Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    06-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fitissen ondanks koude keren terug uit Afrika.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al vijf ringvangsten aan noordoever van Tjeukemeer

    Op 5 april smorgens om 4:20 uur al aanwezig op de ringplek te Rohel. Koud en zwaar bewolkt.Eigenlijk geen  mooi weer voor de kleine zangertjes,doch de wilgenkatjes  bloeien al en als dat er is kan ook de eerste fitis al snel terplekke zijn. Op 2 april hoorde Durk Visser uit Joure er bij de Put van Nederhorst bij Langweer  al een eerste zingen doch  zelf had ik er nog geen waargenomen laat staan gehoord op die dag. Vanmorgen heb ik het geluid ook niet gehoord, doch plotseling tussen de diverse Tjiftjaffen trof ik er een vijftal aan. Ze zijn er dus al!
    Naast de Fitissen werden er weer een flink aantal andere soorten vogels gevangen .
    In de onderstaande Bijlage een verslag van de vangsten  met nog een vroege gast!

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788

    Bijlagen:
    120405.pdf (330.1 KB)   

    06-04-2012, 10:10 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    03-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar zijn onze gezenderde Boerenzwaluwen?.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eerste Boerenzwaluwen al terug in Friesland.

     

    3-april 2012.

     

    Als ik dit schrijf zijn er op enkele plekken in Friesland al vroege Boerenzwaluwen waargenomen.

    Het is nog vroeg voor onze lenteboden doch in het zuiden en midden van ons land zijn ze al volop waargenomen. In de regel keren de vroegste vogels zo rond eind maart hier terug en zoeken hun plekjes op in de stallen of schuren. De hoofdmoot verschijnt echter in de 1e of 2e  decade van april.Wie zag de eersten in uw woonplaats?

     

     De aankomst kan soms wat door weersomstandigheden uitgesteld worden. In De Hoeve,Oudega, Makkinga en Burgum waren in de eerste dagen van april al enkele te zien doch de hoofdmoot komt vaak in de eerste week van april. Vroeg was een melding van 19 maart toen er eentje bij Bolsward gezien werd door Otte Spoelstra. Op de 21e maart waren er ook al Boerenzwaluwen in HilaerderMieden bij Hylaard en het Fochteloerveen .Eind maart doken er  bij Ter Idzard, Stiens en de Leonserpolder tussen Hylaard en Jorwerd ook al vroege Boerenzwaluwen op. 

    Maar eentje maakte er nog melding van dat de eerste in de schuur terug was gekeerd en dat was in Wommels bij Fam.Schraa waar op 27 maart al een vroege vogel in de schuur zat te kwetteren.

     

    Het gaat de laatste jaren steeds minder goed met de Boerenzwaluw, ze komen in steeds minder hoge aantallen terug uit het verre Afrika. Met het vinden van voedsel hebben ze in Friesland minder moeite doch het vinden van een geschikte broedplek wordt elk jaar slechter. Veel oude boerderijen met een (hooi) schuur en of kalver hok verdwijnt en de moderne ligboxstallen herbergen niet allemaal meer van die geschikte broedplekken. In oudere boerderijen met nog een grupstal komen nog de meeste broedparen voor, zo waren er bij boer Talsma in Warga zelfs in 2011 maar liefst meer dan 40 paar.

    Voor het onderzoek naar de achteruitgang van de soort in ons land doe ik al vanaf 1992 mee aan de studie naar de oorzaken van deze achteruitgang, heb van het Ministerie een speciale vergunning om ook aan de vogels zelf biometrie onderzoek te doen. Graag kom ik in contact met boeren of bewoners die hoge concentraties van broedende zwaluwen in hun stallen of schuren hebben.

     

    In 2011, het jaar van de Boerenzwaluw, zijn er op verschillende lokaties in Nederland Boerenzwaluwen voorzien van speciale geolokators,kleine zendertjes op de rug, voor Friesland zijn 20 van deze speciale geolokators door ons  aangebracht op plekken waar de vogels gemakkelijk teruggevangen kunnen worden. Deze geolokators moeten ons veel meer informatie verschaffen over de trekroute, treksnelheden en om de overwinter gebieden beter in kaart te brengen. 

    Dit voorjaar komen de Boerenzwaluwen met zenders (0.7 gram) terug uit Afrika en is het dus opletten of je er eentje ziet! Graag direct melden op 0513-414788 of j.d.jongringer403@home.nl

     

    Verder horen we graag jullie ervaringen en belevenissen met zwaluwen  hoe vroeg ze terug keren en op welke plekken ze wel tot nestelen komen. Het blijkt dat er in sommige jaren ook minder eieren geproduceerd worden, en bij koude voorjaren komt het nogal eens voor dat er veel jongen omkomen door de kou, nesten zitten dan net op plaatsen waar veel koude wind door stallen (vooral in ligboxen) waait. Soms kan daar wat aan gedaan worden door op voor de vogel geschikte broedplekken te creeeren.

    We zijn er benieuwd of er in Friesland ook sprake is van afname van de broedpopulatie van Boerenzwaluwen.

     

    Jan de Jong, Joure

    E.A.Borgerstraat 66 8501 NG Joure.

    Vrijwillig Wetenschappelijk medewerker NIOO/KNAW.

    Gecertificeerd vogelringer en onderzoeker.

    RAS Project Boerenzwaluw Friesland

    Tel.0513-414788

    Email; j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    Boerenzwaluw journaal 1, 2011 Jan de Jong.pdf (2.7 MB)   

    03-04-2012, 07:36 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    01-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechte vangdag aan het Tjeukemeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Mist de boosdoener van slechte vangsten.

    Op woensdagmorgen 28 maart al vroeg uit Joure vertrokken naar de ringplek aan het Tjeukemeer. In Joure had ik nog weinig te duchten van de weersomstandigheden het zicht was redelijk helder. doch toen ik door de tunnel richting Ouwsterhaule reed kwamen de eerste mistbanken me al tegemoed. Dit werd steeds erger toen ik door Ouwsterhaule richting Oldeouwer reed. Met een slakkengangetje bereikte ik de ringplek. Potdicht was het van de mist!Toch maar de netten geplaatst daar het misschien snel weer optrok door de zon dacht ik nog. Niks van dat, het duurde ruim tot over 9.00 uur eer de mist verdwenen was.
    Er werden maar een 10 tal vogels gevangen waaronder  een prachtige Witsterblauwborst. Fokke Stastra uit oldeouwer was mee en trof het niet qua vogels. Hieronder het verslag van de mistige morgen.

    Jan de Jong,Joure
    Tel.0513-414788.

    Bijlagen:
    120328.pdf (20.3 KB)   
    witsterblauwborst.jpg (295.6 KB)   

    01-04-2012, 10:06 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    25-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witsterblauwborst terug aan Tjeukemeeroever.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Witsterblauwborst terug op koude maart ochtend.

    Op vrijdag morgen was het bij zonsopkomst een stuk kouder aan de noordoever van het Tjeukemeer tijdens het ringonderzoek aan vogels. Bij zonsopkomst lag er op de vegetatie een dun laagje rijp en met de Noord oostelijke  wind voelde dit koud aan. Van de Blauwborsten weet ik dat ze altijd vroeg aanwezig zijn dus snel het geluid aangezet en na een 15 minuten hing er eentje in de netbaan voor de speaker! Blauwborsten zijn prachtige vogels om te zien en langs de oever van het Tjeukemeer broeden ze elk jaar wel in klein aantal. 
    De Tjiftjaffen hielden zich vanmorgen nog opvallend stil, toch waren ze wel aanwezig  gezien de vangsten. Een Ransuil kwam in de ochtend schemering  nog even langs en bleef in de omgeving van de netten wat rondhangen, kennelijk aangetrokken door de zang van de Blauwborst uit de speaker. Na het opkomen van de zon kwamen ook de andere zangvogels los, doch van doortrek was nog maar weinig sprake. Er zijn in totaal 21 vogels gevangen, zie voor een verslag de Bijlage.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788 

    Bijlagen:
    120323.pdf (185.7 KB)   
    Tjiftjaf.JPG (222.5 KB)   
    Witsterblauwborst mannetje.JPG (200.2 KB)   

    25-03-2012, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tjiftjaffen komen terug.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Veel vroege Tjiftjaffen aan Tjeukemeer oever.

    Op woensdag 21 maart vroeg vertrokken naar het Tjeukemeer voor de vangst op vroege Tjiftjaffen. Op weg naar de ringplek af en toe enkele spatten regen. Het zou een zonnige en niet koude ochtend worden. Tjiftjaffen waren er wel, doch er was weinig verplaatsing langs de oever.Wel af en toe enkele Tureluur overtrekkend gehoord, stellig de eerste aankomers op de Friese weiden. Grauwe ganzen waren er bij aankomst diverse op het Tjeukemeer, deze soort is de laatste jaren spectaculair toegenomen in Skarsterlan. De Tjiftjaffen lieten zich vanmorgen nog weinig horen.Slechts enkelen hadden vetscore 1.
    In de Bijlage het verslag van de 2e ringochtend in 2012.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788

    Bijlagen:
    120321.pdf (120.1 KB)   
    man Merel 21 maart 2012.JPG (198.6 KB)   

    22-03-2012, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste vangdag in 2012 aan Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rietgors laat zich vangen aan de noordoever bij Rohel.

    Vanmorgen al weer vroeg op pad, om 4.15 uur ging de wekker. Voor het eerst dit jaar weer naar Rohel om vogels te vangen en te onderzoeken. Bij het openen van de gordijnen vanmorgen gelukkig geen mist, alhoewel dit wel te verwachten was aldus P.Paulusma de weerman. Er was ook weinig wind zodat het een mooie morgen leek te worden.
    Na ontbijt en de rit naar Rohel kwam ik bij het witte bruggetje van Rohel aan, wat een rust en serene toestand, zouden er wel vogels zijn?
    Gelukkig bleek er na het opkomen van de zon al snel dat vogels als Zanglijster, Merel en Winterkoning al zongen , dus grote kans dat er een van gevangen zou worden.
    Op 2 plekken al zingende Winterkoningen, dit had ik eigenlijk na zo'n vrij  heftige winterperiode met temperaturen  onder de -15 graden eigenlijk niet verwacht.
    Van de Rietgors  bleek er toch al een flink aantal aanwezig op de ringplek waarvan ik er een 6 tal kon vangen. Ook een 1e Tjiftjaf kon met behulp van geluid naar de netten gelokt worden.
    Voor de vangstcijfers zie mijn verslag onderaan dit berichtje.

    Jan de Jong, Joure
    15 maart 2012


    Bijlagen:
    120315..pdf (193.9 KB)   
    Rietgors wijfje terug op ringplek.JPG (238.6 KB)   

    16-03-2012, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    03-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Knobbelzwaan AY29 leeft nog.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Knobbelzwaan met  gele halsband overleefd winter.

    Vorig jaar november zag ik de Knobbelzwaan met de gele halsband AY29 in de Haskerveenpolder voor het laatst. Ik was eigenlijk wel benieuwd of de vogel de winter  ook had overleefd omdat ik vorige week er toch wel diverse  dood had zien liggen in de weilanden  rond Oudehaske.Gelukkig trof ik de vogel op  23 februari met zijn wijfje aan de Vegelinsweg. De vogel liet zich wel  dicht benaderen zodat ik zelfs met mijn gewone veldkijker de  Helgoland Germania ring kon aflezen.Dit mannetje die inmiddels al  zeker 13 jaar,6 mnd en 13 dagen de ring draagt is toch al aardig op leeftijd. Vanmiddag  (3 maart)weer even gekeken  doch kon de vogel niet zo weer ontdekken, mogelijk dat hij al een geschikte  nestplek met zijn vrouwtje  heeft opgezocht  of  dat ze toch ergens in een  slootje in de landerijen verblijven. Soms zoeken ze een plekje om te nestelen dicht bij de boerderijen doch ze kunnen ook best vertrokken zijn. Wie  de vogel na 23 februari nog gezien heeft graag even melden.

    Jan de Jong,Joure 
    Tel 0513-414788
     

    03-03-2012, 15:49 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ganzen met opvallende halsbanden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Grauwe gans met halsband bij Joure.

    Joure , 3 maart 2012.

    Gisteren kreeg een een berichtje van Bertus Rijpkema  (Reling ,Joure) binnen dat er aan de oostkant van Joure  in het plan de Ekers  bij de vijverpartijen een gans gezien was met een groene halsband.  Vanmorgen  was het niet zo mistig zodat ik besloot om er op uit te trekken om deze gans op te sporen, voor hetzelfde was ie natuurlijk al weer lang vertrokken. Ik weet dat er de laatste jaren  steeds meer Grauwe ganzen in de omgeving van Joure broeden zodat  ik ergens hoopte dat de vogel in deze omgeving rond blijft hangen. Rond 8.15 uur op pad richting oostkant van Joure. Op de Haskerveldweg waren al een tweetal paren Scholekster druk aan het voedsel zoeken en een 15 Roeken en zeker 8 Meerkoeten hadden de plek ook gevonden. Bij de kruising van de Wildehornstersingel trof ik vogellaar Durk Visser die ook zijn natuurrondje maakte.
    Nog weinig nieuws, allen wat zingende Zanglijsters, Merels en Koolmees aldus Visser.
    Terwijl we stonden te praten vloog er een mannetje Sperwer de struiken in op zoek naar prooi en een Gaai zat boven in een Els. Durk ging verder de singel in en ik vervolgde mijn weg naar de Grauwe ganzen. In en bij de poeltjes trof ik een veelheid van vogels aan, zeker 4 paar Scholekster, 6 paartjes Krakeend, 5 paar Kuifeend, 12 paar wilde/verbasterde eend, 6 paar meerkoet,1 paar fuut, 1 paar Nijlgans en een 60 tal grauwe ganzen. In de vijver trof ik geen ganzen met halsband aan zodat ik even door het plan de Ekers ben gefietst. Een Torenvalk zat oostelijk van het gebied wat in het topje van de bomen. Op de landerijen ten noorden van plan de Ekers  een 40 tal Stormmeeuwen en tiental Kokmeeuwen zoekend naar voedsel. Een groepje van 13 Wulp vloog over richting Noordoost.
    Aan het einde  van plan de Ekers gekomen tot de slotsom gekomen dat de gans met de halsband zeker verdwenen was zodat ik rustig  de weg terug aflegde. Bij de kruising gekomen van de Haskerveldweg en de Wildehornstersingel  keek ik nog even over de landerijen , en warempel daar liepen twee gansen waarvan er eentje (mannetje) een groene halsband droeg. Op de heenweg zaten deze er nog niet, waar kwamen die nou vandaan? Snel de kijker erop gericht  voordat ze wegvlogen en de halsbandcode  afgelezen.

     Thuis gekomen de code op de website  van www.geese.org  gezet en na luttele seconden  kreeg ik het levensverhaal. De vogel was als jong mannetje in De Deelen (bij de Tijnje) geringd op 18 juni 2007 door Berend Voslamber. Voor het eerst werd de vogel in 2008 op 16 februari bij de Deelenput  gezien door Romke Kleefstra.Tot 13 november 2008 bleef de vogel maar wat in Friesland omzwerven todat hij plotseling op 30 december 2008 gemeld werd in Spanje bij La Marisma de Hinojos,Huelva. Op 1 maart 2009 was ie weer terug in Friesland en wel te Rotsterhaule, waar hij op 23 augustus van dat jaar  voor het laatst was gezien door Romke Kleefstra. In 2010 zag Romke de vogel weer op 21 februari bij de Koarte Ekers. In 2011 was de vogel voor het laatst op 14 oktober nog in het Oosterschar bij Rotsterhaule aanwezig en in 2012  ontdekte Frans Ozingaop 11 februari  de vogel weer aan de Lange Ekers bij Joure. En nu voor het laatst is de vogel dus op 3 maart weer dicht bij Joure te zien. Een echte "Jouster" dus.

    Door de groene halsband kunnen we de vogel dus volgen waar hij in zijn leven verblijft. Een uitstapje naar Spanje voor deze Grauwe gans  blijkt een verrassing. De laatste jaren worden er nogal wat ganzen met  verschillende kleuren en met diverse letter/cijfer combinaties gezien in het Friese landschap. Heeft men een gans gezien en de letter cijfer combinatie afgelezen  en of gefotograveerd dan kan men achter zo'n  code  het hele leven van de gans volgen.
    Diverse waarnemers vinden het een "sport" om zoveel mogelijk soorten en gekleurde halsbanden af te lezen met een sterke telescoop (gemakkelijk) doch ook met een gewone kijker is de code soms gemakkelijk af te lezen.
    Straks als de ganzen tot broeden over gaan is het  interessant om te weten waar  en op welke plek deze vogels tot broeden komen, dus als men de komende weken in het veld  zo'n gans met halsband  tegenkomt geeft het dan even door. Het Wetenschappelijk onderzoek stelt U waarnemingen bijzonder op prijs. Ook andere  halsbanden  en of kleurring  meldingen , ook van andere soorten, zijn welkom.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788



    Bijlagen:
    grauwe gans.jpg (309.3 KB)   

    03-03-2012, 15:23 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar zijn de Grutto's toch rondom Joure?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoektocht naar de Grutto rondom Joure.

    Eind februari (25e) al was ik naar de Blauwgraslanden in Akmarijp geweest om de Wulpen te tellen voor het Staatsbosbeheer. Toen al ontdekte ik dat er nog steeds geen Grutto's terug waren gekeerd naar onze contreinen. Wel al waren toen de eerste groepen Scholeksters  terug op het strandje in Skipsleat  te Joure. Op 25 februari waren er in de Blauwgraslanden  vele duizenden Kieviten te zien die regelmatig opvlogen omdat de ganzen (Kol-Brand en Grauwe) nogal onrustig waren. Enorme aantallen ganzen verbleven  daar op de slaapplek op het onder water staande Blauwgrasland. Naast Kieviten verbleven er ook een 140 Goudplevieren, 4 Bergeend, een 10 tal Buizerden, 3 Wulpen en... helemaal achterin op een hekkepaaltje 1 Slechtvalk. De Veldleeuwerik zong al boven de landerijen, dit is een van die plekken waar je de soort (helaas) nog regelmatig kan aantreffen. Maar die avond geen Scholeksters, Grutto's Tureluurs  gezien.
     Dus 2 maart er in de middag , nadat de mist van smorgens was opgetrokken er maar weer eens op uit naar de Blauwgraslanden om te kijken of ze er nu al waren want het is per slot van rekening al maart. Wel trof ik een groepje van 7 (6+1) binnenkomende Wulpen aan, de Goudplevieren waren alle verdwenen en de Kieviten leken nog massaler  aanwezig dan vorige week , nu rond de 4000 (!) in getal. Zelfs 2 Scholekster zaten wat op een modderig stukje naar voedsel te zoeken doch weer geen Grutto's. Nu ontdekte ik dat er zelfs twee Slechtvalken waren die hier  stellig hun overwintergebied hebben, eentje zat weer achterin de Blauwgraslanden en de andere  zat op een paaltje langs het weggetje  naar de Blauwgralanden.
     
    Hoorde op de radio dat Jos Hooymeijer van RUG in Groningen  meldde dat de Grutto's een slechte periode hadden gehad vanuit Afrika naar Europa en dat de vogels in Spanje maar  nauwelijk op konden vetten door de droogte daar. Kurkdroog waren de rijstvelden  en dus konden ze zich niet opladen en bijtanken voor ze naar de broedgebieden gaan. De Grutto's zullen het dit jaar dus w.s. slecht hebben en laat, of mogelijk helemaal niet, meedoen aan het broedproces.
    Voor het leggen van de 4 grote eieren moeten ze in goede lichamelijke conditie zijn!

    Jammer dus , ik had nog steeds geen Grutto's gezien in Skarsterlan. Schrale troost was dat Sabine  Lenis uit Joure me op  1 maart al telefonisch meldde dat ze vijf Grutto's had gezien tussen  Goingarijp en Terkaple , op 29 februari zag ze daar al haar eerste. Er is dus nog hoop dat er meerdere terug zullen keren. Ik ben  dan ook benieuwd of er de komende dagen op meer plekken in Skarsterlan (en daarbuiten)  grotere groepen zullen worden ontdekt op de landerijen.
    Hou me aanbevolen voor meer  meldingen en telefoontjes. Sabine  Lenis zag ze dit jaar voor het eerst in Skarsterlan, waneer zag jij de eerste Grutto dit jaar?
    Ik heb (helaas) nog niet het genoegen gehad doch blijf  volhouden.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788

    Bijlagen:
    grutto.jpg (118.8 KB)   

    03-03-2012, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    24-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langsnavel Pimpelmezen in Friesland.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afwijkende Pimpelmezen in Friesland.

    De laatste weken  kreeg ik van  twee plekken in Friesland fotos toegestuurd van waarnemers waarop een Pimpelmees  stond afgedrukt die een zeer lange  snavel had. Je komt bij weidevogels af en toe wel eens een Scholekster tegen die gekruiste snavels heeft doch je verwacht niet dat een soort als een gewone Pimpelmees deze vreemde afwijking zal hebben. Waarnemer Henk Adema uit Ferwerd zond me een foto toe die hij op 6 januari 2012 maakt van een Pimpelmees op een vetbol in de tuin.  Hij schreeft me op 22 januari dat de vogel eigenlijk al enkele  weken was te zien. Vanuit Drachten  kreeg ik van  Fam Hamstra  op 23 februari  ook een foto toegestuurd van een zelfde verschijning. In eerste instantie dacht ik;  hee wat vreemd, zou het een en dezelfde vogel zijn?
    Doch als je goed de beide vogels bekijkt dan is dat niet zo. De vogel uit Drachten heeft alleen een verlengde bovensnavel en die uit Ferwerd heeft zowel de ondersnavel als de bovensnavel verlengd.Ik vraag me af of de afgelopen winter er op meer plekken van deze afwijkingen aan mezensoorten zijn  geconstateerd.Ik had tot nog toe nog nooit dergelijke Pimpelmezen gezien met zulke lange snavels. Nu de Koolmees en Pimpelmees al weer de nestkasten gaan inspecteren en vanuit de omgeving al hun territoria zang laten horen ben ik benieuwt of er dit jaar ook betere resultaten qua broeden zullen worden bereikt. Het broedseizoen 2011 was voor veel soorten mezen slecht, de vooruitzichten voor dit jaar lijken (goed beukenootje jaar) veel beter.
    Nestkasten kan men nu het beste inspecteren op gebreken en controleren of de ophanging nog goed is. Het is vooral zaak dat nestkasten van binnen goed droog zijn en van de juidste invliegopening zijn voorzien. We zien helaas maar weinig variatie in invliegopeningen  bij nestkasten in tuinen. Wilt U ALLEEN Pimpelmees in U kastje maak de invliegopening dan rond 26 mm. Voor andere kastjes past U variatie toe in kastgrote en invlieggatdiameter. Koolmees b.v. 32 mm, Spreeuw 35 mm en  Gekraagde Roodstaart 46 mm  invlieggat. Zo krijg je een  meer gevarieerde broedvogel bevolking in je tuin.

    24 februari 2012.
    Jan de Jong,Joure.
    Tel.0513-414788




    Bijlagen:
    Drachten afwijkende Pimpelmees. J.H.Hamstra.JPG (54.4 KB)   
    Ferwerd afwijkende Pimpelmees. H.J.Adema.JPG (57.9 KB)   

    24-02-2012, 10:10 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter eist zijn tol.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vogels hebben het nu moeilijk.

    Joure  12 februari 2012.

    Als ik dit schrijf is de strenge vorst al weer op zijn retour doch de kou zit nog wel in de lucht.
    Het sneeuwde vanmorgen en vanmiddag licht. De afgelopen weken hebben we veel vogels in nood kunnen zien. De Houtsnippen vluchten voor de noordelijke koude en werden op allerlei plekken ziek, gewond of zelfs dood gevonden. Van Pieter Schaap uit Snikzwaag kreeg ik een Houtsnip die bij zijn moeder  in de tuin was gevonden, mogelijk tegen een vensterruit gevlogen toen hij op de vlucht was voor de kou.  Tonny de Jong uit Joure bracht me een zwaar zieke en gewonde Kerkuil die hij aantrof op de Meenscharweg. De vogel werd belaagd door een Buizerd die deze zwakke vogel verwonde. Wonden aan vleugel , rug en kop en een blind oog  waren te slim en zijn dan ook de reden geweest dat het eksemplaar al na enkele uren sterfde.
    Van  Eelke Bosma uit Haskerhorne kreeg ik een telefoontje dat er aan de Beukenlaan in Joure een dode Watersnip was aangetroffen en dat er vorige week een Woudsend  een dode Ransuil was gevonden. Er zullen op wel veel meer plekken  slachtoffers  zijn gevonden, de Vogelwacht van Heerenveen is vorige week begonnen met het bijvoederen van de vogels bij de wakken rondom  Heerenveen. Velen voeren actief bij woningen  met vetbollen en zaden. Lijsterachtigen zijn dol op appels  en ander fruit afval. Nu de sneeuw en mogelijk ook de ijzel voor een afdeklaag zorgen  in de komende dagen is het belangrijk dat er op de vaste voederplekken wordt door gevoerd.
    Aan de kust langs de Wadden en bij Lauwersoog zijn  al veel dode Scholekster, Tureluurs en Steenlopers aangetroffen ,daar zijn moeilijk maatregelen voor te bedenken. Het bijvoederen is nu een belangrijke zaak geworden vooral veel lijsterachtigen , Winterkoningen, Vinken ,Sijsjes, Kepen , etc. komen op voedertafels aan.

    Jan de Jong, Joure.
     Tel. 0513-414788





     


    12-02-2012, 19:48 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechtvalk uit Noorwegen sneuveld in verkeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Slechtvalk komt steeds vaker voor.

    Op 31 januari laat kreeg ik een telefoontje van een vogelopvang Marssum  dat er bij Franeker een Slechtvalk gewond was gevonden en bij hun binnengebracht was. De vogel was aan de  linker vleugel en de rechterpoot  gewond. Normaal zie je Slechtvalken altijd in de buitengebieden doch deze was  kennelijk bij het oversteken van de weg  niet snel genoeg  geweest. De gewonde  Slechtvalk droeg een Noorse pootring zo deelde Mevr. van der Veer van de Vogelopvang Marssum me mee, deze ring zou door het asiel worden opgegeven en ik zou er nog wel van horen waar ie weg kwam.  Normaal duurd zoiets even voordat de informatie binnen is doch in dit geval kreeg ik van hen direct al bericht  retour, de vogel bleek als nestjong geringd te zijn op 9 juni 1998 te Hovsherad, Rogaland,Lund op 598 km van Franeker. Zeker 13 jaar en 7 maanden en 22 dagen oud maar liefst was de vogel geworden! Ringvondsten van Slechtvalken in Friesland zijn zeldzaam. Waarnemingen uit Friesland zien we de laatste jaren steeds meer binnenkomen.
    Zo zag ik zelf op 31 januari 2012 tussen  Joure en Heerenveen  op een parkeerterrein ook een Slechtvalk met een prooi zitten op een 20 tal meters van de rijbaan. De vogel had een duif te pakken en was deze aan het plukken. Ook  bij de Blauwgraslanden van Akmarijp is de laatste jaren wel eens eentje gezien. Slechtvalken  zijn rappe jagers in het veld, toch is er onder hen dus ook wel eens een die "zonder te kijken " de weg oversteekt , met alle gevolgen van dien.Voor meer waarnemingen uit de omgeving  hou ik me uiteraard aanbevolen.

    Jan de Jong,Joure
    Tel.0513-414788

    02-02-2012, 15:58 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    28-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even er tussenuit vanmorgen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Joure 28 januari 2012.

    Natuur ommetje  bij Joure.

    Vanmorgen rond 9.30 uur even een rondje op de fiets door de natuur gemaakt bij Joure.  Het zonnetje scheen en de temperatuur lag rond het vriespunt. Op diverse plekken aan de Borgerstraat waren al actieve Merel  mannetjes te zien en bij het tunneltje richting Scharsterbrug zag ik een groepje Koolmezen  die aan het voedsel zoeken waren in de struiken.

    In de Twigen trof ik een prachtige Buizerd aan die zich kort liet benaderen , aan de andere kant van de rijksweg vloog een Grote Zilverreiger over  richting de Langweerder Wielen. Veel eenden zaten er niet bij de brug de Oude weg. Het weggetje bij de waterzuiverings installatie ingeslagen richting het Jouster slûske daar trof ik  langs de rietzoom diverse Kuifeenden ,Wilde eenden, Meerkoeten en enkele Tafeleenden aan.


    In de polder  richting Broek-zuid zat nog een Buizerd mooi op een paaltje de natuur in zich op te nemen. Terug naar de zuiveringsinstallatie fietsend zat er aan de noordzijde van de Oudeweg nog een Buizerd die belaagd werd door Zwarte kraaien. Over de rijksweg richting het fietspad  langs de Langweerder Wielen bleek de polder de Woudfennen praktisch leeg te zijn. Hier en daar een enkele Kokmeeuw die wat op de natte grond  dribbelde om voedsel.
     
    Op de Langweerder Wielen diverse  kleine groepjes Kuifeenden en enkele Tafeleenden die uit de rietzoom tevoorschijn kwamen. Richting de Put van Nederhorst fietsend op het schelpenpad  viel het me op dat er langs de oevers van de Langweerder Wielen toch wel erg veel zwerfvuil  lag.   Dit was ik ook al aan de andere kant bij de zuiveringsinstallatie  tegen gekomen toen ik op weg was naar het Jouster slûske. Vooral in de wintermaanden als de natuurlijke dekking weg is komen de plekken tevoorschijn waar toeristen en bootjes mensen in de zomermaanden  hun rotzooi deponeerden.
     
    Bij de Put van Nederhorst aangekomen valt meteen de verschijnning van twee Knobbelzwanen en een Aalscholver op,  de Aalscholver zat op een boei met de vleugels gespreidt zijn veren te drogen in het kille zonnetje. Langs het schelpenpad aan de zuidzijde van de Put van Nederhorst fietsende  richting Scharsterbrug ontdekte ik in het kale struikgewas  diverse Merels en Koolmezen  en op de Put  aan de leie zuidzijde  zaten een hondertal Kuifeenden te rusten, enkele vogels doken  actief om voedsel.
     
    Op  het heuveltje uitkijkend over de landerijen aan de zuidzuide van de Scharsterrijn bij Boornzwaag ontdekte ik een groep van  zeker 31 Canadese gansen die samen met een 12 tal Tamme gansen (half witte/en witte) en een 125 tal Meerkoeten aan het grazen waren op het oeverland. Een zestal (!) Hazen waren aan het spelen op een weiland en bleven de gehele tijd  bijelkaar, al maar rennend en spelend.

    Het heuveltje af en dan langs de Scharsterrijn  richting Scharsterbrug leverde een prachtige Roodborst op die als een standbeeld zo stil stond op een paaltje  langs het fietspad, de vogel liet zich tot op 4 meter benaderen.  In de Scharsterrijn trof ik halverwege nog een paartje van de Grote Zaagbek aan die aan het duiken waren naar voedsel en aan de zuidzijde van de Nestle fabrieken  zat in de luwte een stille Buizerd ingedoken op een laag  hekkepaaltje.
    Het grasland aan de westkant van de  oude tramweg bij Scharsterbrug  herbergde veel Stormmeuwen die alle naar voedsel  zochten in het nog deels groene weiland.

    Bij de Hollandiastraat aangekomen  linksaf geslagen  en weer richting Joure gefietst. Een paar 100 meter  voor Joure zag ik links in het weiland een flinke grote vogel liggen, het bleek een dode Buizerd te zijn. De vogel was al zeker langer dan 2 weken dood en er waren nog maar enkele resten over, zoals  2 vleugels, 2 poten met een deel van het skelet en de kop. Duidelijk nog een jong eksemplaar. Kennelijk door het verkeer omgekomen  gezien zijn gebroken poten en vleugels. Buizerden  vanmorgen volop gezien in het veld  doch niet verwacht dat op die plek een gesneuveld eksemplaar zou worden aangetroffen.Toch nog een flink aantal soorten vanmorgen tijdens mijn fietstochtje van 1,5 uur kunnen ontdekken.

    Jan de Jong,Joure
     Tel. 0513-414788



     


    28-01-2012, 17:21 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    08-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Water, wind , vogels en de elementen.

    Joure  8 januari 2012


    POMPEN OF VERZUIPEN.

    Als ik dit schrijf is het nieuwe jaar al weer een tijdje gevorderd. Het water wordt de komende  dagen steeds minder  belangrijk in de Media nu het gevaar weer wat geweken is betreffende overstromingen. Toch  blijven wij als Friezen met een kater zitten.

    Het begin van het jaar was opvallend zacht (winter?) weer met kloften Kieviten en enorme watervlakten.Weer eens wat anders dan sneeuw en ijs! Zacht en nat was het rond de jaarwisseling  ook in de Blokslootpolder tussen Joure en Sneek waar ik enorme  groepen  kieviten zag rusten tussen Ganzen en Goudplevieren. Zelfs 1 Scholekster ontbrak  niet op  een van de aanlegsteigers!

    Veel natuurkenners  en  ook Waterschapmensen hebben de toevloed aan watermassa  al veel eerder zien aankomen. Door de enorme verdrogingen van de veenlagen  de laatste 30 jaar in  vooral het Lage Midden van de provincie Friesland is er een "enorme kom" ontstaan  door verzakkingen van deze veenlagen. Met alle gevolgen van dien ook voor de weidevogels en bebouwingen in deze gebieden.

    Voor een groot deel stroomt het water natuurlijk naar het diepste punt van de "kom" als we niet zorgen dat het water er weggepompt wordt. Kaden en polderdijken  geraken  steeds vaker al in een vroeg stadia  verzadigd  door de hoge stand  van het boezemwater en kunnen na een zware regenperiode de druk al snel niet meer aan. We zullen door de alsmaar aanhoudende verzakkingen steeds meer  kaden en polderdijken  moeten gaan aanleggen als we de toevloed van water  wilen keren uit de landbouwgebieden en bebouwingen. Het wordt als maar duidelijker  in Friesland we moeten "pompen of verzuipen"!

    De kosten die door al deze verzakkingen in het Lage Midden veroozaakt zijn komen voor een groot deel te rusten op de schouders van niets vermoedende Friezen, zij moeten dit opbrengen en kunnen machteloos toezien hoe er vanuit de landelijke  overheid, die toch een belangrijke invloed heeft gehad op de ontginning  van het landschap en stimulering van de economie in het Friese landschap er  nu weinig of niets meer in wil investeren. Er komen geen  nieuwe sluizen ("pompen" ) bij.    Straks blijft  alleen een groot meer midden in de provincie  over  waar , hoe kan het ook anders, de Recreactie  en Toerisme  naar toe gelokt wordt. Een nieuwe impuls in de economie! Landbouw is uit  Recreatie wordt in, langzaam  wordt daar nu al een beetje naar toegewerkt door de Provincie door de ontwikkeling in de Recreatie te steunen en te activeren. Grote vraag is en blijft hebben we over 30 jaar nog wel een natuurgebied over als de Oude Veenen bij Eernewoude en zijn er nog wel landbouwgebieden over in Friesland?

    Vragen die we naarmate de toekomst vorderd ons steeds meer zullen gaan afvragen .
    Leven we straks nog op drijvende huisjes of zullen we moeten verkassen naar de Wouden op de hoge zandkoppen? De tijd zal het leren, doch intussen maar flink  blijven doorpompen anders  verzuipen we !!


    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788

    08-01-2012, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visotter terug in Skarsterlan.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure  27 december 2011.

    Visotter gefotografeerd in natuurgebied.

    Op 24 december 2011 is er door Aant de Jong uit Joure een Visotter gefotografeerd vanuit de kijkhut de Skiere Goes in het Oosterschar te Sint Johannesga. Het beest liet zich gedurende enige tijd goed zien aldus Aant de Jong die op die middag fotos aan het maken was. Hij was blij verrast dat het beest zo plotseling opdook.De visotter is geen onbekende in het Oosterschar. Vroeger in de jaren  rond 1960 waren er nog diverse in de gemeente te vinden, we kwamen ze tegen op diverse plekken , o.a. langs de Tjeukemeeroevers bij Rohel en de monding bij de Skarsterrijn, Petgaten van Vierhuis, langs de Tjonger, het Ooster en Westerschar en in de wintermaanden konden we ze vaak sporen langs de diepe kanaalvaarten die door de ontgonnen polders liepen tussen Rotstergaast en Vierhuis. Na de zeventiger jaren werd het snel minder met de visotter in Friesland en is hij snel verdwenen.
    Het doet me goed dat de Visotter terug is in Skarsterlan. Waar het beest vandaan komt is niet zeker, het kan een van de recent  uitgezette exemplaren zijn doch het dier kan ook best op eigen gelegenheid hier zijn gekomen. Per slot van rekening is het Oosterschar bij Sint Johannesga/Rotsterhaule een prachtig natuurgebied (beheerd door It Fryske Gea) waar  deze soort thuishoord en hebben we genoeg visrijke gronden waar  het dier voedsel kan vinden.
    Ook de petgaten bij Vierhuis en oevers aan het noorden  van het Tjeukemeer bij Rohel (Staatsbosbeheer)  zijn  zeer geschikte gebieden voor permanente vestiging. 

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788 

    Bijlagen:
    AANT1092 (2).jpg (321.8 KB)   
    AANT1093.jpg (2.5 MB)   

    27-12-2011, 07:33 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    20-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringverslag van Rohel 2011 al klaar!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure  20 december 2011

    Ringverslag 2011  Rohel Tjeukemeer terrein Marswâl voltooid!

    Met een 65 pagina's dik verslag sluit ik het ringseizoen 2011 af. Heel veel vogels zijn er weer geringd en vele wetenswaardigheden (met foto's) staan in het verslag vermeld.
    Qua aantallen een prachtig jaar doch ik zie ook veel problemen voor de toekomst. Met name de nieuwe Natuurwet van Bleeker  baart me grote zorgen. Er komt veel minder geld beschikbaar voor de natuur en.... diverse wetten worden aangepast/ versoberd.
    Als vrijwilliger kun je hier tegen protesteren, laat vooral het hoofd niet hangen en probeer je nog meer als voorheen in te zetten om  juiste cijfers boven water te krijgen die de natuurbeschermings organisaties en vereenigingen  kunnen inzetten. Duidelijk aangeven hoe het er met de natuur voorstaat is een van de belangrijkste pijlers voor het voortbestaan van onze natuurwaarden. 
    Sluit U aan bij die vereeniging die U denkt dat die de natuurbelangen in U omgeving het meeste nodig heeft en zet U in als vrijwilliger waar dit nodig is.

    In de Bijlage mijn verslag van een klein stukje van Skarsterlandse bodem.
    Mocht U  meer willen zien dan bent U altijd  welkom in het gebied Marswâl  aan het Tjeukemeer, bezoekers kunnen prachtig wandelen op de  nieuwe polderdijk die aan de noordoever tussen Vierhuis en Oldeouwer is aangelegd. Wel honden aan de lijn en op polderdijk  blijven. Er is erg veel te zien  in onze prachtige Skarsterlandse natuur en... het natuurgebied het Ooster en Westerschar (It Fryske Gea) ligt dichtbij (omgeving Rotsterhaule/Sint Johannesga).

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788

    Bijlagen:
    jaarverslag Rohel Tjeukemeer 2011.pdf (4.7 MB)   

    20-12-2011, 11:26 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringvangsten 2011 Rohel Tjeukemeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure  19 december 2011.

    Totaallijst geringde vogels opgemaakt van 1985-2011.

    Al een tijdje ben ik bezig met het maken van een eindverslag betreffende  het ringonderzoek naar zangvogels aan de Tjeukemeer oever bij Rohel in Friesland.  Jaarlijks kijken naar de vangsten  geeft ons een globale indruk van wat er zoal passeerd op gezette tijden. Daar het nog een tijdje duurd eer het eindverslag van 2011 klaar is  hierbij eerst even een lijstje  met vangstgegevens (zie Bijlage).
    Vanaf 1985 zijn er maar lieft 33611 vogels in mistnetten gevangen en van een ring voorzien. Hierbij zijn 395 jongen die in het nest geringd zijn. Soms bijzondere soorten zoals; Sperwergrasmus, Bladkoning, Noorse nachtegaal, Waterrietzanger,  Buidelmees, Taigaboomkruiper, etc. Maar  ook opmerkelijke  zoals Blauwe reiger, Havik, Buizerd, Krakeend, Wintertaling, etc.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788

    Bijlagen:
    Totaallijst 1985-2011 Rohel Tjeukemeer.xls (148.5 KB)   
    Vuurgoudhaan vrouw.JPG (78 KB)   

    18-12-2011, 20:07 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    09-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ransuilen gezocht in Skarsterlan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 9 december 2011.

    Ransuilen moeilijk te vinden na de stormachtige dagen.

    Na een langdurige afwezigheid op mijn Blog, mijn vader is de afgelopen maand gestorven op 84 jarige leeftijd, heb ik toch de draad weer opgepakt en me gestort op de tellingen van roestplekken van de Ransuil in de gemeente Skarsterlan.

    Al zeker een 4 jaar hou ik de gegevens van de tellingen bij van diverse roestplekken in de gemeente. Dit jaar ben ik begonnen aan de E.A.Borgerstraat en ontdekte dat de vogels verdwenen waren, ook achter de sporthal de Stuit kon ik ze niet weer terugvinden. De plek aan de Tjotter  te Joure is dit jaar ook verdwenen daar de hulstboom bij de buren gekapt is zo meldde  Mevr. Tymstra me.
    Door de storm van de afgelopen dagen zijn er kennelijk veel vogels die een ander plekje opgezocht hebben en zijn ze veel moeilijker op te speuren.
    Van Stijn Polmann en Inge de Laat  kreeg ik gelukkig een melding dat er  aan de Overspitting nog een groepje van 5 Ransuilen te zien is.Ze stuurden me enkele fotos van de uilen!

    Komende weken zou ik graag wat hulp ontvangen van mensen die bij toeval slaapplekken van Ransuilen ontdekt hebben. We tellen de vogels en onderzoeken aan de hand van de braakballen  wat voor voedsel ze hebben gegeten.
    In plekken als Echtenerbrug, Sint Nicolaasga, Langweer, Oudehaske (?)  en mogelijk op allerlei
    andere plekken zullen zeker nog Ransuilen aanwezig zijn.
    Reacties  zijn welkom

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788

    Bijlagen:
    ransuil waakzaam op roestplek.jpg (148.1 KB)   

    09-12-2011, 17:39 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    17-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oeverzwaluwwand in Wyldehoarne te Joure vernieuwd.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure, 17 november 2011

    Oeverzwaluwwand in wijk Wyldehoarne  marterproof!

    De succesvolle nieuwe Oeverzwaluwwand in  de Jouster wijk Wyldehoarne is door de Gemeente Skarsterlan   "marterproof" gemaakt. De wand was dit jaar zeer succesvol qua aantal broedparen. 
    Plaatselijke vogelwachters telden  ruim een 50 a 60 nestgangen die bewoond waren en er zijn  er door mij zeker 200  vogels geringd  voor het Wetenschappelijk onderzoek.  Opmerkelijk is dat zeker  91 verschillende vrouwtjes aanwezig waren in de kolonie, dus de  diverse nestgangen  zijn  zeker meerdere keren gebruikt door de oeverzwaluwen in 2011. De kolonie bevind zich op beschermt terrein en is niet toegankelijk voor publiek. Enige tijd geleden ontdekten we dat niet alleen de Oeverzwaluwen  regelmatig bij de wand kwamen  doch dat er in het najaar ook bezoek was geweest van een marterachtige. Uit voorzorg is de wand nu zo gemaakt dat er een fikse waterpartij  voor staat zodat de marters  wel  een zwemdiploma  moeten bezitten om de nesten te bereiken.  Ook heeft de hele wand een opknapbeurt gehad en is er nieuw zand in en achter de broedgaten aangebracht. Al me al een hele klus waar  de Gemeente  Skarsterlan veel werk van heeft gemaakt. Nu maar afwachten wanneer de Oeverzwaluwen komend jaar vanuit het verre Afrika hun  nog beter beveiligde onderkomen gaan bezoeken, we verwachten de eersten zo rond april al.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788  

    Bijlagen:
    Beschermingsbord Oeverzwaluwkolonie Wyldehoarne Joure.JPG (166.4 KB)   
    Oeverzwaluwwand Wyldehoarne Joure aangepast.JPG (181.4 KB)   

    17-11-2011, 11:39 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Life story van AY29.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure  17 november 2011

    Knobbelzwaan AY29 is verknocht aan de Haskerveenpolder.

    Vanmorgen kreeg ik al snel  bericht uit Duitsland van de ringer die de Knobbelzwaan met Halsband AY29 en Helgoland ring 117890 daar geringd had  te  Jemgumgaste op 10 augustus 1998. al 1kj man. De vogel bleef in 1998 tot 27 nov. in Duitsland en werd daar voor het laatst gezien bij Zolhaus Doenebrock,Bunde ,Leer. In 1999 werd de vogel voor het eerst gezien in Friesland  op  17 oktober  in de  Graverijpolder bij Wijckel door Trinus Haitjema, op 25 november 1999 zag H.Schreur de vogel  dat jaar nog bij Sondel. In 2000 is de vogel  tussen 15 oktober en  19 november  nog in de omgeving van Sondel en Wijckel gezien door diverse waarnemers.  De vogel is dus als jong  in de omgeving van Jemumgaste in Duitsland opgegroeid en is nadat  hij in Friesland in de omgeving van het IJsselmeer is geweest kennelijk niet weer weggeweest uit Friesland. Met dank aan de attente opmerking hierover die ik van Trinus Haitjema mocht ontvangen!

    Na deze eerste drie jaar duikt de vogel plotseling op op 24 februari 2000 in de omgeving van Joure en Vegelinsoord en is daar eigenlijk tot op de dag van 6 november 2011  niet weer vandaan geweest, althans de waarnemingen wijzen dit voorlopig uit.Elk jaar is de vogel wel in de omgeving gezien, doch na 13 juni 2009  pas weer op 16 november 2011 voor het eerst. Stellig is de vogel wel in de tussenliggende periode aanwezig geweest doch heeft niemand hem gemeld.
    In de periode 2001 tot 2007 is de vogel talrijke  keren door Tsjepke van der Honing gemeld, zelfs  enkele jaren  met een partner op nest. De vogel blijkt tot nog toe 107 keer gemeld te zijn.
    Dit mannetje is verknocht aan de Haskerveenpolder, hopenlijk overleefd hij de komende winter weer en blijft hij met zijn partner in deze omgeving. Een dergelijke dispersie van een jonge knobbelzwaan  was me nog niet bekend.


    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788.

    Bijlagen:
    knobbelzwaan AY29 met gezin.JPG (106.5 KB)   
    Life list AY29.pdf (37 KB)   

    17-11-2011, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!