Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

09-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijd voor wat schoenenwijsheid

 

 

 

Tijd voor wat schoenenwijsheid

 

Schoenen. Ik zou ze stiekem toch mijn dierbaarste modebezit durven noemen. Ze zijn de beste vriend van kleine vrouwen, geven ons zelfvertrouwen een echte boost, maken ons silhouet slanker en eleganter en zijn dé finishing touch bij een outfit. Ze vormen de kers op de taart. Daarom vind ik het zo belangrijk mijn schatten van schoenen goed te verzorgen, zodat a) ze langer meegaan b) ze beter zijn voor mijn voeten c) ik ze niet hoef te missen in mijn garderobe. Schoenenwijsheid, om te raadplegen van tijd tot tijd.

*Draag oude of versleten ballerina's om met de auto te rijden. Zo zet je geen onnodige ballast op je hakken en verslijten die minder snel.

*Laat je hakken op tijd vervangen bij een goede schoenmaker.
Op hakken lopen is zo al vermoeiend voor onze voeten en spieren. Kapotte hakken zijn al helemaal nefast.

*Draag het hele jaar door zorg voor je schoenen. Het is zonde de vorm van een goed paar laarzen of pumps te laten vervormen. Gebruik daarom schoenspanners. Deze zijn voor een prikje te koop bij Ikea.

*Instant schoenspanners maak je zo: plaats een propje zijdepapier aan de voorkant van je pumps. Dit vind je bijgeleverd in de schoendoos. Plastiek flessen in laarzen houden het leer mooi strak en de laars rechtop.

*Laat bij nat weer je schoenen drogen door er krantenpapier in te steken. Zet je schoenen nooit bij de verwarming om te drogen! Het leer droogt uit en zeg nou zelf: dat zou toch echt zonde zijn?

*Witte kringen van sneeuw of vochtigheid krijg je uit het leer door dit simpel trucje: meng een theelepel witte azijn met wat water en dep de kring, met behulp van een sponsje, weg.

*Je schoenen glimmen weer als nieuw na deze kleine schoonmaakbeurt: pers een citroen uit op een doekje en wrijf hiermee over je schoenen. Spuit er daarna wat haarlak over en glim ze op met een schoenborstel.

*Nare geurtjes ter hoogte van de schoenenkast? Leg een beetje lavendel of een zakje vanillesuiker in je schoenen. Deze nemen de geurtjes meteen op.

*Wilt je rits niet meewerken? Ga er een keertje over met een potlood en ze werkt sowieso weer als nieuw.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (8)
07-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarlijks schoorsteen vegen kan veel kwaad voorkomen.

 

 

"Jaarlijks schoorsteen vegen kan veel kwaad voorkomen"

 

 

"Een slecht onderhoud van de schoorsteen, onverstandig stookgedrag of een kachel die niet aangepast is aan de grootte van de ruimte liggen vaak aan de oorzaak van schoorsteenbranden", waarschuwt de FOD Binnenlandse Zaken. "Maar door één keer per jaar je schoorsteen te laten vegen kan al veel kwaad voorkomen worden."

Om het aantal schoorsteenbranden te beperken, lanceert Binnenlandse Zaken via brandweer en gemeenten een informatiecampagne met folders en affiches. Slogan van de campagne is "Vermijd schoorsteenbrand. Verwacht niet van de Sint dat hij je schoorsteen veegt." Het initiatief kadert binnen het Nationaal Brandpreventieplan, waarmee de overheid de burgers bewust wil maken van eenvoudige middelen om woningbrand te vermijden.

Oorzaken
Volgens brandpreventieadviseur Xavier Lambin komen schoorsteenbranden vaak voor in het begin van het koude seizoen, wanneer de haard opnieuw wordt aangestoken. "En ook op het einde van het koude seizoen, wanneer de schoorsteenpijp vol roet zit, komen vaak branden voor", zegt Lambin. "Vogelnesten of ingroeiende planten kunnen er eveneens voor zorgen dat de schoorsteen verstopt en zo minder trekt. Daardoor neemt het risico op schoorsteenbrand toe."

Raad
Binnenlandse Zaken beklemtoont dat "iedereen die stookt met hout, kolen of stookolie in een kachel, een open haard of de centrale verwarming" te maken kan krijgen met schoorsteenbrand. Wie de schoorsteen laat vegen door een vakman, kan een attest vragen. "In sommige brandverzekeringspolissen en bepaalde gemeenten is dit zelfs verplicht." Daarnaast raadt de campagne aan "alleen droog, natuurlijk en onbehandeld hout" te gebruiken, en om de ruimte voldoende te ventileren tijdens het stoken.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (8)
17-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dump aantal calorieën, deze aanduiding doet écht minder eten

 

 

Dump aantal calorieën, deze aanduiding doet écht minder eten

 

 

Eten en diëtenWat is effectief om mensen bewust te maken van hoeveel calorieën een maaltijd bevat, en ze zo minder calorieën te doen eten? Aantal calorieën vermelden kan helpen... maar hoe ver ze moeten wandelen om hun keuze te verbranden schijnt nog beter te werken. Dat suggereert onderzoek aan de universiteit van North Carolina en werd gepubliceerd in het tijdschrift Appetite.

800 vrijwilligers werden in 4 groepen opgesplitst. Elke groep werd gevraagd een snack te kiezen. Een groep kreeg een menu zonder voedingsinformatie, een groep kreeg details over aantal calorieën, een andere aantal minuten dat moet gewandeld worden om die calorieën verbranden en tot slot een groep met informatie over hoeveel kilometers gewandeld moest worden om de voeding weg te werken.

Wie geen informatie kreeg, at weinig verrassend gemiddeld het meest calorieën: 1.020
Wie informatie kreeg over aantal calorieën, at er ongeveer 100 minder: 927
Het aantal minuten wandelen deed het gemiddelde aantal calorieën zakken tot 916
De te wandelen afstand had het meest impact: 826 calorieën


De onderzoekers geven toe dat hun studie redelijk klein was, maar dat het effect niettemin straf bleek. "82 procent van de deelnemers gaf ook aan dat ze liever een menu hadden met het aantal te wandelen kilometers op dan een met enkel calorie-informatie of niets".

Toch is het verrassend dat in deze tijden van druk-druk-druk en 'geen tijd om te sporten' een specifieke tijdsaanduiding om een bepaald aantal calorieën te verbranden minder goed werkt dat een feitelijke afstand.

Visualisatie
Het visualisatie-aspect blijkt daarbij een grote rol te spelen: een aantal kilometer kan voorgesteld worden, of wordt vergeleken met een gekende afstand ('een keer te voet naar mijn werk'), terwijl bij minuten wandelen altijd een zekere twijfel heerst: wandelen aan welk tempo, bijvoorbeeld, of in welk landschap?

Bovendien is onderhand voldoende bekend dat het aantal verbrande calorieën per minuut niet alleen afhankelijk is van de inspanning (snelheid en weerstand), maar ook van het gewicht. Dat maakt het aantal minuten wandelen minder betrouwbaar en minder sterk dan de te wandelen afstand.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (10)
14-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Piramides van de Egyptenaren

De Piramides van de Egyptenaren

De architect als krokodillenvoer

 

Piramides zijn oude koningsgraven. Er zijn er ongeveer 100 langs de rivier de Nijl gebouwd. Ze verschillen in hoogte en grootte. De grootste is de piramide van Cheops met een afmeting van wel 145 meter hoog.  Een hele klus voor de Egyptenaren die nog geen vrachtwagens en heftrucks kenden! Dat ze hun werk goed deden is overduidelijk. Wij kunnen ons namelijk nog steeds over hun bouwkunst verbazen.

.


De eerste piramides zijn ongeveer 4500 jaar geleden gebouwd en hebben een erg karakteristieke vorm, namelijk de driehoek. Er lijkt geen verschil te zijn tussen alle zijdes. Waar zit nou de ingang? De makers van de piramides verstopten deze met opzet om te voorkomen dat het bouwwerk leeggeroofd werd. De functie van de bouwsels was begraafplaats van de farao en zijn familie. In de graven werd eten en drinken, spelletjes en kostbaarheden bijgezet. Niet alleen spullen, zelfs mensen in de vorm van beelden zijn gevonden. Deze beelden stelden bedienden voor. Ook in het leven na de dood werd de farao graag geholpen.

Rovers

De ontwerpers hadden nog een manier om het de rovers lastig te maken: de ingang lag 15 meter boven de grond en binnen was het letterlijk een doolhof van gangen en kamers. Alleen de ontwerpers wisten de plek van de ingang en de route door het doolhof. Die kennis werd hen soms fataal. Om te voorkomen dat ze de geheimen zouden doorvertellen, werden ze soms als voer voor krokodillen gebruikt. Er werkten soms wel 10.000 bouwvakkers op de bouwplaats. Er verrees zelfs een complete stad in de buurt, waar alle bouwvakkers verbleven. Waarschijnlijk werden ze goed verzorgd. Dat werd duidelijk na onderzoek van resten van de keukens.

Grafkelders

 
 Toen er alsnog veel graven leeggeroofd werden, besloten de Egyptenaren hun doden in geheime grafkelders in rotsen te begraven. Zo werd nog niet zolang geleden het Dal der Koningen gevonden. Hier bevond zich onder andere het graf van farao Toet-Ank-Amon. In dit graf vonden archeologen een schitterend portret van hem.  Het is een mooi, statisch en symmetrisch portret en gemaakt van goud. De baard is karakteristiek voor de farao.

.

Sfinx

Een piramide had ook een bewaker in de vorm van een reusachtig beeld. Het beeld bestond uit een leeuwenlichaam met het hoofd van een farao; een sfinx. Men geloofde dat de kracht van het leeuwenlichaam in combinatie met het verstand van de farao de piramide zou bewaken en beschermen.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (11)
09-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bereid je huisdier voor op de winter

 

Bereid je huisdier voor op de winter

 

 

 Wintertips

 

Het is zover, de winter is daar. Een seizoen dat ook voor onze huisdieren een beproeving is. Met deze tips maak je het ook voor hen aangenamer als het kwik zakt.

1) Hoezo kou, ze hebben toch een vacht?

De vacht van katten en honden isoleert hen deels tegen de kou, maar is niet bestand tegen extreme temperaturen of koude over een lange tijd. Ook huisdieren lopen dus risico op hypothermie, of onderkoeling.

Dit wordt erger als de vacht nat is, dus bij regenweer of sneeuw kunnen de dieren zich minder lang warm houden. Logischerwijs: hoe korter de vacht, hoe korter de bescherming.

Geef je hond of kat de mogelijkheid om binnen te komen, al is het in de kelder of een bijkeuken. Probeer te vermijden dat ze een hele dag buiten zitten, zeker als er geen droge en liefst warme schuilplaats is voorzien. Reken niet op hun vacht om hen warm te houden, voorzie minstens dozen en dekens, water en eventueel eten. Ga regelmatig kijken of deze schuilplaats nog droog is en het drinkwater niet bevroren.

2) Extra bescherming
Een jasje voor je kat is een slecht idee: ze verdragen ze over het algemeen erg slecht en brengen zichzelf in gevaar door zich uit het ding te willen wurmen.

Voor (kleine) honden kan het wel, voor een wandeling, niet om hele dagen buiten te zitten. Als deze kleren nat worden, hebben ze hetzelfde probleem als de vacht: ze houden de kou niet tegen. Hou je hond ook altijd in het oog: hij zal misschien ook proberen uit de jas te geraken, met verstikkingsgevaar tot gevolg.

Een gevoelig lichaamsdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de poten. Wandelen in de sneeuw, op bevroren ondergrond of op bestrooide voetpaden is niet echt comfortabel voor je hond. Het zout kan zelfs brandwonden veroorzaken. Kies dus zorgvuldig waar je wandelt en kijk regelmatig de poten van je hond na.

Er bestaan 'hondenschoentjes', maar let op dat ze niet te strak zitten en de bloedsomloop afknellen. Om je hond te trainen iets aan de poten te aanvaarden, kan je best beginnen met babysokken. Eens hij die laat zitten, kan je proberen overschakelen op schoeisel.

3) Pups en kittens

Volwassen dieren kunnen kou nog enigszins aan, maar dat geldt niet voor pups en kittens. Onder geen geval zou je ze buiten moeten laten, hoe goed ze ook gekleed zijn. Ze zijn te klein, hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou.

Ook oude en zieke dieren hou je best zoveel mogelijk binnen.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (7)
02-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPOORLIJNEN.

Spoorlijnen.

.


de standaardafstand tussen twee spoorrails is 1,43 meter.
Dat is een standaardmaat die overal gebruikt wordt.
Waarom is deze ‘ongewone’ maat genomen?

Omdat dit de maat is die ze in Engeland hanteerden, en alle spoorwegen daarop gebaseerd zijn.

Waarom bouwden de Engelsen dit met deze afstandsmaat?

Omdat dat dezelfde maat was dat de eerste tramlijnen hadden.

.


Waarom gebruikten ze deze maat voor de tram ?
Omdat de mensen die de tramlijnen bouwden dezelfde maat namen van de afstand tussen de wielen van de huif- en andere karren.

Waarom hadden die karren nu zo een rare maat ??
Wel, als ze een andere maat namen dan braken de wielen af op de oude wielsporen in de baan.

.

Vanwaar kwamen die wielsporen ?
Het keizerrijk Rome bouwde voor zijn legioenen heirbanen tot in Engeland. Deze waren overal even breed en er werden op voorhand ‘groeven’ in gemaakt waarin precies hun karren en strijdwagens pasten, zo werd er geen enkele wagen beschadigd..
.

Dus, sedert dat de Romeinen hun wagens bouwden wordt nog steeds dezelfde maat genomen voor het bouwen van de huidige treinrails.
Nu kunt ge u afvragen: maar waarom 1,43 meter.?

Romeinse strijdwagens werden gebouwd op de maat van het achterste van twee paarden

.

Nog iets:


Als ge de lancering van een spaceshuttle ziet, dan merkt ge een grote brandstoftank met daarnaast twee stuwraketten

.

Ingenieurs die de tank bouwden wilden ze eigenlijk groter maken, maar de tank moest vanwaar ze gemaakt werd, tot aan de lanceerbasis vervoerd worden per trein, door een tunnel in de bergen, en die tunnel is, zoals ge ondertussen al weet zo breed als het achterste van twee paarden ..


.

De grootte van een spaceshuttle werd 2000 jaar geleden al bepaald door het achterste van twee paarden.

En jij dacht dat het achterste van een paard maar iets stom was.

Paardenkonten bepalen veel nietwaar?


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (6)
20-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedichten en popmuziek.

Gedichten en popmuziek

Teksten rijmen zodat je ze makkelijk kunt onthouden

 

In de middeleeuwen kon het volk niet lezen. Toch bestond de behoefte om belangrijke gebeurtenissen of wijze lessen over te dragen van generatie op generatie, zodat ze niet vergeten zouden worden.

Verhalen werden van mond tot mond doorgegeven, in plaats van te worden opgeschreven. Om het onthouden van deze verhalen makkelijker te maken werden ze in rijmvorm gegoten. Ook werden ze vaak melodieus voorgedragen. De eerste gedichten waren dus eigenlijk liederen.

Geheugen
Een voorbeeld van een verhaal dat uit de middeleeuwen komt is het lied van de heer Halewijn. Dit lied gaat over een vrouwenmoordenaar, die uiteindelijk door een koningsdochter wordt onthoofd. Een ander voorbeeld is het Egidiuslied, waarin een overleden vriend wordt bezongen. De dichters in de middeleeuwen kenden veel meer liederen uit hun hoofd. Veel dichters kenden vele duizenden dichtregels uit het hoofd. Dichters hadden mede daarom een groot aanzien.

bedenker van het Wilhelmus

Wilhelmus
Het schrijven zingend voordragen van liederen hield niet op na de middeleeuwen. Ook in de 16e en 17e eeuw schreef men nog gedichten die gezongen werden bij allerlei gelegenheden zoals huwelijken en verjaardagen. Een beroemd voorbeeld van een historisch gedicht is het Wilhelmus. Veel van deze gedichten werden gemaakt op bestaande populaire melodieën, zo is het Wilhelmus gebaseerd op psalmen. Dit waren melodieën die bij een groot publiek bekend waren, waardoor het lied makkelijk aansloeg.

Volks- en kunstliederen
In de 19e eeuw ontstond er een onderscheid tussen het volkslied en het kunstlied. Het volkslied vertolkte, vaak in eenvoudige taal, een groepsgevoel en werd geschreven om gezongen te worden. Volksliederen kon je horen in de kroeg. Kunstliederen werden bijvoorbeeld voorgedragen in kastelen, door troubadours. Bij een kunstlied zette een componist een bestaand gedicht op muziek, ook al was dat gedicht oorspronkelijk niet geschreven om gezongen te worden. Een voorbeeld hiervan is de liederencyclus “Die schöne Müllerin”, van Franz Schubert (1797 - 1828).

Het kunstlied betekende een enorme ontwikkeling: niet langer was het lied een middel om een verhaal over te dragen van generatie op generatie. Het lied werd een doel op zich, en de tekst werd onderdeel van de muziek.

 

Dit staat in het Oosterpark in Amsterdam

Moraliserend
In de negentiende eeuw was dichtkunst, of poëzie, een zelfstandige kunstvorm geworden. 19 Eeuwse poëzie had een sterk moraliserend en opvoedend karakter. Vaak had een gedicht een religieuze grondslag: in gedichten werden mensen opgeroepen zich te houden aan de wetten van de bijbel.

Tachtigers
Als reactie hierop ontstond eind 19e eeuw de groep ‘de Tachtigers’: een groep dichters die zich wilden afzetten tegen het sterk moraliserende karakter van het gedicht. De Tachtigers vonden dat een gedicht een persoonlijke uitdrukking van een persoonlijke emotie moest zijn. In plaats van dienstbaarheid aan de maatschappij, en het opvoeden van de bevolking, waren originaliteit en eigenheid hun drijfveren.

Spreektaal
Ook de beleving van het gedicht werd geïndividualiseerd: de Tachtigers vonden dat poëzie niet voorgedragen moest worden, maar in stilte door het individu worden gelezen. De gewone spreektaal in gedichten werd door hen vervangen door een meer persoonlijke en zintuiglijke taal. Mede hierdoor kwam het gedicht steeds verder van de bevolking af te staan.

 

Ben ik te min

Boodschap
Begin twintigste eeuw bestond er een scherpe scheidslijn tussen dichters en zangers. Het maatschappelijke aanzien van de dichter en de rol die hij eeuwenlang had, lijkt in de tweede helft van de twintigste eeuw over te zijn genomen door popmuzikanten. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond een generatie maatschappijkritische popartiesten, zoals bijvoorbeeld Boudewijn de Groot (‘Welterusten, meneer de president’) en Armand (‘Ben ik te min’). Hun liederen gaan over politiek en over misstanden in de maatschappij. Ramses Shaffy zette met zijn teksten mensen aan het denken over hoe ze in het leven staan (‘Mens, durf te leven’), en vertelt in zijn teksten net als de dichters tijdens de Middeleeuwen verhalen op muziek.

Jaren '80
Maatschappelijke misstanden zijn ook twintig jaar later nog een belangrijke inspiratiebron voor popmuzikanten als Frank Boeijen (onder andere in het nummer ‘Zwart Wit’) en het Klein Orkest (‘Over de muur’, ‘Koos werkeloos’)Met de keuzes van hun onderwerpen nemen de Nederlandse popartiesten een bijzondere plaats in ten opzichte van Amerikaanse en Engelse popteksten, die veel vaker ‘sex, drugs en Rock & Roll’ als thema hebben.

 

Poetry slam
Dichters blijven hun werk wel voordragen, maar dit gebeurt op dichtavonden die niet door een groot publiek bezocht worden. Vanuit Amerika komt het fenomeen poetry slam overwaaien. Een poetry slam, ontstaan in Chicago als reactie op het teruglopende animo voor dichtavonden, is een dichtavond in wedstrijdvorm. Het publiek bepaalt de winnaar. Onder invloed van de poetry slams ontstaat een nieuw soort dichter: de podiumdichter. Voordracht wordt, net als in vroeger tijden, weer een belangrijk aspect van poëzie. De scheidslijn tussen dichten en zingen, die in de loop er eeuwen was ontstaan, wordt mede onder invloed van de poetry slams in de loop van de twintigste eeuw weer deels opgeheven.

Grens dichten en zingen
Niet alleen vanuit de dichters wordt de grens tussen dichten en zingen opgerekt. Veel Nederlandse popgroepen kennen hun teksten zo’n belangrijke rol toe dat zij er toe overgaan deze uit te brengen in boekvorm. Denk aan de boeken van Doe Maar, Blof, De Dijk en The Lau van de Scène.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (12)
17-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De hoofdluis

.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (12)
13-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dans en sport


.


Dans en sport

De grenzen liggen dicht bij elkaar

 

Dans en sport liggen soms dicht bij elkaar. Bijvoorbeeld de vechtsport Capoeira meestal in Brazilië te vinden. Door de sierlijke, vloeiende bewegingen ziet het eruit als een dans. Breakdance zit dan ook vol bewegingen die uit de sport afkomstig zijn. Bij Capoeira zijn de soepelheid en snelheid van de beweging belangrijker dan pure kracht.

Capoeira bestaat uit vechtdans, percussie en zang. De opzwepende muziek bepaalt het ritme van de bewegingen. Het belangrijkste instrument is de berimbau, dat bestaat uit een houten boog met een snaar en een kalebas die als klankast dient. Verder wordt er gebruik gemaakt van een tamboerijn (pandeiro), een grote trom, de attabaque, de djembé en 2 bellen die agogo worden genoemd. De berimbauspeler bepaalt het ritme en leidt de zang. De rest vormt het koor.


Individuele expressie

 

Breakdance is geen groepsdans. Het is een individuele expressie die je binnen een groep beleeft en vormgeeft. Het doel is: proberen de ander te overtreffen. Als groepen samen optreden is het wel belangrijk dat de dansers een eenheid vormen. De groep staat in een cirkel en om de beurt vertonen de dansers hun kunsten: een battle.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (20)
10-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom man fout cadeau koopt: hij weet niks over zijn vrouw

 

 

Waarom man fout cadeau koopt: hij weet niks over zijn vrouw

 

 

 Voor heel wat mannen wordt het zoals elk jaar een moeilijke zoektocht naar een kerstcadeautje voor hun vrouw. Dat is echter niet verwonderlijk nu blijkt dat ze bijna niks over haar weten: van kledingmaat over parfum tot favoriete winkel.

Vrouwen beschouwen dit als basisinformatie, maar in werkelijkheid hebben mannen niet het flauwste idee. 39 procent kent bijvoorbeeld de behamaat van zijn vrouw niet, terwijl 23 procent geen idee heeft over haar schoenmaat. Hetzelfde aantal kent ook de gewone kledingmaat van zijn vrouw niet.

En zelfs als ze het wel weten, blijft het moeilijk om een ideaal cadeautje te vinden, aangezien 24 procent de favoriete kledingwinkel van zijn vrouw niet kent.

Data
Verder is ook een parfum als cadeautje voor veel mannen geen optie, omdat 34 procent niet weet wat haar favoriete geurtje is. Bovendien moet je als vrouw nog geluk hebben dat hij je verjaardag niet vergeet, aangezien 12 procent zelfs de geboortedatum van zijn vrouw niet kent.
Ook andere data leiden tot problemen, met één derde die zich niet meer herinnert op welke dag hij zijn vrouw leerde kennen.

Ook over andere eigenschappen van hun vrouw hebben heel wat mannen geen flauw idee. Het gaat onder andere om haar echte haarkleur (11 procent), waar ze naar school ging (28 procent) en wat ze precies doet als job (10 procent).
20 procent had dan weer geen idee hoe de beste vriendin van zijn vrouw heet, terwijl hetzelfde aantal niet weet of ze aan allergieën lijdt. Ook op de vraag wat haar favoriete liedje of film was, moesten vele mannen het antwoord schuldig blijven.

Vreemde
Uiteraard leidt dat tot grote ergernis bij heel wat vrouwen. 40 procent bekende al eens ruzie te maken omdat de man dingen vergat die hij wel zou moeten weten. 12 procent van de vrouwen bracht ook al eens een cadeautje terug naar de winkel, omdat hun man de verkeerde keuze maakte.

"Er zijn toch een aantal dingen die mannen zouden moeten weten over hun partner, zoals de kleur van hun ogen en haar", vindt Gemma Mason van Superdrug, die het onderzoek uitvoerde We zullen mannen snel vergeven als ze ons telefoonnummer niet kennen (54 procent), maar het is niet moeilijk om te zien welk parfum we gebruiken. Een verkeerd cadeautje kan ervoor zorgen dat een vrouw zich als een vreemde voelt voor haar eigen man."

Mannen kunnen dus nog iets leren van hun vrouw, want zij weten wél alles over hun partner en kunnen zo meestal het perfecte cadeautje uitkiezen.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (18)
06-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krumping






Krumping

Een heftige dansstijl

 

Krumping is de nieuwe trend op dansgebied. De dansstijl is te zien in verschillende videoclips en in de film ‘Rize’. Krumping is heftig, lenig en agressief. Een uitlaatklep voor frustraties, niet een dans om voorzichtig te zijn. Deze hiphop dansstijl ontstond ongeveer 10 jaar geleden in de getto's van Los Angeles.

Krumping wordt gedanst op hiphopmuziek en is heel snel. Krumping is, net als breakdancen, een battle-dance. Net als breakdancen is krumping ontstaan in het getto, niet in New York maar in Los Angeles. Maar de danstaal van krumpers lijkt niet op die van breakdancers. Breakdancers showen hun hoogstandjes vooral dicht bij de grond, met een headspin als hoogtepunt. Krumpen gebeurt op 1 of 2 voeten. Knieën gebogen, borstkas heen en weer en armen krachtig in de lucht. De bewegingen zijn geïnspireerd op bewegingen uit Afrikaanse dansen.

Battle

Een groep krumpers staat bij de battle in een cirkel om de actieve krumper heen en de krumpers wisselen daarbij van plaats. Wie van de krumpers in de cirkel het meeste applaus, gefluit en gejoel ontvangt, is de winnaar van de battle. Snelheid, agressie, inventiviteit, kracht, lenigheid en acrobatiek, daar scoor je punten mee. Vooral de snelheid binnen krumping is opvallend. Hoe sneller de krumper de bewegingen achter elkaar kan doen, hoe beter hij de dans beheerst.

Dansen als alternatief voor de ellende

Krumping is ontstaan uit clowning. Clowning is een dansstijl die Thomas Johnson, een inwoner van de achterbuurten van Los Angeles, ontwikkelde om kinderen in de getto’s weer te laten lachen. Johnson probeerde op kinderfeestjes de jeugd die opgroeide te midden van drugsdealers en moord en doodslag een moment van plezier te geven. Gekleed in een clownspak, zijn gezicht geschminkt en met een grote afropruik in regenboogkleuren op, werd hij Tommy the Clown. Met schokkerige, spastische bewegingen bracht hij de kinderen aan het lachen. De kinderen vonden het prachtig. Al snel had Tommy de Clown een slinger van kinderen achter zich aan die hem kopieerden. Clowning werd een hit in de buurt en een uitlaatklep voor de jeugd. Er ontstonden tal van groepen die aan de nieuwe dansstijl deden. Johnson nam een stel van hen op in zijn eigen groep en trainde ze om op te treden. Ze noemden zich de Hiphop clowns.

Van clowning naar krumping

Johnson, die ooit zelf drugsdealer was, zette battles tussen de verschillende groepen op. De battles boden de kinderen de kans de massa te ontstijgen. Een kans om succesvol te zijn en een alternatief voor de goot en geweld. Clowning verplaatste zich van wedstrijden op straat naar grote stadions. Door de grote wedstrijden werd de dans steeds feller, sneller en heftiger waardoor de bewegingen van grappig naar imponerend en krachtig veranderden. Zo was krumping geboren, de serieuze versie van clowning. De krumpingdansers zetten hun volledige lichaam in. Met een sterke adrenalinestoot dansen ze snel, agressief en zeer expressief. Gezichtsschilderingen zijn kenmerkend aan de dans. De culturele betekenis gaat verder dan die van het clownbeeld. Het symboliseert de heilige Afrikaanse oorlog, waar mensen zich ook beschilderden met verf. Inmiddels is krumping als dansstijl overgewaaid van LA South Central naar de rest van de wereld.

Actueel

Krumping is snel verspreid. De dansstijl bereikte binnen kort tijd onder andere Japan, Schotland en ook Nederland. De film Rize van David LaChapelle heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. In deze film wordt getoond hoe de dansstijl is ontstaan en vooral ook welke emoties ten grondslag liggen aan de felle bewegingen. Omdat de dans, zeker door ervaren krumpers, zo snel wordt uitgevoerd, wordt aan het begin van de film verzekerd dat er geen enkel deel van de film versneld is opgenomen. De dansstijl is ook te zien in videoclips van Missy Elliott (I’m really hot), Black Eyed Peas (Hey mama) en Chemical Brothers (Galvanize). Te zien op You Tube.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (24)
05-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Realisme in de schilderkunst

Realisme in de schilderkunst

Schilders proberen zo dicht mogelijk bij de waarheid te blijven

 

Een kunstenaar kan de werkelijkheid op verschillende manieren weergeven. Een schilder kan bijvoorbeeld kiezen voor een realistische of onrealistische stijl.

Als de kunstenaar kiest voor het realisme dan zal hij wat hij ziet ook zo weergeven . Hij probeert de waarneembare werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. De kunstenaar geeft weer wat hij letterlijk ziet, maar bepaalt wel onderwerp en compositie. Een voorbeeld hiervan is een stilleven.

Naturalisme
Een andere mogelijkheid is het naturalisme: Het zo natuurlijk mogelijk afbeelden van een onderwerp. Dit onderwerp kan echter door de kunstenaar worden bedacht. Hij hoeft het niet per sé letterlijk te zien. Hij gaat er wel van uit het onderwerp weer te geven zoals het er in de werkelijkheid uit zou zien. Een schilderij of tekening die de werkelijkheid vereenvoudigd weergeeft is gestileerd. De afbeelding is nog steeds herkenbaar, maar ontdaan van detaillering. Een voorbeeld hiervan is de tekenstijl van de Mangastrip, of de Jugendstil affiches van Mucha.

Associatie
Een nog verdere ontleding van de werkelijkheid leidt tot een geabstraheerd kunstwerk: de herkenbare vormen zijn zodanig vervreemd of vervormd dat je alleen door associatie of herleiden van de vorm kunt herkennen wat er te zien is.

 

Interpretatie
Een kunstenaar maakt altijd een keuze in wat hij afbeeldt. Ook een kunstenaar die realistisch werkt geeft zijn interpretatie van de werkelijkheid. Toch is er een verschil. Hij doet dat door onderwerp, compositie en materiaalgebruik te bepalen. Nadat die keuze is gemaakt, probeert hij de waarneembare werkelijkheid te benaderen.

Niet-realistisch
Daarnaast is er de kunstenaar die de waarneembare werkelijkheid als uitgangspunt neemt en vervolgens een persoonlijke interpretatie geeft van die werkelijkheid. Hij verbeeldt wat hij ziet, maar probeert niet de werkelijkheid te benaderen. Impressionisten schilderen bijvoorbeeld het moment en expressionisten geven eerder de emotie weer.

Ontwikkeling
In de beeldende kunst is er in de loop van de 19e en 20e eeuw een grote verschuiving geweest van realisme naar abstractie. Halverwege de 20e eeuw kwamen er steeds meer musea voor moderne kunst en het belang van die musea werd in de loop van de jaren steeds groter. Er zijn nu musea voor oude kunst zoals het Rijksmuseum in Amsterdam waar realistische en naturalistische kunst uit bijvoorbeeld de 17e eeuw te zien is. Musea als het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum hebben veel kunst van 20e eeuwse kunstenaars. In hun collecties zitten allerlei soorten kunst. Van figuratieve kunst tot abstract.

Realisme in hedendaagse kunst
Toch zijn er nog steeds kunstenaars die werken in de traditie van de grote meesters van de 17e eeuw. Er zijn ook kunstenaars die de techniek van het realistisch en naturalistisch schilderen gebruiken voor hedendaagse thema’s. Deze kunstenaars zie je niet zo vaak in de musea voor hedendaagse kunst terug. Ze stellen hun werk voornamelijk ten toon in galeries.

Techniek
Bij het realistisch en naturalistisch schilderen is de schildertechniek van groot belang. Dit kost veel tijd, omdat je erg precies moet zijn. De schilder moet de kleuren bijvoorbeeld goed mengen en in lagen op het doek aanbrengen. Dit vereist een opperste concentratie en veel geduld.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (8)
12-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beelden maken

Beelden maken

Het kan op twee manieren

Bij het maken van een beeld kun je voor verschillende materialen kiezen. Het gekozen materiaal bepaalt de werkwijze: opbouwen of weghalen.

Een beeldhouwer werkt volgens het laatste principe. Het beeld zit als het ware al in de het materiaal verborgen, en door steeds kleine stukjes weg te hakken ontstaat de uiteindelijke vorm.

Luisteren
Beeldhouwen is een ingewikkelde vorm van beelden maken, omdat je een stuk dat je hebt weggehakt niet meer kunt aanplakken. Ook moet je goed begrijpen hoe het materiaal in elkaar zit. Daarbij gebruiken steenhouwers hun oren: geeft de beitel een helder geluid dan is het veilig om steen weg te hakken, klinkt het dof dan loopt op die plek een ader, en is het risico aanwezig dat de steen splijt.

Uitdagingen
Beelden opbouwen gebeurt met allerlei soorten materiaal, van heel grote staalconstructies tot beelden van klei. Deze materialen hebben hun eigen uitdaging. Aan een beeld van natte klei kan je nog heel gemakkelijk iets veranderen, maar als er per ongeluk een luchtbel in de klei zit zal het beeld bij het bakken uit elkaar knallen, warme lucht zet immers uit en zoekt zijn weg naar buiten.

Materiaal
Bij het kiezen van materiaal gaat een kunstenaar niet alleen van zijn/haar persoonlijke voorkeur uit. Soms bepaalt het ontwerp het materiaal. Dit is het geval bij een heel groot beeld dat verplaatst moet kunnen worden, of bij een beeld dat in weer en wind mooi moet blijven.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (11)
08-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze reporter volgde een workshop ‘eten zoeken in de vuilbak'uit de krant Het Nieuwsblad

Onze reporter volgde een workshop ‘eten zoeken in de vuilbak'uit de  krant Het Nieuwsblad

 

 

ANTWERPEN - Jaarlijks gooit Vlaanderen 500.000 ton voedsel weg. Een verspilcultuur die niet goed te praten valt, vinden ‘dumpster divers'. Hopend op een lekkere maaltijd, riskeerde onze reporter lijf en leden tijdens een workshop containerduiken.

Uit economische noodzaak of uit protest: het snuffelen in vuilnisbakken is duidelijk aan een opmars bezig. Het ‘dumpster diven' of ‘skippen' is vooral populair bij Amerikanen en Britten, maar ook bij ons duiken mensen in containers. Op de website Trashwiki staat zelfs een heuse dumpster diving guide, met de beste adresjes. In het spoor van onze cursist Jimmy waagden wij onze kans.

‘Uit één container haal je soms een maaltijd voor tien personen, maar net zo goed een fonkelnieuw koffiezetapparaat', verzekert onze instructeur vanachter zijn blitse zonnebril. Stevige stapschoenen, een hoofdlampje en zwarte kledij maken zijn outfit compleet. ‘Containerduiken is nog steeds niet helemaal toegelaten. Daarom ga je het best bij nacht en ontij.'

Dat ik niet aan zijn vestimentaire voorwaarden voldoe, heeft hij dan al in de smiezen. Toch wil hij dat zijn cursisten zelf hun ‘boodschappen' doen. Niet in kraaknette gangen met rustgevende achtergrondmuziek, maar in een vervaarlijk uitziende container. ‘Normaal zijn die vergrendeld en staan ze achter hoge muren. Jullie hebben dus nog geluk', verzekert hij.

Muren of geen muren, de rand van de container zorgt voor de nodige drempelvrees. ‘Iedereen heeft zijn eigen stijl om erin te klauteren. Het hoeft niet elegant te zijn', sust Jimmy, die wel aanraadt om nooit alleen op pad te gaan. ‘Als je in je eentje op een verlaten terrein in een container valt, dan heb je een probleem', klinkt het droog. Voor we aan boord gaan, peilt een vrouwelijke medecursiste nog snel naar het ongedierte. ‘Ratten? Hooguit een paar fruitvliegjes en een verdwaalde mier', knipoogt de leraar.

Enkele acrobatische toeren later zit ik eindelijk waar ik moet zitten: op een berg van broccoli, melk en conserven. Sommigen al over datum, anderen nog net op het randje.

Blauw-groene vlekken

‘Een containerduiker eet altijd op eigen risico. Maar met gezond verstand kom je al een heel eind. Een pizzabodem met blauw-groene vlekken kan je het best laten liggen', adviseert Jimmy. Dan al staat vast dat het vanavond geen biefstuk-friet wordt. ‘Vlees is bedrieglijk en bederft heel snel', waarschuwt de ervaringsdeskundige, ‘met wat geluk vind je een groenteburger.'

Een halfuurtje later zit onze rugzak afgeladen vol en wordt de buit eerlijk verdeeld. Met de ingrediënten voor een aparte maaltijd trek ik huiswaarts: een blikje tonijn, een bloemkool en een pak spaghetti. Maar heb ik nu zonet een supermarkt beroofd? ‘De winkels moeten betalen om hun afval kwijt te raken. Wij bewijzen hen dus een dienst', stelt Jimmy me gerust.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (19)
07-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar moet je op vakantie in november?

 

 

 

Waar moet je op vakantie in november?

 

 

De Belgische herfst is volop aan de gang, waardoor veel mensen in een najaarsdipje sukkelen. Maar tijdens deze vijf trips, geselecteerd door de Britse krant The Telegraph, kan je alle sombere gevoelens makkelijk van je afschudden.
 

Lichtfestijn in India

Voor wie tijd en zin heeft om wat verder te reizen, is India een fijne herfstbestemming. De temperaturen zijn er minder drukkend dan in de zomer, en nog aangenaam genoeg om op verkenning te gaan in Rajasthan of naar het strand in Goa te trekken voor een sessie zonnebaden. Leuk detail: vanaf 13 november start het Hindu festival Diwali, een lichtfestijn waar je prachtige lampen, kaarsen en vuurwerk ziet.

Marokkaanse zonnesessies

Hunker je alweer naar zwoele temperaturen en leuke strandsessies, dan moet je absoluut naar Marokko. Daar is het momenteel nog zo’n 32 graden. Als je graag shopt, ga dan zeker naar Marrakesh. Lig je liever aan het strand, dan moet je in Agadir zijn. Extra voordeel: op amper drie uur vliegen van Zaventem sta je op de zonovergoten bestemming.

Cultuurtrip naar Parijs

Zin in een herfstreisje, maar niet veel tijd? Trek dan naar Parijs. Je staat er in een mum van tijd en de Franse hoofdstad weet je keer op keer te verbazen. Vanaf 21 november loopt er trouwens een fascinerende expo over Salvator Dali in het Centre Pompidou. Leuk voor mensen die een surrealistisch vleugje cultuur in hun trip willen verwerken.

Skiplezier in Zermatt

Of je wil skiën of niet: in het Zwitserse Zermatt valt er ook veel te beleven naast de piste. Je kan er bijvoorbeeld heerlijk gaan dineren in restaurants die een prachtig uitzicht bieden op de besneeuwde landschappen. Uiteraard vind je er ook tal van knusse hotelletjes – ideaal als je een romantisch tripje voor ogen hebt.

Relaxen op Cyprus

Heb je het meer voor temperaturen onder de dertig graden, dan is Cyprus een goede keuze. Momenteel haalt het kwik in Paphos, in het zuidwesten van het eiland, nog vlotjes 25 graden. Cultuurliefhebbers moeten dan weer in Limassol of Larnaca zijn.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (11)
05-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fototechnieken

Fototechnieken

Impressies van de werkelijkheid

 

Met fotografie kun je een afbeelding van de werkelijkheid maken. Maar je kunt de werkelijkheid er soms anders uit laten zien dan ze is. Wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goede foto?

Dankzij compacte digitale cameraatjes kan iedereen foto's maken. Maar het maken van een goede foto, zelfs onder moeilijke omstandigheden, vereist bepaalde kennis en vaardigheden. Een fotograaf moet dan ook op veel dingen letten.

Digitaal fotograferen

Vroeger maakte je foto's met film en negatieven. Tegenwoordig gaat het allemaal digitaal. Digitale camera's gebruiken zogenaamde Charge Coupled Devices om licht om te zetten in elektrische stroom. Je krijgt dan een elektronische foto, die je in de computer kunt laden en bewerken. Op die manier kun je helemaal gemakkelijk de foto gebruiken om de werkelijkheid op een speciale manier voor te stellen.

Sluitertijd en diafragma

Voor een goede belichting van je foto zijn 2 dingen belangrijk: de sluitertijd en het diafragma. Het diafragma is een opening in de lichtbaan van de lens die je groter of kleiner kunt maken. De grootte van het diafragma bepaalt hoeveel licht er door de lens naar binnen valt. Hoe groter het diafragma, hoe lichter de foto. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang het diafragma open staat. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er naar binnen valt. Maar ook hoe groter de kans is op een bewogen of korrelige foto, helemaal in donkere omstandigheden.

ISO-waarde

In donkere ruimtes is het moeilijk om een duidelijke foto te maken die niet bewogen is. In zo’n geval kun je ook de ISO-waarde opkrikken. De ISO-waarde is de lichtgevoeligheid. Bij een hoge lichtgevoeligheid heb je een kortere sluitertijd nodig en zal de foto scherp zijn, ook in donkere ruimtes als kerken of musea. De standaard ISO-waarde van digitale camera’s is 100. Op de meeste digitale camera’s en spiegelreflexcamera’s is de ISO-waarde handmatig aan te passen. Vroeger had je daarvoor fotorolletjes met verschillende ISO-waardes voor nodig.

Fotobewerking

 

Met fotobewerking worden veel fouten gemaakt.

Heb je een foto gemaakt, maar ben je niet helemaal tevreden over het resultaat of wil je hem gewoon nog mooier maken? Dan zijn er talloze fotobewerkingsprogramma waarmee je de foto kunt retoucheren. Met bepaalde filters kun je de foto bijvoorbeeld scherper of lichter maken, of er een zwart-wit- of sepiafoto van maken. Je kunt ook een collega van verschillende foto’s of afbeeldingen maken en die laten afdrukken. Zodra je dingen gaat wegpoetsen of dingen mooier maakt dan ze zijn, verteken je de werkelijkheid: dan is het fotomanipulatie.

Geluid

Nog een andere manier om een afbeelding te maken is met geluid, zoals dat gebeurt bij echografie. Nog weer anders gaat het bij MRI. Dan werk je met de invloed van magneetvelden op de tollende atomen in iemands lichaam. Zo maak je in de geneeskunde afbeeldingen die je met een gewone foto nooit zou kunnen krijgen

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (9)
29-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bacteriën, virussen en schimmels

Bacteriën, virussen en schimmels

Wat is het verschil?

Er zijn veel organismen die je niet met het blote oog kunt zien. Ze worden micro-organismen genoemd. Van sommige kun je behoorlijk ziek worden. Het is dan ook belangrijk dat deze niet in je lichaam komen.

Bacteriën

 

Een bacterie is maar één cel groot en heeft geen celkern. Ze zijn zo klein, dat ze nog net met de lichtmicroscoop te zien zijn. Ze zien er uit als kleine bolletjes, staafjes of spiraaltjes.

Voorkomen
Ze komen overal voor: op tafel, toilet, kleding, huid... noem maar op. De meeste zijn niet schadelijk. Maar van sommige kun je doodziek worden. De MRSA bacterie bijvoorbeeld. Dit is de beruchte ziekenhuis bacterie. Om te voorkomen dat deze verspreid wordt, wordt in het ziekenhuis alles goed schoongemaakt.

Vermenigvuldigen
Er zijn geen mannelijke en vrouwelijke bacteriën nodig om nieuwe te krijgen. Een bacterie deelt zich gewoon in tweeën. En dat gaat razendsnel. Als je begint met één bacterie, dan kunnen er na een halve dag al miljarden zijn. Melk die buiten de koelkast wordt bewaard, kan dan ook al binnen elke uren zuur zijn.

Penicilline
Tegen bacterieziektes wordt antibiotica gebruikt. Dit medicijn bevat penicilline, een stofje dat gemaakt door is schimmels. Penicilline doodt de bacteriën.

Nuttig
Er zijn ook nuttige bacteriën. In de natuur zorgen ze ervoor dat dode planten en dieren afgebroken worden. Maar ook bij de bereiding van voedsel worden bacteriën gebruikt. Denk maar aan yoghurt en zuurkool.

Schimmels

 

Schimmels kunnen één cel groot zijn. Maar er zijn ook schimmels, zoals paddenstoelen, die uit heel veel cellen bestaan. Schimmels hebben wel celkernen.

Verborgen
Wanneer je een paddenstoel ziet, zie je maar een klein deel van het organisme. Het grootste deel bevindt zich in de grond. Vanuit de steel groeien namelijk heel veel draden de bodem in. Op een beschimmelde boterham of kaas zie je dus ook maar een klein deel van de schimmel. De draden zitten in het brood of de kaas.

Diarree
Als je voedsel eet dat bedorven is, kun je diarree krijgen. Voetschimmel kan huidinfecties veroorzaken.

Nuttig
Bepaalde soorten schimmels worden gebruikt om Franse kaasjes te maken. Ook om brood en bier te maken wordt een schimmel gebruikt: gist. En net als bacteriën ruimen schimmels in de natuur dode planten en dieren op.

Virussen

 

Virussen zijn veel kleiner dan bacteriën of schimmels. Ze zijn met een lichtmicroscoop dan ook niet te zien. Onder een elektronenmicroscoop wel. Een virus heeft geen kern, het is eigenlijk niet eens een echte cel. Het is een eiwitomhulseltje met daarin erfelijk materiaal.

Veranderlijk
Virussen kunnen alleen overleven in of op andere levende wezens en kunnen zich snel aanpassen aan de omstandigheden. Het griepvirus verandert bijvoorbeeld iedere keer een beetje, zodat je steeds weer de griep kan krijgen. Dit is ook het geval met het vogelgriepvirus en met HIV (het virus dat AIDS veroorzaakt). Omdat virussen steeds een beetje veranderen, zijn ze moeilijk ze te bestrijden.

Inenting
Bij inenting worden er door een injectie verzwakte ziekteverwekkers of stukjes van de ziekteverwekkers in je lichaam gebracht. Je lichaam maakt dan afweerstoffen aan die de ziekteverwekkers vernietigen. Als je het echte virus in je lichaam krijgt, word je niet meer (zo) ziek. Inenten is helaas nog niet bij alle virusziektes mogelijk.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (17)
25-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik nam maar één koekje .Vrouw liegt 474 keer per jaar over eten

     

"Ik nam maar één koekje": vrouw liegt 474 keer per jaar over eten

 At jij vandaag enkel een lichte salade en wat fruit als tussendoortje? Dat zal wel! Want wist je dat de gemiddelde vrouw jaarlijks maar liefst 474 leugens over haar eet- en drinkgewoonten vertelt?

Wekelijks gaat het dus om bijna negen leugens over de hoeveelheid eten, het soort snack (chocolade!) en het aantal glazen alcohol. Dat blijkt althans uit een enquête bij 3.000 Britten, die uitgevoerd werd door Timex.

Klassiekers
De favoriete leugen is 'het was maar een kleine portie', na het eten van een veel te grote hoeveelheid. Ook 'ik eet nu een grote lunch, maar ga vanmiddag niet snacken' is populair, al weten veel vrouwen op voorhand dat ze 's middags niet zullen weerstaan aan die lekkere cake of hamburger.

Andere klassiekers zijn 'ik trakteer mezelf elke week op iets lekkers' of 'ik eet altijd mijn vijf porties groenten en fruit per dag', terwijl in realiteit het tegenovergestelde waar is. Ook het ontkennen ('ik heb dat pak koekjes niet aangeraakt') of minder erg voorstellen ('ik heb maar één glas wijn gedronken') van wat je eet, zijn erg populair bij vrouwen.

Imago
"We leven in een land van ontkenning, waar het imago belangrijker is dan eerlijkheid. Niemand wil gezien worden met ongezond eten, waarvan iedereen dat het niet goed is", zegt chiropractor dr. Cassandra Maximenko.

"Maar door te liegen tegen anderen, liegen vrouwen ook tegen zichzelf. Daardoor begrijpen ze niet hoe het komt dat ze verdikken en beseffen ze de schadelijke gevolgen voor hun gezondheid niet", aldus de experte.

De 20 meest voorkomende leugens
1. Het was maar een kleine portie
2. Ik eet nu een grote lunch, maar ga vanmiddag niet snacken
3. Ik trakteer mezelf maar af en toe op iets lekkers
4. Ik eet altijd vijf porties groenten en fruit per dag
5. Ik heb die koekjes niet aangeraakt
6. Ik heb maar één glas gedronken
7. Ik heb het laatste koekje niet opgegeten
8. Na deze maaltijd eet ik voor de rest van de dag niets meer
9. Ik had het te druk om te lunchen
10. Ik kan ze even goed nu opeten, voor ze slecht worden
11. Ik at een gezonde salade
12. Ik raak nooit fastfood aan
13. Rode wijn is gezond
14. Ik neem maar een half suikerklontje
15. Ik beperk het aantal opgenomen koolhydraten
16. Ik ben aan het voorproeven
17. Ik heb enkel een glas alcohol gedronken omdat we wilden toasten
18. Ik drink alleen light frisdranken
19. Ik heb enkel de restjes van de kinderen opgegeten
20. Ik drink geen koffie of thee na vijf uur 's middags

Klinken deze leugens bekend in jouw oren?

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (8)
24-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnenhuisarchitectuur.

Binnenhuisarchitectuur

Echt iets van dit moment

Interieurdesign is 'hot'. Interieurprogramma's op televisie worden goed bekeken en er zijn verschillende goed lopende interieurtijdschriften.

De modegevoelige, goedverdienende Belgen en Nederlanders hebben in de loop van de jaren hun huis aan de nieuwste stijlen aangepast, maar de meeste mensen creëren al dan niet naar aanleiding van de heersende mode hun eigen woonstijl. Vaak rustiek en vooral gezellig.

Ikea
Mensen met minder financiële middelen laten zich inspireren door winkels als IKEA, die betaalbare, op grote schaal geproduceerde producten aanbieden als design. Op deze manier is 'interieurdesign' voor iedereen bereikbaar geworden.

Binnenhuisarchitect
Voor bedrijven is het heel normaal om een binnenhuisarchitect in de arm te nemen bij het ontwerpen van hun panden. Er zijn in Nederland verschillende voorbeelden te vinden van dit soort projecten. Denk bijvoorbeeld aan het Interpolis gebouw in Tilburg en het prijswinnende ontwerp van de Lairesse apotheek in Amsterdam

 

 

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (14)
22-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Française krijgt telefoonrekening van 11,7 biljard euro

Française krijgt telefoonrekening van 11,7 biljard euro

 Solenne San Jose geloofde haar ogen niet toen ze haar telefoonrekening zag. De Française, die niet ver van Bordeaux woont, moest volgens telecombedrijf Bouygues Telecom een bedrag van 11.721.000.000.000.000 euro, ofwel 11,7 biljard euro, betalen.

De vrouw nam meteen contact op met het bedrijf. Haar verbazing was nog groter toen een medewerker haar vertelde dat de rekening door een computer was opgesteld en dat er niets meer aan veranderd kon worden. Volgens de man kon oko de incasso bij haar bank niet meer gewist worden.

Na nog een aantal telefoontjes erkende Bouygues Telecom kreeg de vrouw toch een nieuwe rekening. Nu moest ze nog maar 117,21 euro betalen. Om de schrik te verzachten, werd dat bedrag kwijtgescholden.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (8)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!