Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    26-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trezeke Meyers

    Trezeke Meyers

    Van Piet Moesen van Dilbeek die er een hoogstam boomgaard beheert kreeg ik een oorspronkelijk document betreffende de appel Trezeke Meyers.

    Ik heb die geënt in 1991 op MM106, doch de vruchten vond ik maar middelmatig. Had ik een juiste ent gekregen? De boom gedeeltelijk omgeënt met Ashmead’s Kernel.

    Daarstraks gaan kijken: mooie vruchten van de Engelse Appel, dikwijls niet moeders mooiste. Alhoewel soms nummer één op proeverijen in Engeland, moest deze vrucht zeer lang wachten op een award van de Royal Horticultural Society.

    Nog een paar vruchten van de Trezeke Meyers(?) gevonden: alwat melig maar nog wat smakend.

    In het plantaanbod van de NBS omschrijft men: dessert en keukengebruik, spilmvorm, nov.-febr. groot, geribd, vast, vrij zoet, sappig, met wijnsmaak,  weinig schurtgevoelig. Mijn vrucht beantwoordt daar alleszinds niet aan.

    Piet

    Ik heb samen met een bevriend pomoloog eindelijk na veel zoeken en gesprekken met oudere fruitkenners uit O-Vl  en Vl-Bt de oorsprong van de hier in deze regio voorkomende variëteit Trezeke Meyers gevonden. Het was mijn vriend  Peter De Ridder uit St-Pieters-Leeuw die een stapel oude tuinbouwtijdschriften gekocht had en er de beschrijving van de moederboom in vond.

    Ik stuur je de bewuste tekst uit Het Tuinbouwblad 1922. Ik heb vroeger al onvolledige  berichten over deze merkwaardige appel in ons tijdschrift Pomologia laten plaatsen met verhalen van oude kwekers over de boomgaard van een oud vrouwtje Trezeke in de gemeente Drongen bij Gent. Nu weten we quasi zeker dat de zaailing of de moederboom in de boomgaard van het jachtwachtershuis van het kasteel te Landegem gevonden werd en dat is inderdaad een locatie grenzend aan Drongen.  De vrouw of de dochter van de jachtwachter heette blijkbaar Trezeke Meyers.

    Rond 1913 stond de moederboom er nog en was toen waarschijnlijk reeds 100 jaar. 

    Het Tuinbouwblad  1922 kan je ook zelf raadplegen in de biblioteek van de Plantentuin Meise. Er zijn slechts een twintigtal jaargangen verschenen 





    26-10-2017, 20:45 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    23-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaailing Peer

    Zaailing Peer

    Vorige week heb ik de vruchten geplukt van de nieuwe zaailing peer.

    De zaailing staat er reeds lang. Een paar jaar terug heb ik die flink ingekort.

    Met de vorst van 19 en 20 april had ik zo goed als geen peren, behalve David, een tamelijk recente Duitse Peer van Pillnitz, Dresden en nog het meest verwonderlijk de zaailing droeg voor ’t eerst met een behoorlijke bezetting. De vruchten zijn nog hard. Er zit wel wat smaak in. OP 14/10 een suikergehalte van 12,5 Brix°.

    (ZIE OOK EEN FOTO VAN DE BOOM OP DE BLOG REFRACTOMETER)





    23-10-2017, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Resistente Buitendruiven Roland en Steuben

    Resistente Buitendruiven Roland en Steuben

    Vorige zaterdag bepaalden we de Brixwaarde (suikergehalte) van deze druiven.

    De naam van de tweekleurige was ik toen vergeten.  Het is de druif Roland, een druif uit de Vlaamse Ardennen en verdeeld door boomkwekerij De Bock van Oudernaarde-Nederename. Een zeer zoete druif 19° Brix.

    De blauwe Steuben: 2 verschillende trossen: 15° en 17° Brix











    17-10-2017, 22:55 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op-gede-grond (Vincent)

    Op-goede-grond (Vincent)







    17-10-2017, 10:50 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    15-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op-Goede Grond/ Brixmeting

    Op-Goede Grond/ Brixmeting















    15-10-2017, 23:43 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Refractometer en Brix

    Refractometer en Brix (Zaterdag  14/10)

    Met eerst een bezoek aan ‘OP-GOEDE-GROND’

    Jef Peeters, Vincent Turkelboom en ik bezochten  Op-goede-Grond  te Rijsbergen bij Zundert. Het was er opendag. Je komt er in een hippie paradijs: 2 Ha grond in een laagte gelegen en nat in de winter. Op het einde van de straat kom je vanzelf in de plantage en volgt een begroeid, kronkelend pad tot het onthaal.

    Naast het pad telkens rijen, vrij dicht bij elkaar geplant , oude (Nederlandse) rassen van appelen, stoofperen en eetperen, telkens een rij van elk ras, geënt op zaailing. Een serieus werk zoveel entingen.  In de toekomst zou men M26 verkiezen. Sinds de planting zijn ze helemaal overwoekerd door gras en andere onkruiden zodat ze veel moeite hebben om te groeien door de grote wortelconcurentie. Ze zijn bestemd voor de afzet, maar er is slechts weinig vraag. Daarbij heb ik de bedenking dat ze wellicht blijvend geknakt zijn in hun groei. Dat is een nadeel, maar misschien ook een voordeel: alhoewel op zeer sterke onderstam,  zullen ze toch een meer beheersbare, kleinere boom vormen?

    De beste boom die ik zag, een Ecolette -  mijn favoriet - stond op de kop van een rij.

    Men is niet lui want men verzet tonnen aarde voor creatieve projecten; energie die men in mijn ogen beter zou besteden aan de aanplant.

    Toch ook een paar percelen gezien met groenbemesters die klaar liggen voor beplanting die op mij een betere indruk maakten. Een voer groencompost ligt ter beschikking voor verdere bodemverbetering. Het is de bedoeling hier aanplanting te doen voor eigen fruit. Momenteel leek mii dat zero dit jaar, mede door  de grote vorstgevoeligheid van dit perceel.

    Enkele Nederlandse vrienden teruggezien. We zijn volgende  zondag 22/10  te gast op hun fruitfeest  te Liempde , halverwege Eindhoven en ’s Hertogenbosch .

    Jan Woltema, een van de oprichters van Frederiksoord, was er voor de determinatie. Hij had nogal wat van zijn oude rassen uitgestald, maar veel nuttigs kon hij er niet over vertellen.

    Een ander beeld krijg je op hun moderne en goed uitgewerkte website.

    Terug te Halle vroeg ik mijn nieuwe zaailingpeer  ( eerste jaar dat die draagt, ondanks de vorst die de meeste andere peren fataal werd.) te beoordelen. Ze zijn nog hard, doch er zit al wat smaak in. De refractometer werd bovengehaald: 12,5 ° Brix.

    De Brix-waarde is een maat voor de hoeveelheid opgeloste suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massaprocent van de vloeistof uit sacharose bestaat.

    Vervogens de appelen geproefd en de Brixwaarde gemeten. Jef Peeters van Geel, destijds medeoprichter van de Wijngildes en nog steeds fruitwijnmaker was verwonderd over de hoge Brixwaarde van mijn appelen.

    Ecolette 14° De eerste appelen beginnen pas te vallen.

    Reinette Hernaut 12,5°

    Ashmead’s Kernel 17,5°  Zo’n hoge waarde had Jef nog nooit gezien

    Nelens Rode Winterappel , nog zuur betoond  12,5° 

    Groninger Kroon 15°

    Reinette de Flandre 15°

    Ijzeappel , Marie Joseph d’Otthé 13°

    Court pendu Rosat, was verwonderd hoe droog hij al was  17°

    Ontario  16°

    Wintercitroenen  13°

    Leo van Mortsel, (Bellefleur)  14°

    We maten ook een paar druiven

    Steuben  15° en 17°

    Een tweekleurig ras (naam vergeten)  19,5°

     

     

     





    15-10-2017, 23:15 geschreven door Daan

    Reageer (4)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persmobiel Kempenland

    Persmobiel Kempenland

    Vorige week woensdag had ik mij opgegeven om mijn fruit te laten persen te Schoten. Vorig jaar was ik er ook geweest. Man perste er toen 2 dagen. Dit jaar kon men echter geen dag gevuld krijgen: zo weinig fruit.

    In plaats daarvan werd ik uitgenodigd te Broechem.

    Kai Burger, vroeger kapitein ter lange omvaart op fruitschepen uit Zuid-Amerika, kwam aan wal en startte voor twee jaar de persmobiel Kempenland. Daar het gezin terug naar Duitsland trok werd de persmobiel overgenomen door Kurt Notelteirs, Moorstraat 9 te Broechem-Ranst. Volgende zondag 22/10 gaat op zijn bedrijf ook een appelfeest door.

    Toen ik er kwam was men appelen van een kweker uit het Waasland aan het persen. Allemaal reuzengrote Da Costa Jonagold appelen. Dergelijke, overgrootte appelen nog nooit gezien. De man vertelde mij dat dit kwam omdat er slechts 30% aan de bomen hing en ze daardoor zo groot uitgroeiden, nu minstens 110 gram, tegenover anders 80-90 gram, onverkoopbaar. Gelukkig kan men er sap van maken. De vruchten waren ook te groot en moesten eerst gevierendeeld worden.

    Kurt Notelteirs vertelde dat hij de persmobiel al verbeterd had. Op het bedrijf komt het fruit eerst in een fruitlkist van 350 kg. Ik had er zoveel mee. De persing bracht 210l op van zeer lekker sap. De appelen worden over een lange transportband aangevoerd. Dichter bij het machien op de leesband heb je een goed overzicht. Slechte vruchten pik je er zo uit. Een uitstekende verbetering. Het wassen gebeurt in een cylinder.

    15-10-2017, 22:29 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    05-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17/9 Maastricht

    17/9 Maastricht

    Samen met Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Al een Keltische nederzetting 500 V Chr.

    Aan de Romeinen herinnert de brug over de Maas.

    Door het verdrag van Londen  (19 april 1839) reikte België overal tot tegen de Maas. Vier jaar later een correctie: een kanonschot ver, 2,3 km over de Maas, kwam terug bij Maastricht.

    Bij het binnenrijden vangen we een glimp op van het Bonifantenmuseum aan de andere kant van de Maas.

    Na de vrije lunch komen we samen op het Vrijthof. De Maastrichtse Harmonie komt ons vervoegen. Die gaf er een feestelijk tintje aan.

    Daarna maakten we een knappe, lange, verkenningswandeling met veel deskundige uitleg. O.a. door de Hellepoort kwamen we buiten de stadsmuren en een eind verder weer binnen in autentieke straatjes zonder toeristen.

    In de resterende vrije tijd ging ik de oude, Romaanse kloosterkerk St. Servatius bezoeken.

    Dit was weer een authentieke Davidsfondsreis dankzij de onderlegde en welbespraakte gids Paul Koop en de goede organisatie van Walter Vereycken.

    Ik verneem dat Jules Vandecasteele plots overleden is. Samen met Miel Kint organiseerde hij als bestuurslid van het Davidsfonds Halle de jaarlijkse dagreizen. Meerdere verslagen kunt u terugvinden op mijn eerste blog. Bv Antwerpen Noord op 23-06-2009. Dan zie o.a. hoe de gebouwen van het huidige Red Star museum er toen uitzagen. Door bij zoeken Davidsfonds in te tikken zie je er nog andere. Ons bezoek aan Maastricht destijds viel echter danig in het water wegens de aanhoudende, gulle regen! Op dit punt hebben we gedurende deze reis veel geluk gehad, ondanks de regenrijke periode.

    Voor mij was dit het tweede bezoek aan Maastricht met Paul Koop. Het eerste ging door met de  VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie Kamer Antwerpen ook met Paul, toen in de hoedanigheid van voorzitter.                       (Blog van 02-05-2017)

    FOTO’S

    1. Glimp op het Bonifantenmuseum (Op een andere keer nog te bezoeken).

    2. Voor de St. Jans -  en de Romaanse Servatiuskerk

    3. Vrijthof

    4. Harmonie Maastricht

    5. Idem

    6. Monumentaal huis

    7. Even luisteren naar de muzikanten

    8. Barok huis

    9. In clasissistische stijl



















    05-10-2017, 21:29 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

     

    10. Romaanse Mariakerk.basiliek, 11de- 12 deb eeuw

    11. Idem

    12. Interieur

    13. Huis

    14. Hellepoort

    15. Restant stadsmuur met wachttoren

    16. Uitleg door de gids

    17. Stille straat

    18. Ook hier voorname huizen



















    05-10-2017, 21:24 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

    19. Universiteit Limburg (1976)

    20. Idem

    21. Henric Van Veldeke, de eerste dichter in het Nederlands

    22. St. Servatius

    23. Interieur

    24. Crypte met graf van St. Servatius

    25. Biechtstoel

    26. Kloostergang

    27. En als laatste: een mooie regenboog tijdens het naar huis rijden

     



















    05-10-2017, 21:18 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    04-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16/9 Echternach Luxemburg

    16/9 Echternach  Luxemburg

    In de voormiddag bezoeken we Echternach, de oudste stad van Luxemburg

    Het begin was weer een abdij (698).

    Bekend is de springprocessie van de dinsdag na Pinksteren. Nu springt men afwisselend op linker - en rechtevoet. Het vroegere ritme van 3 stappen vooruit en 2 achteruit wordt niet meer toegepast omdat de grote menigte voor chaos zorgde en er meer op elkaars tenen werd getrapt dan wel erlangs.

    We wandelen in het verkeersvrije centrum tot de markt met het gothisch stadhuis  (15de eeuw) en de kerk, met ernaast de abdij en maken daarna nog een verkenning.

    FOTO’S

    1. Voor het stadhuis  (15de eeuw)

    2. Romaanse basiliek

    3. Interieur

    4. Dat het een basiliek is zie je aan het conopeum, baldakijn-paraplu, afwisselend rood geel, de pauselijke kleuren.

    5. Romaanse bouwstijl

    6. Buitenaanzicht met de kenmerkende 4 torens

    7. Abdij naast de kerk

    8. Een kunstwerk

    9. Welke boom? Alvast geen berk.

     



















    04-10-2017, 22:59 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luxemburg

    Luxemburg

    Dan naar Luxemburg.  We wandelen over twee pleinen. Het eerste zeer luidruchtig.

    In de buurt van het tweede plein belanden we met een groepje in een Italiaans restaurant voor een lekkere, vrije lunch.

    Daarna hebben we de gegidste rondleiding tot aan de rand van de diep gelegen benedenstad om te eindigen bij en in de kathedraal.

    FOTO’S

    1. Gebouw met de gekleurde vazen

    2. Aan de rand (met zicht op de diep gelegen benedenstad)

    3. Benedenstad

    4. Op de achtergrond de hoge gebouwen van de wijk Kirchberg , met de Europese en financiële instellingen

    5. Gids Paul Koop met op de achtergrond de kathedraal

    6. Idem

    7. Kathedraal

    8. Interieur

    9. Zicht van naast de af- en opstapplaats van de bussen

     



















    04-10-2017, 22:50 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    02-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noten

    NOTEN

     

    Zaterdag 11 en zondag 12 november 2017

    van  10- 15 uur

    KOM NOTEN KRAKEN

     

    Kom kennismaken met de smaken en smaakverschillen van okkernoten,walnoten,hazelnoten en pecannoten.

    Groendekorwil U met een tentoonstelling  en een proeverij van meer dan 50 verschillende soorten walnoten de vruchten van de okkernootboom leren waarderen.
    *Dit weekend presenteren wij ook nieuwe rassen zoals de geselekteerde streekvariëteit :”IRMA”:een smakelijk en productief ras met goedgevulde noten die lang bewaren.

           

    *Walnoten hebben een fantastische smaak en textuur en zijn daarom ideaal  om mee te experimenteren in de keuken. De notensmaak wordt versterkt met ingrediënten zoals rode biet, rucola, honing en vijgen. Walnoten zijn zeer voedzaam en verlagen de cholesterol.

    *Wij laten U dit weekend  proeven van heerlijke notenwijn  , zuivere notenolieennotenpasta


    WWW.GROENDEKOR.COM

    Bergensesteenweg 408    Sint Pieters Leeuw

    02-10-2017, 23:22 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.François Glorieux, gevierd 85

    François  Glorieux,  gevierd 85

     

    ZOERSEL - De wereldberoemde pianist en componist François Glorieux, die vijftien jaar in Zoersel woont, werd ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag gehuldigd door het gemeentebestuur met een concert.

    Uitvoerders waren vier jonge muzikanten, van rechts af: violist Jonathan Dhondt (15), celliste Marlies Basstanie (15) en de pianisten Elias Van Dyck (22) en Simon Thielens (17). Ze vertolkten werk van Glorieux (zittend) en van andere componisten.

    De gelauwerde prees in zijn dankwoord het talent en de inzet van de jongelui. Daarna gaf de grootmeester zelf een miniconcert. Zijn oeuvre bestaat uit meer dan driehonderd composities.

    (Bij een van de nummers vroeg hij het publiek 4 noten op te geven. Daarna improviseerde hij er een gans stuk rond.  Glorieux bracht zijn muziek met nog heel veel vitaliteit.  Je zou nooit denken te luisteren naar een 85 jarige!).

    Na het muzikale gedeelte zetten burgemeester Liesbeth Verstreken (links, N-VA) en cultuurschepen Katrien Schryvers (tweede van links, CD&V) hem in de bloemen. (Zie foto 1)

    Nieuwsblad 2/10

    Zaterdag intens genoten in De Bijl, cultuurzaal van de gemeente.

    Voor de pauze speelden 4 jonge Zoerselse muzikanten waaronder Jonathan Dhondt, de jongste van mijn 14 kleinkinderen en hij speelde alles uit zijn hoofd. Hij leerde vanaf zijn 5 viool spelen met de Susuki-methode. Zaterdag luisterde ik in vervoering naar zijn zingende viool.

    FOTO’S

    Foto uit Het Nieuwsblad

    De muzikanten rond de gevierde

    François Glorieux met mijn jongste dochter Tinneke, die deze week 50 wordt. Jonathan is haar zoon.







    02-10-2017, 23:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    30-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek tuin Daniël Willaeys te Zoersel

    FRUITWERKGROEP Kempen

     

    Bezoek tuin Daniël Willaeys te Zoersel

    23.09.2017                            

     

     

     

    GROOTFRUIT

     

    Zoals de moestuin, is ook het groot-fruit aan een revival bezig: er was een opkomst van een 25tal geïnteresseerden aanwezig in de tuin van Daniël, die daar terecht vereerd mee was.

     

    Vincent Turkelboom werd prompt tot voorzitter gepromoveerd en mocht de bende door de rijke tuin van Daniël leiden.

    Alvorens de rondleiding te starten kon iedereen zich voorstellen en daar waren enkele ware pomologen , alsook een beroepsteler bij, de kennis was dus verzekerd.

     

    WALNOTEN

    Als inleiding gaf Vincent info over het stijgende onderzoek over walnoten in Vlaanderen, deels te wijten aan de verminderde handel in appelen en peren.

    De kennis van walnoten, welke vroeger in onze streken aanwezig was, is de laatste decennia grotendeels verloren gegaan. De laatste jaren is er terug meer interesse naar inlandse variëteiten. Tuincentrum Groendekor organiseert trouwens op 11/12 november een beurs over walnoten te Sint-Pieters-Leeuw.

    Een interessant weetje: vroeger werden de walnoten gezaaid op een bedekte steen zodat er zich geen penwortel kon vormen, maar er zich een oppervlakkig wortelgestel ontwikkelde. Dit had als gevolg dat de bloemvorming later plaatsvond en er daardoor minder kans op nachtvorst was.

    Jacques Bosschaerts liet een smaakvolle noot proeven, gemakkelijk te kraken, die ook nog na twee jaar goed te genieten is.

     

    RONDLEIDING IN DE BOOMGAARD

    En dan de rondleiding door de tuin, hoeveel fruitbomen er staan is moeilijk te achterhalen maar het zijn er veel.

    Daniël heeft bij het merendeel van de bomen wel een eigen verhaal dat wordt aangevuld door  verschillende deskundige aanwezigen.

     

    Te veel om te noteren, hierbij enkele notities:

     

    Door de nachtvorst in het voorjaar zijn er enorm veel bloemknoppen bevroren, ook in de gangbare teelt is er in sommige boomgaarden tot 70% verloren. Een gevolg hiervan is dat de fruitmot zich met alle geweld op al het overblijvende fruit heeft gestort, waardoor het overblijvende fruit werd aangetast.

    Volgens Daniël is er echter hoop, de boom met de appelvariëteitEcolette  is quasi niet aangetast, toeval of niet, en hing boordevol met rode appelen, bovendien een zeer smaakvolle appel, voor de helft Elstar, maar veel gemakkelijker te telen. Het was de eerste resistente appel van Wageningen.  De resistentie is er nog steeds in tegenstelling bv met Pinova. Spijtig dat Ecolette nog zo weinig bekend is.

     

    Enkele rassen van Hugh Ermen (Red Devil, Scrumptious, Limelight : lekker, doch gevoelig voor kanker

    Collina: goede vroege bio appel

    Ontario: late appel, goed te bewaren, geschikt voor zandgrond

    Sterrenet: best enkel hoogstam

    Schöne von Nordhausen, door de Fransen benoemd als Belle de Nordhausen. Lekkere gele appel.

    Court pendu Rosat  kleine, latere appel

    Svatava, een grote, rode Tjechische appel werd zeer lekker bevonden.

     

    En zo wandelden we van boom naar boom, elk met zijn eigen verhaal…

    Vincent gaf de opmerking dat het zeker de moeite zou lonen om alle bomen uit deze boomgaard te archiveren.

     

    Het weer zat mee, hetgeen er fijne namiddag van maakte.

     

    Werner Pauwels

     

     

     

     

        

     

     

     

     

     

     

     

    30-09-2017, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    29-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rups groot Koolwitje

    Rups groot Koolwitje

    Het moet lukken. Vanmorgen ging het op het Velt Facebook waarschijnlijk over de rups van het geaderd witje. Net zag ik dit rupsje op het raam klimmen, beter dan op mijn kolen die er ver vandaan staan.





    29-09-2017, 14:27 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kweeperen

    Kweeperen

    Enkele dagen terug heb ik de kweeperen geoogst. Slechts 1 boom droeg dit jaar: Leskovacka of toch Leskovacz? De appelvormige kwee. Het is de meest gezond groeiende en blijkbaar de laatst bloeiende en daardoor ontsnapt aan de vorst van 19 en 20 april. Geen Vranja, Rea’s mammoth, Champion, Kramer.

    De vruchten zijn dit jaar wel extra vroeg rijp.











    29-09-2017, 10:37 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    28-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15/9 Orval, Avioth

    15/9 Orval,  Avioth

    We rijden Luxemburg door naar de abdij van Orval die beneden in België ligt, niet ver van Virton. Met een charmante gidse gaan we op stap naar de ruiïnevan de eerste kerk. We steken een pleintje over met een 300 jarige zomereik, een van de reuzen van België. Ernaast ligt de kruidentuin.

    In 1132 stuurt Bernardus van Clervaux 7 monniken naar Orval. In 1793 wordt de abdij door de Fransen  totaal verwoest. Pas van 1926 begint de heropbouw.

    Middagmaal in de Brasserie  ‘à l’Ange Gardien’, vergezeld van oude Orvals. De regen kan ons niet deren.

    Het eerste gebouw is het restaurant.

    De voorlaatste en de laatste foto betreffen de gravin Mathilde bron(1076)

    Een forel viste haar verloren ring uit de bron. Zij riep "Dit is werkelijk een gouden dal", maar dan in het lLatijn: aurea vallis, Or-val.



















    28-09-2017, 22:18 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG


    Op foto 6 zie je hoe de stenen rood gebakken werden bij de brand
















    28-09-2017, 22:16 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avioth

    Avioth

    Als we naar Avioth rijden, net over de grens in Frankrijk, wacht ons een parel: een grote, nog originele Vroeg Gothische Basiliek voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. De regen is al een tijdje opgehouden.

    Merkwaardig is dat deze kerk (rond 1250), in een nu onogelijk klein dorpje, haar oorspronkelijke staat behouden heeft; een belevenis.



















    28-09-2017, 21:54 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!