Reisverhaal SENEGAL
REISVERSLAG MET FOTO'S
16-08-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Senegal dag 3 - Bezoek aan markt en Sine Saloum


Senegal– bezoek aan de wekelijkse markt en Sine Saloum

Vandaag hebben we een druk programma, dat wordt dus vroeg vertrekken. Er is voorzien dat we eerst een grote markt in het binnenland bezoeken, daarna gaan we naar de Bolongs Sine Saloum, vervolgens naar het schelpeneiland en in de terugweg bezoeken wij nog een dorpje en een vissershaven, waar we de aankomst van de vissers zullen meemaken.

We zijn met vier personen; mijn echtgenoot, ikzelf en nog twee dames uit het Antwerpse (Carine en Belle) die we leerden kennen tijdens de rondleiding in de club.

De dag voordien hadden we ons opgegeven voor een lunchpakket, maar op de voorziene plaats stond niets klaar. Een paar keer navraag gedaan, want we wilden echt wel op het afgesproken uur aan de ingang van het hotel staan waar Petit Matar ons zou komen ophalen. De ene keer was het van ‘zo dadelijk’, dan ‘ze zijn eraan bezig’, en vervolgens : ‘hebben jullie dat aangevraagd’. Er was dus nog niets klaar. ‘We zullen er dadelijk aan beginnen’ zegt de chef restaurant. De afrikaanse snelheid in gedachten, vragen wij of wij het zelf niet mogen klaarmaken. Geen probleem, zegt de chef, als jullie dat willen doen, graag. Ja, we hebben ons dus goed voorzien ….. eten voor een gans regiment. Iedereen had een goede voorraad ingeslagen. Alhoewel, de eitjes die Belle gekookt had,mochten wel ietsje langer in het water gelegen hebben : het eigeel droop door haar rugzak !

Op weg naar de markt rijden wij dwars door de savanne, en komen op onze weg nog een paar dorpjes tegen. Het is wel ver rijden. Als we terug op een hoofdweg komen, worden we tegengehouden door de politie : controle van de documenten van de wagen. De chauffeur stapt uit en gaat mee met de politiemannen. Intussen vertelt Petit Matar ons op fluisterende toon dat er zeer veel corruptie is bij de politie, en dat het hen enkel om geld te doen is.

De chauffeur komt terug, de politie komt nog eens vriendelijk aan ons raam goededag zeggen (de buit was binnen) en we kunnen terug vertrekken. Langs de weg zien wij een grote stroom voetgangers, zwaar beladen, en ganse gezinnen met paard en kar die hun dieren of produkten naar de markt brengen om te verkopen. We vernemen dat er velen twee of drie dagen onderweg zijn om de markt te bereiken. Dan komen wij aan op de markt. Wij zijn er de enige blanken en worden er door iedereen aangestaard. De markt is op een zeer uitgestrekte vlakte en is goed gestructureerd. Afzonderlijke terreinen voor de verkoop van vee, van karren, van voedingsmiddelen, kledij, zelfgemaakte juwelen, enz.. Je kan er werkelijk alles kopen. Koorden worden er per stuk verkocht. Er staan ook veel grote zakken maniok en gedroogde vruchten van de baobab. Op een aantal plaatsen wordt eten bereid voor de marktkramers. Foto’s moeten wij zo wat in de duik nemen, anders gaan de vrouwen roepen en krijsen en vragen geld. Zij denken dat die foto’s dienen om postkaarten van te maken. Wij drijven mee met de stroom op de smalle paadjes die tussen de kramen slingeren, en houden ons dicht bij onze gids. Dit is echte couleur locale : de geuren, de kleuren, typisch Afrika.

Na ons marktbezoek rijden wij door naar Sine Saloum. De chauffeur blijft de ganse tijd bij zijn wagen, om te vermijden dat er een ruit ingeslagen wordt en alles wat kan dienen gestolen wordt. Wij, met onze gids, stappen in de prauwen (met motor) en varen het water op; Na een tijdje komen wij aan de mangroves, waar men bezig is met oesters en mosselen te plukken die aan de wortels groeien. Nog een eind verder verschuilen zich zeer mooie vogels tussen de bladeren van de mangroves. Wij zien ook verschillende ooievaars. Wij draaien de steven en als wij weer in de bewoonde wereld komen, leggen wij ergens aan om te picknicken. Dan komen de voorraden op tafel …. Wij zijn toch wel een beetje verlegen als wij dat allemaal zien. Er wordt nog wat uitgedeeld aan de zwartjes die daar rondhangen, en de rest is voor de familie van onze gids. Daar zal het feest zijn deze avond (Hij heeft nog 7 broers en zussen, en zo’n lekker eten zijn ze niet gewoon) Na de picknick varen wij terug naar ons vertrekpunt en stappen terug in de auto voor een bezoek aan het schelpeneiland en de vissershaven.


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

Voor een bezoek aan mijn blogje met fotobewerkingen, druk op de button  'Gazel' hieronder

/


-------------------------

Beste bezoeker,
Welkom op mijn blog. Hier kan je het verslag lezen van mijn reis naar Senegal, met verblijf in Club Aldiana in Mbour.
De uitstappen hebben wij gemaakt met een betrouwbare lokale gids, die ons op zeer korte tijd een heel stuk van zijn land heeft laten zien.
Indien u vragen hebt, mail me gerust, en een berichtje in mijn gastenboekje zou me verheugen.
Nog veel leesplezier !
 
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Archief per week
  • 08/01-14/01 2007
  • 06/11-12/11 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!