Inhoud blog
  • Tarmac - (25/3/2010)
  • Gevangen - (8/6/2010)
  • Na zonsondergang - (20/10/2009)
  • Een doodgewoon leven. - (17/7/2009)
  • Duma - (29/5/09)
  • Mobiel - (31/3/09)
  • Meisje in hyacintblauw - (4/11/08)
  • De lunch van de roeiers - (2/9/08)
  • De ontvoering - (17/6/08)
  • De voorspellingen v d Maya's - (9/8/2011)
  • Normale dagen - (19/4/08)
  • Verdwaald gezin - (1/3/08)
  • De Kwekerij - (14/12/07)
  • Engelen van het duister - (27/5/08)
  • Knielen op een bed violen - (26/03/08)
  • Het Bernini Mysterie - (21/12/06)
  • Hemelval - (21/11/06)
  • Moederhart
  • Het verdeelde huis
  • Onder Normalen
  • Omega Minor
  • De man in het midden.
  • De Waarnemer
    Boekbesprekingen
    Korte inhoud en bespreking van boeken welke ik gelezen heb.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tarmac - (25/3/2010)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen                              "Tarmac" 
                              van Nicolas Dickner.


    Al sinds verschillende generaties krijgt elk lid van de familie Randall in een droom de datum door dat de wereld zal vergaan.  Ze noemen dit fenomeen ‘het Kwade Kwartier’.   Maar ieder krijgt een andere datum door. 

    Wanneer een Randall zijn datum overleefde, gaf dat aanleiding tot een geestelijke onevenwichtigheid wat gewoonlijk eindigde in een inrichting.


    Enkel de jongste vertegenwoordiger van de familie, de 17-jarige intelligente Hope, heeft haar ‘Kwade Kwartier’ nog steeds niet gehad.  Dat maakt haar onrustig en ze poogt dan zelf het einde der tijden te bepalen door de dobbelstenen te werpen.  Van dan af komt ze haar aldus gevonden datum op verschillende plekken tegen, zoals de vervaldatum op een pak noedels.  Op een dag vindt ze een oud tijdschrift met reklame voor een boek over de voorspelling van het einde van de wereld met ‘haar’ zelfde datum!  Zij gaat op zoek naar de schrijver, maar waar ze ook komt is deze steeds juist verdwenen.  Ze blijft zijn spoor volgen tot in Japan, doch de man blijft onvindbaar.

    Het is eigenlijk een bizar, absurd verhaal, doch wel vlot geschreven.  De commentaren op de achterflap van het boek gaan echter voornamelijk over het vorige boek van deze jonge Canadese schrijver: ‘Nikolski’. 

    Over ‘Tarmac’:  “een minstens gelijkwaardige opvolger, een hartverwarmende liefdesgeschiedenis tussen twee zeventienjarigen met de dreiging van de Apocalyps speels op de achtergrond”.


    ‘Nikolski’
    wordt mijn volgende boek om te lezen.

    22-06-2013 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gevangen - (8/6/2010)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "Gevangen"
                      van Stephen King.
                      (zijn 66ste boek heb ik ergens gelezen)


    Het plaatsje Chester’s Mill in de Amerikaanse staat Maine (hoe kan het anders) wordt van het ene op het andere moment van de buitenwereld afgesneden door een onzichtbare, maar ondoordringbare mysterieuze koepel. Iemand die zich op dat ogenblik juist op de grens bevindt, wordt doormidden gesneden en een sportvliegtuigje vliegt te pletter. Wie buiten het dorp is kan niet meer terug en iedereen die op het moment 'binnen' is, zit gevangen. Alle pogingen om de koepel te doorbreken mislukken.

    Jim Rennie, de corrupte eerste wethouder van het dorp ziet in de situatie zijn kans om alle macht naar zich toe te trekken. Om te beginnen wordt het politiekorps uitgebreid met een aantal onervaren jongeren die maar al te graag hun verworven macht misbruiken.

    Meer ga ik over het verhaal niet vertellen.

    Er komen in het boek veel personages voor, maar vooraan staat een eenvoudig plan van de gemeente en een lijst met de voornaamste personen die zich op koepeldag binnen bevinden, wat zeer handig is.

    Al vanaf de eerste pagina komt het verhaal op dreef. Geen dooie momenten, geen langdradige passages. Daarbij wordt de spanning steeds verder opgedreven. Ge leeft intens mee met de personages en als ge denkt dat het niet meer erger kan, gebeurt weer het onvoorstelbare. Enkel op het einde wordt het iets rustiger, of beter gezegd, wordt de spanning terug herleid tot normale proporties.

    De grootmeester van de horror zoals we hem kennen. Meer nog: met dit boek overtreft Stephen King zichzelf.

    Een boek om in één trek uit te lezen, maar met zijn 976 bladzijden is dat jammer genoeg onmogelijk.

    28-05-2013 om 11:51 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Na zonsondergang - (20/10/2009)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


     “Na zonsondergang”
                      van Stephen King.

    ‘Na Zonsondergang’, de nieuwste bundel van Stephen King 2009), is een verzameling van 13 niet eerder gebundelde korte verhalen.  Het merendeel van de verhalen verscheen eerder in o.a. The New Yorker, Esquire, Playboy en The Paris Review. Behalve ‘Vet goed’, is geen van de verhalen eerder in het Nederlands vertaald.

    Willa:  Een groep mensen strand in een klein station nadat de trein waar ze inzaten is ontspoord.

    Het hardloopmeisje: Om troost te vinden in haar verdriet nadat haar baby overleden is, begint Emily met hardlopen.

    Harveys droom: Harvey heeft een vreselijke droom gehad, waardoor hij schreeuwend wakker werd.  Aan de ontbijttafel vertelt hij hierover aan zijn vrouw, maar deze wil er niets over horen.

    Parkeerterrein: Een man stopt tijdens een lange reis bij een parkeerterrein om een sanitaire pauze te houden. Bij het toilethokje hoort hij hoe een stel ruziemaakt en de man een zwangere vrouw slaat. Hij weet niet goed wat hij moet doen.

    Vet goed:  Richard Sifkitz’ cholesterol is veel te hoog en hij weegt te zwaar. Daarom schaft hij zich een hometrainer aan. Als hij op de hometrainer zit, beeldt hij zich in dat hij daadwerkelijk ergens fietst. Het fietsen begint een verslaving te worden en de omgeving waar hij lijkt te fietsen wordt steeds realistischer.

    De dingen die ze achterlieten:  Bij een man verschijnen in zijn appartement opeens allerlei vreemde voorwerpen. Het blijken allemaal spullen te zijn van oud-collega’s die zijn omgekomen bij de ramp met de Twin-Towers.

    De middag van de diploma uitreiking:.Janice voelt zich totaal niet welkom bij haar schoonfamilie, waar het diploma van Buddy groots gevierd wordt.

    N.: De notities van een psycholoog over een patiënt die last heeft van dwangneuroses. Door vreemde gebeurtenissen lijken zijn dwangneuroses steeds erger te worden.  Met zware gevolgen, zowel voor de patiënt als voor de psycholoog zelf.

    De Hellekat: een rijke man vraagt een huurmoordenaar om zijn kat te vermoorden.

    De New York times met korting: : Anne krijgt een telefoontje van haar man, die vertelt dat alles goed met hem gaat. Maar …. deze is omgekomen in de ramp van 11 september.

    Stom: Een handelsreiziger pikt een zwerver op die doofstom is. Onderweg vertelt hij over zijn vrouw. Hij weet dat de zwerver toch niet luistert, maar hij moet zijn frustraties kwijt. Doch is het wel zo’n goed idee?

    Ayana: een man die kanker heeft krijgt op zijn sterfbed het bezoek van een blind meisje, Ayana. Ze geeft hem een zoen waarna hij weer helemaal beter wordt. 

    In de klem:
    Twee rijke buren vechten tot het bittere eind om en stuk land.

    Deze 13 verhalen, waaronder enkele zeer korte en drie langere, zijn geschreven in de typisch vlotte stijl van de meester van horror, maar ook drama, Stephen King. 
    Toch vond ik alle verhalen niet even geslaagd en enkele zijn zelfs vrij nietszeggend. 
    Maar voor de liefhebbers van het genre toch niet te missen want er staan ook zeer goede verhalen in, spannend, vlot lezend en zonder langdradige of onnodige uitweidingen.

    (⇒ er is iets mis met de opmaak en presentatie van deze beschrijving, maar ik krijg het niet in orde)

    24-05-2013 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een doodgewoon leven. - (17/7/2009)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  "Een doodgewoon leven"
                                   van Karel Čapek.




    Een gepensioneerde spoorwegbeambte krijgt te horen dat hij nog maar kort te leven heeft.
    Hij besluit de balans van zijn leven op te maken door zijn memoires te schrijven.
    Liefdevol schrijft hij over zijn ouders, het plaatsje waar hij opgroeide, zijn studententijd in de stad en zijn verdere loopbaan bij de spoorwegen.
    Alhoewel hij keurig zijn kleine karakterzwaktes vermeldt en eerlijk vertelt over zijn lafheden, is het algemeen beeld toch dat van een goed besteed leven.

    Maar bij het overlezen vindt hij het zelf te mooi om waar te zijn en 
    vallen hem gaandeweg steeds meer inconsequenties en onduidelijkheden op.  Dat leidt tot een grondig gewetensonderzoek. Tot zijn verbazing en wanhoop ontdekt hij dat zijn leven helemaal niet zo eenvoudig blijkt te zijn geweest, maar vol tegenstrijdigheden en heel anders te zijn verlopen dan hij zich bewust was.  Hij ontdekt dat in zijn binnenste niet één persoon is, maar dat er allerlei met elkaar botsende personen in hem huizen en geleefd hebben, verborgen 'zelven': een eenvoudige man, een dichter, een nietsontziende carrièremaker, een eerzuchtige vent, een 'hypochonder', een man met slechte neigingen, een manipulator, een romanticus.
    Het boek eindigd met diepe psychologische overwegingen en van de idyllische autobiografie blijft uiteindelijk niets meer over.

    "Karel Capek's 'Een doodgewoon leven' verscheen in 1934 en is een van de allermooiste boeken die de Tsjechische literatuur heeft opgeleverd.  Het boek getuigt van een grote kennis van de psychologie."

    25-02-2013 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Duma - (29/5/09)

     “DUMA”   van STEPHEN KING. 

    Dit boek gaat over de aannemer Edgar Freemantle die bij een zwaar  ongeluk op een werf zijn arm kwijtraak.  0ok houdt hij er agressieve buien aan over, waardoor zijn vrouw hem verlaat.

    Om te herstellen verhuist hij naar Duma Key, een eilandje voor de kust van Florida.

    Daar begint hij te schilderen, een vroegere hobby. Maar er overkomt hem iets vreemds.  

    Het lijkt wel of Duma zijn gaven versterkt en hij schildert alsof zijn leven ervan afhangt.  Hij merkt dat de arm die hij moet missen - en waaraan hij af en toe verschrikkelijke fantoomjeuk heeft - hem een soort helderziendheid geeft.  En als hij zich voorstelt dat hij schildert met die arm, dan krijgen zijn schilderijen een vreemde, onheilspellende en gevaarlijke macht.    Met zijn schilderijen wekt hij iets uit het duistere verleden van Duma Key....


      Trailer voor DUMA (YouTube)

    Een boek van Stephen King dat zich eens niet in Maine afspeelt.

    Alhoewel er eigenlijk niet veel gebeurt en het verhaal soms maar langzaam vordert, blijft het toch boeien.

    De verschillende personages zijn erg goed omschreven en komen tijdens het lezen echt tot leven, alsook de beschrijving van Duma Key zelf, met het strand, de branding van de golven en de zonsondergangen, die een belangrijke rol spelen in het verhaal.


     (Voor- en achterkant van het kaft.)

    Over Duma Key wordt gezegd dat het de come-back van King is; dat hij na jaren van matige boeken eindelijk weer terug in zijn oude vorm is.

    11-02-2013 om 12:06 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mobiel - (31/3/09)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      "MOBIEL" 
              
    van Stephen King.

    Stephen King, dé horror-schrijver bij uitstek, is al jaren mijn favoriete schrijver.  Ik denk wel al zijn werken gelezen te hebben.  Maar toch kom ik soms nog een boek tegen waarvan ik constateer: hé, die is me ontglipt. 
    Zo ook:

    MOBIEL.


    De hoofdpersoon Clayton Riddell, een tekenaar uit Maine, bevindt zich in de straten ven Boston als plots alles in een oogwenk verandert.  De meeste mensen worden op slag krankzinnig, vallen elkaar aan en  moorden, auto’s botsen en veroorzaken enorme opstoppingen, er zijn ontploffingen te horen en er ontstaan enorme branden.

    Hetgene wat ze later 'de puls' noemen is begonnen: alle mensen die hun gsm opnemen ontvangen een mysterieus signaal wat hen op slag verandert in moordzuchtige psychopaten..

    De overlevende personen zonder mobieltje, worden geconfronteerd met verbijsterende chaos en tomeloos geweld. 
    Samen met Tom en een tienermeisje Alice ontvlucht Clay het brandende, gedoemde Boston, in een wanhopige poging zijn zoon te bereiken voordat die ook zijn mobieltje aanzet.

    Ze ontdekken dat de ‘foners’, want zo noemden ze de gekken, enkel overdag verder trekken. Dus waren de gewone mensen, de ‘normies’ verplicht om 's nachts te reizen.

    Dan komen ze aan in Gaiten Academie waar het hoofd van de school en de leerling Jordan hen de slaapplaats van een hele bende foners tonen. Ze slapen op een voetbalveld waar  de hele nacht muziek speelt.  Samen slagen ze erin om de hele groep op te blazen.
    De volgende ochtend maken ze kennis met een leider van de foners die ze ‘Rafelman’ noemen en die over sterke telepatische eigenschappen blijkt te beschikken. Vanaf nu hebben ze ook allemaal dezelfde  dromen.
    Op hun verdere tocht komen ze nog enkele andere normies tegen, welke het gewaagd hadden om 2 zwermen foners te vernietigen.

    Onder de onweerstaanbare dwang van Rafelman  trekken ze samen verder naar Kashwak, een plaats waar geen gsm-ontvangst is.  'Kashwak-no-fo' zoals er onderweg op verschillende plaatsen geschilderd staat. 

    Als ze met een busje in  Kashwak aankomen staat Rafelman hen op te wachten. Het veld staat gevuld met de stinkende foners. Toch lukt het hen er te ontsnappen. 
    Hier splits de groep zich: Clay trekt alleen verder om zijn zoon te zoeken en de rest vlucht gewoon weg.
    Clay vindt zijn zoon langs de weg, maar ook hij was al een foner....

    Het einde van het boek is erg plots en laat de lezer met enkele open vragen achter.  Zo weet je bijvoorbeeld nog altijd niet wie of wat er achter het gsm-signaal zit, of onze vrienden elkaar nog zullen terugvinden  en wat er met Clay’s zoon gebeurt nadat hij....

    Maar dat verklap ik niet.

    Anekdote: Stephen King bezit zelf geen GSM. (Althans toen toch nog niet. Nu weet ik het niet.)

    28-01-2013 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Meisje in hyacintblauw - (4/11/08)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     “Meisje in hyacintblauw”
                      van Susan Vreeland.


    (zelfde schrijfster als 'De lunch van de roeiers',- zie mijn vorige boekbespreking)

     



    Dit boek gaat over een schilderij van een jong meisje dat bij het raam zit te naaien.  Een onvoorstelbaar mooi portret van een meisje in een blauw vestje, waarvan de eigenaar beweert dat het een echte Vermeer is.  Maar niemand kent het bestaan van dit schilderij.

    De
     roman volgt het schilderij via de verschillende eigenaren, steeds een stap teruggaand in de tijd, tot het moment van het ontstaan en beschrijft in 8 verschillende verhalen een stukje uit de levens van de respectievelijke bezitters door de eeuwen heen.  Je zou de roman eigenlijk ook achterstevoren kunnen lezen, beginnend bij de arme schilder Johannes Vermeer die zijn schilderijen moet verkopen of weggeeft om er schulden mee af te betalen om zijn gezin te kunnen voeden en zo verder tot de laatste bezitter, een leraar in New York die op het punt staat om het schilderij te vernietigen.

    Een mooi en met momenten aangrijpend boek dat zeer spitsvondig opgebouwd werd.

    ----------------------------

    Van Johannes Vermeer zijn slechts 35 schilderijen bekend.
    De schrijfster creëert hier met ‘Meisje in Hyacintblauw’ aldus een fictief zesendertigste werk.

     

    17-01-2013 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De lunch van de roeiers - (2/9/08)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "De lunch van de roeiers"
                          
    door Susan Vreeland.

    Dit boek is een historische roman over het leven en de liefdes van de impressionistische schilder Pierre-Auguste Renoir.

    Het verhaal handelt over hoe Renoir er toe kwam om zijn meesterwerk 'Le déjeuner des canotiers' (1881) te schilderen.
    Plots krijgt hij het idee voor een groot formaat schilderij waarop, na een dagje roeien op de Seine, een groep mensen gezellig en ongedwongen aan een restauranttafel nakeuvelen.
    Zijn zoektocht naar geschikte modellen - Renoir schildert enkel personen die hij lief heeft - , zijn constant geldgebrek, zijn liefdes, zijn verhouding tegenover de andere impressionisten van die tijd en zijn dagelijkse beslommeringen, alsook van zijn modellen, 
    dat alles in de sfeer van het Parijs en in het bijzonder van het Montmartre van die tijd. 

    De schrijfster vertelt met veel kennis van zaken over schildertechnieken, alsof ze zelf in die kringen thuis hoort.

    Binnenin het boek zijn een aantal afbeeldingen opgenomen van schilderijen van Renoir waarop personen die voorkomen in het verhaal.
    Het boek telt 493 bladzijden kleine druk en alhoewel het verhaal slechts gaat over een periode van 2 maanden, verveelt het nooit.



    Renoir: 'De lunch van de roeiers' .

    07-01-2013 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De ontvoering - (17/6/08)


    De originele
    engelstalige uitgave

    De nederlandstalige
     uitgave
     "De ontvoering"
         door
    Richard Bachman, alias Stephen King.



    In een voorwoord verklaart Stephen King dat dit boek één van de laatste werken is die hij nog schreef onder de pseudoniem Richard Bachman, zijn beginperiode als schrijver (1966-1973), maar dat dit nooit uitgegeven werd ‘omdat hij het zelf niet zo’n goed verhaal vond’.  Hij heeft het nu terug opgedolven en herschreven.

    Dit boek is geen thriller of horror zoals we van de schrijver gewoon zijn, maar het verhaal van een geestelijk wat achterlijke man die uiteindelijk via verkeerde vrienden op het criminele pad geraakt.

    Clayton Blaisdell Jr. ,Blaze genoemd, is enorm groot en sterk. Blaze is geen echte idioot, maar zijn hersens werken niet goed.
    T
    oen Blaze klein was, gooide zijn vader hem in een dronken bui drie keer van de trap, waar hij een enorme deuk in zijn voorhoofd aan overhield en in een jongereninstelling terechtkwam, waar hij vreselijk behandeld werd.
    Na
    wat kleine misdaden wordt hij op sleeptouw genomen door George, een uitgekookte kleine crimineel. Die doktert het plan uit voor hun grote slag: de ontvoering van de baby van een miljonair. Maar als George tijdens een banale ruzie over een dobbelspel wordt doodgestoken blijft Blaze verweesd achter.  Hij besluit dan alleen door te gaan met het plan om de baby te ontvoeren en er een miljoen dollar voor te vragen. Maar denken is niet zijn sterkste punt...

    Blaze staat er echter niet alleen voor want de dode George is nog altijd bij hem als een stem die hem goede raad geeft.

    Doorheen gans het verhaal maakt de schrijver gebruik van flashbacks om het verleden van Blaze, vanaf zijn jeugd tot aan de ontvoering, te verduidelijken, in die mate zelfs dat de lezer sympathie gaat voelen met de uit zichzelf niet boosaardige boef.

    Een spannend boek dat geen minuut verveelt.


    27-12-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De voorspellingen v d Maya's - (9/8/2011)

    Ter gelegenheid van vandaag,  dé 'dag des onheils',  21-12-2012 ,  heb ik deze bespreking terug bovenaan gezet.


     "De voorspellingen van de Maya's ontsluierd"
    van Adrian Gilbert en Maurice Cotterell. 


    Het is moeilijk om van zulk boek een beschrijving te geven.  Toch is het geen droog gedoe.  Het eerste deel is min of meer opgevat als een reisbeschrijving waarin de auteur aangeeft welke Maya-sites hij wenst te gaan bezoeken en wat hij verwacht er te vinden.  Ook volgen we zijn gedachtengang bij het ontsluieren van de geschriften en afbeeldingen die er te vinden zijn.  Een belangrijk gegeven is de gebruikte jaartelling van de Maya's, de Mayakalender en hun onverklaarbare kennis van de zonnevlekkencycli, het magnetisme en de magnetische stormen van zon en de invloed hiervan op onze aarde.
    Volgens de berekingen staan we nu inderdaad op het einde van een 'periode' in de geschiedenis welke in het verleden steeds gepaard ging met enorme rampen welke het einde betekenden van veel leven op aarde. 
    Het laatste deel van het boek bestaat uit een groepering van meer technische uitleg en beschrijvingen welke ik uiteindelijk min of meer vertikaal overlopen heb.






    Over dit boek sprak in mijn artikelenreeks over '2012 - Het einde van de wereld' op mijn hoofdblog. Klik hiervoor op dit knopje en tik 'Einde van de wereld' in Zoeken in blog.  Het eerste artikel van de reeks staat onderaan.

    21-12-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Normale dagen - (19/4/08)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "Normale dagen"
                door Esther Gerritsen



    Lucie groeide op bij haar grootouders.
    Drie jaar geleden verliet ze de 'ouderlijke' boerderij om te gaan studeren.  Een vlucht eigenlijk.
    Steeds wachtte ze op een teken van haar oma en opa, een vraag om ze te zien, waarom ze nooit eens op bezoek komt.  Een vraag die nooit kwam.
    Tot er plots een kort telefoontje komt van oma met de melding dat grootvader ernstig ziek is.  Het is een kwestie van nog maar een paar weken of zelfs maar van enkele dagen...
    Na de lange tijd van bewuste afwezigheid gaat Lucie hierop naar haar grootouders, "waar het patroon van de dagen vastligt en gesprekken zich beperken tot het gevaar van de scherpe bocht in de weg of de voorbereiding van de jaarlijkse kermisborrel.
    Het contact verloopt erg stug; zoals het eigenlijk altijd geweest was.
    Intussen was Lucie afgestudeerd als dramaturge en is ze nu bezig met het maken van een toneelstuk over de Amerikaanse terrorist Timothy McVeigh, die als protest tegen de Amerikaanse regering een overheidsgebouw opblies en waarbij vele doden vielen. Dit loopt als een draad door heel het verhaal.

    De titel van deze psychologische roman wordt verklaard wanneer opa een paar goede dagen heeft gehad en daarna de terugslag krijgt: '
    De goeie dagen die ze als normaal had beschouwd, bleken dus de uitzondering te zijn. De normale dagen begonnen nu pas'.

    Een aandachtig lezer ontdekt op zeker moment een slordigheidje van de schrijfster omtrent de achternaam van Lucie: Lucies grootvader heet Verhagen.  Op zeker moment staat dat de grootmoeder Lucie ziek meldde op school met de naam van Lucie Verhagen.  Maar Lucie is een dochter van de dochter van de Verhagen's en door haar grootouders opgevoed, omdat haar eigen ouders bij een auto-ongeluk om het leven kwamen.  Dat betekent dat Lucie een ander achternaam moet hebben, nl. die van haar vader.

    De roman begint met de slechte boodschap die Lucie van haar grootmoeder krijgt en eindigt op de dag van de begrafenis als Lucie terug vertrekt uit het sterfhuis.



    14-12-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verdwaald gezin - (1/3/08)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "Verdwaald gezin"
                  
    van Jan Siebelink.





    De familieroman Verdwaald gezin speelt zich af in de naoorlogse periode, in het Arnhem van de jaren vijftig. Hoofdpersonen zijn Hugo Sprenger, zijn vrouw Paula en hun dochter Noortje.

    Hugo en Paula hebben elkaar nooit werkelijk begeerd, maar trouwden toch.

    Hugo droomt van andere vrouwen, terwijl Paula uitermate bezorgd is over het welzijn van haar dochter. Noortje probeert aan deze overbezorgdheid te ontvluchten.


    Vooral in het begin van het boek komen geregeld herinneringen aan Hugo’s legertijd naar boven, wat soms verwarrend overkomt.

    Toch lukt het de schrijver met deze roman weer diep door te dringen in de tragiek van een gezin en zijn omgeving.


    03-12-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Kwekerij - (14/12/07)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "De kwekerij
               
    van Jan Siebelink.

     


    In De kwekerij zijn veertien verhalen samengebracht waarin Siebelinks jeugd telkens anders wordt belicht. Steeds worden gebeurtenissen beschreven, waarbij het kind, alias de schrijver, op zoek is naar de verhouding tussen het goed en het kwaad.  Telkens staan de kwekerij van zijn vader, de kassen en de bloemen centraal.

    De kwekerij brengt nauwelijks voldoende op en de dagelijkse strijd om financieel het hoofd boven water te kunnen houden, speelt een grote rol in de verhalen.

    Daarbij is er ook nog de geloofsobsessie van de vader die een verwijdering veroorzaakt tussen deze en zijn gezin, wat soms pijnlijk overkomt.


    Het zijn één voor één vlot geschreven verhalen die de schrijver zelf aan het denken hebben gezet over een meedogenloze vorm van zeer streng geloven en over zijn eigen geloofsbeleving.

    23-11-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Engelen van het duister - (27/5/08)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     “Engelen van het duister”

                                 van Jan Siebelink


     

    Hoofdpersonen in deze psychologische roman zijn de twee broers Lucas en Casper.  Ze zijn de volwassen geworden zonen uit Knielen op een bed violen. (zie mijn vorige bespreking)

     

    Het verhaal is dan ook een vervolg hierop en begint als vader nog leeft.

    Het boek speelt zich grotendeels af in de plaatsen Velp, Ede en Den Haag.

     



    De broers Lucas en Casper wonen bij hun ouders op de kwekerij.

    Vader heeft zich verloren in het geloof en is er met zijn gedachten niet meer bij. Met de kwekerij gaat het financieel steeds slechter.

    Casper voelt zich afgewezen door zijn vader, die liever een dochter had gehad. Hij is met hele andere dingen bezig dan de kwekerij. Hij zoekt veel vertier buitenshuis.  In dit boek komen we te weten waar hij altijd uithangt. De uitverkoren zoon is Lucas, die plichtsgetrouw is en gedreven wordt door ambitie - maar die Caspers roekeloze vrijheidszin toch bewondert.

     

    Op een dag komt Lucas thuis met zijn nieuwe vriendin: Ymke. Het is een ontzettend leuke meid.  . Casper vindt Ymke ook erg interessant en hij is dan ook vaker thuis.  Lucas stort zich ondertussen helemaal op zijn studie en heeft daardoor weinig tijd voor Ymke.  Na een tijdelijke breuk trouwt hij met haar.

    Na de dood van zijn vader verandert het leven van Casper drastisch. Hij haalt zijn diploma aan de mo-opleiding geschiedenis en solliciteert in Ede bij het gemeentehuis, waar hij wordt aangenomen als archivaris.

    Casper gaat nog veel naar Velp om zijn moeder te bezoeken. In een weekend zijn Lucas, Ymke en Casper alledrie in Velp. Ze besluiten die avond uit te gaan.  Lucas houdt niet van dansen en daarom gaan Casper en Ymke met zijn tweeën de dansvloer op. Ze gaan helemaal in elkaar op. Die nacht bedrijven ze de liefde.

    Ymke en Casper blijven elkaar stiekem ontmoeten, totdat Ymke daar een punt achter zet. Dan blijkt ze zwanger te zijn. Voor haar is Lucas de vader en er wordt met geen woord over gesproken dat Casper ook de vader kan zijn. Ymke bevalt van Gabriëlle. Gabriëlle wil al snel weinig te maken hebben met haar vader, terwijl ze een goede band heeft maar haar oom.

     

    In Ede heeft Casper verschillende vrienden, die allen een belangrijke plaats in zijn leven innemen.

    Casper spreekt regelmatig af met zijn dochter/nichtje Gabriëlle, die inmiddels een tiener is. Zij gedraagt zich dan als een echte verleidster en vertelt dat ze veel affaires heeft met (oudere) mannen. Casper voelt zich tot haar aangetrokken.


    Het hoofdthema in het boek zijn de relaties. Alle personages in het boek zijn wel op een aparte manier met elkaar verbonden.
    Andere thema’s zijn de dood en liefde. In het boek gaan er verscheidene mensen dood en de hoofdpersoon heeft hier veel moeite mee om dit te verwerken. Liefde is een ander thema dat in het boek voor komt. Dat is te zien doordat Ymke en Lucas een rare vorm van een liefdesrelatie hebben doordat Lucas seksuele liefde zoekt bij prostituees. Casper heeft bindingsangst, omdat hij het al snel benauwd krijgt bij een vriedin en eigenlijk nog nooit een echte vriendin gehad heeft. Als laatste is er Gabrielle die veel seksuele relaties heeft gehad, maar dit deed om haar liefdesgevoelens voor Casper, te onderdrukken.

    Er loopt constant een bepaalde spanning door het verhaal heen. Zeker nadat Casper en Ymke met elkaar naar bed zijn geweest. Je vraagt je constant af wanneer bekend wordt dat Casper de vader is van Gabriëlle. Het leven van Gabriëlle brengt ook spanning in het boek. Vooral aan het eind als blijkt dat ze schizofreen is. Aan het eind van het boek bereikt de spanning haar hoogtepunt. Dan wordt Casper door onbekenden aangevallen in Den Haag.

    12-11-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Knielen op een bed violen - (26/03/08)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "Knielen op een bed violen"
                     
    van Jan Siebelink.



    Met deze roman wilde de schrijver (nog een keer) het verhaal vertellen van zijn jeugd als kwekerszoon in Velp; jeugd die getekend werd door het zwarte calvinisme waartoe zijn vader zich bekeerde.



    "Het speelt bij mij allemaal nog méé. Zo'n beeld van die colporteurs met een koffer vol boeken op de kwekerij,ik zal het tot mijn dood bij me dragen. Mijn twee broers zijn druk met baan en vriendin. En ik zit maar steeds dat verhaal te vertellen. Dat is denk ik mijn taak in de wereld. Die móet weten dat zo'n man heeft bestaan."


    De roman ‘Knielen op een bed violen’ gaat over religieus fanatisme. Het boek kreeg dan ook veel aandacht uit religieuze hoek
    .

    Het verhaal wordt geheel chronologisch verteld: vanaf de periode dat Hans Sievez op de lagere school zit tot aan zijn dood. Hans is in zijn jeugd inwoner van Lathum (vlak bij Velp). Na de dood van zijn moeder trekt hij naar Den Haag, waar hij het tuindersvak leert en waar hij de al min of meer godsdienstwaanzinnige Jozef ontmoet.

    Na zijn vaders dood keert hij terug naar Gelderland en begint daar samen met zijn jeugdliefde Margje in Velp een eigen bloemenkwekerij.

    Op een dag verschijnt Jozef op de kwekerij als verkondiger van het geloof.  Gaandeweg laat hij zich steeds meer intimideren.  Hij komt geheel onder invloed van de predikers en verwaarloost daarmee zijn gezin.  Met het verkopen van godsdienstige boeken trommelen zij ook steeds meer geld uit Hans zijn zak, ondanks de dagelijkse strijd om financieel het hoofd boven water te houden, want de kwekerij brengt nauwelijks op.  Wanneer Hans persoonlijk door God geroepen wordt, wordt hij helemaal slachtoffer van hun praktijken.

    Zijn zeer lieve vrouw Margje die hem in veel dingen steunt, kan er op de duur niet meer tegen dat de "viezige" predikers bezit van haar huis nemen en zelfs zondags komen preken en mee-eten.

    De twee zoons reageren totaal verschillend op hun vaders geloofsobsessie.  De oudste, Ruben, (= de schrijver) steunt zijn vader en probeert hem te begrijpen.  De jongste zet zich juist op alle mogelijke manieren tegen hem af.

    'Ik ben altijd bang geweest om het complete verhaal te vertellen: het geleidelijke maar onstuitbare afglijden van een zachtaardig maar in zijn jeugd verwond man - vluchtend in het zwartste calvinisme - en het verdriet dat hij in zijn naaste omgeving veroorzaakt. Het is ook het verhaal van een grote liefde. Een man en een vrouw: de een wil overleven in het hiernamaals, de ander in het nu.' (uit een brief van de auteur aan zijn uitgever).

     

    29-10-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het Bernini Mysterie - (21/12/06)

     "Het Bernini mysterievan Dan Brown.

    Professor Robert Langdon wordt naar CERN ontboden om een mysterieus symbool op de borst van een vermoorde wetenschapper te achterhalen. Langdon ziet een verband met de Illuminati,  een groep wetenschappers die de ondergang van de kerk willen ...  Maar die bestaat allang niet meer. Of toch?
                                                                                                                         
    Dan onthullen de Illuminati dat er een tijdbom in het Vaticaan verstopt is. Hun timing is perfect: de kerkleiders zijn bijeen om een nieuwe paus te kiezen en Rome wemelt van de pers. Om de bom te vinden doet men een beroep op Robert Langdon, wegens deze zijn  unieke kennis over de Illuminati.    
                                                                                      
    De race tegen de klok leidt langs verzegelde crypten, gevaarlijke catacomben en verlaten kathedralen. Het spoor dat Langdon probeert te volgen is vierhonderd jaar oud. Het slingert door Rome, naar een verloren gewaande lokatie die de enige hoop op redding van het Vaticaan bevat.

    Þ een spannend boek dat geen minuut verveelt, met een verrassend, toch wat overdreven einde.


    15-10-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hemelval - (21/11/06)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    “HEMELVAL”

                          van Arjan Visser

    Als er in de tuin van de jonge Lode Bast een gekwetste duif neerkomt, wil hij deze verzorgen, maar dat was buiten zijn vader gerekend.
    Nadat de vader zelfmoord pleegt is dit eigenlijk een opluchting voor het gezin en kunnen zoon en moeder eindelijk doen wat ze altijd al graag hadden willen doen.
    Lode kan nu zijn liefde voor duiven ontwikkelen: het tuinhuisje wordt omgebouwd tot duivenhok en hij wordt lid van de plaatselijke duivenmelkersclub.
    Nadat ook zijn moeder sterft, voelt hij meer en meer de eenzaamheid. 
    Dan leert hij Geesje kennen, waar hij ook mee trouwt. 
    Stilaan begint Geesje zich te ergeren aan Lode zijn voorliefde voor zijn duiven die steeds op de
    eerste plaats komen. Na een zwangerschap die na 20 weken op een miskraam eindigt, vervreemdt
    ze volledig van hem.
    Als Lode van zijn baas een autobusreis aangeboden krijgt, moet hij alleen vertrekken.  Tijdens zijn afwezigheid onderneemt Geesje een eigen ontdekkingstocht...

    Þ Een zeer goed, vlot en onderhoudend geschreven boek.

    Enkele commentaren:
    Hij bezorgt de lezer echt mededogen, en dat is een niet gering literair effect. – ROB SCHOUTEN in TROUW


    Visser laat in Hemelval zien dat hij over fantasie beschikt, dat hij een literair oog heeft voor de vreemde kronkels van de geest. – JEROEN VULLINGS in VRIJ NEDERLAND

    De sobere, ingetogen stijl past Hemelval als een tweede huid. De worsteling met het leven van twee ontheemde zielen, die meer met elkaar gemeen hebben dan zij zelf beseffen, krijgt daardoor een
    lading die de lezer niet onberoerd laat.


    'Hemelval' is  Arjan Visser's tweede roman.

    23-09-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moederhart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  "MOEDERHART
                       van Roberto Alajmo.

    Het boek vertelt het verhaal van een 40-jarige fietshersteller uit een Siciliaans dorpje, die door iedereen gemeden wordt.
    Zijn saaie leven krijgt plots een wending als hij benaderd wordt door enkele onbekende figuren die hem de opdracht geven om voor enkele dagen een ontvoerd kind op te nemen en te bewaken.  Hij aanvaardt de opdracht, maar de mannen komen maar niet opdagen om het kind terug te halen.
    Na enkele dagen wordt zijn geheim door zijn opdringerige moeder ontdekt.

    'Moederhart' is een spannende psychologische roman, geschreven in een eenvoudige en vlotte stijl.  Dit boek is de internationale doorbraak van de schrijver.

    10-09-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verdeelde huis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "HET VERDEELDE HUIS" 

                          van Geertrui Daem.

    Het boek begint bij de bejaarde en demente Irene Coppens in een instelling.  Zij denkt veel terug aan vroeger.
    Zo krijgen we eerst het verhaal van de eigenzinnige kleindochter van 9 jaar die met haar grootouders een paar weken aan zee verblijft en die dat niet plezant vindt.
    Irene denkt ook veel aan haar huwelijken, vooral het tweede met Benoit Verbist, een norse onhebbelijke vent, wat nog verergerde nadat hun kruidenierszaak gesloten was.
    Met haar dochter heeft ze al jaren geen contact meer.
    De eerste irritaties tussen Irene en Benoit ontstaan kort nadat ze zijn getrouwd, maar zij kan zijn onhebbelijkheden nog verdragen, tot Benoit een ware terreur tegen haar begint.  Hij deelt het huis in tweeën en zondert zich volledig af op zijn kamer, waar hij langzaamaan steeds gekker wordt.  Zij houdt de ondraaglijke toestand vol door te doen of er niets aan de hand is.

    Commentaren in de pers:

    'Vrij Nederland': Daem schrijft zorgvuldig en ritmisch proza; de vele met Vlaamse taal doorspekte dialogen lopen soepel

    'NRC Handelsblad': Ze heeft een buitengewoon verteltalent en een even buitengewone handigheid om op het goede ogenblik de volkstaal te pas te brengen.

    'De Standaard':  Wat blijft fascineren in de verhalen van Geertrui Daem: ze zijn zo uit het leven gegrepen, maar altijd ook verraden ze, zonder dat het opvallend of geforceerd lijkt, de ingreep van de schrijfster. 

    01-09-2012 om 12:23 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder Normalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "ONDER NORMALEN"
                    van David Gilbert.


    Op de vlucht voor zijn schuldeisers, geeft een jongeman zich op voor een medicijnenonderzoek en verblijft twee weken in het pand van Hargrove Anderson Medical. Het consequent toedienen van het medicijn Allevatrox (een antipsychotum ter bestrijding van schizofrenie) is niet zonder gevaren, maar hij heeft het geldbedrag dat daartegenover staat, hard nodig.  Hij komt terecht in een gevarieerde groep proefkonijnen, zogezegd "onder normalen" zoals ze  in het Medical Center genoemd worden.  Onder hen is er één vrouw waar hij gevoelens voor koestert. 

    Op het einde van de sessie, als iedereen terug naar huis mag, laat hij zich overhalen voor nog een afzonderlijk en zeer gevaarlijk proefonderzoek.....

    Een vlot geschreven boek over gezonde mensen die neven-effecten vertonen door geneesmiddelen die anderen zouden moeten genezen.

    25-08-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omega Minor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "Omega Minor"
                 door Paul Verhaeghen.


    Dit boek was één van de vijf genomineerden voor de literatuurprijs 2005, maar heeft het uiteindelijk niet gehaald.

    Het verhaal gaat over de jodenhaat en jodenvervolging beginnend in het vooroorlogse Duitsland, gezien en beleefd door een opgroeiende joodse jongen.

    Ik vond het een moeilijk boek en soms zware lektuur. 



    De commentaren in de pers zijn anders heel lovend:

    De Morgen
    :  'Vanaf de eerste woorden spat de ambitie van de pagina.

    Omega Minor geeft een beeld van de hele twintigste eeuw.  
    Een evenement.  Overdonderend en ingenieus.'

    De Groene Amsterdammer: 'Een groot bemeten beeld van de highlights uit de westerse geschiedenis van 1925 tot 1995.
    Hemelbestormend.  Een daverend epos.'

    De Standaard: 'Een machtige, indrukwekkende roman. Eén van de zeldzame literaire werken die je als lezer  tot erkentelijkheid tegenover hun auteur bewegen.  Het meest ambitieuze boek uit de Nederlandse literatuur van de afgelopen vijftig jaar.  Ik zat, ik las, ik lachte schamper.  Ik had ongelijk.' 
    Omega Minor is de grote roman die de twintigste eeuw ons nog schuldig was.'
      

    20-08-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De man in het midden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     “De man in het midden"
                                     van  Aster Berkhof.

    In de tijd dat ik nog naar school ging was Aster Berkhof een jonge schrijver. Ik heb toen al zijn werken gelezen.  Onlangs zag ik in de bibliotheek dit later werk van hem.


     "De man in het midden."


    Het boek handelt over mensensmokkel.


    Doordat Philip Duncan, enkele mensen wilde helpen vluchten, komt hij ongewild in een web terecht van een monsterachtige internationale mensenhandel.  Hij vindt het daarbij ook vreemd dat, nadat ze illegaal de VS zijn binnengekomen, er zoveel immigranten gearresteerd worden.  Maar vrienden blijken vijanden te zijn
    .

    Het boek is heel vlot en onderhoudend geschreven, maar naar het einde toe wordt het toch wat zwaarwichtig.  Ge voelt de wrok van de schrijver tegenover de machtige aristocraten, rijkelui die niets of niemand ontzien om hun doel te bereiken en daarbij zonder enige scrupules over lijken gaan.

    17-08-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Waarnemer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     "De waarnemer"
                  van Wim Kayzer.


    Een zeer lijvig boek dat gaat over een arts die stopt met zijn praktijk en verhuist naar een verlaten hoeve in een vallei in het zuiden.
    Daar geniet hij van de eenzaamheid en van het werk op de al jarenlange verwaarloosde hoeve en de omliggende gronden.  Hij tracht aanvankelijk ook zo weinig mogelijk contact te nemen met de bewoners van het dorp.
    Naar het einde toe begint hij echter te lijden aan een zéér snel vorderende Altzheimer.

    Vooral in het begin is het echter even doorbijten tot ge vertrouwd bent met de manier van schrijven en met de gedachtengang.  Het boek is nl. geschreven in de vorm van een brief aan een overledene, met veel overpeinzingen en terugdenken aan vroeger.
    Tussendoor komen ook stukken van de brieven die de overledene vroeger aan hem schreef.
    Ik moet toegeven dat ik vooral in het begin verschillende paragrafen heb overgeslagen om het boek te doorworstelen, maar naarmate het verhaal vordert, gaat het ook steeds vlotter.
    Het is uiteindelijk een overweldigende roman geworden.

    14-08-2012 om 00:00 geschreven door R.A.A.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Gastenboek
  • Malathion
  • rust zacht raa
  • Goeie middag
  • Award voor U
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)

    Druk op onderstaande knop om eventueel een spoor na te laten van uw bezoek. Alvast bedankt.


    Laatste commentaren
  • Lieve groetjes dikke knuffel maatje (Diana)
        op Tarmac - (25/3/2010)
  • Lieve groetjes dikke knuffel maatje (Diana)
        op Tarmac - (25/3/2010)
  • Lieve groetjes dikke knuffel maatje (Diana)
        op Tarmac - (25/3/2010)
  • Hallo R.a.a. (paolo)
        op Gevangen - (8/6/2010)
  • Raa, raa, raa, waar bleef die R.A.A. Van harte welkom weer terug. (Loek)
        op Na zonsondergang - (20/10/2009)
  • Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    MIJN ANDERE BLOGS
  • R.A.A.'s krantje
  • Grenspalen Deel1
  • Grenspalen Deel2
  • Grenspalen Deel3
  • Oudere artikels


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!