appel op de bbq neem een appel liefst geen harde soort snij in plakken van 1 cm dik haal het klokhuis eruit een vel alufolie dubbelgevouwen een weinig boter op alu vrijven wat kaneelpoeder overstrooien appelschijf opleggen een ananasschijf erop terug een appelschijf wat kaneelpoeder de holte van de appel en opvullen met rozijnen voor de liefhebbers licht besprenkelen met wat cognac pakketje goed dichtvouwen op grill leggen tot het pakketje volledig is opgezwollen
gisterenavond vlug wat op de grill gelegd 1 gekuiste forel blad aluminiumfolie (dubbel geplooid) takje verse dille voor binnen in de vis een weinig olijfolie kruiden met peper en wat barbecuekruiden pakketje goed dichtvouwen bbq aansteken na 5 min pakketje opleggen gedirende een 8 tal minuten op gemiddeld vuur pakketje draaien en nog een 6 tal minuten laten garen klaar is kees men kan er desgewenst ook verse champignons of andere groenten bijvoegen opgelet:sommige groenten wel vooraf wat blancheren of voorstomen smakelijk
Zoals bij alle barbecue's is veiligheid het eerste punt.Bij aansluiting van een nieuwe gasfles kontroleer ik altijd de aansluiting met zeepsop.Indien er kleine kinderen zijn is het best de piezoontsteking uit te schakelen,daardoor kunnen ze bij eventueel opendraaien van de kraan geen vonk veroorzaken door op de knop te duwen.Zoals bij een gewone bbq is het natuurlijk van belang dat de maitre-grilleur NUCHTER blijft (wat niet altijd evident is) Er is wel een smaakverschil tussen bbq met houtskool en bbq op gas.Maar daar het minder snel aanbrand dan met houtskool krijgt u meer de smaak van de gerechten inplaats van verkoolde spijzen.Het grote voordeel van grillen op gas is dat je al na een vijftal minuten kan beginnen met grillen,is vooral interesssant als u maar met 2 personen bent en het anders een hele rompslomp is om de houtskool aan te steken.De kwaliteit van de brander is zeer belangrijk.De goedkopere modellen hebben branders uit plaatstaal(veel te dun) of inox wat iets beter is. Het beste is een brander uit gietijzer.Het verschil zit er hem in dat bij plaatstaal de openingen iets groter worden door de warmte en vervorming zodat de vlammen niet meer gelijkmatig zijn.Dit hebt u niet bij een brander uit gietijzer.
Hetis de bedoeling met dit blog de meesten wat wegwijs te maken met het gebruik van gasbarbecue en soms ook een eigen recept. Ikzelf gebruik reeds een twaalftal jaren een gasbarbecue en ondertussen ben ik dit jaar aan mijn tweede exemplaar begonnen daar van de eerste de branders volledig doorgebrand waren.