Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    16-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vangsten van 31 oktober aan Tjeukemeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een ziekte periode in oktober en november vanaf vandaag 16 december  weer Blog nieuws!

    Flinke Mereltrek op 31 oktober 2015 aan Tjeukemeer.

    Na een periode van kwakkelende gezondheid in oktobermaand ben ik toch nog  een keer naar de ringplek aan het Tjeukemeer afgereist. Om 5.20 uur was ik aanwezig en kreeg snel daarna  ook  steun van Jan Stegeman en Ronnie Kuipers. Later in de ochtend bleek dat deze hulp ook wel nodig was. Op 11 oktober werden er nog een 13 tal soorten gevangen met totaal 53  vogels, vandaag verwachte ik ongeveer hetzelfde aantal te vangen. Het werden er maar liefst 100!  Daarbij vielen de aantallen van merel en koperwiek sterk op. Maar liefst veertien Merels  werden er  gevangen  en een negental koperwieken. Vooral de koperwieken reageerde in de eerste uren sterk op het geluid, de merels  vooral kwamen gespreid in de morgen door. Pimpelmezen en Staartmezen lieten zich  vooral na 9.00 uur zien en vangen.Stiekum had ik gehoopt op ook een flink aantal zwarte mezen doch dit bleef uit, slecht eentje werd er op de valreep nog  gevangen.

    Al met al toch een mooie morgen aan het Tjeukemeer. Niet wetende dat dit de laatste vangdag  in 2015  aan het Tjeukemeer zou worden. Kort erna kreeg ik  weer last en moest  genoodzaakt  thuis blijven. Het bleek dat ik een zware bacteriele infectie  aan de longen had opgelopen die mijn lichaam totaal had verzwakt. Na diverse kuren en medicijnen knapte ik pas in de eerste week van december weer wat op. Omdat ik toch nog een flinke periode voor herstel  nodig heb ben ik in de december al begonnen het ringstation in de winterstand  te zetten. Volgend jaar maar weer eens zien.

    In de Bijlage  het verslag  van 31 oktober.

    Jan de Jong, Joure  j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    151031..docx (170.5 KB)   
    DSC05371.JPG (146.8 KB)   
    merel reinier smabers.jpg (79.8 KB)   

    16-12-2015, 10:27 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame Hop in Sint Nicolaasga gezien.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hop laat zich zien in tuin in Sint Nicolaasga.

    In oktober van dit jaar ontdekte Frans de Lang uit Sint Nicolaasga  tijdens een wandeling met de hond  op 22 oktober een vreemde vogel aan de Uranusstraat. Jammer genoeg had hij geen fototoestel bij zich en bij terugkomst van zijn wandeltocht was de vogel plots verdwenen.

    Het bleek een zeldzame hop te zijn. De Hop bleef echter rondhangen in dezelfde omgeving zo bleek op 28 oktober toen Diana Heuvelman stellig dezelfde  vogel ook zag  en me dit meldde. Op 5 november 2015  slaagde ze erin om van de vogel een foto te maken.

    De Hop is in 2015  maar erg weinig in Friesland waargenomen. Zo fotograveerde Dorine Haring er op 27 oktober 2015  ook 1  bij Holwerd (zie www.waarneming.nl) en op 28 september 2015 is er ook een gezien door Elisabeth Bergsma te Boornbergum. De Hop is eigenlijk een onmiskenbare soort met zijn zwart en wit gebandeerde vleugels en staart, de lange kuif met zwarte punten en het opvallend  rozebruine kleed. Voor de gemeente De Fryske Marren (Friesland)is de soort een zeldzaamheid  die niet elk jaar word gezien.

    Bijgaande foto is van Diana Heuvelman uit Sint Nicolaasga.

    Het blijven doorgeven van meldigen is dan ook van groot belang om deze zeldzaamheden te kunnen registreren voor de nieuwe "vogelbijbel" van Friesland waar door de werkgroep van de Stichting Avifauna  hard aan gewerkt word.

    Jan de Jong, Joure Tel. 0513-414788  Email;  j.d.jongringer403@home.nl   

    Bijlagen:
    hop sint nicolaasga.JPG (165.9 KB)   

    16-12-2015, 09:41 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    03-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Torenvalk uit Ouwsterhaule meld zich.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Torenvalk uit Ouwsterhaule in de problemen.

    De afgelopen dagen is het erg mistig  geweest en een  jonge torenvalk die in Ouwsterhaule (gemeente De Fryske Marren) geboren is in een nestkast en op 28 mei van een pootring werd voorzien is op 2 november ziek in Sneek aangetroffen. De vogel is afkomstig uit een nest van vijf grote nestjongen en had in mei van dit jaar op zijn geboorteplek ruim voedsel in de vorm van veldmuizen voorhanden, waarom vertrekt ie dan naar de buurgemeente Sudwest Fryslan zou je denken. Zijn de muizen  daar groter?

    Torenvalken zwerven graag wat om en komen dan op allerlei plekken. Vooral met de dichte mist van afgelopen dagen hebben ze het  wat moeilijker omdat het echte oogjagers  zijn die hun prooi het liefst van vrij grote hoogte  al wiekelend (vandaar de Friese naam Reade Wikel) proberen te pakken.

    Toch heeft deze vogel enorm  geluk gehad dat hij door een natuurliefhebber naar het Vogelasiel in Ureterp is gebracht. Daar wordt de valk weer opgelapt en hopelijk gezond losgelaten.

    In deze tijd komen er vooral met het mistige weer veel vogels in de problemen. Door het vrij korte zicht, ondanks hun scherpe  gezichtvermogen, zien  ze vensterruiten en of auto lichten in het donker  pas op het laatste moment. De inschatting in de mist zorgt ook voor nogal wat orientatie problemen, vooral als de mist dik is en langdurig  aanhoud. Houtsnippen sneuvelen momenteel nogal wat op de trek en kunnen zich overdag in de mist moeilijk orienteren. Echte trekvogels die rond deze tijd  door en of wegtrekken (merel, koperwiek, kramsvogel)  sneuvelen ook vaak tegen hoogspanningsleidingen en of hoge  gebouwen.  Het is oppassen voor de gevederde vrienden! Blijf de meldingen aan ons doorgeven.

    Opgemaakt 3 november 2015.

    Jan de Jong, Joure. Tel 0513-414788  E-mail j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    5 jonge torenvalken op 28 mei 2015 te Ouwsterhaule..JPG (169.9 KB)   

    03-11-2015, 16:05 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staartmezen beginnen weer te zwerven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groepje staartmezen in Joure.

    Op 26 oktober durfde ik na een ziekte periode van bijna twee weken er smiddags weer even op uit te gaan. Het ringwerk aan zangvogels heeft al een flinke periode stil gestaan. Even een flinke wandeling in de natuur leek me een goed idee.De zweetaanvallen en hoofdpijn naast het veelvuldige gekuch waren een beetje tot bedaren gekomen. Hopelijk zijn de bloedwaarden  in mijn lichaam nu weer  wat aan de beterende hand.

     Altijd als ik voorheen  in Joure een klein uurtje ga lopen heb ik de keuze uit vele routes waarop ik van de natuur kan genieten. De laatste  jaren loop ik regelmatig het rondje in Skipsleat via  het zandstrandje  weer terug naar de E.A.Borgerstraat. Deze middag loop ik via de E.A.Borgerstraat richting Haskerveldweg steek deze over en vervolg mijn weg rondom de gemeenschappelijke tuinen en ga via een bruggetje  over naar de Duckdalf. Rondom de tuinen had ik al van allerlei geluidjes van pimpelmees , roodborst tot merel gehoord.  Zouden er in Joure dan ook op meer plekken groepjes mezen aanwezig zijn, zou ik ook zwarte mezen zien? Via de Duckdalf en  De Steiger  kom ik bij de hoge brug die een  verbinding maakt  met de Eliabethoeve. Boven in de nok van de brug  zaten links en rechts aalscholvers hun veren te drogen. De aalscholver is al een heel gewone soort geworden in het waterrijke  gebied van de wijk Wyldehorne in Joure.  De meerkoeten en de futen ontbraken ook deze keer niet en lieten zich van nabij vanaf de brug mooi bewonderen.  Vanaf de brug heb je een prachtig overzicht van de waterpartijen en de woonomgeving. Bouwen doen ze nog steeds bij de brug, er worden  zowel aan de zijde van de Aliehoeve als  de Elisabethoeven nieuwe woningen langs het water gebouwd.  Via de vaste brug naar Oer de Feart ga ik linksaf de Swel in. Bij de Swel sta ik altijd even stil bij de  prachtige  broedtil die er gemaakt is door de gemeente De Fryske Marren voor de huiszwaluwen. De vogels zijn al een tijdje weg uit de wijk Wyldehorne waar ze ook in 2015 aan de gevels van enkele woningen hebben gebroed. De  broedtil  laten ze ook in 2015 (helaas) nog onbezet. Via de Swel ga ik links aanhoudend  langs het water  en over de prachtige bruggetjes  via  de Ljip naar het zandstrandje  wat vlak bij de fierljepschans ligt. Het strandje is rond deze tijd vaak stil en verlaten. De scholeksters die er in het voorjaar altijd zich verzamelen zitten nu stellig  al aan de kust of misschien nog verder weg  richting  Frankrijk.  Over het  zand van het strandje lopend  hoor ik achter de fierljepschans al de nodige mezen roepen . Vooral de koolmees is in de rijke  bomensingel langs  de Koarte Ekers het drukst van allemaal. Ik hoor hem er vanaf het looppad regelmatig roepend en zie meerdere  in de boomkruinen rondvliegen.   Op het bladerendek struint al een tijdje een roodborst rond die op zoek is naar slakjes en spinnetjes. De boomsingel uitlopend kom ik bij een open plek en kan ik over een  witte brug  linksaf de verbinding met de Reling  maken. Even stilstaand op dit  bruggetje zag ik al een paartje  wilde eenden kopknikkend in de herfstzon ronddobberend. Wel wat vroeg (of laat) om nu aan een nestje te beginnen.  Zodra ik over het bruggetje loop staken ze hun activiteit en zwemmen  beide naar de rietzoom.

    Net al ik over het bruggetje ben hoor ik een zacht  tsi-tsi-tsi  geluid. Direct rustig blijven staan en afwachten, en weldra  zag ik de eerste staartmezen  in de wilgen  verschijnen. Het bleken er minstens een 18 a 20 te zijn, een flinke  groep dus. Allemaal waren ze actief aan het voedsel zoeken in de bomen en struiken om me heen. Tussen de staartmezen  zaten ook nog twee tjiftjaffen, een tiental pimpelmezen en  enkele koolmezen. Het was al weer een flinke tijd geleden  dat ik in Joure zo'n  grote groep  staartmezen bijeen zag tijdens een wandeling. Het zullen stellig wel trekkers  of zwervers zijn  die rond deze tijd samen met andere mezen optrekken.  Via het schelpenpaadje over het Helmhout  wat overgaat in een paadje rechtdoor de bossingel dat richting It Beaken loopt  kom ik al snel weer via  het Helmhout op de E.A.Borgerstraat uit.  Geen zwarte mezen  gezien doch toch een leuk moment beleeft met een flinke  groep staartmezen.

    Jan de Jong, Joure

     

    Bijlagen:
    staartmees.jpg (63.1 KB)   

    27-10-2015, 16:06 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    03-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baardman laat zich vangen aan Tjeukemeer oever.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Veel vogels gevangen aan noordoever Tjeukemeer

    Op 3 oktober smorgen om 04.15 uur al vertrokken uit Joure naar de ringplek Vogeltrekstation Rohel op het SBB terrein Marswâl aan de noordoever van het Tjeukemeer. Bij aankomst  was het nog donker en her en der over het landschap waren dichte  mistflarden aanwezig. Bij het witte bruggetje wat de verbinding met de oever van het Tjeukemeer maakt werden de lieslaarzen snel aangedaan om straks met volle bepakking naar het "basiskamp "te gaan. In de verte zie ik 2 koplampen  verschijnen, ze komen steeds dichter bij en stoppen op een tiental meters voor mijn auto. Het blijken politiemensen te zijn die op nachtelijke controle route hun ronde deden. Goed dat ze er zijn. Zodra ze mij zien met lieslaarsen en materialen  vertrekken ze snel in de richting van Rotsterhaule.

    Op het basiskamp van het Vogeltrekstation Rohel  aangekomen worden snel de nodige  mistnet posities opgesteld. Vanmorgen ben ik alleen zodat er flink wat werk moet worden verzet  voordat alles  goed en wel staat. In eerste instantie dacht ik dat het een vrij rustige morgen zou worden omdat er nogal wat mistflarden  waren tijdens het opstellen van de netten en het stil was in de oeverzone. Dit zou weldra anders worden toen bleek dat er veel vogels in de lucht waren. Dat werd dus in de eerste uren een constante controle bij de netten langs omdat de mist  zorgde voor veel waterdruppels in de netten. Regelmatig moeten de vogels dan uit de netten gehaald worden en de netten  geschud  zodat de mistdruppels verdwijnen en het net minder zichtbaar word en de vogels niet nat worden.

    De resultaten waren vanmorgen goed, zeker 104 vogels gevangen. Zeker 32  zwartkoppen gevangen (15 mannen en 17 vrouwen) en de zanglijsters (12) waren nog nooit zo hoog in tal in de netten aangetroffen dit najaar op dit ringstation. Verder veel  roodborsten , tjiftjaffen en ja zelfs een sijs, 1 vuurgoudhaan en 3 goudhaan . Dat was werken dus op zo'n 100+ dag! Zie  voor de verdere aantallen het  bijgevoegde  verslag.

    Jan de Jong, Joure Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen.Tel. 0513414788 of  j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    151003..docx (22 KB)   
    Baardman.JPG (139.1 KB)   

    03-10-2015, 17:21 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    13-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vangst van afwijkende kleur van gekraagde rrodstaart.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opmerkelijke afwijking bij gekraagde roodstaart.

    Op 9 september 2015 was ik om 4.20 uur al aanwezig op de vaste ringplek Marswâl  aan het Tjeukemeer bij Rohel. Het bleek weer een 100+ dag te worden met veel soorten (18) waaronder flinke aantallen  zwartkoppen, roodborsten en tjiftjaffen.   Zelfs een tapuit en een paapje  ontbraken niet deze ochtend. Beide laatste soorten vangen we maar zelden op deze ringplek. Het laatste paapje  was nog van 2011 en de laatste tapuit van 2005.  Tussen al deze vangsten zat echter ook een eerste jaars  gekraagde roodstaart met een opmerkelijke afwijking. De vogel had over de gehele vleugel (grote en kleine slagpennen) een vrij brede witte band over het midden van de vleugel. Het witte was op enkele plekken behoorlijk zwak, kon er zo doorheen kijken. In eerste instantie dacht ik aan hongermalien, groei banden  die ontstaan door gebrek aan het  juiste voedselaanbod. Toch twijvel ik omdat er in de staart, die vaak  gelijktijdig  bij jonge vogels aangroeid, er in de staartpennen opmerkelijk  GEEN witte of donkele (groei) band aanwezig is. Ik vraag me dan ook af of er wel vaker van dergelijke  afwijkingen  geconstateerd zijn bij gekraagde roodstaarten! In de Bijlage een verslag toegevoegd met  enkele foto's.

    Jan de Jong, Joure. Email; j.d.jongringer403@home.nl  Tel.0513-414788 

    Bijlagen:
    150909..docx (194.4 KB)   
    DSC05294.JPG (171 KB)   
    DSC05295.JPG (232.2 KB)   
    DSC05296.JPG (109.5 KB)   

    13-09-2015, 10:06 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eind augustus begin september zwartkop dagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zwartkoppen trekken in het najaar flink door op ringplek Rohel.

    Eind augustus komt aan het Tjeukemeer bij Rohel de zwartkop doortrek op gang. Op 29 augustus was het eerste groepje van vijftien gevangen, daarna waren er flinke periode met buien en harde wind zodat ik in de periode eind augustus  tot 8 september niet gevangen werd. Op 9 september was het een mooie najaarsdag om te vogelringen  voor het eerst in de septembermaand waren de vangsten al opgelopen tot 36 waarbij op die dag ook een  flink aantal roodborst (16) en tjiftjaf (20) zich liet vangen.Daarna bleek dat zaterdagochtend 12 september  nog de enige dag te zijn dat het droog zou blijven,daarna zou een periode van regen en veel zuidelijke wind komen. Dus zaterdag ochtend gevangen  en voornamelijk zwartkoppen (35) en tjiftjaf (13)gevangen.

    Zwartkoppen worden de laatste jaren steeds vaker gevangen. De aantallen nemen in snel tempo toe.Topjaren waren 2011 (358) en 2014(306) terwijl we in de beginjaren (1985-2000)zonder geluid de aantallen niet boven de 17 zwartkoppen per jaar uitkwamen. Daarna tussen 2000 en 2007 namen de aantallen toe tot maximaal 73 per jaar. Vanaf 2008 zaten de jaarlijkse vangsten steeds boven de 100 zwartkoppen per jaar.

    De toename van de aantallen zwartkoppen aan het Tjeukemeer bij Rohel moet dan ook voor een groot deel te wijten zijn door het gebruik van het geluid in het najaar. Over de herkomst van deze zwartkoppen is voor Rohel nog weinig terugmeldings materiaal voorhanden. Een erg groot deel van de najaarstrekkers  betreft vooral jonge eerste jaars vogels.

    Wie meer over de augustus en september vangsten van zwartkoppen  en andere soorten wil bekijken kan de bijgaande dagverslagen raadplegen.

    Jan de Jong ,Joure. Email; j.d.jongringer403@home.nl  Tel. 0513-414788

    Bijlagen:
    150829..docx (375.4 KB)   
    150909..docx (194.4 KB)   
    150912..docx (21.7 KB)   
    Geringd 1985-2014 Rohel Tjeukemeer.xlsx (27 KB)   
    zwartkop man fred visscher.jpg (262.9 KB)   

    13-09-2015, 09:44 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel boerenzwaluwen geringd dit jaar.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Friesland boerenzwaluwenland bij uitstek.

    Dit jaar leek het er eerst op dat de boerenzwaluwen op meerdere lokaties waar ik in de provincie Friesland ring en onderzoek dat het aantal toch minder is dan vorige jaren. 

    Toch zijn er in 2015 tot op heden(6-9-2015)  2282 boerenzwaluwen gevangen/geregistreerd. Daarvan zijn er 1688 voor het eerst geringd (1066 pulli,456 adult en 166 eerste jaars). Teruggevangen met ring werden er 534 (488 adult en 46 eerste jaars) waarvan er zeker 196 individuen waren die een eigen ring van voor 2015 droegen. Vijf boerenzwaluwen met een niet eigen ring (alle NLA) werden door mij gecontroleerd en 55 boerenzwaluwen met ring (42 nestjong, 5 adult en 8 eerste jaars) werden dood gevonden.

     De terugkeer naar de broedplekken duurde lang, tot zeker in juni keerden er nog vogels terug op de broedplek. Kennelijk hebben de zwaluwen deze winter meer zuidelijk overwintert of zouden ze toch langer over de terugtocht gedaan hebben door tegenvallende weersomstandigheden op de lange weg terug?. Koude,harde (tegen)wind en regen kunnen ze slecht over als ze lange afstanden moeten afleggen. Hun vetreserves zijn dan zo opgebrand en dan moeten ze maar net op de goede plek zijn waar voedsel in de vorm van veel insecten aanwezig zijn.

    Door tijdsgebrek ben ik helaas op een flink aantal lokaties niet geweest, ook vielen er enkele plekken weg doordat de boerderij een andere bestemming kreeg of dat er uitgebreide werkzaamheden waren die het niet toelieten om intensief te vangen.  Verder waren er enkele nieuwe situaties die zich aanmelden (Warns 2x, Kortehemmen 1x, De Knipe 1x) waar veel zwaluwen aanwezig waren. In Warns op Skarl was er op kleine schaal zelfs sprake van een "kolonie" (Fam. Smid, Fam.P.J.Dijkstra, Fam. B.Dijkstra). Daar waren enorm veel broedparen in de stallen te vinden. Bij Fam.P.J.Dijkstra kwam ik pas eind juli te ringen toen een groot deel van de 1e legsels met jongen al verdwenen waren en bij Fam. B.Dijkstra pas eind augustus, het gros was toen al vertrokken uit de stal. Dat beloofd wat voor 2016 als alle broedparen terugkeren!

    Ook waren er dit jaar nogal wat (196) terugvangsten van geringde boerenzwaluwen van voor 2015.  Verreweg de meesten werden in stallen teruggevangen waar al jaren achtereen boerenzwaluwen geringd zijn. Zo valt het op in de Bijlage dat de gevangen en geringde aantallen in Warns gemakkelijk  terug te herleiden zijn tot een minimaal aanwezig aantal broedparen. Bij B.Smid 54 broedpaar,bij P.J.Dijkstra zeker 39 broedpaar. Dat is bijna 100 paar op nog geen 100 meter van elkaar. Dergelijke hoge  broedichtheden had ik nog niet eerder  meegemaakt in Friesland.Ben benieuwd of er op meer plekken in ons land dergelijke hoge broeddichtheden zijn vastgesteld.

    Ook in september nog overnachten er grote aantallen (rond de 200) boerenzwaluwen in de ligboxen  aldus Bauke Smid die gisteren (5-9-2015)zelfs nog zag dat er op diverse plekken nog actief  jongen gevoerd werden. Ben benieuwd of er op meer plekken in september ook nog  grote aantallen in stallen overnachten.De kans is groot dat vooral met de regenachtige perioden in augustus en september dit jaar er velen nog wat langer in de veilige (warme )schuur zullen verblijven voor ze de lange zware  reis naar hun overwinteringsgebied (Afrika) vertrekken.

    Let eens op de masale zang van de boerenzwaluwen die ze vaak in de avond  vlak voor  hun vertrek in schuren en stallen laten horen. Een indrukwekkende beleving die  menig "zwaluwenboer" al eens heeft gehoord. De zwaluwen zijn de avond erg druk en kwetteren er op los. 

    Groeten van; Jan de Jong Joure. Email; j.d.jongringer403@home.nl

     

    Bijlagen:
    DSC04033.JPG (160.5 KB)   
    DSC05181.JPG (260.7 KB)   
    Totaal gevangen boerenzwaluwen in Friesland in 2015.docx (22.3 KB)   

    06-09-2015, 09:59 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    23-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juli en Augustus topdrukte aan het Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Juli en augustus zijn erg drukke ringmaanden .

    De afgelopen maanden was het erg druk met het ringen van vogels. Vooral aan het Tjeukemeer bij Rohel worden in die maanden veel jonge zangvogels geringd die  door en wegtrekken langs de noordoever van het grootste  meer van Friesland. Op 1 juli  waren de vangsten hoog, toen werden er 117 vogels gevangen met veel fitis, tjiftjaf en zwartkoppen. Tien dagen later , op 11 juli 2015  waren de vangsten nog hoger, maar liefst 163  vogels waarbij veel rietzanger, zwartkop, kleine karekieten en grasmussen. Ook op 18 juli 2015 weer een 100+ dag (101 gevangen) waaronder maar liefst TWEE ijsvogels. Op 31 juli 2015 nog steeds veel vogels (125) gevangen  waaronder twee grote bonte spechten, weer een ijsvogel en een 16 tal boerenzwaluwen.

    Op 6 augustus waren de vangsten iets minder (69) daarbij viel op dat een groot deel van de plaatselijke  vogels nu  echt is weggetrokken, diverse vogels waren al met het opbouwen van de vetreserve die nodig is voor de wegtrek begonnnen.  Een kleine karekiet met een Belgische pootring had zelfs al vetscore 3 en woog 13.7 gram. Normaal is het gewicht van kleine karekieten rond de 11.5 gram gemiddeld. Door de regenachtige dagen in augustus pas op 21 augustus weer gevangen en daarbij 62 vogels gevangen, daarbij was er een  kleine karekiet (1kj)met een Zweedse pootring. Al met al de afgelopen maanden veel vogels gevangen aan het Tjeukemeer. In de Bijlagen de dagverslagen.

    Jan de Jong, Joure  Tel.0513-414788  j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    150709..docx (82 KB)   
    150711..docx (103.7 KB)   
    150718..docx (88.5 KB)   
    150731..docx (21.5 KB)   
    150806..docx (21.4 KB)   
    150808..docx (17.7 KB)   
    150821..docx (91 KB)   
    DSC05235.JPG (68.2 KB)   

    23-08-2015, 09:52 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    07-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluw jongen groeien op in kunstmesstrooier.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Drie jonge boerenzwaluwen in kunstmeststrooier.

    Heb in de periode 1992 tot en met heden in Friesland al heel wat vreemde plekken aangetroffen waar boerenzwaluwen opgroeiden bij mijn onderzoek naar zwaluwen in de provincie.In oude melkmachines op het land, onder bruggen, op buitenlampen, op verrekijker tassen , in dozen of potten op stellingen etc.   In de meeste gevallen werden ze bij toeval ontdekt of me door de eigenaren mede gedeelt. Ook deze week kreeg ik weer zo'n vreemd geval te horen en te zien.

    Op 6 juli 2015  ging ik om 06.30 uur richting Terwispel om daar bij Afke Jager en Fam. Steenwijk boerenzwaluwen te  vangen en te ringen. Bij Afke Jager trof ik in het schuurtje weer flink wat oude en jonge  boerenzwaluwen aan. Helaas daar predatie van  enkele nestjongen en een dood mannetje volwassen boerenzwaluw gevonden. De predator is nog onbekend.

    Rond 08.00 uur kwam ik bij de boerderij van Arie en Ilse Steenwijk aan waar weer een flink aantal boerenzwaluwen in de loods aanwezig waren. Zoals altijd vang ik de volwassen boerenzwaluwen voor de schuifdeur en plaats de netopstelling aan de binnenzijde van de deur wat een 11 tal boerenzwaluwen opleverde en (wonderlijk) een vink vrouw met broedvlek. Arie Steenwijk wees me het nest van de vink aan die IN een opberghok aan de loods boven een deur zat. Vreemd zei ik, normaal broeden vinken niet IN loodsen.  De vogel had daar dus gebroed en deze zomer jongen grootgebracht, veilig en wel onder dak.

     In de tussentijd ringde en controleerde ik, met de hulp van zoon Jasper Steenwijk ,nog een aantal  zwaluwnesten waarin nog eieren en jongen zaten. Boer Arie en boerin Ilse Steenwijk en de andere kinderen kwamen  ook even bij het ringen van de vogels kijken en kregen uitleg over de boerenzwaluwen. De kinderen mochten de geringde en gekontroleerde  zwaluwen de vrijheid weer geven, aan enkele zwaluwen werden zelfs namen gegeven. 

    Boer Arie Steenwijk vertelde me al eerder die morgen dat hij met de hitte van de afgelopen tijd er vorige week in de loods een nest met  niet vliegvlugge  jongen naar beneden was gevallen, kennelijk door de warmte  in het nest  dat vlak bij het dak zat. Hij vond het jammer dat ze het niet zouden redden dus zette hij de drie jongen in een kunstmeststrooier die in de loods stond en wees me de plek aan. Daar konden de ouders de jongen van bovenaf goed zien en mogelijk ook  door blijven voeren.  Het lukte!! De nestjongen waren  nu al  groot genoeg om uit te vliegen en kregen dan ook een pootringetje om en bleven nog even in de kunstmeststrooier zitten.

    Zelf heb ik ook wel eens nestjes van een boerenzwaluw met jongen gered. Het oude nest zette ik dan terug en smeerde het in met verse mest uit de stal aan. In de meeste gevallen bleef het dan wel zitten en konden de jongen verder opgroeien. Lukte het niet dan zette ik het nest op een plekje op korte afstand van het oude nest, soms op een plankje of in een richel zodat katten er niet bij konden. Deze methode van de jongen in een kunstmeststrooier had ik nog niet eerder meegemaakt en vond het toch vrij uniek. Gelukkig waren er geen koude nachten geweest en werden ze volop gevoerd.In de Bijlage  de fotos van de opgroeiplek van de jonge  zwaluwen. Wie ook een vreemde nestplek van een boerenzwaluw paartje  heeft  mag het  me melden.

    Jan de Jong, Joure Tel. 0513414788 Email  j.d.jongringer403@home.nl  

     

    Bijlagen:
    boerenzwaluw nestjongen groeien op in kunstmeststrooier.JPG (294.5 KB)   
    boerenzwaluw plek nestjongen in kunstmeststrooier.JPG (233.7 KB)   

    07-07-2015, 10:43 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    04-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruisbek op eerste juli dag aan het Tjeukemeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na bijna 21 jaar laat de kruisbek zich weer zien op de ringplek!

    Op de eerste dag van juli 2015 , net voor de hittegolf dagen, werd nog snel even de negende CES dag van 2015 afgewerkt aan het Tjeukemeer.  De ochtend begon helder met  een klein briesje van 2B uit het oosten. Er werd vroeg begonnen met het vangwerk omdat de temperaturen in de ochtend wel eens flink zouden kunnen oplopen. Opvallend veel zwartkoppen (21), doch ook fitissen (18) ,tjiftjaffen(17) en zelfs een familie staartmezen (11) liet zich vangen. Klapper van de dag was toch wel een eerste jaars KRUISBEK.  De vogel zat in de tweede  netbaan van onderen in CES opstelling C6 en was er aan de westzijde ingevlogen. Dit is de 2e vangst  op deze ringplek aan het Tjeukemeer sinds 1985, de eerste keer was dat op 30 juli 1994. Biometrie en enkel fotos staan in het verslag in de Bijlage hieronder. Al met al een mooi begin van de (warme) juli maand waar op de 1e dag  zelfs 117 vogels werden gevangen. waaronder ook nog een zestal boerenzwaluwen.

    Jan de Jong, Joure .Tel.0513-414788 Email j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    150701..docx (381.6 KB)   
    DSC04812.JPG (195.4 KB)   
    kruisbek 1e kalenderjaar Rohel Tjeukemeer.JPG (162.8 KB)   

    04-07-2015, 16:19 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juni maand leverde veel vogels op aan het Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de junimaand weer veel vogels gevangen aan Tjeukemeer.

    Op 4-17 en 25 juni werd er weer actief voor het Constant Effort Site program van het Vogeltrekstation Wageningen gevangen aan het Tjeukemeer te Rohel .

    Op 4 juni zowaar een oosten wind en weinig wind, zodat er onder gunstige omstandigheden gevangen kon worden. Veel soorten lieten zich in de ochtend vangen. Van de 25 soorten waren er enkele die opvielen. Zo waren er twee paar staartmees met jongen aanwezig wat  een 18 tal vogels opleverde. Van 21 kleine karekieten bleek dat er een flink deel bij zat wat stellig nog op doortrek was omdat ze nog vetscore 1 of meer hadden. Spectaculair was de vangst van een KRAKEEND vrouwtje in vangbaan C1. De vogel zat in de onderste baan van een dun 10 m mistnet  en fladderde wat tegen de netbaan. Met snelle stappen door het water werd de vogel gepakt, wonder boven wonder bleek de netbaan ongedeerd. Kennelijk had de vogel meer in het water gezeten dan in de vangbaan gehangen. Al met al 98 vogels die morgen waarbij opvalend weinig  eerste jaars vogels.

    Op 17 juni stond er wel wat meer wind uit het ZW waardoor de  netten veel trilling vertoonden. Harm Nijholt uit Oldeouwer was vanmorgen als gast aanwezig. Hij maakte een filmpje voor Youtube van de ringplek en maakte daarbij gebruik van een drone met camera. Dat leverde  prachtige beelden op.  Zie  https://www.youtube.com/watch?t=130&v=iQx47iCfJuY  In de vroege ochtend kwamen ook nog een 3 tal lepelaars langs en de tjiftjaffen lieten zich goed vangen, er werden 15 eerste jaars gevangen. Met een totaal van 78 vogels , waaronder een wijfje  gekraagde roodstaart en een putter mannetje , werd de ochtend afgesloten.

    Op 25 juni trof ik in de eerste uren enkele druppels regen doch dit verdween al weer vrij snel en de lucht klaarde op. Na 08.00 uur kwam de zon er zelfs flink door. Dit resulteerde in een 100+ dag (103 vogels gevangen). Daaronder waren opvallend veel tjiftjaffen , fitissen, kleine karekieten en zwartkoppen. Bij de Fitissen  waren er drie van de vier volwassenen al begonnen met de slagpenrui. Een witsterblauwborst  mannetje van 24 april 2015 werd teruggevangen.

    Alle drie de dagverslagen van de juni maand zijn hieronder  te raadplegen.

    Jan de Jong, Joure Tel. 0513-414788 Email;  j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    150604..docx (196.1 KB)   
    150617..docx (285.5 KB)   
    150625..docx (148 KB)   
    DSC04651.JPG (129.3 KB)   

    04-07-2015, 16:02 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    28-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achtste en Negende vangdag aan het Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het CES onderzoek aan het Tjeukemeer op 13 en 27 mei 2015.

    Op 13 en  27 mei is er ringonderzoek verricht aan zangvogels aan de noordoever van het Tjeukemeer, dit doen we al vanaf  1985 op dezelfde plek. Meestal zijn er in de tweede en derde decade van mei van minder vogels aanwezig omdat dan de doortrek van zangers wat afloopt. Vooral de rietzanger , fitis , grasmus en de tjiftjaf kunnen rondom die tijd al vroeg met het broeden beginnen. Vaak moeten we echter  wachten tot de 1e week van juni voor  er oude vogels met jongen gevangen  kunnen worden. Toch zijn er in de laatste decade van de meimaand nog wel  diverse doortrekkers langs de noordoever van het Tjeukemeer.Kijkt U maar eens naar de verslagen van 13 en 27 mei j.l.

     Vooral bij de zwartkop blijf ik me verbazen over de sterk toegenomen aantallen ongeringde vogels die de laatste jaren in de periode eind mei gevangen worden. Zouden dit nog late doortrekkers zijn of komen ze later aan op de broedplek? Ook de kleine karekiet trekt  dan nog door tot zeker in de 1e decade van juni. Op 27 mei ringde ik nog een kleine karekiet met vetscore 2 (gewicht 13.7 gram) , duidelijk een vogel die nog op doortrek was. Kleine karekieten worden er dit jaar wat minder gevangen in de mei maand omdat de rietzoom de afgelopen winter bijna  volledig  gemaaid is  geweest op de ringplek. Eens in de zoveel tijd gebeurt dit.  Je kan duidelijk merken dat de plekken waar nog oud riet is blijven staan een voorkeur  hebben bij deze gasten, vandaaruit  zingen ze uitbundig.

    De witsterblauwborst is tussen 2005 en 2015 een  vaste broedvogel geworden in het  SBB natuurgebied Marswâl.  Ook elders in de provincie heeft deze soort zich flink uitgebreid en kan men hem op allerlei plekken aantreffen, onder anderen  volop in het Oosterschar  bij Sint Johannesga. Rond 1975 was deze soort aan de Tjeukemeer oever een zeldzaamheid. Er kan dus veel veranderen in 35 jaar.

    Jan de Jong, Joure . Tel. 0513-414788

    Bijlagen:
    150513..docx (20.7 KB)   
    150527..docx (225.8 KB)   
    Bord Marswâl.JPG (241.3 KB)   
    witsterblauwborst is sterk toegenomen.JPG (98.3 KB)   

    28-05-2015, 15:53 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    09-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimme boerenzwaluw verstopt zich.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Boerenzwaluw verstopt zich in schuur.

    Op 6 mei was ik in Terwispel voor het onderzoek aan boerenzwaluwen bij boer Sjoerd Wagenaar.Een boerderij waar ik al vele jaren achtereen kom om oude en jonge  boerenzwaluwen te ringen en te onderzoeken.Ik zet daar al jaren in mei als de boerenzwaluwen zijn teruggekeerd een mistnet voor de schuurdeur om de oude vogels te vangen en te controleren.

    Omdat de zwaluwen niet allemaal uit de schuur naar buiten wilden vliegen haalde ik het mistnet na een poosje voor de deur weg en klom via de ladder op de hooizolder. Meestal zijn de boerenzwaluwen die nog achterblijven in de schuur vogels die  bekend zijn met "het klappen van de zweep" en weten dat er een net voor de deur staat. Door het net te verwijderen en de deuren  goed open te zetten zodat ze kunnen zien dat er een vrije uitvliegmogelijkheid is vliegen de zwaluwen meestal naar buiten. 

    Met een paar handgebaren op de hooizolder vlogen inderdaad bijna alle boerenzwaluwen uit de schuur naar buiten, op een na.Ik had dit al eens vaker meegemaakt en volgde de vlucht van de boerenzwaluw door de schuur om te kijken waar hij ging zitten.De boerenzwaluiw vloog met een dwarrelvlucht naar beneden en was plotseling in een flits verdwenen in een hoek van de zolder.Ik dacht in eerste instantie dat ie door een voerluik of een mogelijk ventilatie koker was verdwenen.De vogel echter kon niet verdwenen zijn want ik had hem duidelijk gevolgd.

    Toen ik langzaam naar de hoek toeliep zag ik iets vreemds, twee staartpennen staken uit een pluk stro. Dit moest wel de boerenzwaluw zijn die ik had gevolgd.Voorzichtig naderde ik de hoek en met een snelle greep had ik de vogel in de hand! Verwonderd bleef ik even staan, op deze wijze een boerenzwaluw vangen was me nog niet eerder overkomen. Op weg naar beneden van de hooizolder vertelde ik het aan de boer die ik triomfantelijk de gepakte zwaluw liet zien. Hij is ook nog  geringd zei hij! 

    Wel eens eerder kon ik broedende boerenzwaluwen zo van het nest pakken en geringd weer terug zetten op het nest,doch nog nooit eerder had ik op deze wijze een boerenzwaluw bemachtigd.Deze boerenzwaluw was in dezelfde schuur als volwassen vrouw geringd op 1 juli 2011. Dit vrouwtje werd op 3 september 2012, 12 juni 2014 en op 13 augustus 2014 door mij in dezelfde schuur terug gevangen.Kennelijk heeft dit vrouwtje me (weer) herkent en zich proberen te verstoppen. Na de vogel te hebben  gecontroleerd en doorgemeten voor het wetenschappelijk onderzoek (NIOO/KNAW, Wageningen)  heeft ze de vrijheid  weer teruggekregen. Dit gedrag had ik bij het ringen van boerenzwaluwen nog niet eerder meegemaakt. Al sinds 1992 ring en onderzoek ik in Friesland boerenzwaluwen doch  bij zoiets blijf je wel even met verbazing achter.

    Ik ben er van overtuigd dat individuele boerenzwaluwen me persoonlijk kunnen herkennen als ik de schuur betreed.

    Jan de Jong, Joure. Tel. 0513-414788  E-mail j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    boerenzwaluw Peter Boltjes.jpg (252.4 KB)   

    09-05-2015, 08:33 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankomst braamsluiper en tuinfluiter aan Tjeukemeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Braamsluiper en Tuinfluiter laten zich horen.

    . Bij aankomst op 2 mei was er behoorlijk veel grondmist en het was rond de 3 graden aan de noordoever van het Tjeukemeer. Vrijwel geen wind (0-1 B uit ONO) en een zwakke bewolking. De oeverzone was bij aankomst rond 4.20 uur nog in alle rust. Nadat de mistnetten waren geplaatst  werd het al snel wat lichter en kwam de zang door de koude maar moeilijk op gang.Tijdens de zonsopkomst zat er een  dun laagje ijsafzetting op de vegetatie en de mistnetstokken.   Pas nadat de zon door de vrij sterke grondmist heen was begon het wat warmer  te worden. Daarna begon ook de zang van meerdere soorten meer gestalte te krijgen. Op diverse plekken werd de tuinfluiter en de braamsluiper  gehoord en werden er vogels  gevangen in de netten. Van de braamsluiper  werden er deze morgen  zelfs 6 gevangen , waaronder zelfs een eigen terugvangst van een vogel die we op 1 september 2012 als 1kj hadden geringd. Van de tuinfluiter  werden  deze ochtend maar liefst 8 vogels gevangen en hierbij was ook een die we op 4 mei 2014 als na1kj  hadden geringd, dus na bijna een jaar weer terug op dezelfde plek. Veel vogels (braamsluiper,tuinfluiter en zwartkop) bleken na het doormeten ook nog trekvet te bezitten. een  vrouwtje zwartkop woog zelfs 22.0 gram  terwijl dit normaal toch tussen de 17.0 en 18.0 gram ligt. Ongewoon was de vangst van een tweede jaars mannetje sperwer in de onderste baan van het net. De vogel werd voorzichtig uit de netbaan verwijderd en kort daarna met een aluminium ring van het Vogeltrekstation Wageningen weer de vrijheid gegeven.  Ondanks de vrij dichte  grondmist van vanmorgen werden er toch nog  48 vogels  gevangen  en gecontroleerd  weer losgelaten. Zesendertig  ervan kregen een pootring en zijn zo individueel voor de wetenschap als individue te herkennen. Meer details  van de vangsten en waarnemingen staan onderaan in de Bijlage.

    Jan de Jong , Joure  Tel. 0513-414788  j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    150502..docx (58.9 KB)   
    braamsluiper Ingmar van der Brugge.jpg (436.4 KB)   

    04-05-2015, 07:13 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankomst van boerenzwaluwen op de broedplaats in 2015.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Terugkeer van boerenzwaluw in Friesland op de broedplaats in 2015.

    De boerenzwaluw is een van de vogelsoorten waar in het voorjaar naar uitgekeken word. Veel waarnemers melden dan ook hun eerste waarnemingen waar ze de vogel voor het eerst hebben gezien. Dit jaar was de eerste melding al op 26 maart bij de Lemsterhoek waar Bert Zijlstra er één zag rondvliegen. Op dezelfde dag werd er in de Alde Feanen bij Eernewoude ook een gezien door Age Hulder. Deze vroege rondvliegende boerenzwaluwen hebben nog geen binding met hun broedplek en worden dan ook als losse waarnemingen beschouwd. Het duurde nog tot 5 april voordat Friesland voor het eerst er een in de schuur werd gezien. Voor de werkelijke aankomst op de broedplek noteren we de aankomst IN de schuren of stallen. Losse waarnemingen blijken heel vaak geen binding te hebben met de broedplek. Het verzamelen van deze data is altijd een stuk moeilijker omdat er maar weinig mensen zijn die deze gegevens elk jaar noteren. Vooral bij boeren,paardenliefhebbers,geiten- houders en diverse particulieren worden lijstjes bijgehouden van de eerste aankomst in schuren stallen ,hokken of garages. Deze aankomstdata zijn jaarlijks van belang omdat er vaak uit blijkt dat er een enorme variatie is in de aankomst op bepaalde lokaties. Voor Friesland heb ik deze eerste aankomst data in de stallen eens op een rijtje gezet.

    Aankomstdata van boerenzwaluwen in   stallen en schuren in Friesland in   2015

    datum

    plaats

    aantal

    opmerking

    waarnemer

     

     

     

     

     

    05-04-2015

    Wommels  

    1

    De   1e in schuur, volgende dag al 2.

    Roel   Schraa

    06-04-2015

    Tzum

    1

    De   1e terug in schuur

    Siem   en Geertje Viëtor

    06-04-2015

    Terwispel

    1

    1e   terug in schuur

    Appie   Venema

    08-04-2015

    Grou

    2

    Twee   terug in stal

    Fam.   Hoekstra

    08-04-2015

    Dedgum

    3

    Drie   terug in schuur

    Ton   en Catharina Westendorp

    08-04-2015

    Oldeberkoop

    1

    De   1e terug in schuur

    Dirk   schipper

    09-04-2015

    Terwispel

    3

    Drie   terug in broedschuurtje

    Afke   Jager

    09-04-2015

    Boelenslaan

    2

    Twee   terug in schuur

    Minke   Hoekstra

    09-04-2015

    Hoornsterzwaag

    2

    Twee   terug in paardenstal

    Jan   en Jet Hofstra

    09-04-2015

    Haskerhorne

    2

    Twee   terug in manege

    Bertus   Rijpkema

    10-04-2015

    Noordbergum

    2

    Twee   terug in schuur

    Jan   van der Veen

    10-04-2015

    Langezwaag

    2

    2   terug in geitenstal,14 april al 3

    S.   van der Wal

    11-04-2015

    Warns

    6   a 8

    Groepje   pas echt terug in ligbox

    Bauke   Smid

    12-04-2015

    Joure

    1

    De   1e terug in de schuur

    Artina   Oppenhuizen

    12-04-2015

    Suamarreheide

    1

    1e   terug in schuur, 13 april al 6.

    Bareld   Storm

    13-04-2015

    Terband

    1

    1e   terug in paardenstal, 14 april al 7

    Trienke   Tjepkema

    14-04-2015

    Haulerwijk

    3

    3   terug in garage

    Gosse   en Jannie Beijert

    14-04-2015

    Oldeouwer

    1

    1e   terug in paardenstal

    Fokke   Stastra

    15-04-2015

    Terwispel

    4   a 5

    Vier   a vijf terug in schuur

    Sjoerd   Wagenaar

    16-04-2015

    Terwispel

    1

    1e   terug in stal, op 19 april al 10 tal

    Rikus   en Tryntsje Veenstra

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Staat U melding er niet bij en heeft U de aankomstdata wel genoteerd dan horen we dit graag. Ook gegevens van voorgaande jaren van aankomst en vertrek van boerenzwaluwen zijn welkom.

    Een voorbeeld van twee plaatsen met de eerste aankomst data.

    Jan   en Jet Hofstra Hoornsterzwaag

    Bauke   Smid Warns

    Aankomst   in paardenstal

    Aankomst   in ligbox

    2009

    15   april

     

     

    2010

    18   april

     

     

    2011

    6   april

    2011

    13   april

    2012

    3   april

    2012

    19   april

    2013

    14   april

    2013

    14   april

    2014

    19   april

    2014

    12   april

    2015

    9   april

    2015

    11   april

     

     

     

     

    Gemiddelde   aankomst 2009-2015

    12   april

    Gemiddelde   aankomst 2011-2015

    13,8   april

    Uit dit voorbeeld blijkt dat er toch een groot verschil kan liggen in bepaalde jaren dat de 1e boerenzwaluwen terug keren in stal of schuur zelfs binnen Friesland. Zo waren ze bij Jan en Jet Hofstra in Hoornsterzwaag in 2011 en 2012 veel vroeger terug in de stal dan bij Bauke Smid in Warns. Het verschil is toch ruim 12 dagen! Het zou interessant zijn om dit verschil in aankomst eens landelijk te onderzoeken. Zou de aankomst mogelijk beduidend vroeger zijn omdat de vogels meer noordelijker overwinterd hebben?. Bekend is dat er soms nog vogels aankomen die pas half mei voor het eerst in de stallen terugkeren. Zouden deze late mei vogels dan de meest zuidelijke overwinteraars zijn of toch late jongen (tweede legsels) die ook later door de rui heen komen en dus later aankomen? Een combinatie met ringonderzoek aan nestjongen en (terug)vangsten van oude volwassen vogels op de broedplek zou ons daar in Friesland (en daarbuiten) mogelijk meer informatie over kunnen geven. Meer onderzoek zou veel kunnen verhelderen betreffende deze vraagstelling.

    Het vast leggen van provinciale en landelijke aankomstdata in stallen en schuren zou hou ik graag bij. Gegevens kunt U zenden naar j.d.jongringer403@home.nl . Ook voor vragen en korte mededelingen over langere of korte reeksen van aankomst en vertrekdata hou ik me aanbevolen.

    Jan de Jong E.A.Borgerstraat 66 8501 NG Joure. Tel. 0513-414788.

    Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen (NIOO/KNAW).

    28-04-2015, 16:10 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    27-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vangsten aan het Tjeukemeer van 11 maart t/m 24 april 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het ringen van vogels gaat dit jaar het 31e seizoen in. 

    Al vanaf 1985 word er aan het Tjeukemeer onderzoek verricht aan zangvogels. Ook dit jaar ben ik door de zachte winter al vroeg in het seizoen gestart met het opruimen van het aangespoelde vuil in de vorm van plastic, flesjes en allerlei rommel. Ook dit jaar in februari weer een flinke zak met afval verwijderd. Het werkt zo een stuk prettiger in het ringgebied. Omdat er dit jaar vrijwel geen ijs lag op het Tjeukemeer is door de golfslag weer een flink deel van de oevers afgekalft doordat de wind vrij spel had.

    Op  11 maart plaatste ik tijdens het onderhoud op de ringbaan een 18 meter netje wat zeven vogels opleverde , 4 rietgors, 1 roodborst, 1 winterkoning en 1 zanglijster.  Jammer dat op die dag een vernieling op de ringplek en de loopplank moest worden hersteld. Op de ringplek waar de vogels worden doorgemeten/geringd/onderzocht en weer losgelaten was alles overhoop gehaald. zitplek was vernield en houten balken lagen her en der verspreid(deels kapot) en onderdelen  lagen in de rietoever. De daders zijn tot op heden nog niet bekend, de schade is inmiddels hersteld.

    Op 20 maart  werden er al wat meer vogels gevangen(14) waaronder  een prachtige volwassen ijsvogel, een bokje en een vuurgoudhaantje. Ook voor 20 maart waren er weer mensen op het terrein geweest, w.s. met een metaaldetector of er zijn grondmonsters genomen. Op enkele plekken vond ik kleine ronde gaten van 12 a 15 cm groot en ca. 10 cm diep vooral bij netbaan C3 en langs het looppad tussen C5 en C6 netbaan.

    Op 4 april werden een 25 tal vogels gevangen waaronder al een zestal tjiftjaffen en maar liefst vijf winterkoningen. De winterkoningen hebben een zwakke winter gehad zodat we dit jaar wel weer een goed broedseizoen kunnen verwachten. Opmerkelijk was die ochtend dat er maar liefst een zestal bokjes opvlogen van de snippenplek, had ik nu maar een netje geplaatst. De bokjes vlogen zowat onder de laars vandaan, stellig al flinke doortrek van de soort.

    Op 11 april kwamen de tjiftjaffen en fitissen goed los (fitis 15 en tjiftjaf 23). Nu had ik het snippennet wel geplaatst en konden we drie bokjes  ringen. een van de bokjes woor maar liefst 77.8 gram. Verder de eerste rietzanger dit jaar en een vijftal zwartkoppen. bij het slootje voor de loopplank verse otter spraint   aangetroffen. Jammer dat de wind nogal was aangehaald daardoor veel trilling in de netten.

    Op 17 april werden 42 vogels gevangen tijdens de 1e CES dag, waaronder de eerste grasmus en een sprinkhaanzanger  dit seizoen. weer twee bokjes  gevangen op snippenplek.Langs de oever een bruine kiekendief  gezien en de boerenzwaluwen lieten zich bij netbaan B14  niet vangen, er waren zelfs een  10 a 12 tal aanwezig.

    Op 24 april de 2e CES dag uitgevoerd. dit zou eigenlijk gebeuren op 25 april samen met de jeugdvogelwacht van Heerenveen. Door de weersvoorspelling liep alles even anders, er werd regen voorspeld en dan kon het program niet doorgang vinden. De jeugdvogelwacht komt nu een week later. Toch op 24 april ondanks de vrij hardnekkige mist  een flink aantal zwartkoppen (32) gevangen. Op een totaal van 55 gevangen vogels is dit een uitzonderlijk hoog aantal. Door de laag hangende mist kwamen er ook veel roepende wulpen laag over , maar liefst 155 passeerden die ochtend.

    Voor alle  verslagen van de vangdagen zie  de Bijlagen hieronder.  

    Opgemaakt 27 april 2015 Jan de Jong, Joure

    Bijlagen:
    150212..docx (1.5 MB)   
    150311..docx (17.7 KB)   
    150320..docx (219.8 KB)   
    150404..docx (20.2 KB)   
    150404..docx (20.2 KB)   
    150411..docx (52.8 KB)   
    150417..docx (81.4 KB)   
    150424..docx (20.3 KB)   

    27-04-2015, 11:54 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoek naar spreeuwen in ons land
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kleurringen van broedende spreeuwen  gezocht.

    In 2014 zijn er in ons land een flinke hoeveelheid  jonge spreeuwen van een pootring voorzien, daarbij waren 584 die een kleurring droegen in het kader van een speciaal onderzoek. Nu een groot deel van deze jongen  dit jaar aan het broedproces  meedoen bestaat er grote kans dat er spreeuwen  waargenomen kunnen worden met een gekleurde pootring  naast de aluminium ring. Reden dat er een groot aantal zijn voorzien van kleurringen is dat we  graag te weten willen komen wat de dispersie is van deze  jonge vogels. Waar worden de vogels in de herfst en winter gezien en waar vestigen zich de jonge spreeuwen als ze na een winterseizoen  terugkeren naar de geboortegronden.  Ook in Friesland zijn in de omgeving van Heerenveen en Oostermeer nestjongen  van spreeuwen voorzien van kleuringen. Verder zijn er op tal van plekken in Europa  ook spreeuwen gemerkt  met verschillende  cijfer of letter combinaties op de kleurring  zodat er grotere kans bestaat dat ze tijdens het broedseizoen opgemerkt gaan worden.

    In Friesland broeden veel spreeuwen nog onder de dakpannen van boerderijen en hokken. Rond deze tijd zijn er al flink wat  broedparen die aan een eerste legsel zijn begonnen. Daarnaast is er ook een toename van broedvogels in  speciale nestkasten voor spreeuwen die in het kader van een nestkastproject  worden bijgehouden. Graag zou ik dan ook de aandacht willen vestigen op de aanwezigheid van mogelijk gekleurringde spreeuwen in de provincies in ons land. Met een goede kijker (telescoop) is de combinatie van cijfers /letters en de juiste kleur  gemakkelijk te herkennen. In Friesland is recent al een broedvogel met een rode kleurring  ontdekt in een nestkast!

    Ben erg benieuwd of er bij de  waarnemingen ook vogels zijn die zo'n opvallende kleurring  dragen. Reacties  graag  doorgeven naar  j.d.jongringer403@home.nl  of bellen naar 0513-414788.

    Jan de Jong, Joure E.A.borgerstraat 66 8501 NG Joure.

      

    Bijlagen:
    DSC03252.JPG (123.3 KB)   
    spreeuw Annemarie Hessel.jpg (36.8 KB)   

    21-04-2015, 09:27 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluwen in Friesland later terug?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eerste boerenzwaluw dit jaar bij Joure.

    Vorige week meldde ik  in de regionale Leeuwarder Courant dat er in Nederland al boerenzwaluwen zijn gezien. Op 1 maart waren er zelfs al twee bij  het Wormer - en Jisperveld in Noord Holland. Voor Friesland waren er rond die tijd nog geen maart meldingen binnen gekomen , doch dit zou gezien de waarnemingen in Nederland wel snel loslopen dacht ik.  Het duurde echter nog tot  20 maart voor de eerste echte melding bij me binnenkwam. De primeur gaat in dit geval  naar  Joure. Anne Lenis, een duivenman die regelmatig in de lucht kijkt, ontdekte de vogel smiddags om 20 over 12  boven zijn huis.  Toch nog vroeg eigenlijk voor de boerenzwaluw want normaal keren ze pas in de 1e of 2e week van april bij ons in de broedschuur terug.

    De vroege boerenzwaluwen in maart zouden best eens vogels zijn geweest die  bij/rond  de Middellandse Zee  overwintert  hebben en daardoor vroeger terug konden  keren zodra de weersomstandigheden daar gunstiger worden. Normaal  overwinteren de boerenzwaluwen meer ten zuiden van de Sahara tot diep in Zuid Afrika. Het is een groot gebied waarin de vogels kunnen overwinteren. 

    Van een  boerenzwaluw die we in 2011 van een geolocator voorzagen in Warga bij boer Talsma weten we dat de vogel  overwinterde in  Botswana van 2 november tot  1 april. Op 1 april vertrok de vogel uit Botswana en kwam op 27 april weer in Nederland aan. Onderweg  had de vogel  zes dagen  gestopt  waarschijnlijk om voedsel bij te "tanken". De reissnelheid  per dag is dan toch nog 435 km/per dag en dat is een flinke snelheid voor zo'n kleine zangvogel.

    Boerenzwaluwen die ver in Afrika overwinteren kunnen dus nog vrij laat  terugkeren  op hun broedplekken. De vogels die hier als eerste gezien worden zijn dus vaak niet die vogels die ver in Afrika overwinteren. Zouden de Friese boerenzwaluwen dit jaar tot diep in Afrika hebben overwintert?

    Het is dus daarom ook belangrijk te weten wanneer de eerste boerenzwaluwen  terug keren in de broedschuren en stallen. Graag horen we dan ook de eerste aankomst data van de boerenzwaluw.

    Jan de Jong, Joure. Tel ; 0513-414788 

    of Email j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    boerenzwaluw Rob Floor.jpg (23 KB)   

    22-03-2015, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    22-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilvermeeuw uit Rusland in Friesland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vondst van een  bijzondere zilvermeeuw uit Rusland.

    Waarnemingen van meeuwen met pootringen komen de laatste jaren steeds vaker voor in ons land. Vooral nu er ook veel met gekleurde pootringen word gewerkt in allerlei landen in Noord en West Europa zijn er veel vogelaars die letten op deze kenmerken. Het vinden van een dode zilvermeeuw met pootring uit Rusland is dan ook opmerkelijk. Van Theo en Janet de Jong uit Leeuwarden kreeg ik onlangs een terugmeldingsformulier toegezonden  van een vondst van een zilvermeeuw in de omgeving Cornwerd (Friesland).

    Ring; (RUM)Moskwa ES..010650  Zilvermeeuw spec. - nestjong.Geringd; 23 juni 2012 te Ozerchanka, Kandalakshskiy,Rusland.Gevonden; 11 januari 2015 te Cornwerd, Friesland, Nederland. vers dood olieslachtoffer.Afstand; 2162 km. Tijd; 933 dagen.

    Het betreft hier een zilvermeeuw spec. (Larus argentatus) die 2 jaar ,6 maanden en 20 dagen oud was, dus nog niet in zijn volwassen kleed. De vogel is geringd in het gebied van de Geelpotige zilvermeeuwen , deze komen  regelmatig voor in twee populatie van Larus argentatus in Noord Noorwegen en oostelijk deel van Baltische Zee. Deze Baltische populatie kreeg de  naam Larus argentatus omissus. (DB.Kenmerken gids p.133).

    Deze vogel werd  als nestjong geringd in het "omissus" gebied.Helaas is de vogel niet verder  onderzocht op biometrie en zijn de resten niet bewaard gebleven voor verder onderzoek.

    In mijn archief vond ik nog twee vondsten met ringen uit het "omissus" gebied.

    Ring;(RUM) Moskwa DB154960 Zilvermeeuw  - nestjong. Geringd;4 juli 1988 te Kandalaksha Reserve, Murmansk, Rusland. Gevonden; 6 november 1988 Bornrif, paal 3.800 op Ameland, Nederland. Vers dood gevonden in staand visnet door K.Koolman uit Zaandam (via D.C.Visser Ameland). Afstand; 2135 km. Tijd: 125 dagen. 

    Deze vogel werd via de PTT ontvangen op 8 november 1988. Biometrie genoteerd en geslacht bepaald; is vrouw 1e kalenderjaar.

    Ring:(RUM)  Moskwa D.970281 Zilvermeeuw - nestjong. Geringd; 11 juli 1983 te Parya Guba, Murmansk, Rusland. Gevonden; 9 december 1984 bij zandput Langweerder Wielen, Friesland, Nederland. Niet vers dood.Afstand: 2169 km.  Tijd; 516 dagen

    Ook deze beide vondsten  van nestjongen komen uit het "omissus" gebied en behoren mogelijk tot de Geelpotige Zilvermeeuwen (Larus argentatus omissus).

    Vondsten van zilvermeeuwen die nog deels in het jeugdkleed zijn met Russische pootringen (+ kleurringen) zouden beter onderzocht moeten worden  door  specialisten om achter de juiste (onder)soort te kunnen komen. Nu is dit door steeds verder ontwikkelende  determinatie problematiek ook voor een vogelkenner met name voor jonge meeuwen nog erg moeilijk om vast te stellen  om welke (onder) soort  het gaat. 

    Jan de Jong, Joure j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    RUM ES..010650.pdf (153.3 KB)   
    zilvermeeuw 1kj Jos Welbedacht..jpg (122.4 KB)   
    zilvermeeuw man en vrouw Ria Vogels.jpg (247.7 KB)   

    22-01-2015, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!