat stoom moet aflaten, dan is joggen de beste keuze. Met cardiotraining kan je een angstig gevoel drie keer effectiever aanpakken dan wanneer je niks zou doen. En aangezien je om te lopen enkel de juiste schoenen nodig hebt, is dit de snelste manier om er iets aan te doen.

Een andere manier om dit intense gevoel aan te pakken is kickboksen, dat evenveel cardiotraining biedt als joggen. Bijkomend voordeel: je mag slaan en schoppen zoveel je wil!

2. Vredig, kalm
Als je je rustig voelt, dan kan yoga helpen om dat serene humeur te behouden. Door je daarbij te focussen op de mentale technieken kan je de wirwar in je hoofd sussen, waardoor je stress kan loslaten. Natuurlijk kan het meditatiedeel van yoga ook helpen als je (nog) geen kalm gevoel hebt.

3. Avontuurlijk
Iemand die echt op zoek is naar avontuur doet er goed aan om te fietsen. Door rond te dwalen kan je een gevoel van vrijheid en avontuur krijgen. Want zelfs al denk je je omgeving te kennen, met de fiets kan je nog heel wat onbekende paadjes ontdekken.

Voor wie het allemaal wat meer mag zijn, is (rots)klimmen een goede optie. Daarvoor hoef je niet noodzakelijk op reis te gaan, je kan ook op zoek gaan naar een indoor klimmuur.

4. Nood aan afzondering
Als je er nood aan hebt om even alleen te zijn, dan is zwemmen een goede keuze. Daar kan je je niet irriteren aan de zwoegende en zwetende mensen naast je (zoals in de fitness), want water blokkeert de externe geluiden. Zorg ervoor dat je een rustig baantje kiest als je contact met de andere zwemmers wil vermijden.

5. Verlegen
Als je een introvert persoon bent die liever wat minder verlegen zou zijn, dan is dansen de perfecte sport voor jou. Voor beginners zijn ballroom- en salsadansen een ideale manier om in vorm te komen. Daar dans je namelijk samen met een partner, die je op je gemak kan stellen.

6. Gemotiveerd
Wie zich gemotiveerd voelt kan dat humeur gebruiken om deel te nemen aan een 'barre'-les, waarbij je allerlei oefeningen uitvoert aan een leuning (zoals bij een opwarming voor ballet). Ook dat is een vorm van cardiotraining, waarbij vooral je spieren sterker worden. Zeker proberen is de boodschap!

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (8)
16-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie bekent? 1 op 5 verschoont lakens niet maandelijks!!!

.
 .


Wie bekent? 1 op 5 verschoont lakens niet maandelijks !


Bijna één op de vijf mensen slaagt er niet in om de lakens van het bed minstens één keer per maand te verschonen. Dat blijkt uit een enquête bij meer dan 2.000 Britten.

Ik verschoon mijn lakens:

Slechts twee op de vijf ondervraagden bleken hun lakens wekelijks te verschonen,

terwijl dat nochtans aangeraden wordt. Slechts zes procent van de ondervraagden bleek dat minimum te overschrijden en verschoonde zijn lakens meer dan één keer per week

Veel meer mensen doen het minder vaak. 36 procent verschoont de lakens om de twee weken, terwijl 17 procent het slechts één keer per maand doet. Eén procent bekende zelfs dat ze slechts één keer per jaar verse lakens op hun bed leggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan de helft van de ondervraagden wel eens in vuile lakens bekende te slapen.

Vooral vrouwen bleken dit huishoudelijke klusje zo veel mogelijk uit te stellen. Meer dan de helft van hen maakt de lakens niet wekelijks schoon, 12 procent doet het één keer per maand en één procent doet het zelfs nooit. Aan de andere kant slaagt 40 procent van de mannen er wel in om het wekelijks te doen, terwijl 8 procent het zelfs vaker doet. En jij
?


Categorie: Knipsels
» Reageer (8)
26-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven in de woestijn

Leven in de woestijn

Het nomadenbestaan

 

Ongeveer een derde deel van het landoppervlak van de aarde bestaat uit woestijn. Woestijnen zijn kurkdroog. Het is er overdag heet en 's nachts koud. Het lijkt of er niets kan leven, maar dat is niet zo.

In het noorden van Afrika ligt de grootse woestijn ter wereld. De Sahara is droog en dor. Toch leven er dieren en planten in de woestijn. Er leven zelfs mensen, al eeuwenlang. Het zijn nomaden. Ze zijn gewend aan de droge omgeving. Ze trekken van plek naar plek op zoek naar gras en water voor hun vee.

De Sahara

De Sahara is de grootste woestijn van de wereld. De Sahara bedekt ongeveer een kwart van het landoppervlak van Afrika. Het kan er meer dan 50 graden Celsius worden. De Sahara bestaat voor het grootste deel uit zand. Er zijn ook rotsachtige gebieden die bedekt zijn met keien. Tussen de bergen lopen diepe geulen. Deze worden wadi's genoemd. Als het regent kunnen ze veranderen in woeste rivieren.

 

Soorten woestijnen

Een woestijn is meer dan een grote zandbak. De meeste woestijnen zijn van grind of rotsen. Als water verdampt in de zon en er blijft zout achter, ontstaat er een zoutwoestijn. Rond de zuidpool valt bijna geen regen en het is er erg koud. Antarctica is daardoor ook een woestijn: een poolwoestijn. Soorten woestijnen zijn:

·         zandwoestijn

·         grindwoestijn

·         rotswoestijn

·         zoutwoestijn

·         poolwoestijn

Nomaden: kinderen van de wolken

 

Ondanks de zware omstandigheden leven er in de rotsachtige, droge en onherbergzame Sahara-woestijn in Noord-Afrika toch mensen. Het zijn Nomadenstammen. De nomaden wonen met de hele familie in een tent. Ze leven van de opbrengst van de veeteelt. Nomaden trekken het hele jaar rond op zoek naar weidegrond voor hun dieren. Omdat ze de regenwolken achterna trekken worden ze 'kinderen van de wolken' genoemd.

In de woestijn is het moeilijk voedsel te vinden voor de geiten. Ook water is moeilijk te vinden en dus erg kostbaar. Iedere dag halen de kinderen water bij een bron, kilometers verderop. De laatste jaren wordt de woestijn steeds groter en water en weidegrond voor de geiten dus steeds schaarser. Door klimaatverandering, houtkap en overbeweiding wordt het gebied ook steeds droger en verdwijnt de begroeiing. De woestijn breidt zich steeds verder uit.

Verwoestijning

Door de verwoestijning wordt het nomadenbestaan steeds moeilijker. Veel nomaden kiezen er nu voor om zich te vestigen en niet meer rond te trekken. Ze bouwen huizen en leggen akkers aan. De leefomstandigheden zijn verbeterd en de kinderen kunnen nu naar school. De overgebleven nomaden zullen binnenkort moeten kiezen of ze kunnen blijven leven als nomade of dat ze zich ook moeten gaan vestigen. Misschien zullen de nomaden in de toekomst dus niet meer bestaan.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (1)
12-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een dagelijkse knuffel je bij de dokter weghoudt

 

 

 

Waarom een dagelijkse knuffel je bij de dokter weghoudt

 

 

 Een knuffel zou wel eens effectiever kunnen zijn dan een appel om de dokter weg te houden. Regelmatige omhelzingen verminderen namelijk het risico op hartziektes, pakken stress en vermoeidheid aan, geven een boost aan het immuunsysteem, verlichten depressies en weren infecties af.

Dat blijkt althans uit een nieuwe Britse studie, waarvoor zowel mannen als vrouwen tussen 20 en 49 jaar onderzocht werden.

Reacties
Wetenschappers stelden daarbij vast dat tien seconden knuffelen je bloeddruk doet verlagen en het gehalte van verschillende hormonen verandert. Zo daalt het gehalte van de stresschemicaliën, waaronder ook cortisol. Tegelijkertijd stijgt het gehalte van 'gelukshormonen' zoals oxytocine.

"De positieve emotionele ervaring van knuffelen roept biochemische en fysiologische reacties op", legt onderzoeksleider dr. Jan Astrom uit.

Oxytocine
Vooral het vrijkomen van oxytocine heeft een grote invloed op je lichaam. Dat hormoon wordt in de eerste plaats vrijgegeven bij een bevalling en bij het geven van borstvoeding, waarbij het het vrijkomen van melk stimuleert. Tot voor kort werd gedacht dat het effect van oxytocine hiertoe beperkt bleef.
Recent onderzoek toont echter aan dat het veel meer effecten heeft: van het verbeteren van sociale vaardigheden, over het aanpakken van stress tot het stimuleren van vertrouwen.

Knuffel
En het vrijkomen van dat hormoon kan dus uitgelokt worden door knuffels. De huid bevat namelijk een netwerk van kleine, eivormige drukgebieden. Die voelen de aanrakingen en staan in contact met het brein via de nervus vagus (of de tiende hersenzenuw).

Die hersenzenuw kronkelt door het lichaam en is verbonden met een aantal organen, inclusief het hart. Daarnaast is het ook verbonden met de oxytocinereceptoren. De wetenschappers denken dan ook dat de stimulans van de nervus vagus zorgt voor een stijging van de oxytocine, wat op zijn beurt een waterval aan gezondheidsvoordelen in gang zet

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (12)
03-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn drie trouwe honden hielden vermiste kleuter Riley warm in ijskoude nacht

Zijn drie trouwe honden hielden vermiste kleuter Riley warm in ijskoude nacht

 

 

 

In Nambucca Heads (halfweg tussen Sydney en Brisbane) is de angstwekkende verdwijningszaak van kleuter Riley Martin (4) gelukkig goed afgelopen, dankzij zijn drie trouwe honden én enkele vrijwilligers die mee kwamen zoeken na een hartverscheurende oproep via Facebook. Missy, Nitro en Bruno hielden het jongetje met het Syndroom van Down warm in de ijskoude nacht. Het waren Leif O'Brien en Sally Pratley (die vanuit Kempsey zo'n 100 km verderop mee waren komen zoeken in het holst van de nacht) die een hond hoorden blaffen en zo de vermiste jongen aantroffen in een bos. "Waar zat je toch, mijn schatje?", snikte zijn moeder in tranen van geluk toen ze herenigd werd met haar zoontje .

We hebben zelf acht kinderen en daarom kwamen we helpen zoeken. Toen we Riley vonden, waren we bang dat hij dood was en waren dan heel opgelucht dat hij even later zijn hoofdje draaide.

Sally PratleyRiley Martin is gelukkig weer terecht.

Hartelijk bedankt, jullie hebben niet alleen zijn leven gered, maar ook dat van mij. Jullie zijn zo'n goede mensen.

Moeder tot vinders

Het begon als een nachtmerrie, maar de afloop heeft alles van een sprookje. Gisteren rond de middag verdween de vierjarige Riley aan zijn ouderlijke huis. Hij was laatst gezien met zijn drie honden: Missy, een tien maanden oude kelpie (herdershond), en zijn twee foxterriërs Nitro (3) en Bruno (2). Het jongetje, dat aan het Syndroom van Down lijdt, werd meteen als vermist opgegeven en een grootse zoektocht werd op het getouw gezet. De politie kamde samen met een groep vrijwilligers de streek uit, maar vond de kleuter helaas niet. Dat maakte de ouders pas heel ongerust en ze lanceerden via Facebook een opsporingsbericht en een nieuwe oproep om mee te komen zoeken.

Zelf 8 acht kinderen
Leif O'Brien en Sally Pratley uit Kempsey lazen de oproep, stapten meteen in hun auto en reden 100 km verderop naar Nambucca Heads. "We hebben zelf kinderen, acht stuks tussen 8 en 20 jaar en daarom kwamen we helpen zoeken", zegt Sally Pratley. "We belden meteen naar de politie en tot 1 uur 's morgens zochten we tevergeefs. Vervolgens sliepen we paar uurtjes in de auto en rond 5 uur bij het krieken van de dag begonnen we opnieuw te zoeken."

"Bang dat hij dood was"
"Toen hoorden we een hond blaffen en renden er meteen naar toe. Daar zagen we de vermiste Riley liggen met zijn hoofdje naar de grond gericht in een bosje. We waren bang dat het arme jongetje dood was en waren heel blij en opgelucht dat hij even later zijn hoofdje draaide. Hij lag te slapen met zijn drie honden. Die hielden hem warm, maar toch was hij helemaal onderkoeld. We stelden hem gerust en bleven herhalen dat we hem naar zijn mama zouden brengen."

Ontroerende hereniging
Bianca Graham, de moeder van Riley, was zielsgelukkig toen ze haar zoontje eindelijk weer in haar armen kon knuffelen en bedankte het helpende koppel uitgebreid. "Waar heb je toch gezeten, mijn baby, mijn baby, ...?", bleef ze maar herhalen bij de ontroerende hereniging . En tot de vinders: "Hartelijk bedankt, jullie hebben niet alleen zijn leven gered, maar ook dat van mij. Jullie zijn zo'n goede mensen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Dit voelt beter dan wat dan ook."

Honden veilig thuis
En de honden? Die kwamen ook veilig terug thuis. Ze hadden veel dorst en zaten onder de teken. Zoals het trouwe honden betaamt, waren ze trouw bij hun 'baasje' in problemen gebleven, maar ze waren niet de enige helden in dit sprookjesachtige verhaal. Niet alleen dat cliché werd in deze verdwijningszaak gelukkig bevestigd, ook het cliché dat zegt dat Australiërs altijd klaar staan om elkaar te helpen, bleef overeind. Een koppel dat 100 km rijdt, uren helpt zoeken, een paar uur slaapt in de auto en 's morgens verder zoekt: kan tellen als hartverwarmende menselijkheid en onbaatzuchtige hulpvaardigheid!

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (9)
26-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hiërogliefen. Het schrift van de Egyptenaren.

Hiërogliefen

Het schrift van de Egyptenaren

 

 

De Egyptenaren schreven niet met behulp van letters, maar tekens. Het schrift dat zij ontwikkelden heet het hiërogliefenschrift. Hiëroglief betekent heilig teken.

Het is een heilig teken, omdat dit schrift alleen werkt gebruikt door de priesters als ze over hun goden schreven. Het was erg ingewikkeld. Daarom werd later dit schrift iets gemakkelijker gemaakt, zodat iedereen kon leren lezen en schrijven.

Ons alfabet kent 26 lettertekens, maar het schrift van de Egyptenaren meer dan 700 verschillende tekens. En die moest je allemaal uit je hoofd kennen. De tekens doen meer aan kleine tekeningetjes dan aan letters denken. Zie afbeelding 2-13. Zo’n tekeningetje stelt ook niet een letter, maar een woord of een begrip voor. Ze geven een bepaalde klank aan en die klank verwijst weer naar het begrip of woord dat staat ‘geschreven’. Best ingewikkeld. Ook de manier van lezen is anders dan bij ons. Wij schrijven van links naar rechts, maar de Egyptenaren schreven oorspronkelijk van boven naar beneden. Later werd er èn van links naar rechts èn van rechts naar links geschreven.

Steen van Rosetta

De Egyptenaren schreven op steen of op papyrus. Papyrus is gedroogd riet, dat langs de Nijl groeit. Pas in 1822 heeft men het schrift kunnen ontcijferen. De Fransen vonden namelijk de steen van Rosetta of Rosette. Dat is een steen waar in 2 talen (maar in 3 soorten schrift) dezelfde boodschap op geschreven stond. Dat was namelijk in een ander Egyptisch schrift, in het Griekse schrift en met behulp van hiërogliefen. Nu konden ze het verhaal van de hiërogliefen ontcijferen met behulp van de Griekse en Egyptische tekst. We weten precies wanneer deze steen is beschreven. Er staat namelijk een datum op: 27 maart 196 (voor Christus). Het origineel bevindt zich in the British Museum in Londen, maar een kopie kun je ook in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bewonderen.

Dodenboek van Hunefer

De Egyptenaren gaven de doden zogenaamde dodenboeken mee het graf in. Hierin stonden afbeeldingen en spreuken die de dode moesten beschermen in het hiernamaals. Op afbeelding 2-12 zie je een tafereel uit het dodenboek van Hunefer. Het laat zien hoe het hart van Hunefer op de weegschaal wordt gewogen. Als het hart minder weegt dan de veer, mag hij naar het hiernamaals.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (16)
19-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis ontdekt met gekleurde anus en weerhaken op penis.

Vis ontdekt met gekleurde anus en weerhaken op penis

 In het oosten van Mexico is een zoetwatervis ontdekt met bijzondere eigenschappen. De mannetjes van deze vis hebben vier weerhaken op hun penis, terwijl de vrouwtjes een felgekleurde anus hebben. Biologen van de North Carolina State University presenteren deze vis in Journal of Fish Biology.

Officieel heet het visje Gambusie quadruncus. Het valt onder de muskietvissen, kleine visjes die veel weg hebben van guppy's en voornamelijk leven van muskietenlarven. De nieuw ontdekte soort wordt hooguit zes centimeter lang. De soort komt voor in de meren, rivieren en poelen van Oost-Centraal Mexico, even ten westen van de Golf van Mexio.

Levendbarend
Mannetjes van deze muskietvis hebben ten doel zoveel mogelijk seks te hebben, vrouwtjes zijn juist selectief omdat ze liefst bevrucht worden door de beste mannetjes. Muskietvissen zijn net als guppy's levendbarend. Ze leggen dus geen eitjes, maar brengen levende babyvisjes ter wereld.

De onderzoekers ontdekten dat sommige vrouwtjes dikke ballen weefsel ontwikkeld hadden die de ingang van hun vrouwelijk geslachtsorgaan grotendeels blokkeren. Hierdoor is paring alleen mogelijk als ze meewerken.

Functioneel
Volgens de onderzoekers dienen de weerhaakjes op de penis van de mannetjes om de weigerachtige vrouwtjes alsnog tot overgave te dwingen. Het zou volgens hen ook kunnen zijn dat de weerhaakjes het vrouwtje stimuleren om een soepel transport van het sperma naar de eicel te bewerkstelligen.

Met hun vrolijk gekleurde anus zouden de vrouwtjes signalen afgeven over hun bereidheid tot seks en hints over de plek van hun geslachtsingang. De anus kan enigszins van kleur veranderen. Ook zouden de vrouwtjes door deze kleur voorkomen dat mannetjes van een andere soort hen belagen.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (13)
14-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis van de fotografie

Geschiedenis van de fotografie

Hoe fotografie schilderwerk ging vervangen

 

Voor de uitvinding van de fotografie, lieten alleen rijke mensen een portret van zichzelf maken door een schilder of beeldhouwer. Toen vanaf 1850 de fotografie in zwang kwam, verhuisde de portretkunst naar het domein van de fotograaf.

Eigenlijk waren de benodigde ingrediënten om de fotografie uit te vinden al langere tijd beschikbaar: wetenschappelijk, optisch en chemisch bestond er voldoende kennis.

Camera obscura
In de renaissance (16e eeuw) gebruikten schilders de camera obscura. Hiermee projecteerden ze beelden van voorwerpen op een wand van een donkere kamer door licht via een heel kleine opening binnen te laten vallen. Schilders gebruikten dit apparaat, een doos met lens, spiegel en matglazen scherm, als hulpmiddel voor het schilderen van stadsgezichten.

Negentiende eeuw
De uitwerking van deze fotografietechniek zou tot in de negentiende eeuw op zich laten wachten. Op meerdere plekken in Europa waren uitvinders en kunstenaars er tegelijkertijd mee bezig. Kennelijk was de tijd er toen rijp voor. De Fransman Nièpce, die zich met lithografie en andere druktechnieken bezighield, slaagde erin om de beelden van een camera obscura op platen van metaal en glas vast te leggen. De Franse kunstenaar Daguerre ontwikkelde de mogelijkheden van dit procédé verder. In 1837 legde hij een straattafereel in Parijs vast op een verzilverde koperen plaat.

Lichtgevoelig papier
Ook de Engelsen experimenteerden met het vastleggen van geprojecteerde beelden. Talbot kwam via een andere procédé, met lichtgevoelig papier, uit bij een eerste vorm van fotografie. Het procédé van Daguerre werd technisch verbeterd. Na ongeveer twintig jaar werd die techniek vooral toegepast in Amerika, maar ook soms in Europa. In Amerika ontstond een snel groeiende vraag naar gefotografeerde portretten. De eerste studio opende in 1853. Binnen dat jaar openden er vervolgens alleen in New York al 86! Opeens was het portret bereikbaar geworden voor een veel groter deel van de bevolking. Een foto kostte een fractie van het bedrag voor een geschilderd of gebeeldhouwd portret. Bovendien: een foto liegt niet.

Onthullend
Dit onthullende aspect was echter niet altijd een voordeel. Mensen waren eraan gewend geraakt, dat schilders het onderwerp dikwijls idealiseerden of verfraaiden. Aanvankelijk probeerden fotografen dit schoonheidsideaal in hun werk te handhaven. De eerste gefotografeerde taferelen met kunstzinnige bedoelingen lijken nog braver dan de braafste stillevens van de braafste schilder.Toen in 1822 Niépce de eerste foto maakte, werd dit zeker niet beschouwd als kunstwerk. De fotografen van het eerste uur legden 'gewoon' een uitsnede uit de zichtbare werkelijkheid vast. Het idee dat fotografie een artistiek expressiemiddel was of zou kunnen worden, riep op zijn minst weerstand op.

 

Bedreiging schilders
Hoe vaardig en virtuoos schilders ook in staat waren om een mens te portretteren, toen de uitvinding van de fotografie een feit was, voelden vele schilders zich enorm bedreigd. Aanvankelijk gebruikten schilders de techniek van de fotografie om de tijdrovende fase van voorstudies te bekorten. Zij fotografeerden taferelen uit het dagelijks leven en mensen die ze op groepsportretten moesten schilderen. Behalve als voorstudiemateriaal gebruikten schilders foto's ook als letterlijk vertrekpunt, hetgeen soms direct is af te lezen aan toevallige elementen in de compositie. Zo sijpelde de invloed van de fotografie de schilderkunst binnen.

Realisme
Tussen 1850 en 1860 kwam in Frankrijk in de schilderkunst een realistische school op, die een extreme schilderkunstige objectiviteit nastreefde. De schilder Courbet gaf zijn beweegreden voor zijn naturalistische aanpak als volgt weer: "Ik kan geen engel schilderen, want ik heb nog nooit een engel gezien." Tegenstanders van dit realisme in de schilderkunst wijzen op het gevaar van vervlakking en geven fotografie de schuld. De Franse schilder Delécluze stelde in een artikel in 1851, dat kunstenaars die net zo registrerend als fotografen te werk gaan 'zichzelf zonder wil, zonder smaak, zonder het te weten, aan de verschijningsvorm van dingen onderwerpen'.

Rechter
In 1861 werd er zelfs een rechtszaak gewijd aan de kwestie of fotografie nu slechts een wetenschappelijk procédé was om zaken visueel te documenteren of een vorm van kunst. De rechter bepaalde dat 'foto's de vrucht zouden kunnen zijn van menselijke denken en geest van kunstzinnige smaak of intelligentie, het stempel van een persoonlijkheid zou kunnen dragen en daarmee tot kunstwerken worden.' Ondanks deze beloftevolle uitspraak duurde het nog tot ver in de 20e eeuw voor fotografie als volwaardige kunstvorm op tentoonstellingen werd toegelaten.

Stromingen
In de ontwikkeling van de fototechniek ontstonden, net als bij de film, twee verschillende stromingen:

·       De documentaire of reportagefotografie: daarbij ligt de nadruk op het registreren van de werkelijkheid. Ook journalistieke fotografen registreren. Ze maken portretten, terwijl mensen zich niet bewust zijn van het feit, dat ze gefotografeerd worden. (Ook in de film, zijn de documenterende mogelijkheden van begin af aan onderzocht.)

·       De geënsceneerde fotografie: de fotograaf construeert datgene wat hij wil fotograferen zorgvuldig. Hij laat niets over aan het toeval.

Uiteraard ontstonden er allerlei mengvormen uit deze twee stromingen, maar de basis van de fotografie wordt nog steeds bepaald door deze twee principes.

Mogelijkheden
Sinds de uitvinding van de fotografie zijn er kunstenaars geweest, die de mogelijkheden van de fotografie omarmden. De dichter Alphonse de Lamartine zei zelfs: "Fotografie is meer dan een kunst, het is een solair fenomeen, waarin de kunstenaar samenwerkt met de zon." Hoe dan ook, het was zoeken naar de eigenlijke toepassing van een nieuwe techniek, ook voor enthousiaste kunstenaars. Het is duidelijk dat mensen fotografie inmiddels tenminste even interessant vinden als schilderkunst.

Sommige kunstcritici menen dat de schilderkunst van zijn troon is gestoten door de fotografie. Grote musea organiseren regelmatig prestigieuze fototentoonstellingen. Portretfotografie is een veel gebruikt genre.

Tegenwoordig
In hedendaagse exposities lijkt de fotografie af te willen rekenen met het verleden, waarin een foto vooral als 'kiekje' werd aangeduid. Misschien dat daarom ook de meeste tentoongestelde foto's worden afgedrukt op monumentaal formaat en in een beperkte oplage. Het is alsof de toeschouwer definitief moet vergeten, dat de eerste fotografische producten in een heel klein albumpje konden worden geplakt.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (4)
04-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen rariteit meer: 1 op 3 vrouwen boven 40 wil toyboy

 

Geen rariteit meer: 1 op 3 vrouwen boven 40 wil toyboy

 

 

De trend werd ingezet door celebs als Madonna en Demi Moore, maar tegenwoordig zijn ook 'gewone' vrouwen op zoek naar een toyboy. In een Brits onderzoek bekende namelijk één derde van de vrouwen boven de 40 dat ze graag zouden daten met een jongere man.

Madonna en haar toyboy Brahim. Jennifer Lopez (42) is 17 jaar ouder dan Casper Smart (25).

Opvallend is wel dat ze niet alleen azen op een flirt, maar op zoek zijn naar echte liefde. Zo zei vier op de tien ondervraagden dat ze romantiek, eeuwigdurende liefde en zelfs een huwelijk willen met hun 'toyboys'.

Trend
De gegevens komen uit een enquête van datingsite Parship, die 4.500 singles tussen 20 en 70 ondervroeg. Twintigers blijken totaal niet op zoek te zijn naar een jongere man, met slechts 2 procent die dat zou overwegen.

Vanaf 40 jaar zien vrouwen dat echter des te meer zitten. Zo wil van de veertigers, vijftigers en zestigers respectievelijk 31, 38 en 36 procent graag daten met een man die (minstens) vijf jaar jonger is. Ook enkele dertigers volgen de trend al, met 17 procent die zo'n toyboy wel ziet zitten.

Gewoon
En dat is een grote evolutie in vergelijking met zeven jaar geleden. In 2005 onthulde een gelijkaardig onderzoek dat slechts 8 procent een relatie zou aangaan met een veel jongere man. "De zogenoemde cougar is niet langer een uitzondering, maar wordt steeds gewoner", zegt een woordvoerder van Parship.

 

Ook Eva Longoria is 11 jaar ouder dan Eduardo Cruz, met wie ze een knipperlichtrelatie heeft© photo news.

Bovendien vinden ook mannen zo'n oudere vrouw steeds aantrekkelijker. Zo ziet 20 procent van de twintigers en 22 procent van de dertigers het wel zitten om met een oudere vrouw te daten. Ter vergelijking: vijf jaar geleden was dat slechts 5 procent. Veertigers, vijftigers (beide 13 procent) en zestigers (8 procent) blijven echter liever bij partners van hun eigen leeftijd.

Mogelijke match
"Uitgaan met een veel jongere man of oudere vrouw wordt tegenwoordig goed geaccepteerd", zegt psychiater en datingexpert dr. Victoria Lukats. "Misschien komt dat omdat de media veel aandacht besteden aan relaties met een groot leeftijdsverschil", denkt ze.

"Maar waarschijnlijk is de vooruitgang veeleer te danken aan het daten via internet, waar je met uitgebreidere criteria meer kans hebt op een mogelijke match", zegt ze. "Mensen zijn op zoek naar een gelijkgestemde ziel, ongeacht zijn of haar leeftijd", aldus Lukats.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (14)
28-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het ontstaan van het heelal

Het ontstaan van het heelal

Was het God of toch iets anders?

 

Het heelal is miljarden jaren geleden ontstaan met een grote knal. Deze oerknal theorie werd bedacht door Georges Lemaître in de vorige eeuw.


De planeet waar wij op leven heet de aarde en bevindt zich in het heelal. Het heelal wordt ook de kosmos of het universum genoemd. Ons universum bestaat uit miljoenen zonnestelsels, planeten, manen, sterren en meteorieten. Het heelal is oneindig groot. Probeer maar eens voor te stellen dat iets geen begin of eind heeft.

De bedenker van de oerknal theorie
Ons heelal is ongeveer 13,7 miljard jaar geleden ontstaan. De geboorte van ons universum wordt ook wel de ‘oerknal’ of ‘big bang’ genoemd. De ‘big bang’ theorie is bedacht door een Belgische priester uit Charleroi: Georges Lemaître. Hij ging ervan uit dat het universum ontstaan is door een explosie die sterk genoeg is om sterrenstelsels uit elkaar te laten spatten. In 1927 verbaast hij vriend en vijand als hij deze theorie introduceert. De naam ‘big bang’ werd daarom in eerste instantie voornamelijk gebruikt om met Lemaître’s theorie de spot te drijven.

‘A bigger bang’

 

Een andere astronoom genaamd George Gamow gaat verder in op Lemaître’s theorie. Hij zegt dat deze oerknal ontstond uit een solide klomp, die alle materie van het waarneembare universum bevatte. Deze klomp had een gewicht dat miljoenen malen zwaarder was dan een superzware ster. Volgens deze theorie is de oerklomp, ‘ylem’ genaamd, geëxplodeerd en heeft zijn materie zich in alle richtingen verspreid. De oorzaak van deze explosie is één van de vele verborgen geheimen van het universum.

De oerknal en de kerk

Een paar eeuwen geleden dachten mensen dat het universum maar een paar duizend jaar oud was. God schiep immers de aarde en daarvoor was er niets. De kerk is om deze reden niet fel tegen deze nieuwe theorie, omdat hierover niets vermeld stond in de bijbel. God wordt in religieuze kringen gezien als iemand die het begin en het einde is. Als het universum oneindig is, past dat goed binnen de grenzen voor de oneindigheid van God zelf.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (27)
13-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veroorzaakte beweging aardas einde van ijstijd?

Veroorzaakte beweging aardas einde van ijstijd?

 

 

Zo'n 11.000 jaar geleden eindigde de laatste ijstijd. Wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens wat nu de exacte oorzaak was. Volgens een nieuw onderzoek zou een verandering in de as van de aarde wel eens tot de opwarming van onze planeet hebben geleid.

Zo'n 19.000 jaar geleden begon er meer en meer koolstofdioxide in de atmosfeer te komen. Wat volgde was een geleidelijke opwarming van de aarde, die 8.000 jaar later voor het einde van de ijstijd zorgde. Niet iedereen is het er echter over eens of de koolstofdioxide voor de opwarming zorgde, of de opwarming voor de koolstofdioxide.

Jeremy Shakun, een klimaatdeskundige aan de prestigieuze universiteit van Harvard, heeft wereldwijd stukken steen en ijs verzameld. Daaruit blijkt dat extra koolstofmonoxide in de atmosfeer aanwezig was voor de aarde begon op te warmen. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature doet hij deze week zijn uitleg.

Schommelende aardas
Volgens Shakun is alles zo'n 20.000 jaar geleden begonnen. De aarde schommelde toen op de eigen as, iets wat nog al wel gebeurd is. Maar toen kreeg de noordelijke hemisfeer daardoor veel meer zonlicht te verwerken. In de Noordelijke IJszee en op Groenland begon het ijs te smelten, waardoor de watercirculatie in het noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan stil viel.

Normaal gezien reist het koude water in zuidelijke richting in de Atlantische oceaan, terwijl het warme water een omgekeerde beweging maakt. Toen bleef het water echter stilstaan, waardoor de zone rond Antarctica opwarmde. Daardoor veranderden oceaanstromen en windpatronen, en in de zuidelijke hemisfeer kwamen er grote hoeveel koolstofdioxide in de atmosfeer terecht. Nuja, in de 8.000 jaar die volgden kwam er evenveel koolstofdioxide vrij als in de laatste 100 jaar. Dat zorgde echter toen voor een broeikaseffect, waardoor de laatste grote ijstijd zou eindigen, aldus
Shakun.


Categorie: Knipsels
» Reageer (21)
04-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zomerblunder die heel wat mensen begaan


De zomerblunder die heel wat mensen begaan

 

Je zonnebril kwijt? Dan ben je alvast niet de enige! Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat verrassend veel mensen elk jaar hun zonnebril breken of

verliezen. Ongeveer de helft van alle volwassenen maakt zich hier aan schuldig, terwijl 1 op 4 niet eens de moeite doet om er eentje op zijn neus te zetten.

Nochtans is deze bescherming belangrijk voor de gezondheid van je ogen. "Een zonnebril dragen elke keer je buiten komt in de zomer is de beste manier om aandoeningen als cataract (staar) en maculaire degeneratie (afnemen van de gezichtsscherpte) te voorkomen", stelt optometrist Michael Peter.

Aangezien heel wat onder jullie dringend een nieuw exemplaar moeten kopen, volgen hier alvast wat tips.

1. Je hebt een zonnebril nodig die minstens voor 99 procent beschermt tegen UV-straling. Helaas is er maar weinig te doen aan de goedkope modellen waar gewoon een '100% bescherming'-sticker op gekleefd is. Niet dat je honderden euro's moet uitgeven aan een zonnebril, maar stap misschien toch best een opticien binnen.

2. Gepolariseerde glazen zijn essentieel als je met de wagen rijdt, dagen aan het water spendeert of op plaatsen bent waar de schittering van de zon groot is. Ze blokkeren namelijk horizontale lichtgolven.

3. Hou in het achterhoofd dat zonnebrillen meer horen te doen dan alleen je net- en hoornvlies beschermen. Ze vormen namelijk ook een schild voor de gevoelige huid rond je oogleden, die bovendien extra vatbaar zou zijn voor huidkanker. "Wanneer je brilglazen je ogen verbergen van je wenkbrauw tot de top van je kaakbeen, ben je het beste beschermd", aldus dokter Peters.

4. Ontspiegelde glazen, ten slotte, helpen voorkomen dat licht rond de rand van je bril sijpelt en gereflecteerd wordt in je ogen


Categorie: Knipsels
» Reageer (21)
29-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bang van toiletten? Geef je moeder de schuld

 

 

Bang van toiletten? Geef je moeder de schuld

 

 

Moederliefde is onvoorwaardelijk, maar ze kan kinderen soms ook schrik aanjagen. Dat komt omdat sommige mama’s vreemde, (i)reële angsten verzinnen om hun kroost te beschermen

.

 Een overzicht.

 

Een openbaar toilet bezoeken
We hebben tijdens onze kinderjaren allemaal wel eens gehoord dat openbare toiletten vies zijn. Volgens de meeste moeders liep je gegarandeerd een of andere ziekte op als je met je blote billen op zo’n wc-bril ging zitten. Tot op de dag van vandaag reageren sommige mensen panisch als ze nodig moeten en er enkel een openbaar toilet ter beschikking is. Weetje: op de gemiddelde toiletbril leven er doorgaans minder bacterieën dan op een deurklink. Zo erg is het dus niet om even je ding te doen.

Het ouderlijke huis zien afbranden
Onze moeders waarschuwden vaak dat er brand zou uitbreken als we ons nachtlampje niet uitzetten of de haardroger na gebruik niet uit het stopcontact trokken. De kans dat dit een brand zou veroorzaken, is piepklein. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat we nu twee keer kijken of alle elektronische toestellen uitgeschakeld zijn voordat we het huis verlaten.

Sterven van de kou
’s Winters vertellen moeders vaak aan hun kinderen dat ze hun jas goed moeten dichtritsen. Bovendien beklemtonen ze het belang van een warme muts, sjaal en handschoenen. De meeste kleintjes volgen het advies heel goed op, want hun mama heeft gezegd dat ze anders zullen sterven van de kou. Een heel onwaarschijnlijk scenario, dat spreekt, maar het jaagt de allerkleinsten de stuipen op het lijf. Herkenbaar? Dan ga je nu wellicht steeds warm gekleed naar buiten als weerkundigen vriestemperaturen voorspellen

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (15)
14-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat na een hartinfarct gehad, wat voor sport mag ik nog beoefenen.

 

 

Wat na een hartinfarct gehad, wat voor sport mag ik nog beoefenen

 

 

Na een hartincident van enige omvang, zoals een myocardinfarct, blijft lichaamsbeweging toegelaten en zelfs aanbevolen aangezien ze ook een rol speelt om het gevaar voor recidief of verwikkelingen te verkleinen. Men noemt dat “secundaire preventie”.
Lichaamsbeweging maakt deel uit van de hartrevalidatie binnen de 6 maanden na een myocardinfarct. De beste aanpak is deelnemen aan de sessies die worden georganiseerd in een door het RIZIV erkend centrum voor hartrevalidatie en onder toezicht staat van een medische equipe en kinesitherapeuten. Verscheidene onderzoeken hebben een vermindering van de cardiovasculaire mortaliteit aangetoond van 20 à 25%.
Na de hartrevalidatieperiode blijft het aanbevolen door te gaan met lichaamsbeweging, eventueel door mee te doen aan de activiteiten van de hartpatiëntenverenigingen waar lichaamsbeweging gestimuleerd wordt zonder competitie- of prestatiedwang. De sessies worden begeleid door een team van gespecialiseerde monitoren en staan onder medisch toezicht van een cardioloog of arts. De oefenprogramma’s zijn opgevat als een verlengstuk op de revalidatie die je in het ziekenhuis kreeg.

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (17)
16-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat lotto winnaars het eerst kopen !



Wat lottowinnaars het eerst kopen: een wasmachine

 

Als jij de lotto zou winnen, wat zou je dan als eerste kopen? Een villa, nieuwe auto of diamanten ring? Niets van dat alles, zo blijkt uit een recente rondvraag. De gemiddelde lottowinnaar geeft het geld uit aan alledaagse huishoudelijke dingen, zoals een wasmachine of een nieuwe zetel.

De gegevens komen uit een onderzoek van online winkel Pixmania.com. Zij vroegen aan meer dan 50 lottowinnaars van meer dan 1 miljoen pond (of 1.200.000 euro) wat hun drie eerste aankopen waren na het winnen van de jackpot.

 

 


Onbekende wereld
Verrassend genoeg besteedden ze het geld niet onmiddellijk aan luxeproducten of een wereldreis, zoals je zou verwachten. Ze geven het daarentegen veel liever uit aan alledaagse gadgets, huishoudelijke apparaten en vrij goedkope kleren.

"Hoewel we er misschien allemaal van dromen om de loterij te winnen, geloven maar weinig mensen dat het echt zal gebeuren", zegt psycholoog Mark Coulson. "Financieel kunnen lottowinnaars zich de extravagante items wel veroorloven, maar psychologisch nog niet. Die bestaan enkel in een onbekende wereld, de wereld van de rijken", legt hij uit.

Wasmachine
Boven aan de lijst van meest gewilde producten staat de wasmachine, die door meer dan een kwart van de winnaars gekocht werd. Een zetel was het tweede populairste item (20 procent), gevolgd door een iPad (17 procent).

Op de vierde plaats kwam een nieuwe handtas, wat één op de zes winnaars als eerste kochten. Sportkleren kwamen op een vijfde plaats, vooral voetbalshirtjes bleken populair te zijn.

De rest van de lijst werd aangevuld met make-up, een stofzuiger, nieuwe televisie en koelkast. Toch waren er ook enkele winnaars die zichzelf wel verwenden, want een reisje kwam ook in de top 20 voor.

En jij? Wat zou jij kopen als je de jackpot zou winnen?

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (20)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!