Inhoud blog
  • Tweede Wereldoorlog
  • Henk Gierveld
  • Onderscheiding
  • 'genieten'
  • Stoelmobiel
  • Archief Gerrit Hek
  • Gerrit Hek
  • Zuivelfabiek 1958
  • J.C. van den Berg 1924
  • Kerkstraat Wierden
    Bezoekers
  • Geschiedenis
  • GEMEENTE WIERDEN - De gemeente Wierden is ontstaan uit de marken Wierden, Hoge Hexel, Rectum, Ypelo, Notter en Zuna, welke voordien behoorden tot het richterambt Kedingen. In 1818 werden Enter en Enterbroek aan de gemeente Wierden toegevoegd, door een grenswijziging met de gemeente Rijssen.

    De naam Wierden is afgeleid van Wederden. Wederden betekent 'bevloeide strook grasland langs een rivier'. De naam Wierden werd voor het eerst gebruikt in 1670.

    De gemeente is samengesteld uit twee dorpen en een aantal buurt-schappen. Het dorp Wierden, met 12.728 inwoners, is het grootst. Het dorp Enter telt geen inwoners maar telt volgens de gemeentegids 5.606 zielen. De grootste buurtschap is Hoge Hexel, dat 1.008 in- woners telt. De kleine buurtschappen zijn: Notter (521 inwoners), Zuna (324 inwoners), Rectum (360 inwoners), Ypelo (167 inwoners) en Enterbroek.
     
    Oppervlakte gemeente Wierden:  9.435 hectare
    Aantal inwoners gemeente Wierden op 1 januari 2005: 23.496

    In tegenstelling tot het dorp Wierden is Enter in de hele wereld bekend. Op ieder toetsenbord wordt melding gemaakt van Enter.

    Wie vertier zoekt, kan terecht in de dorpen Wierden en Enter. Daar zijn restaurants en andere gelegenheden voor een hapje en drankje. De steden in de omgeving bieden ook voldoende mogelijkheden: Enerzijds de Twentse steden Almelo, Hengelo en Enschede en anderzijds Rijssen, Deventer en Zwolle.

    Foto's
  • Foto
    Jumelage/Partnersteden
  • Foto

    Vlag van het Koninkrijk België

    Foto

    Wapen van België

    Foto

    Vlag van Maldegem
    België

    Foto

    Wapen van Maldegem
    België

    Foto

    Vlag van Duitsland

    Foto

    Wapen van Duitsland

    Foto

    Wapen van Lampertheim
    Duitsland

    Foto

    Vlag van Frankrijk

    Foto

    Wapen van Frankrijk

    Foto

    Wapen van Ermont
     Frankrijk

    Informatie
  • Belangrijke informatie

    Johan Marsman heeft een uniek boek geschreven 'Katholiek Wierden door de eeuwen heen'. Het is een prachtig document over de geschiedenis van de R.K. geloofsgemeenschap St. Jan de Doper. Het boek is geïllustreerd met talrijke foto's van Wierdenaren, o.a. schoolfoto's en gebouwen van 1900 tot het jaar 2000. U mag dit niet missen. Wilt u nadere informatie kijk dan op:
    http://www.st-jan.nl/actueel/boek.htm

    Foto

    * Help de dieren *

    De Dierenbescherming helpt dieren in nood. De landelijke inspectiedienst komt in actie tegen misstanden en kan als dat nodig is strafrechtelijk optreden. Ook vangt de Dierenbescherming achtergelaten, dakloze en ontheemde dieren op in de bij hen aangesloten asielen.

    Dierenbescherming afdeling Almelo en Rijssen krijgen geen subsidie om hun belangrijke werk te doen, dus zijn zij geheel afhankelijk van uw financiële steun zodat zij de dieren kunnen helpen in onze regio. Zij zijn afhankelijk van uw donaties en giften. Met ieder bedrag zijn zij blij want het zijn momenteel voor iedereen moeilijke tijden.

    Ook kunt u overwegen om de Dierenbescherming op te laten nemen in een eventueel testament, voor informatie hierover kunt u contact op nemen met een notaris. Van de meeste gemeenten in onze regio mogen wij een jaarlijkse collecte houden rond dierendag en wij staan ook geregeld op braderieën en markten. Mocht U overwegen om wat te gaan storten dan alvast onze dank en wij zullen zorgen dat het geld goed wordt besteed.

    Voor donaties
    Het rekeningnummer is: 08.11.873
    t.n.v. Dierenbescherming afd. Almelo e.o. te Almelo
    o.v.v. gift of donatie.

    Rabobank, bankrekeningnummer
    34.73.83.041
    t.n.v. Dierenbescherming afd. Rijssen e.o. te Rijssen
    o.v.v. gift of donatie.

    Blogtips
  • Zoeken in de tekst
    Typ Ctrl-F en typ een trefwoord

    Toevoegen aan Favorieten
    Rechtermuisknop > Toevoegen aan Favorieten

    Snelkoppeling op Bureaublad
    Rechtermuisknop > Snelkoppeling maken

    Foto's uit Wierden
    * * * Foto's uit Wierden * * *
    04-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede Wereldoorlog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Foto

    'De Verwoeste Stad'
    Ossip Zadkine




    Expositie Wierden in de Tweede Wereldoorlog

    WIERDEN - 4 april 2008. De Stichting Historische Kring Wederden laat veel bijzondere foto's zien uit een donkere tijd. Aan de Burg. J.C. van den Bergplein is vanaf donderdag 10 april een bijzondere expositie te zien over de Tweede Wereldoorlog. Er is met name veel aandacht voor Wierden in de oorlog. Zoals bekend heeft Wierden het met name ten tijde van de bevrijding zwaar te verduren gehad. "We hebben zo'n 150 foto's vanaf de mobilisatie tot en met de feesten direct na de bevrijding. Het zijn vaak unieke, niet eerder gepubliceerde foto's", vertelt Kees Kroon van de Stichting. De aanleiding voor de expositie is drieledig. "Binnenkort wordt weer een boek over de oorlog in Wierden gepubliceerd, de opgraving van de bommenwerper in Zuna is afgerond en we hebben de beschikking over een groot aantal bijzondere foto's. Dat alles bij elkaar was voor ons een mooie aanleiding de expositie te organiseren", aldus Kroon.

    Behalve de foto's zijn in het expositiegedeelte een zestal vitrines ingericht met spullen uit de oorlog. Er zijn wapens uit die tijd, voedselbonnen, scherven van bommen die boven Wierden zijn afgegooid en pakken die gedragen zijn door leden van de SD (Sicherheitsdienst) die ook in Wierden voor veel terreur zorgden. Ook de organisatie Keep them Rolling verleent, met enkele oude oorlogsvoertuigen, medewerking aan de opening.

    Bron: TC Tubantia
    Foto's gemaakt op 9 april 2008 tijdens de opening tentoonstelling WO-II, georganiseerd door de Stichting Historische Kring Wederden, zijn te zien op:  
    Foto's opening expositie Tweede Wereldoorlog


    22-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Henk Gierveld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





    Foto

    Henk Gierveld







    WIERDEN
    , 22 januari 2008 - Henk Gierveld (1931-1999). Henk is geboren in 1931 als zoon van bakker Gierveld aan de Rijssensestraat. Zijn vader was één van de medeoprichters van de huidige Gereformeerde kerk. De kanselbijbel was zelfs nog eigendom van de familie Gierveld. Als kind voelde Henk zich al aangetrokken tot muziek. Bij zijn gereformeerde buurman Timmerman was hij regelmatig te vinden achter het harmonium. Dit tot genoegen van de vader van Henk en het duurde dan ook niet lang of Henk kon thuis op zijn een eigen harmonium spelen.

    De eerste muzieklessen kreeg Henk van de orgelleraren Jordans, Brilman,  Boersma en Steen. Jordans werkte volgens de breinaaldmethode. Hij tikte de maten met een breinaald. Als Henk het niet goed deed, kreeg hij, pets, een tik over de vingers. Na de leerzame breinaaldperiode ging Henk in de leer bij de heer Brilman te Almelo. In de oorlogsjaren klonk regelmatig het luchtalarm op de heen- en terugweg naar Almelo. Later werd Gierveld nog onderwezen door Boersma uit Ferwerd, destijds organist van de Hervormde Dorpskerk. Die kwam op vrijdag naar Wierden, gaf er op zaterdag lessen, bespeelde op zondag het kerkorgel en ging op maandag weer weg. In een zaaltje van wat bakkerij Morsink was (nu Kamphuis) gaf de heer Steen als laatste orgelles.

    Nadat hij zich had bekwaamd in het kerkelijk orgelspel speelde Henk op zondag 22 februari 1947 voor de eerste keer bij psalm 126 en werd binnen drie weken benoemd tot organist van de gereformeerde kerk. De organist had zich verslapen en het was 9:27 uur. Henk dacht: 'ik ga vast wat spelen, hij komt er zo aan'. Hij zag het lampje branden zodat hij niet mocht spelen. Het was doodstil en toen gaf dominee Stolte psalm 126 op. De ouderling vroeg aan mijn ouders of ik kon spelen. Mijn vader keek naar het orgelfront en zei: 'volgens miej is det den jong van oôns, ik zee nog net zien kuufke'. Na de dienst stonden predikant en kerkenraad me op te wachten. Hij mocht hulporganist worden, maar Henk zei: 'dan kom ik nooit aan de beurt, want er zijn drie organisten!'

    In tien jaar tijd speelde hij bij meer dan 700 diensten. Hij probeerde door zijn orgelspel voor mensen een middel te zijn in vreugde en in droefenis. Henk las altijd de verzen en schriftgedeeltes door. Dan begreep hij beter wat overgebracht moest worden en probeerde zijn spel daarop af te stemmen. Hij had niet alleen belangstelling voor het kerkelijk orgelspel maar ook kennis van de orgelbouw en het orgelstemmen. Als er in de buurt eens een nieuw orgel gebouwd werd, dan was hij er altijd om te kijken hoe dat allemaal in zijn werk ging. Hij heeft vele malen mogen adviseren toen later ergens orgels werden gebouwd of gerestaureerd zoals bijvoorbeeld het orgel in de rooms-katholiek kerk in Wierden. Bij het oefenen op het orgel van de parochiekerk Sint Jan de Doper werd Gierveld opgesloten door pastoor Wagemans (1906-1987). Henk had de lichten in de kerk uitgedaan en slechts de lamp boven het klavier brandde. De huishoudster Annie Nales (1926-1994) had hem binnengelaten, maar Pastoor Wagemans deed de deur op slot. Bonzen op de deur hielp niet en toen Henk de lichten ontstak begon de hond te blaffen en volgde de bevrijding

    Hoewel Henk thuis zowel een piano als een orgel heeft staan, speelde hij daarop weinig. Als hij op doordeweekse dagen wilde spelen ging hij naar de kerk. Thuis luisterde hij naar romantische muziek en stukken van J.S. Bach. Als de gemeente goed zong, genoot Henk achter het orgel. Op zijn trouwdag kwam een andere organist niet opdagen en het had weinig gescheeld of de bruidegom was zelf achter het instrument geklommen. De dienstdoende predikant Heyermans uit Nijverdal hield hem tegen, maar anders... .

    Behalve organist behoorde Henk ook tot de vaste kern mensen om het kerkblad verzendklaar te maken. Woensdagmiddag om de veertien dagen vond dat plaats in de onderaardse gewelven van het Ontmoetingscentrum. Ook was hij coördinator busvervoer (1991-1996) van de stichting Stoelmobiel voor het vervoer van mindervaliden en ouden van dagen. In 1992 kreeg Henk de Gouden Tol, een hoge onderscheiding die een maal per jaar wordt uitgereikt door carnavalsvereniging de Tolmennekes aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap in Wierden.

    Op zondag 22 februari 1987 vond zijn 40-jarig organistenjubileum plaats. In een bijzondere avonddienst om 19:00 uur met voorganger Ds. L.J. Bouma van de gemeente werd dit gevierd. Psalm 150 'Alles wat adem heeft love den Heer', staat centraal. Henk had bij dit jubileum één wens: nog vele jaren het kerkorgel bespelen, al kreeg hij problemen met zijn vingers door reuma. En de hoop dat er bij de dienst veel vrienden en bekenden aanwezig zouden zijn.


    20-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderscheiding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto




    Uitreiking van de eremedaille in zilver in de Orde van Oranje-Nassau aan Henk Gierveld door burgemeester Lieuwen.

    19-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'genieten'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto

    "Als de gemeente goed zingt, dan geniet ik".

    18-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoelmobiel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto (27 september 1996).




    Vrijwilligers van de Stichting Stoelmobiel bij hun bus voor het vervoer van mindervaliden en senioren.
     

    20-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archief Gerrit Hek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Foto

    Herleef uw verleden met prachtig nostalgisch materiaal van vroeger!


    Archief Gerrit Hek


    WIERDEN, 20 december 2007 - Stichting Historische Kring Wederden heeft het archief van Gerrit (Gait) Hek, ter beschikking gesteld door zijn kinderen in ontvangst mogen nemen. In meerdere opzichten een respectabel archief bestaande uit 40 dozen met elk zo'n tien ordners. Totaal ruim 400 ordners. De informatie betreft een breed spectrum aan interesses van Gerrit Hek.

    De medewerkers van de Stichting gaan alle gegevens onderzoeken, catalogiseren en in het historisch archief plaatsen. Binnenkort als alle zaken op een rij staan wordt hier door de Stichting Historische Kring Wederden een perspublicatie over gegeven, aldus voorzitter Theo Pigge.

    In de komende periode is er een expositie Historische Kring Wederden 'ingebrachte spullen'. Voorwerpen bijeengebracht door Wierdenaren, oud-Wierdenaren en anderen. Tevens is er een expositie Galerie Groot'n Jans 'Kiek'n wat 't wordt', beelden van Theo Schreurs en schilderijen van Ingrid Groeneveld.

    Locatie: Burgemeester J.C. van den Bergplein 20, Wierden.


    20-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerrit Hek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Foto

    Gerrit Hek


    Archief Gerrit Hek voor de Historische Kring

    WIERDEN, 20 augustus 2007. - Een groot deel van de nalatenschap van Gerrit Hek (Almelo, 27 november 1923 - Nijverdal, 17 april 2007), de kleurrijke en markante eigenaar van het gelijknamige café aan de Nijverdalsestraat, zal op termijn ter beschikking komen van de Stichting Historische Kring Wederden. Dat heeft zoon Jos Hek meegedeeld in een gesprek met Regio FM het lokale radiostation. Gerrit Hek (Gait) verzamelde alles wat los en vast zat en hield ook van alles bij, waardoor zijn archief een bijzonder tijdsdocument oplevert. Het gaat om voorwerpen, maar vooral om brieven, krantenknipsels en prenten.


    19-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuivelfabiek 1958
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto

    Zuivelfabriek Wierden 1958


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.J.C. van den Berg 1924
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto

    Burgemeester
    J.C. van den Berg
    Ambtsjubileum 1924

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerkstraat Wierden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto

    Kerkstraat Wierden

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.J.C. van den Berg 1928
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto

    Burgemeester 
    J.C. van den Berg 1928

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inwijding gemeentehuis 1923
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Foto

    Inwijding gemeentehuis 1923


    16-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Du Pain, du Vin, du ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Uitnodiging

    Petit Galerie Atelier
     "Drokje"


    WIERDEN
    - Kunstenares Herma Drok van Petit Galerie Atelier "Drokje" organiseert onder de naam "du Pain, du Vin, du Boursin" een gezellige wijnproeverij. U bent van harte welkom in de beeldentuin aan de Kupersweg 2/X op vrijdag 27 oktober of zaterdag 28 oktober van 17:00 uur tot 21:00 uur.

    Onder het genot van een hapje en gezellige muziek (zaterdag live) kunt u in de verlichte beeldentuin diverse wijnen proeven. De Mitra verzorgt deze wijnproeverij en geeft u tekst en uitleg, de hapjes worden verzorgd door Quality Catering Restaurant 't Coopmanshuys.

    In de beeldentuin is veel eigen werk, maar ook Zimbabwaanse kunst te bewonderen. In de tuin is het gras 's avonds nat, laarzen of stevige schoenen worden daarom aanbevolen. De avond is geheel gratis. Vond u na afloop de avond geslaagd, dan kunt u vrijblijvend een gift doen voor het onderhoud van deze unieke beeldentuin.


    14-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Impressie II
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Foto

    Impressie Beeldentuin

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Impressie I
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto

    Impressie Beeldentuin

    06-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emotie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Foto

    Trekpaarden


    Petit Galerie Atelier "Drokje"

    WIERDEN - Kunstenares Herma Drok werd al op jeugdige leeftijd aangetrokken door verschillende soorten kunst. Haar wens was om na het middelbaar onderwijs de kunstacademie te volgen, maar daar zagen haar ouders jammer genoeg geen heil in. Door veel boeken te raadplegen en goed naar anderen te luisteren en te kijken, heeft ze zichzelf diverse technieken zoals, boetseren, schilderen en werken met speksteen en gasbeton aangeleerd.

    Na vele exposities in verschillende plaatsen o.a. Almelo, Enschede, Ootmarsum en Wierden droomde ze ooit in een eigen atelier te exposeren en werken. In januari 1996 heeft ze de kans gekregen haar wens, een eigen galerie/atelier te realiseren.

    Kunstenares Herma Drok geeft cursussen boetseren en schilderen en workshops beeldhouwen. Beelden en schilderijen kunt u bezichtigen in Petit Galerie Atelier "Drokje" aan de Kupersweg 2/X te Wierden. De galerie beschikt tevens over een unieke beeldentuin.


    24-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening Wederden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto

    Onthulling
    oude gemeentewapen


    ──────────────
    ../WO/20.09.06/JG 72/NR 38

    Historie en kunst samen

    WIERDEN - Het centrum van Wierden is weer compleet. Vrijdag opende de Historische Kring Wederden en Galerie Grootn Jans haar deuren. Burgemeester L.B. Kobes onthulde daarbij het oude gemeentewapen van Wierden.

    Met de onthulling van het oude Wierdense gemeentewapen door burgemeester L.B. Kobes werd vrijdag 15 september 2006 het nieuwe onderkomen van de Historische Kring Wederden en Galerie Grootn Jans van kunstenares Ingrid Groeneveld in het centrum van Wierden, geopend.

    In de accommodatie hebben de Historische Kring als de Galerie Grootn Jans een gezamenlijke plek gevonden. "Een vorm van samenwerking die uniek is in de regio en verbinding legt tussen kunst en historie", aldus Theo Pigge, voorzitter van Wederden tijdens zijn openingstoespraak. Te zien was er genoeg: luchtfoto's van de gemeente zo groot als de muurwand, van 1932 tot en met 2004, maar ook een antieke degelpers uit 1895 die ooit dienst deed in de drukkerij Albersen. In de vitrine liggen bodemvondsten, scherven afkomstig uit de grond waar havezate De Grimberg stond. Maar ook legotreinen uit verschillende tijdsperiodes.

    Menig Wierdenaar nam een kijkje bij de Historische Kring Wederden en Galerie Grootn Jans. De interesse in wat er te zien was, was snel gewekt. Krantenknipsels, oude foto's en allerlei voorwerpen trokken de aandacht van bezoekers.

    Bestuurslid Kees Kroon van de Historische Kring Wederden vertelt dat de Kring veel meer oudheden in bezit heeft. In de kelder onder het pand ligt nog een hele voorraad, genoeg om exposities te houden. "Mooi is dat de Wierdense bevolking spullen in blijft brengen", vertelt Kroon. Zelfs nog op de openingsdag: een Wierdenaar schonk Wederden een prachtig handgeborduurde etui uit 1669...

    Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op woensdag en donderdag van 14:00 uur tot 17:00 uur, op vrijdag van 18:30 uur tot 21:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 15:00 uur.


    23-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste wens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Foto

    Ingrid Groeneveld



    Ingrid Groeneveld en haar schilderijen.

    WIERDEN - De schilderijen van Ingrid Groeneveld variëren van figuratief-realistisch tot abstract. Grootste inspiratiebron is de natuur. Tulpen, bloemen, zee, strand, landschappen en mensen, eventueel in abstracte vorm zijn de belangrijkste thema's in haar werk. Bij alle schilderijen combineert ze twee of meer technieken. Bijvoorbeeld krijt met inkt, inkt met aquarelverf, zand met olie- of pastelverf. Door in lagen te schilderen ontstaat extra diepte.

    Schilderen is voor Ingrid inspanning, ontspanning en hobby. Ingrid schildert vanuit inspiratie, gevoel en spontaniteit. Ze noemt dat zelf een innerlijke drang. Daarom is het voor haar moeilijk om in opdracht te werken. Voor haar is kunst de ultieme koppeling van gevoel en verstand.

    Haar grootste wens is mensen te laten genieten van haar schilderijen.


    22-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Exposities
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto

    Uit het werk van
    Ingrid Groeneveld



    Wisselexposities en thematentoonstellingen

    WIERDEN -
     Er komen wisselexposities, waarbij het werk van Ingrid Groeneveld wordt gecombineerd met werk van andere Twentse kunstenaars en thematentoonstellingen van de Historische Kring Wederden.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samenwerking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto

    Bestuurslid
    Kees Kroon

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuurhistorie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto

    Theo Pigge




    De Historische Kring Wederden

    WIERDEN
    - Volgens voorzitter Theo Pigge van de Historische Kring Wederden gaat de historie in het pand nu samen met de kunst, van verleden via heden naar de toekomst. Volgens burgemeester Kobes gaat de lokale cultuurhistorie uitstekend samen met de kunstgalerie Grootn Jans.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historische Kring Wederden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto

    Kledingstukken




    Wierden -
    22 september 2006.
    Tevens is in het pand de rijke collectie van de Historische Kring Wederden ondergebracht: kledingstukken, knipmutsen, een grote fotoverzameling, bodemvondsten, een degelpers uit de negentiende eeuw en veel krantenartikelen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Galerie Grootn Jans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Foto

    Kunstenares
    Ingrid Groeneveld



    Als kleindochter van Jans Veneman heeft Ingrid Groeneveld er haar kunstgalerie gevestigd, 'Galerie Grootn Jans', genoemd naar de bijnaam van haar opa.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jans Veneman
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto

    Bronzen plaquette van
    Jans Veneman







    In het pand 'Van Buuren' was voorheen een ijzerwarenbedrijf gevestigd en dáárvoor was er het gemeentehuis gevestigd. Een bronzen plaquette van Jans Veneman herinnert aan de man die het bedrijf van de grond trok. De naam Van Buuren raakte in gebruik omdat de tweede man van zijn moeder zo heette. Het bedrijfspand stond de afgelopen jaren leeg, maar heeft nu een nieuwe bestemming.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historie en kunst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Opening van Galerie Grootn Jans en Historische Kring Wederden aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein te Wierden.

    21-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.439
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.435
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrid Groeneveld
    Galerie Grootn Jans

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.434
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.433
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kunstenares Ingrid Groeneveld aan het werk.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.427
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.424
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.422
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.419
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.418
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.417
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.416
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.415
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    30-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.411
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Volkstuinen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.410
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Volkstuinen

    29-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.409
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.408
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.407
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.406
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.405
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.404
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.403
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.401
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.400
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.399
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.398
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.397
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.396
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.395
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.394
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.393
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.392
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.391
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.390
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00388
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    31-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lid in de Orde van Oranje-Nassau
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Foto

    Lid in de Orde van Oranje-Nassau



    ──────────────

    DR/DI/24.05.06/JG 072/NR 021

    Mevrouw Roetgering Lid in de Orde van Oranje-Nassau

    ENTER - Mevrouw H.M. Roetgering (66) kreeg dinsdagmiddag uit handen van burgemeester L.B. Kobes de versierselen behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Roetgering is als vrijwilliger werkzaam bij het Rode Kruis en de Enterse afdeling van De Zonnebloem, waarvan ze oprichter is en waarvoor ze tal van activiteiten ontplooit. "Door haar kennis en leiderschap is de afdeling tot bloei gekomen. De ontelbare uren die zij vrijwillig in het Zonnebloemwerk heeft gestoken zijn van onschatbare waarde voor de organisatie", aldus de burgemeester.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijke Onderscheidingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen J.G.M. Welling-Hobert
    J.M. Vehof-van Lith
    R.E. Prins
    G. Borger
    G. ten Brink-Pennings
    H.M. Roetgering

    30-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00385
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00384
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00383
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00382
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00381
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00380
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00379
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00378
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00377
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00376
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00375
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00373
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00372
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00371
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00370
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00369
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00368
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00367
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00366
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00365
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00364
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00363
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00362
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00361
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00360
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00359
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00358
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00357
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00356
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00355
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00354
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00352
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00351
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00350
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00349
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    02-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restauratie pompstations?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Foto




    Bestuursleden van de stichting zetten zich in voor behoud van de historische pompstations in Wierden.

    Restauratie pompstations?

    WIERDEN - De historische waterpompstations in Wierden moeten behouden blijven. Daarvoor zet de vorig jaar opgerichtte Stichting Behoud Historische Waterpompstations zich in. Het bestuur van de stichting bestaat uit vier leden: voorzitter Dennis Ligtenberg, secretaris Gerrit Niezink, penningmeester Zwier Bosch en bestuurslid Bert van Leersum. Zij willen de gebouwen en het terrein eromheen behouden door de gebouwen te laten restaureren en zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat terug te brengen, te beheren en te (laten) exploiteren. De stichting is op zoek naar een bestemming die vervolgens aan de gebouwen gegeven kan worden.

    Uit de begintijd van de waterwinning, rond 1890, heeft Wierden nog een tweetal historische gebouwen overgehouden; het zijn beide rijksmonumenten. Een daarvan is het pompgebouw aan de spoorlijn van Wierden naar Nijverdal, niet zichtbaar vanaf de weg, dat stamt uit 1928. Het meest in het oog springende pompgebouw staat aan de Nijverdalsestraat, dit stamt uit 1893. Het zijn beide gebouwen met een grote cultuur-historische betekenis. Ook architectonisch is het een interessant gebouw.

    Het pompstation aan de Nijverdalsestraat ligt er momenteel verwaarloosd bij: er is duidelijk jaren niets aan gebeurd. "De eigenaar heeft de onderhoudsplicht, maar Vitens heeft dat laten versloffen." De stichting richt zich in eerste instantie op het behoud van het pompgebouw aan de Nijverdalsestraat. Belangrijke partij bij het realiseren van de doelstellingen met de pompstations is het waterbedrijf Vitens, de huidige eigenaar van de gebouwen. Inmiddels zijn de eerste contacten met Vitens gelegd over de toekomstige mogelijkheden en bestemmingen van de gebouwen.

    Uit de eerste contacten blijkt dat Vitens bereid is het gebouw aan de Nijverdalsestraat af te stoten zodra het nieuwe waterwingebied rond Wierden in gebruik is genomen en het oude pompgebouw buiten de invloed van de waterwinning komt te liggen.

    De stichting heeft ook contact gelegd met de gemeente. "Een aantal jaren geleden was er al een initiatief vanuit de gemeente Wierden wat te kunnen doen voor het behoud van de pompgebouwen. De gemeente Wierden wilde er een kenniscentrum van maken. Onderzoeksbureau DHV maakte daarover een rapport waaruit naar voren kwam dat dit niet haalbaar was", vertellen de bestuursleden. Binnenkort heeft de stichting weer een gesprek met de mensen van Vitens over de gebouwen. "Stel dat we het voor een symbolisch bedrag in bezit krijgen, dan komen vervolgens veel kosten op ons af. Maar de stichting zelf hoeft geen eigenaar te worden. De gemeente zou het ook kunnen aanschaffen en het beheer aan de stichting uit besteden."

    Op een steenworp afstand ligt het tweede gebouw, waar de originele machines nog in staan. Dit gebouw staat op het terrein van Vitens. Ideeën wat te doen als de pompgebouwen inderdaad afgestoten worden door Vitens zijn er wel. "Het moet iets met water te maken hebben en de beide gebouwen moeten op de een of andere manier verbonden worden. Maar eerst moeten wij of de gemeente de gebouwen in eigendom hebben. Als de gesprekken Vitens echt op gang komen en resultaat hebben, zou je binnen paar maanden al aan de slag kunnen!" Wie ideeën heeft over hoe de pompstations gerestaureerd kunnen worden en wat er daarna mee kan gebeuren, kan contact opnemen met Dennis Ligtenberg, telefoon 06 20032248.


    23-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ARC00008 (Medium)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lwf95
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lwf94
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Blog als favoriet !

    Mijn favoriete blogadressen
  • Foto's uit Wierden
  • Kunst, Cultuur en Historie uit Wierden
  • Nieuws uit Wierden
  • Religies uit Wierden
  • Sportvereniging Wierden

  • Informatie Gemeente Wierden
  • Wierden
  • Diverse items Wierden

  • Mijn favoriete members.homeadressen
  • Foto's Het Koninklijk Huis
  • Foto's uit Wierden

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2008
  • 2007
  • 2006

    Datum


  • Foto's

  • Foto

    Burgemeesters van Wierden

  • Burgemeesters van Wierden

    Rond 1814
    Huibert Jacobson. Trad op als ambtenaar van de burgerlijke stand. Wordt in 1813 en 1814 genoemd als 'maire' en 'schout'.

    1825-1835
    Wolter Jalink. Was behalve burgemeester ook gemeentesecretaris.

    1835-1841
    Wilhelm Jalink. Was behalve burgemeester ook gemeentesecretaris. Hij was de oudste zoon van burgemeester Wolter Jalink.

    1841-1879
     Joan Wilhelm Putman Cramer. Vervulde ook het ambt van gemeentesecretaris. Bracht in 1844 de gemeentesecretarie over naar huize Het Leyerweerd, waar hij ook woonde.

    1880-1893
    Willem Hendrik Dikkers. Was ook gemeentesecretaris. Bracht de gemeentesecretarie over van Het Leyerweerd naar de oude pastorie in Enter.

    1893-1903
    Hendrik Jochem Warnaars. Tevens gemeentesecretaris.

    1903-1941
    Johannes Cornelis van den Berg. Tot 1913 tevens gemeentesecretaris. Daarna alleen burgemeester. Door de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied ontslagen.

    1941-1973
    Mr. Eric Donald Maalderink. In april 1941 benoemd tot waarnemend burgemeester. In december definitief tot burgemeester benoemd. Ontslagen door de Directeur Generaal van het Departement van Binnenlandse Zaken in oktober 1944. Met ingang van december 1946 herbenoemd.

    1973-1997
    Ane Lieuwen. Gewaardeerde voorzitter van de gemeenteraad. Speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen en bewaken van de gedragscode voor de bestuurders. Overleden gedurende zijn burgemeesterschap.

    1997-2000
    Eint Beekman Ockels. Is na het overlijden van burgemeester Lieuwen aangesteld als waarnemend burgemeester (waarnemend i.v.m. mogelijke herindeling).

    2000-heden.
    Leonard Bernard Kobes. Benoemd per 1 september 2000.


    Foto

    Jessica Alba


    Foto

    Sienna Miller


    Foto

    Angelina Jolie


    Foto

    Adriana Lima


    Foto

    Maria Menounos


    Foto

    Charlize Theron


    Foto

    Jessica Biel


    Foto

    Amerie


    Foto

    Natalie Portman


    Foto

    Eva Longoria


    Foto

    Heidi Klum


    Foto

    Jessica Simpson


    Foto

    Jennifer Hawkins


    Foto

    Marisa Miller


    Foto

    Monica Belluci


    Foto

    Petra Nemcova


    Foto

    Josie Maran


    Foto

    Lindsay Lohan


    Foto

    Halle Berry


    Foto

    Roselyn Sanchez


    Foto

    Kelly Monaco


    Foto

    Torrie Wilson


    Foto

    Elisha Cuthbert


    Foto

    Eva Mendes


    Foto

    Salma Hayek


    Foto

    Christina Milian


    Foto

    Heather Graham


    Foto

    Uma Thurman


    Foto

    Zhang Ziyi


    Foto

    Blake Lively


    Foto

    Jennifer Lopez


    Foto

    Sung Hi Lee


    Foto

    Morgan Webb


    Foto

    Alyson Hannigan


    Foto

    Diane Lane


    Foto

    Hilary Duff


    Foto

    Rosario Dawson


    Foto

    Krista Allen


    Foto

    Tyra Banks


    Foto

    Amanda Bynes


    Foto

    Cameron Diaz


    Foto

    Vanessa Hessler


    Foto

    Lucy Liu


    Foto

    Bryce Dallas Howard


    Foto

    Gabrielle Union


    Foto

    Nicole Kidman


    Foto

    Vanessa Marcil


    Foto

    Piper Perabo


    Foto

    Anna Kournikova



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!