Internationale PfLanzenMesse IPM Essen
Ik kon opstappen op de P&R Zoersel
Op de bus van de Oost- en West-Vlaamse siertelers vond ik een plaats naast de zaakvoerder van ‘Bloemenweelde’ te Kortemark, destijds mijn buurgemeente. Er waren diverse aanknopingspunten. Ik ben nog bevriend geweest met zijn nonkel, broeder Bart. Na 70 jaar weer iets vernomen.
De beurs is zeer groot. Ik heb slechts de zalen 5 tot 8 gezien. Dit jaar stond Nederland in de kijker. Je ziet het fruitaanbod verschuiven naar potcultuur met dwergfruit. Bij frambozen bv. zet men 2-3 rassen samen, mooi gepresenteerd.
De Duitse firma Artevos is er steeds op gericht een 5tal nieuwe en nieuwere rassen te laten proeven. Zo herinner ik mij van jaren terug de winterappel Sirius, een gele appel – dus beslist niet in de mode tussen de vele rood getinte vruchten - echter met een zeer goede smaak en natuurlijk bewaarbaar tot april. En de ontdekking: de boomkwekerij Calle in Wetteren verdeelt de Artevos rassen bij ons!
De nieuwe appel Rusticana vond ik de lekkerste, alhoewel die het minst stemmen kreeg. Verder was er nog totaal geen verdere informatie over.
Twee Zwitserse firma’s Häberli en Lubera hebben een zeer speciaal aanbod van kleinfruit, echter meestal niet bij ons te vinden. Je moet ervoor naar Duitsland. Lubera was wel heel speciaal met nieuwe rassen pindanoten en eigen frambozen.
Een Italiaanse stand gezien met enkel tientallen en tientallen druiven, maar voor mij geen enkel bekend ras! Trouwens je hebt een probleem in Duitsland: het zijn allemaal Weinreben: niet direct te zien of het eet - of wijndruiven zijn!
Ik heb er deze keer voor gezorgd regelmatig te gaan zitten en interessante babbels te houden. Ik kreeg zelfs een complimentje voor mijn Duits. Doe je dat niet, dan ben je s’ avonds doodop.
Zeer genoten van deze dag met de knap opgebouwde standen en de vele info. In bewondering gestaan voor de vele vormen van bomen en struiken, de bloeiende Toverhazelaars (hamamelis) en Cornus mas. Er zijn zelfs enorme bomen te bewonderen. Wat de toverhazelaars betreft; wist u dat het Arboretum Kalmthout de International Cultivar Registration Authority is?
En een anekdote. In 1970 kreeg ik van Jelena Debelder 2 boompjes. Ik plantte die in de pas verlaten moestuin. Toen wist ik nog niet dat die een zure bodem moeten hebben.
De foto’s zullen veel verduidelijken. Kennis dient ook regelmatig opgefrist re worden.
1. Nieuwe frambozen. Ik had er nog niet over gehoord. Er staat meestal bij PBR (Plant Breeders Rights).
2. De suiker braam Asterina. Twee jaar terug onvoldoende water gegeven. Zal een nieuwe poging doen.
3. Lowberry Little sweet Sister (dwergframboos).
4. Saskatoon (Amelanchier alnifolia), sappig, zoet; je proeft er kers en amandel in. Een breeduitgroeiende, bladverliezende struik die tot 3 meter hoog kan worden. Het Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii) is bij mij een zeer forse struik, mooi bloeiend met kleine vruchten waarop de vogels verzot zijn. De grootvruchtige (alnifolia) via de Proeftuin Eu vind ik veel interessanter, groeit bescheidener en is veel gemakkelijker af te schermen.
5. Pyracantha Red Star PBR. Vuurdoorn met grote vruchten en groenblijvend, doch dwergplant. Kan zelfs als kamerplant. 6. Cudrania Che –vrucht De Chinese moerbeienboom is een zeer bijzondere fruitsoort. Plant deze struik op een zure, lichte grond. Een andere naam voor deze plant is Ché-fruit. Deze plant is winterhard maar mag de eerste jaren afgedekt worden met wat stro om hem door de winters heen te helpen. De struik wordt in Nederland ongeveer 3 tot 4 meter hoog. In de potjes die wij verkopen zitten meerdere planten die samen voor kruisbestuiving zorgen (zowel mannelijke als vrouwelijke planten). Daarom vormen ze samen meer een struik dan 1 boom.
De kwekerij Zoetewei te Putte (Mechelen) experimenteert eveneens met deze vrucht.
7. Chokeberry = appelbes
8. Onderstammen Pyrodwarf. Hierop kunnen alle peren direct geënt worden zonder tussenstam. Groeikracht zou ongeveer gelijk zijn aan kwee A.
9. Karneval, de kleurig gestreepte, resistente appel, sappig zuurzoet, natuurlijke bewaring tot februari.
06-02-2020, 00:00 geschreven door Daan
|