Nina Busuioc, een 19-jarige uit Dumitresti (Roemenië) verblijft sedert september 2007 tot eind augustus 2008 als vrijwilligster in het kader van het progarmma Youth in action van de Europese Unie bij het Gabriëlafonds. Naast haar vrijwilligerswerk bij het Gabriëlafonds en de gemeente Tessenderlo, was ze ook leidster bij de scouts. Hierbij een interview?
Nina, hoe vond je het hier in België? En hoe blik je algemeen terug op het voorbije scoutsjaar?
Mijn verblijf in België was heel plezant. Leider bij de scouts was mijn favoriete activiteit van mijn project. Ik had het altijd fijn bij de scouts en ik vind het jammer dat het inseptember gedaan zal zijn. Ik zal de scouts van Tessenderlo hard missen.
Ben je blij dat je bij de welpen hebt mogen staan, of had je achteraf gezien toch liever bij een andere tak gestaan?
De welpen zijn mijn favoriete leeftijd. Zij zijn niet te groot en niet te klein. Met de welpen kunt gij alles doen. Ik ben een keer bij de jonggidsen geweest maar dat vond ik niet zo fijn. Dat was niets voor mij.
Wat heb je allemaal geleerd op scoutsvlak?
Ik heb veel spelletjes geleerd, over de traditie van de scouts, hoe moet een groep geld verdienen voor activiteiten en wat zo fijn vond ikis dat jullie soms ook activiteiten voor de leiding hebben alleen. Dat is heel goed voor de groep. In mijn jeugdgroep van Roemenië hebben wij alleen activiteiten voor de kinderen.
Heb je niet teveel heimwee gehad?
Soms wel, maar dat is normaal. Maar bij de scouts was men altijd vriendelijk en sommige leidsterszijn echte dikke vrienden geworden, te vergelijken met mijn vrienden uit Roemenië.
Welke zijn je mooiste herinneringen van het afgelopen jaar?
Mijn eerste activiteit bij de welpen was fantastisch! Het weer was mooi, er waren veel kinderen en de hele leiding. Ook het welpenweekend was een nieuwe ervaring voor mij. Het was de eerste keer en het was heel plezant en actief. Het leidingweekend was ook nieuw: wij hadden veel plezier en het was mijn verjaardag en hetwas een cadeautje van de scouts voor mij. Het scoutsbal was de grootste activiteit: het was veel werk maar we hadden veel plezier. Alles was zo mooi, iedereen was daar en wij hadden veel volk.
Naar volgend jaar toe.. Wanneer ga je terug naar Roemenië en wat zijn je plannen voor volgend jaar?
Op 31 augustus is mijn project afgelopen en dan moet ik terug naar Roemenië. In oktober ik wil naar universiteit gaan omNederlands en Engels te studeren.
Ga je ooit nog eens terug op bezoek komen in België?
Als ik Nederlands ga studeren dan kom ik zeker terug om te oefenen. Ik zal zeker het leven van België missenen ik hoop dat ik nogeen keer kanterugkomen.
Indien je de kans zou krijgen om weer een paar maanden in het buitenland te vertoeven, zou je dat dan weer in België doen?
Voor de mensen en mijn vrienden inBelgië wel maar dan maarvoor een paar weken. Niet zo lang als nu. Ik vind dat iedereen in zijn eigen land moet blijven. Dat is het beste.
En als laatste: heb je nog een afscheidsboodschap voor iedereen van de leiding en van de welpjes?
Ik hoop dat mijn kindjes hetzelfde zullen zijn als de welpen omdat ik gezien heb dat de beste mensen bij de scouts zijn.
Voor de leiding hoop ik dat jullie altijd samen blijven. Jullie zijn een toffe groep die veelplezier kan maken. En zij die als leider gestopt zijnweten nog niet wat zij verloren hebben.
De eetdagen voor het Gabriëlafonds waren dit jaar weereen succes. U weet dat de opbrengst van essentieel belang is voor onze werking in Dumitresti. Veel dank daarom voor uw deelname. Ook dank aan hen die ons via een gift steunden.
Hetwelslagen van deze eetdagen hebben wij te danken aan een enthousiaste groep vrijwilligersdie ieder jaar paraat staat endie eenhechte groep geworden is. Het succes is zeker ook te danken aan de inzet dan de Roemeense dames, die er telkens weer in slagen authentieke Roemeense gerechten klaar te maken, die geproefd en vooral gewaardeerd werden.
Mogen wij ook de pers, die regelmatig over onze werking schrijft, alsook de handelaas van Tessenderlo danken voor hun inbreng en sponsoring. Op het laatste blad van dit nummer herhalen wij graag deze sponsors.
Voor volgend jaar geven wij rendez-vous op zaterdag 14 en zondag 15 maart in het Goor in Engsbergen.
Naar jaarlijkse gewoonte waren wij in de maand mei in Dumitresti. We overlegden met het Comitetul de Prietenie over de toekomstige werking van het Gabriëlafonds. Deze zal een uitdovende karakter hebben vanaf academiejaar 2009-2010. Een eerste gedachtewisseling was er maar dat leverde nog geen concreet resultaat op.
Voor het academiejaar 2008-2009 werden er zeven aanvragen voor een studiebeurs ingediend. Twee worden er afgewezen omdat ze niet voldeden aan de vooropgestelde criteria. Vier beurzen worden er toegekend en voor één beurs moet er nog bijkomende informatie geleverd worden. In een volgend nummer geven we meer details.
Het jaar vrijwilligerswerk van Nina loop bijna ten einde. Na het scoutskamp van 10 tot 20 augustus maakt zij zich gereed om terug naar Dumitresti te keren: volgend academiejaar wil ze aan de universiteit van Boekarest Engels-Nederlands gaan studeren. In september aanstaande zal ze opgevolgd worden door Dana Codreana. Dana is afgestudeerd als licentiate Roemeens Geschiedenis en is zeer actief in de jeugdbewegingsector van Roemenië.
Dumitresti (provincie Vrancea in Roemenië) is een gemeente van ongeveer 5800 inwoners waarvan 22 % jonger is dan 18 jaar en 25 % ouder dan 60 jaar. Er zijn 11 lagere scholen, een lyceum met naast een algemene opleiding ook een afdeling snit en naad. Voor de leerlingen die van ver moeten komen is er een internaat.
Er is geen industrie. De bevolking leeft voornamelijk van bos- en landbouw. De werkloosheid onder de jongeren is groot.
Doel van het Gabriëlafonds
Het Gabriëlafondswerd in 1999 opgericht met als eerste doel jongeren teondersteunen om een betere toekomst uit te bouwen door het geven van een studiebeurs om in Roemenië universitair of hoger niet universitair onderwijs te volgen.Uit gesprekken met de schooldirectie van het plaatselijk lyceum konden we vaststellen dat de jongeren uit Dumitresti praktisch niet doorstromen naar het hoger onderwijs. Na het doorlopen van het secundair onderwijs (als ze al niet vroeger stoppen met hun studies: er is praktisch geen beroepsonderwijs) is voor de meeste onder hen verder studeren omwille van de penibele financiële situatie thuis onmogelijk. Daardoor gaat er veel talent verloren. We kenden tot nu toe 31 beurzen toe. Hiervan zijn er twaalf afgestudeerd en die in Roemenië werken.
Een tweede doelstelling bestaat uithet helpen ontstaan en verder stimuleren van een jeugdwerking. Er zijn geen leiders, er is geen infrastructuur.Momenteel zijn er vijf groepen actief: één in het centrum en vier in de gehuchten in de bergen.
Met de steun van de Europese Gemeenschap via het Programma Jeugd,bieden wij jongeren de kans om gedurende één jaar als vrijwilliger ervaring op te doen rond gemeentelijk jeugdbeleid.
Werkwijze
Wij werken in Dumitresti samen met het Comitetul Communal de Prietenie. Dit draagt de kandidaten voor een studiebeurs voor aan de hand van een sociaal verslag, met vermelding van de inkomsten van het gezin. De burgemeester bevestigt de juistheid van deze gegevens.
Wij staan klaar!U toch ook?
Elk van U kan ons helpen om de jongeren uit Dumitresti hoop op een betere toekomst te geven. Daarvoor hebben wij uw financiële hulp nodig.
Om de echte basiskosten te betalen heeft een student(e) in het hoger onderwijs ongeveer 100 euro per maand nodig. Dat is in Roemenië al meer dan een gemiddeld maandloon. De kosten om te studeren lopen dus torenhoog op. Onze studiebeurs bedraagt slechtst een gedeelte van de studiekosten (in principe het inschrijvingsgeld). Door gedeeltelijk tussen te komen doen we beroep op de verantwoordelijkheid van de (eventuele) ouders en van de studenten om zelf een gedeelte van de kosten te dragen.
Uw bijdrage betekent een hefboom voor deze jongeren!
PRAKTISCHE INFORMATIE
Gabriëlafonds Dumitrestivzw
Ondernemingsnummer : 860.563.808
p/a Begijnenwinning 10
3900TESSENDERLO
Tel: 013 - 66 10 79
GSM: 0494 31 22 60
e-mail: gabrielafonds@tele2allin.be
bankrelatie: 979 - 6228784 - 31
De plaats waar je geboren wordt, bepaalt het verder verloop van je leven. Als je in het Westen wordt geboren, is de kans groot dat je verder kunt studeren en een goed leven hebt.
Maar als je in Roemenië geboren wordt, zijn de kansen een stuk beperkter.
februari 2007
TIJDSCHRIFT
Onze vereniging geeft een tijdschrift uitwaarmee we onze sympathisanten op de hoogte houden van onze werking.
Belangstellenden kunnen een exemplaar aanvragen.
DRAAG JE STEENTJE BIJ
- door een financiële bijdrage te storten
- geen geschenk bij één of ander feest
voor jezelf te willen maar het rekeningnummer te vermelden op hetuitnodigingsdrukwerk
-dooronze verkoopsstandtelaten
opstellen
- door Roemeense wijn te schenken
- door gedragen kledij en schoenen te bezorgen. Deze zullenverkochtworden ten voordele van het fonds.
Uw bijdrage graag op rekening:
979 - 6228784 - 31
van het Gabriëlafonds - Dumitresti
3980Tessenderlo vu.: Marcel Driesen
Begijnenwinning 10, 3980Tessenderlo.
Gabriëlafonds-DumitrestiVereniging zonder winstoogmerk
donorinfo.be - electronische is een gegevensbank die objectieve informatie en de gecontroleerde cijfers publiceert van hulpverlenende organisaties. Kijk: www.donorinfo.be