Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 62 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    28-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sprinkhaanzanger met rui in handpennen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure 28 augustus 2011.

    Sprinkhaanzanger met rui of toch Suspended moult?

    Op 22 augustus 2011  ringde ik aan de noordoever van het Tjeukemeer op het  SBB terrein Marswâl bij Rohel  een volwassen  Sprinkhaanzanger  met ring  NLA AV.48237. De vogel viel in de hand op door zijn sterk gesleten  vleugels en staart. Duidelijk kon worden vastgesteld dat de vogel in actieve slagpenrui was. De vogel  had geen vet en woog 13.4 gram.Als ruiscore werd genoteerd 8. Nooit eerder stelde ik rui van de slagpennen vast bij deze soort aan de noordoever van het Tjeukemeer. Als broedvogel  de soort komt  hier dan ook regelmatig  voor.  Uit raadpleging in de  Moult in Birds (H.B.Ginn  & D.S.Melville. BTO Guide 19) op pag.70  blijkt dat  slecht een paar vogels met hun slapen rui beginnen  in Europa,beginnend bij P1-P2 (van binnen naar buiten).
    Ook bij de vogel die ik controleerde begon de slagpenrui  bij P1 en P2 . Ik vermoedt gezien de fotos (zie Bijlagen) dat ik hier met een Susspended moult (Uitgestelde rui) te maken heb daar de beide nieuwe pennen al bijna uitgegroeid zijn. Wie heeft als ringer al eens eerder rui van de slagpennen bij deze soort in Nederland vastgesteld ? Dit is m.i. de eerste keer dat ik het tegenkom in 26 jaar!

    Jan de Jong,Joure.
     Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen

    Bijlagen:
    Sprinkhaanzanger in actieve rui.JPG (136.6 KB)   
    Sprinkhaanzanger in actieve slagpen rui of suspended moult.JPG (116.1 KB)   

    28-08-2011, 17:33 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringvondsten uit de oude doos (vervolg).
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure 28 augustus 2011


    Enkele buitenlandse Ringvondsten uit Friesland van zangvogels (2).

    Van de Zanglijster vond ik nog twee  interessante meldingen.

    Zanglijster.

    Op 12 februari 1980 meldde  G.van der Bei uit Zwaagwesteinde me dat hij een Zanglijster  gepakt had die met een klap tegen het vensterruit gevlogen was. De vogel had de klap  gelukkig overleefd en kon na enkele uren weer losgelaten worden. De Zanglijster droeg een pootring met inscriptie Stockholm  4163166. De ringgegevens zijn opgestuurd en na enige tijd kregen we bericht dat de Zanglijster op 6 oktober 1979 geringd was  als volgroeide vogel  te Svenska Hogarna in Zweden.
    Dat is maar liefst 1076 km verwijderd van Zwaagwesteinde. In de regel trekken de noordelijke vogels vaak verder door naar het zuiden en overwinteren daar, een enkeling  probeerd het hier dus in Friesland. Of de vogel nadien ook snel uit Friesland is vertrokken is niet bekend geworden.


    Zanglijster.

    Familie Brandsma uit Leeuwarden  belde me  op 8 april 1992 op met de mededeling dat er die dag een Zanglijster met een knal tegen de ruiten was gevlogen en gestorven was. De vogel droeg een klein pootringetje met inscriptie London RV...72101.De volgende dag al werd de vogel bij me gebracht en bleek het om een 2e jaars vrouwtje  te gaan. De vogel was gestorven aan een interne bloeding en had de nek gebroken. Het gewicht bedroeg 76.0 gram en  de vleugellengte was 121 mm. De ring uit Engeland was voor de vogel opvallend klein en klemde een beetje om de poot. De vogel bleek als 1e jaars vogel geringd te zijn op 11 oktober 1991 in Theddlethorpe Dunes bij Mablethorpe in Lincolnshire in Engeland door vogelringers van Bird Ringing Centre. Of de vogel nog op doorreis was is niet met zekerheid te zeggen, wel was te zien na sectie  aan de eicellen dat deze nog maar klein (rond 1.2 mm) en nog niet  ontwikkeld waren. Mogelijk toch op weg naar oordelijker broedgebieden?

    Jan de Jong, Joure





    28-08-2011, 16:31 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringvondsten uit de oude doos!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure 28 augustus 2011.

    Enkele buitenlandse Ringvondsten uit Friesland van zangvogels (1).

    Vanmorgen heb ik eens op zolder in de oude doos gekeken met correspondentie , brieven en onderzoeksresultaten. In de enorme hoeveelheid (enkele m3) correspondentie en brieven vond ik nog vele 100 den meldingen van vogelringen van dode zangvogels, meeuwen, weidevogels en roofvogels.  Van de Zangvogels meldt ik hier enkele bijzondere. In de toekomst zal ik regelmatig  meldingen uit dit enorme archief op deze Blog plaatsen. Veel van de vogels kwamen uit het buitenland en werden hier gevonden of aangetroffen.

    Enkele buitenlandse vondsten.

    Zwartkop.

    Op 26 april 1996 meldde  Ronnie Kuipers uit Sint Nicolaasga me dat er bij de buren een volwassen vrouwtje tegen de vensterruiten was gevlogen . De vogel droeg een klein ringetje met inscriptie London H...996257 en bleek afkomstig te zijn uit Dover in Engeland en was op 12 september 1993 aangelegd bij een eerste jaars vrouwtje Zwartkop. Het vogeltje wat in Sint Nicolaasga sneuvelde had nog veel trekvet (vetscore 3) en was kennelijk nog op doortrek naar zijn broedgebied wat mogelijk nog noordelijker ligt. Opmerkelijk was dat de vleugeltoppen van deze vogel  door de zon (in overwintergebied) erg verkleurd waren. Van de vogel werden verder nog biometrische gegevens verzameld en de vleuglformule vastgelegd. Vensterslachtoffers onder de zangvogels  komen erg veel voor, slecht enkele daarvan dragen maar een pootringetje. Ook ongeringde vogels  zijn de moeite van het onderzoeken en melden waard.

    Zanglijster.

    Tijdens de najaarstrek vond J.K.Dijkstra uit Leeuwarden op  14 oktober 1990 een dode Zanglijster onder het vensterraam , de vogel moet in de nacht van 13 op 14 oktober er tijdens de  nachttrek gesneuveld zijn. Het eksemplaar  droeg een pootring Estonia Matsalu H-201973
    De Zanglijster werd me de volgende dag  al  gebracht en  heb toen na ontvangst het gesneuvelde slachtoffer onderzocht, het bleek een  jong eerste jaars eksemplaar te zijn  met een gewicht van 69.0 gram en een vleugellengte van  116.0 mm. De pootring bleek na opzending afkomstig te zijn  uit Parnumaa, Estland, Rusland en is aangelegd op 1 oktober 1990 door het Matsalu Bird Ringing Centre. De vogel had  in 13 dagen een afstand van 1286 km afgelegd. Een snelle doortrekker dus!
    Ringvondsten uit Rusland van deze soort komen maar weinig voor in Friesland.

    Een volgend keer meer!
    Opgave  van recente vondsten zijn welkom.

    Jan de Jong, Joure

    Bijlagen:
    zanglijster ruurd boonstra.jpg (58.6 KB)   

    28-08-2011, 11:57 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluw ondersoorten en varianten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 23 augustus 2011

    Boerenzwaluw ondersoort Hirundo rustica  savignii komt niet voor in Nederland.

    Op 9 augustus 2011 melde ik mijn vangst van 27 juli 2011 uit Terwispel betreffende een Boerenzwaluw met opvallend bruine onderzijde op deze Blog.
    De vraag kwam naar voren of we hier te maken hadden met een apparte ondersoort van de Boerenzwaluw in ons land. Daarbij werd gevraagd of de ondersoort savignii ook voor komt in Nederland.  Van Henri Bouwmeester (Via Ringernet) ontving ik een foto van deze  specifieke ondersoort. Deze was vele malen donkerder en kwam niet overeen met de vogel die door mij gevangen was. Bennie van den Brink de Boerenzwaluwonderzoeker uit Noordeinde berichte me dat de ondersoort Hirundo rustica savignii nog nooit in Nederland is vastgesteld. De soort broedt in Egypte  en  is nog niet in Europa  gezien.

    Kees Roselaar  van NCB Naturalis meldde me via Ringernet dat de vogel die in Terwispel gevangen is overeen komt met de ondersoort  Hirundo rustica rustica  ('boissonneauti'  variant). We hebben dus hier te doen met een kleurvariant van onze eigen Boerenzwaluw.

    Kees meldde;
    .....Occasional birds have a rufous-cinnamon belly (the 'boissonneauti' variant) and birds  like these are either inseparable from Hirundo rustica  transitiva or are paler rufous to cream towards vent and under tail-coverts; the proportion of the population which shows rufous underparts increase towards the Middele East, but some 'boissonneauti'occur north to Centraal en Noord Europe........

    In de Birds of the Western Paleartic ,deel 5,1988 blz272 vond ik dat er zes fases aangegeven worden betreffende de kleurvarianten van Hirundo rustica rustica.

    0. virtuallly white.
    1.dingy-white or cream-white.
    2.cream or cream white.
    3.pinkisch cream-buff with rusty tinged under tail-coverts
    4.rufous-buff, like transitiva
    5.rufous-chestnut, like savignii and tyleri

    De vangst van 27 juli 2011  te Terwispel is dus een Boerenzwaluw Hirundo rustica rustica ('boissonneauti'  variant).  Deze variant komt wel vaker voor want op 12 augustus 2011 ving ik in Ureterp  bij Arend de Wrede  in de paardenstal ook weer een zelfde soort met een donker bruine borst en buik , het was een mannetje na 1kj, deze nijgde meer naar fase 4 in(zie fotoin Bijlage).
    Sommige vogels komen dus  overeen met variant fase 4 en kunnen mogelijk tot de ondersoort  Hirundo rustica transitiva  gerekend worden (zie opmerking Roselaar).
    De fasen 0-1 en 2 komen normaal  bij ons in Nederland voor, fase  3 en 4 veel minder doch zeer incidenteel. In vrijwel alle gevallen gaat het om  mannetjes.

    Komend broedseizoen (2012)is het belangrijk dat we gaan noteren welke fase we in de boerderijen of schuren aantreffen, daarbij onderscheidt makend tussen  volwassen mannetjes en wijfjes.
    Van elk vogel de fasen 3,4 of hoger fotos maken van de kleuren van de onderbuik, meer aantekeningen maken mag natuurlijk ook! Ook kijken hoe vaak de fase 0 tot 2 voorkomt in jou onderzoek gebied.

    Jan de Jong, Joure

    Bijlagen:
    Boerenzwaluw boissonneauti variant Ureterp.JPG (133.7 KB)   
    Boerenzwaluw boissonneauti variant Terwispel.JPG (101.2 KB)   

    23-08-2011, 21:12 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buidelmees weer in opmars?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 20 augustus 2011.

    Dit jaar al vier Buidelmezen aan Tjeukemeer gevangen.

    Vandaag hingen er zomaar vier Buidelmezen in de opgestelde netten aan het Tjeukemeer te Rohel.
    In jaren heb ik de Buidelmees daar al niet meer gevangen ,zodat ik dacht dat we wel over de vangtop heen waren. Vanmorgen toch nog vier  1 kj vogels, had ik eigenlijk niet meer werwacht!
    In de periode 1985 tot 2010 zijn er  toch nog een 50 tal Buidelmezen  aan de noordoever van het Tjeukemeer geringd. De eerste  was in 1988, in 1989-5,1990-1, 1993-2,1994-12,1996-10,1997-3,1998-5 ,2003-3, 2006-5 en 2007-3. Precies 50 in 26 jaar tijd. Daarkomen dus nu weer 4 bij.

    Van de 50 vogels kwamen er vier terug uit het Buitenland, alle vier uit Frankrijk.
    1. 5-8-1989 geringd 1kj.                 terug  23-12-1989 St.Seurin D'uzet (Frankrijk) 955 km.
    2. 17-6-1994 geringd man na1kj     terug 28-10-1994 Mortagne Sur Gironde(Frankrijk) 955km.
    3. 30-6-1996  geringd 1kj               terug 22-10-1996  Mortange Sur Gironde(Frankrijk) 955km.
    4. 1-8-2007 geringd 1kj  terug 30-10-2007  Roseliere,Chenac-Saint-Seurin-D Uzet (Frankrijk).

    Verder werd nog 1 vogel met Nederlandse ring gevangen op 28 juni 1997, deze bleek  op 31 mei 1997 geringd  te zijn in De Byland, De oude Waal  in Gelderland (118 km).

    Opvallend is dat  vrijwel alle terugmeldingen van door mij geringde Buidelmezen  afkomstig zijn uit 1 plek in Frankrijk. De vogels overwintreren daar stellig!
    Hopenlijk  horen ik dit jaar  ook iets van ons viertal wat we op 20 augustus ringde.

    Jan de Jong, Joure


     

    23-08-2011, 16:06 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietzanger uit Noorwegen in Skarsterlan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 20 augustus 2011

    Smorgens vroeg om 3.45 uur afgereist naar het Tjeukemeer te Rohel om vogels te vangen voor het  Wetenschappelijk ringonderzoek op het  SBB terrein Marswâl. De vangaantallen waren niet hoog doch wel opmerkelijke vangsten.  In de netten in het riet werden de meeste Kleine karekieten en Rietzangers  gevangen. Tussen de Rietzangers  zaten er 2 met ringen. Ik dacht dat zullen wel vogels zijn die ik enkele dagen terug al geringd heb, doch toen de veldloup er aan te pas moest komen bleek er warempel  Stavanger Norway  op te staan met een nummer, een echte trekker dus.
    Zelden worden Rietzangers  gevangen op deze ringplek  met ringen uit Skandinavie. Naast de Noorse ring werd er ook nog een Kleine karekiet met Belgische pootring aangetroffen.
    En of het niet meer stuk kon  hing plotseling in  net C1  ook nog 1 BUIDELMEES. Toen ik terug liep naar de ringplaats plaatste ik de vogels in de wacht en ging ze een voor een ringen en onderzoeken. Tijdens het onderzoeken  hoorde ik  het geluid van de Buidelmees dichtbij in het riet,
    toen ik even later in net B6  keek  hingen daar nog drie Buidelmezen.
    Ondanks  de  toch  matige morgen qua aantal  toch prachtige vangsten voor augustus.
    In de Bijlage  de verslagen van 16 en 20 augustus.

    Jan de Jong, Joure





        

    Bijlagen:
    110816..doc (200 KB)   
    110820..doc (124.5 KB)   
    Buidelmees 1kj.JPG (78.9 KB)   
    Rietzanger 1kj.JPG (80.4 KB)   

    23-08-2011, 15:11 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoon Blaasjeskruid in Skarsterlan gevonden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 23 augustus 2011.

    Op 16 augustus vond ik  in het natuurgebied Marswâl (SBB terrein) aan de noordoever  van het Tjeukemeer diverse plantjes van het Gewoon Blaasjeskruid. Dit plantje is voor Skarsterlan vrij zeldzaam. Nergens anders vond ik het, de bloem  lijkt wel wat op een orchidee achtige. In de Atlas fan de floara fan Fryslan (1977) staat dat het plantje werd gevonden in het zuid-oosten  van de gemeente Skarsterlan of dit nu nog zo is is onbekend. Zou de soort ook nog voorkomen in het Ooster-  en Westerschar  bij Sint Johannesga-Rotsterhaule.?
    De plant is een  vleesetend plantje die zijn prooi, kleine waterdiertjes, onder water in kleine blaasjes  vangt.

    Jan de Jong Joure

    Bijlagen:
    Blaasjeskruid in bloei.JPG (141.2 KB)   
    Blaasjeskruid in bloei.JPG (141.2 KB)   

    23-08-2011, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!