Een zeldzame kanker met een sombere prognose
Pancreaskanker komt gelukkig niet zo vaak voor. In Frankrijk bijvoorbeeld, gaat het om 1,8 % van alle vormen van kanker (16e plaats), maar op het vlak van mortaliteit staat pancreaskanker op de zesde plaats. Een overlevingskans van vijf jaar is alleen maar weggelegd voor 1 a 9 % van de patiënten met deze bijzonder dodelijke vorm van kanker
En toch is pancreaskanker geen fataliteit. Als men even stilstaat bij de risicofactoren of de beschermende factoren die het optreden van deze kanker kunnen vermijden, blijkt dat men zelf een invloed kan uitoefenen op het optreden van pancreaskanker.
Roken en drinken
De belangrijkste risicofactoren zijn roken, wat het risico op pancreaskanker verdubbelt en overmatig drinken dat het risico drie keer groter maakt. Roken is een feit bij een derde van de gevallen. Alcohol berokkent veel schade aan de pancreas en kan leiden tot acute pancreatitis wat het risico op kanker nog eens vergroot. Het gaat hier om twee risicofactoren waar men zélf iets aan kan doen.
Kanker en voeding
Diabetes is een belangrijke risicofactor voor pancreaskanker. Diabetes verdubbelt het risico op de ziekte. Ook hier heeft de levensstijl een invloed op het al dan niet snel optreden van diabetes. Daarbij spelen roken en drinken een rol, net zoals de voeding, vooral als die te rijk is aan vetten van dierlijke oorsprong en suikers.
Wat de risicofactoren op het vlak van voeding betreft, gaat het vooral om een te grote consumptie van rood vlees. Dat blijkt uit twee recente studies. Gevogelte heeft eerder een positieve invloed terwijl de consumptie van vis en eieren op dit vlak geen effect heeft.
Carotenoïden en statines: agentia die beschermen tegen kanker
Sommige voedingsmiddelen hebben een weldoende invloed. Dat geldt voor voeding die rijk is aan lycopeen of ook bètacaroteen (lycopeen en bètacaroteen maken deel uit van de familie van carotenoïden, natuurlijke en krachtige anti-oxydanten). Voedingsmiddelen die veel lycopeen bevatten zijn onder meer tomaten, watermeloenen, abrikozen, roze pompelmoezen en bloedappelsienen. Ze kunnen het risico op pancreaskanker doen dalen met 31 %. Bètacaroteen zit vooral in worteltjes, maar ook in appelsienen, abrikozen, mango's, pompoenen en donkergroene groenten zoals peterselie en spinazie. Die voedingsmiddelen kunnen het risico op pancreaskanker doen dalen met 43 %. De consumptie van fruit en groenten heeft een positieve invloed op de gezondheid, dat is inmiddels een feit. Men moet wel weten dat die invloed bij rokers beperkt is. Men moet zich ook de vraag stellen of het niet beter zou zijn dat mensen die roken een bijkomend beroep doen op vitaminesupplementen.
Mensen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed moeten dan weer weten dat naast de preventie van kanker via de voeding, ook statines (referentiegeneesmiddelen die het cholesterolgehalte doen dalen) het risico op pancreaskanker doen dalen, meer bepaald met de helft. Een reden te meer om het geneesmiddel trouw elke dag in te nemen!
|