NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Fruit 2
Inhoud blog
 • Atavisme bij Medana Taybes
 • Biologische Fruittuin van Dirk Depestel en Nancy Termote te Aartrijk
 • Sleedoorn of Sleepruim (Prunus spinosa)
 • Black Satin
 • Van Waaslandhaven, Doel, Liefkenshoekfort tot Cortewalle in Beveren.

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.

  23-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Atavisme bij Medana Taybes

  Atavisme bij Medana Taybes (de gestekelde)

  Een van mijn Taybessen vertoont atavisme: terug verschijnen van verborgen erfelijke eigenschappen. De braamboos Taybes is immers een samenstelling van verschillende bramen en verschillende (?) frambozen.

  De Taybes is een schepping van Derek Jennings aan het toenmalige Scottish Crop Research Institute ( nu herbenaamd als The James Hutton Institute, 2011). Introductie 1978.

  Mijn goede fruitvriend, wijlen Howard Stringer had het niet zo voor de Taybes, wellicht wegens al vroegere ontaarding? Vandaar dat men wellicht de Medana Taybes geselecteerd heeft voor de verdere verkoop. Zoals je ziet op de foto’s overwoekeren de nieuwe scheuten, lichter van kleur dan de Taybesranken. De ranken van vorig jaar bloeien nu pas en vormen wellicht kleine dauwbraamachtige vruchtjes?

  Bij de Buckingham Taybes, de ongestekelde mutatie van 1997 heb ik die terugval nog niet opgemerkt.

  FOTO’S

  1. De gehele plant

  2. Detail van de ontaarde scheuten

  3. Kleine vruchtvorm

  4. Idem

  5. Nog intacte tak met vruchten die nu rijp worden  23-06-2017, 14:44 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  19-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologische Fruittuin van Dirk Depestel en Nancy Termote te Aartrijk

  Biologische Fruittuin van Dirk Depestel en Nancy Termote te Aartrijke

  16/6/2017

  Samen met mijn goede vriend Louis Eelen – superkrak wat enten betreft: de meer dan 10 entingen bij mij allemaal gelukt – sloten we ons aan bij de uitstap van de Velt Fruitwerkgroep Beernem.

  Dirk heeft de Tuinbouwschool van Oedelem gevolgd en dan heb je een streepje voor.
  We bekeken eerst de tuin bij het huis. Hij heeft er een paar rijen aardbeien op worteldoek. Elk jaar zorgt hij voor nieuwe planten. Hij heeft ook een rij asperges liggen. Zijn zomerpostelein is de groene die het midden houdt tussen de gecultiveerde gele en de wilde kleine groene. De kiwibessen waren ook hier bevroren.

  Hij heeft een rode melde staan die anders groeit dan de gewone. Zie de foto. Deze plant heb ik nog nooit gezien. Ik zag nog de Thornles Evergreen braam met het peterselieblad. Echter met stekels. Als je de wortels beroert schieten er gestekelde uit.  Slechts de opperhuid van deze braam is stekelloos. Voor nieuwe planten moeten de ingelegde toppen bewortelen.Er staat Boskoop Glory als druif.

  Zijn grootste aanplant bevindt zich aan de overkant van de straat. Twee grote tunnels van 8,5m.breed. De ene met net overtrokken de andere met plastiekfolie. In deze laatste kweekt hij zijn tomaten, paprika en eierplanten enz.

  In de tunnel met net staan kleine kersen en allerhande kleinfruit. De gestekelde, rechtop groeiende Kiowa braam (foto) Het worden grote vruchten, Taybes, de braamboos Metolius (foto rijpe vrucht), Loganbes, Silvan, zwarte en rode bessen.

  Als je bij de tunnel komt iets heel speciaal: als bodembedekker: aardbeien; diverse rassen. We konden proeven. Na 4 jaar staan ze er nog goed bij.

  Naast de tunnel staan ijzeren kubussen, gebruikt voor houtverkoop, daarin staan zijn verschillende frambozen. Goed gevonden! Men snoepte van de Golden Everest.

  De grond voor de blauwe bessen is beslist niet in orde: een veel te hoge PH. Zie de gele kleur. PH verlaging zou kunnen gebeuren met elementaire zwavel. Er staan nogal wat rassen. Het ras Elisabeth deed het nog redelijk goed. Eén ras krijgt men niet rijp: Centra blue, een ras waarvan ik nog nooit gehoord heb.

  Er is een perk met fruitbomen. De vorige eigenaar heeft die geplant en we zijn niet van dichtbij gaan kijken. We wandelen door een nieuw aangeplant wilgenbos: stookhout voor zijn speckkachel. Hier ook geen vruchten aan de okkernoten. Er zijn nog grootvruchtige hazelnoten.

  Een interessant bezoek.  19-06-2017, 17:44 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sleedoorn of Sleepruim (Prunus spinosa)

  Sleedoorn of Sleepruim  (Prunus spinosa)

  Vorige zaterdag zag ik in de grote tuin van nicht Christiane een rij sleepruimen. Mij trof het dat sommige struiken overvol hingen, naast andere totaal vruchtenloos.

  We begonnen al te speculeren op tweehuizigheid: enerzijds vrouwelijke, anderzijds mannelijke planten. Doch bij pruimen gaat dit niet op. Vriend Louis Eelen, pruimenman, kent dit verchijnsel ook. Hij weet struiken staan die nooit dragen.

  Wat hebt u opgemerkt?

  Wat is dan wel de verklaring, of zijn er meerdere ???

   

   

  19-06-2017, 15:19 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  16-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Black Satin

  Black Satin

  Is bij mij de braam met de meest opvallende, wit-violette blooeiwijze.

  Dit ras stond het laatst in de 17de Rassenlijst voor Fruitgewassen 1985, een Nederlandse lijst voor de beroepsteelt.

  Krachtige groeier met opgaande, stekelloze stengels met een zeer goede productiviteit. Rijpt van eind juli tot half oktober. De grote bessen zijn teer en moeten 2 maal per week geplukt worden. Ze zijn beperkt houdbaar, van smaak tamelijk zuur en sappig. Gevoelig voor vruchtrot.

  Dit ras werd geïntroduceerd in 1974. Komt van Carbondale, Illinois V.S.

  Een kruising van (US 1482xDarrow) met Thornfree.

  16-06-2017, 11:56 geschreven door Daan

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  15-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Waaslandhaven, Doel, Liefkenshoekfort tot Cortewalle in Beveren.

  Van Waaslandhaven, Doel, Liefkenshoekfort tot Cortewalle in Beveren.

  Met Egenhoven 14/6/2017

  We startten met koffie en een koek in het café van de Golfclub bij de Kallosluis. Met de gids werd de sluis ons eerste bezoek en tevens goede uiteenzetting over de Waaslandhaven.(Zie foto met liggingsplan). Vervolgens maakten we een verkenningsrit langs de vele bedrijven. Deze van de Katoennatie van Fernand Huts springen in het oog. Ik wist niet dat ook zoveel auto’s gelost worden in Antwerpen, zelfs op 2 plaatsen met telkens grote terreinen. Containers stapelen zich op in steeds groter aantal. Onlangs wist het grootste containerschip ter wereld Antwerpen te bereiken: 399m lang en een dekoppervlakte van 22.000 m2., 2,2 Ha. In de breedte staan er 21 containers in de rij.

  Het binnenrijden van Doel maakte op mij een onwezenlijke indruk om van te huiveren. We hadden een smakelijke lunch in café Doel 5, op een steenworp van de Scheldedijk waarop we daarna gingen kijken. (Vergelijk met de blog van 22/06/2009 op de eerste blog http://blog.seniorennet.be/fruit  (Van Doel slechts een paar foto’s maar vooral interessant hoe De Red Star er toen uitzag!)

  Vandaar naar Fort Liefkenshoek. Destijds werden de wegens ziekten afgekeurde kandidaten voor de overtocht naar Amerika hierheen gebracht. Nu vervullen enkele zalen een museumfunctie. Buiten trok een 83 jarige reuzenpopulier mijn aandacht. De zeldzame iepen of olmen flankeren aan weerszijden de inkom van het fort.

  Te Beveren gingen we nog het kasteel Cortewalle bezoeken, helemaal terug opgeknapt door de gemeente, met tevens een museumzolder.

  Addendum

  1. U zijt welkom op het 12de Afrikaans Tuinfeest bij ons op de Lage Weg  60 te Halle-Zoersel op zaterdag 8 juli.
  2. Er is nog plaats op mijn laatste reis naar Engeland op 9-10 september.  Meer gegevens op de blog van 30 maart.

  FOTO’S  15-06-2017, 00:00 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG  15-06-2017, 00:00 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  13-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groot Bergijnhof Leuven

  Groot Bergijnhof Leuven

  Architecturale schoonheid

  Met de groep Egenhoven (19/05/2017)

  Gids was Benedicte Verstraete, in begijnenhabijt als Grootmeesteres. Precies echt.

  We startten aan de grote poort. Bij het binnenkomen was er rechts tijdens mijn studententijd, halverwege de jaren 50, een café op zolder.

  Het begijnhof is vanaf de jaren 70 door de universiteit prachtig gerestaureerd. Mij vielen de grote gebouwen op. Meerdere werden gebouwd rond 1650.

  De Dijle stroomt middendoor het begijnhof en heeft er zelfs 2 armen. Mij verwonderde de felle stroming in de hoofdarm.

  Het begijnhof beslaat een oppervlakte van 3 Ha. Op sommige plaatsen is er veel begroeiing en zijn er nog tuinen en open ruimtes. We kwamen ook op de blijk van vroeger. De begijnen leidden een werkzaam leven, weven, spinnen en kleren maken was een van de hoofdbezigheden.

  Laat de foto’s voor zichzelf spreken  13-06-2017, 16:21 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervoig

  Vervolg  13-06-2017, 16:16 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  08-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Worrying level of pesticides found in 'Bee Friendly' plants

  Van Garden Organic, de Engelse Velt

  Worrying level of pesticides found in 'Bee Friendly' plants

  New research has found that many of the plants sold in garden centres as 'Bee or Pollinator Friendly' in fact contain dangerous levels of pesticides. Dr Dave Goulson, from Sussex University explains "Garden centres frequently market nectar- and pollen-rich ornamental plants as “pollinator-friendly”, however these plants are often treated with pesticides during their production. We tested 29 different ‘bee-friendly’ plants for 8 commonly used insecticides and 16 fungicides. Only two plants (a Narcissus and a Salvia variety) did not contain any pesticide, but 23 plants (almost 80%) contained more than one pesticide." Equally shocking is that Dr Goulson's team found neonicotinoids at concentrations known to be dangerous to bees.

  The news that newly-purchased garden plants could pose dangers to bees and other beneficial insects is a shock to gardeners. These plants are a rich source of flowers in urban environments, and thus are highly attractive to insects such as butterflies, hoverflies and bumble bees. Equally worrying is the lack of information at the point of sale. Gardeners do not know that plants have been treated, and whether they may actually pose a threat to, rather than benefit, the health of pollinating insects.

  "The organic grower mixes flowers with vegetables in their plot in order to encourage beneficial and beautiful insect life," says James Campbell, Garden Organic's Chief Executive. " We feel that buyers have been deluded, and bees may suffer. Garden Organic will be writing to the major retailers asking them to pledge a phase out of these unnecessary chemicals - just as B&Q has done recently. We also urge members to contact their local garden centres to ask them to come clean about their 'Bee Friendly' plants. We cannot risk our pollinators' health."

  Recent attention on the negative effects of pesticide pollution has been focussed on agricultural - not domestic - growing. Research has shown that bees in particular, grow more slowly, produce 85% fewer queens, find it hard to collect pollen, and encounter problems of navigation. See Neonicotinoids. However, in 2014, Greenpeace published a report which found pesticides in 97% of 35 popular ornamental garden plants sourced from garden centres in 10 European (but not UK) countries. Goulson's study is the first to provide data on purchases of ornamental plants in the UK.

  The report concludes "The concentrations of individual chemicals found overlap with, and sometimes considerably exceed, those known to do measureable harm to bees. Residues of pesticides in plants bought by members of the public will decline over time, and unless large numbers of contaminated plants are bought and planted together, it is likely that the total residues to which pollinators are exposed will be diluted by their also feeding on other, uncontaminated plants nearby. However, many ornamental plants are bought in spring, which may provide a pulse of exposure of bees to pesticides at a critical time in the early development of bumblebee colonies and when honey bees colonies are normally undergoing rapid growth.

  With the current state of knowledge, we are not able to evaluate whether the net effect of planting ‘pollinator-friendly’ flowers contaminated with pesticides is likely to be positive or negative. But it is clear that levels of pesticides found in some plants may well be sufficient to do harm, and the purchaser currently has no way of knowing what residues are in the different plants on sale. "

  See here for a full copy of the report Ornamental plants on sale to the public are a significant source of pesticide residues with implications for the health of pollinating insects by A Lentola, A Tapparo, Department of Chemical Sciences, University of Padova, Italy; and A David, A. Abdul-Sada, D Goulson and E M Hill, School of Life Sciences, Sussex University, UK.

  For those with sharp eyes, the neonics detected include thiamethoxam, clothianidin and imidacloprid, which were banned in 2013 for farmers to use in the EU. However, they are allowed on non-flowering crops, and on ornamental flowers, but not in the year in which they are to flower. Unfortunately they are very persistent, so remain in the plant and soil for several years after treatment.

  Posted: 

  Thursday, 11 May 2017

   

  Op een ander is het blijkbaar niet beter. Nog veel werk aan de winkel. Velt neemt veel hooi op de vork met zijn actie  pesticidevrij. Ergens las ik dat de helft der tuinders nog pesticides gebruikt. Al 55 jaar ondervind ik dat dit niet nodig is.

   

  08-06-2017, 23:08 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apomictie en Parthenocarpie

  Apomictie en Parthenocarpie

   

  Gisteren is mijn frank gevallen, alhoewel het nu euro’s zijn.

  De prachtige, gestekelde braam aan de achterinkom, die er vanzelf gekomen is, is een geval van apomictie. Altijd is al opgevallen dat deze struik zeer nauw verwant leek met de Himalaya die een twintigtal meter verder in de kippenren staat.

  Apomictie is het vermogen kiemkrachtig zaad voort te brengen zonder bestuiving, zonder mannelijke cel. Een onbevruchte cel uit de nucellus ( deel van de zaadknop waarin de eicel ligt ) groeit uit tot een complete vrucht.

  Mijn beide bramen zijn dus identiek.

  Apomictie komt o.a. voor bij okkernoten.

  Apomictie is niet te vergelijken met de parthonocarpie bij de pitvruchten. Bij parthocarpie worden geen pitten gevormd, biologisch het bijzonderste van de vruchten. U zult al wel een Confrence peer aangetroffen hebben zonder pitten.

  De Himalaya braam wordt nu correct benaamd als Rubus armeniacus Focke, naar zijn oorspronggebied Armenië. Vroeger waren er meerdere, andere wetenschappelijke namen.

  De soort werd rond 1835 in Duitsland binnengebracht door Booth. De naam werd Theodore Reimers.

  In 1885 introduceerde Luther Burbank deze in Amerika. Derek Jennings, de schepper van o.a. de Taybes, vertelde mij dat deze verstrooide prof ook bramen uit de Himalaya binnenkreeg en deze verwisselde. Als deze braam als Himalaya terug in Duitsland arriveerde, merkte men dat het in feite hun Theodore Reimers was.

  Ik vind Himalaya een lekkere braam die begin augustus, als een van de vroege bramen rijpt. Van de stekels heb je geen last bij het plukken. De nieuwe scheuten bind je aan. In het verleden had ik er tweemaal van 9,10 m. Wel heb je elk najeaar,winter stevige handschoenen nodig om de afgedragen takken weg te knippen tot tegen de grond.

  Vorig jaar met de wateroverlast is wel een exemplaar bezweken in mijn bramengallerij.

  FOTO’S

  Eerst 2 foto’s van het exemplaar in de kippenren.

  Dan van de braam aan de achterinkom, uitnodigend bij rijpheid om er in het voorbijgaan telkens van te snoepen!  08-06-2017, 00:00 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Archief per week
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!