Deel je ervaring en kennis met bedrijven op freelance basis
10-07-2014
Waarom willen bedrijven wel met actieve 50 plussers op freelance basis werken?
Actieve 50-plussers die via thuiswerk op freelance basis bijverdienen. Het hoeft niet langer beperkt te blijven tot Tupperware. Zo blijkt.
“De 50-plussers zijn gegeerde medewerkers”, zegt Michel Piedfort van Freelancenetwork. “Bedrijven willen graag met hen werken omdat zij met een andere ingesteldheid hun diensten leveren dan een doorsnee bediende.
‘Ik heb jaren naar een goede telemarketeer gezocht’, zegt een bedrijf uit Hasselt. ‘Uiteindelijk vonden wij een gepensioneerde dame die jaren telefonisch werk heeft gedaan en die eigenlijk nog wat wilde bijverdienen. Tot onze verbazing doet zij dat werk bijzonder goed waardoor we met haar zijn blijven werken en slaagt zij er in om afspraken voor onze vertegenwoordigers te boeken daar waar andere medewerkers niet in slaagden.’
Waarom willen bedrijven graag met actieve 50 of 60-plussers werken?
“De jobs die wij zien, zijn meestal geen continue parttime en zeker geen fulltime jobs”, aldus Piedfort. Dat maakt het voor bedrijven vaak moeilijk om via de klassieke kanalen als interimkantoren of vast personeel iemand te vinden. Sommige bedrijven zoeken iemand voor een halve dag tot maximum 2 dagen per week. Een freelance medewerker is dan ideaal.
Tegelijk zijn deze lossere opdrachten ideaal voor mensen die toch nog met 1 voet in het bedrijfsleven willen blijven meedraaien. Bedrijfsleiders komen zo als het ware makkelijk bij de actieve 50-plussers uit.
Bijverdienen: het aspect van bijverdienen is heel belangrijk. Naast het pensioen, verdient men maandelijks nog een paar honderd euro bij door zich in te zetten voor een bedrijf. Dit kan gaan van administratief, telefonisch, creatief tot technisch werk.
Beperkt aantal uren per week: vaak moeilijker om hiervoor een bediende te vinden, meeste mensen zoeken parttime of fulltime job
Kennis delen: 50- en 60-plussers hebben heel veel mensenkennis en beroepservaring. Zij willen graag hun ervaring delen met bedrijven die hierom vragen.
Bedrijven echt willen helpen. De bekommernis van de gepensioneerden is in eerste instantie niet het inkomen maar echt de wil om de bedrijven zelf verder te helpen en mee te bouwen. De vergoeding komt niet op de eerste plaats.
Vergoeding is niet het belangrijkste.
Dat willen helpen belangrijker is dan de vergoeding blijkt ook uit het onderzoek van de tarieven van freelancers waaraan ook actieve 50- en 60-plussers deelnamen.
‘We zien dat mensen met een pensioen lagere uurtarieven hanteren dan mensen bij wie het inkomen uit arbeid het enige inkomen is. De tarieven kunnen echt tot 30% lager liggen.
Zelfstandige statuut
De meeste freelance thuiswerkers hebben een zelfstandige statuut in bijberoep. Dat betekent dat zij een factuur sturen voor hun geleverde diensten en geen arbeidsovereenkomst met het bedrijf aangaan.
Van het factuurbedrag kun je de kosten in mindering brengen. Hou rekening met 25% RSZ-bijdragen die je op je netto omzet betaalt. Daarna betaal je nog belastingen.
Overzicht van de laagste, hoogste en gemiddelde tarieven per functie.
Aan het onderzoek deden meer dan 1.700 freelancers mee. De resultaten van de freelance tarieven geven dan ook een goed beeld van de mogelijkheden.
functiegroep
Min in euro/uur
Max in euro/uur
gemiddeld uurtarief in euro/uur
administratie
20
65
32
copywriting
20
90
47
IT
20
120
64
lay out (print of web)
20
120
49
sales/marketing
20
150
60
technisch-tekenaar
15
75
40
telemarketing
15
50
30
vertalen
15
75
36
verzekeringen
50
80
65
webdesign en website programmeren
20
75
46
hr ondersteuning
20
150
70
Werken voor een paar vaste klanten.
In tegenstelling tot werknemers die voor 1 bedrijf werken, werken freelance thuiswerkers meestal voor meerdere bedrijven tegelijk.
Actieve 50 en 60 plussers hebben vaak maar 1 klant terwijl fulltime freelancers doorgaans 3 tot 5 klanten nodig om een fulltime inkomen te verwerven.