Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    04-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

     

    1. Mummie uit Zuid Amerika (M)

    2. Bij Pessoa (P)

    3. Peter naast Pessoa  (M)

    4. Idem met mij (P)

    5. Café Nicola (P)

    6. Kijkje in kerk in een zijstr. van de Rossio (P)

    7. Meeuwen aan de Taag  (M)

    8. Meeuwen aan de Taag  (M)

    9. Aalscholver (M)



















    04-03-2017, 00:22 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    13-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leiden in de Sneeuw

    Leiden in de Sneeuw

    Met  Ver. Oostind. Compagnie Antwerpen

    11 febr. 2017

    In het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden loopt de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl, Faraovrouwen in Egypte (1500-1000 VC)

    Na het vertrek in Merksem begon het te sneeuwen. Voor Paul Koop, de voorzitter de aanleiding om te herinneren aan de kleine ijstijd van de jaren 1600.              

    Het is steeds een genoegen te luisteren naar zijn geschiedkundige uiteenzettingen. In de 14 de eeuw vluchtte een belangrijke groep mensen uit het Ieperse, wegens de pest naar Leiden en zij lagen aan de basis van de zich ontwikkelende lakennijverheid.

    Tijdens de tweede helft van de 16de eeuw en de onderdrukking van de reformatie door de Spanjaarden ontstond een grote vlucht uit onze gewesten naar het noorden. Na de verovering van Den Briel op 1 april 1572 door de watergeuzen scheurden nog verschillende steden zich los van Spanje. Na een klein jaar belegering en uithongeren van Leiden door de Spanjaarden moesten deze zich terugtrekken wegens de onderwaterzetting (3 okt. 1974) en was Leiden vrij. Het jaar daarop (1575) werd er al een universiteit opgericht, de eerste van het noorden. Hier studeerden o.a. Justus Lipsius, Constatijn Huygens, de geneeskundige Boerhave en de Franse filosoof René Descartes.                                                                                              In die tijd waren meer dan de helft van de inwoners van de stad afkomstig uit het zuiden.

    Schilders van Leiden waren o.a. Jan Steen, Lucas van Leiden, de landschapsschilder Jan van Goyen. Rembrandt werd er geboren, maar verhuisde naar Amsterdam.

    Het sneeuwde flink en wij wandelden tot het prachtige stadhuis, in Renaissancestijl van 1600, ontworpen door Gentenaar Lieven de Key. Enkel de voorgevel is nog authentiek. Erachter ligt de Vismarkt, plaats voor afspraak voor de namiddag. Op zaterdag is er markt met tal van kramen. Geen te best weer vandaag met de sneeuw.

    In de namiddag was het opgehouden met sneeuwen. Door kleine steegjes wandelden we voorbij de St. Pieterskerk, de hoofdkerk van Leiden. In zo’n klein steegje vertelde Paul hoe daar, achter de hoofdstraten de kleine lui woonden met hun vele kinderen. Op Rapenburg, aan de voornaamste gracht van Leiden stapten we even het terrein van de uiniversiteit binnen, met aansluitend de Hortus Botanica, die ik in de zomer wel eens graag zou bezoeken. Iets verder op de Rapenburg ligt het Museum voor Oudheden.

    Veel mooie dingen en een fijn opgezette tentoonstelling. Die koninginnen waren machtig. Voor ons is het wat bevreemdend hoe die hoogste gezagdragers verweven waren met het godenrijk.

    De foto’s volgen later.

     

    13-02-2017, 22:15 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    05-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin - of Labbonen

    Tuin - of Labbonen

    Met verwondering las ik in Seizoenen 1/2017:

    ‘Tuinbonen...erg gevoelig voor kruisbestuiving, dus mogen er in de verste verte geen andere tuinboonrassen worden geteeld’.

    Het betreft wel vermeerdering van zaad voor de Heritage Seed Library. Is dit nog altijd een tak van Garden Organics, de Engelse Velt? Vele jaren geleden ben ik er ook een paar jaar lid van geweest, wat inhield dat je recht had op een 6 tal oude rassen. Als je de weinige opbrengst ziet en minder vatbaar bent voor het sentiment errond hou je dat niet vol.

    Al meer dan 50 jaar teel ik labbonen (tuinbonen) en al enkele decennia van eigen zaad. In de tijd van Chase Organics waren dat een tweetal rassen. Ik heb nooit verbastering opgemerkt.

    Ik verkeerde in de mening dat bonen als zelfbestuivers haast niet kruisen. Maar ik heb wel al gezien dat een paar van mijn boerentenen (grote witte bonen) nu nog prachtiger bloeien met de rode bloemen die ze blijkbaar geërfd hebben (via bestuiving door een hommel?) van de Engelse Runner Beans. Wij noemen die pronkbonen. In jong stadium vervangen ze onze snijbonen. Trouwens in Engeland kennen ze veel minder onze gecultiveerde snijboon. De zaden boerentenen blijven wit, net als voorheen. Mijn zaden van de runner beans van vroeger zijn nog altijd bruinrood met zwarte spikkels en ik heb nog geen witte bloemen opgemerkt. Beide bonenrassen groeien reeds vele jaren zusterlijk naast elkaar aan het aaneengebonden stakenbed.

    Vorig jaar op de eerste zadenbeurs te Lier, in de prachtige gebouwen van de Steinerschool, heb ik handvollen labbonen uitgedeeld. Het verwonderde mij dat zo weinig mensen tuinbonen kennen.

    Wij waren er altijd verzot op om van de zaden te genieten. Godfried Bervoets van het biobedrijf ‘Wijngaardhof’ te Westmalle vertelde mij dat zij verlekkerd waren op de jonge peultjes. Aleide en ik hebben die toen ook geprobeerd, maar ze vielen niet in onze smaak. Destijds in Spanje heb ik meermalen labbonen gegeten. Nu worden die wellicht niet meer aan de toeristen voorgezet?

    Een gedeelte blijft ook afrijpen voor zaaizaad (de best gevulde peulen) en als wintervoorraad. Te lang mag je de zwarte peulen niet laten hangen - zeker bij regenweer- want anders verkleuren de groene bonen tot bruin en bij nattigheid beginnen ze na een tijdje te schimmelen.

    In de winter laat je telkens een portie enkele dagen kiemen; eerst 24u in water weken en daarna ’s morgens en ’s avonds vochtig houden. Het kiemproces houdt naast het zachter worden ook een gezondheidseffect in. De bereide bonen kan je eventueel mixen.

    Tuinbonen krijgen soms het bezoek van de zwarte bonenluis. Er werd aangeraden de bovenste bloeiwijze te verwijderen,want daar tref je vooral de eerste luizen aan. Ik deed dit niet. Bij mij was aantasting slechts het geval op enkele planten. De laatste jaren heb ik er geen meer gezien. Ik greep toen manu militare in. Met de duim wrijf je ze gemakkelijk dood op de vierkante stengels. Je dient er wel op te letten om jouw  medewerkers als de wat gedrochtelijke larven, zwart met rode stipjes, van het Lieve heer beestje of de wat slijmerige groene larven van de gaasvlieg niet mee te verdelgen. Op de uitwerpselen van de bladluizen komt anders de zwarte roetdauw die de peulen ongenietbaar maken.

    Een beeld dat ik niet vergeet was bij een bezoek aan een Nederlands voorbeeld bio - dynamisch bedrijf met onze pas opgerichte (1973) tweede afdeling van de Vrienden van de Biologische Land –en Tuinbouw, de voorloper van de Velt.  We hadden net de al gemechaniseerde roerton voor de fabricatie van de Steinerprepaten bekeken.  Alhoewel de bovenste bloeistengel was uitgebroken, was de aantasting over het ganse veld totaal, een en al een smerige boel van roetdauw.

    Voor mij geen aansporing om Steiner-adept te worden.

     

    FOTO’S

     

    Tuinbonen

    Idem

    Idem

    Rode en witte bloemen van de boerentenen

    1. Foto van 1 juni vorig jaar na de zware regenval met een overstroming als nooit tevoren. De bonen verdronken aan de overstroomde kant












    05-02-2017, 12:54 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    27-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale Planzen Messe Essen

    Internationale Planzen Messe  Essen

    Deze week weer de IPM Essen bezocht; wellicht de grootste plantenbeurs. 1547 standen uit 49 landen op een oppervlakte van meer dan 10 Ha. Slechts een gedeelte gezien. Te vermoeiend voor mijn oude leden.

    Vanzelfsprekend hadden de standen met fruit mijn interesse. Bij de meeste zie je de gangbare rassen, mooi verpakt voor de tuincenta. Bij sommige is al geen rasnaam meer vermeld. Soms tweevoudig , zelfs drievoudig geënt. Veel aandacht gaat naar zuil- en compact fruit. Bij de nieuwe rassen is gelet op smaak en robuustheid. Op de stand van Artevos met vooral robuust en resistent fruit, waren meerdere, goedsmakende appelen te proeven en je kon ook je voorkeurappel aanduiden. Elk ras kreeg stemmen. De roodkleurigen krijgen natuurlijk de meeste aandacht. De gele appel Sirius, een bewaarappel kreeg wel mijn voorkeur. Dit is een Tjechische kruising, Golden Delicious en Topaz, goede zuurzoet verhouding, zeer sappig, knappend, lichte ananassmaak, bewaart tot maart. Een nadeel is wel de gevoeligheid voor regenvlekkenziekte.

    Een mooie appel is Karneval, geel-rood gevlamd; eveneens een Tjechisch ras, kruising tussen Vanda x Pink Lady. Goede smaak. Bewaart tot januari.

    Vorig jaar (2016) is trouwens door Ulmer Verlag van Franz Reuss  ‘Resistente en Robuste Obstsorten’ uitgegeven.

    Verder was er een opmerkelijke kwee uit Turkije , rasnaam Ayva die rauw te proeven is, maar vooral een lekker moes geeft.

    Bij de Cornus mas bestaat er ook al een Big Ben, beter van smaak dan Jolico. Van deze laatste heb ik genoeg met een paar rijpe bessen.

    Er is ook een aanbod van vruchtbare, goed smakende (de bitterstoffen zijn eruit  gekruist) Gojibessen, Natascha, een vroeg (sept.) en Synthia, een laat (okt) ras.

    Op een stand met Haskapbessen (honingbessen) vernam ik dat de Amerikaanse rassen beter smaken dan de andere, meestal Oosterse rassen.

    Bij de kiwibessen waren er ook exentrieke: een banaankiwi en ook een met appelvormige vruchten!

    Op de stand Schrijnwerkers Plants, de pioniers van de blauwe bessen te Horst, niet ver van Venlo waar ik eindjaren tachtig het grootste gedeelte van mijn collectie vandaan heb, hebben ze de nieuwste, zeer interessante Amerikaanse licentierassen Draper, Liberty, Aurora, Huron, nu ook Osorno.

    FOTO’S

    1.Karneval

    2. Zuilappel Jarne

    3. Steenloze pruim

    4. Kwee Ayva

    5. Big Ben, Cornus mas

    6. Opgelegd

    7. Kiwibes Scarlet September

    8..Haskap Honingbessen

    9. Idem



















    27-01-2017, 17:15 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    19-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Water weg

    Water weg

    Vijf dagen later ‘s morgens stonden de noten nog overstroomd.

    ’s Anderendaags,18/1 zie ik dat het peil 30 cm gezakt is in nog geen volledig etmaal. En er zit stroming op.

    Gisteren is men de met riet overgroeide afvoergracht naar het Schijn komen uitbaggeren.

    FOTO’S 18/1

    Weer stromend water in de gracht

    De overstroming bij de noten is geweken

    Ook bij de kweepeer is dit het geval

    Het water is 30 cm gezakt op +/- 24 uur

    Idem

    Idem

    De uitgebaggerde afvoergracht naar het Schijn.

    Idem

    Idem



















    19-01-2017, 13:46 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    15-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechte Waterafvoer

    Slechte Waterafvoer

    Op vrijdagmorgen (13/1/2017) stond ik verrast te kijken naar de grote plas water voor de inrit van de schuur. Dit is zeer ongewoon. Ik schat dat er een 30mm gevallen is. Tijdens de uitzonderlijke, zeer zware regenval in mei vorig jaar stond het water maar enkele cm hoger en overstroomde de schuur.

    Ik zie op het Weerstation Zoersel dat er sinds Niuwjaar in het totaal 48mm gevallen is. Helemaal geen verklaring voor de nieuwe wateroverlast.

    Ik berichtte over de uitzonderlijke meiregens 2016 iop de blogs van 31/05, 1-06 en 2/06.

    In het verleden was dat maar eenmaal gebeurd, in de beginjaren 2000. Toen viel er begin september wel 100mm met veel overstromingen tot gevolg bv op het Goudveld te Zoersel. Daarvoor heeft men o.a. de zigzaggende bypas van het Schijn aangelegd.

    Sinds vorig jaar schort er dus duidelijk een en ander aan de waterafvoer op de Bunthoek te Halle.

    De foto’s werden op zaterdagmiddag 14/1 genomen en maken veel duidelijk. Sinds dondernacht is er weinig nattigheid gevallen. Toch is er nog meer water van hogerop aangevoerd. De afvoer was zeer onvoldoende.

    Foto’s+ uitleg

    1. Plas voor de schuur op de oprit aan de Lage Weg

    2. Ook de achterkant staat onder water

    3. Buur dhr Bel heeft er nog het meest last van.

    4. Idem

    5. Het overstroomd hoekperceel van Hooidonkeinde en onverhard gedeelte van de Lage Weg.

    6. De linkerzijde van Hooidonkeinde langs de Lage Weg.

    7. Links van de Lage Weg

    8. Het tussenliggend perceel is helemaal overstroomd en vormt een verbinding tussen het waterbekken van het Schijn en dit van de Nete via grachten en de Tappelbeek.

    9. De plas aan de oprit. Gelukkig staat het huis hoger op de richel van de vroegere linkeroever van het Schijn.



















    15-01-2017, 17:35 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. De overstroomde boomgaard. De drie grote bomen zijn okkernoten, 2 Coenen (geënte bomen) en een zaailing. Dit is niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Op dit ogenblik (bomen in winterrust) kan het wel iets minder kwaad.

    11. Idem

    12. De overstroomde toegangsweg van buur Bel.13

    13. De linkergracht, niet ver van de koker onder de Lage Weg die moet zorgen voor de afvoer.

    14 Iets verder, voorbij de koker, is duidelijk te zien dat het water hier terugvloeit naar de koker.

    15. De landbouwweg die haaks op de Lage Weg staat. Deze weg geeft uit op de Berkemei. In het verlengde ligt de verharde Landweg. Het water van de beide kanten staat blijkbaar niet evenhoog. Waar loopt het water heen?                                                    Een gedeelte van de linkerkant loopt naar het Schijn via de koker onder de Lage Weg.

    16. Dit is de monding van de koker onder Lage Weg. De verdere afvoergracht naar het Schijn is dichtgegroeid met riet.

    17. idem

    18. idem

    Hier dient dringend gebaggerd te worden.

    Aan de andere kant scheelt ook iets aan de grachten die naar de Tappelbeek leiden.

     

     



















    15-01-2017, 17:30 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    08-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Dag in het Teken van Fruit

    Een Dag in het Teken van Fruit

    Gisteren 7 Jan. had ik het genoegen de kern van de Velt Fruitgroep Menen-Wevelgem, Dieter Dewitte, Bart van den Hove, Diego Nayaert, buitendruivenspecialist en Luc Pinoy te ontvangen. Vanaf Gent lagen de wegen er besneeuwd bij, gevaarlijk op de binnenwegen in de Kempen..

    Veel info uitgewisseld en buiten interessante stekken en enten geknipt.

    In de namiddag trokken we naar Berlaar bij Herwig en Gerald Vereyken met hun enige, grote hoogstam boomgaard. Te oordelen naar de grootte van hun  vruchten is de grond er toch beter dan bij mij. Ik stond vooral te kijken naar hun grote, gave Mutsu’s, een kruising met Golden Delicious: prachtige, gave, grote vruchten (wel een beetje uitgeselecteerd), anders een zeer schurftgevoelige appel.

    Is dit te danken aan de schapenkudde die een gedeelte van de bladeren eten en zorgen voor bemesting, waardoor de bladeren ook vlugger verteren en er aldus minder schurftbesmettingssporen zijn in het voorjaar?

    Foto’s van Dieter en Vincent







    08-01-2017, 23:18 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    30-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback M7 onderstam

    Feedback M7 onderstam

     

    Ik las op uw blog over de onderstam M7.

    Ik zit met mijn (commerciële)appelaanplant op een zuiderhelling met een doorwortelbare toplaag van 15 cm, daaronder 30 tot 40 meter ondoordringbare groene klei.

    Op de beste plaatsen kan ik met M9 werken voor de diploide rassen. Een groot deel van mijn bomen (ook jonge), voornamelijk triploide, staan echter op M7, gegriffeld op 50-70 cm hoog. De groei is stevig maar beheersbaar. De hardheid, bewaarbaarheid en stipgevoeligheid van de appels op M7 is beduidend beter. Bovendien kan ik werken met minder stikstof en is de tolerantie tegenover ondergroei beter.
    Lode

    30-12-2016, 13:08 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    21-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel, Peer en Meer

    Appel, Peer en Meerr





    21-12-2016, 11:07 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    20-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Besluit

    Mijn Besluit

    Ik ben zeer blij dat het fruitboek er eindelijk is. Dankzij Crowdfunding is het gelukt!

    De onervaren Jasmien Wildemeersch, bioingenieur heeft het  voortreffelijk gemaakt.

    Het boek zal ongetwijfeld bijdragen tot aanplant van meer fruit.

    Ik hoop dat velen het kopen. De huidige gebreken zullen deze mensen niet of nauwelijks opmerken.

    Aan de enkele, meer ervaren mensen zou ik willen vragen ook hun opmerkingen en aanvullingen aan Velt over te maken.

    Een deel van de tekortkomingen zijn wellicht te wijten aan de tijdsdruk waarin het werk moest klaar zijn.

    Velt kent een opmerkelijke groei in Nederland. Ik merk dat zij echter niet betrokken werden bij deze uitgave.

    Ik zag graag een ruimere kijk. Bv bij de boeken die verwijzen naar rassen ontbreken de belangrijkste : New Book of Apples (meer dan 2000 rassen en het recente Book of Pears, beide van de Engelse Joan Morgan.

    Dit boek zou ik catalogeren als een consumptieboek, een boek voor de doorsnee.  ‘en gevorderde fruitliefhebber’  op de achterflap is met een ferme korrel zout te lezen.                                                                          

    Velt heeft al het beste handboek voor de groenteteelt. Zou men, nu men goed begonnen is, met medewerking van fruitenthoesiasten - over enkele jaren - niet kunnen komen tot een echt handboek (al of niet in samenwerking met de Nationale Boomgaardenstichting?).

    20-12-2016, 09:16 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    19-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAWOORD (Fruitboek Velt)

    NAWOORD (Fruitboek Velt)

    Lieve lezer,

    Verder verwijzen we u naar de Veltafdeling van uw streek. In het boek kon u een degelijke uiteenzetting lezen over snoeien. Nu de praktijk. Meerdere afdelingen organiseren met veel succes snoeidemonstraties.                                

    Vooral in West-Vlaanderen zit u goed. De afdelingen Beernem en Menen –Wevelgem hebben een fruitwerkgroep die nog meerdere activiteiten inrichten. Bij hen kan u zeker terecht om via enten te zorgen voor eigen fruit. Al tientallen jaren zorgt Velt West-Vlaanderen voor een samenaankoop van fruitbomen.

    Wellicht kan uw afdeling u ook in contact brengen met een fruitkenner voor verder advies.

    Vele afdelingen werken al samen met de streekorganisaties van het Regionaal Landschap en Natuurpunt. Men krijgt weer oog voor kleine landschapselementen en zaait bloemen als voedsel voor de (wilde) bijen en nuttige insecten. Ook in de beroepsteelt dringt dit door. Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen had vele jaren een Fruithappening.

    Ga kijken naar de grote, jaarlijkse fruittentoonstelling van de Nationale Boomgaardenstichting.

    In Nederland heeft men al twee Biologische (dynamische) vruchtboomkwekerijen, o.a. ‘De Vrolijke Noot’ te Wapserveen (BD). Het Louis Bolk instituut te Driebergen verrichtte pionierswerk voor de biologische fruitteelt.

    Te Frederiksoord, op de arme Drentse zandgrond van Bartje, bevindt zich de grootste verzamelboomgaard door liefhebbers aangelegd. Om de twee jaar is er de Expo ‘Souvenirs van Eeuwen’.

    In het noorden was Auke Kleefstra de wegbereider. Nog in het noorden situeert zich de ‘Noorderlijke Pomologische Vereniging’ met Pomospost als zeer interessant ledenblad. Hoofdredacteur Jan Veel bracht de interessante adressen in verband met fruit samen in de publicatie . http://www.vriendenvanhetoudefruit.nl/wp-content/uploads/2015/01/pomologische-reisgids.pdf

    ‘Fruit yn Fryslan’ legt op 2Ha te St. Nicolasga (St. Nyk) een verzamelboomgaard aan, waar ook de Friese rassen een plaats krijgen.

    De ‘Noord- Hollandse Pom’ heeft te Middenbeemster haar te bezoeken boomgaard.  Verder kan men contact nemen met de ‘Pomologische Gemeenschap Limburg’.

    In Brabant steekt men de koppen bij elkaar rond de veelzijdige Ger van Santvoort te Someren (Hier ook een collectieboomgaard) en medewerkers rond Eindhoven.

    Maak er gebruik van.

     

     

    19-12-2016, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    18-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rassenlijsten

    Rassenlijsten

     

    Slechts 1 lijst voor appel en 1 lijst voor peer: zeer ontgoochelend!

    Eerder in het boek. Bij een boomkweker: ”Vraag een Schone van Boskoop”. Kreeg geen plaats op de lijst!

    Ook kent men de Collina niet: een kruising tussen Elstar en Priscilla (Amerikaans ras). Deze appel van Mart Vandewall van Eckelrode, Biologische teler, is veruit de lekkerste en mooiste zomerappel, geteeld in West-Europa. Deze appel is zeer resistent, in tegenstelling met Elstar, een van de kruisingsouders.                                             Onvergefelijk dat die ontbreekt in de enige lijst.

    Elstar: die doet het bij mij totaal niet in mijn natuurlijke teelt. Met Jonagold heb ik af en toe meer succes.

    Ik begrijp daarom niet waarom Elstar wel en Ecolette geen plaats kreeg. Opnieuw een gebrek aan kennis. Ecolette is een kruising van Elstar met het Amerikaanse ras Prima. Ecolette is een lekkere appel en probleemloos te kweken en daarbij ten dele zelfbestuiver. Ecolette is de eerste resistente appel van Wageningen. Men dacht er een clubras van te maken, enkel voorbehouden voor gecontracteerde beroepstelers. Wegens wat beurtjaarneiging en iets te kleine maat zag men er vanaf.

    Bij de peren zou er geen Jefkespeer mogen staan, doch de Seigneur Esperen. Beide rassen zijn op hetzelfde moment rijp. Ik heb ze allebei staan. S.E. is van een duidelijk hogere kwaliteit. Voeg daarbij dat het een veel gemakkelijker boom is, meer gedrongen van vorm, in vergelijking met de zeer hoog opschietende, spichtige takken van de Jefkespeer (Beurré Chaboceau).

    Nog iets in verband met de bewaarbaarheid. Op p. 127 staat terecht 'Zomerrassen zijn in de regel niet te bewaren.'   Docxh in de tabel gaan Clapp's en Kriekpeer 1 maand mee. Ik zou bij Clapp's 1 week(en dan nog) en bij kriekpeer 2w gezet hebben. Het toppunt is wel de Jefkespeer (2 maanden): 2 w zal al een maximum zijn!

    Ik hoop dat men bij een latere herwerking meerdere rassen zal vermelden. Waar bleven de Bellefleurs? Tegen die tijd zullen er weer meerdere interessante rassen zijn. Bv de Belgica, nu nog een clubras. Op vele plaatsen is men volop aan ’t zoeken naar resistente rassen. Vroeger kon men naar hartelust spuiten; nu niet meer.     Misschien een resistent ras van de eigen kweek van Gembloux ?  Misschien krijgt het Tjechische ras  Otava, wat ik beschouw als mijn topras een plaats? Ook Relinda en Rewena?

    Een nieuw Nederlands, schurftresistent bewaarras Natyra kan Topaz , waarvan de resistentie al ergens doorbroken werd, opvolgen?

    18-12-2016, 20:02 geschreven door Daan

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    16-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdraag beperkte aanwezigheid

    Verdraag beperkte aanwezigheid

    ‘Verdraagzaamheid is een sleutelwoord om succesvol Ecologisch fruit te telen’

    Proficiat voor deze paragraaf.

    Ik zou er nog graag iets aan toevoegen over NATUURLIJKE TEELT.

    Hier grijpt men niet in met de toegelaten biologische behandelingsmiddelen die uitgebreid beschreven zijn in het boek.

    De rassen die er staan hebben meestal een zekere resistentie.

    In een ecologische fruittuin is er meestal een vorm van ecolgisch evenwicht. Het ene jaar zal al gunstiger uitvallen dan het andere. Na een droog voorjaar bv blijven de vruchten uitzonderlijk gaaf. In sommige najaren krijgen de late vruchten, het ene ras al meer dan het andere, een onesthetische, donkere schimmellaag. Je kan die ten ten dele wel afwrijven, de smaak van de vrucht blijft wel intact.

    Voedselvoorziening, snoeien en verwijderen van kankertakken blijft vanzelfsprekend.

    Als voorbeeld van natuurlijke teelt kan ik Gembloux aanhalen. Ze hebben er honderden, onbehandelde rassen staan en kweken sinds vele jaren telkenjare ook nieuwe rassen. Wellicht komt er een van de volgende jaren wel iets op de markt. De grote verdienste van Gembloux is dat men sedert de tachtigerjaren resistentere rassen geselecteerd heeft die vermeerderd worden door gecontracteerde boomkwekers.

    16-12-2016, 13:54 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    15-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Hoofdstuk over Enten

    Geen Hoofdstuk over Enten

    Dat er in het Fruitboek niets staat over (zelf) enten vind ik ergerlijk.

    Ook de gewone consument-lezer wil toch weten hoe men een fruitboom maakt?

    Voor Velt, die in mijn ogen aanzet tot zelf doen en zelfredzaamheid op alle vlakken vind ik dit bedroevend.

    Mijn motivatie om destijds de Velt op te richten was de behoefte om van elkaar te leren en dit op een ecologische manier.

    Dat men het niet de moeite vond over het enten te schrijven is voor een vereniging van zelfdoeners een gemiste kans.

    15-12-2016, 17:38 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kolombomen

    kolombomen  Reacties op bericht (1)

    10-12-2016  

    Hallo Daniël, ik heb een 30-tal zuilappels om mijn huis heen staan. Het kan prima langs de straatkant en levert leuke reacties op. Velen vallen qua kwaliteit wat tegen, maar er zijn ook een paar zeer lekkere bij, zoals Golden Gate, Red River, Red Cats, Star Cats, Rondo en Rhapsody. Bij zowel Zuilappels, maar zeker bij Zuilperen, blijft snoei toch wel belangrijk, omdat je anders ipv vruchthout, wel redelijke scheuten groei krijgt, wat niet wenselijk is bij de zuilbomen. Bij de appels zijn alle soorten uit één mutatie van de McIntosh Rogers gekweekt, dit zijn dus allemaal nieuwe rassen. Bij de peren is dat niet het geval, en wordt teruggegrepen op vaak oude rassen die toevallig goede leibomen zijn: veel vruchtspurren, weinig lange groeischeuten, en dus makkelijk te leiden als een spil. Vandaar de opmerking dat er alleen "echte"zuilappels zijn. Hartelijke groeten, Nynke Zijlstra

    15-12-2016, 14:59 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    12-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmarkt Zoersel COZOEGO

    Kerstmarkt Zoersel  COZOEGO

    10-11/12

     

    We stonden met Comité Zoersel Going op de kerstmarkt met 2 luiken duurzame producten: uit het hoge noorden van Kameroen, in het dorp zelf bereide neemolie ( * ) en neemzeep, gefabriceerd in het buurdorp Lara en anderzijds appelsap en kweesap uit mijn natuurlijke tuin met meer dan 100 rassen.

    De Neemolie was uitverkocht. Normaal zal schoonzoon Aminou een voorraad meebrengen tegen het Afrikaans Tuinfeest hier op zaterdag 8 juli.

    17 cartons appelsap van 5 l. Ik had niet verwacht dat zoveel personen de last van 5 kg zouden meedragen!

    (*) De neemboom is een tropische boom uit India die veel aangeplant staat in het droge, hoge noorden van Kameroen. Het wordt een grote, groenblijvende boom die 9 maand zonder water kan.  Men schuilt eronder tegen de zon. Uit de pitten van de vruchten bereidt men de geneeskrachtige neemolie.

    Dochter Leen, die elk jaar in Kameroen komt, meestal nog in het gevaarlijk regenseizoen, smeert gezicht en handen al 10 jaar in met dit product en heeft sindsdien geen malaria (overgedragen via muggensteken) meer opgelopen. Hier eveneens efficiënt tegen muggen en nog veel meer.

    Neemolie Puur (=Azadirachta Indica )

    "zeer veelzijdige olie, voor mens, dier & plant! "

    • bij huidproblemen bv. rode, jeukende & droge of gesprongen huid, acne, psoriasis,...
    • ideaal tegen huisstofmijt, muggen en andere insecten
    • natuurlijk antisepticum(ontsmettingsmiddel), fungicide(tegen schimmels), insecticide en antihistaminicum (tegen allergiën)
    • neemolie is 100% natuurlijk
    • koudgeperste neemolie uit zaden van de neemboomvruchtjes
    • van nature rijk aan Azadirachtine (minimaal 300 ppm) (natuurlijk insecticide)
    • geen hulpstoffen, parabenen (conserveermiddelen) of parfum, niet getest op dieren
    • geen petrochemische bewerkingen of ingrediënten (paraffine, siliconen,...) 
    • planten: afwerend tegen schimmels, spint, stekende insecten, mijten en slakken o.a. in de biologische, ecologische landbouw.
    • (huis-)dieren: natuurlijk afwerend middel bij vlooien, teken en (stekende-) insecten & natuurlijke huidverzorging 
    • bewaren in donkere, droge plaats bij kamertemperatuur

     

    12-12-2016, 20:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    06-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De onbekende Zuil- of Kolomboom

    De onbekende Zuil- of Kolomboom

    In het Fruitboek lees ik:  …’kolombomen enkel voor appelen beschikbaar en heb je tot nog toe weinig keuze in variëteiten’.

    Meer dan 20 jaar geleden was Velt de grote pionier voor de Ecologische Siertuin.

    Toen zag ik in een dergelijke tuin de sierlijke kolomappels van de eerste generatie. De bewoners waren zeer tevreden over hun bomen.

    In de catalogus van Proeftuin.eu Zomergem met zijn fantastisch kleinfruit tel ik ook een aanbod van zuilfruit: 11 rassen appel, 2 peren, 2 kersen, 1 kriek en 1 pruim.

    Ook in ‘Gemakkelijk Fruit’ van tuinbouwleraar Guy De Kinder, tevens de man achter www.houtwal.be komen kolombomen van de diverse fruitsoorten zeer goed aan bod. Daarnaast vermeldt hij ook dwergrassen.

    In plaats van te leuteren over hoogstammen in een stadstuintje had men beter wat opzoekingswerk verricht over zuilfruit ten bate van de (stads)siertuin.

     

     

     

    06-12-2016, 12:27 geschreven door Daan

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De leemte over de onderstammen!

    De leemte over de onderstammen!

    Ik ben op het verkeerde been gezet. Bij de beschrijving van de onderstammen: hoogstam, halfstam (zeer ongenuanceerd) en laagstam (of struik, doch dit woord gebruikt men niet), vond ik niets over de gebruikelijke rassen en niet de minste verwijzing naar verder in het boek! Derassen appelonderstammen komen pas beperkt aan bod op pagina 103/104 voor appel en op pagina 125 voor peer.

    Het gedeelte over appelonderstammen voldoet mij niet. De B9, in plaats van de M9, waarvoor Willy Mahieu vurig pleit, vindt men niet de moeite om te vermelden. In de Okinaganvallei in British Columbia heb ik op een biologische fruitfarm een groot perceel op deze onderstam gezien. Ik hoor dat fruitenthoesiasten bij ons deze onderstam – sterker dan M9 - met succes gebruiken.

    Men vermeldt wel M7 voor laagstam en halfstam, maar geen verdere uitleg. Tussen 1962 en 1980 plantte ik mijn meeste appelbomen op M7, de enige onderstam die de plaatselijke boomkweker Mampay te Viersel gebruikte. Het waren  meestal iets hoger geënte halfstammen. Dat was, naar zijn ondervinding, de beste onderstam voor de Kempische zandgrond zei hij. Wellicht werden deze bomen eveneens bij liefhebbers op de goede gronden van het belendende Broechem aangeplant?

    Ten tijde van de eerste Veltwerkgroep-Fruit in het Antwerpse gebruikten we bijna uitsluitend de MM106. De groeikracht van de M7 gaat er boven. Je kan er gerust een hoogstam mee vormen. De paar bomen op MM111 die ik heb blijven er ook onder, maar dat kan ook aan het er op geënte ras (Falstaff, interessant, tot dec.) liggen.

    Nog een anecdote: ik heb een reuzenhoge (mijn ladder van 8m schiet een stuk tekort) Schone van Boskoop, gekocht als struik. Op een 30tal cm ontsproten 3 stammen. Jaren later heb ik er 1 behouden. De onderstam was duidelijk een zaailing, doch geënt als een laagstam of struik!

    Wellicht gebeurt dit nu niet meer.

    Marc Geens pleit ervoor dat de onderstam standaard op het naamplaatje van een appelboom zou vermeld worden.

    06-12-2016, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    03-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een grote Leemte in het Fruitboek

    Een grote Leemte in het Fruitboek

    Je gaat naar een boomkweker en vraagt een bepaald ras zoals het boek terecht suggereert.

    “Op een M26?” zal een goede boomkweker vragen “of wil je een sterker groeiende halfstam op MM106 of MM111?”

    Als je enkel het Fruitboek van Velt gelezen hebt, sta je met je mond vol tanden.

    Ik vind het zonde dat die BASISINFORMATIE ontbreekt!

    Over de verschillende onderstammen was beslist boeiend te schrijven. Of vond men dit ook al ballast in dit werk als consumptieboek?

    Ik had graag het begin van een standaardwerk gezien, zoals Velt er een heeft voor de Moestuin.

    03-12-2016, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!