Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

13-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.neen...raak me niet aan...

.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (6)
02-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijn aan de voet

Pijn aan de voet

Pijn aan de voeten kan diverse oorzaken hebben, zoals een verstuiking van de gewrichtsbanden (vezelachtige banden die de beenderen van een gewricht met elkaar verbinden en het gewricht helpen stabiliseren), een botfractuur of een ontsteking.

 

Maar ook overbelasting kan pijnlijke voeten veroorzaken. Dit laatste komt vooral voor bij mensen met platvoeten.

Ontstekingen

Artrose

is een degeneratieve aandoening bij ouderen, die de gewrichten kan aantasten. De aandoening komt vaker voor als er al eerder sprake is geweest van letsel, bijvoorbeeld frequente sportblessures.

Jicht

is dan weer een aandoening die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel en gaat meestal gepaard met een hevige pijn, waarbij de huid rond het gewricht opzwelt, rood wordt en warm aanvoelt. Meestal tast jicht het gewricht van de grote teen aan.

Pijn in de voorvoet

Pijn in de voorvoet is een van de meest voorkomende orthopedische klachten. Vaak komt dit door problemen met de gewrichtsbanden die de botten in de voorvoet ondersteunen (platvoet).

Ook komt het regelmatig voor dat een zenuw bekneld raakt tussen twee tenen, wat pijnscheuten in één of twee tenen geeft.

Een stressfractuur geeft ook hevige pijn in de voorvoet bij het lopen, terwijl er geen sprake is van een concreet voorval dat de botfractuur veroorzaakt kan hebben. Een stressfractuur wordt ook wel marsfractuur genoemd, omdat dergelijke fracturen vaak voorkomen bij soldaten na het lopen van een lange mars.

Pijnlijke hiel

Als de pijn achterin de hiel wordt gevoeld, kan dit wijzen op een breuk, scheuring of ontsteking van de achillespees.

Pijn onderin de hiel kan duiden op fasciitis plantaris, dan zijn de zachte weefsels rond de hiel geïrriteerd.

Röntgenfoto's tonen soms een aangroeisel van bot aan het hielbeen (calcaneus), dit wordt een hielspoor genoemd. Deze ontstaat door het trekken van de gewrichtsbanden en veroorzaakt zelf geen pijn.

Diagnose

De diagnose wordt in eerste instantie gesteld op basis van de ziektegeschiedenis en lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan een vermoede infectie aantonen. Door de uraat- of urinezuurspiegels van het bloed te beoordelen kan de diagnose jicht bevestigd worden.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Soms is het nodig de voet te immobiliseren in loopgips, bijvoorbeeld bij een stressfractuur.

Pijnstillers kunnen worden voorgeschreven tegen de pijn en ontsteking. Bij hevige pijn en ernstige ontsteking kunnen injecties in het betrokken gebied worden gegeven.

Een podotherapeut kan soms met steunzolen of inlegzooltjes de klachten verhelpen. In sommige gevallen is een operatieve ingreep nodig.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (5)
21-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloed in de stoelgang: aambeien (speen) of geen aambeien?

Bloed in de stoelgang: aambeien (speen) of geen aambeien?

Aambeien (speen) kunnen inwendig of uitwendig zijn

Veel mensen hebben last van aambeien (speen), hoewel er weinig mensen zijn die daar rechtstreeks voor gaan uitkomen. Er blijft altijd iets beschamends over deze aandoening hangen, hoewel daar uiteraard geen enkele reden toe is. Willen of niet, aambeien (speen) kunnen om de meest diverse redenen opduiken. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld last van speen na het drinken van een paar borreltjes, terwijl bier anderzijds zonder problemen wordt verdragen.

Voor een goed begrip moet eerst uitgelegd worden wat aambeien (speen) eigenlijk zijn. We praten hier over opgezwollen bloedvezels aan het rectum (vlakbij de aars, zo u wil). De aders die het meest kwetsbaar zijn voor aambeien (speen) bevinden zich in het onderste gedeelte van het rectum en de aars. Soms zwellen ze zo sterk op dat ze geïrriteerd worden door voorbijkomende stoelgang. Het gevolg is aambeien (speen), die zo pijnlijk kunnen worden dat er zelfs bloed in de stoelgang opduikt. Opgelet: aambeien (speen) zijn niet noodzakelijk verantwoordelijk voor elke vorm van bloed in de stoelgang. Er kunnen nog heel wat andere aandoeningen in het spel zijn. In het geval van aambeien (speen) is de herkenbaarheidsfactor toch vrij groot. Iedereen kent in zijn omgeving wel iemand die er last van heeft. Aarzel in geval van twijfels echter niet en ga naar een dokter.

Aambeien (speen) kunnen inwendig of uitwendig zijn. Meestal doen ze geen pijn, omdat de eenvoudige reden dat er zich weinig pijngevoelige zenuwen in het rectum bevinden. Bloedverlies kan zelfs het enige signaal geven dat u last hebt van aambeien (speen). In sommige gevallen verlengen interne aambeien (speen) zich of worden ze breder en komen ze naar buiten. In dat geval wordt het slachtoffer geconfronteerd met het feit dat zijn of haar darmen bij wijze van spreken naar buiten komen. Een gênant feit, waar meestal in alle talen wordt over gezwegen. Het gaat echter niet om de dikke darm zelf, maar wel om een soort spataders.

Het zijn deze verlengde aambeien (speen) die pijn doen, want de anus is wel uitgerust met talrijke pijngevoelige adertjes. Meestal trekken ze zich vanzelf terug in het rectum. Is dat niet het geval, dan mag u ze zachtjesaan terug op hun plaats duwen. Uiteraard maken dergelijke operaties de stoelgang tot een minder aangename gebeurtenis. Iemand die lijdt aan aambeien (speen) zal dan ook zo weinig mogelijk naar het toilet proberen te gaan

Externe aambeien (speen) bevinden zich binnen de anus en zijn meestal wel pijnlijk. Indien externe aambeien (speen) zich verlengen tot de buitenkant van het lichaam (of met andere woorden: tot buiten de anus), kan je ze zien en voelen. Meestal gebeurt dit wanneer de stoelgang passeert. Bloedklonters kunnen soms binnen de verlenging worden gevormd en dat is een bijzonder pijnlijke aangelegenheid. Ze zien er weliswaar afschrikwekkend uit, maar uiteindelijk is het allemaal minder erg dan het lijkt. Deze paars- of blauwgekleurde gezwellen zullen meestal vanzelf verdwijnen. Wordt de pijn onhoudbaar, dan kan je de dokter vragen om ze weg te nemen. De pijn zal dan vanzelf stoppen.

Sommige anale bloedingen en sommige soorten pijn in die regio zijn echter wel alarmerend en een visite aan de dokter is dan onafwendbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld wijzen op levensbedreigende aandoeningen, zoals darmkanker. Toch blijven aambeien (speen) de belangrijkste oorzaak van anale bloeding. Voorkomen is echter dan genezen: maak in ieder geval toch maar een afspraak met de dokter.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (2)
15-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben ik alcoholist of ben ik geen alcoholist?

Ben ik alcoholist of ben ik geen alcoholist?

 

Over blackouts, het oceanisch gevoel en andere symptomen die in de richting van alcoholisme wijzen?

In verband met alcoholisme is het zeer moeilijk om bindende uitspraken te doen. De grens tussen een zware drinker en een alcoholist valt zeer moeilijk te trekken. Over het algemeen wordt van alcoholisme gesproken wanneer er zich werkelijk problemen voordien. Die problemen kunnen van relationele aard zijn, maar ook werkverzuim als gevolg van overdadig drankgebruik kan zo’n symptoom zijn.

Uiteraard is alcoholisme geen zaken van dagen of weken. Iemand wordt langzamerhand alcoholist, op een bepaald moment (of beter tijdens een bepaalde periode) wordt een bepaalde grens overschreden. Die tijdspanne kan voor sommige mensen heel anders zijn dan voor anderen. Sommigen zijn zeer gevoelig aan alcoholgebruik, ze zijn bij wijze van spreken van de ene dag op de andere alcoholist. Daarnaast zijn er (vooral) mannen die vaak en veel drinken, maar wiens gedrag niet onder de noemer ‘alcoholisme" in de brede zin van het woord gerangschikt kan worden.

Een eerste symptoom van alcoholisme is het niet meer kunnen stoppen met drinken. Iemand blijft maar door drinken, ook al is het stadium van dronkenschap al lang overschreden. Niet-alcoholisten zullen op een bepaald moment oordelen dat ze genoeg hebben gedronken en dat het tijd is om naar huis te gaan. Niet zo de alcoholist. Die blijft doordrinken tot alle drank op is, het café sluit, zijn vrienden naar huis gaan, hij of zij in slaapt valt enzovoort. Gebeurt dit regelmatig, dan kan er met recht en reden van een drankprobleem worden gesproken.

Overdadig drankgebruik gaat vaak gepaard met blackouts. Op een bepaald moment wordt iemand zo dronken dat hij of zij zich achteraf niets meer zal herinneren van wat er nog is gebeurd. Het vervelende is dat deze blackouts zich – eens ze voor het eerst zijn opgedoken - zich regelmatig gaan herhalen. Bovendien valt onmogelijk te voorspellen wanneer ze gaan optreden. Blackouts zijn uiteraard een symptoom van alcoholisme, ze duiken het vaakst op bij mensen die de voorkeur geven aan zware bieren of korte dranken. Bij een blackout laat de alcoholist alle remmingen ervaren, zijn gedrag zal na ontnuchtering vaak tot schaamte aanleiding geven. Iemand die eens een blackout heeft gekregen, zal die tijdens de rest van zijn leven terugkrijgen.

Een minder bekend fenomeen in verband met alcoholisme is dat van het oceanisch gevoel. Dit gevoel krijgen alcoholisten na doorgedreven alcoholgebruik. Dagenlang drinken leidt uiteindelijk niet meer tot katers, maar de alcoholist zal zich na een langdurige periode van drinken vreemd genoeg opperbest voelen. Hij zal de dingen door een optimistische bril bekijken, zich goed voelen en geen spatje last hebben van het overdreven drankgebruik. Dit gevoel is echter van tijdelijke aard. Uiteindelijk zal de alcoholist toch moeten gaan ‘afkicken’. Dat proces van ontwenning op korte termijn kan een zeer pijnlijke zaak zijn. Voor het oceanisch gevoel moet uiteindelijk toch steeds een hoge prijs voor worden betaald


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (6)
14-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vulkanen

Vulkanen

Ze ontstaan op breuklijnen

Werking van een vulkaan

De aardkorst bestaat uit verschillende losse platen. Deze platen drijven op magma; dat is gedeeltelijk gesmolten steen. Hierdoor liggen ze dus niet vast en zijn ze voortdurend in beweging. Doordat deze platen eens in de zoveel tijd tegen elkaar op botsen, kunnen vulkanen ontstaan.

Dit gebeurt vooral in de buurt van breuklijnen. Op deze plekken botsen de schollen (platen) tegen elkaar aan. Dit kan een langdurig proces zijn, maar er kan ook binnen een jaar een vulkaan ontstaan.

Naar elkaar toe schuiven

Vulkanen kunnen op drie manieren ontstaan. De eerste manier is als een plaat onder een andere schuift. De plaat wordt dan naar beneden gedrukt en smelt in het hete gesteente. Omdat er dan teveel magma op één plek ontstaat, drukt dit tegen met grote kracht tegen de aardkorst aan. Omdat het magma in eerste instantie niet kan ontsnappen, ontstaan er bij deze manier vaak heftige uitbarstingen.

Van elkaar weg

Platen kunnen van elkaar weg trekken. Er ontstaat dan een lege ruimte waar magma om omhoog kan komen. Dit zorgt ervoor dat er een nieuw stuk aardkorst ontstaat. Hierbij kunnen ook vulkanen ontstaan. Als de platen nog verder uit elkaar trekken scheurt deze nieuwe aardkorst weer. Er komt dan weer magma vrij dat voor nieuwe bergen of vulkanen zorgt. Op deze manier ontstaan bergketens.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (2)
12-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omgaan met autisme: oefening baart kunst

Omgaan met autisme: oefening baart kunst

Manier van behandeling autisme is afhankelijk van de vorm van de aandoening

Zorg dragen voor iemand met autisme kan bijzonder moeilijk zijn. Het goede nieuws is echter dat er een aantal technieken bestaan die het omgaan met autisme een stuk makkelijker maken. Bovendien kunnen mensen met autisme heel wat dingen aanleren die ze niet van zichzelf weten. Door aan beide kanten van de zaak te werken, is er toch een duidelijke verbetering van de situatie mogelijk.

Het leerproces is uiteindelijk een zaak van lange adem. Het kind met autisme zal een aantal zaken - waaronder het evalueren van een sociale situatie of het begrijpen van iemands gedrag - stapsgewijs leren. Zaak is dus om het geduld niet te verliezen en om telkens opnieuw bepaalde dingen weer aan te leren. Uiteindelijk kan een autist een bepaald aantal dingen opsteken, zij het dat in de meeste gevallen er toch ‘iets' van de aandoening zal blijven hangen.

Er bestaan verschillende manieren van behandeling voor kinderen met autisme. De meest bekende zijn de Applied Behavior Analysis (ABA), de Miller Method en de Floortime Method. Geen van deze methoden is beter of slechter dan de andere, de één zal beter werken dan andere naargelang de vorm of de graad van autisme bij het kind. Zorgdragers en familieleden moeten ervaringsgewijs uitzoeken welke methode in welk geval het beste werkt.

Het belang van zorgverstrekkers in geval van autisme kan moeilijk onderschat worden, evenals die van ouders en familieleden. In de jaren 60 kregen de ouders van een kind met autisme vaak te horen dat de situatie zo ernstig was dat er niets aan te doen was. Dat advies wordt nu niet meer gegeven, bij elk geval van autisme is verbetering mogelijk. Alles hangt af van de manier waarop de dingen worden aangepakt.

Waar komt het eigenlijk op aan? Alles draait in dit geval om empathie, het zich inleven in de wereld van het kind met autisme. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ouders van een kind met autisme dragen er best voor dat ze zo goed mogelijk geïnformeerd zijn over de aandoening. Door er veel over te lezen, door omgaan met zelfhulpgroepen en met andere ouders van autisme-kinderen enzovoort kan een breed inzicht in autisme worden verworven. Uiteindelijk zal ook het kind van die aanpak de vruchten plukken. Zaak is om in geval van autisme nooit het geduld te verliezen.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (3)
07-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Religie

 

Religie

Verschillen en overeenkomsten

 

Er zijn nogal wat religies op de wereld. Er zijn tussen religies veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Dit kan leiden tot allerlei maatschappelijke problemen.

Om het toch mogelijk te maken dat in een samenleving verschillende godsdiensten vreedzaam naast elkaar bestaan zijn er wetten gemaakt. Zo is discriminatie op grond van geloof verboden en bestaat er vrijheid van godsdienst.

Overeenkomsten

Er is altijd sprake van een god of van meer goden. Die god wordt ook altijd bewonderd en aanbeden door middel van bepaalde rituelen: dat is wat wij godsdienst noemen. Verder is kenmerkend van het geloof dat god op de een of andere manier heil brengt voor de mensen, in ieder geval na de dood. En tenslotte zie je bij religies steeds een bepaalde visie op de mens, met name hoe die moet leven om dat heil te verdienen.

Verschillen

 

Aanhangers van verschillende religies vereren verschillende goden. Zo zijn de Christenen fervente aanhangers van God, vereren moslims Allah en hebben Hindoeïsten verschillende goden. Boeddhisten aanbidden helemaal geen god. Zij geloven in de menselijke geest. Bij de verschillende goden horen allemaal verschillende gebruiken.

Naast elkaar

In het verleden is gebleken dat het moeilijk is voor verschillende godsdiensten om naast elkaar te leven. Christenen wilden vroeger namelijk erg graag hun eigen geloof opdringen aan andere volkeren. Daarvoor stuurden ze zendelingen de wereld over. In het meer recentere verleden onstonden er geregeld oorlogen omdat een bepaald volk niet het 'goede' geloof had.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (2)
05-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe joden omgaan met seksualiteit

 

Hoe joden omgaan met seksualiteit

Voortplanting, plicht of recht

Symbool van het jodendom

In het joodse geloof wordt niet moeilijk gedaan over seks. Het dient zowel voor de voortplanting, als voor het genot. Toch moeten mannen en vrouw buiten het huwelijk 'ingetogen' zijn. Seks is iets dat hoort bij het huwelijk.

Maar er zijn ook beperkingen. Wanneer mannen of vrouwen onrein zijn, moeten ze eerst een ritueel bad nemen en pas daarna mogen ze weer met elkaar vrijen. Een man is onrein na iedere zaadlozing en een vrouw bij de menstruatie en zeven dagen daarna.

Plicht en recht

Volgens de Joden heeft de man de plicht tot voortplanting. Vrouwen hebben die niet. Zij hebben er recht op. Het is zelfs zo dat een vrouw mag scheiden van haar man, als hij niet regelmatig seks met haar heeft. Dat voortplanting belangrijk is, blijkt uit het schoteltje met tarwezaad dat bij het huwelijk op tafel staat (te vergelijken met rijst) en dat over de bruid en bruidegom wordt gestrooid, als teken van vruchtbaarheid.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (3)
28-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karel de Grote en zo is naar school gaan ontstaan.

Karel de Grote

De koning der Franken

We denken dat Karel de Grote er zo uitzag

Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was zwaar gelovig en was koning van het Frankische rijk. Dit rijk was ongeveer even groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar.

Het is niet duidelijk wanneer Karel de Grote werd geboren. Wetenschappers denken 2 april 742. Zesentwintig jaar later, in 768, overleed zijn vader Pepijn III. Vanaf dat moment was Karel de koning.

Erfenis
Het rijk van vader Pepijn werd verdeeld tussen de broers Karel en Karloman. Allebei kregen ze de helft. Maar omdat Karloman drie jaar later al overleed, kreeg hij het land van zijn broer ook erbij. Toch vond Karel het niet genoeg. Hij voerde steeds grote veldslagen en breidde zo geleidelijk zijn machtsgebied uit. Eigenlijk was dit niet eens de echte reden van al deze gevechten. Karel de Grote vocht vooral om geld te verdienen.

Tegenstanders
De Saksen waren de grootste tegenstanders van Karel. Zij waren niet zoals Karel de Grote christelijk, maar geloofden in meerdere Goden. Omdat ze ook veel dorpen plunderden, besloot Karel met zijn leger het land van de Saksen binnen te trekken. Er begon een 32-jarige oorlog die Karel uiteindelijk won. Hierdoor kwam het Saskische gebied bij het rijk van Karel de Grote.

Karel de Grote en de paus

Karel de Grote en de paus

Hulp aan de paus
Karel de Grote was een erg gelovig man. Toen hij hoorde dat in 773 de Italiaanse Langobarden Rome, het land van paus Stefanus, in wilden nemen, kwam hij dan ook meteen in actie. Hij trok met zijn leger naar Italië en versloeg de Langobarden. De paus was Karel erg dankbaar voor zijn hulp; Karel mocht zich vanaf toen ‘koning der Franken en Langobarden’ noemen.

In 799 gebeurde er iets soortgelijks. Enkele belangrijke mensen uit het Vaticaan, de plaats waar de paus gehuisvest was, namen paus Leo II gevangen. Maar de paus kon ontsnappen en vluchtte naar Koning Karel. Karel de Grote hielp de paus om weer terug te komen in Rome. In ruil daarvoor kroonde de paus Karel de Grote tot ‘Keizer van het West-Romeinse Rijk’. Nu was hij de machtigste man in het christelijke Europa.

Problemen van een groot rijk
Het rijk van Karel de Grote was zo groot, dat hij het nooit alleen kon besturen. Daarom verdeelde hij het in kleinere provincies. Dit werden gouwen genoemd en werden bestuurd door hertogen of bisschoppen. Zij beloofden dat ze trouw zouden blijven aan de koning en zijn wetten zouden handhaven.

Karel bleef de hertogen controleren en reisde daarom veel door zijn rijk. Om te overnachten had hij in elke gouw een palts. Dit was een versterkte koninklijke boerderij, vesting of burcht. Hier bleef hij dan een paar weken en reisde vervolgens weer verder. Ons woord paleis komt trouwens van het woord palts. In Nederland was de palts van Karel de Grote Het Valkhof in Nijmegen.

Aken
Toen Karel de Grote ouder werd, verhuisde hij naar het Duitse Aken. Deze stad lag in midden van zijn rijk. Hier liet Karel een groot paleis bouwen naar het voorbeeld van gebouwen die hij in Rome gezien heeft. Om het te versieren, liet Karel zelfs marmeren beelden over de alpen naar Aken toebrengen. Van dit paleis is niks meer over. Alleen de kapel staat er nog. Hier ligt Karel begraven in een gouden kist.

De handtekening van Karel de Grote

Karel de Grote maakte zijn handtekening niet zelf

Onderwijs
Karel de Grote vond onderwijs erg belangrijk. Daarom nodigde hij geleerden uit heel Europa uit die hem vertelden over sterrenkunde, rekenen en talen. Zelf was Karel niet naar school geweest en kon ook niet schrijven. Als er iets geschreven moest worden, deden monniken dat voor hem. Als handtekening zette hij slechts twee lijntjes.

Vooral jongens moesten van Karel de Grote naar school. Zij zouden hem kunnen helpen bij het besturen van zijn rijk. Hij liet scholen bouwen en vroeg monniken om daar les te geven. Deze monniken ontwierpen een nieuwe letter. Deze letter was simpel te schrijven en makkelijk leesbaar. Eigenlijk gebruiken we deze letters nog steeds.

Vader van Europa
Toen Karel de Grote in 814 stierf, regeerde hij bijna een halve eeuw over zijn rijk. Dit was sinds de Romeinen niemand meer gelukt. De mensen in zijn rijk voelden dat ze bij elkaar hoorden, in politiek en in godsdienst. En daarom wordt Karel de Grote ook wel de Vader van Europa genoemd. Vanaf 1914 werd de Internationale Karel de Grote Prijs in het leven geroepen. Deze prijs kunnen mensen winnen die veel doen om de Europese eenwording te bevorderen.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)
23-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carcassonne

Carcassonne

Zoals de stad er in de middeleeuwen uitzag

In sommige steden vind je nog resten van de oude stad. Een muur, een straat of een huis uit de middeleeuwen. Vaker vind je middeleeuwse kerken. Tegenwoordig worden deze middeleeuwse resten goed onderhouden. Dat is belangrijk. Door goed te kijken naar deze bouwsels kunnen we erachter komen hoe de mensen in de middeleeuwse steden leefden.

In het zuiden van Frankrijk ligt Carcassonne, een bijzondere stad. Carcassonne ziet er namelijk precies uit zoals een stad er in de middeleeuwen uitzag.

Straatbeeld van Carcasonne

De straten van Carcasonne

Stadsmuren
Rondom Carcassonne staan stadsmuren. In de stadsmuren zitten poorten en staan wachttorens. Op deze wachttorens stonden de burgers, zodat ze konden zien of de kust veilig was. De poorten werden gebruikt om de stad te beschermen tegen vijanden.

Toeristen
Binnen de muren van de stad staan middeleeuwse huizen in smalle straatjes. Er is een waterput en zelfs een schandpaal. Ook staat er een groot middeleeuws kasteel. Veel toeristen komen naar Carcassonne. Hier kunnen ze zien hoe een stad er in de middeleeuwen uitzag.

.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (3)
21-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matera en in Irsina zijn twee cursussen te volgen 1 taalbad cursus Italiaans en een ander voor de schilderkunst aan te leren.

Grotwoningen en rotskerken in Matera

Matera bij avond

 

 

Een van de bizarste steden van Italië is Matera, hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Basilicata. Matera ligt aan de rand van een ravijn en omvat drie delen: de Sasso Barisano en de Sasso Caveoso, die grotendeels uit grotwoningen bestaan, en een moderne stadswijk die rond 1950 werd gebouwd. Tel daarbij nog een honderdtal grotkerken uit de eerste eeuwen na Christus, en je weet dat Matera geen gewone stad is.

De oudste grotten van Matera waren al in de prehistorie bewoond. Maar pas in de middeleeuwen groeide de verzameling grotwoningen uit tot een kleine stad. Steeds weer werden in de kalksteen nieuwe gangen uitgegraven. In de 7e en 8e eeuw na Christus trokken veel Grieks-Romeinse en Byzantijnse kloostergemeenschappen naar deze streek. Zij bouwden in dit deel van Basilicata honderden grotkerken. Sommige bevinden zich helemaal onder de grond, andere werden uitgegraven in de rotsen en in de loop der eeuwen uitgebreid met allerlei aanbouwsels. Ruim 100 kerkjes, soms met uitzonderlijk mooie fresco’s, zijn inmiddels opengesteld.

Matera was lange tijd “de schande van Italië”. Toen de stad in de jaren na de Tweede Wereldoorlog opnieuw werd “ontdekt”, vooral dankzij de sociaal bewogen schrijver en schilder Carlo Levi, woonden er zo’n 15.000 mensen in de Sassi (letterlijk: stenen). De vaak kroostrijke gezinnen hokten er samen met hun dieren in één ruimte, in uiterst onhygiënische omstandigheden, zonder stromend water of elektriciteit. De sociologen en antropologen die Matera in de jaren 50 gingen bestuderen, vonden er tot hun verbazing een nog bijna feodale samenleving, gekenmerkt door schrijnende armoede, ziekten, magie en oeroude rituelen.

Matera fragment fresco Carlo LeviCarlo Levi, een notoire antifascist en tegenstander van Mussolini, werd vooral bekend met zijn in 1945 verschenen Cristo si è fermato a Eboli (Christus stopte in Eboli). Het boek is een mengeling van autobiografie, reportages en sociale beschouwingen over de streek rond Matera, waar Levi enige tijd verbleef als politieke balling. Via zijn geschriften en schilderijen klaagde hij de uitbuiting van de arme bevolking aan. Een fragment: “Terwijl ik langsliep keek ik naar binnen in de grotwoningen waar geen ander licht naar binnen valt dan wat door de deur komt. En sommige van die woningen hadden zelfs geen deur: daar ging je binnen door een valluik in de zoldering en een trapje. Binnen in die zwarte gaten met aarden wanden zag ik bedden, opgemaakt met armzalige vodden. Op de vloer lagen de honden te slapen, te midden van de schapen, de geiten en de varkens. Over het algemeen heeft een familie een enkele grot ter beschikking, en daar slapen ze allemaal bij elkaar: mannen, vrouwen, kinderen en beesten.”

Matera grotwoningenIn de jaren 50 besloot de lokale overheid om het hele gebied te ontruimen en de inwoners geleidelijk te verplaatsen naar een nieuwe wijk met keurige huisjes en appartementjes. Van de jaren 60 tot eind de jaren 80 waren de Sassi zo goed als verlaten. Al vlug werd het eeuwenoude labyrint van Matera het ideale filmdecor voor cineasten die hier bijbelse maar vaak ook sociale drama’s kwamen opnemen, van Pier Paolo Pasolini en Francesco Rosi tot Mel Gibson.

De laatste jaren gaat het snel in Matera: steeds meer jonge Italianen, waaronder veel ambachtslui en kunstenaars, kopen voor een appel en een ei een vervallen woning in de Sassi, om ze vervolgens met steun van de overheid op te knappen. Zo komt het oude stadsgedeelte van Matera weer tot leven, met dank aan vaak kleine maar creatieve ondernemers, die er niet alleen gaan wonen maar ook werken, in galerijen, winkeltjes, bars, restaurants en hotels. Sinds 1993 staan de Sassi en de rotskerken van Matera trouwens op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Matera Museo della FolliaSteeds meer openbare gebouwen, kerken en musea krijgen nu ook een opfrisbeurt. En dat heeft veel te maken met de kandidatuur van Matera als Europese culturele hoofdstad in 2019. Matera heeft overigens enkele opmerkelijke musea. Zo kun je in het Museo nazionale d’arte medievale e moderna della Basilicata (middeleeuwse en moderne kunst) enkele imposante werken van Carlo Levi bewonderen. Verder is er het stijlvolle, half in de rotsen uitgegraven MUSMA, het Museo della Scultura Contemporanea met een beperkte maar mooie verzameling moderne en hedendaagse beeldhouwwerken. Maar de twee meest bizarre musea zijn ongetwijfeld het Museo disordinato di attrezzi vari antichi, waar een eigenzinnige collectie oude gebruiksvoorwerpen wordt tentoongesteld, en het in een oude grotkerk gevestigde Museo della follia, het museum van de waanzin. Matera: te gek!

 

De deur van Mel Gibson

Deur in MateraMatera is een van de meest magische steden van Italië. De stad ligt in de regio Basilicata, diep in het zuiden. Matera is vooral bekend voor de ‘Sassi’, een oude stadswijk aan de rand van een ravijn, die bestaat uit enkele honderden grotwoningen en in de rotsen uitgehouwen kerken. Tegen, tussen en bovenop die grotwoningen werden in de loop der eeuwen honderden huizen gebouwd. Het resultaat is een immense doolhof van straatjes, trappen, steegjes en pleintjes.

Matera wordt soms wel eens vergeleken met Jeruzalem. Geen wonder dat Mel Gibson hier in 2003 neerstreek om er een groot deel van zijn film The Passion of Christ op te nemen. Heel wat Italiaanse regisseurs waren hem daarin al voorgegaan, van Pier Paolo Pasolini en de gebroeders Taviani tot Francesco Rosi en Giuseppe Tornatore. Ook zij vonden in de ‘Sassi’ – letterlijk ‘de stenen’ – het ideale filmdecor.

Sommige verkopers van aardewerk pakken vandaag nog altijd uit met Mel Gibson als verkoopsargument. De Amerikaanse acteur-regisseur deed immers een beroep op enkele lokale pottenbakkers voor de levering van kruiken en andere gebruiksvoorwerpen uit de tijd van Christus… Die “authentieke” kruiken vinden nu vooral aftrek bij Amerikaanse en Japanse toeristen. En wie zo’n kruik koopt, krijgt er vaak nog een hele uitleg bij over het favoriete restaurant, het favoriete straatje en zelfs de favoriete deur van Gibson. Of ze “authentiek” is, weet ik niet. Maar ze krijgt in elk geval een plaatsje in mijn collectie “Italiaanse deuren”.

 I R S I N A  A R T E

 Schilderen in het Zuid van Italië zie google Irsina

13 mei t/m 22 mei
2 sept t/m  11 sept 2014

Cursus Italiaans in Irsina, Zuid Italië
 
Zie verder voor data

Irsina in lingua is een cursus Italiaans die je een taalbad bezorgt, maar je ook laat kennismaken met de Zuid Italiaanse cultuur en de streek van Basilicata via diverse excursies. Het geeft je de mogelijkheid de schoonheid van Basilicata en vooral de gastvrijheid van de bevolking te ervaren.

De cursus gaat uiteraard volledig door in het Italiaans en wordt gegeven door Italiaanse docenten. De nadruk ligt op het communicatieve aspect maar ook schriftelijk werk wordt verdiept beiden beide aanknopingspunten geven je de gelegenheid je te verdiepen in de linguïstische eigenaardigheden van de taal.

Het programma voorziet in 3 niveau’s, (1) zij die starten (2) Zij die reeds een basiskennis verworven hebben (3) zij die beschikken over een ruime woordenschat en een aardig woordje Italiaans kunnen meespreken. Het is een intense en verrijkende cursus die je op een aangename en ontspannende manier laat genieten van de Italiaanse taal. In de voormiddag heb je les, in de namiddag worden bezoeken georganiseerd, worden sprekers uitgenodigd, participeer je aan de vendemmia (wijnpluk maar enkel in september) of verbroeder je met de plaatselijke bevolking. Op het einde van de cursus krijg je een certificaat van Arenacea, erkend door de regio Basilicata.

Het verblijf

Tijdens de cursus verblijf je in de typische huisjes in het historisch centrum, je contacten met de plaatselijke bevolking zijn talrijk en je krijgt de kans deel uit te maken van een Zuid Italiaanse gemeenschap met hun typische eet-en leefgewoontes. Het ontbijt en lunch gebruik je op het terras van de convento met panoramisch uitzicht, deze zijn in de prijs begrepen.

’s Avond kan je dineren in de diverse restaurantjes of in de convento zelf waar je 15 € betaalt inclusief wijn.

De locatie

Tenslotte nog een woordje over de convento. Deze is gelegen in het historisch centrum van Irsina het vroegere Montepeloso en is de zetel van het archeologisch museum Janora. Het gebouw is een ex klooster uit de XVI eeuw gelegen op een heuvel met panoramisch uitzicht. Door de strategische ligging werd dit dorp herhaaldelijk verwoest en heropgebouwd.

Vanuit Irsina kan je de sassi’s bezoeken in Matera die behoren tot het cultureel erfgoed van de Unesco. Matera is tevens kandidaat als culturele hoofdstad. Irsina is een ommuurd stadje en heeft nog een oorspronkelijke uitkijktoren, toegangspoorten en diverse palazzo’s. De smalle straatjes, kleine kerkjes , pittoreske pleintjes zullen je zeker bekoren maar vooral de vriendelijkheid van de plaatselijk bevolking is opvallend.

De data

In 2014 staan er 3 cursussen op het programma van telkens 3 niveau’s

1. de in de Paasvakantie zaterdag 5 tot zondag 13 april 2014; 2. in de grote vakantie zaterdag 28 juni tot zondag 6 juli 2014; 3. einde september zaterdag 27 september tot zondag 5 oktober.

Je kan ook zelf een groep samenstellen van één niveau op een andere te bespreken datum. Deze groep bestaat uit minimum 8 personen.

Prijs: vraag meer inlichtingen.

780€ , inclusief transfer luchthaven Bari-Irsina en terug, logies, ontbijt en middagmaal + drank, cursus Italiaans .

Wens je meer info richt een mail aan arenacea@ tiscali.it liefst in het Italiaans of het Engels.

 

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (2)
16-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaginale infectie kan verschillende oorzaken hebben

Vaginale infectie kan verschillende oorzaken hebben

Vaginale infectie kan verschillende oorzaken hebben

Sexueel contact kan in sommige gevallen aanleiding geven tot vaginale infectie

Een vaginale infectie of vaginitis is een medische term die wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen die een infectie of een ontsteking van de vagina kunnen veroorzaken. Vulvovaginitis is bijvoorbeeld een ontsteking van zowel de vagina als de vulva, de externe vrouwelijke genitaliën. De oorzaken van vaginale infecties kunnen veelvuldig zijn, zij kunnen veroorzaakt zijn door bacterieën, door gist, door virussen maar ook door irratie als gevolg van chemicaliën in creams, sprays of zelfs kleren.

In sommige gevallen is een vaginale infectie het gevolg van organismen die tijdens sexuele contacten overgedragen worden. Omdat de oorzaken van vaginale infecties zo sterk uiteenlopend zijn, kunnen ook de symptomen duidelijk verschillen. Die symptomen zijn trouwens afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn abnormale afscheiding van de vagina gekoppeld aan een slechte geur, een brandend gevoel bij het urineren, jeuk rond de vagina, vervelende gevoelens tijdens het hebben van sex enzovoort.

De vraag luidt dan of een vaginale afscheiding normaal is. De vagina van een vrouw produceert in normale omstandigheden inderdaad een afscheiding die echter helder of lichtjes troebel is maar tevens geurvrij. Gedurende de normale menstruatiecyclus kan de hoeveelheid en de samenstelling van de afscheiding variëren. Op sommige momenten zal die afschrijving zeer dun of waterachtig zijn, op andere tijdstippen is er sprake van een dikkere afscheiding. In beide gevallen is er sprake van een normale afscheiding.

Een vaginale afscheiding met een geurtje of die irriteert wordt meestal beschouwd als een abnormale afscheiding. De irratie kan jeuk of een brandend gevoel veroorzaken. Een combinatie van beiden is eveneens mogelijk. Het jeukerig gevoel kan op alle momenten van de dag voorkomen, maar is meestal het vervelendst tijdens de nacht. Deze symptomen zijn dikwijls het sterkst merkbaar bij sexuele contacten. Wanneer er een wijziging optreedt in de afscheiding, zowel wat betreft hoeveelheid, kleur of geur, is het noodzakelijk om een dokter te raadplegen.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (3)
14-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is masturbatie al dan niet gezond voor een relatie?

Is masturbatie al dan niet gezond voor een relatie?

Is masturbatie al dan niet gezond voor een relatie?

Hou reageren vrouwen wanneer ze weten dat hun man masturbeert

In het volgende verhaal zal menig vrouw zich herkennen. Een 30-jarige vrouw – drie 3 jaar geleden is getrouwd – komt vroeger dan verwacht thuis. Haar man is gaan joggen en neemt daarna een douche. De vrouw wil haar man verrassen en sluipt naar de badkamer toe. Daar kan ze haar ogen niet geloven: haar man is druk bezig om te masturberen. Ze staat even paf, maar besluit dan om in alle stilte van de plaats van de actie te verlaten.

Daarna rijzen echter de vragen: vindt haar man haar niet meer aantrekkelijk?, kan ze hem sexueel niet meer bevredigen?, droomt hij al masturberend van andere vrouwen? Zo’n vaart hoeft het allemaal niet te lopen. De kans is groot dat de man best tevreden is met zijn vrouw en met zijn huwelijk. Hij vindt het echter af en toe fijn om aan masturbatie te doen. Waarom doet hij het dan als zijn vrouw uithuizig is? Heel eenvoudig, hij vreest dat ze op de verkeerde manier gaat reageren wanneer ze hem ziet masturberen.

In het verleden werd masturberen als iets pervers beschouwd. Kinderen moesten met de handen boven de lakens slapen, terwijl hun ouders angstvallig een oogje in het zeil hielden wat er gebeurde tot ze veilig en wel sliepen. Uiteraard kon dit niet beletten dat zoonlief toch ging masturberen zodra hij de kans daarvoor zag. Het bloed kruipt namelijk waar het niet gaat.

Binnen de katholieke kerk werd masturberen omschreven als de ‘zonde van de zelfbevlekking’, wie zich er aan bezondigde, moest in ieder geval gaan biechten. Het resultaat was dat masturberen in de illegaliteit werd gedrongen. Vooral scholen en kazernes – waar jongens dag en nacht samen waren – golden als plaatsen waar druk aan masturberen werd gedaan. Ongetwijfeld zal dat ook wel zo zijn geweest. De vraag is echter of daar iets mis mee is. We zijn van mening van niet, masturberen hoort onlosmakelijk bij de mannelijke (ook de vrouwelijke, maar dat is een ander verhaal) sexualiteit.

In de jaren 50 van vorige eeuw verrichte sexuoloog Alfred Kinsey baanbrekend werk rond masturberen. Hij kwam tot de conclusie dat mannen en vrouwen die hadden geleerd om goed te masturberen een beter sexleven (inclusief betere orgasmes) beleefden met hun partners. Daarmee werd een eerste grote taboe doorbroken, maar de algemene conceptie bleef dat masturberen uiteindelijk toch iets ongezonds was. Pas in de jaren 70 van vorige eeuw bleek dat masturberen niet ongezond was, waarschijnlijk integendeel zelfs.

Binnen een relatie moet voor masturberen plaats zijn weggelegd, zowel man als vrouw moeten de kans krijgen om te masturberen. Vooral vrouwen hebben het soms moeilijk om zich hun man al masturberend voor te stellen, ze ervaren het nog steeds als een vorm van ontrouw wanneer de man de hand aan zichzelf slaat. Dat is het echter niet. Het kan zelfs zijn dat de vrouw zelfs gebaat is bij een masturberende man, bijvoorbeeld wanneer ze zelf herstelt van een zwangerschap en even wat minder zin in sex heeft. Daarnaast is in de meeste gezinnen de lust voor sex ongelijkmatig verdeeld: één partner heeft namelijk meer zin in sex dan de andere. Diegene met meer zin kan al masturberend compensatie vinden voor de gemiste sex.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)
09-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn verjaardag,

.

 

 

Vandaag is het mijn verjaardag, gewoonlijk zet ik dat nergens, maar dit is mijn geboorteakte. .Vind je niet dat ik een kostelijk geval was. De dokter  kwam nog met paard en kar en zover was het niet.En ja ik ben in men ouderlijk huis geboren, wat toen al niet zoveel meer gedaan werd.

Mijn bomma waar ik als peuter van 5 jaar nog altijd een goed herinneringen aan heb heb wou dat zou.

Groetjes van Fjak@ die vlug terug in bed gaat, tot...


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (14)
07-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filosoferen

 

Filosoferen

Wat is het en wat heb je eraan?

Filosoferen is een ander woord voor ‘nadenken met als doel onszelf en onze omgeving te begrijpen’. Dit doen je door vragen te stellen en daar een antwoord op te zoeken.

Als je het antwoord op zo´n vraag vindt, dan rijzen er tegelijk nieuwe vragen: er zijn meer vragen dan antwoorden. Tijdens het filosoferen wordt dit zichtbaar, want daarbij gaat het vooral om vragen waarop geen goed antwoord is of waar niemand het over eens is.
Onderwerpen

  • Problemen die zo omvattend zijn, dat ze ieder specialisme overstijgen. Bijvoorbeeld: is er een principieel verschil tussen levende en levenloze natuur?
  • Levensbeschouwelijke problemen die niet helder afgebakend zijn. Bijvoorbeeld: wat is de zin van het leven?
  • Kennisvragen die meer fundamenteel zijn dan vragen die specialisten stellen. Bijvoorbeeld: hoe komt betekenis tot stand?
  • Morele vragen. Bijvoorbeeld: wat is voor de mens van waarde?
  • Politieke vragen. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we de samenleving goed inrichten

Wel of niet
Filosoferen is niet alleen je mening geven over iets. Als jij tijdens een discussie in de kroeg met je vrienden roept dat de mens volgens jou geen functie vervult op de aarde, dan is dat dus nog geen filosoferen. Maar kun je ook uitleggen waarom je dat vindt? En heb je er systematisch over nagedacht of het onderzocht? Dan zou je het filosoferen kunnen noemen.
Mogelijkheden
Door te filosoferen kun je een inzicht krijgen in andere opvattingen over het leven. Daardoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. Verder kan kennismaking met filosofen van wie de ideeën je aanpreken, je een gevoel van herkenning en erkenning geven. En je inlevingsvermogen in andere standpunten kan vergroot worden. Daarnaast kun je je eigen gedachten ontdekken en leren formuleren door te filosoferen.
Geschiedenis
In de zesde eeuw voor Christus werd er al gefilosofeerd. In die tijd waren er grote politieke en wereldbeschouwelijke veranderingen. Dat zorgde voor veel onzekerheid. Traditionele antwoorden op vragen over het leven en de wereld verloren hun vanzelfsprekendheid. De oude mythen raakten hun geloofwaardigheid kwijt. Het gevolg was dat mensen de aandrang voelden om op eigen gezag nieuwe antwoorden op vragen te gaan zoeken. Door de politieke en economische omstandigheden ontstond een klasse van intellectuelen die deze taak op zich namen. Dat waren de eerste filosofen, maar ook wis- en natuurkundigen, juristen, organisatieadviseurs, biologen, psychologen, letterkundigen enzovoort.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (1)
03-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jihad: heilige oorlog

 

Jihad: heilige oorlog

Met of zonder wapens?

 

De Kaäba in Mekka

Het woord jihad betekent 'heilige oorlog'. Vaak wordt daarom gedacht dat moslims uit zijn op een gewapende strijd. Dat is beslist niet waar. Het is zelfs zo dat moslims het geloof van joden en christenen erkennen.

De 'heilige oorlog' is juist vooral gericht tegen de moslims zelf. Wie als goed moslim wil leven, moet zich aan plichten houden en dat is niet gemakkelijk (vasten, bidden, zorg voor de armen, enz.). Ze proberen hun eigen fouten te voorkomen, zoals: oneerlijkheid, boosheid en geweld.

Gewapende strijd

Vroeger was de jihad wel een gewapende strijd. Maar die strijd kenden de christenen ook. Denk maar aan de kruistochten tussen het jaar 1000 - 1250. Ook de joden kennen zo'n gewapende 'heilige' strijd. Je kunt daarover in de bijbel lezen. Vooral in het bijbelboek Jozua en Rechters kun je lezen, hoe de Israëlieten het land Kanaän veroverden en de vijand verjoegen.

Tegenwoordig zien zowel moslims als christenen als joden zich als schepselen van God. Zij vinden dat je voor al Gods scheppingen moet zorgen en respect hebben.

Moslimfundamentalisten

Toch zijn er moslims die wel een wapende jihad voeren. Dit zijn de moslimfundamentalisten. Deze mensen volgen hun geloof op een radicale manier. Zij nemen alles letterlijk hoe het in de koran staat en schrikken niet terug om geweld te gebruiken. Denk maar aan de Taliban. Zij zijn de baas in Afghanistan en besturen het land strict volgens de koran. Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet zonder boerka (een allesbedekkende hoofddoek) over straat. In andere moslimlanden zijn ze veel minder streng.
Fundamentalisten heb je in allerlei godsdiensten. Gelukkig zijn het er niet zo veel.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (3)
31-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pancha sila van de boeddhisten

 

De pancha sila van de boeddhisten

De vijf regels om mens en natuur te beschermen en te vereren

 

Een boeddhist vereert de natuur

Boeddhisten die serieus werk willen maken van de leer van Boeddha, proberen zich aan vijf regels te houden.

De Indiase prins Siddharta Gautama is de grondlegger van het boeddhisme. Als volwassene zag hij het lijden van mensen. Hij gaf zijn rijkdom op en ging op zoek naar een manier om zichzelf te bevrijden van het leed.

Regels

Hij bedacht dat hij zichzelf kon bevrijden door zich aan een aantal regels te houden. Deze regels heten de pancha sila en luiden als volgt:

  • Niet doden
  • Niet stelen
  • Geen verkeerde seksuele relatie
  • Niet liegen
  • Geen verdovende middelen gebruiken

Over de eerste regel schreven monniken in Vietnam als uitleg:
'Oefen geen beroep uit, dat schade toebrengt aan mens en natuur. Beleg geen geld in bedrijven, die anderen hun levensmogelijkheden ontnemen. Kies een beroep, dat ertoe bijdraagt je ideaal van betrokken te zijn bij de wereld, waar te maken. Dood niet. Wees er ook niet de oorzaak van, dat andere mensen doden. Gebruik ieder mogelijk middel om het leven te kunnen beschermen en oorlog te voorkomen.'

Geen godsdienst

Het Boeddhisme kun je eigenlijk geen godsdienst noemen, omdat Boeddhisten geen God vereren. De regels in deze levensvisie (of levenskunst) zijn daarom ook heel erg gericht op de wereld om de mensen heen. Daar moet goed voor worden gezorgd.

Boze gedachten

Allerlei boze gedachten, gericht zijn op jezelf of je laten leiden door verlangen zou de mens moeten uitbannen - dan zou er werkelijk rust en vrede zijn en zou de mens niet meer lijden.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)
27-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongensbesnijdenis bij de Islam

 

Jongensbesnijdenis bij de Islam

 

Iedereen is bekend met de discussie over het besnijden van jonge meisjes. Dit wordt over het algemeen als niet toelaatbaar beschouwd. Besnijdenis van jongens komt veel vaker voor en is algemeen aanvaard. Volgens schattingen is circa 30% van alle mannen wereldwijd besneden, meer dan de helft hiervan is moslim. In 2006 ging het om circa 665 miljoen mannen.

Culturele redenen

 

In verschillende culturen, bijvoorbeeld de Islam en het Jodendom, worden jongens al eeuwenlang besneden. Maar niet alleen om culturele redenen worden jongens besneden; het gebeurt ook omdat dit nodig is vanwege medische, hygiënische of seksuele redenen.

Medische noodzaak

Sommige jongens of mannen hebben last van een te krappe voorhuid. Dit doet zeer en het zorgt er ook voor dat ze niet of nauwelijks seks kunnen hebben. Bovendien kunnen er moeilijkheden bij het plassen optreden of kunnen er ontstekingen ontstaan. Bij deze aandoening helpt een besnijdenis.

Hygiënische redenen

Ook om hygiënische redenen kan de voorhuid worden weggehaald. Een besneden penis kan veel beter schoongemaakt worden. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat besneden mannen minder kans hebben op besmetting met infecties en HIV. Er zijn echter ook onderzoeken die dit tegenspreken.

Poliklinische ingreep

 

In Nederland kan de ingreep in een ziekenhuis worden uitgevoerd, maar ook in een van de z.g. besnijdenisklinieken. Jongens vanaf 12 jaar moeten daar zelf ook toestemming geven voor de ingreep; voor jongere kinderen beslissen de ouders. In het ziekenhuis en in de klinieken gebeurt het besnijden onder narcose of onder plaatselijke verdoving. Gebeurt de ingreep echter in het land van herkomst van allochtone jongens, dan wordt die meestal zonder verdoving uitgevoerd.

Niet vergoed

Tot 1 januari 2005 vergoedde de ziektekostenverzekering de besnijdenis van jongens, maar sinds 1 januari 2005 is dat uit het pakket gehaald. Daarom gaan veel ouders tegenwoordig met hun zonen naar een besnijdeniskliniek. Daar wordt onder plaatselijke verdoving een deel van de voorhuid weggehaald en die ingreep kost minder dan in een gewoon ziekenhuis.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)
24-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geboorte bij de moslims

 

Geboorte bij de moslims

'Laa ilaaha illallaahu Muhammadur rasuulullaah'

Een moslimbaby maakt al snel kennis met het geloof. Direct na zijn geboorte fluistert de vader de shahada in het oor van zijn kind. Dat is de belijdenis. Moslims zeggen ermee wat zij geloven.

Hij fluistert: 'Er is geen andere god dan God. Mohammed is zijn boodschapper.' Hij zegt dit natuurlijk in het Arabisch. Probeer het zelf maar eens te zeggen: 'Laa ilaaha illallaahu Muhammadur rasuulullaah'.

Allah

Moslims geloven dat er één God is en noemen hem Allah. Moslims geloven dat Mohammed de boodschap van God aan de mensen heeft gegeven. Die boodschap staat in de koran; het heilige boek van de moslims.

Naamgeving

Een baby krijgt pas een naam als hij een paar dagen oud is. Vaak is het de naam van een belangrijk persoon in de islam. Dit is de godsdienst van de moslims. Veel jongens heten Mohammed. In Turkije hoor je de naam Mehmet veel. Dat is Turks voor Mohammed. Ibrahiem is Arabisch voor Abraham en Joesoef betekent Jozef. Meisjes heten soms Aïcha of Fatima. Aïcha was namelijk de vrouw van Mohammed. En Fatima zijn dochter. Moslims geloven dat er zegen rust op het kind met zo'n naam.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (7)
17-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloed in de stoelgang geeft een duidelijke waarschuwing af

Bloed in de stoelgang geeft een duidelijke waarschuwing af

 

Contacteer best een dokter, mogelijk wijst bloed in de stoelgang op kanker of een ernstige ziekte.

In verband met stoelgang is één van de sterkste waarschuwingssignalen het opduiken van bloed in de excrementen. Eric Esrailian, sectiehoofd interne geneeskunde bij de David Geffen School of Medicine aan de UCLA, is resoluut. Bloed wijst duidelijk op dat er iets mis is en dat er dringend medische hulp dient te worden gezocht.

Uiteindelijk kan dat bloed op verschillende aandoeningen wijzen. Inderdaad, misschien is er niets ernstigs aan de hand en is het bloeden alleen een gevolg van een kleine beschadiging van de ingewanden (in dit geval dus het darmstelsel) als gevolg van moeilijke stoelgang of constipatie. In dat geval is er dus niets ernstigs aan de hand.

Bloed in de uitwerpselen kan echter ook een signaal van een ernstige ziekte vormen, waarbij in het ergste geval zelfs aan kanker mag worden gedacht. Het kan dus zeker geen kwaad om een dokter op te zoeken wanneer er bloed in de uitwerpselen opduikt. Uiteraard heeft het geen zin om onmiddellijk te panikeren. Wie boven de 50 is en een traditie van darmkanker in de familie heeft, aarzelt toch beter niet te lang alvorens een dokter te raadplegen. Betreft het wel degelijk darmkanker, dan is snel ingrijpen noodzakelijk.

Er zijn nog meer waarschuwingssignalen die in verband met bloed in de stoelgang in de richting van ernstige aandoeningen wijzen. Eric Esrailian, sectiehoofd interne geneeskunde bij de David Geffen School of Medicine aan de UCLA, denkt daarbij onder andere aan koorts, buikpijn en dehydratatie, symptomen die gelinkt kunnen worden aan een virus, appendicities of een voedselvergiftiging.

Hoe houdt u uw stoelgang zo gezond mogelijk?

Op de eerste plaats is de voeding natuurlijk belangrijk. Veel vezels garanderen met quasi zekerheid een goede stoelgang. Vergeet niet om veel water te drinken en om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Eric Esrailian adviseert om dagelijks minstens 20 tot 25 gram aan vezels te gebruiken. De meeste mensen die gezond eten, komen daar wel aan. Voldoende vezels garanderen in de meeste gevallen een goede stoelgang. Wie plots problemen heeft met de stoelgang, moet daarom onmiddellijk controleren of hij of zijn wel voldoende vezels eet. Is dat niet zo, dat kan u een speciaal vezeldieet gaan volgen of voedingssupplementen nemen die vezels bevatten. Onder andere graan, brood, verse groeten en vers fruit, noten enzovoort zijn belangrijke vezelbronnen. Volgens Eric Esrailian moet een vezelrijk dieet na twee dagen al succes afwerpen in de vorm van een verbeterde stoelgang.

Voldoende water is ook goed voor de darmen. Dat water verzekert namelijk een vlotte doorstroming in de darmen, waardoor de voedselresten sneller hun weg naar buiten zullen vinden.

Tenslotte is ook voldoende beweging noodzakelijk om een vlotte stoelgang te garanderen. Wat extra beweging kan constipatie genezen door het verteringsproces te bevorderen. Een goede en regelmatige stoelgang geeft hoe dan ook een gerust gevoel.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!