http://blog.seniorennet.be/freespirit/
voor detailoverzicht Inhoud zie 1.0. Introductie
6.0. Voedings-Balans voor Heling Ziel en Lichaam.
6.1. Yin-Yang en zuur-base evenwicht.
6.2. Verlichting door Polariteitsevenwicht.
6.3. Enzymen.
6.4. Polariteitsheling.
6.5. Voedingscyclus
6.6. Seizoenen energieelementen.
6.1. Yin Yang en zuur-base evenwicht.
" Een dieet is niet het volledige antwoord voor heling, maar zonder een goed dieet is er geen genezing"
§ Een goede zuivering van het spijsverteringstelsel is een wonderbare weg om uw heling te beginnen. Start met een licht vegetarisch dieet.
§ Luister naar je lichaam, geniet van uw voedsel. Eet in harmonie met uw omgeving. Door het Yin-Yang, zuur-base evenwicht, schept je order in je dagelijks leven. Uw vredevolle geest straalt dit uit naar uw familie, uw gemeenschap, en beinvloedt tenslotte de ganse wereld.
§ Zodra u de ware energie van het voedsel hebt ondervonden en geleerd hoe gezondheid en gedachten te controleren door aangepast koken en eten, zal uw fysieke conditie verbeteren, en uw inzicht zal helder en opgewekt zijn.
§ Vermijd antibiotica, hormonen, verzadigd vet. Geef de voorkeur aan olijfolie of sesamolie eerste persing, in plaats van boter en margarine; vis in plaats van dierlijk voedsel. Haal uw energie uit koolhydraten en proteinen, volle rijst, gierst, gerst, haver, pasta en porridge, azukibonen, amandelen, tofu, seitan, tempeh. Stoom in plaats van bakken. Eet alleen fruit en groenten die plaatselijk gekweekt worden. Vermijd de boosdoeners, geraffineerde suiker, bloem, chemische supplementen, behandelde voeding. Verdrijf uw candida met antioxydanten. Breng uw lichaam in evenwicht. Laat een polariteitstest uitvoeren, -als je te yang bent, past aan met yinne voeding -als je te yin bent, past aan met yange voeding.
§ Vraag het advies van een naturopatische dokter, die de helende kracht van voedsel-energie kent. Gebruik een eenvoudig vegetarisch/macrobiotisch kookboek. Bezeten en dogmatisch worden omtrent dieet werkt echter contraproductief.
De natuur manifesteert twee tegengestelde en toch aanvullende krachten in alle levende wezens, dieren en planten.
in de Chinese Oudheid genoemd: YIN & YANG Westerse wetenschappers noemen het Uitzettend en Samentrekkend Katabolisch - Anabolisch
Voedingsevenwicht
volgens de YIN - YANG factoren
eveneens volgens de Zuur - Base samenstelling volgens de voedings-inhoud van
Na Natrium Ca Calcium P Fosfor K Potassium Mg MagnesiumS Zwavel
en op basis van de 5 Smaken evenredig te gebruiken in iedere maaltijd:
Smaken: |
Heilzaam voor: |
enige voeding-bestanddelen: |
Bitter |
Hart - Dunne darm |
chicorei - witloof - spruiten |
Scherp |
Longen - Dikke darm |
gember - mierikswortel - sjalotten - daikon - tempeh lotuswortel |
Zoet |
Maag - Pancreas - Milt |
wortelen - pompoen - volle granen - raap - kikkererwten |
Zuur |
Lever - Gal |
citroen - zuurkool - porei - umeboshi - pikkels - peterselie |
Zout |
Nieren - Blaas |
miso - zeewier - adukibonen - shitake |
§ Evenwichtige Maaltijden zijn samengesteld uit EEN element uit iedere groep rekening houdend met omgeving en lichaamsgesteldheid (Yin of Yang)
A. YIN Zuurvormend voedsel B YIN Basevormend voedsel C YANG Zuurvormend voedsel D YANG Basevormend voedsel
A. YIN Zuurvormend ² zoals chemische producten - saffloer/olijfolie suiker - azijn alcohol - noten - amandelen - soyabonen
B. YIN Basevormend zoals vruchtensappen - mineraal water - gember - fruit - koffie - kruidenthee - rode wijn - kerrie - groenten - yogurt - tofu - azuki bonen - honing - melk - pompoen-/zonnebloem-/sesam-zaden
C. YANG Zuurvormend zoals granen - cerealen - volle rijst - sesamolie dierlijke voeding - vis - kaas - eigeel - spagetti
D. YANG Basevormend zoals kukicha-/mu-thee - yannoh - ginseng - gierst - pickles - lotuswortels - paardebloemwortel - gomasio - soyu - miso - umeboshi - eiwit - zout - wakame - arame - kombu - hiziki
6.2. Verlichting door Polariteitsevenwicht.
§ Het polariteits-evenwicht moet individueel voor ieder persoon onderzocht worden. Evenwicht in onze voeding tussen YIN (katabolisch-uitzettend) en YANG (anabolisch- samentrekkend), blijft essentieel om een vrije doorgang te geven voor levensenergie.
§ Alleen wanneer ons Polariteitsveld in volledig evenwicht is, kunnen we positieve energie ontvangen en doorgeven, worden we verlicht, volledig bewust van ons spiritueel Zijn, vrij van gehechtheid, in een tijdloze evolutie van Waarheid en Liefde. De polariteit, de universele hartslag van uitzetting en samentrekking, is beinvloed door onze houding, voeding, beweging, levenservaring en omgevingsfactoren.
§ Wanneer ons Polariteitsveld uit evenwicht is, ontstaan blokkades in de energiestroom van ons lichaam, verstand en geest, die onze fysieke en mentale conditie verstoord, pijn en ziekte veroorzaakt.
§ Verschillend volgens het lichaamsgestel van ieder persoon, moeten we onze inname van gedachten en voeding controleren: - gedachten beheersen door tijdloze meditatie, - voeding gebaseerd op de energetische eigenschappen, niet alleen vers en vitaal, en zonder geraffineerde, chemische bestanddelen of behandeling.
§ De polariteitsenergie kan gemeten worden met een PTT test machine, ontworpen door Dr Marc Elsen, met metingen gebaseerd op spiersterkte (kinisiologie), akupunktuur, magnetisme, en kennis van samentrekkende en uitzettende energie.
§ Nazicht van onze energetische conditie en voedselbalans kan ook gemaakt worden met een pendel of met ringvinger/duim check We kunnen eenvoudig een Zelf-Test maken van alle voeding, vitaminen, supplementen, medicijnen, homeopatisch of andere, om na te zien of ze op dit ogenblik werkelijk geschikt zijn voor onze polariteits-energie- balans van ons fysiek, mentaal en spiritueel Wezen. Het menselijk lichaam zelf is de beste pendel.
§ Zelf Test Neem het betroffen voedsel - medicijn - supplement in uw linkerhand. Druk uw duim en ringvinger van uw rechterhand sterk tegen elkaar. Vraag iemand uw duim en ringvinger uit elkaar te trekken. Als je uw duim en ringvinger kan samenhouden, dan is het betroffen voedsel - medicijn - supplement, in uw linkerhand volledig geschikt op dit ogenblik, voor uw polariteits- evenwicht. Als uw duim en ringvinger uit elkaar kunnen getrokken worden, dan is het product in uw linkerhand niet geschikt voor het ogenblik.
Als uw conditie te katabolisch is (YIN - uitzettend) moet uw voeding meer anabolisch (YANG - samentrekkend) zijn. Als uw conditie te anabolische is (YANG - samentrekkend) moet uw voeding meer katabolisch (YIN - uitzettend) zijn.
§ We creëeren zelf onze realiteit ieder ogenblik van de dag, in een levend doorlopend avontuur, door de keuze van onze inname van gedachten en voeding.
§ Leer te focussen op de onzichtbare kracht van de Quantum golven, die ons Polariteitsevenwicht ondersteunen. Als een waarnemer van onze Polariteits-energie-balans, creëeren we een vrije loop van de spirituele energie in het Universum.
6.3. Enzymen.
Groentesappen zijn de essentiële zuiveraars, opkikkers en opbouwers van ons lichaam.
Enzymen aanwezig in rauw voedsel, worden opgenomen in de darmen en gebruikt in het metabolische proces van het lichaam, dit om enzyme-uitputting te voorkomen.
§ Enzymen helpen de vertering, voorkomen maagproblemen. Mineralen, vitaminen en hormonen hebben enzymen nodig om behoorlijk te kunnen werken.
§ Hoemeer we enzymen van buiten af opdoen, des te minder moeten we enzymen wegnemen van metabolische processen in het lichaam, in bijzonder van de pancreas.
Enzymen in rauw voedsel verteren zonder de hulp van enzymen die door het lichaam afgescheiden worden, waardoor minder stress op het spijsverteringssysteem.
§ Enzymen zijn heilzaam voor lichaam en geest. Het is onmogelijk positief te denken als we toxisch beladen en verstijfd zijn; als we een lage bloedsuikerspiegel hebben, dit door uitputting van enzymen uit de pancreas.
§ Gedurende alle akute en chronische ziekten, worden de enzymen vlugger verbruikt dan normaal. Vers gemaakt niet gekookt in de vorm van levendige sappen, helpen het lichaam te verjongen en helen, zoals sap van verse scheuten, alfalfa gemengd met tarwegras.
Enzymen zijn de onzichtbare activiteit en energiefactor, maar worden vernietigd als het voedsel gekookt wordt, boven een temperatuur van 120°C
6.4. Polariteitsheling.
"Als je de deur sluit voor alle vergissingen, zal de Waarheid u nooit bereiken" (R.Tagora)
§ We moeten onze manier van leven en denken wijzigen Onze eigen verantwoordelijkheid nemen door onze voeding te wijzigen, om ons energieveld in evenwicht te houden. Het zieke lichaamsdeel wordt met medicijnen behandelt om de symptomen te onderdrukken, meestal zijn één of twee organen de oorzaak van het probleem. Er bestaat slechts één universele energie, die ons de levenskracht geeft in polariteit tussen yin (uitzettend) en yang (samentrekkend). Het menselijk lichaam is als een vat gevuld met vloeistof (water en bloed), waarin de cellen hun voeding krijgen. Door de inname van onevenwichtige voeding, worden de cellen belast met toxines die de oorzaak zijn van ziekten. De filters in onze longen, lever, darmen en huid, zijn niet langer opgewassen om zich van deze toxines te ontdoen. We hebben de vrijheid om te eten volgens onze polariteits-instelling, het klimaat en de omgeving, om ons te ontlasten van toxines, onze bloedkwaliteit te verbeteren, zodat onze cellen terug normaal kunnen functioneren, en ons een goede gezondheid kunnen verschaffen.
§ We zijn zo sterk als onze zwakste schakel. De polariteit Yin Yang werd grondig bestudeerd door George Oshawa en Michio Kushi. Het polariteitsevenwicht zal niet alleen ons fysieke en mentale welzijn verbeteren, maar ook de poort openen naar spiritueel bewustzijn. Ziekte is altijd een verstoring van onze polariteitsbalans. Het menselijk wezen bestaat uit geërfde chromosomen, gewijzigd door het voedsel en medicatie door de moeder ingenomen tijdens de zwangerschap. De polariteit van onze bloedgroep, gebaseerd op onze initiële geërfde chromosomen, worden ook gewijzigd volgens onze levensstijl en door onze slechte eetgewoonten. Ziekte en pijn leren ons om eenvoudig te zijn en om te mediteren omtrent onze levensstijl.
§ De polariteitstoestand van het lichaam kan individueel gemeten worden met het PTT toestel, geperfectioneerd door Dr Marc Elsen, gebaseerd op noord- en zuidpool magnetisme, anabolisch (yang) van + 100 tot 0 en katabolisch (yin) van 0 tot - 100, volgens de principes van kinesiologie (TFT two finger test) een sterke spierkracht zoekend. Het is belangrijk dat de tester die de test uitvoert, een evenwichtige polariteit bezit (tussen + 10 en - 10), ofwel de handelektrode in zijn linkerhand houdt gedurende enkele minuten en een DNA ampul op zijn lichaam houdt, om zijn energie te neutraliseren. Plaats eerst het PTT toestel in positie 0, de patient houdt de handelektrode in zijn linkerhand (passieve hand) en zoekt met zijn rechterhand een sterke kracht als een startpositie, door zijn duim en ringvinger van zijn rechterhand tegen elkaar te pressen, om een diagnose te geven van de patient, door te zoeken in welke positie + 100 of - 100 de TFT spier zwak wordt. De tester tracht de duim en de ringvinger van de patient uit elkaar te trekken, met de middenvinger van zijn linkerhand en met de midden en ringvinger van zijn rechterhand, in een positie dicht tegen de borst te houden. De patient heeft de polariteit wanneer zijn TFT zwak wordt, yang (+100) of yin (-100), daarna zoekt hij de graad van de anabolische of katabolische energie van de patient, door de PTT meter progressief terug te draaien vanaf +100 of -100, en te zien op welke graad de spier (tussen duim en ringvinger) opnieuw stevig wordt, als te yang : heeft hij minder yang en meer yin voedsel nodig als te yin: heeft hij minder yin en meer yang voedsel nodig het doel is 0 tot - 10 te bereiken voor yange personen, en tussen 0 en + 10 voor yinne personen. Er is een week nodig om 10 graden in te winnen, en zodra we in balans zijn, zijn er enkele weken nodig om het bloed en de organen te zuiveren van toxines.
§ We kunnen ook onze polariteitsbalans nazien met kleine plastiek zakjes, gevuld met zout - (yang) en suiker - (yin). De patient neemt het zoutzakje in zijn linkerhand, procedure TFT zoals hierboven, als de tester de duim en ringvinger van de patient kan openen, is de patient te yang - anabolisch, als hij de TFT niet kan openen, heeft de patient meer yang nodig. Zelfde procedure met het suikerzakje in zijn linkerhand, als de tester de TFT kan openen, is de patient te yin - katabolisch, als de tester de TFT niet kan openen, heeft de patient meer yin nodig
§ Enkele voorbeelden van yin en yang voedsel: YANG samentrekkend: vis - kaas - vlees - gevogelte - wit van ei - rijst - boekweit - kaneel - wortelen - pompoen - aardbeien - gierst - soyasaus - lotuswortel - zuivere cacao (zonder suiker) - zout - vitamines E, D ...
YIN uitzettend bonen - bier - suiker - geel van ei - spagetti - olijfolie - alcohol - frisdranken - melk - yogurt - fruit - gember - wijn - honing - tropisch fruit - aardappelen - tomaten - rozijnen - appelsienen - watermeloen - chocolade met suiker - vatamines A, C, magnesium......
§ Het PTT toestel kan ook gebruikt worden: - therapeutisch kan het vergeleken worden met een acupunktuur behandeling - om de yin en yang energie apart te meten van een product, voedsel, vitamines, supplementen, medicijnen ... - om de weke organen van de patient te meten, door de ampullen aan te raken die energie van gezonde organen bevatten en TFT toe te passen: lever - maag - hart - dunne darm- dikke darm - pancreas - nieren - blaas - gal - milt, de orgaan-ampul die zijn TFT zwak maakt is belast.
" De verbinding en het evenwicht tussen uw liefhebbende Volwassene en uw bemind Inwendig Kind, tussen het mannelijke en vrouwelijke, tussen de Yin - Yang polariteit, vormt het Hogere Zelf. Het Hogere Zelf activeert het immuun systeem en creëert een uitstekende fysieke gezondheid" (Erika J.Chopich)
6.5. Voedingscyclus
§ We zijn vrij te eten wat we wensen, om evenwicht te vinden in ieder seizoen, volgens de principes van de natuur, voor een gezond en gelukkig leven.
Doel is te spelen met de verschillende voedsel-energiën, te koken in harmonie met de 5 elementen, afhankelijk van omgeving, klimaat, seizoen en persoonlijke conditie **
§ De ziekte die we ondervinden in een periode van het jaar, vindt zijn oorsprong in onze voedsel-inname gedurende de voorgaande kweekperiode ***. Wanneer we evenwichtig eten, ondersteunen we ons welzijn in de volgende periode.
klik op deSeizoenen hieronder |
Periode van - tot * |
Natuur Element Orgaan |
ondersteunt het volgend element |
aankweek- element *** |
LENTE |
21 Maart- 21 Juni |
HOUT Buigzaamheid Lever |
ondersteunt VUUR |
doorboort AARDE (Yang) |
ZOMER |
21 Juni - 2 Augustus |
VUUR Passie Hart |
ondersteunt AARDE |
smelt METAAL (Yang) |
NAZOMER |
2 Augustus - 21 September |
AARDE Vastheid Pancreas |
ondersteunt METAAL |
kanaliseert WATER (Yin / Yang) |
HERFST |
21 September 21 December |
METAAL Integriteit Longen |
ondersteunt WATER |
klieft HOUT (Yin) |
WINTER |
21 December 21 Maart |
WATER Vloeibaarheid Nieren |
ondersteunt HOUT |
blust VUUR (Yin) |
* Gebaseerd op het noorderlijk halfrond
** Belangrijk: De benadering voor een evenwichtige voeding in ieder seizoen blijft verschillend voor ieder persoon. Het is aangewezen eerst een Polarity Test te laten uitvoeren, om uw individuele conditie (Yin-Yang) na te zien. Een anabolische YIN conditie vraagt meer Yang voeding een katabolische YANG conditie vraagt meer Yin voeding.
6.6. Seizoenen energieelementen.
Seizoen |
LENTE |
Periode |
21 Maart - 21 Juni maximum groei rond 1 Mei |
Element |
HOUT |
Ondersteunend Element |
VUUR |
Aankweek Element |
Hout klieft de Aarde effect op de periode 2 Aug - 21 Sept |
Energie |
naar boven en naar buiten |
Menselijke organen |
effect op Lever en Gal |
Kleur |
Groen |
Kookmethode |
stomen en braden |
Smaak |
zuur |
Functie |
zuivering van toxines en afvalstoffen |
In Evenwicht |
goede planning, besluitvorming |
Uit Evenwicht |
woede, geirriteerd, ongeduld, rusteloos |
Aanbevolen Voeding |
gerst, haver, rogge, tarwe, parelgerst, groene linzen, artisjokken, broccoli, salade, peterselie, spruiten, prei, citroen, limoen, zuurkool, pikkels, umeboshi, seitan |
Niet aanbevolen voeding |
commerciele azijn, alcohol |
Seizoen |
ZOMER |
Periode |
21 Juni - 2 Augustus
|
Element |
VUUR |
Ondersteunend Element |
Aarde |
Aankweek Element |
Vuur smelt Metaal heeft effect op de periode 21 Sept - 21 Dec |
Energie |
naar buiten - verspreid buiten activiteiten |
Menselijke organen |
effect op Hart - Dunne Darm |
Kleur |
ROOD |
Kookmethode |
droog roosteren - grillen |
Smaak |
bitter |
Functie |
bloedsomloop |
In Evenwicht |
Vreugde - Moed |
Uit Evenwicht |
Angst |
Aanbevolen Voeding |
mais, amaranth, rode linzen, witloof, boerekool, zonnebloempitten, sesamzaad, aardbeien, endijvie |
Niet aanbevolen voeding |
koffie, chocolade, tomaten, rode pepers |
Seizoen |
NAZOMER (Indian Summer) |
Periode |
2 Augustus - 21 September
|
Element |
AARDE |
Ondersteunend Element |
Metaal |
Aankweek Element |
Aarde kanaliseert Waterl heeft effect op de periode 21 Dec - 21 Maart |
Energie |
naar beneden - zinken |
Menselijke organen |
effect op Maag - Pancreas - Milt |
Kleur |
GEEL - ORANJE |
Kookmethode |
KOKEN |
Smaak |
Zoet |
Functie |
Vertering |
In Evenwicht |
Medelijden |
Uit Evenwicht |
Bezorgd - Obsessie |
Aanbevolen Voeding |
Gierst, mais, pompoen, wortelen, kikkererwten, amandelen appelen, pruimen, pastinaak |
Niet aanbevolen voeding |
suiker, carob, geraffineerde zoetmakers |
Seizoen |
HERFST |
Periode |
21 September - 21 December
|
Element |
METAAL |
Ondersteunend Element |
Water |
Aankweek Element |
Metaal klieft Hout heeft effect op de periode 21 Maart- 21 Juni |
Energie |
naar binnen - verzamelen |
Menselijke organen |
effect op Longen - Dikke Darm |
Kleur |
WIT |
Kookmethode |
Drukkoken - Bakken |
Smaak |
Scherp - Bijtend |
Functie |
Ademhaling - Eliminatie |
In Evenwicht |
Ingewandsstandvastigheid Rythmische order |
Uit Evenwicht |
Droefheid - Leed |
Aanbevolen Voeding |
Bruine rijst, soyabonen, tempeh, kool, tofu, bloemkool, selder, daikon, look, gember, koolrabi, prei, lotuswortel, ui, radijs, sjalot, cresson, mierikswortel, raap |
Niet aanbevolen voeding |
peper, curry, pikante kruiden |
Seizoen |
WINTER |
Periode |
21 December - 21 Maart
|
Element |
WATER |
Ondersteunend Element |
Hout |
Aankweek Element |
Water dooft Vuur heeft effect op de periode 21 Juni - 2 Augustus |
Energie |
vlottend - inwendige activiteit |
Menselijke organen |
effect op Nieren - Waterblaas |
Kleur |
Zwart-Bruin Diep Blauw - Purper |
Kookmethode |
Pickles |
Smaak |
Zout |
Functie |
Eliminatie / Water en electrolytisch evenwicht |
In Evenwicht |
Wilskracht, gedreven, goede motivatie |
Uit Evenwicht |
Angst, paranoia, lage energie |
Aanbevolen Voeding |
Boekweit, zwarte en adukibonen, arame, hiziki, wakame, miso, rode biet, shitake, kliskruid |
Niet aanbevolen voeding |
commercieel zout |
|