Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    01-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schone van Boskoop?

    Schone van Boskoop?

    Ik heb nu 50 blz. Van het Velt fruitboek doorgemaakt.

    De foto’s met kinderen kan ik zeer waarderen.

    Fruit is al van in mijn kindertijd een van mijn hobby’s. Zij het toen ook om de eieren uit de hooinesten van huismussen in de hoogstam appelbomen te roven. Die hooinesten zaten een zeldzame keer eveneens in een meidoornhaag.

    De mussen zijn al lang deze manier van nestenbouw vergeten.

    Met vanaf het 6de leerjaar op internaat te gaan ben ik dan meer geciviliseerd geworden.

    Toen de vogelvangers rond het begin van de jaren ’70 onze Wielewaalavonden kwamen storen, zei ik hen dat ik hen begreep. “Het is een kwestie van civilisatie.  De landen in het noorden, waar de vogelvangst afgeschaft is, hebben al twee generaties voor ons leerplicht!”

    Naar de Schone van Boskoop. Op blz 25 lees ik : ‘Je vraagt bij de kweker niet zomaar ‘een appelaar’, je zult moeten specifiëren of je bijvoorbeeld een Trezeke Meyers, Boskoop, Jacques Lebel of President van Dievoet wilt (zie blz 113). Op die blz is de Schone van Boskoop echter verdonkeremaand!

    01-12-2016, 19:07 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    30-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Winterprik 29-30/11/2016

    Eerste Winterprik 29-30/11/2016

    Gisteren was het al koud en zonnig.

    www.weersstationzoersel.be mat -6.3° en aan de grond is het dan dicht tegen -10°. Het zou tijdelijk wat warmer worden maar volgende maandag kan al een nieuwe winterprik volgen.

    30-11-2016, 10:47 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    29-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Veltpublicatie

    Nieuwe Veltpublicatie  

    Appel, Peer en Meer

    Fruitbomen in je Tuin

    Op de laatste Jaarvergadering van Velt Voorkempen schafte ik mij het boek aan, doch omdat er ook een andere gegadigde was gaf ik het door.              

    Een eerste doorbladering geeft een goede indruk. Een bestuurslid vroeg wat ik dacht van haar aankoop van een perzik Benedicte. Mijn antwoord: “Beslist het beste ras dat je kunt aankopen.” Ze vond het in onze streek. Ik controleerde dat Meer in het boek: geen Benedicte!

    Ik heb het boek net ontvangen. Benieuwd om er verder kennis mee te maken.

    29-11-2016, 12:46 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    15-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tivoli

    Tivoli

    Vorige zondag hield de Nationale Boomgaardenstichting zijn grote tentoonstelling in het kasteel Tivoli te Mechelen. Dit ter gelegenheid van het 30 tig jarige bestaan van de afdeling Mechelen.

    Een gelegenheid om fruitkennissen te ontmoeten en gegevens uit te wisselen.

    Bijzonder interessant vond ik de eigen stand van Johan Baecke met zijn schitterend leifruit, de knapste peren die je in dergelijk formaat nergens anders tegenkomt + daarbij de welbespraakte uitleg van Johan, de pyrus Belgica.

    De Friezen waren van ver gekomen. Ook de kern van de zich vormende Noordbrabantse Fruitgroep was van de partij.

    De foto’s beginnen met de peren van Johan

    Bij de peer Napoleon kan je op het dik uiteinde de hoed van Napoleon fantaseren.

    Let ook op de foto's van Johan's leiperen: onberispelijk!

    De Brabanders

    Otava

     Cwastresse

       “    Double ?



















    15-11-2016, 23:52 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Kiliaan

    Rode Bonheider  twee rassen van Mechelse pomologen.

    Rubinstep/Pirouette

    Kanzi, een appel uit de beroepsteelt

    Redlove Serena   Doorrode appels komen in de mode

    Beurré Bosc, oude peer klassieker

    Beurré de Montluchon, zou ook een lekkere peer zijn

    Bergamotte  Let op de gedrongen vorm   Bergamot d’Esperen is wel de meest bekende. Esperen bracht het tot majoor in het Franse, keizerlijke leger en had zijn proetuin in Mechelen.

    Mispelboom



















    15-11-2016, 23:45 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    12-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ELZAS met Davidsfonds Zoersel

    ELZAS met Davidsfonds Zoersel

    14  - 18 september 2016

    Vertrek om 6u. Na de koffiestop geeft gids Paul Koop een inleiding op de reis. Hij boeit mij vooral als hij de bezoeken schetst in een historische context. Na een tijdje ontdekte ik dat ik met hem al mee geweest was. Zie de reportage Gorinchem – Woudrichem. Blog 02/07.

    We verlaten de autoweg bij Obernai en rijden omhoog naar de abdij Mont St Odile, een druk bezocht bedevaartsoord in de Vogezen. We bemerken een Belgische, parlementaire auto.     Odilia, hertogsdochter  werd blind geboren (+/- 660) en door haar familie verstoten, en ondergebracht bij een familie op het platteland. Toen zij 12 jaar was, werd zij naar een klooster gebracht. Daar kreeg zij het zicht terug bij haar doopsel door de H. Erhard van Regensburg. Zij keerde terug naar haar ouders en kreeg de beschikking over een heuvel bij Barr, de latere Odilienberg. Daar stichtte zij een klooster en werd abdis.Zij is de patroonheilige van de Elzas.

    Vanop het tuin-plein naast de kerk is er vanop 763m een mooi, panoramisch zicht op de omgeving.

    Bij Colmar, op een rond punt, zien we een eerste maal een serieuze kopie van het vrijheidsbeeld van New York, een creatie van de Colmaarse kunstenaar Auguste Bartholdi.

    Te Munster vallen de restant-fabrieken van de vroegere textielnijverheid op en een ooievaarsnest op de kerk. Daarna gaat het naar het hotel Porte de Vosges te Muhlbach-sur-Munster.

    Op dag twee rijden we een heel stuk terug naar Straatsburg voor een bezoek aan het Europa parlement. Vanuit de hoogte volgen we een tijdje de aanbreng van enkele parlementairen. Een van hen was Marianne Thijssen. Zij hebben 10 minuten voor hun uiteenzetting. Het ging om serieuze problemen overal in de wereld, dus niet beperkt tot Europa. Buiten de sprekers is er bijna geen kat. Bij de interessante uiteenzetting achteraf in een zaaltje door iemand van de voorlichting (jaarlijks ontvangt men 600.000 man) krijgen we de verklaring. De parlementairen zijn wel bij de debatten en stemmingen. Meestal vergadert men in Brussel, doch eenmaal per maand of is het om de 3 weken? met gans de santeboetiek naar hier. Historische afspraken.

    We krijgen er ook nog een goede lunch.

    Mijn appreciatie voor Europa is duidelijk gegroeid.

    In de namiddag bezoeken we Straatsburg en vooral het drukke, schilderachtige oude hart, Petite France, Unesco werelderfgoed met zijn oude vakwerkhuizen. Vandaar naar de kathedraal Notre Dame. De gids wijst ons op enkele bijzonderheden van het beeldhouwwerk in de drie portalen.

    Zelf ben ik gebrand om het astronomisch uurwerk, vooraan in een zijbeuk terug te zien. In de karnavaltijd van het jaar 1956 stonden we er met onze groep Leuvense studenten op studiereis.

    We waren op de universiteit ontvangen met achteraf een stevige drink van Elzasserwijntjes en net om 12 uur aanwezig om alles in beweging te zien komen. De 12 apostelen bogen naar ons toe. We waren vurige supporters. Als ik er aan denk heb ik er nog deugd van.

    Vrijdag,16/9. Het regent. We rijden naar naar de burcht Haut-Koenigsbourg op een Vogezenkam. Ontstond in de jaren 1100. Door de vrede van Munster in 1648 kwam de Elzas, en dus ook de burcht bij Frankrijk. Na de Frans - Duitse oorlog werd Elzas-Lotharingen in 1871 opnieuw Duits en na de Grote Oorlog weer Frans. Een boeiend bezoek en vergezichten op de Rijnvallei. De regen is opgehouden.

    Daarna rijden we op de ‘Route du vin d’Alsace’, omgeven door wijngaarden. In Ribeauville hebben we onze lunch en wandeling door het stadje met zijn oude vakwerkhuizen. Een paar keer zie ik aanbod van biowijnen. Bij het daaropvolgend bezoek aan het nog toeristischer Riquewihr is dit niet het geval.

    We genieten nog van een Elzasserwijntje. De Riesling smaakte, of was het toch een Gewürstraminer?

     

    Dag vier: genoten van de wandeling door de goed bewaarde, oude binnenstad van Colmar.

    Rond het terras, waar we de lunch hadden, vatten Franse Gaia-mensen post met antivlees slogans. De politie keek toe en wij ook. We hadden nog tijd voor een vrije wandeling en bezoek aan de kerk. We passeren de woning, nu museum van Auguste Bartholdi, de schepper van het Vrijheidsbeeld van New York (1870). Het grote standbeeld van New york, een gift van Frankrijk n.a.v. 100 jaar onafhankelijkheid (1876), staat op een staalconstructie van Gustave Eifel .

    Op de terugweg bezoeken we Eguisheim, wieg van de Elzasserwijnen, via de Romeinen. Weer een van die schilderachtige wijndorpen met een paar grand crus.

    We kijken al uit naar het bezoek aan wijnboer Joseph Schaffar te Wintzenheim. In de voorbije dagen, bij het voorbijrijden hadden we al een paar keer zijn wijngaarden opgemerkt.

    De bestellingen worden ’s avonds nog gebracht en gaan direct,  op naam, in de bus.

    Dag 5, zo. 18/9  Terugweg.

    Normaal zouden we Nancy met zijn indrukwekkend plein bezoeken, doch het regent.

    We rijden door tot Metz. Een gelegenheid om de machtige kathedraal terug te zien. De regen houdt op. Eerst een lunchplek zoeken en daarna het gezamelijk bezoek aan de kathedraal. Voor mij een orgelpunt–slot van deze reis, georganizeerd door Walter Vereycken.

     

    FOTO’S

    Ingang abdij

    Ligging

    Europa Parlement Strasbourg

    Vlaggen

    Binnenzicht

    Groep

    Petit France , oude hart van Strasbourg

    Idem

    Idem

     



















    12-11-2016, 23:29 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Petit France , oude hart van Strasbourg

    Idem

    Idem

    Idem

    Naar de kathedraal

    Idem

    Idem

    Idem

    Idem



















    12-11-2016, 23:23 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG  2

    Astronomische klok van 1574

    De kathedraal met toren van142m

    Burcht Haut Koeningbourg

    Tegelkachel

    Hellebaarden

    Panorama

    Wijnndorp Ribeauville

    Hotel de Ville

    Ribeauville



















    12-11-2016, 20:35 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vervolg  3

    Riquewihr

    Idem

    Idem

    Idem

    Nagenieten bij een wijntje

    Colmar

    Idem

    Idem

    Idem

     



















    12-11-2016, 20:26 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG  4

    Mussen

    Gaiaprotesteerders

    Interieur kerk

    Les grands Soutiens du Monde  Justice Patriotisme Travail A. Bartholdi

    Bartholdi

    Eguisheim

    Idem

    Wijnboer Schaffer



















    12-11-2016, 20:20 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG  5

    Hotel Porte des Vosges

    Kathedraal Metz begonnen in de 13de eeuw

    Sculpturen

    Idem

    Interieur  Gewelf 41,77m hoog

    Gotiek

    Moderne glasramen van Chagal

    Oude glasramen

    Roosvenster



















    12-11-2016, 20:08 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    08-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Westhoek en Frans-Vlaanderen

    De Westhoek  en Frans-Vlaanderen

    Met De Stille Kempen 26-28 okt.

    Na een lekkere boterkoek te Diksmuide gaat het naar De Moeren. De eerste drooglegging gebeurde door Wencelas Coebergher in 1626. Men had een dijk opgeworpen en een 8 km lange ringvaart gegraven. 22 Windmolens pompten met een schroef van Archimedes het water over in de ringvaart.

    Gemiddeld ligt het gebied 2 m onder de zeespiegel; op zijn diepst is dat 4m. 20 % is weide, 80% polderakkerland.

    Aan de Belgische kant bezoeken we kaasmakerij De Moerenaar. Na uiteenzetting en film volgt de proeverij en de lunch, vergezeld van een werkelijk uitstekende wijn.

    FOTO’S

    De Moeren

    Kaart  Let op de rechte wegen.

    De Archimedesschroef waarmee het opgepompd werd

    Gele mosterd, de groenbemester bij uitstek. In de tuin is dit een pest wegens een waardplant voor knolvoet.

    Inondatie tijdens de laatste wereldoorlog. Men liet de Duitsers in Duinkerke zitten. Die gaven zich pas over op 9 mei, als de oorlog al gedaan was.

    De Moerenaar

    De bazin die 15 jaar terug begon met kaasmaken.

    Aan tafel

    Gids Roger



















    08-11-2016, 20:56 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ecomusée

    Over de Schreve (Grens in het West-Vlaams)  Ecomusée in Les Moêres, gemeente Ghyvelde.

    In de stallen van de hoeve is zeer veel materiaal van vroeger verzameld en thematisch opgesteld; Wij zijn nog bij de gelukkigen want in maart 2017 gaat het dicht en worden er vakantiekamers van gemaakt.

    FOTO’S

    Ecomusée

    Klas

    Keuken

    Café

    Kinderfietsen

    Zwingelen  Dit toestel slaat de bast af van het geroot vlas. Men bekomt de vlasvezels.

    Kleinzoon Canadees Pieter Beyers bij een oude tractor

    Beverrat : zie het vorige verslag Lac du Der.

    Gids Roger met eigenares.



















    08-11-2016, 20:51 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Essex Farm Cemetry met ernaast de site van John Mc Crae

    Terug te Ieper stoppen we aan Essex Farm Cemetry met ernaast de site van John Mc Crae

    Het kerkhof

    Britse schoolkinderen

    Stone of Rememberance

    Graf van de 15 jarige V.J. Strudwick

    Naast de begraafplaats ligt de medische post van John Mc Crae,  waar hij op 3 mei 1915 “In Flanders Fields” schreef

    Idem

    Kleizoon Pieter Beyers , Canadees, bij de gedenksteen

    Lazaret

    Kerkhof Essex Farm

    ’s Avonds wonen we aan de Menenpoort de 30...  Last Post bij.

    Overnachting in Flanders Lodge van Best Western.

     



















    08-11-2016, 20:47 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 2 La Coupole

    Dag 2  La Coupole

    Dit bunkermuseum ligt op 5 km van St-Omer. Het is een diep in de krijtrotsen uitgehouwen gangensysteem met een centrale koepel van 5m in gewapend beton. De bedoeling was er de V1 en V2 te lanceren naar Engeland, doch dit is nooit operationeel geweest.

    We zagen er een film over de ontwikkeling van de eerste raketten en dan de verovering van de ruimte met de eerste Russische spoetnik tot de Amerikaanse landing op de maan.

    Er was nauwelijks nog tijd om de andere panelen en filmjes over de bezetting en de bevrijding te bekijken.

     

    Boulogne sur Mer

    We bezoeken het oude, nog volledig ommuurde stadsdeel. Bij het terugrijden is er nog een stop aan de opaalkust.

     

    FOTO’S

    La Coupole

    Naar de ingang. Bemerk de koepel rechts.

    V2

    V2 Ontmanteld

     

    Oude stadspoort

    We gaan binnen in het nog volledig ommuurde oude stadsdeel.

    Toren kathedraal (was ooit een bisschopsstad)

    Koepel

    Stadhuis en Belfort

     



















    08-11-2016, 20:41 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 3 Frans-Vlaanderen

    DAG  3 Frans-Vlaanderen  

    Stop aan kerkhof Lyssenthoek, Poperinge. In die tijd lag hier een hospitaal. Het bezoekerscentrum in de vorm van twee naast elkaar gebouwde barakken doet er aan herinneren.

    Te Godewaertsvelde bezoeken we het Douanemuseum. De oude mevrouw spreekt ons in het ”Vlems” toe. We leren er het een en ander over het “blauwen”. St Mathieu is de patroon van de Komiezen, St Michiel van de smokkelaars.

    We rijden naar Bergues, St.-Winoksbergen, een vroeger versterkt stadje. Het toeristentreintje rijdt nog en we maken er gebruik van.

    Op de markt te Veurne stoppen we later voor een pint. Te Bazel in het Museum De Schuur wacht ons nog een broodmaaltijd.

    FOTO’S

    Lyssenthoek, een gehucht van Poperinge. Hier was tijdens de oorlog een groot Engels hospitaal gevestigd. De tegen elkaar gebouwde barakken van het Bezoekerscentrum suggeren gebouwen van destijds.

    Begraafplaats   Hier liggen 10.785 soldaten begraven.

    Vie Frontière

    Herberg

    Over de Douaniers

    Reuzen comies

    Flamands

    We rijden op de Catsberg

    Trappistenklooster Catsberg

     



















    08-11-2016, 20:35 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Poort St Winoksbergen

    Stadhuis

    Koe

    Stadsplan

    Oud gebouw

    Idem

    Markt Veurne met Belfort

    Markt

    Met St. Niklaaskerk

     



















    08-11-2016, 20:27 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    06-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Reinettenjaar

    Een  Reinettenjaar

    Dit jaar, 2016 was een topjaar voor Reinetten en aanverwanten. Vooral de Boskopen droegen als nooit tevoren.

    In een verloren hoek heb ik al 30 jaar een Court Pendu en een Karmijn de Sonnaville staan. Die droegen zo goed als nooit. Vorige winter had ik ze wel wat bijgesnoeid.

    Mijn verwondering was groot toen ik laatst die kant opging om te rapen en te plukken. Aan beide bomen veel mooie, grote appelen. Nog meer aan de Court Pendu. Als er vroeger vruchten waren, waren die beduidend kleiner. Dit jaar was er een veel betere bestuiving.

     

    Info van de

    Stichting Fruit yn Fryslân

    Wij kennen de Schone van Boskoop als Goudreinette, maar wisten jullie dat er voor de Boskoop ook al verschillende appels Goudreinette werden genoemd? Deze Golden Reinette (Engelse naam) is er eentje van, die in heel Europa heel veel verschillende namen kreeg, een teken dat de appel overal werd aangeplant vanwege zijn kwaliteiten. Het is een lekkere sappige appel, die lang bewaard kan blijven en ook als keukenappel geschikt is.
    Tegenwoordig is deze appel in Nederland erg zeldzaam.

    Deze Kasseler Reinette komt uit dezelfde categorie, ondanks zijn naam was hij in west- Europa ook bekend onder de naam "Hollandse Goudreinette". Werd 250 jaar geleden al beschreven.

    Ook al zo'n lekker smakende appel die erg zeldzaam is geworden.

    Wist je dat er wel 250 verschillende Reinettes zijn beschreven?
    De naam Reinette is afgeleid van "Reine" (koningin) en verwijst vaak naar laat-rijpende, goed bewaarbare appels met een edele smaak.

    FOTO’S

    De vruchten liggen door elkaar. De grotere zijn Karmijn de Sonnaville. Ze zijn hoger en hebben een tikkeltje meer kleur.

    Golden Reinette (Friesland)

    Kasseler Reinette  (Friesland)















    06-11-2016, 14:42 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biddende Torenvalk

    Biddende Torenvalk

    Foto van kleizoon Michiel Willaeys





    06-11-2016, 14:26 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    05-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lac du Der

    Lac du Der met Natuurpunt Voorkempen 

    22-25 okt.

    We reden met 3 busjes Vivaro en Eric met zijn Camper. Het gaat over Brussel, Namen, Bouillon en verder voor een stop aan het Lac du Belval. Natuurpunt had een hand in de aanleg van de kijkhutten met o.a. Nederlands op de Uitlegborden. Verre buur, Eddy D’Huyvetter was bestuurder van ons busje. Hij maakt ons attent op de kenmerken en toont ons de waargenomen vogels.

    Verder in de streek zijn veel meren; vooral ontstaan door het ontgrinden. In de vallei hebben de vroegere Marnearmen gedurende miljoenen jaren geweldig veel erosiemateriaal afgezet. We zagen bv aan de ene kant van de weg een meer, ontstaan door de ontgrinding en aan de andere kant tientallen proefsleuven over een zeer grote oppervlakte.

    Aan Lac du Der maken we kennis met de aankomende slierten en V vluchten van de luidruchtige kraanvogels. Een indrukwekkende belevenis.

    Dan ging het naar het hotel de Champagne in Saint-Dizier, de meest nabije stad. Na het avondeten gaf Michel Wens ons een papier met in een groot vierkant vol lettertjes. In de linker marge staan 26 (?) Sybillijnse zinnetjes met een verdoken vogelnaam die aan te strepen is, hetzij horizontaal, verticaal of diagonaal. Een letter kan meerdere keren gebruikt worden. Met de ongebruikte letters was achteraf de zin ‘We gaan kraanvogels zoeken op Lac du Der’ te construeren. Voor mij als niet-puzzelaar was het enkele uurtjes zoekgenot. Gelukkig gaf hij er ook een blad met de te zoeken vogelnamen bij. Proficiat voor het constructiewerk Michel.

    Lac du Der was in 1974 aangelegd met een ringdijk rondom, waarop men kan fietsen en beslaat 4 800 Ha (48 km2). Hiervoor moesten 3 dorpen verdwijnen. In de lente vangt men het (smelt)water op van de Marne, dat anders Parijs kan bedreigen, dan staat het water zeer hoog. Gedurende de zomer laat men geleidelijk het water af voor een gelijkmatig niveau van de rivier. Nu staat het water van de Lac du Der vrij laag.

    Lac du Der is een belangrijke pleisterplaats geworden op de trekroute der kraanvogels. Ze komen er overnachten op veilige eilandjes. Met het warme weer was de trek nog niet op zijn hoogtepunt. Vergeefs werd er ook uitgekeken naar de zeearend. Prachtig waren wel de vele grote zilverreigers. Vele soorten eenden waren goed te bekijken met de telescopen. Talrijk waren ook de heen en weer flitsende ijsvogels tot we er twee van dichtbij konden spotten bij een aanlegsteiger voor boten. Ergens werd ook een dood woudaapje opgevist.

    In het totaal werden 83 soorten vogels waargenomen. Doch ook de grote beverrat werd 2 maal goed bekeken.

    We bezochten meerdere meren en vijvers in de streek die heet Champagne –Ardenne en stopten bij riviertjes waar mogelijk een waterspreeuw zou kunnen waargenomen worden. De grote gele kwik was wel van de partij.

    We hadden 3 van de 4 dagen mooi weer. De voorlaatste dag vertrokken we in de regen, die gelukkig stopte voor een flinke wandeling over een lange brug en verder op een schiereilandje waarop men een van de afgebroken kerken terug opgebouwd heeft. Bij het terugrijden opnieuw regen.

    De laatste morgen vertrokken we al om 7u om de vertrekkende kraanvogels te zien. Het waren er niet zoveel en ze weken uit voor onze groep. Ik dacht terug aan de vele flarden zwarte en bonte kraaien die tijdens de oorlogsjaren terugkeerden van de kust en kwamen slapen in het Wijnendale bos. Meerdere keren pakte ik toen als kind een borstel en wees met de steel in de lucht en de kraaien weken uit!

    De stop bij een laatste meer op de terugtocht zorgde toch nog voor een orgelpunt: de prachtige waarneming, met meerdere keren paalhouding, van een roerdomp voor een rietkraag.

    Er werd nog een stop gemaakt bij een boerderij voor de steenuil. In de heg stonden goed beladen sleepruimen. Jos Lauryssens en ik begonnen ijverig te plukken, doch we moesten verder naar huis. Op de Zoerselse kerstmarkt zal men op de stand van Natuurpunt alleszinds de sleepruimlikeur van Jos kunnen  proeven. In de Ardennen had hij voordien al vele kilo’s verzameld.

    Een warme dank aan organisator Valentijn Brems, eersteklas ornitholoog en al meer dan tien keer verkenner van Lac du Der en de streek

    en zijn ploeg medewerkers.

    FOTO’S

    LAc du Belval

      “    schuilhut

    Ontgrinding

    Idem

    Groep

    Idem

    Idem

    Zit er een waterspreeuw?

    Woudaapje



















    05-11-2016, 12:50 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!