Strijden eeuwig
Inhoud blog
  • 2050 ?
  • Lentekriebels
  • Vijgen na Pasen
  • Mateke wordt marktkramer
  • De laatste rechte lijn
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    09-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vande Lala's planbureau

     

     

       In deze rubriek heb ik al meer dan eens, m.i. terecht, de draak gestoken met Johan Vande Lanotte. Eerst noemde ik hem de ti-ta-tovenaar van Oostende, later kreeg hij de titel van Keizer van Oostende. Die titel kreeg hij niet van mij, maar van twee VRT-journalisten die over hem een boek met dezelfde titel hadden geschreven (en daarvoor door de linksgezinde zender zelfs even op non-actief werden geplaatst). Tegenwoordig noem ik hem al een tijdje Vande Lala. ‘Lala’ staat voor onzin/blabla, zoals men dat in kruiswoordraadsels wel eens tegenkomt (‘Vande Blabla’ zou ook niet slecht klinken!). De man denkt echt dat iedereen aan zijn lippen hangt en dat hij zomaar alles kan vertellen wat hij wil en zoals hij het wil, en ziet er niet tegenop vorige eigen uitspraken volledig te negeren, zoals ik gisteren nog vertelde over die van Bart De Wever, die hij een toogstrateeg noemde. Ook over de pensioenen zegt hij nu dat we moeten ophouden daarover te zeuren, uitgerekend hij die indertijd de vergrijzingskosten te lijf wou gaan met zijn zilverfonds dat eerder een zilverflop is geworden. Zijn laatste tactiek is, dat hij te pas en te onpas het planbureau erbij sleurt om zijn beweringen te staven.

       Een eerste keer gebeurde dat zowat een jaar geleden tijdens de discussie over de mogelijke indexsprong en het automatisch indexeringsmechanisme (die hij niet wou). Dat bureau blijkt van een eerder rode strekking te zijn, vandaar. Het is hetzelfde planbureau dat regelmatig aangeeft of de economie het beter of slechter doet en dat even regelmatig zijn cijfers moet ‘bijstellen’, waardoor telkens de begroting moet worden aangepast. Helemaal fout ging het trouwens bij het berekenen van de vergrijzingskost, die volgens dat bureau voor België tegen 2060 zo’n 5,4% van het bbp zal bedragen. Volgens de Europese Commissie, die dat ook berekende, komt dat uit op 9,1%!

       M.a.w. die berekeningen van het planbureau moeten met een grove korrel zout worden genomen, met daarbij in het achterhoofd dat het gaat om een rood clubje dat in de eerste plaats Vande Lala ten dienste wil zijn. In het licht daarvan zou het kunnen dat Crembo het bij het rechte eind had, toen die beweerde dat hij ook andere cijfers gehoord had i.v.m. de voordelen van een BTW-verlaging voor de energie. Dat laatste wordt trouwens bevestigd in een column van Geert Peersman, hoogleraar economie van de UGent, in De Standaard van gisteren. Peersman beweert zelfs dat een verhoging van de BTW meer zou opbrengen (e.e.a. door de speling van de automatische indexering, die andere dada van Vande Lala). En Peersman heeft daar geen ‘hulp’ van het planbureau voor nodig.

      

    09-10-2013, 09:48 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (34 Stemmen)
    08-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schaduw van mei 2014

     

     

       Het loopt niet lekker met de besprekingen van het kernkabinet over het concurrentiepact en de relance. CD&V houdt (voorlopig?) het been stijf i.v.m. de eventuele verlaging van het BTW-tarief voor energie. In het (waarschijnlijk) uitstellen of schrappen van die verlaging is het opmerkelijk dat het CD&V is en niet de Open VLD, die in het kernkabinet de kant van het zakenleven en de economie kiest, zeg maar van VOKA, de zgz ‘werkgever’ van Bart De Wever. De christendemocraten, of toch zeker de rechtervleugel ervan, zit in deze zaak op één lijn met de grootste Vlaamse oppositiepartij en het is paars dat aan populisme doet. Croo’tje en Rutten weten het blijkbaar ook niet meer. De schaduw van mei 2014 hangt nu al over zowat alle nieuwe beslissingen die men neemt.

       Jammer toch dat ze in heel dit verhaal, dat zich afspeelt op federaal niveau, de schuld niet kunnen geven aan de N-VA. Af en toe probeert men wel, maar het ‘pakt’ niet. Zo viel Vande Lanotte vorige week volledig uit zijn rol, toen hij De Wever een ‘toogstrateeg’ noemde. Uitgerekend Vande Lala die eerder had gesteld niet meer over de N-VA te zullen spreken, schijnt blijkbaar ook geen andere argumenten meer te hebben. Maar het kan nog erger.

       Vlaminghater Maingain noemde de N-VA ‘rotzooi die in de riool thuis hoort’ omdat de Vlaamsnationalisten het gewaagd hadden zich kandidaat te stellen om mede Brussel te beheren. Uit de mond van een dergelijk individu is dat reclame voor de N-VA. Voor zover dat nog nodig zou zijn, kan men er niet om heen, dat de verkiezingen van 2014 deze partij als inzet zullen krijgen.

       De regering heeft evenmin een antwoord op de rechtmatige eisen van allerlei instellingen en drukkingsgroepen, zoals nu bv weer die van de brandweerkorpsen, die in dit land verhoudingsgewijs zo’n 40% ondergefinancierd blijken te zijn t.o.v. die in de buurlanden. Dat het momenteel, voor wat de harde acties betreft, hoofdzakelijk de Waalse spuitgasten zijn die het hoge woord voeren, is in dit land ook al de normaalste zaak van de wereld, ook al hebben ze deze keer wel gelijk*. Volgens een reportage die ikzelf gezien heb op de RTL bestaan er in Wallonië echt schrijnende toestanden op dat gebied, waarbij men bij een brand steeds zijn hart moet vasthouden dat er geen tweede probleem opduikt, omdat daarvoor dan geen personeel meer voorhanden is.

       Ook knip en plakwerk heeft zo zijn grenzen. Men kan niet eindeloos geld blijven ‘vinden’ en het lijkt er sterk op dat Di Rupo en Co aan het einde van hun Latijn zijn. Tenslotte zijn 100 miljoen euro, de som die men wil besteden om de concurrentiekracht van onze bedrijven op de internationale markt te versterken, toch nog een peulschil om het verschil van zo’n 15% met de buurlanden serieus te verkleinen.


    * Dat betekent nog niet dat men zomaar straffeloos autobanden mag verbranden midden in een stad, zoals gisteren in Brussel is gebeurd. Ik heb ooit de brandweer op mijn dak gekregen omdat ik één kruiwagen bladeren en takken in mijn tuin opstookte. Dat was 'milieu onvriendelijk', kreeg ik toen te horen...

     

     

    08-10-2013, 09:21 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (30 Stemmen)
    07-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elio's onvoltooide

     

     

       De federale regering heeft het hele weekeinde vergaderd over dat zgz relanceplan. Is dat nu ineens zó belangrijk, dat daarover overuren moeten gemaakt worden, zeker als men Vande Lala hoort zeggen dat men wacht op berekeningen van het planbureau, die men pas maandag zou krijgen? De laatste cijfers over dat plan spreken van 100 miljoen euro, nog altijd veel geld, maar tegelijk ook weinig als men ziet hoe gemakkelijk men blijkbaar het geld voor de sluitende begrotingen voor 2013 en 2014 ‘gevonden’ heeft. Het zou wel eens kunnen zijn dat er meer problemen zijn dan de federale club wil toegeven en dat die te maken zouden hebben met de afwikkeling van de zo geroemde zesde staatshervorming.

       Het echte debat over die hervorming moet nl nog beginnen. De wetteksten van het akkoord tussen de 6 federale regeringspartijen plus de groenen zijn nog niet gestemd in het federale parlement en de teksten ervan niet eens definitief. De uitspraken van Beke over het in de ijskast zetten van het communautaire kunnen misschien in dat licht gezien worden. Er kan inderdaad bezwaarlijk over een zevende staatshervorming gesproken worden als de zesde niet is afgerond. Misschien wordt die laatste zo wel opzettelijk opgehouden om tot dat resultaat te komen. Mocht dat zijn, dan wordt deze zesde staatshervorming straks nog een thema in de electorale campagne voor mei 2014.

       Als men echter met die hervorming wil doorgaan, maar nog wat lang treuzelt met de afwerking ervan, dan zou het wel eens kunnen dat er daarmee weinig of geen eer meer te rapen zal vallen. Dat geldt in de eerste plaats voor de Vlaamse meerderheidspartijen, want het is Vlaanderen dat weer het minste zal krijgen en het meeste zal mogen betalen. Volgens het weekblad Trends – en daar kent men iets van cijfers – moet Vlaanderen bij deze hervorming met 58% van de inwoners 62% van de besparingen dragen. Als er helemaal niets meer van in huis zou komen, dan zullen de komende verkiezingen uitsluitend nog maar gaan over het communautaire. Dus juist het tegenovergestelde van wat Beke zich voorstelt en ons probeert wijs te maken. Zijn ‘target man’ Peeters mag dan wel iets anders gezegd hebben, wie zal er nog vertrouwen hebben in een partij die tegelijk warm en koud blaast?

    07-10-2013, 09:18 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (30 Stemmen)
    06-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beke's verhaal

     

     

       Het VOKA rapport over het feit dat Belgen bij de hoogste belastingen van Europa betalen, maar in verhouding daar weinig voor terugkrijgen, is geen nieuws. We weten al langer dat we evenveel afdragen als de Scandinaviërs, maar even weinig ervan profiteren als de landen rond de Middellandse Zee. En dan is er in de berekeningen meestal nog geen onderscheid gemaakt tussen Vlaanderen en Wallonië, anders zouden sommige verschillen nٕóg groter kunnen uitvallen (denk maar aan het onderwijs).

       De uitspraak van CD&V voorzitter Beke, dat de volgende federale regering zich niet met communautaire problemen zal bezig houden, is in dat opzicht dan ook tekenend voor het feit dat zijn partij eigenlijk zelf geen verhaal (meer) heeft. Hij zegt zowat het tegenovergestelde van Peeters, die wél een zevende hervorming op het oog heeft. Typisch tsjevenverhaal waarmee men steeds alle kanten uit kan (behalve de goede). Ondanks wat Beke daarover zegt, is in dit land immers alles communautair. Het laatste voorbeeld is de geplande verhuis van de Turkse lagekostenmaatschappij Pegasus, die de luchthaven van Zaventem inruilt voor die van Charleroi. In die laatste blijkt het Waalse gewest per reiziger zo’n 15 euro bij te passen, wat momenteel per jaar een subsidiëring van zo’n 30 miljoen euro betekent. Pure concurrentievervalsing en geld dat het Waals gewest officieel als dotatie van de Belgische federale regering krijgt, maar dat grotendeels door Vlaanderen moet worden opgehoest.

       Als de volgende federale regering zich niet (meer) met communautaire zaken zou bezighouden, betekent dat maar één ding: dan zullen we weer een door de PS gedomineerde federale ploeg zullen hebben, waarin de Vlaamse deelnemers opnieuw de rol van bereidwillige meelopers zullen krijgen. Dan kunnen ze hun kiezers weer vertellen, dat ze ‘niet aan de kant blijven staan, dat ze compromissen durven sluiten en de handen vuil maken’. Wie zal die mensen nog geloven?

       Het is trouwens typerend voor Beke, dat hij die uitspraak pas gedaan heeft, nadat hij zeker was geen tegenkandidaat te krijgen voor het voorzitterschap van zijn partij. Die zou hij dan nl een serieus tegenargument gegeven hebben. De vraag is alleen maar, of het Beke iets extra zal opbrengen. Bij CD&V ligt de linkse ACV-vleugel in de touwen en zijn er toch nog altijd wat centrumrechtsen, die niet bereid zijn de communautaire argumenten exclusief aan de N-VA cadeau te doen.

     

    06-10-2013, 11:52 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (31 Stemmen)
    05-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De relancebegroting

     

       Na de verschillende gewestregeringen, blijkt plots ook de federale regering de ontbrekende miljoenen 'gevonden' te hebben om het gat in de begroting voor 2014 dicht te rijden. Daar ook dit zal gebeuren in een goednieuwsshow waarbij weer eens niemand slechter zou worden, gaan we er van uit dat er in dit land inderdaad al heel wat geld verspild is dat nu dus beter zal besteed worden. We zullen het maar geloven, al vraag ik me wel af hoeveel keer die begroting nog zal worden aangepast. Als we zien dat deze voor 2013 al verscheidene keren is moeten bijgesteld worden, zal dat voor die van 2014 niet anders zijn.

       En dan is er nog die ‘relance’, waarover Di Rupo zich zopas aan de Gentse universiteit heeft druk gemaakt. Volgens zijn eigen woorden sprak hij er al over toen Merkel en de andere E.U. leiders er nog niet aan dachten. Hij mag het nu eens bewijzen, want ook een relance zal geld kosten dat op e.o.a. manier zal moeten ‘gevonden’ worden. Gelukkig beschikt hij met Vande Lala over een ervaringsdeskundige. Denk maar aan diens Zilverfonds dat de kosten voor de vergrijzing ging opvangen.

       Nu komt de keizer van Oostende met enkele voorstellen af die, als ze zouden zijn voorgesteld door bv De Wever, zeker zouden worden afgedaan als ‘populistisch’. Hij wil nl de BTW op het energieverbruik van 21 naar 6% terugbrengen, de papieren maaltijdcheques afschaffen en dat geld rechtstreeks aan de werknemers uitbetalen. Dat klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, al worden zijn voorstellen (voorlopig?) niet alleen gesteund door de PS, maar ook door de Open VLD. Voor één keer ligt CD&V echter dwars en zeggen zowel Crembo als  Geens terecht dat de BTW-verlaging een gat in de staatskas zal maken en de staatsschuld alleen maar zal doen oplopen. Die staatsschuld ligt nog altijd rond de 100% en zou tot 60% moeten dalen om dat Zilverfonds van dezelfde Vande Lala te activeren. M.a.w. met zijn nieuwste voorstel geeft hij zelf toe dat er van dat fonds nooit iets in huis zal komen.
       Voor het afschaffen van de papieren maaltijdcheques zou iets te zeggen kunnen zijn, maar zal de verleiding groot worden om loonsverhogingen, die om welke reden ook, nu niet gegeven kunnen worden, straks als verhoogde maaltijdcheques zullen verkocht worden. Dit komt vrij geloofwaardig over als men weet dat een Tv-programma (‘Volt’, dacht ik) zopas nog ontdekt heeft dat de eco-cheques ook al misbruikt worden. In dergelijke gevallen is het steeds de staat die eraan zal verliezen.

       Kortom, wat er ook nog ter zake wordt voorgesteld, die relance is zeker nog niet voor morgen en het wordt uitkijken wie er met betere ideeën af zal komen. Zeker met de komende verkiezingen in het achterhoofd zal menig politieker zich geroepen voelen zijn  duit in dat zakje te doen. Misschien iets voor het Innesto van Beke's 'high potentials'?

    05-10-2013, 09:27 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (6)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (29 Stemmen)
    04-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse frustraties

     

       Vanaf 1 januari 2014 houdt de papieren versie van Doorbraak op te bestaan. Er zal dan alleen nog kunnen gekeken worden naar een elektronische versie met dezelfde naam (www.doorbraak.be), die reeds bestaat van ergens in april van dit jaar en – volgens de redactie van het maandblad – een groot succes zou zijn. De webstek is, in tegenstelling tot de papieren versie, gratis voor iedereen en heeft het voordeel meteen te kunnen inspelen op de nieuwigheden van elke dag. Doorbraak was vroeger het ledenblad van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Dat is ze al even niet meer, maar de emotionele band tussen VVB en lezers was er nog wel en dat zal straks een beetje minder zijn. Het is een teken des tijds en voor de jongeren zal dit waarschijnlijk geen probleem vormen. Bij de senioren is echter niet iedereen mee gestapt met de Internet (r)evolutie en zijn er nog altijd heel wat mensen die niet de hele dag achter hun PC zitten en die toch graag een publicatie in handen hebben om ze te lezen wanneer het hen uit komt (ondergetekende inbegrepen). De papieren spoeling van Vlaamse nieuwslectuur was al vrij dun (denk maar aan het eveneens recent afhaken van Grammens’ Journaal en het verdwijnen van Ray's Angeltjes*) en zal dus nog wat dunner worden.

       En er is op Vlaams gebied nog meer om zich zorgen over te maken. Nog niet zo lang geleden besliste VOKA, de vereniging van Vlaamse Ondernemers (het vroegere VEV) en KAmers van koophandel om haar hoofdzetel te verhuizen naar Brussel, omdat men vond dat men daar beter kon inspelen op wat economisch belangrijk is in dit land. Daar kon men in komen. Nu blijkt dat ‘VOKA comité Brussel’ een nieuwe naam krijgt: ‘VOKA Metropolitan’. Dat ruikt erg naar ‘Brussels Metropolitan’, de dada van heel wat Brusselse belgicisten die hopen de grenzen van het hoofdstedelijk gebied tot ver in de Rand te kunnen verleggen. Hopelijk blijft het daarbij, althans voor wat de vergelijking betreft. Het feit dat voor de eerste najaarslunch als gastspreker Rudy Vervoort, de nieuwe minister-president van het hoofdstedelijk gewest, werd uitgenodigd, spreekt dat tegen. Niet zozeer o.w.v. de persoon zelf, wel o.w.v. de partij die Vervoort vertegenwoordigt: de PS. Eerder een ongelukkige keuze voor een vereniging waarvan Bart De Wever ooit zei dat het zijn werkgever was.

       Een derde ontnuchtering kwam er bij de aanstelling van de nieuwe voorzitter van de Vlaamse businessclub De Warande, ook al in Brussel. Ook dit had niets met de persoon zelf te maken (Mark Leysen, zoon van Vaast), maar met het feit dat er gesteld werd dat de club afstand zou hebben genomen van haar eigen ‘Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen’ en dus alleen nog een exclusief clubje is geworden, waarvan men lid kan worden aan een jaarlijks lidgeld van 925 euro, bovenop een eenmalig toetredingsbedrag van dezelfde grootte. Eerder dus iets met een hoog m’as-tu-vu gehalte, waar de doorsnee Vlaming geen behoefte aan heeft.

       Hopelijk zit ik er naast, maar ik vrees dat het Vlaming zijn in Brussel met een dergelijke, zoveelste toegeving aan het Brussels-Belgisch systeem niet van die aard is om vrolijk van te worden. Met salonvlamingen gaan we geen vooruitgang maken, zeker niet in Brussel.


    * Angeltjes werd Golfbrekers en ook die laatste doet het helemaal niet slecht. De pole position bij de blogs van SeniorenNet is men wel kwijt.


    04-10-2013, 08:43 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (35 Stemmen)
    03-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zijn gat verbrandt...

     

       Waarschijnlijk wakker geschud door het treinongeval bij Remersdaal, waarbij duidelijk nog maar eens een zwak punt van de Antwerpse haven en, bij uitbreiding, van heel Vlaanderen, werd blootgelegd, heeft Kris Peeters zowel meerderheid als oppositie in het Vlaamse parlement opgeroepen om voor één keer eens eendrachtig achter het Vlaams regeringsstandpunt te staan i.v.m. de voorzetting van de werken aan de Antwerpse Oosterweelverbinding. Meer bepaald wil hij ervoor zorgen dat de tijdelijke vennootschap Noriant, die de werken voor het Lange Wapperproject al zo goed als toegewezen had gekregen, tenminste dié werken al mag uitvoeren die in het oude en nieuwe plan dezelfde zouden blijven. Dat nieuwe plan moet echter nog wel worden goedgekeurd, zodat het nog altijd niet zeker is of de voorgestelde trajecten wel dezelfde zullen blijven. Als Noriant die werken niét mag uitvoeren volgt er nl meer dan waarschijnlijk een miljoenenclaim die de volgende Vlaamse regering zal moeten betalen, wie daar dan ook deel van moge uitmaken.
       Peeters heeft echter wel gelijk, daar waar hij álle partijen oproept in deze zaak voor één keer solidair te zijn. I.v.m. de Oosterweelverbinding hebben ze allemaal immers boter op hun hoofd: N-VA en Open VLD omdat ze het been niet hebben stijf gehouden, SP.a en Groen omdat ze kazak gedraaid hebben na een referendum dat niet eerlijk verlopen is en zelfs het Vlaams Belang, dat in deze zaak alleen maar de belangen van zijn eigen Antwerpse stadgenoten heeft verdedigd, terwijl de buurtbewoners, die de Ring meer gebruiken dan de stadsbewoners, niet mochten meestemmen.
       De haven van Antwerpen is niet alleen van de Antwerpenaars, maar van de hele regio. Projecten zoals de IJzeren Rijn, de Oosterweelverbinding en bv het vliegveld van Deurne belangen heel Vlaanderen aan. Bij betwistingen met andere regio’s, landen of met Europa is het zaak dat álle Vlamingen daarvoor samenwerken, zeker in crisistijden zoals deze die we nu meemaken, waarin records gebroken worden inzake ontslagen en faillissementen*. Het gaat daarbij niet alleen om de politieke partijen, maar ook om het zgz middenveld en de vakbonden. Als men leest dat een internationaal bedrijf als de chemiegroep Lanxess (een afsplitsing van Bayer), die met vier fabrieken in het Antwerpse moet herstructureren wegens de crisis, het van haar 8.000 Duitse medewerkers kan gedaan krijgen dat die 3% inleveren, terwijl onze vakbonden een loonsverhoging van 4% vragen, dan vraag ik me af waarmee we bezig zijn. De haven van Antwerpen zou de komende jaren zo’n 4.400 vacatures hebben, maar bij dergelijke acties zal dat straks misschien niet meer nodig zijn…

     

    * In september 2013 ging er hier elke 33 minuten een bedrijf over de kop. T.o.v. vorig jaar steeg het aantal faillissementen met 12%. Er waren in september ook bijna 10% meer ‘niet werkende werkzoekenden’ dan in dezelfde maand van 2012…

     

    03-10-2013, 08:43 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (4)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (38 Stemmen)
    02-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over treinen en rampen

     

     

       Ik kom even terug op mijn blog van 18 september, de dag dat ik terugkeerde uit Zürich en ik niets dan lof had over de werking van de Zwitserse trams en treinen. Nu moest het lukken dat er zondagavond, 29 september, na het laat Tv-journaal op één, een reeks Britse documentaires aangekondigd werd (‘Great Continental Railway Journeys’), waarvan de eerste meteen na dat nieuws uitsluitend ging over het treinverkeer in Zwitserland. Ik ben blijven kijken en kreeg daar inderdaad de bevestiging van wat ik geschreven had. Meer zelfs, de BBC-reporter wist te vertellen dat het Hauptbahnhof van Zürich het drukste spoorwegstation ter wereld is. Dagelijks arriveren en vertrekken daar 300 treinen en 300.000 passagiers. Ik ben elke dag in dat station geweest en, alhoewel het er altijd druk was, had ik echt nooit de indruk dat er zoveel te doen was. Van een goede organisatie gesproken, daar kan de NMBS inderdaad nog heel wat van leren.

       Daar hield het in de BBC-reportage trouwens niet mee op. De Britten hebben vroeger wel de stoomtrein uitgevonden, maar het waren de Zwitsers die voor de eerste elektrische aandrijving van zowel treinen als trams hebben getekend. Dat gebeurde in de centrale werkplaats van Oerlikon, een voorstad van Zürich, die bij onze wielerliefhebbers eerder bekend is van de zesdaagsen die daar op de plaatselijke piste werden (worden?) gereden. Een van de redenen waarom de Zwitsers van de vervuilende stoomtreinen vanaf wilden, was het feit dat het land zoveel tunnels kent die door de roetafzetting extra smerig werden.

    ---

       In de marge van bovenstaande, maken we momenteel in ons land de zoveelste treinramp mee, gelukkig deze keer alleen maar met materiële schade. Op de lijn Antwerpen/haven – Ruhrgebied, de drukste goederenlijn van dit land, waar dagelijks tot 150 goederentreinen passeren, ligt het verkeer voor enkele dagen zo goed als plat, nadat een treinstel er in Remersdaal enkele wagons met een lading auto’s verloren had, die door de reling van een brug in een ravijn zijn gedonderd. Het verkeer op die lijn zal flink verstoord worden, wat ook een grote economische kost zal hebben. Dat alles zou veel minder erg geweest zijn, mocht men enkele jaren geleden de plannen voor de IJzeren Rijn verwezenlijkt hebben, dan had men nu tenminste een alternatief*. Maar dat mocht niet van allerlei drukkingsgroepen en werd ook tegengewerkt vanuit Wallonië, dat vlak vóór de tunnel van Remersdaal (de langste spoorwegtunnel van België) zijn grootste rangeerstation voor goederenvervoer heeft. Voor de groenen mocht de IJzeren Rijn dan weer niet door Nederland, omdat die daar door een natuurgebied zou lopen. En waardoor rijdt die lijn over Voeren? Juist: door een natuurreservaat!

     

    * De IJzeren Rijn zou niet zomaar een alternatief zijn. Het traject zou de reis naar het Ruhrgebied met een kwart inkorten en de treinen toelaten tot 2.000 ton te vervoeren i.pl.v. de 1.200 ton die het maximumgewicht zijn via Voeren.

     

     

    02-10-2013, 10:26 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (30 Stemmen)
    01-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over bonussen en keizerinnen

     

     

     

       ‘Overdaad schaadt’, gaat het adagium en dat geldt zeker voor een land met twee koningen, drie koninginnen, tien provinciegouverneurs, zes regeringen en zeven parlementen. Dat er in zo’n land misbruiken ontstaan is feitelijk de normaalste zaak van de wereld. Door het ophopen van al die instellingen en entiteiten ziet men al lang het bos niet meer van de bomen en moet men er meestal een specialist bijhalen als er iets echt verkeerd loopt.

       Neem nu al dat gehannes over bonussen en uittredingsvergoedingen als men van de ene dikbetaalde job naar de andere overstapt. De meeste mensen die daarvan profiteren maken gewoon gebruik van de bestaande wetten en het feit dat sommige zo eerlijk zijn er geen misbruik van te maken, verandert niets aan de kern van de zaak.

       Het eenvoudigste zou zijn een deel van die instellingen en entiteiten gewoon af te schaffen, iets wat ik in deze rubriek al meer dan eens heb bepleit. Als dat toch niet gebeurt, dan moet men de wetten daaromtrent maar veranderen. Probleem daarbij is dat onze wetgeving nu al meer dan ingewikkeld genoeg is en bij “aanpassingen’ meestal niet vereenvoudigd maar eerder ingewikkelder wordt gemaakt. Zolang dat echter niet gebeurt, moet men gewoon de wet volgen. ‘Dura lex, sed lex’, de Romeinen wisten dat al. Dat verhaaltje van ‘Big Maggie’ over haar Romeinse ‘keizerin’ klopt trouwens niet. Het was de keizer en niet de keizerin die over het leven van een verslagene in de arena kon beslissen door de duim omhoog of naar beneden te houden en verder had dat niets met de Romeinse wetgeving te maken. De keizer stond nl boven de wet, zoals die van Oostende bij ons. Enfin, dat denkt die toch.

     

    01-10-2013, 08:41 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (39 Stemmen)
    30-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De federale besparingsoperatie

     

     

       Toen Kris Peeters aan de Gentse universiteit ging vertellen dat de zesde staatshervorming niet ‘perfect’ was, maakte hij een serieuze onderschatting. ‘Verre van perfect’, zou een betere term geweest zijn. Als geen ander weet Peeters immers, dat de Vlaamse regering bij de toepassing van die hervorming er heel wat bevoegdheden bij krijgt (kinderbijslag, ouderenzorg en delen van het arbeidsmarktbeleid), maar slechts 87,5% van de bijhorende middelen. In absolute cijfers betekent dat voor Vlaanderen, dat er zo’n 3 miljard extra zal moeten gevonden worden om de mensen dezelfde service te kunnen geven. Extra fiscale voordelen, zoals de aftrek van de dienstencheques en de woonbonus zouden wel eens het slachtoffer van een nieuwe besparingsronde kunnen worden. Het is niet voor niets dat peetvader Vande Lala al gesuggereerd heeft de dienstencheques in hun huidige, papieren vorm af te schaffen en dat er stemmen opgaan om de woonbonus helemaal te schrappen.

       Over die woonbonus is de laatste weken al heel wat inkt gevloeid. Voor wie het nog niet zou weten: de woonbonus is een hypotheekaftrek, waarbij een vast bedrag wordt afgetrokken van de inkomsten. Daarop worden dan belastingen geheven. De gewesten kunnen echter alleen verminderingen toestaan, geen aftrekken. Iedereen die erbij betrokken is, weet dat de woonbonus op termijn onbetaalbaar wordt en dan durft Freya, dochter van, nog voorstellen die op te trekken voor bepaalde categorieën. Van zodra alle woonleningen onder het nieuwe stelsel vallen, zou dat de overheid 4,9 miljard kunnen kosten. Alhoewel men dat bij de federale regering ook weet, draagt die er echter slechts 1,5 miljard van over naar de gewesten bij de toepassing van de zesde staatshervorming. M.a.w. kan dat de gewesten nog eens 4,4 miljard extra kosten, waarvan het leeuwendeel voor Vlaanderen, waar het meest gebouwd en verbouwd wordt. Dit is gewoon niet eerlijk. De federale regering zou de zaken eerst moeten saneren en pas daarna doorgeven.

       Die overdrachten van het federale naar het regionale niveau, waarbij niet alle middelen mee worden gegeven, is niet iets dat zomaar uit de lucht is komen gevallen. Specialisten ter zake, zoals Jef Wellens van Kluwer, Luc Machon van de vastgoedmakelaars en Nancy Huyghebaert van de KU Leuven (die er vorig jaar een studie over maakte) hebben er al voor gewaarschuwd. Peeters’ eigen partij heeft dit spelletje trouwens meegespeeld, o.a. met de clowneske Verherstraeten en weet dus maar al te goed wat Vlaanderen straks te wachten staat. Onze regio betaalt 62 procent van de federale besparingsoperatie. Als het op betalen aankomt, kent men wél het juiste verdeelpercentage. Het 'niet perfect’ van Peeters is dan inderdaad een onderschatting die kan tellen.

     

     

    30-09-2013, 08:50 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (36 Stemmen)
    29-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politieke halffabrikaten

     

     

       Er is wéér een politiek wonder gebeurd. Nu blijkt de Waalse gewestregering eveneens een sluitende begroting te hebben. Ook daar heeft men nu blijkbaar geld ‘gevonden’. Er zou zelfs een klein overschot zijn. Driemaal hoera, dus, ware het niet dat er een addertje onder het gras schuilt. In tegenstelling tot de Vlamingen, die gewest en gemeenschap hebben samengevoegd, hebben de francofonen twee ‘entiteiten’ (lees: zoveel extra politieke jobs). Nu blijkt het Waals gewest wel een sluitende begroting te hebben, maar de Franse gemeenschap een deficit van een kleine honderd miljoen. En dat is nog niet alles.

       Het Brusselse gewest blijkt aan een sluitende begroting geraakt te zijn door het extra geld, dat het nog moet krijgen van de zesde staatshervorming, al mee te laten tellen. En alsof dat nog niet erg genoeg is, hebben zowel het Brusselse als het Waalse gewest geen geld opzij gezet voor het concurrentiepact en de zgz relance die ze samen met Vlaanderen en de federale regering zouden gaan bespreken. Vlaanderen heeft dat wél gedaan.

      Wat die zesde staatshervorming betreft, heeft Kris Peeters, tijdens een gastcollege aan de universiteit van Gent, toegegeven dat die niet ‘perfect’ is. Meer zelfs, hij wil er een vervolg aan schrijven en geeft dus toe dat er een zevende staatshervorming moet kunnen, net wat de N-VA steeds gezegd heeft. Daarmee zit hij, wat dat betreft, op één lijn met de vroegere kartelpartner en zal elke derde partij die straks nog wil meespelen ook daarop moeten inspelen. Vraag is maar in hoeverre de CD&V linkervleugel van het ACW mee in dit verhaal zal stappen. Het laatste nieuws van de Bijzondere Belasting Inspectie (BBI) is nl niet van die aard dat ACW en N-VA dikke vrienden gaan worden.

       Samengevat blijft het in dit land zo, dat er niets wordt afgewerkt en dat men stilaan kan gaan spreken van een politiek van halffabrikaten. Zoals we in de economie met onze halffabrikaten afhankelijk blijven van Duitsland, zo hangen we in de politiek af van situaties die steeds blijven veranderen en waarop we steeds minder vat zullen hebben.

     

    29-09-2013, 08:27 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (30 Stemmen)
    28-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De aarde warmt (niet) op

     

     

       Op een aan de gang zijnde klimaatconferentie in Stockholm werden alle doemverhalen en rampscenario’s nog eens uit de kast gehaald. Het klimaat van de aarde warmt op, zeggen de vertegenwoordigers van het VN-panel voor klimaatanalyse IPCC, dat nu 25 jaar bestaat. Op die 25 jaar hebben ze ervoor gezorgd dat ze zowat de hele aardbol hebben afgereisd, maar daarmee houdt het grotendeels op. In een artikel, door De Standaard overgenomen van het Nederlandse NCR Handelsblad, verschenen vorige dinsdag (24.09), wordt van heel het verhaal over het broeikaseffect brandhout gemaakt.

       Het blijkt nl dat de wereldtemperatuur sinds het jaar 2000 niet eens meer gestegen is en dat er aan de Noordpool de laatste twee jaar eerder ijs bijkomt dan wegsmelt. Dat laatste werd o.m. in het Tv-journaal deze week nog bevestigd door een Russische specialist ter zake in Moermansk, waar Jan Balliauw hem was gaan interviewen. Het laatste schip dat via de Noordelijke IJszee van Shanghai naar Rotterdam voer, was serieus beschadigd door ijsschotsen, die groter waren dan wat verwacht werd.

       Deze zgz pauze in de opwarming van de aarde werd door het IPCC eerst toegeschreven aan het El Niño-effect, daarna aan de vervuiling vanuit China en tenslotte aan de vulkanen langs de evenaar. Nergens werd deze theorie echter wetenschappelijk bewezen. Het kan best zijn dat er eilanden onder water lopen, maar dan spreken we in de eerste plaats over atollen die amper boven de zeespiegel uitsteken. De Romeinen zijn vroeger in Beieren geraakt, over de Alpen, omdat er daar toen geen gletsjers waren. Dat was in de eerste eeuwen na Christus aub, toen de mensen niet eens wisten wat een broeikaseffect was. Er zal altijd wel iets veranderen op deze aarde. Momenteel blijken zelfs de randen van de bestaande woestijnen te vergroenen, terwijl het op andere plaatsen inderdaad dorder wordt. Maar die fenomenen zijn met geen aanvaardbare uitleg te verklaren. Een verhoogde CO2 heeft niet alleen nadelen, het kan nl ook voor méér groen zorgen. Nu voorspellen dat de temperatuur in België eind dezer eeuw (dat is over een kleine 90 jaar!) 2,5°C hoger zal liggen, dat kan madame Blanche ook met haar glazen bol.

       Is er dan niets mis met deze aardbol? Toch wel, maar de grootste bedreigingen voor de voedselbevoorrading en het voortbestaan van de planeet hebben weinig te maken met het klimaat, maar des te meer met de groeiende wereldbevolking, het overbevolken van de  kuststreken, de toenemende vleesconsumptie en het gebruik van landbouwgronden voor het telen van biobrandstoffen. Dat is nog altijd iets anders dan de mensen met een schuldgevoel op te zadelen zonder daarvoor een andere uitleg te hebben dan een vijfjaarlijkse conferentie met alle geneugten die daarbij voor de deelnemers komen kijken.

    28-09-2013, 08:45 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (39 Stemmen)
    27-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kunsthandeltje

     

     

       Onze Vlaamse regering heeft niet alleen veel geld ‘gevonden’ door het opdoeken van allerlei overbodige entiteiten, het kan er eveneens heel wat besparen door een beetje op de centjes te letten die het de vorige jaren zo kwistig heeft rondgestrooid in de zgz ‘kunstwereld’. Nu zijn we gelukkig al een tijdje verlost van een excellentie zoals Bertje Anciaux, die op zijn eentje massa’s geld neertelde voor wat hij dacht kunst te zijn. Denk maar aan die versteende mosselpot en de in een emmer plaaster gekieperde dichtbundel van Marcel Broodhaers (‘accumulaties’ noemde die dat). Maar ook na Bertje, die het momenteel te druk heeft met de verdediging van de islam, gebeuren er nog van die acties, waarbij men zich afvraagt waar het gezond verstand van onze bewindvoerders gebleven is.

      Vijf jaar geleden kreeg kunstenaar Arne Quinze liefst 387.000 euro voor een 'werk' dat hij ‘The sequence’ noemde en dat bestond uit een woud van aan elkaar genagelde latten, 20 meter lang en 5 hoog, dat hij vóór het Vlaamse parlement neerpootte. Zoals te verwachten was, is zo’n constructie geen lang leven beschoren. Tegen volgende zomer wordt het dan ook afgebroken en door een gespecialiseerde firma gerecycleerd tot spaanderplaten, die men vervolgens in een doe-het-zelf zaak zal kunnen kopen. In totaal 65 ton hout, twee vrachtwagens vol. Dat het om ‘gecertificeerd’ hout gaat (dwz dat voor elke gekapte boom er een andere zou geplant worden), is een magere troost. Ik vraag me trouwens af hoe zoiets serieus kan gecontroleerd worden. Het zou al het derde ‘werk’ zijn van Quinze, dat door de firma Geldof (What’s in a name?) gerecycleerd wordt. Er is trouwens eventueel een alternatief: i.pl.v. spaanderplaten kan men de 65 ton hout ook verschilferen om in biocentrales verbrand te worden om (natuurlijk) groene energie op te wekken. En als we dat niet geloven, maakt men ons wel iets anders wijs.

       Quinze kan er maar goed bij varen, Geldof trouwens ook. En misschien ook nog wel e.o.a. derde persoon die zo’n kunsthandeltje goedkeurt, betaalt en daarna de rekening doorschuift naar de belastingsbetaler…

     

    27-09-2013, 08:50 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (57 Stemmen)
    26-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Vlaamse unicum

     

       Zoals ik in deze rubriek al meermaals heb aangekaart, is Vlaanderen niet de enige Europese regio waarin nationalisten naar een eigen staat verlangen. Op 11 dezer werd in Catalonië weer de ‘Diada’ herdacht, de plaatselijke nationale feestdag. Nadat er vorig jaar op die dag al een manifestatie was van ± één miljoen Catalanen, werd er dit jaar een menselijke ketting gevormd van liefst 400 km om de onafhankelijkheidsgedachte kracht bij te zetten. De Catalanen eisen al enkele jaren een referendum daarover, maar krijgen dat (voorlopig?) niet van de Spaanse premier Rajoy, alhoewel 80% van de Catalaanse bevolking achter die eis staat.

       In Edinburgh, de hoofdstad van Schotland was er vorige zaterdag een tweede ‘March for Independence’, waaraan ook Vlamingen van het VB, de N-VA en het VVB deelnamen (met o.m. een spandoek ‘Independence for Scotland & Vlaanderen’ en een aantal leeuwenvlaggen!). Schotland krijgt op 18 september 2014 wél een referendum, uitgeschreven door de huidige Schotse premier Salmond van de Schotse onafhankelijkheidspartij (SNP).

       Ik heb al meer dan eens geschreven, dat we de inspanningen van de Schotten en Catalanen nauwgezet moeten volgen, want dat ze ook voor ons leerzaam zouden kunnen zijn. Toch is onze situatie anders. Daarop werd ik geattendeerd door een (weer eens) raak artikel van Mark Grammens in ’t Pallieterke van deze week. Grammens, die op 80 jarige leeftijd zijn eigen ‘Journaal’ niet meer uitgeeft, blijft – God zij dank – toch zijn nuchtere kijk op onze politiek ventileren en dan nog wel in mijn favoriete weekblad, wat alleen maar kan worden toegejuicht.

       In zijn artikel “Europa zal Vlaanderen niet tegenhouden’, verwijst Grammens o.m. naar een uitspraak van professor Stefan Sottiaux, Leuvense hoogleraar in de rechten, van 12.01.2011, waarin die toen stelde, dat Vlaanderen het enige land ter wereld is, ‘waar het de meerderheid is die om autonomie moet vragen om zichzelf te kunnen besturen’. Schotland en Catalonië zijn gebieden met een minderheid binnen Groot-Brittannië en Spanje. Vlaanderen moet, volgens Sottiaux, zichzelf aanbieden als de opvolger van België, niet als een afscheidingsbeweging. Dat zou dan wel inhouden dat Vlaanderen o.m. de volledige Belgische schuld zou moeten overnemen, maar dat klinkt erger dan het is. Ook nu betaalt Vlaanderen de Belgische staatsschuld, o.m. via de transfers.

       Dit is een standpunt zoals ik het nog niet bekeken had, maar het biedt wel perspectieven. Het zou ons heel wat minder kwetsbaar maken t.o.v. van allerlei bedreigingen vanuit Europa, zoals dat zopas nog gebeurd is t.o.v. Catalonië vanwege die Spaanse eurocommissaris Almunia. Wij maken in de verste verte nog geen kans op een referendum, maar evenals de Catalanen kunnen we wel onze hoop stellen op de volgende verkiezingen. 2104 wordt voor de Catalanen de herdenking van 300 jaar Spaanse bezetting, voor Vlaanderen misschien een eerste stap naar de onafhankelijkheid.

     

    26-09-2013, 09:35 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (5)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (63 Stemmen)
    25-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zoekt, die vindt

     

       In mijn blog van maandag (‘De Belgische minwaarde’) had ik me er al over verbaasd dat men zowel op federaal als op Vlaams niveau steeds maar nieuw geld blijkt te ‘vinden’ als blijkt dat de begroting(en) niet op schema zitten. Mijn verbazing werd dan ook nóg groter, nu blijkt dat ook de Brusselse ‘regering’ donderdag een begroting in evenwicht zou indienen. Dat is een primeur die werd medegedeeld door Guy Vanhengel (Open VLD), minister van financiën van het hoofdstedelijk gewest en in financiële kringen bekend onder de bijnaam ‘de schooier van Evere’. Dat laatste uitgerekend, omdat de man altijd geld tekort kwam (of het toch beweerde) en daarvoor steeds bij de federale overheid ging bedelen. Ook hij heeft nu geld ‘gevonden’. How come?

       Een tipje van de sluier in deze materie werd gelicht door Geert Bourgeois, ondanks zijn eerder saai voorkomen volgens mij de efficiëntste minister van de Vlaamse regering. Om nog steeds een sluitende begroting te houden, doekte die tien kleine agentschappen en een rits adviesraden op. Ondanks het feit dat men zegt, dat het sluiten van overheidsstructuren zowat het moeilijkste zou zijn wat er in dit land bestaat, moet daarvoor niemand ontslagen worden. De afdelingen in kwestie worden gewoon door grotere diensten overgenomen. En dit zou nog maar een eerste reeks zijn. Onze Vlaamse overheid (‘wat we zelf doen…’) blijkt nl vertakt te zijn in 88 entiteiten, 63 agentschappen en 12 ‘strategische’ adviesraden.

       Nu nog de provincieraden, de senaat en nog enkele van die ‘entiteiten’ en stilaan gaan we dan door het bos de bomen weer kunnen zien. Waar leven is, is hoop. In Amerika zei men dat vroeger anders: 'Waar (Bob) Hope is, is leven'!

     

     

    25-09-2013, 08:49 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (44 Stemmen)
    24-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het mini Wirtschaftswunder

     

       Er is de laatste week nogal wat inkt gevloeid i.v.m. de ook voor Europa inderdaad belangrijke Duitse verkiezingen. In de campagne ervan was Peer Steinbrück niet de enige socialistische ‘lijder’ die stommiteiten verkocht. Ook onze SP.a-voorzitter Bruno Tobback, beviel van een formidabele uitspraak. In een interview met De Standaard, verklaarde hij o.m. dat, mocht hij Duitser geweest zijn, hij niet voor Merkel zou gestemd hebben. Van een verrassing gesproken!

       Onze socialisten, daarin zoals steeds gesteund door het gros van de eigen media, hebben zo een hele week lang hun geschut gericht op de Duitse minilonen, die volgens hen de Europese competities vervalsen en heel wat mensen bij onze oosterburen in de armoede doen terecht komen. Peetvader Vande Lala en Monica De Coninck zijn zelfs persoonlijk naar Duitsland getrokken om daar ter plaatse de minimumlonen in de vleesverwerkende sector aan te klagen. Die zijn er ondertussen opgetrokken, alhoewel dat weinig aan de Europese situatie verandert, daar ze ook nu nog een stuk onder die van hier blijven. Merkel heeft trouwens nooit gezegd het daarmee eens te zijn, wel wil ze dat die minimumlonen besproken worden per sector en niet met CAO’s die voor het hele land gelden, zoals dat bij ons het geval is en die hier dan nopen tot allerlei typisch Belgische uitzonderingen en achterpoortjes.

       Verder werd er bij ons in de media zeer weinig de nadruk gelegd op het feit, dat heel wat van die Duitse minimumlonen een aanvulling betekenen voor mensen met een (laag) vast loon, dat 22% er bestaat uit jobstudenten of andere werknemers die dat werk alleen maar tijdens het weekeinde uitoefenen en uit gepensioneerden die – evenals bij ons – een te laag pensioen hebben, Die laatste betalen daarvoor geen extra belastingen en worden er ook niet voor gestraft, wat bij ons wél kan. Mini-jobbers komen trouwens in aanmerking voor subsidies voor huur, energie, kleding en voeding. Verder is het ook een oplossing om mensen niet nodeloos thuis de tijd te laten verdoen of – erger nog – in het zwart te gaan werken.

       Tenslotte is er nog iets dat hier in deze zaak wijselijk verzwegen wordt. Stel, dat Duitsland zou gaan werken zoals België, met CAO’s voor het hele land, met hoge minimumlonen en met een index. Het zou snel gedaan zijn met het tweede Duitse Wirtschaftswunder en dat zou niét betekenen dat andere landen, zoals het onze, daarvan zouden profiteren. De Belgische industrie maakt nl meestal halffabrikaten die naar Duitsland worden uitgevoerd om daar hun eindsamenstelling te kennen. Dank zij dit systeem hebben wij ons karretje  aan de Duitse locomotief kunnen hangen en profiteren we ervan mee. Mocht die locomotief vertragen (we zullen het nog niet over stilvallen hebben), dan zal het ook bij ons ophouden.

       Het zou dan ook meer dan wenselijk zijn dat onze linkse partijen en hun media ophouden Duitsland te bekritiseren. Laat de Duitsers zelf beslissen hoe zij hun land willen inrichten. Zoals het nu loopt blijkt uit een recente peiling 75% van onze oosterburen het met de eigen economische gang van zaken eens te zijn. Wie zijn wij om daarover anders te willen beslissen?

    ---

      In de marge van bovenstaande nog dit: dat de liberalen de kiesdrempel niet haalden lag niet alleen aan hun programma, zoals men wil doen uitschijnen, maar ook aan de opkomst van AfD, Alternativ für Deutschland, de nieuwe partij geleid door economen uit grotendeels liberale middens en die bijna de 5% haalde.

     

    24-09-2013, 08:48 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (38 Stemmen)
    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Belgische minwaarde

     

     

       Kris Peeters gaat vandaag de begroting voor 2014 van zijn Vlaamse regering voorstellen. Heel fier verklaarde hij in de Zevende Dag dat die begroting voor de tweede keer op rij sluitend zal zijn, ook al heeft zijn regering daar 715 miljoen extra euro’s voor moeten vinden. Dat 'geld vinden' lijkt wel een beetje op de Belgische versie. Die is wel niet sluitend, maar daar blijft men ook steeds extra geld vinden, waarbij de vraag rijst of dat anders geen weggesmeten geld was geweest, als men dat zo gemakkelijk kan missen en voor iets andere gebruiken. En er is meer.

       Het is niet de eerste keer dat ik mijn bedenkingen heb bij die sluitende Vlaamse begroting, zeker zolang die van de andere gewesten noch die van de federale regering sluitend zijn. Als er straks weer extra geld moet gevonden worden, zal de verleiding steeds groter worden om het te halen waar het zit, bij Vlaanderen dus. We betalen nog niet genoeg via de transfers. De vraag is maar: ‘Wat krijgen wij daarvoor terug?’

       Nog deze week raakte bekend, dat België kans loopt een ratingverlaging te krijgen bij Standard & Poors. Die blijft voorlopig AA, maar met een minteken erachter, wat betekent dat de vooruitzichten voor dit land negatief zijn. Dit laatste omdat, volgens het ratingbureau, de inspanningen om de begroting te saneren veel te bescheiden zijn (lees: niet structureel) en het concurrentievermogen t.o.v. de buurlanden eerder blijft verzwakken. Vlaanderen krijgt in hetzelfde verslag een veel beter rapport, met als enig probleem de negatieve vooruitzichten voor België. Letterlijk wordt er dus gesteld, dat ‘de kredietwaardigheid van Vlaanderen wordt afgetopt door die van België, omdat de rating van een gewest nooit hoger kan liggen dan die van een land’. In simpele woorden betekent dit, dat Standard & Poors erkent dat België voor Vlaanderen geen meerwaarde biedt en dat het gewest beter af zou zijn zonder België. Zo hoort men het ook eens uit een andere, eerder onverwachte hoek. Diezelfde keuze zou zich ook kunnen stellen, mocht de eurozone straks op e.o.a. manier gesplitst worden. Een onafhankelijk Vlaanderen zou bij de noordelijke landen terecht komen, binnen België blijven zou betekenen dat Vlaanderen, als enige streek uit de Germaanse invloedsfeer, de ‘perifere’ landen zou vervoegen

       Nog deze week verklaarde de Spaanse E.U.-commissaris (waarschijnlijk zelf een Castiliaan), dat Catalonië geen lid meer zou zijn van de E.U. als het zich zou afscheuren van Spanje. En dan? Het kan goed zijn, dat het gewest er dan eerder beter van zou worden. Gaat het slecht in Zwitserland, omdat het geen lid is van de E.U.? Wat voor Catalonië geldt, geldt ook voor Vlaanderen. We kunnen best duimen voor die regio, die voor ons een voorbeeld zou kunnen worden.

     

      

    23-09-2013, 10:08 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (41 Stemmen)
    22-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.It's the city, stupid!

     

     

       Rudi Vervoort, de nieuwe minister-president van het Brussels hoofdstedelijk gewest (oef!), is een bezig baasje. De man, die eerst werd afgeschilderd als een grijze muis, is een verademing gebleken in verhouding tot zijn slaapverwekkende voorganger Charles Picqué. Hij doet zijn best om fatsoenlijk Nederlands te spreken en komt regelmatig met nieuwe ideeën, waarbij hij ook probeert er iets van te maken. Dat wil daarom niet zeggen, dat het daar allemaal gaat lukken. Brussel blijft tenslotte Brussel en zonder het geld van de Belgische staat – zeg maar van Vlaanderen – zullen de meeste van zijn nieuwe voorstellen dode letter blijven. Zijn laatste, ook goedgekeurd door zijn ‘regering’, is om elk jaar in Brussel liefst 6.000 nieuwe woningen te bouwen. ‘Dat moet’, zegt hij, ‘want de stad groeit elk jaar aan met zo’n 14.000 nieuwe inwoners’. Wie A zegt, moet echter ook B zeggen. De vraag is nl hoeveel van die 14.000 mensen van bij ons zijn én hoeveel er het geld zullen hebben om een nieuwe woning te kopen cq huren, want ook dit laatste kost tegenwoordig aardig wat in Brussel. De N-VA, die daar toevallig dit weekeinde ook een congres over hield, onderkent dat probleem en zegt, als ze er de kans toe krijgt, ervoor te willen zorgen dat de middenklasse, die nu de stad ontvlucht is, terugkomt. Eerst zien, zei de blinde. Wie wil er nu in een stad gaan wonen waar hij in een multiculturele wereld terecht komt van have not’s?

       Het is trouwens opmerkelijk dat het stedelijk beleid de laatste weken zo dikwijls in beeld is geweest en dat tijdens de start van een verkiezingscampagne die weinig met het gemeentelijk beleid te maken heeft. De gemeentelijke verkiezingen waren vorig jaar, niet volgend jaar.

       Het begon met een tirade van Lewie Lawijt van Leuven, die ontdekt heeft dat hij de kosten van zijn stad niet meer onder controle heeft. Leuven heeft, zoals menig andere stad en gemeente, de laatste decennia heel wat extra (overbodig?) personeel aangeworven en vreest dit niet meer te kunnen betalen, vooral als gevolg van de vergrijzingskosten. Heel wat ‘statutairen’ gaan deze jaren met pensioen en die kosten rijzen de pan uit. Dé oplossing van Tobback Sr is dat Vlaanderen de factuur betaalt of tenminste bijpast. In 2008 zou dat al eens gebeurd zijn, maar toen zat de Vlaamse regering op een berg geld, nu moet men al gekke dingen doen om de begroting sluitend te kunnen houden. De betrokken minister, Geert Bourgeois, heeft klaar en duidelijk gesteld dat Vlaanderen daar momenteel geen geld voor heeft en de gemeenten zelf zullen moeten opdraaien voor de pensioenkosten die ze hadden kunnen voorzien. Geert Burger verwijst daarbij naar Antwerpen, waar het gemeentebestuur, onder leiding van de N-VA, de zaak blijkbaar wél onder controle kan houden.

       Daar waar Tobback Sr dreigt in Leuven de investeringen te moeten terugschroeven, de belastingen te moeten verhogen en het personeel in te krimpen, doet Bart De Wever in Antwerpen juist het tegenovergestelde. Antwerpen neutraliseert de pensioenlast, laat de belastingen niét stijgen en gaat de volgende zes jaar 1,25 miljard euro investeren. Het personeelsbestand zal er inkrimpen, maar alleen op basis van natuurlijke afvloeiing. Ondanks dat alles krijgt de politie er elk jaar 25 miljoen euro extra bij, krijgt het OCMW extra geld en wordt het investeringsbudget voor onderwijs verdubbeld (naar 144 miljoen). Dat is eens iets anders dan vragen dat de belastingbetaler moet bij schieten om gemeentelijke geldsmijterij goed te maken.

       Laat ons hopen dat het nieuwe Antwerpse model lukt. Het zou wel eens een blauwdruk kunnen worden voor een volgende Vlaamse coalitie, mochten de V-partijen het alleen niet halen. Tot spijt van wie het benijdt, ook Lewie Lawijt…

     

    ---

     

       In de marge van bovenstaande nog dit: denk nu niet dat men in Gent bij de pakken blijft zitten. Na het schrappen van het woord ‘allochtoon’, zullen daar ook de termen ‘gehandicaptenkaart’ en ‘armenbegrafenis’ in de toekomst door de stad niet meer gebruikt worden. Gelukkig stad die geen andere problemen heeft!

     

    22-09-2013, 08:07 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (37 Stemmen)
    21-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geklungel op niveau

     

       Net vóór de regering Di Rupo in juli met vakantie ging had men geen woorden genoeg om uit te bazuinen hoe knap men alles voor elkaar had gekregen. De zesde staatshervorming was goedgekeurd en zou na het reces ‘geïmplementeerd’ worden en over alle eventueel nog hangende zaken zou er een consensus geweest zijn, waarbij ook die knelpunten in de eerste week van september zouden worden weggewerkt.

       Die eerste week van september moest alle werk echter even opzij gezet worden om toe te laten eerst eindelijk klare wijn te schenken voor een honderdtal ambtelijke benoemingen, waarvan sommige jobs al enkele jaren vacant waren. Ondanks het feit dat de staat zelf een selectie-instelling heeft (Selor), ging men het via zgn ‘headhunter bureaus’ regelen, die voor elke topjob vijf kandidaten mochten voorstellen. Ook daarvan kwam niets in huis, tot plots een wit konijn te voorschijn werd getoverd in de persoon van Frans Van Massenhove, ooit manager van het jaar voor overheidsdiensten en een alom gerespecteerd persoon. Het zat al wel niet lekker, dat de man - alhoewel van socialistische strekking - in het begin ‘gecoacht’ zou worden door enkele PS-garnituren, maar dat moest hij er maar bij nemen.

       Nu blijkt Van Massenhove zijn mandaat al te hebben opgegeven nog vóór hij ermee zou starten. De reden is persoonlijk en zou plots met zijn gezondheid te maken hebben. Kan natuurlijk, maar daar kan iedereen het zijne van denken. Nog straffer is het feit dat men binnen de 24 uur, opnieuw zonder enige selectieprocedure, een ander wit konijn vond, dat bereid was de NMBS mastodont te komen leiden: Jo Cornu, ex Agfa-Gevaert, ex Alcatel en momenteel directeur bij groene stroomfabrikant Electrawinds* in Oostende. Niet toevallig in Oostende, waar ook hij bevriend is met de plaatselijke ‘Keizer’. Net zoals Van Massenhove trouwens. M.a.w. terwijl men jaren nodig had om tot een consensus te komen over de leiding van de NMBS, blijkt Vande Lala dat nu tweemaal op zijn eentje binnen de 24 uren geregeld te krijgen. De coalitiepartners stonden erbij en keken ernaar. Daar mag ook iedereen het zijne van denken, maar erg professioneel klinkt dat allemaal niet.

       Wat al evenmin professioneel klinkt is dat Monica De Coninck, al even toevallig een socialiste, zij het een eerder gematigde, aan haar eigen akkoord over het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden zit te morrelen en dit nog vóór dat akkoord in wetteksten is gegoten. Op dat statuut heeft men eerst 27 jaar moeten wachten en nu blijkt het een gatenkaas te zijn, vol uitzonderingen en achterpoortjes. Typisch Belgisch, zeg maar. De Landelijke Bedienden Centrale (LBC, niet verwarren met ‘Lierse Bicycle Club, want die bestaat ook onder die afkortingen) wil er nog een paar uitzonderingen aan toevoegen en is daar gisteren zelfs voor op straat gekomen. Helemaal ongelijk hebben die CD&V’ers zelfs niet, want dergelijke situaties zouden er niet zijn, mocht men in dit land eindelijk eens wetten gaan maken zónder uitzonderingen en achterpoortjes.

       Tenslotte blijkt ‘onze’ Belgacom ook al drie jaar afgeluisterd te worden door de Britse geheime dienst en dit onder de naam ‘operatie socialist’. Waarschijnlijk slaat dat laatste op de miljoenen euro’s incasserende CEO Didier Bellens, die inderdaad ook al van rode signatuur is. Wat hem niet belet heeft deze week nog voor een dikke drie miljoen euro van ‘zijn’ aandelen te hebben verkocht. I.pl.v. bij de Lotto te spelen kun je in dit land beter solliciteren voor een topjob, maar dan wel met de rode partijkaart op zak. Je weet wel: die van de partij van de ‘werkman’.

     

    * Dat Electrawinds stelt het niet zo goed. Het bedrijf heeft een schuld van liefst 361,3 miljoen euro en kon begin juli een aantal achtergestelde leningen van overheidsfondsen (gekregen via Vande Lala?) niet terugbetalen. Om daaraan te verhelpen, plande men een kapitaalverhoging, maar niet alle aandeelhouders blijken in staat te zijn daaraan mee te kunnen doen. Van zo’n bedrijf over te kunnen stappen naar de NMBS, dat elk jaar zo’n drie miljard van de staat krijgt, wie zou dat kunnen weigeren?

     

    21-09-2013, 08:49 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (35 Stemmen)
    20-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Waalse relance (volgens Demotje)

     

     

       Met de regelmaat van een klok krijgt men in onze Vlaamse media te horen en te lezen, dat Wallonië het toch niet zo slecht doet en soms zelfs dat het Vlaanderen zal inhalen op economisch gebied. Het laatste nieuws ter zake komt nog maar eens van Rudy Demotte (PS), de Waalse minister-president, die na zijn Marshall plannen en zijn oproep tot meer Waals nationalisme, nu komt vertellen dat Wallonië tegen 2025 volledige werkloosheid ‘moet’ realiseren. Zou het? Geen zinnig mens die zoiets gelooft.

       Om te beginnen is de werkloosheid in Wallonië structureel en bedraagt ze nog altijd zowat het dubbele van die in Vlaanderen. De loonlasten zijn er ook niet lager dan bij ons en het gros van de nieuwe banen in het laatste decennium zit er nog altijd bij de overheid.

       Die Waalse hoera verhalen zijn begonnen, toen bleek dat Wallonië vorig jaar de ‘beste’ economische prestatie van de drie Belgische regio’s had geleverd. Eigenlijk had men beter van de ‘minste slechte’ gesproken. Het Waals gewest noteerde toen een ‘groei’ van 0,1%, terwijl Vlaanderen een krimp van 0,3% liet optekenen en Brussel zelfs iets meer. Ergens herinner ik me dat iemand in ‘Doorbraak’ had uitgedokterd dat, aan dat tempo, Wallonië Vlaanderen zou inhalen rond 2075…

       Om tegen 2025 een economie te hebben met volledige tewerkstelling, zou Wallonië elk jaar meer dan 22.000 jobs moeten creëren – en dat enkel in de privésector – waarvoor een groei van minstens 3% nodig is. Momenteel is die groei 1,5% en worden er ± 10.000 jobs bij gecreëerd. Met een werkloosheidsgraad die zowat het dubbele is van de Vlaamse, zal er veel moeten veranderen om zoiets waar te kunnen maken. Dat Demotte met zo’n berichten af komt, heeft alles te maken met de verkiezingen van 2014 en kan hem dan ook als politicus niet echt kwalijk genomen worden ('Morgen scheert men gratis'). Dat men in de Vlaamse media steeds journalisten vindt die dat zo maar geloven – of althans doen alsof – is eerder pervers te noemen. Zij weten immers maar al te goed, dat Wallonië het nog steeds hebben van de geldelijke steun die het officieel van België krijgt, maar in werkelijkheid via de Vlaamse transfers.

      

    20-09-2013, 09:38 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (39 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!