De diversiteit van fast-food
Fast-food restaurants en snackbars hebben de steden overspoeld. Overal waar je maar komt kan je een broodje of een andere snelle hap kopen. Gelukkig kan men op straat, in winkels, aan een toog of in een snackbar ook wat anders eten dan een saai broodje. Het aanbod is uitgebreider dan ooit, van soep tot wokgerechten, yoghurt en Zweedse broodjes met zalm, vegetarische snacks en ook hot-dogs, een stuk quiche of een van de vele panini. Sommige zaken bieden ook zuivel- en andere producten aan die vetarm zijn. En dan zijn er ook nog de klassieke stokbroden. Een broodje kan vandaag zowat alle vormen aannemen, van pita en briochebrood tot volkoren en granenversies.
De goede keuze
Er is vandaag veel meer keuze dan ooit. Zowat overal kan men suikerarme of suikerloze drankjes kopen, yoghurt, fruit en een broodje met rauwkost. Het is dus perfect mogelijk om voor een gezonde lunch te kiezen waarbij de verschillende voedselgroepen waaruit een maaltijd moet bestaan, vertegenwoordigd worden. Ook variatie is mogelijk: een zetmeelhoudend voedingsmiddel (brood), groenten (rauwkost en groenten in broodjes, slaatjes, enz.), fruit (compote, fruitsla, vers fruitsap, fruittaartje, enz.), een zuivelproduct (light yoghurt, platte kaas, kaas in een broodje
) en een drank (water, thee, light drankje, enz.). Het is aan u om een goede keuze en een goede combinatie te maken. Veel zaken bieden een volledige maaltijdformule aan, maar die zijn daarom nog niet evenwichtig samengesteld.
Een aantal tips
o Wacht niet met lunchen tot u helemaal uitgehongerd bent. Uw eetlust zal u leiden naar een overvloedige lunch, terwijl uw rede kiest voor meer groenten, zuivelproducten en een dessert met fruit. o Zorg voor voldoende variatie. Verander van beleg, verander van brood, van dessert, van drank, enz. o Val ook niet in het andere uiterste door alleen een piepklein slaatje te eten en een glas water te drinken. Uw honger wordt zo niet gestild en is de kans groot dat u in de namiddag bezwijkt voor tussendoortjes. o Als u voor een slaatje kiest, zorg er dan voor dat het voedzaam genoeg is. Er moet een zetmeelhoudend product in zitten (boontjes, aardappelen, pasta, rijst). Is dat niet het geval, dan eet u er best een stuk brood bij. o Zorg voor een evenwichtige lunch, kies dus niet voor een mini-broodje met een dessert en veel drank. o Eindig een middagmaal niet systematisch met zoetigheid. Kies ook eens voor platte kaas met frambozencoulis, fruitsla, enz. o Ga naar zaken waar ze broodjes ter plekke maken. Zo kunt u makkelijker variëren en vragen om geen mayonaise op uw broodje te doen. o Blijf zoeken naar de 'betere' zaak, ook al moet u daarvoor een blokje om. o Gun uzelf minstens twintig minuten om uw middagmaal te nemen.
|