volg onze podcasts OP: https://www.agapelifebelgium.be/nl/podcast1.html 300 podcasts die steeds vernieuwen!
10-12-2017
de handelingen deel 1
Beste mensen
We maakten voor u een reeks uitzendingen over de handelingen van de apostelen. Dit is de eerste uitzending. Het boek, de handelingen van de apostelen, wordt haast niet meer gelezen, maar wij vinden het een belangrijke boek zeker in onze tijd, want het gaat over de gemeenschap van de eerste christenen en hoe de apostelen zich verspreidde om het woord van Jezus te verkondigen. En God was in alles aanwezig met de kracht van zijn heilige Geest. Zo is de gemeenschap van de christenen steeds gegroeid door de jaren heen. Wij zijn er deel van.
Het boek de handelingen , is geschreven voor 62 na Christus, voor de sterfdatum van Paulus. Het boek handelingen , geschreven door Lukas eindigt in Rome toen Paulus gevangen werd in Rome , dat lezen we op het einde in de Handelingen. Er is niets geschreven over de vervolgingen van de christenen in 62 tijdens het bewind van keizer Nero, de vernietiging van de stad Jeruzalem in 70, dus het moet voordien geschreven zijn, voor 62 na Christus dus.
Het gaat in de handelingen over Petrus, Filippus, Paulus en Lukas zelf.
De gebeurtenissen, weergegeven in de Handelingen spelen zich af in
Jeruzalem, in het Joodse rijk Judea, in Samaria( het land van de heidenen) en in heel het Romeinse rijk, de actuele wereld van toen
Wij geloven als christen dat de geschriften in de bijbel waardevol zijn omdat ze geschreven zijn onder en met de kracht van de Heilige Geest
De kracht van de Heilige Geest is bij ons, vooral in belangrijke momenten en vooral op momenten dat er over Jezus gesproken wordt. Dat is nu en dat was vroeger ten tijde van de eerste christenen. Die periode wordt beschreven door Lukas in het boek ‘ de handelingen’ Met dit boek willen wij nadenken over wat de apostelen deden onder leiding van de H.Geest. Ze zouden Zijn kracht ontvangen om te kunnen getuigen over Jezus.
Eerste uitzending: (Hoofdstuk-1-2)
Lukas leidt ons van de stad Jeruzalem naar de streek rond de middellandse zee, , de streek van Syrie, klein Azië de eilanden Cyprus en Malta en uiteindelijk Rome.
Omdat Judas Jezus had verraden waren de apostelen nog met 11 , Lukas beschrijft de keuze van een nieuwe apostel zodat ze terug met 12 waren . zoals de 12 stammen van Israël die al eeuwen bestonden.
Lukas beschrijft in het eerste hoofdstuk de hemelvaart van Jezus
De dood is niet het einde, en het leven is meer dan geld, gezondheid, geluk of pech. Want de dood op aarde is de weg naar de eeuwigheid. Lukas herhaalt wat hij ook in zijn evangelie had geschreven: dat Jezus doorheen lijden en dood was gegaan, en dat Hij verrezen was en teruggekeerd naar de Vader in de hemel. Maar Hij had zijn Geest beloofd aan zijn apostelen, zo kunnen zij en ook wij leven in de kracht van Zijn Geest.
Dit is intens Gods verlangen. Op het moment van Jezus hemelvaart staan de apostelen Hem na te kijken, misschien hopen ze Hem nooit uit het oog te verliezen. Ineens staan er twee mannen in witte gewaden bij hen, en die zeggen: mannen, waarom staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus komt immers terug naar de aarde, op dezelfde wijze als Hij nu naar de hemel is gegaan.’ Met andere woorden: aarde en hemel zijn door Jezus direct met elkaar verbonden. En Hij is niet weg van de aarde, Hij zal voor eeuwig aanwezig blijven door zijn Geest. Dat verklaart wellicht de blijdschap van de apostelen, zoals die door Lukas in zijn evangelie wordt beschreven. Hij geeft de opdracht weer die Jezus aan zijn apostelen geeft: dat ze hem, Jezus, onder alle volkeren moeten verkondigen. Wanneer Jezus ten hemel wordt opgenomen, baden ze tot Hem en ze keerden met grote blijdschap naar Jeruzalem terug.’
Met grote blijdschap’: zijn ze dan blij dat Jezus weg is? Nee, natuurlijk niet, ze zijn blij omdat Hij bij hen blijft. Niet als menselijke persoon, maar als Geest, als aanwezig teken van God. En ze zijn ook blij omdat zijn hemelvaart hen de zekerheid geeft dat de aarde niet het enige, en de dood niet het einde is. Jezus is immers verrezen en ten hemel opgenomen. Dus zullen ook zij en zullen ook wij allen verrijzen. Het is de taak van de apostelen en onze taak om daarover te spreken met iedereen die ons lief is.
Lukas spreekt ook over het ontvangen van de Heilige Geest . I
Iedereen die bij Jezus hemelvaart aanwezig was begreep wat er gezegd werd in zijn eigen taal. Hier vinden we een verwijzing naar de toren van Babel, waar de mensen een stad wilden bouwen met een toren die tot aan de hemel rijkt, ze wilden gelijk zijn aan God, zij wilden een eenheid van taal, dan krijgen wij naam en worden we niet over de aardbodem verspreidt lezen we Genesis 11, 1-9
Maar God wil niet dan wij mensen, egocentrisch worden en denken om God niet nodig te hebben en onze luxe materiele wereld als meest belangrijke beschouwen. Daarom deed hij ‘toen’ de mensen vreemde talen spreken, ze begrepen elkaar niet meer en zo werden mensen over de hele wereld verspreid. Hier wordt verwezen naar het plan van God. Hij wil dat wij onszelf niet als de besten en de slimsten en de eersten beschouwen. Wij zien soms op neer op anderen, vooral op hen die vreemde talen spreken en hier bij ons wonen. We worden ongeduldig, staan niet open voor het anders zijn en dat wil God niet voor ons.
Met de neerdaling van de Heilige Geest wil God eenheid, om zo, in verbondenheid met God en met elkaar sterk te staan en Jezus woorden te kennen. Woorden die ons leren hoe wij moeten leven, zelfs al zijn de omstandigheden soms moeilijk. Maar juist daarom ontvangen we de kracht van Zijn Geest. In die kracht wil God ook dat de apostelen en ook wij vertellen over zijn zoon, Jezus, en wat die voor ons betekent.