Foto
Bestuursleden van de stichting zetten zich in voor behoud van de historische pompstations in Wierden.
Restauratie pompstations?
WIERDEN - De historische waterpompstations in Wierden moeten behouden blijven. Daarvoor zet de vorig jaar opgerichtte Stichting Behoud Historische Waterpompstations zich in. Het bestuur van de stichting bestaat uit vier leden: voorzitter Dennis Ligtenberg, secretaris Gerrit Niezink, penningmeester Zwier Bosch en bestuurslid Bert van Leersum. Zij willen de gebouwen en het terrein eromheen behouden door de gebouwen te laten restaureren en zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat terug te brengen, te beheren en te (laten) exploiteren. De stichting is op zoek naar een bestemming die vervolgens aan de gebouwen gegeven kan worden.
Uit de begintijd van de waterwinning, rond 1890, heeft Wierden nog een tweetal historische gebouwen overgehouden; het zijn beide rijksmonumenten. Een daarvan is het pompgebouw aan de spoorlijn van Wierden naar Nijverdal, niet zichtbaar vanaf de weg, dat stamt uit 1928. Het meest in het oog springende pompgebouw staat aan de Nijverdalsestraat, dit stamt uit 1893. Het zijn beide gebouwen met een grote cultuur-historische betekenis. Ook architectonisch is het een interessant gebouw.
Het pompstation aan de Nijverdalsestraat ligt er momenteel verwaarloosd bij: er is duidelijk jaren niets aan gebeurd. "De eigenaar heeft de onderhoudsplicht, maar Vitens heeft dat laten versloffen." De stichting richt zich in eerste instantie op het behoud van het pompgebouw aan de Nijverdalsestraat. Belangrijke partij bij het realiseren van de doelstellingen met de pompstations is het waterbedrijf Vitens, de huidige eigenaar van de gebouwen. Inmiddels zijn de eerste contacten met Vitens gelegd over de toekomstige mogelijkheden en bestemmingen van de gebouwen.
Uit de eerste contacten blijkt dat Vitens bereid is het gebouw aan de Nijverdalsestraat af te stoten zodra het nieuwe waterwingebied rond Wierden in gebruik is genomen en het oude pompgebouw buiten de invloed van de waterwinning komt te liggen.
De stichting heeft ook contact gelegd met de gemeente. "Een aantal jaren geleden was er al een initiatief vanuit de gemeente Wierden wat te kunnen doen voor het behoud van de pompgebouwen. De gemeente Wierden wilde er een kenniscentrum van maken. Onderzoeksbureau DHV maakte daarover een rapport waaruit naar voren kwam dat dit niet haalbaar was", vertellen de bestuursleden. Binnenkort heeft de stichting weer een gesprek met de mensen van Vitens over de gebouwen. "Stel dat we het voor een symbolisch bedrag in bezit krijgen, dan komen vervolgens veel kosten op ons af. Maar de stichting zelf hoeft geen eigenaar te worden. De gemeente zou het ook kunnen aanschaffen en het beheer aan de stichting uit besteden."
Op een steenworp afstand ligt het tweede gebouw, waar de originele machines nog in staan. Dit gebouw staat op het terrein van Vitens. Ideeën wat te doen als de pompgebouwen inderdaad afgestoten worden door Vitens zijn er wel. "Het moet iets met water te maken hebben en de beide gebouwen moeten op de een of andere manier verbonden worden. Maar eerst moeten wij of de gemeente de gebouwen in eigendom hebben. Als de gesprekken Vitens echt op gang komen en resultaat hebben, zou je binnen paar maanden al aan de slag kunnen!" Wie ideeën heeft over hoe de pompstations gerestaureerd kunnen worden en wat er daarna mee kan gebeuren, kan contact opnemen met Dennis Ligtenberg, telefoon 06 20032248.
|