NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Gazette Provencal, de Gensche comére
Foto

Inhoud blog
 • Het lot van de Galgo in Spanje
 • Pups met gecoupeerde staart in beslag genomen
 • Gefrituurde feta met prei
 • Lange tijd uit de roulatie
 • zijn horecauitbaters tevreden over de Gentse Feesten
 • Persoonlijke parkeermeter
 • Folkloremarkt Heist geen overdonderd succes
 • olijfolie EL OUZZANIA teruggeroepen
 • Artichauts a li berigoule
 • Sushi eigen recept
 • Belg wantrouwig tegen alles
 • 14de AMERICAN POWER ON WHEELS
 • to my dearest friend
 • Franse kazen, iets anders
 • Een kleine rustpauze
 • Feestmarkt in Bellem bij Aalter
 • Pavillon d'or
 • Ajuinmarkt in Ledeberg editie 2005
 • Ramkrakers raken juwelenzaak niet binnen

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Zoeken in blog


  Links Provencal

 • Gentse Startpagina
 • Raw Zen (portfolio)
 • Recepten provencal
 • Don Viona, my friend
 • Gentse Blog
 • Planet Gent
 • Stad Gent
 • Kokkerello 2004
 • Enrico Caruso
 • Colly's fotos
 • Blokwatch
 • Weblogs startpagina
 • feesten 2link
 • UN-presspool

 • Nieuws uit Gent en Vlaanderen,
  Nieuws, feiten en leuke dingen, uit het leven gegrepen. Af en toe ook eigen recepten. Ook jij kan meewerken aan onze krant, indien je iets kwijt wilt, een feestje aankondigen, een atikel of een foto, aarzel niet stuur ze ons door en wij publiceren ze.
  09-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lot van de Galgo in Spanje

  Eigenaren van Galgo's (Spaanse windhonden) beschouwen hun honden als van nul en generlei waarde, wanneer zij niet meer te gebruiken zijn, of oud, of omdat het jachtseizoen is afgelopen. Ze gooien zij een touw om de nek van de hond en hangen hem op aan een boom. De honden hebben hun eigenaars alles gegeven in ruil voor een aai over hun kop. Zij sterven als vliegen, als slachtoffer van barbaarse Spaanse praktijken.
  Hond bijna dood van uitputting: Nora weegt 10 kg. Een teef zou meer dan 20 kg moeten wegen. De eigenaar weigerde zijn ogen te openen voor degenen die er nog slechter aan toe waren. Nora is nu geadopteerd door een Nederlandse familie.
  Het wrede spel: haar naam is Hoop. Zij is door een Belgische vrouw geadopteerd. Haar eigenaar schoot haar voor de grap door de ene en toen door de andere poot. Hij bleef aan de gang met zijn wrede spel omdat Hoop bleef doorrennen op haar twee niet gewonde poten. Hij schoot op afstand, maar raakte haar niet meer.  Liefde van de baas: opgehangen Galgo, de eigenaar had hem zodanig opgehangen dat de hond niet kon zitten zonder zichzelf op te hangen. Na een lang en uitputtend gevecht raakte de hond bewusteloos en stikte.
  De Galgo snuffelt. Zijn reukvermogen laat hem niet in de steek. Hij ruikt de geur van de haas. Zijn spieren spannen zich. Hij lijkt slank en aërodynamisch in zijn spanning. Als de haas zich laat zien, schiet de hond als een pijl uit de boog weg. De haas maakt zich met een zigzagpatroon uit de voeten om zodoende zijn spoor te doorbreken. De Galgo maakt een fatale fout. Hij rent rechtdoor om het pad af te snijden. Door dit te doen heeft hij zijn doodvonnis getekend. Hij is een ¨vuile¨ Galgo omdat hij het zigzagpatroon van de haas niet imiteert. De galgueros vinden de show maar niets. Waarschijnlijk roept de eigenaar zijn hond en als die met zijn buit verschijnt in afwachting van een beloning, gooit hij een touw om zijn nek en hangt hem op in een boom. Dat is de gewoonte.
  Het jachtseizoen eindigt in januari. Tegen die tijd zijn er in Spanje duizenden van dit soort honden die niet rennen zoals hun eigenaren willen of te oud zijn of een verwonding hebben. Zij verdienen het om opgehangen te worden. Men hangt hen op in de dennenbossen van de Castillas, op het platteland bij Madrid, in Extremadura, Andalusie en Levante. Veel galgueros menen dat zij nutteloze honden niet in leven hoeven te houden, dat kost immers geld en voedsel. Voor hen telt niet dat deze honden hen jarenlang trouw gediend hebben.
  In november begint het uitroeien als men de nieuwe nesten test voor de opening van het nieuwe jachtseizoen. De eerste slachtoffers zijn de jonge Galgos die niet te gebruiken zijn. In januari worden de volwassen reuen gedood. Degenen die oud en of kreupel zijn. Maar daar stopt het niet bij. De beste teefjes komen in een fokprogramma. Zij brengen dan pups voort. Tegen mei, wanner de pups gespeend zijn, haalt men de pups weg en worden de teefjes moeders gedood.
  De laatste jaren worden in de driehoek Valladolid-Salamanca-Toledo de meeste Galgos gedood. Iedere boom langs ieder pad kan daartoe dienen. Het centrum van deze barbaarse traditie is Medina del Campo (Valladolid). 224 galgueros werden gedagvaard. Maar er is iets aan het veranderen. De ophangingepidemie in de streek is iets uit het verleden aan het worden. En juist in Medina is men min of meer gestopt met het doden van Galgos. Andere streken echter hebben dit voorbeeld nog niet gevolgd.
  Degene die de veranderingen in Medina in gang heeft gezet is een leraar bij het voortgezet onderwijs, Fermin Perez, 40 jaar oud, die sinds 1997 een kruistocht houdt om een einde te maken aan deze praktijken. Fermin is nu aan de winnende hand. ¨Het begon toen een vriend me vroeg hem te helpen bij een typisch Castilliaanse traditie. Ik dacht dat ik moest helpen bij een typisch Spaanse kookactiviteit. Ik kreeg kippenvel toen hij mij uiterst kalm vertelde dat hij graag wat foto's wilde hebben van het ophangen van Galgos. Ik geloofde mijn oren niet.
  Ik vroeg mijn leerlingen of zij een plek kenden waar Galgos werden afgemaakt. Zij vertelden waar ik moest zijn en ik begon dossiers aan te leggen. De realiteit was erger dan een nachtmerrie. Op een morgen vond ik op een plek in de schaduw 15 opgehangen honden.¨ Het internet zorgde voor de rest. De foto's gingen de wereld over en het schandaal zorgde ervoor dat Spanje's imago sterke schade opliep, waardoor er minder toeristen kwamen.
  Fermin zei ¨Nu is het genoeg¨ en met een kleine groep vrijwilligers in Medina del Campo trok hij aan de bel. In plaats van degenen aan te pakken die de wreedheden jegens de honden begingen, gingen de politici achter degenen aan die de foto's publiceerden. Zij immers brachten schade aan het internationale prestige van Spanje aan. In de wet staat een sanctie op het publiekelijk begaan van wreedheden jegens dieren, maar dit heeft bijna geen effect. De verantwoordelijken blijven hun praktijken uitvoeren.
  Ingezonden door M. Scholte.
  Reageer (3)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pups met gecoupeerde staart in beslag genomen

   

  Vanmorgen heeft de dierenwelzijnsinspectie van de federaleoverheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketenen Leefmilieu in Lede drie hondjes met een geamputeerde staart in beslag genomen. Sinds 1 januari 2006 is het couperen van de staartbij honden verboden. Hondjes die deze ingreep hebben ondergaan, mogen niet meer verhandeld worden. De pups die in beslag werden genomen, zijn Rottweilers van drie weken oud. De kweker heeft de hondjes een week geleden, toen ze al 14 dagen oud waren, zelf gecoupeerd. Bij een van de pups is de wonde intussen duidelijk ontstoken.Het couperen van de staart is een pijnlijke ingreep die vroeger bijsommige rassen, zoals de Jack Russell, de Boxer en de Rottweiler, om hoofdzakelijk esthetische redenen werd uitgevoerd. De staart werd vaak al tijdens de eerste levensweek van de hond geamputeerd, meestal door niet-dierenartsen en zonder verdoving. Omdat de pups nu nog te jong zijn om van hun moeder gescheiden te worden, heeft de dierenwelzijnsinspectie ze ter plaatse in beslag genomen. Binnen enkele weken zullen ze naar een dierenasiel worden overgebracht. Tegen de kweker werd een proces-verbaal opgesteld. Hij riskeert een administratieve boete.

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde feta met prei
   Leuk recept voor een avondetentje, schenk daa een Tsantalis(griekse rode wijn) bij en succes is verzekerd.

   Ingrediënten:
   2 plakken feta natuur 200 gr - 1 ei - paneermeel - olijfolie - 4 preien, enkel wit
   2 el citroensap - 6 el olijfolie - 2 el vers gehakte munt - 1 el dille - 1 eetlepel roze bessen - peper - zout

   bereiding:


   Klop het eigeel los tot een schuimige mengsel, snij de plakken fetakaas in 4. deze blokjes laat je in het eigeel glijden en maak een egale laag. Lichtjes in het paneermeeldraaien. Laten rusten. Ondertussen de prei ontdoen van de buitenste laag. Ze kort aankoken in water met zout en een scheutje citroensap. Zout en peper toevoegen naar eigen smaak. Ze uit het kooknat nemen en laten schrikken onder ijskoud water. De vinaigrette wordt aangemaakt met de 5 lepels olijfolie en 1 el citroensap, toevoegen van dille en gehakte munt, peper en zout. Voor de liefhebbers kan er een teentje look in uitgeperst worden. Op het einde de rode bessen bij de vinaigrette doen. Snij de preistronken overlangs in fijne reepjes. Je belgd een bord met een bedje van deze reepjes, druppel de vinaigrette op de prei, maar hou een beetje over. Je frituurt de blokjes feta goudbruin. Schik de blokjes op het bedje prei en versier met nog wat verse gehakte munt. Overgiet het ganse bordje met de resterende saus. Smakelijk

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lange tijd uit de roulatie
  Het is eindelijk zover, ik ben er terug. Na meer dan een jaar ga ik terug seniorennet verblijden met onze schrijfsels. Vele malen ben ik vertrokken en vele malen teruggekeerd met het gevoel dat ik  iets miste, honderden nota's op stukjes papier. Helaass nooit de tijd gevonden om ze er in een goede vorm uit te schrijven. Ik schreef ondertussen wel aan mijn boek en hoop dat ik tegen eind 2007 dit wel degelijk klaar heb. Mijn uitgever zit met zijn handen in het haar. Maar ja, dat is ook eens leuk. Volg de teksten maar en je zal zien het wordt best leuk.
  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  19-08-2005
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zijn horecauitbaters tevreden over de Gentse Feesten

  Het stadsbestuur van Gent wil de mening kennen van de café- en restaurantuitbaters in de kuip van Gent over de voorbije Gentse Feesten. Medewerkers van de Dienst Economie zullen in de komende weken een bevraging starten bij een honderd vijftigtal zaakvoerders.

   Nog steeds volgens het Stadsbestuur Gent zijn de Feesten een grandioos succes qua opkomst en organisatie. Een goede samenwerking met politie en ordediensten leidde alles in goede banen en er waren geen noemenswaardige incidenten. Nu wil het stadsbestuur weten van de lokale drank-en eetgelegenheden of zij voldoende aan hun trekken kwamen.

  Men wil peilen of de weerslag op de horecazaken positief is, ook de afsluitingen van de pleinen staat op de vragenlijst. Wij gingen even een kijkje nemen bij verschillende eet en drank zaken in de binnenstad en kregen een paar primeur antwoorden. Op de Graslei en Groentemarkt zijn verschillende uitbaters verbolgen over de werking van de veiligheidsdiensten. De uitbaters van de Graslei klagen Polé polé aan wegens hinder en hinder, het is inderdaad zo dat gedurende de Gentse feesten sommige zaken in totaal niet bereikbaar waren. Er werden zelfs klanten die gereserveerd hadden de toegang geweigerd tot de handelszaak.

  Een veel gehoorde klacht was tevens dat het spektakel van de Gentse Feesten te groot wordt en uit zijn voegen barst. Velen kijken nostalgisch terug op de oude gemoedelijke Gentse Feesten van weleer, met plaats voor de kleine artiest en ambachtsman.

  Het onderzoekzal worden verricht in samenwerking met het Steunpunt voor Toerisme en Recreatie van de Katholieke Universiteit Leuven,dat ook zal instaan voor de verwerking en de analyse van de gegevens. Daardoor behoudt het onderzoek haar objectief en anoniem karakter. Bovendien staan de onderzoekers in voor de wetenschappelijke relevantie van de enquête. De enquête richt zich op de restaurants en cafés die zich in de feestenzone bevinden en de zone er onmiddellijk rond. Zo’n 100 à 150-tal uitbaters mogen zich in de komende dagen aan een bezoek verwachten. De stad Gent rekent op hun medewerking.

  © John Erskine

   

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persoonlijke parkeermeter
  Ze hebben het gevonden, je moet geen parkeerticket gebruiken, je moet geen parkeertijden meer uitrekenen. Het is niet praktsich en het neemt tijd in beslag. Je moet geen ticket betalen van één uur en na dertig moeten dienen te vertrekken, je hoeft nooit meer teveel te betalen. Als dat geen goed nieuws is. Juich niet te vroeg? Nu kan je een parkeermeter ofte PEP kopen en die doet al het werk voor jouw. Geen wisselgeld met hopen in je zakken om daar mee te betalen. Neen, de oplossing is de PEP ofte persoonlijke elektronisch parkeermeter. Het ding werkt heel eenvoudig. Je haalt zo een toestel bij dienst Parkeerbedrijf op de St Michielshelling en je hangt het aan je achteruitkijkspiegel of op je dashboard. Nu kies je enkel of je zinnens bent lang of kort te parkeren. Van de moment dat de keuze knop ingedrukt is begint de teller te lopen. Wanneer je terug in de wagen komt klok je af en de exacte tijd en geld gaat van je oplaadkaart. Simpel. Het ding werkt in alle mogelijke parkeerzones en regelingen. Voor de beroepsmensen nog een voordeel je krijgt een factuur telkens je een PEP aankoopt of de herlaadbare kaarten. Deze kan je aftrekken van de belastingen zijnde beroepskosten. De baas kan je zo een meter geven en dan ben je in regel met de parkeertoestanden. Nog meer goed nieuws : het ding kost 25.00 euro en er zijn chipkaarten van 20, 25, 75 euro. Alles is te krijgen bij het Informatie Parkeerbedrijf, Annemie De Kockere en Stefaan Claeyssens, Sint-Michielsplein 9,9000 Gent, tel. 09 266 28 00, fax 09 266 28 99, e-mail parkeerbedrijf@gent.be. Iedere werkdag open van 8 tot 13 uur en woensdagnamiddag ook van 14 tot 18 uur.
  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  18-08-2005
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Folkloremarkt Heist geen overdonderd succes
  De Folklore markt in Heist elke donderdag van de maand juli en augustus. Veel volk maar weinig kopers, dit is de klacht van alle marktkramers.  Er waren ook een aantal ambachten zoals deze artisanale palingrokerij. Een lust voor het oog en een verwennerij voor de fijnproevers. De visser geeft een demonstratie hoe men warm rookt.

  Er zou crisis heersen in de marktkramerij, en inderdaad men zou het moeten geloven. De Provencal heeft zich verkleind van marktkraam met een tafel en een paraplu kan men ook verkopen.

  De hoevegeitekaas heeft zeer veel aantrekking van de klanten. Een duidelijk bewijs dat het Voedselagentschap verkeerd de opniie van de burger inschat. Deze toestanden kunnen niet volgens hen omdat ze niet hygienisch genoeg zijn. De gemiddelde klant heeft daar echter geen boodschap aan en koopt liever bij de oude standjes op grootmoederswijze.
  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.olijfolie EL OUZZANIA teruggeroepen
  Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen werdop de hoogte gebracht dat de olijfolie EL OUZZANIA verpakt in lliter, 2 liter en 5 liter, vanMarokaanse en Spaanse fabricatie ongeschikt voor menselijkeconsumptie was.De NV MIA TRADING nodigt haar klanten dan ook uit, omveiligheidsredenen, dezeolie uit de verkoop te halen.Deze producten worden verkocht onder de volgende benamingen: 1) Olijfolie “vierge courante“ EL OUZZANIA, plastiek fles l liter,gefabriceerd inSpanje, lot E 06-2006, verdeeld door CASA OLIVA NV in Nederland 2) Olijfolie “vierge courante“ EL OUZZANIA, plastiek fles 1 liter,gefabriceerd inMarokko door SIMOO, verpakt op 12/04, bij voorkeur te gebruiken voor12/07, barcode 6111243080026 3) Olijfolie “vierge courante“ EL OUZZANIA, plastiek fles 2 liter,gefabriceerd inMarokko door SIMOO, verpakt op 12/04, bij voorkeur te gebruiken voor12/074) Olijfolie “vierge courante“ EL OUZZANIA, plastiek fles van 5liter, gefabriceerd inMarokko door SIMOO op 12/04, bij voorkeur te gebruiken voor 12/07 Wij raden dan ook al onze klanten aan om deze producten niet te consumeren en ze terug te brengen waar zij werden aangekocht.De dienst Kwaliteit van Mia Trading biedt dan ook haar oprechteexcuses aan voor ditonaangename voorval en verzekert u dat de nodige maatregelen wordengetroffen om zulke toestanden te vermijden. Deze mededeling werd opgesteld met de medewerking van het F.A.V.V. -FederaalAgentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. © John Erskine
  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artichauts a li berigoule
  Ingrediënten:
  (proportion pour 4 personnes): 8 primeur artisjokken 1 grote ajuin gesnipperd. 2 geraspte wortelen 2 grote tenen look. 1 groot glas goede witte wijn 1 herbes de provence, en thym. De Vulling: (facultatif) 100 g. gezouten spek. 200 g. gekookte ham 200g. champignon de paris gesneden. 4 ansjovis filets. 2 geel van ei. 100 g. ajuin 1 look teentje zout peper, nootmuskaat.
  bereiding:-
  Snij de stelen van de artisjokken, pel de harde bladeren van de buitenkant af. Nadien snijd men de toppen van de artisjok ongeveer 1 cm af, zodat een plat vlak ontstaat. Men wast de artisjokken met water en citroen. Laat ze uitlekken en drogen. Hak alle ingredienten van de vulling fijn. In een pan, de ui fruiten, met de wortelen, Dan de artisjokken op de bodem leggen, de look toevoegen en de witte wijn, laten inkoken. De rest van de ingredienten bijvoegen en water toevoegen zodat alles juist onder staat. Op een zacht vuur dit ongeveer een goede 30 minuten laten stoven. De artisjokken uit de pan nemen, en de fond kruiden naar eigen smaak. Nog een beetje laten reduceren zodat met een dikke smeuige saus krijgt. De artisjokken serveren bedekken met de rijkelijke saus. Wordt geserveerd met Frans brood gegrild. .


  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sushi eigen recept
  Ingrediënten:
  220 g kortkorrelige rijst (of sushirijst) 5 dl water 2 el rijstazijn 1 el basterdsuiker 1 tl zout 125 g verse zalm, tonijn of forel 1 kleine komkommer, geschild 1/2 avocado (naar keuze) 4 vellen nori wasabi 3 el ingelegde gember Japanse sojasaus wasabi, extra -
  bereiding:-
  Was de rijst onder de koude kraan tot het water helder blijft. Laat de rijst uitlekken. Doe rijst en water in een pan en breng ze aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst 4-5 minuten sudderen, tot al het water is opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt 10 minuten staan. Meng azijn, suiker en zout en roer dit mengsel met een houten lepel door de rijst. Blijf roeren tot de rijst is afgekoeld. Snijd de vis in smalle reepjes. Snijd de komkommer en avocado in smalle reepjes van 5 cm. lang. Leg een norivelletje op vetvrij papier of op een sushimatje op een glad werkvlak. Spreid een kwart van de rijst uit over de helft van het norivel. Laat aan de onderkant en de zijkanten 2 cm vrij. Smeer een heel klein beetje wasabi over de rijst. Leg een kwart van de vis, komkommer, avocado en gember op de rijst. Rol met behulp van het papier of het matje de nori van onderaf strak op. De vulling zit nu in het midden van de rijst. Snijd met een elektrisch of zeer scherp, glad mes de rol in stukken van 2 1/2 cm dik. Maak de rest van de rollen. Serveer de sushi op afzonderlijke borden met kommetjes sojasaus en de extra wasabi; de sojasaus en wasabi kunnen gemengd worden en vormen de dipsaus voor de sushi.


  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  Foto

  Mail redactie


  Foto

  Hoofdpunten blog opapat
 • Avondmarkten mei 2013.
 • Roken.
 • Vier op een rij.
 • 1.000.000
 • Vervlogen tijden.

  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  gelukkig
  blog.seniorennet.be/gelukki

  www.flickr.com
  raw zen United Presspool's raw zen photoset

  Archief per week
 • 08/10-14/10 2007
 • 15/08-21/08 2005

  klik foto voor sets  Heist folkloremarkt


  Oostende voor anker


  Drongen Kermis


  Gent Zeilt


  De Barge


  Stroppenmarkt 2005


  Stoomfestival Maldegem


  Gentse foor


  Groentenmarkt Gent  Kortrijk Tuinidee


  Circus van moskou


  Kasteel van ooidonk


  Floralien 2005


  Sebelco Award

  Gent webcam


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!